Viquipèdia:Avís de drets d'autor de material audiovisual

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Si us plau, assenyaleu les imatges a la pàgina d'anotació de la imatge amb un dels avisos que hi ha a sota.

Si marqueu una imatge dins d'una de les categories més ambigües (com pot ser Ús_lliure_amb_drets_d'autor), intenteu especificar enlloc què declara la llicència o altres permisos semblants. Si creieu que es tracta d'un Ús legítim aleshores afegiu-lo a la llista de Viquipèdia:Ús legítim.

Tot i que semble ser obvi, si marqueu una imatge en què cal reconèixer l'autor, per favor, especifiqueu qui és!. Adoneu-vos-en que la llicència GFDL requereix un reconeixement d'autor. Si s'atribueix més d'una categoria a una imatge, especifiqueu-ne totes. Per exemple, si n'és de llicència GFDL, però també podria ser de domini pùblic als EUA, doncs marqueu-lo amb com a GFDL i com a PD-US.

Per a saber on inserir la marca d'avís a la pàgina d'anotació d'imatges, vegeu MediaWiki custom messages. Haurieu d'inserir la marca en una línia pròpia.

Recomanacions bàsiques[modifica]

  1. Si és una fotografia vostra utilitzeu {{cc-by-sa-2.5}}.
  2. Si és un dibuix vostre utilitzeu {{DP-propi}}.
  3. Carregeu-les a commons. El 25 d'octubre del 2006 es va prendre la decissió de no acceptar més imatges que puguin anar a commons.
  4. La majoria d'imatges trobades en línia no són apropiades.

Opcions de marques d'avís[modifica]

Depenent de quina llicència tries s'inserirà un o altre senyal de drets d'autor a la pàgina de descripció del fitxer carregat, com ara, {{GFDL}}. Això mostrarà informació sobre la llicència a la pàgina de descripció, i hi classificarà el fitxer. També podeu inserir qualsevol d'aquests senyals manualment a la caixa d'edició de Descripció a la pàgina de càrrega. Els senyals es poden veure i editar com a [[Template:Marca]], per exemple, Template:GFDL per a {{GFDL}}.

Aquesta llista és la mateixa que existeix a Commons:Senyals de drets d'autor, i totes les marques es mostren a Commons:Image copyright tags visual (i a Viquipèdia:Plantilles de llicència), de manera que si no trobeu una plantilla en aquesta viquipèdia, podeu anar a Commons: per a copiar el contingut d'una plantilla i crear-lo ací (traduint-lo, per descomptat). Per a més informació sobre les llicències i la informació requerida, vegeu Commons:Licensing i Commons:Criteria for inclusion.

Llicències lliures[modifica]

El 25 d'octubre del 2006 es va prendre la decisió de no acceptar més imatges lliures que es puguin carregar a Wikimedia Commons. Les plantilles de llicències lliures es mantenen per les imatges anteriors.

Domini públic[modifica]

Domini públic
Domini públic

Aquestes plantilles no es poden utilitzar des del 25 d'octubre del 2006. Es mantenen pels fitxers anteriors.

  • {{Domini públic}} - Imatges de domini públic (obsolet a commons). Quan utilitzeu aquest senyal, indiqueu la raó per la qual el fitxer és de domini públic. Opcionalment podeu usar algun dels següents senyals per a millorar-ne el detall.
    • {{DP-Propi}} - Obres vostres que lliureu al domini públic. A commons és {{PD-self}}.
    • {{DP-usuari|Nom de l'usuari}} - Obres lliurades al domini públic per un altre usuari de la Viquipèdia. A commons és {{PD-user|nom}} o {{PD-user-ca|nom}}.
    • {{DP-Vell}} - Obres en les quals els drets d'autor han prescrit.
      • {{DP-art}} - Imatges de domini públic d'obres d'art, l'autor del qual va morir fa més de 70 anys. A commons és {{PD-Art}}.
    • {{Captura de pantalla lliure}} - Captures de pantalla que no contenen programari propietari. A commons és {{free screenshot|license=nom de llicència lliure}}.
    • {{DP-GovEUA}} - Imatges creades pel govern dels Estats Units que no han de tenir drets d'autor. A commons és {{PD-USGov}}.
      • {{DP-NOAA}} - Imatges de domini públic de l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA). A commons és {{PD-USGov-NOAA}}.
      • {{DP-NARA}} - Imatges de domini públic de la National Archives and Records Administration. A commons és {{PD-USGov-NARA}}.
      • {{DP-NASA}} - Imatges de domini públic de la NASA. A commons és {{PD-USGov-NASA}}.
      • {{USAF-AUX}} - Imatges de domini públic de la Patrulla Aèria Civil Auxiliar. A commons és {{PD-USGov-Military-Air Force Auxiliary}}.
      • {{USGS}} - Imatges de domini públic del Geological Survey. A commons és {{PD-USGov-USGS}}.
  • {{DP-Itàlia}} - Fotografies creades a Itàlia amb els drets prescrits al cap de 20 anys. No acceptada a Commons.

Llicències GNU[modifica]

Cap GNU
Cap GNU

Aquestes plantilles no es poden utilitzar des del 25 d'octubre del 2006. Es mantenen pels fitxers anteriors.

  • {{GFDL}} - GNU Free Documentation License.

Atenció: La GFDL és molt poc pràctica per a imatges i textos curts, perquè hi exigeix la publicació del text complet de la llicència conjuntament. Això resulta prohibitiu per als mitjans impresos, atès que per a poder usar una sola imatge en un periòdic, caldria imprimir una pàgina completa amb el text de la GFDL. Per a solucionar això, si us plau, apliqueu una llicència doble a la vostra obra, afegint a la GFDL una llicència Creative Commons equivalent com CC-by-sa-2.5 (veure-hi avall). Això ajudarà que la vostra obra hom podrà usar-se no només sota una llicència lliure, sinó també fàcilment.

Llicències lliures de Creative Commons[modifica]

Llicència Creative Commons
Llicència Creative Commons

Aquestes plantilles no es poden utilitzar des del 25 d'octubre del 2006. Es mantenen pels fitxers anteriors.

  • {{cc-by-sa-2.5}} - Reconeixement-CompartirIgual 2.5
  • Llicències obsoletes de Creative Commons que han estat substituïdes per versions més recents:

Si el fitxer és vostre podeu utilitzar {{Propi|cc-...}}

Llicències no lliures[modifica]

Les imatges amb llicències no lliures tenen un ús restringit i han de complir una sèrie de requisits.

Amb drets d'autor, però autoritzades[modifica]

Imatges d'ús autoritzat per a la Viquipèdia, pero amb certes condicions restrictives. Aquestes imatges poden ser substituïdes per altres lliures.

Amb drets d'autor, però no lliures[modifica]

  • {{CopyrightByWikimedia}} - per a les imatges amb tots els drets reservats per la fundació Wikimedia, com per exemple els logotips, i no deu combinar-se amb cap altre senyal.
    Avís
    Avís
  • Les imatges amb aquests senyals haurien de ser esborrats.
    • {{Copyvio}} - Violació de drets d'autor. Aquesta imatge haurà de ser esborrada.
  • Les següents opcions de drets d'autor són inacceptables en Commons malgrat admetre's aquí. Es prioritza a més que siguin lliures abans que aquestes alternatives.

Altres senyals d'imatges[modifica]

  • {{Origen desconegut}} - Sense informació d'origen. S'ha d'esmentar l'origen per a poder comprovar l'estat de copyright.
  • {{Llicència desconeguda}} - Amb informació sobre l'origen, però sense informació sobre els drets d'autor de l'arxiu.
  • {{Moure a Commons}} - Imatges sense ús i amb llicències lliures que es poden carregar a Commons.
Imatges i fitxers
Ús d'imatges
Informació d'imatge
Imatges no lliures
Doctrina d'exempció
Requisits
Justificació
Ajuda i guies
Utilització
Reproduir àudio i vídeo
Carregar
Descripció
Llicències
Autoritzacions
Vegeu també
Taller gràfic
Què és Commons?
Primers passos
La taverna multimèdia
Manteniment