Vilamarí (llinatge)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Escut d'armes dels Vilamarí

Els Vilamarí foren un llinatge de la noblesa catalana medieval possiblement oriünd del poble de Vilamarí (Pla de l'Estany). Documentats a partir de finals del segle xi, la seva descendència s'extingí a Catalunya en el segle xvi, si bé continuà a Itàlia.

Armes heràldiques[modifica]

Armes heràldiques: de gules, quatre pals d'argent (als armorials de Bernat de Llupià i Esteve Tamburini; els posteriors inverteixen els colors o presenten altres combinacions).

Possessions[modifica]

Foren senyors de Boadella d'Empordà i de Palau-saverdera, a l'Alt Empordà, i més tard de Palamós (Baix Empordà) i encara d'altres llocs. Foren residències del llinatge els castells-palaus gòtics de Boadella d'Empordà i de Palau-saverdera, conservats amb més o menys fortuna.

Prohoms destacats del llinatge[modifica]

Els membres més importants del llinatge foren bisbes de Girona i almiralls i capitans generals de l'armada de la Corona d'Aragó.

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Arnald Plujà i Canals, Els Vilamarí i el castell de Palau-saverdera (palau als segles xiv, xv i xvi), Girona, Gràfiques Alzamora, 2003.
  • Bernat de Vilamarí (1292-1312) [i cols.], Lletres del Bisbe de Girona (segle xiv), ed. a cura de Jaume de Puig i Oliver i Josep M. Marquès i Planagumà, Barcelona, Institut d'Estudis Catalans-Facultat de Teolologia de Catalunya-Ajuntament de Girona, 2007.
  • J. Badia i Homs, L'arquitectura medieval a l'Empordà, 2a ed., 2 vols., Girona, Diputació Provincial de Girona, 1985, vol. II-A, pp. 41-42 i [il.] 47 (castell de Boadella) i 302-303 i [il.] 306 (castell de Palau-saverdera).
  • F. del Campo i Jordà, Castells medievals: 88 guaites dels castlans de l'Alt Empordà, 2a ed., Figueres, Carles Vallès, 1991, pp. 35-36 (castell de Boadella).

Enllaços externs[modifica]