Portal:Cinema/Anècdotes seleccionades

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Gener - Febrer - Març - Abril - Maig - Juny - Juliol - Agost - Setembre - Octubre - Novembre - Desembre

Guia d'estil de les anècdotes seleccionades

Anècdotes per temàtica: Arts Visuals · Andorra · Astronomia · Biologia · Biotecnologia · Català · Catalunya · Cinema · Informàtica · Ecologia · Economia · Física · Futbol · Història militar de Catalunya · Informàtica · Lingüística · Lleida · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · Paleontologia · Polinèsia · Química · Terra Mitjana · València


Anècdotes del Portal:Cinema[modifica]

...la idea de HAL 9000, l'ordinador de 2001: una odissea de l'espai i 2010, va ser concebuda als anys 1960? Les dades del mega-ordinador fictíci, que s'acaba tornant boig, són emmegatzemades en una memòria hologràfica gegant. Avui dia, aquesta futurista tecnologia és objecte de seriosa recerca per part de la comunitat científica i considerada com la pròxima evolució de la informàtica!
{{Gener_anècdota_de Cinema}} - discussió - modifica - historial


...L'arca russa (2003), del director rus Aleksandr Sokúrov, és una pel·lícula constituïda d'un únic pla seqüència de 96 minuts de durada total? Aquesta proesa tècnica va ser possible gràcies al progrès de les càmeres HD, que enregistren les imatges directament en un disc dur i poden superar, així, els límits de durada imposats per la clàssica pel·lícula fotogràfica. El rodatge, que va tenir lloc a l'Ermitage de Sant Petersburg, va durar, per tant... el mateix temps que la pel·lícula!

...els Premis Golden Raspberry, celebrats als EUA, recompensen les pitjors pel·lícules, actors i directors de l'any? La ceremònia, que no per casualitat té lloc a la vigília de l'entrega dels Oscars, pretén ser per descomptat una paròdia dels premis atorgats per l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques de Hollywood!
{{Febrer_anècdota_de Cinema}} - discussió - modifica - historial


... Lillian Gish, pionera del cinema mut, va viure gairebé cent anys (octubre de 1893-febrer de 1993)?

...les pel·lícules amb el tema del món de les presons han estat les guanyadores dels premis César (Un prophète), amb nou guardons. I dels Premis Goya 2009 (Celda 211), amb sis guardons?
{{Març_anècdota_de Cinema}} - discussió - modifica - historial


...és a punt d'estrenar-se un documental sobre la història de la l'enciclopèdia més consultada de la xarxa. Es dirà Truth in Numbers, està dirigida per Scott Glosserman, i entre d'altres s'entrevista Noam Chomsky. Aquí podeu veure'n un tràiler.
{{Abril_anècdota_de Cinema}} - discussió - modifica - historial


...les muntanyes de Nova Zelanda són sagrades per als seus habitants? Per aquest motiu, Peter Jackson, per poder rodar El senyor dels anells, es va comprometre a retocar-les totes digitalment perquè no se'n veiessin els cims.

...Ingmar Bergman és l'únic cineasta que ha rebut mai la Palma de les Palmes del Festival de Canes? Aquesta distinció especial, per la qual el director suec va competir amb Michelangelo Antonioni, li va ser concedida el 1997, en ocasió del 50è aniversari del festival!
{{Maig_anècdota_de Cinema}} - discussió - modifica - historial


...els que no van estar d'acord amb la Motion Pictures Patents Company, organització encapçalada per Thomas Alva Edison, van crear el que llavors serien companyies independents:


Vegeu cinema independent
{{Juny_anècdota_de Cinema}} - discussió - modifica - historial


...sabies que Kate Bosworth pateix heterocromia iridium, té un dels seus ulls blau i l’altra de color avellana?
{{Juliol_anècdota_de Cinema}} - discussió - modifica - historial


... sabies que la darrera estatueta amb que es va premiar un actor amb l'Oscar honorífic va ser Peter O'Toole el 2002 a la 75ª cerimònia dels Oscars, sent el motiu "el seu notable talent que ha aportat a la història del cinema alguns dels seus personatges més memorables."
{{Agost_anècdota_de Cinema}} - discussió - modifica - historial


Walt Disney i la caça de bruixes[modifica]

Després de la vaga de 1941, Disney sentia molta desconfiança pels sindicats. El 1947, durant els primers anys de la Guerra Freda, testificà davant el Comitè d'Activitats Antiamericanes, i denuncià a Herbert K. Sorrell, David Hilberman i William Pomerance, antics treballadors i activistes sindicals, d'agitadors comunistes. Disney explicà que la vaga de 1941 havia format part d'una estratagema del Partit Comunista dels Estats Units per a guanyar influència a Hollywood.

Existeixen documents que desmostren que Disney actuà secretament com agent del FBI des dels primers anys de la dècada del 1940 i que el 1954 va ser ascendit al rang d'"agent especial de contacte" (special agent contact) per ordre directa de John Edgar Hoover. Aquests documents desmostren també que els guions d'algunes pel·lícules van ser modificats a instàncies del FBI. Una de les preocupacions de l'organizació governamental era vigilar la imatge que mostraven els seus agents en les pel·lícules de Disney (per exemple, a la pel·lícula de 1965 That Darn Cat!).

Curiosament, els mateixos documents revelen que el propi Disney va ser investigat per la mateixa organització a la que pertanyia com a sospitós de subversió, és a dir, de comunista.
{{Setembre_anècdota_de Cinema}} - discussió - modifica - historial


Plantilla:Octubre anècdota de Cinema
{{Octubre_anècdota_de Cinema}} - discussió - modifica - historial


...un científic argentí ha batejat una neurona amb el nom de Jennifer Aniston, ja que es veu que s'activa quan pacients epilèptics veuen fotos d'aquesta actriu.


{{Novembre_anècdota_de Cinema}} - discussió - modifica - historial


...a la tardor de 1967, un professor d'història a l'Institut Cubberley de Palo Alto de Califòrnia, anomenat Ron Jones, va dirigir un experiment a la seva classe:
Va imposar un règim d'estricta disciplina a la seva classe, restringint la llibertat dels alumnes i fent-ne d'ells una unitat. Amb una gran sorpresa per part del professor, els alumnes van reaccionar amb entusiasme a l'obediència exigida d'ells. L'experiment, que originalment havia de durar només un dia, aviat es va estendre per tota l'escola. Els alumnes que dissentien van ser aïllats o fins i tot agredits si no s'unien al moviment, i els membres van començar a espiar-se i a desconfiar entre ells. El cinquè dia, Ron Jones va ser obligat a donar per acabat l'experiment. El nom del moviment va ser La Tercera Ola, i ha inspirat la pel·lícula alemanya Die Welle (a l'Estat Espanyol, La Ola)
Recomenable. Imprescindible per docents...

{{Desembre_anècdota_de Cinema}} - discussió - modifica - historial


Gener - Febrer - Març - Abril - Maig - Juny - Juliol - Agost - Setembre - Octubre - Novembre - Desembre

Guia d'estil de les anècdotes seleccionades

Anècdotes per temàtica: Arts Visuals · Andorra · Astronomia · Biologia · Biotecnologia · Català · Catalunya · Cinema · Informàtica · Ecologia · Economia · Física · Futbol · Història militar de Catalunya · Informàtica · Lingüística · Lleida · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · Paleontologia · Polinèsia · Química · Terra Mitjana · València