Vil·la Tugendhat

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Vil·la Tugendhat
Imatge de l'interior
Imatge
Nom en la llengua original(cs) Villa Tugendhat Modifica el valor a Wikidata
EpònimFritz Tugendhat Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusEdifici de museu i vil·la Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteLudwig Mies van der Rohe
Lilly Reich Modifica el valor a Wikidata
Construcció1930 Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicfuncionalisme Modifica el valor a Wikidata
Superfície0,73 ha
zona tampó: 2.824,9 ha Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaBrno-sever (Txèquia) (en) Tradueix i Černá Pole (Txèquia) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióČernopolní 237/45 Modifica el valor a Wikidata
Map
 49° 12′ 26″ N, 16° 36′ 57″ E / 49.207222222222°N,16.615833333333°E / 49.207222222222; 16.615833333333
Patrimoni de la Humanitat  
TipusPatrimoni cultural  → Europa-Amèrica del Nord
Data2001 (25a Sessió), Criteris PH: (ii) i (iv) Modifica el valor a Wikidata
Identificador1052
Monument nacional de la república Txeca
Identificador1000126603
Activitat
Propietat deFritz Tugendhat Modifica el valor a Wikidata
Lloc webtugendhat.eu Modifica el valor a Wikidata
Facebook: VillaTugendhat Instagram: villatugendhat Youtube: UCmIk9S7sWTalXmIlSOr3_TA Modifica el valor a Wikidata

La Vil·la Tugendhat és un edifici dels arquitectes alemanys Lilly Reich i Ludwig Mies van der Rohe.[1][2]

Segons la Unesco, és «un exemple remarcable de l'estil internacional en l'arquitectura moderna tal com es va desenvolupar a Europa en el córrer dels anys vint. El seu valor particular rau en l'aplicació de principis espacials i estètics innovadors, encaminats a satisfer les necessitats creades per l'estil de vida contemporani mitjançant la utilització de les possibilitats ofertes per la producció industrial moderna».[3]

La casa[modifica]

La vil·la a està situada a la ciutat de Brno, prop del parc central Luzanky, actualment República Txeca, sobre un terreny en pendent.

Ludwig Mies van der Rohe desenvolupa en la vil·la Tugendhat la seva concepció del plànol lliure, on els espais lligats a una funció (menjador, escriptori, saló, etcètera) són definits sense separacions.

L'estructura d'acer, com en el Pavelló alemany de l'Exposició Universal de Barcelona (1929), permet distribuir els diferents espais amb gran llibertat.

Mies van der Rohe va dissenyar, com ho feia habitualment, tot el mobiliari.

Història[modifica]

Construïda entre 1929 i 1930 per a Fritz Tugendhat i la seva esposa Greta, els pares del filòsof alemany Ernst Tugendhat, ràpidament es converteix en un icona de l'arquitectura moderna funcionalista.

Els Tugendhat (que eren judeotxecs de parla alemanya) van fugir quan l'amenaça de la invasió de l'Alemanya nazi es va tornar imminent. Van partir primer cap a Suïssa i després a Veneçuela. Temps després van tornar a Suïssa i Greta va tornar a la vil·la on veu la casa destrossada i dos anys més tard mor.

Durant la Segona Guerra Mundial, la vil·la a va ser ocupada pels alemanys que van instal·lar allà una oficina de construcció de fàbriques Messerschmitt. Després de la derrota alemanya va ser ocupada pels soviètics i durant ambdues ocupacions la vil·la va ser danyada i saquejada.

L'any 1955, la vil·la es converteix en propietat estatal i funciona com a centre de reeducació de nens.

L'any 1963, la vil·la Tugendhat fou proclamada monument cultural, sent restaurada.

Va ser a la vil·la Tugendhat on es van trobar en 1993 els primers ministres txec i eslovac, Václav Klaus i Vladimír Emčiar, per ajustar la divisió de Txecoslovàquia.

Actualment la vila està oberta al públic, en el seu interior hi ha un museu i l'alcaldia de Brno hi organitza activitats culturals.

La vil·la Tugendhat ha estat declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l'any 2002.[4] Les subvencions de la Unesco han de servir per restaurar la vil·la a el més fidelment possible al projecte original, en particular pel que fa als materials.

En aquests moments la vil·la a ha estat lliurada als descendents del seu propietari original, que li va ser arrabassada durant els conflictes interns polítics txecs després de la Segona Guerra Mundial. La senyora Danielle Hammer-Tugendhat és la que actualment s'encarrega de la vil·la juntament amb la seva germana Ruth i desitgen portar una reconstrucció ràpida i professional de l'immoble. Cal destacar que el 70% de la casa es va restaurar amb les parts originals amb les quals explicava en els seus inicis, que es van trobar en diversos llocs del país.[cal citació]

Galeria d'imatges[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Lilly Reich: la creatividad al servicio de la máxima eficiencia y el mínimo mantenimiento» (en castellà). Plataforma Arquitectura, 29-08-2017. [Consulta: 8 febrer 2022].
  2. Vives, Judith. «¿Quién fue Lilly Reich?» (en castellà). La Vanguardia, 24-01-2022. [Consulta: 8 febrer 2022].
  3. Informació a la pàgina de la UNESCO
  4. «Tugendhat Villa in Brno» (en anglès). UNESCO Culture Sector. [Consulta: 21 gener 2013].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Vil·la Tugendhat