Vés al contingut

Vila fortificada de Sureda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula edifici
Infotaula edifici
Vila fortificada de Sureda
Dades
TipusEdifici Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicRomànic
Altitud83,8 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSureda (Rosselló) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióSureda
Map
 42° 32′ N, 2° 57′ E / 42.53°N,2.95°E / 42.53; 2.95

La Vila fortificada de Sureda és la vila murada, fortificada, medieval d'estil romànic del poble de Sureda, a la comarca del Rosselló, Catalunya Nord.

De forma quadrangular, envoltava la totalitat del poble[1] vell, al nord d'una cruïlla de camins important.

Història

[modifica]

El 9 d'octubre del 898 se cita Sureda en una donació a l'església d'Elna de dues vinyes in locum Sunvereta. A partir d'aquest moment Sureda és àmpliament documentat. Pertanyia a la senyoria de Sureda, però amb la fi de l'Antic règim el castell fou partit en diverses propietats i venut a amos diversos, com encara continua avui dia.

Característiques

[modifica]

El recinte, bàsicament quadrangular, era clos a migdia pel Castell de Sureda i al sud-est per l'església de Sant Aciscle i Santa Victòria. Fa uns 38 metres de nord a sud per 32 d'est a oest. Es conserven alguns fragments de muralles amb espitlleres, sobretot als costats sud i est de l'església, a més d'un dels portals de la vila.

Bibliografia

[modifica]
  • Becat, Joan; Ponsich, Pere; Gual, Raimon. «Trasserra». A: El Rosselló i la Fenolleda. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 14). ISBN 84-85194-59-4. 
  • Ponsich, Pere. «Sureda: Vila fortificada i castell de Sureda». A: El Rosselló. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993 (Catalunya romànica, XIV). ISBN 84-7739-601-9. 

Referències

[modifica]
  1. «La vila fortificada de Sureda en els ortofotomapes de l'IGN». Arxivat de l'original el 2016-06-17. [Consulta: 29 maig 2016].