Vinilèster

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de compost químicVinilèster
Substància químicaresina sintètica Modifica el valor a Wikidata
Típic "èster vinílic" derivat de bisfenol A diglicidilèter.

El vinilèster, èster vinílic o resina d'èster vinílic, és una resina produïda per l'esterificació d'una resina epoxi amb àcids metacrílics o acrílics.[1] Els grups "vinils" fan referència a aquests substituents èster que són propensos a polimeritzar. El producte de di-èster es dissol després en un dissolvent reactiu, com ara estirè, fins a un contingut aproximat del 35-45 per cent en pes. La polimerització s'inicia amb els radicals lliures, que es generen per irradiació UV o mitjançant peròxids.

Aquest material polimèric termoset es pot utilitzar com a alternativa als materials polièster i epoxi com a matriu de polímer termoestable en material compost, on les seves característiques, els punts forts i el cost a granel són intermedis entre polièster i epoxi. L'èster de vinil té una viscositat de resina inferior (200 cps aproximadament) a la del polièster (500cps aproximadament) i a la de l'epoxi (aproximadament 900cps).

En avions home made, els avions del kit Glasair i Glastar utilitzaven àmpliament les estructures de vinilèster reforçades amb fibra de vidre. És una resina habitual a la indústria marina per la seva resistència a la corrosió i la capacitat de suportar l'absorció d'aigua. La resina d'èster vinílic s'utilitza àmpliament per fabricar dipòsits i tanks FRP segons la norma BS4994. Per al procés de plastificació, l'èster vinílic s'inicia generalment amb peròxid de metil-cetona. Té una major resistència i propietats mecàniques que el polièster i menys que la resina epoxi.

S'han desenvolupat precursors renovables de resines d'èsters vinílics.[2]

Referències[modifica]

  1. Pham, Ha Q.; Marks, Maurice J. «Epoxy Resins». Enciclopedia de Ullmann de Industrial Chemistry. Wiley-VCH [Weinheim], 2012. DOI: 10.1002 / 14356007.a09_547.pub2.
  2. «Avenços recents en resines d'èster vinílic de planta i diluents reactius». European Polymer Journal, 2018, pàg. 199–215. DOI: 10.1016 / j.eurpolymj.2017.11.002.

Bibliografia[modifica]

Vegeu també[modifica]