Violeta de genciana

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La violeta de metil , comunament denominat cristall violeta o violeta de genciana , és el nom donat a un grup de compostos químics emprats com a indicadors de pH i colorants.

Els violetes de metil són barreges de: N-tetra, N-penta i N-hexametil p-rosanilinas. Per la barreja de diferents versions, el fabricant pot crear diferents tons de violeta en el colorant final. Com més metilat estigui el colorant, el seu color és d'un violeta més fosc:

  • Tetrametil (quatre metilos) és conegut com a Violeta de metil 2B, i troba usos específics en química i medicina.
  • Pentametilo (cinc metilos) és conegut com a Violeta de metil 6B, i és més fosc com colorant que a 2B.
  • Hexametilo (sis metilos) és conegut com a Violeta de metil 10B, o específicament violeta vidre. És molt més fosca que la 2B, i encara més fosc que la 6B.

Propietats i característiques físiques[modifica]

En la forma pura, el violeta de cristall es presenta com llustrosos vidres blau verdosos que fonen a 137 ° Celsius (279 ° Fahrenheit). Els violeta de metil són solubles en aigua, etanol, dietilenglicol, i dipropilenglicol. En particular, el violeta de metil 6B és soluble en aigua al 2,93% i soluble en etanol al 15,21%.

El violeta de metil no s'ha de confondre amb el blau de metil ni amb el blau de metilè, dos colorants.

Obtenció[modifica]

El violeta de metil s'obté per reacció de condensació de la cetona de Michler (4,4 '-Bis-dimetilamino-benzofenona) amb N, N-dimetilanilina en presència de clorat de fosforilada.

Usos[modifica]

El principal ús del violeta de metil (per volum brut usat mundialment) és el de tintura tèxtil de color porpra i per donar tons violeta fosc en pintures i tinta d'impressió.

El violeta de metil 2B (anomenat senzillament violeta de metil) és usat en química com un indicador de pH per provar els intervals de pH de 0 a 1,0. A l'extrem àcid del seu interval de mesurament, pren un color groc. A l'alcalí, es fa violeta blavós. El Violeta de metil pot ser subministrat com paper de prova de pH, o pot ser subministrat com cristalls purs i dissolts en la mostra a ser provada.

Violeta de metil 2B (indicador de pH)
pH per sota de 1.6 pH per sobre de 1.6
groc ? violeta blavós

El Violeta de metil 10B és usat en l'interval de 0 a 1,8, quan canvia també de groc a blau.

En medicina, el violeta de metil 10B és conegut com a violeta de genciana i és l'ingredient actiu en el colorant de Gram, usat per classificar bacteris. El violeta de genciana destrueix cèl·lules, i és usat en desinfectant d'intensitat moderada extern. El violeta de genciana és molt verinós per a la majoria dels animals, cadells i gats inclosos; no ha de ser usat per a desinfecció de la pell d'aquests animals.

El violeta de metil té també l'habilitat de connectar-se a l'ADN. Per tant, en ciències biomèdiques, és usat per a assajos de viabilitat cel·lular. La connexió a l'ADN pot causar ruptures en el procés de replicació de l'ADN, el qual pot portar a mutacions i càncer.

Normalment és formulat per a ús com indicador de pH en la varietat de violeta de metil com una solució de 0,01 a 0,05% en m/vi en la varietat de violeta de cristall com una solució de 0,02% en m/v en aigua.[1]

Estructures químiques[modifica]

Fórmules químiques:

  • Violeta de metil 2B:
  • Violeta de metil 6B:
  • Violeta de metil 10B:

Referències[modifica]

  1. Acid Base Indicators - ifs.massey.ac.nz (anglès)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Violeta de genciana Modifica l'enllaç a Wikidata