Comtessa (Gelat)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Viennetta)
Infotaula menjarComtessa
Característiques
Data de creació1982 Modifica el valor a Wikidata
FabricantUnilever Modifica el valor a Wikidata
Detalls
Tipusice cream cake (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Lloc web oficialsharehappy.it… Modifica el valor a Wikidata

Comtessa (Coneguda internacionalment com a Viennetta) és un gelat britànic fet per Frigo. La Comtessa es ven de diferents sabors, incloent nata, xocolata i ametlles i torró. A d'altres països es comercialitza amb sabor de menta i de festuc.

Història[modifica]

Primer pla d'una Comtessa

Viennetta va ser llençada al 1982 per la empresa gelatera Wall's[1] (el nom britànic de la marca amb el símbol del cor), usant una tècnica per Kevin Hillman, manager d'R+D a la fàbrica de Wall's a Gloucester, i Ian Butcher.[2]

La Viennetta original era un producte italià que consistia en capes de gelat de vainilla amb capes polvorejades de succedani de la xocolata. Les capes del gelat eren expulsades, una darrera l'altre, a safates a sobre d'una cinta transportadora. La velocitat d'extrusió era major que la velocitat de la cinta cosa que provoca l'engalanament o agrupació del gelat; cada capa era extrudida a una velocitat diferent de la capa anterior. L'efecte final era similar a una sèrie d'ones arrissant a través del producte, donant un efecte concertina a la confecció resultant.

A Espanya arriba a l'any 1983[3] sota el nom de Comtessa, ja que per problemes legals no se li va poder posar el nom original.[4] Finalment al 1998 adquireix el nom original, però al febrer de 2019 recupera el nom de Comtessa després que Frigo fes una enquesta en que el 97% dels enquestats reconegués que seguien usant aquest nom i el 100% demanés que el recuperessin.[5]

Disponibilitat[modifica]

Llançada originàriament com un postre de porcions múltiples, el seu succés després de ser venuda als restaurants de KFC i Pizza Hut va portar a Unilever, propietaris de Wall's, a produir diferents sabors i mides.

Es ven a qualsevol supermercat d'Itàlia, com d'Alemanya[6] i Àustria,[7] Austràlia i Nova Zelanda. Als Estats Units i altres països americans es pot trobar en llocs seleccionats, mentre que a Canada ja no es fabrica. Al Japó es ven per la marca Morinaga.

Referències[modifica]

  1. «Viennetta» (en anglès). Arxivat de l'original el 2018-03-29. [Consulta: 17 març 2019].
  2. «Espacenet - Bibliographic data» (en anglès).
  3. «Teleporomoción 10 años Comtessa Frigo en Noche Noche Antena 3» (en castellà). [Consulta: 17 març 2019].
  4. «Unilever pone en marcha la 'operación limpieza'» (en castellà). [Consulta: 23 febrer 2008].
  5. «La tarta Comtessa recupera su mítico nombre y deja de ser Viennetta tras la petición de 20.000 personas» (en castellà). [Consulta: 17 març 2019].
  6. «Viennetta Eis» (en alemany). Arxivat de l'original el 2017-12-05. [Consulta: 17 març 2019].
  7. «Viennetta Eis» (en alemany). Arxivat de l'original el 2019-01-29. [Consulta: 17 març 2019].

Vegeu també[modifica]