Anemone

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Viola blanca)
Per a altres significats, vegeu Anemone de mar.
Infotaula d'ésser viuAnemone Modifica el valor a Wikidata

Anemone ranunculoides
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreRanunculales
FamíliaRanunculaceae
GènereAnemone Modifica el valor a Wikidata
L., 1753
Nomenclatura
EpònimAnemone (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Tres varietats de color de la Anemone coronaria

Les anemones[1][nota 1] o alimons[2] (Anemone) són un gènere de plantes amb flor perennes dins la família de les ranunculàcies que es troben distribuïdes en les zones temperades dels hemisferis nord i sud del planeta. Està estretament relacionat amb els gèneres Pulsatilla i Hepatica; alguns botànics els inclouen tots dos dins d'Anemone.

Descripció[modifica]

Són espècies herbàcies perennes de tija tuberosa subterrània molt extensa. Les flors són de colors variats vermell, blau i poques vegades groc, i se situen als extrems més petits de les tiges allargades. Els fruits tenen plomall dispersat pel vent (de la paraula vent en grec prové el nom del gènere Anemone).

Moltes espècies d'anemones s'utilitzen en jardineria.

Taxonomia[modifica]

El gènere fou descrit per Carl von Linné i publicat a Species Plantarum 1: 538. 1753.[3] L'espècie tipus és Anemone coronaria. Anemone és un nom genèric que prové de la paraula grega Άνεμος, que significa 'vent'.

Espècies autòctones dels Països Catalans[modifica]

Altres espècies[modifica]

Les anemones a la cultura[modifica]

El mateix nom de la flor ja la lliga a la cultura clàssica (anemone = "filla del vent" en grec antic perquè dura tan poc com una ràfega de vent) i va ser creada per la deessa Venus per honorar el cadàver del seu estimat Adonis.

Notes[modifica]

  1. Al DECat de Joan Coromines s'hi diu: el DFa. i AlcM només admeten l'accentuació «anemone», però l'accentuació i forma «anèmona» [1868, SupLitCosta], encara que injustificada, ja no té remei, majorment havent estat consagrada per un clàssic (“una edat càndida / qui es coronà d'anèmones”, Costa i Llobera, Horacianes, 49)” (I, 312b41-47).

Referències[modifica]

  1. «Anemone». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.
  2. «Anemone». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.
  3. Anemone a Tropicos
  4. Oriol de Bolòs i Josep Vigo, Flora dels Països Catalans, 1980.