Viquipèdia:Avaluació d'articles/Iaia de Cízic

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Iaia de Cízic[modifica]

Iaia de Cízic (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Proposo aquest article a avaluació perquè, tot i no esperar un AdQ, penso que conté en gran mesura tota la informació històrica que s'espera d'una biografiada de la qual hi ha poques referències dXavier Dengra (MISSATGES) 00:45, 23 oct 2018 (CEST)isponibles. Gràcies. Xavier Dengra (MISSATGES) 15:18, 2 ago 2018 (CEST)

Bon dia! Alguns comentaris:
  1. L'expressió floruit s'utilitza en fonts angleses, però també en catalanes?
  2. Entenc que hi ha una referència que hi dóna suport, però em grinyola la frase «És l'única d'elles que fa referència al món romà i no pas grec» per tres motius: 1) per aquelles dates, l'art romà i el grec formaven un contínuum; 2) tot i que, al segle I aC, es trobava en la zona d'influència de Roma, Cízic era culturalment hel·lenística; i 3) la regió de Cízic no va ser incorporada a l'Estat romà fins que Tiberi va ser emperador, ben bé un segle i mig més tard. Mirant les altres edicions lingüístiques de la Viquipèdia, veig que cap no recull aquesta informació i, de fet, un parell la descriuen com a artista grega.
  3. Som l'única Viquipèdia que l'anomena «Màrcia Severa» en lloc de «Iaia de Cízic». Veig que el @Jolle: va crear l'article amb aquest nom, però entenc que, en els articles de biografies, el criteri del nom més utilitzat preval per sobre del criteri de l'autor inicial. Particularment tenint en compte que al primer paràgraf de l'article diem precisament que era més coneguda com a «Iaia de Cízic».—Leptictidium (digui) 11:53, 20 oct 2018 (CEST)
Eps @Leptictidium:, gràcies pels comentaris! La veritat és que puc preguntar sobre el primer punt; però pel que fa a la resta desconec per complet el rerefons acadèmic i històric i m'he cenyit literalment a les referències. En cas de dubte es pot suprimir la part específica Grècia/Roma i també reanomenar l'article com a Iaia de Cízic, que potser sí que té més sentit (així és com apareix descrita per primer cop i per Christine de Pisan). Aviam si rebo cap altra opinió en aquest sentit. Xavier Dengra (MISSATGES) 00:45, 23 oct 2018 (CEST) Hola només un suggeriment, abans d'acabar de votarː
  1. Et proposo de donar una ullada als llibre de Bea Porqueres que ha treballat molt el tema de les pintores al llarg de l'història. Fins i tot crec que podria passar-te el seu correu per fer-li alguna consulta Tiputini (disc.) 13:17, 27 oct 2018 (CEST)
Fet Fet! @Leptictidium: Ja he reanomenat l'article a Iaia de Cízic i he reformulat la introducció per esclarir una mica més la dualitat grega-romana. Aviam com ho veus ara. Xavier Dengra (MISSATGES) 09:03, 28 oct 2018 (CET)