Violència de gènere

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Dona maltractada amb un bastó és un dibuix de Goya.

Violència de gènere és un tipus de violència física o psicològica exercida contra una persona sobre la base del seu sexe o gènere, que té com a resultat un dany o sofriment físic, sexual, o psicològic,[1][2] així com l'amenaça, la coacció o la privació arbitrària de la llibertat,que impacta de manera negativa la seva identitat i benestar social.[3][4] Altres formes d'aquesta violència inclouen la violència a través del llenguatge verbal i no verbal, l'assetjament laboral, l'assetjament sexual, l'homofòbia i la violència envers les dones en l'àmbit de la salut.[5]

Entre els actes i accions que es consideren violència contra les dones o els homes i que tenen com a resultat dany o sofriment per a la dona en serien l'abús, l'abús sexual, l'agressió sexual, l'assetjament sexual, la cosificació, la cultura de la violació, la violència obstètrica, el maltractament, la violència domèstica, (també anomenada familiar), la mutilació genital femenina, el tràfic de dones i la prostitució forçada, la violència derivada dels conflictes armats, les pràctiques tradicionals perjudicials per a la salut de nenes i dones, la violació i el feminicidi.

La majoria d'aquestes pràctiques estan tipificades penalment, i moltes d'elles constitueixen delictes contra la llibertat sexual, la qual cosa permet que qualsevol dona o nena que es trobi en aquesta situació pugui demanar emparament judicial, així com suport social.

El 25 de novembre ha estat designat per l'ONU com el "Dia internacional per a l'eliminació de la violència masclista".

Consideracions lingüístiques[modifica]

Cartell amb motiu del 25 de novembre, el dia internacional per a l'eliminació de la violència de gènere

El terme "violència contra les dones" de vegades s'utilitza erròniament, sovint fent una mala traducció del terme en anglès, com a sinònim dels termes "violència de gènere" o fins i tot de "violència domèstica" (o "violència masclista", "violència sexista"). En aquest cas, l'expressió "violència de gènere" és la que es fa servir en sociologia, a partir del concepte gènere, referit als comportaments socials de les persones "justificats" per la pertinença a un dels sexes.

Malgrat que els conceptes poden tenir similituds i coincidir en alguns casos, la violència domèstica és aquella que s'exerceix dins de l'àmbit familiar, sovint dins mateix de la família nuclear. Inclou el cas de la dona maltractada o assetjada per la seva parella però també altres tipus de violència, com quan en són víctimes els menors per part dels seus familiars, per exemple.[5]

D'altra banda, la violència de gènere pot tenir lloc en relacions homosexuals o heterosexuals, i, encara que sovint és envers les dones, també pot ocórrer a un home, per part de la seva parella.

El terme "violència de gènere" és actualment el preferit per grups i associacions feministes i és aquell que s'utilitza en la legislació espanyola en la Llei Orgànica de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere.

Cal assenyalar que a escala legislativa de Catalunya, la llei 5/2008 de 24 d'abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista proposa una ampliació del terme "violència masclista".

Definició de l'ONU[modifica]

Les Nacions Unides defineixen la violència contra les dones com qualsevol acte de violència de gènere que pugui tenir com a resultat un dany o sofriment físic, sexual, o psicològic per a la dona, així com les amenaces d'aquests actes, la coacció o la privació arbitrària de la llibertat, tant si es produeixen a la vida pública com a la privada. Aquesta definició prové de la Declaració per l'eliminació de la violència contra les dones, feta per l'Assemblea General de l'ONU el 20 de desembre de 1993.[6]

La violència contra les dones, pot ser exercida segons l'ONU per atacants de qualsevol gènere, membres de la família o el mateix Estat, la principal característica d'aquest fet és que la víctima ho és únicament per la seva condició sexual. Actualment es tracta d'un tema de tractament prioritari en l'agenda política i social de la majoria de països desenvolupats.

Violència emocional[modifica]

La violència emocional i psicològica a una dona per part de la seva parella es considera una forma de violència de gènere. Alguns exemples en són la degradació de la dona, desvaloritzant-la contínuament o usant una vulnerabilitat per a erosionar la seva autoestima de manera continuada; la cosificació de la dona, que se sent tractada com un objecte; sobrecarregar-la de responsabilitats emocionals i pràctiques; privar-la de satisfer demandes bàsiques, cosa que produeix que ella quedi aïllada; provocar en ella por i una distorsió de la realitat.[5]

Violència de gènere a l'Estat Espanyol[modifica]

Segons un estudi realitzat el 2017 sobre 1.247 joves[7] el 87% creia que la violència de gènere és un tema molt greu, un 13% creu que la practiquen sobretot els immigrants, un 8,3% creia que és un tema polititzat, un 7% creia que és inevitable i 27,4% creu que és quelcom normal en les parelles.[8]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Violencia de género y sistema de justicia penal. Tirant lo Blanch, 2008. ISBN 9788498763782. 
  2. 1955-, Rose, Susan D.,. Challenging global gender violence : the global clothesline project. ISBN 9781137388483. 
  3. Tutela procesal frente a los hechos de violencia de género : la protección procesal de las víctimas de la violencia de género en España y en países relevantes de nuestro entorno cultural. Universitat Jaume I. ISBN 9788480216081. 
  4. Los Derechos humanos. UOC, 2007. ISBN 9788497886284. 
  5. 5,0 5,1 5,2 Eva Patrícia Gil Rodríguez, Imma Lloret Ayter, La violència de gènere, Editorial UOC, 2007. ISBN 9788497885645 (català)
  6. Declaració de les Nacions Unides per l'eliminació de la violència contra les dones
  7. ProyectoScopio. «Primer Barómetro ProyectoScopio 2017 - Metodología». Barómetro p. 1. Centro Reina Sofía sobre Adolescencia y Juventud. [Consulta: 14 novembre 2017].
  8. ProyectoScopio. «RESULTADOS III : Primer Barómetro ProyectoScopio 2017. Datos género.». Barómetro p. 1. Centro Reino Sofía Adolescencia y Juventud. [Consulta: 14 novembre 2017].

Enllaços externs[modifica]