Viola Profonda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 13:20, 2 maig 2016 amb l'última edició de Langtoolbot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.

La Viola Profonda és un instrument musical de quatre cordes, que està situat en tessitura i so entre la viola i el violoncel. El seu registre i timbre és de tenor, complint en forma melòdica i harmònica un equilibri sonor més estable en el quartet de corda, és a dir completant i innovant la seva tradicional conformació. Totes les famílies dels grups instrumentals tenen el seu fonament en el cant vocal, és a dir en la seva divisió: soprano, contralt, tenor i baix, que responen a compartir l'univers tonal en quatre regions bàsiques, com són els grups de les fustes, metalls, etc., en l'orquestra simfònica.

De l'esquerra a la dreta: viola profunda, viola i violí

Amb la inserció de la Viola Profonda en la família de les cordes s'aconsegueix quatre colors diferents i independents i un equilibri sonor més exacte, a causa de la seva relació d'harmònics concomitants entre els seus cossos vibrants, per la seva relació matemàtica i de grandària que guarden entre si.

Veu Quartet de cordes (tradicional) Quartet de cordes (reformat)
Soprano Primer violí Violí
Contralt Segon violí Viola
Tenor Viola Viola Profonda
Baix Violoncel Violoncel

Així com el violoncel és la vuitena baixa de la viola, la viola profonda és la vuitena baixa del violí.

  • Afinació:
    • Sol, re, la, la meva o en Fa, do, sol, re
  • Notacions possibles:
    • En clau de sol (igual que el Violí, però sona una octava baixa).
    • En clau de do de contralt, però sona una quarta a baix (és a dir sona traslladada).
    • En clau de do de tenor (sense transposició).

Forma d'interpretació: Igual que el Violí, en l'espatlla.

Història

La Viola Profonda ha estat concebuda, desenvolupada i nomenada pel compositor, director d’orquestra i investigador d'instruments bolivià Gerardo Yañez. El prototip del palès va ser presentat en concert amb caràcter de Premier Mundial a l'Església de Sant Tomas – Leipzig,[1] lloc on va ser per molts anys el Maestro Johann Sebastian Bach el seu director general de música.

Presentació a Oviedo, 2009.[2]

Presentació el 14 de gener 2010 a la Filharmònica de Berlin.[3]

Referències

Enllaços externs