Vila closa

De Viquipèdia
La vila closa de Figuerola d'Orcau

Una vila closa és una població protegida per muralles, originalment sense edificacions extramurs. És un tipus de població típic de l'edat antiga i de l'edat medieval. Algunes viles, ciutats o barris que eren fortificats es coneixien amb el nom de La Força. A Catalunya, el millor exemple de vila closa que ha romàs intacta, sense creixement modern, són els pobles de Montfalcó Murallat (Segarra) o Peratallada (Baix Empordà), entre altres. Les poblacions de Batea (Terra Alta), de Valls (Alt Camp) i de la Selva del Camp (Baix Camp) també tenen part del seu nucli dins l'antiga vila closa, i actualment es pot percebre la diferència entre l'interior i l'exterior de les antigues muralles. A la fotografia es pot veure el cas de Figuerola d'Orcau, al Pallars Jussà, on és perfectament recognoscible el nucli de la vila closa, a partir del qual ha anat creixent la vila, més modernament. Aquest creixement se solia donar a partir de l'edificació de cases fora murs al llarg dels camins de sortida del poble; aquests nous nuclis o barris solien rebre el nom de raval

La vila closa de Vilella

Tenen un, dos o més portals i es poden contraposar aquestes viles closes amb els pobles oberts. La majoria de les viles closes de la Catalunya Nova corresponen a pobles castrals, nascuts arran d'un procés d'encastellament.

També esdevingueren viles closes alguns pobles eclesials, fortificats a la darreria de l'edat mitjana, o bé alguns pobles de muntanya (com Santa Creu de Llacunes o algunes forces pallareses[1] com la de Vilella, del terme municipal de Sarroca de Bellera).

Referències[modifica]

  1. BOLÒS, Jordi. Diccionari de la Catalunya medieval (ss. VI-XV), pàg. 262. Barcelona: Edicions 62, 2000 (El Cangur / Diccionaris, 284). ISBN 84-297-4706-0.