Viquipèdia:Avaluació d'articles/Batalla de les Termòpiles

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Batalla de les Termòpiles (480 aC)[modifica]

Batalla de les Termòpiles (480 aC) (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

- Viquipediiiisteeeeeeeeeees!!!!!!!!!! Que opineu de l'article?
- S'ha de millorar el redactat, crear articles, editar referències i traduir imatges.
- Vaja, ni un sol AUU!?
- No. --Mbosch (会話) 19:14, 18 des 2020 (CET)

«Les referències de l'article taparan la llum del sol!» «Aleshores, avaluarem l'article a l'ombra!»
Bon dia, @Mbosch:, i enhorabona per la feina en aquest article, que he anat seguint amb interès. M'ofereixo a fer la revisió lingüística completa de l'article, que fins ara he anat fent discretament per no entorpir la teva feina. Aprofitaré per anar substituint algunes referències a autors antics (p. ex. Heròdot) a les seves traduccions en català, de les quals disposo a casa, en lloc de l'anglès. Intentaré revisar-ne un tros cada dia. De moment, la primera millora que et proposaria seria crear els enllaços vermells de la intro, la infotaula i l'«article principal» que falta («Destrucció aquemènida d'Atenes»). Salut.—Leptictidium (digui) 09:30, 19 des 2020 (CET)
Continuant la revisió de l'article, m'he trobat amb una referència força estranya al «regne grec de Lídia» a Batalla de les Termòpiles (480 aC)#Context. L'he tret aquí i a l'original perquè Lídia era un estat ètnicament, lingüísticament i administrativament distint dels grecs.—Leptictidium (digui) 21:31, 22 des 2020 (CET)
Sobre el Fitxer:300 peli.jpg: no tinc cap dubte que compleix els requisits de fair use per a l'article sobre la pel·lícula; ara bé, no tinc del tot clar si el fair use del pòster és extensible a l'article sobre la batalla, especialment quan té una funció purament «decorativa» i no es fa servir per aprofundir cap punt en concret.—Leptictidium (digui) 20:37, 23 des 2020 (CET)
Sobre les imatges pendents de traduir:
La caixa de la secció «Llegat» conté no menys de 14 traduccions angleses de l'epigrama de Simònides. Té gaire sentit, quan ja en tenim l'original en grec i la traducció al català, i no som la Viquipèdia en anglès? Jo les trauria totes.—Leptictidium (digui) 21:01, 1 gen 2021 (CET)
El pòster de la pel·lícula ja hi era quan vaig començar a traduir l'article i allà s'ha quedat. Si no compleix els requisits, doncs fora.
Sobre les imatges, no entenc que vols dir amb què no és editable, totes són de commons, quin problema hi ha? Pel temps de refer el fons?
Sobre el tema del llegat, crec que hi pinta tant com en l'anglesa, que també hi ha l'original i després totes aquestes interpretacions. Tampoc acabo d'entendre el problema, però si la gent creu que és redundant doncs fora, cap problema.--Mbosch (会話) 14:43, 12 gen 2021 (CET)
Bon dia.
D'acord, doncs treiem la imatge del pòster.
Em refereixo a la facilitat d'editar les imatges. Un fitxer .svg, en principi, és molt fàcil d'editar i traduir, mentre que amb altres formats es pot complicar bastant la cosa.
La veritat sigui dita, a la Viquipèdia en anglès tampoc no té gaire sentit tenir 14 traduccions lleugerament diferents de la mateixa frase, però bé, és el seu problema, no el nostre. A la Viquipèdia en català, encara té menys sentit perquè l'anglès no és la llengua del nostre projecte.—Leptictidium (digui) 14:53, 12 gen 2021 (CET)
Bon dia i gràcies per traduir Fitxer:Mapa de campanya Termòpiles i Artemísion.jpg. Malauradament, a la llegenda encara hi ha força faltes d'ortografia: «exerci» en lloc d'«exèrcit», «exercu» en lloc d'«exèrcit», «de Heròdot» en lloc de «d'Heròdot»… i, si molt no m'equivoco, la línia de color rosa fosc s'hauria de referir a l'exèrcit persa, no l'exèrcit aliat. Per altra banda, no és estrictament una falta, però millor «avenç» que «avanç» quan ens referim a avenços literals i no figurats.—Leptictidium (digui) 09:12, 24 gen 2021 (CET)
@Mbosch:@Leptictidium:Sobre les imatges de la peli de 300 jo solc usar alguna de Commons dels protes principals per fer un petit comentari i fer-la passar en substitució dels pòsters o preses de pantalla de fair use, només cal un pèl d'originalitat. Sobre la traducció d'imatges, ja faré un cop d'ull a les que queden més a mà i ja sé que hi havia algun problema en alguna però només perquè és una mica més laboriós, els autors no pensen en fer les imatges traduïbles fàcilment quan la imatge és més complexa, aquest és el problema principal. Quan trobi una mica de temps en un calaix m'hi poso. Si podeu revisar l'article i les seves mancances estaria bé proposar l'article aviat, s'ho val. PS: La imatge del mapa de les termòpiles perquè no s'ha pujat en SVG si l'has agafada de la castellana en aquest format?--Manlleus (disc.) 19:58, 26 gen 2021 (CET)
@Manlleus:Ja he traduït dues imatges, no em costa fer les tres que queden tot i que vaig amb la calma. La imatge que dius l'he tret de l'anglesa que és png. L'he pujat en jpg perquè no sabia que hi havia cap normativa al respecte.--Mbosch (会話) 21:01, 26 gen 2021 (CET)
Ah bueno, si l'has agafat de l'anglesa ja és igual però si s'ha de corregir alguna cosa com ho fas?--Manlleus (disc.) 21:09, 26 gen 2021 (CET)
Tinc una copia en psd a l'ordinador per si he de canviar cap capa.--Mbosch (会話) 21:18, 26 gen 2021 (CET)
La referència 49 apunta a «De Souza, 41», però a la bibliografia no hi surt cap font escrit per De Souza. Per acabar d'embolicar la troca, segons Google hi ha més d'un llibre sobre les Termòpiles escrit per un autor que es digui «De Souza», sense comptar les diferents edicions que pugui haver-hi de cadascun. Caldria veure què fem amb aquesta referència.—Leptictidium (digui) 21:25, 29 gen 2021 (CET)

M'he començat a mirar els enllaços externs i, sent conscient que han estat importats de la versió en anglès, no acabo de veure què aporten:

  • el primer és una guia per a professors que no ofereix informació addicional a la que conté l'article
  • el segon és un enllaç trencat
  • el tercer i el quart són enllaços a simples fotos; el tercer diria que és una versió des de més lluny i amb pitjor qualitat de la foto que ja tenim de l'epitafi de Simònides, mentre que el quart no aporta més informació sense dir on es troba el túmul de la foto i si té una relació directa amb les Termòpiles o si és un túmul espartà qualsevol
  • el cinquè encara podria ser salvable per ser de la BBC, però tampoc no tinc clar si és millor, pitjor, més o menys útil que qualsevol altre podcast sobre les Termòpiles, ja que els trossets que he escoltat diuen coses que ja surten a l'article.—Leptictidium (digui) 11:55, 5 feb 2021 (CET)
Francament, els he copiat i ja. Els quatre primers fora si no aporten res, el cinquè no he escoltat l'àudio, dura massa. Naturalment que repeteix informació, és un article de 90k octets, és molt complet. No crec que sobri tot i que possiblement digui el mateix, és una referència general i una altre visió de la batalla.--Mbosch (会話) 18:34, 5 feb 2021 (CET)
OK, fem-ho així doncs, treiem els quatre primers i deixem el de la BBC.—Leptictidium (digui) 21:09, 5 feb 2021 (CET)
La referència núm. 54 no sosté l'afirmació a la qual va associada (he comprovat les dues obres de Green citades a la bibliografia). He mirat altres fonts a Google Books i Google Scholar i, tot i que totes avalen en major o menor mesura la fiabilitat d'Heròdot, cap no diu explícitament que Heròdot és «el més fiable». Per tant, et proposaria «petar-nos» el segment «, que solen considerar a Heròdot el més fiable,», que de totes maneres tampoc no és fonamental per a l'article. @Mbosch:?—Leptictidium (digui) 20:47, 11 feb 2021 (CET)
De fet es contradiu amb l'apartat de composició dels exèrcits, on es diu que els historiadors moderns el solen rebutjar per les seves xifres poc realistes.--Mbosch (会話) 19:54, 12 feb 2021 (CET)

Anem avançant. Ja hem passat l'equador de l'avaluació (73 de 144 referències). Avui he corregit un error que venia «de fàbrica» de l'original anglès, hi he afegit una referència nova i hi he posat una nota que explica que l'etimologia «Efialtes» > «malson» és un mite. Gràcies pels articles complementaris que has anat creant aquests dies i bon cap de setmana!—Leptictidium (digui) 15:05, 6 març 2021 (CET)

Bon dia, @Mbosch: Ja hem fet més del 70% de l'avaluació. Em torno a dirigir a tu per compartir la meva preocupació sobre la citació de Victor Hansen. Sembla que la font és una referència autopublicada i, per tant, no considerada fiable.—Leptictidium (digui) 15:54, 19 abr 2021 (CEST)
903 edicions. L'avaluació més exhaustiva que he vist mai xD. I si la citació no es pot contrastar doncs fora.--Mbosch (会話) 14:51, 20 abr 2021 (CEST)
He de dir que un bon nombre d'aquestes edicions són canviar les referències a Heròdot en anglès per unes d'equivalents en català, però sí, per la meva banda també és l'avaluació més exhaustiva que he fet. :) D'acord, miro a veure si puc trobar una referència millor i, si no, traiem aquesta citació.—Leptictidium (digui) 21:38, 20 abr 2021 (CEST)
Bon dia. A la taula de referències a la batalla de les Termòpiles, tenim l'autor (Ciceró), però ens falta l'obra.—Leptictidium (digui) 16:30, 3 maig 2021 (CEST)