Vila closa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
La vila closa de Figuerola d'Orcau

Una vila closa és una població protegida per muralles, originalment sense edificacions extramurs. És un tipus de població típic de l'edat antiga i de l'edat medieval. Algunes viles, ciutats o barris que eren fortificats es coneixien amb el nom de La Força. A Catalunya, el millor exemple de vila closa que ha romàs intacta, sense creixement modern, són els pobles de Montfalcó Murallat (Segarra), Peratallada (Baix Empordà) o Peramea (Pallars Sobirà) entre altres. Les poblacions de Batea (Terra Alta), de Valls (Alt Camp) i de la Selva del Camp (Baix Camp) també tenen part del seu nucli dins l'antiga vila closa, i actualment es pot percebre la diferència entre l'interior i l'exterior de les antigues muralles. A la fotografia es pot veure el cas de Figuerola d'Orcau, al Pallars Jussà, on és perfectament recognoscible el nucli de la vila closa, a partir del qual ha anat creixent la vila, més modernament. Aquest creixement se solia donar a partir de l'edificació de cases fora murs al llarg dels camins de sortida del poble; aquests nous nuclis o barris solien rebre el nom de raval. La majoria de les viles closes de la Catalunya Nova corresponen a pobles castrals, nascuts arran d'un procés d'encastellament.

També esdevingueren viles closes alguns pobles eclesials, fortificats a la darreria de l'edat mitjana, o bé alguns pobles de muntanya (com Santa Creu de Llagunes o algunes forces pallareses[1] com la de Vilella, del terme municipal de Sarroca de Bellera).

Estructura[modifica]

La vila closa de Vilella
Estructura de la vila closa de Sant Climenç

Les viles closes tenen normalment un tot i que de vegades dos o més portals i es poden contraposar aquestes viles closes amb els pobles oberts. A l'interior tenen un o dos carrers que es connecten a partir d'una plaça. A l'interior tenen una torre o castell i una església, tot i que també es poden trobar casos en els que les esglésies estan fora de la vila. Els carrers són estrets i molt sovint passen per sota de les cases, permetent un major aprofitament de l'espai. Les cases amb façana exterior del poble tenien la primera planta tancada.

Creació[modifica]

Normalment les viles es formaven al voltant de torres de vigilància per a major seguretat en front a atacs d'àrabs o delinqüents. Les torres de vigilància es feien dalt de turons o a llocs estratègics per a respondre millor als atacs. És per això que una gran part dels pobles medievals estan situats als turons, al costat o al voltant d'una torre o castell. Depenent de la topografia o altres factors la vila s'anava distribuint radial o longitudinalment tancant poc a poc el perímetre.

Llista de viles closes[modifica]

Poble Fundació Estat Altres
Montfalcó Murallat Segle XI Mig abandonat

Ben conservat

BCIN
Peratallada Segle X Habitat

Ben conservat

BCIN
Massoteres Segle XI
Guardiola Segle XII
Sant Climenç Segle XII Habitat

Ben conservat

Escaló XIII Habitat

Ben conservat

Su X Habitat

Ben conservat

Sant Just d'Ardèvol XI
El Canós XII Habitat

Mal conservat

Ratera XIII
Pelagalls -
Sant Pere dels Arquells XI Habitat

Ben conservat

Granyanella -
Figuerola d'Orcau XII Habitat

Ben conservat

Les Pallargues -

Referències[modifica]

  1. BOLÒS, Jordi. Diccionari de la Catalunya medieval (ss. VI-XV), pàg. 262. Barcelona: Edicions 62, 2000 (El Cangur / Diccionaris, 284). ISBN 84-297-4706-0