Viquipèdia:Autopromoció

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Una pàgina d'autopromoció (també anomenada de vanitat , vanity page en anglès), propaganda o publicitat és un tipus d'article de Viquipèdia que normalment és eliminat, acollint-se a la Política d'esborrat ràpid.

Per norma general, els autors d'aquests articles escriuen sobre ells mateixos, els seus éssers estimats, les seves escoles o empreses. Mentre que un article sobre una empresa petita no s'hauria d'etiquetar automàticament com pàgina d'autopromoció, és preferible que l'autor original ni sigui amo de l'empresa, ni hi treballi ni tampoc sigui amic o familiar d'un del amos o empleats de l'empresa. Això s'aplica d'igual manera per als artistes, els articles sobre un músic poc conegut o un grup no haurien de ser escrits pel músic, un membre del grup, el mànager, etcètera. Els articles sobre temes poc coneguts són generalment d'interès debatible per als lectors, així que si escrius un article amb aquest tipus de contingut és particularment important que expressis els fets d'una forma neutral.

No sempre l'autor té una relació directa amb el personatge, grup musical, organització, etc. tractats en l'article; pot ser només sigui un simple simpatitzant o algú que busqui ajudar a la seva promoció. El prefix auto ve de que en la majoria dels casos l'autor coincideix amb l'interessat, però aquesta no és una condició necessària, encara que sí suficient, per qualificar a un article de «autopromoció».

Exemple d'article de vanitat[modifica]

Pedro Pérez és un mecànic de 33 anys d'edat de València, Espanya. És aficionat a les Falles i a la cervesa. És solter i està buscant parella. El seu somni de la infància era convertir-se en policia, però el seu somni més recent és convertir-se en artista professional d'origami.

Què té de dolent?[modifica]

No tenim cap problema amb el Sr Pedro Pérez, però aquest article no és interessant ni útil per a la Viquipèdia. En primer lloc no descriu cap treball notable que hagi assolit i en segon lloc no dona cap tipus de raó de per què la Viquipèdia ha d'incloure un article sobre ell. A més a més, els somnis i aficions de fins i tot la gent famosa no són de valor enciclopèdic, llevat que sigui alguna cosa destacada de la seva vida pública, i en aquest cas, ha de ser verificable.

El problema amb les pàgines d'autopromoció[modifica]

El major problema de les pàgines d'autopromoció és que no tenen contingut enciclopèdic. Gairebé sempre parlen sobre temes o persones que no són prou notables perquè hi hagi múltiples editors o gent interessada en la seva consulta. A més, el seu contingut és gairebé sempre dubtós en no tenir referències, i solen ser pàgines «experimentals» a les que l'autor mai torna.

La política de Viquipèdia sobre pàgines d'autopromoció[modifica]

Generalment, les pàgines d'autopromoció són esborrades. L'esborrat de la pàgina ocorre gairebé sempre, però també pot ser moguda a la pàgina d'usuari de l'autor.

Si trobes una evident «pàgina d'autopromoció» has marcar-la amb la plantilla {{destruir|motiu}} i escriure en el motiu «{{vanitat}}» que donarà com a resultat un enllaç a aquesta pàgina. Si tens dubtes sobre si realment és autopromoció pots utilitzar la plantilla «{{promocional}}».

Vegeu també[modifica]