Portal:València/Anècdotes seleccionades

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Gener - Febrer - Març - Abril - Maig - Juny - Juliol - Agost - Setembre - Octubre - Novembre - Desembre

Guia d'estil de les anècdotes seleccionades

Anècdotes per temàtica: Arts Visuals · Andorra · Astronomia · Biologia · Biotecnologia · Català · Catalunya · Cinema · Informàtica · Ecologia · Economia · Física · Futbol · Història militar de Catalunya · Informàtica · Lingüística · Lleida · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · Paleontologia · Polinèsia · Química · Terra Mitjana · València

Anècdotes seleccionats del portal de la ciutat de València[modifica]

...des de mitjan segle XIV i fins a l'expansió de les falles a finals del segle XIX, la festivitat del Corpus Christi, normalment celebrada pel juny, ha estat l'espectacle públic anual més important i multitudinari de la ciutat de València.

per saber-ne més, vegeu València al segle XIV
{{Juny anècdota de València}} - discussió - modifica - historial


...el 9 de juliol, vespra de Sant Cristòfol, de 1391 una multitud enfervorida i fanatitzada va assaltar la jueria de València, i va assassinar un miler de jueus. La resta, terroritzats, es van convertir en massa al cristianisme, en un fet que els catòlics batejaren com el miracle de sant Cristòfol.

per saber-ne més, vegeu València al segle XIV.
{{Juliol anècdota de València}} - discussió - modifica - historial


...Gaietà Ripoll i Pla fou un mestre d'escola que fou assassinat en la forca per l'església catòlica el 31 de juliol de 1826. La Inquisició el va condemnar per ser deista, encara que fou acusat d'heretge i maçó. Es considera la darrera víctima a Europa d'aquest tribunal eclesiàstic.

per saber-ne més, vegeu Gaietà Ripoll i Pla i [El Blog de Nemo].
{{Agost anècdota de València}} - discussió - modifica - historial


...la campana principal de la torre campanar de la Seu de València fou beneïda el 29 de setembre de 1418, dia de Sant Miquel. Els valencians tendim a emprar diminutius per destacar la grandària o importància d'allò que més ens estimem, i aquesta torre campanar, per tant, no fou batejada com Micalàs o Micalot, sinó com Micalet.

per saber-ne més, vegeu Micalet.
{{Setembre anècdota de València}} - discussió - modifica - historial



...València fou conquerida per Jaume el Conqueridor el 9 d'octubre de l'any 1238, i que aquest dia és celebrat com la diada del País Valencià?

per saber-ne més, vegeu Conquesta de la ciutat de València.
{{Octubre anècdota de València}} - discussió - modifica - historial


...En un dels murs de la capella del sant Calze hi ha dos grans trossos de grosses cadenes, que tancaven el port de Marsella, que tenia fama d'inexpugnable, i que el 19 de novembre de 1423 va trencar la nau de Romeu de Corbera, al capdavant de l'estol d'Alfons el Magnànim en l'atac a la capital de la Casa d'Anjou, rival del rei. Les cadenes del port foren preses com a trofeu, portades a València i donades pel propi rei a la catedral.

per saber-ne més, vegeu Seu de València.
{{Novembre anècdota de València}} - discussió - modifica - historial



...Alfons de Borja nasqué el 31 de Desembre de 1378 a Xàtiva, i el seu nebot Roderic el mateix dia o potser l'1 de gener de 1431. Tots dos van ser els únics papes hispànics de la història (Alfons fou el papa Calixt III, de 1455 a 1458, i Roderic Alexandre VI, de 1492 a 1503). Tots dos van ser bisbes de València (Alfons de 1429-1458 i Roderic de 1458-1492). Cèsar Borja, fill de Roderic, fou el primer arquebisbe de València (de 1492 a 1498).

per saber-ne més, vegeu Seu de València, Alexandre VI, Calixt III.
{{Desembre anècdota de València}} - discussió - modifica - historial



...el mes de gener és el més fred a la ciutat de València, amb una mitjana d'11'5ºC? I perquè vegeu quina temperatura més meravellosa que tenim, sabíeu que Washington DC, a la mateixa latitud que València presenta en gener només 1,5ºC de mitjana?

per saber-ne més, vegeu València.
{{Gener anècdota de València}} - discussió - modifica - historial



...el 5 de febrer de 1483 s'iniciaren les obres de la Llotja de la Seda, edifici civil d'estil tardogòtic de la ciutat de València, que simbolitza la puixança i riquesa del segle d'or valencià (segle XV). És Patrimoni de la Humanitat des de 1996 i està considerada com un dels més brillants exemples del gòtic civil europeu.

per saber-ne més, vegeu Llotja de la Seda.
{{Febrer anècdota de València}} - discussió - modifica - historial



...Les falles de València, la festa del foc, se celebren amb l'arribada de la primavera (per Sant Josep), el mes de març. En el català medieval, la paraula falla designava les torxes que es col.locaven dalt de les torres de guaita. Deriva del llatí facula, torxa. Durant el segle XIX i fins la Guerra Civil Espanyola, els monuments eren anticlericals i crítics amb el govern local o estatal. Amb la dictadura de Franco van perdre gran part del sarcasme per la censura, però eren de les poques expressions públiques que es feien íntegrament en valencià.

per saber-ne més, vegeu falles.
{{març anècdota de València}} - discussió - modifica - historial



...el 25 d'abril de 1707 se celebra la desfeta d'Almansa. Les tropes francohispàniques derroten les angloaustríaques. El Regne de València desaparegué com a entitat jurídica amb lleis pròpies (els Furs). Actualment el 25 d'abril es commemora el Dia de les Corts Valencianes. El 1707 la ciutat de València deixà de ser cap i casal d'un regne oficialment desaparegut. El 1982, amb el nou Estatut d'autonomia, València tornà a ser seu d'institucions (les agrupades en la Generalitat) que abraçaven tot el País Valencià, constituït ara en comunitat autònoma.

per saber-ne més, vegeu Història de València.
{{abril anècdota de València}} - discussió - modifica - historial



Cap al 15 de maig se celebra la festa de la Mare de Déu dels Desemparats, on es trasllada la Maredeueta de la Basílica a la Seu.

És una trajecte ben curt, d'unes 25 passes, però pot durar una bona estona, enmig d'una enorme agitació d'espentes i cridòria. Els hòmens traslladen als muscles i fan bascular la imatge de la marededéu, cridant tant com poden "Visca la Mare de Déu", mentre les dones ploren i canten l'himne a la marededéu.
{{maig anècdota de València}} - discussió - modifica - historial



... el pare de la revolució cubana, José Martí, era fill d'un valencià i va viure a la nostra ciutat?