Viquipèdia:Avaluació d'articles/Àtom

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Àtom[modifica]

Àtom (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Article important traduït de l'anglès, on és de qualitat. Si us plau, feu-li un cop d'ull aviam què us sembla.--Arnaugir (discussió) 19:46, 22 ago 2019 (CEST)

M'he llegit la introducció i la part corresponent a la història i he fet alguna petita correcció. M'he fitxat que algunes referències encara conserven fragments en anglès de la versió anglesa. També en alguna consta "staff" o "anonymous" a l'autor i alguns cognoms no estan en majúscules. Caldria revisar les referències. A mesura que vagi avançant en la revisió de l'article ja aniré afegint comentaris aquí. Enhorabona per la traducció! --Arnaurs (disc.) 16:33, 29 ago 2019 (CEST)

@Arnaurs: gràcies, he arreglat unes quantes referències.--Arnaugir (discussió) 19:28, 7 set 2019 (CEST)

@Leptictidium: ja el tinc acabat, per si li vols fer una repassada... ;P--Arnaugir (discussió) 10:42, 8 set 2019 (CEST)

M'ho vaig mirant. A primera vista, el contingut em sembla molt bo, enhorabona per aquest article complet i detallat que, amb alguns retocs més, serà un dels millors que tenim a la Viquipèdia sobre física i química. A la primera frase, el text en català no diu exactament el mateix que l'anglès («que té les propietats d'un element químic» versus that constitutes a chemical element). Ignoro si s'ha fet expressament per introduir algun nivell de detall que no es troba en l'original, però es veu una mica confusa. Per altra banda, tant a la intro com en la resta de text hi ha moltes frases estructurades com sol ser habitual en anglès, amb una profusió de dos punts, punts i comes i guions llargs. En català queda una mica truncat i recomanaria reescriure-ho. En les properes setmanes m'ho aniré mirant amb més profunditat.—Leptictidium (digui) 10:53, 8 set 2019 (CEST)
@Arnaugir:Un gran article, espero la opinió d'en Lepti però apart dels vermells (Moment magnètic de l'electró i Moment magnètic nuclear que apareixen a la subsecció de Moment magnètic) i formatar dues obres de Scott, Robert a Bibliografia per mi ja es podria presentar a votació.--Manlleus (disc.) 12:37, 22 set 2019 (CEST)
Me l'he acabat de revisar. Reitero el tema de les frases estructurades seguint l'estil habitual anglès, com comentava fa unes setmanes. Per altra banda, la nota que acaba «veu en comptes d'això una sèrie de línies d'emissió des dels fotons emeses pels àtoms» és una mica confusa i costa d'entendre després d'una i fins i tot dues lectures. Recomanaria reescriure-la de manera més clara. Una vegada fets aquests retocs, concordo amb el Manlleus que ja estaria preparat per presentar-lo a votació. T'agraeixo especialment, @Arnaugir:, que t'hagis ocupat de traduir tot el text de les imatges.—Leptictidium (digui) 10:33, 29 set 2019 (CEST)
Mirant els enllaços vermells veig que està força electroestàtica ja existeix com força electrostàtica (hi ha una e de més) però redirigeix a Llei de Coulomb (igual que l'article traduit en anglès). Si l'article està prou relacionat amb el que es diu és un enllaç que ja podria arreglar-se. El vincle a plom-208 no existeix a l'article en anglès, mentre que en castellà dirigeix a plom. Crec raonable utilitzar una de les dues fòrmules i segurament el mateix passarà amb altres núclids que es mencionen prèviament. En canvi, quan es diu "vegeu Radiació sincrotrònica" crec que o s'hauria de fer l'article o eliminar la frase si no es preveu fer l'article aviat.--Ivan Avz F (disc.) 21:05, 29 set 2019 (CEST)
Hola de nou. No m'acaba de quadrar la frase «La capacitat dels àtoms d'associar-se o dissociar-se és la responsable de la majoria de canvis físics observats a la naturalesa i és el tema central de la química.» En primer lloc, caldria una referència per donar-li suport. I, per altra banda, s'hauria de precisar el que es vol dir exactament amb «canvis físics», ja que en principi un canvi físic (p. ex. estripar un tros de paper) no implica reaccions químiques. Salut.—Leptictidium (digui) 21:10, 17 des 2019 (CET)

Bon dia @Leptictidium, Manlleus, Ivan Avz F: Intento acabar aquest article per passar-lo a votació, ostres, m'havia quedat ben oblidat...!!!

  • @Lepti: retocada la intro. Aviam si ara està bé.
  • @Manlleus: arreglada la bibliografia de Scott.
  • @Lepti: he reescrit la nota, em penso que ara està millor.
  • @Ivan: crearé els articles, jo personalment prefereixo deixar els vermells.
  • @Lepti: per l'última frase, he tret el "tema central", però no sé pas com reescriure els canvis físics.

Li faré una última repassada i si no hi ha més canvis el passo a votació. Salut!--Arnaugir (discussió) 07:48, 20 març 2021 (CET)

Un article important com aquest s'ho val, així que endavant!--Manlleus (disc.) 11:02, 20 març 2021 (CET)