Vigipirate

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

Vigipirate és el sistema nacional d'alerta a França, creat el 1978 pel president Valéry Giscard d'Estaing. Des de llavors ha estat actualitzat tres vegades: el 1995 (amb la campanya terrorista islàmica), el 2000, i el 2003. Vigipirate és una contracció dels mots (en francès) vigilance (vigilància) i pirate (pirata). El sistema es defineix en cinc nivells o amenaces representades per colors: blanc, groc, taronja, vermell i escarlata (o carmesí). El sistema implica mesures de seguretat específiques, incloent-hi l'increment de policia militar al metro, estacions de trens i altres localitzacions vulnerables.

Un policia armat amb un subfusell, vigilant una estació de policia a París.

Nivells d'Alerta[modifica]

Nivell d'alerta Color Significat
0
Blanc Sense perill.
1
Groc Incrementa els nivells de seguretat per enfrontar perills incerts però alhora versemblants, a través de mesures que són locals i mínimament perjudicials per l'activitat normal.
2
Taronja Pren mesures contra riscos plausibles d'activitats terroristes, incloent-hi l'ús de mitjans que són moderadament perjudicials per a les activitats públiques normals.
3
Vermell Pren mesures contra un risc probable de dues o més activitats terroristes. Inclou mesures per protegir institucions públiques i per posar en un lloc apropiat els mitjans de rescat i de resposta, autoritzant que hi hagi un nivell significatiu d'alteració de l'activitat econòmica i social.
4
Escarlata Implica risc d'atacs a gran escala, ja siguin simultanis, usant nivells no convencionals i causant una gran devastació. Es preparen mitjans apropiats de rescat i de resposta a l'enemic, les mesures aquí són altament perjudicials per la societat civil.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Vigipirate Modifica l'enllaç a Wikidata