Violència política

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La violència política és aquella exercida per grups socials per aconseguir finalitats polítiques i mantenir o canviar la repartició del poder. És un tipus de violència que pot ser puntual o sistèmica, armada, psicològica o de diverses menes alhora.

Tipus de violència política segons participants[modifica]

Una diferenciació fonamental és si els participants en els actes violents són un estat o no. I així es diferencien:[1]

  • Conflicte entre estats: guerra
  • Conflicte entre dos grups no estatals: conflictes ètnics, enfrontaments de classes, discriminació...
  • Violència de l'estat contra grups no estatals: tortura, repressió, genocidi...
  • Violència de grups no estatals contra l'estat: rebel·lió, terrorisme, aldarulls...

Habitualment, la participació d'un grup o altre determina l'escala dels actes violents, des d'assassinats selectius o destrucció de propietats fins a la devastació de territoris sencers o eliminació de comunitats.

Teories explicatives[modifica]

Les teories explicatives de la violència política es divideixen segons el nivell d'anàlisi en teories macro o estructurals i les microteories. Les teories macro apunten a una situació d'injustícia sistèmica, és a dir, els individus o grups perceben un repartiment desigual de poder, una situació de greuge que els porta a pensar que la millor via per a resoldre-la és emprar la violència. Per contra, les teories micro fan més èmfasi en la percepció psicològica de la situació i motivacions particulars que poden portar a començar un conflicte.

El concepte resulta polèmic, ja que es pot considerar que legitima l'ús de la violència apel·lant com a inevitable utilitzar la força per l'abast del marc d'injustícia.[2] A més a més, sovint canvia segons el bàndol que l'usi.

Referències[modifica]

  1. Kalyvas, Shapiro, Masoud (editors). Order, Conflict, Violence. Cambridge University Press, 2008 [Consulta: 16 març 2023]. 
  2. Philip Herbst, Talking terrorism: a dictionary of the loaded language of political violence, Greenwood Publishing Group, 2003.