Vipsània Marcel·la

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Vipsania Marcel·la)
Infotaula de personaVipsània Marcel·la
Nom original(la) Vipsania Marcella Agrippina Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement27 aC Modifica el valor a Wikidata
Mortvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
PeríodeAlt Imperi Romà Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaVipsanii Agrippae (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
CònjugePubli Quintili Var Modifica el valor a Wikidata
ParesMarc Vipsani Agripa Modifica el valor a Wikidata  i Clàudia Marcel·la la Major Modifica el valor a Wikidata
GermansVipsània Agripina, Vipsània Atica, Vipsania Marcel·la, Luci Agripa, Gai Agripa, Júlia, Agripina la Major, Pòstum Agripa, Julla Antonia, Luci Antoni i Iullus Antonius Modifica el valor a Wikidata

Vipsània Marcel·la Agripina (en llatí: Vipsania Marcella Agrippina; 27 a. C. - ?) va ser l'única filla del polític i militar romà Marc Vipsani Agripa amb la seva segona esposa Clàudia Marcel·la. Va ser la primera neta d'Octàvia Menor i la primera reneboda del primer emperador romà August.

Al voltant de l'any 14 aC, es va casar amb el general i polític romà Publi Quintili Var, i potser després amb Marc Emili Lèpid.[1][2] Si es va casar amb aquest últim, un fill seu seria conegut per una dedicatòria a la basílica Emília. Poc se sap sobre aquest matrimoni, ni si van tenir fills.

Segons Tàcit, no va morir de part o per causes naturals. L'historiador afirma que els fills d'Agripa van morir en batalla, d'inanició o enverinats. No obstant això, pot ser que es refereixi exclusivament als fills d'Agripa amb la seva esposa Júlia, la filla de l'emperador August, ja que l'historiador no menciona específicament el nom de Marcel·lina. No se sap amb certesa la data de la seva mort.[3]

En els llibres de Robert Graves Jo, Claudi i Claudi el Déu, l'emperadriu romana Lívia Drusil·la l'acusa d'incest amb el seu difunt pare, la qual cosa la condueix al suïcidi.

Referències[modifica]

  1. Hipòtesi rebatuda en M. Reinhold,Publio Quintilio Varo, yerno de Agripa, en Cph 67 (1972), p. 119-121
  2. R.Syme,The Augustan Aristocracy, Oxford 1986
  3. Tàcit. Annals III,19.3