Villafranca de Estíbaliz

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaVillafranca de Estíbaliz
Billafranka (eu) Modifica el valor a Wikidata
Imatge
Església de San Andrés

Localització
Map
 42° 48′ N, 2° 36′ O / 42.8°N,2.6°O / 42.8; -2.6
EstatEspanya
Comunitat autònomaPaís Basc
ProvínciaÀlaba
Quadrilles alabesesQuadrilla de Vitòria
MunicipiVitòria Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Altitud549 m Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari

Villafranca /Villafranca de Estíbaliz és un poble (concejo) de la Zona Rural Est de Vitòria, al territori històric d'Àlaba.

Geografia[modifica]

Situat a l'est del municipi, caseriu dispers situat a l'extrem del camí veïnal núm. 26 (A-4120) que surt de la carretera comarcal A-132, a uns 9 km de Vitòria-Gasteiz en direcció al port d'Azaceta, al peu d'una muntanya de 549 msnm.[1]

Portada de l'Església de San Andres
Torre de l'Església de San Andrés

Etimologia[modifica]

El nom de Villafranca de Estíbaliz s'estructuraria sobre la base de dos fets. En primer lloc, la creació de la localitat per part de pobladors d'origen franc, que formarien una "vila-franca". Aquest fet etimològic es repeteix en altres parts d'Espanya, existint, per exemple, Villafranca del Bierzo en l'antic Regne de Lleó, Vilafranca del Penedès a Catalunya, Villafranca a Navarra, Villafranca de los Barros a Extremadura, Villafranca Montes de Oca a Castella, o Villafranca de Córdoba a Andalusia. En segon lloc, el nom de la localitat es completaria amb el "de Estíbaliz" a causa de la seva situació geogràfica al costat del santuari de Nuestra Señora de Estíbaliz.

Història[modifica]

Vila francorum va ser repoblada per francs en el Camí de Santiago seguint la política del rei de Castella Alfons VI qui va donar fur a la ciutat de Logronyo en 1095. Lope González, tinent d'Àlaba cap a 1010 aprofita el moviment de gents de més enllà dels Pirineus per Via Aquitània.[2]

En 1138 tenim constància documental de l'escriptura de donació al Monestir de Santa María la Real de Nájera atorgada per María López de Estívariz:[3]

« "...faig donació á Déu, diu, á Santa María de Náxera i S. Pedro de Clunia d'aquella Villafranca de Estibaliz amb aquell fur amb el qual els seus pares la van provar i em va venir á mi per dret hereditari..." »

Cap a l'any 1200 els parroquians de Villafranca es traslladen a Vitòria.[4] Un dels 43 llogarets que s'uniren a Vitòria en diferents temps i ocasions i que en segregar-se en 1840 la Quadrilla d'Añana va romandre en la Quadrilla de Vitoria.[5] Durant l'Antic Règim pertanyia a la diòcesi de Calahorra, vicariat de Vitòria i arxiprestatge d'Armentia.

Demografia[modifica]

Té una població de 182 habitants. L'any 2010 tenia 189 habitants.[6]


Gràfica d'evolució demogràfica de Villafranca de Estíbaliz[7] entre 2000 i 2014


Patrimoni Monumental[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]

  1. Wikimapia Coordenades: 42° 50′ 13″ N 2° 34′ 9″ W
  2. Antonio Rivera Blanco, Historia de Álava
  3. El Camí xacobeu des de Gáceta (Elburgo) discorria al peu del turó d'Estibaliz fins a arribar a Argandoña.
  4. Diccionario geográfico-histórico de España: Comprehende el reyno de Navarra per la Reial Acadèmia de la Història.]
  5. Sebastián Miñano, Diccionario geográfico y estadístico de España y Portugal (1826-1829), volumen 11.
  6. INE, Unidad Poblacional, 006200 VILLAFRANCA
  7. Instituto Nacional de Estadística. «Nomenclátor: Población del Padrón Continuo por Unidad Poblacional». [Consulta: 5 novembre 2015].