Viquipèdia:Avaluació d'articles

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Drecera:
VP:AA
Avaluació d'articles que volen optar a una distinció
El camí cap a un article de qualitat
 1. Recerqueu i escriviu un bon article
 2. Comproveu els criteris de qualitat
 3. Rebeu suggeriments creatius (avaluació) (19)
 4. Proposeu un article per a ser distingit (12)
  1. Llista d'articles bons (138)
  2. Llista d'articles de qualitat (639)
refresca

Des d'aquesta pàgina es demana l'avaluació o revisió dels articles que compleixen, en general, els criteris de qualitat exigits, i que un o més viquipedistes tenen previst proposar com a articles de qualitat. Per aquest motiu, qui demani l'avaluació d'un article hauria de preveure si podrà corregir les observacions que altres viquipedistes hi poden detectar, perquè el procés d'avaluació, en realitat, és un procés de valoració i millora de l'article. Si us considereu expert en alguna matèria, podeu avaluar els articles enumerats tot seguit, i fer-ne comentaris i observacions que ajudaran a millorar-los. Vegeu el Llibre d'estil per ajudar a escriure articles bons, o discutiu com hauria de ser l'article perfecte i intenteu que ho siga.

Actualment hi ha 19 articles en avaluació. Si voleu, podeu fer un seguiment de les darreres modificacions dels articles. Les avaluacions del 2015 s'arxiven aquí.

El procés d'avaluació[modifica | modifica el codi]

Arxiu d'avaluacions

Replacement filing cabinet.svg

Se n'han realitzat 987:
Avaluacions del 2015: 8
Avaluacions del 2014: 71
Avaluacions del 2013: 94
Avaluacions del 2012: 74
Avaluacions del 2011: 159
Avaluacions del 2010: 146
Avaluacions del 2009: 215
Avaluacions del 2008: 170
Avaluacions del 2007: 27
Avaluacions del 2006: 17
Avaluacions del 2005: 6


Articles en avaluació[modifica | modifica el codi]

Arts[modifica | modifica el codi]

Catedral de Santa María la Real de Pamplona[modifica | modifica el codi]

Catedral de Santa María la Real de Pamplona (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Aquest article m'ha portat força feina de traducció però ha valgut la pena. L'he traduït de l'espanyol i mancarien algunes faltes de traducció literals però la veritable feina ja està feta. Crec que amb els suggeriments que rebi aquí i amb la meva predisposició per treballar en el que em digueu ho puc aconseguir. Gràcies. Wiki-i-love-you.png Rauletemunoz Conversa afable? 03:05, 5 nov 2014 (CET)

Mmmm... trobo que hi ha molts paràgrafs sense referències; destaca, a més, que, malgrat que hi ha una secció de bibliografia, referenciada només hi ha el 'VVAA, La Catedral de Pamplona (Tom I)'. No ho acabo de veure clar.--Sorenike (disc.) 10:31, 5 nov 2014 (CET) Comentari Comentari: Nuvola apps kcmsystem.svg Treballant.
Bones! És un article enorme però l'he mirat per sobre i crec que ara mateix li falta molt per rebre alguna distinció (entre d'altres): té massa faltes d'ortografia i sintaxi, no utlitza les plantilles {{sfn}} o {{ref-llibre}}, falten enllaços interns... Salut! --Jey (disc.) 14:02, 5 nov 2014 (CET)
Ho aniré mirant a estones i deixaré el que trobi. Molta feina feta per la teva part!:
 • Reafirmo el tema de les {{sfn}} + {{ref-llibre}}. Fonamental per un article de qualitat (i molt pràctic).
 • Manquen enllaços interns al capítol de "persones enterrades".
 • El capítol "La catedral com arquetip", creus que cal? només té una frase i podria estar dins "façana"
 • Mira't aquesta revisió de llengua feta amb el Languagetool. Tot i no ser la llengua la meva especialitat, detecto girs propis d'haver fet servir un traductor i que s'haurien de polir: "enterrar als canonges en el sòl del claustre" (terra, no sòl), "però sí la va anar la més virulenta" (en lloc de "va ser" o "fou" la més virulenta..). He arreglat un parell, però cal una revisió acurada.
 • Si mires aquesta eina, trobaràs que hi ha molts enllaços externs (alguns dins les referències) que són erronis o inexistents.
 • (seguiré)--amador (disc.) 11:52, 19 nov 2014 (CET)

@Rauletemunoz: podries resoldre els temes pendents?? Crec que amb una mica de polida, l'article podrà ser de qualitat!--Arnaugir (discussió) 11:54, 13 feb 2015 (CET)

He començat a reformatar les referències amb sfn, vinga, que pinta molt bé!--Medol (disc.) 16:17, 20 abr 2015 (CEST)


Fonts de Barcelona[modifica | modifica el codi]

Fonts de Barcelona (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

 • Comentaris: presento aquest article sobre fonts de Barcelona, fet amb bibliografia especialitzada en la matèria. En general crec que acompleix els requisits, potser calgui una repassada ortogràfica.--Canaan (disc.) 11:27, 4 feb 2015 (CET)
Hola! Només comentar que de les últimes fonts, les que són de sèrie, i m'he fixat que les de Trav. de Gràcia i Pg. Lluís Companys són iguals (tret de l'escut) que les de Badalona. Segons el catàleg de patrimoni de l'Aj. de Badalona, són de Francesc Rogent, fill d'Elies Rogent. Encara que potser l'autor d'aquestes no sigui una informació essencial.--Sorenike (disc.) 15:55, 4 feb 2015 (CET)
Gràcies. Miraré d'afegir-ho, però abans, dius que hi ha altre a la Travessera de Gràcia? Saps a quina alçada? I saps d'alguna altra?--Canaan (disc.) 17:16, 5 feb 2015 (CET)
Em referia a la que surt a l'article, que és d'una altra tipologia. També surt en les fotografies del catàleg de Badalona, així que imagino que són del mateix autor (si no són iguals, almenys són molt semblants, la qualitat de la fotografia del catàleg és molt dolenta).--Sorenike (disc.) 00:13, 10 feb 2015 (CET)
He afegit informació sobre la del passeig Lluís Companys, l'altre no estic segur. Miraré d'averiguar quelcom més. Salutacions.--Canaan (disc.) 18:27, 10 feb 2015 (CET)
he tret frases de la introducció que em semblaven propagandístiques, probablement culpa de la bibliografia, i repeticions (com l'esdevenir històric). El fil conductor històric és pertinent i permet veure l'evolució artística. Trobo que falta en canvi informació sobre les fonts "en sèrie", per exemple segur que el model típic que cites té un nom o una referència; hi ha variants etc. És a dir es podria escriure sobre el que es veu a la galeria. Un tema curiós i interessant!--barcelona (disc.) 11:15, 5 feb 2015 (CET)
Sí, potser alguna frasse no era molt neutra, ho sento. Sobre les fonts en sèrie no he trobat molta informació, tots el llibres parlen preferentment de les ornamentals; ja m'agradaria trobar quelcom més. Salutacions.--Canaan (disc.) 17:16, 5 feb 2015 (CET)

@Canaan: bona feina. Caldria assegurar-se que el nom de les fonts va en majúscula: és font del Gat o Font del Gat? Jo no ho tinc clar.--Arnaugir (discussió) 16:19, 31 març 2015 (CEST)

La veritat és que jo tampoc. A w:es, on fa poc aquest mateix article va ser escollit AdQ, vam tenir la mateixa discussió, no tan sols per font sinó també similars: és més correcte Catedral de Barcelona o catedral de Barcelona, Casa Batlló o casa Batlló? Vaig escriure a la Fundéu i, pel que respecta al castellà, s'aconsella sempre minúscula pel genèric, però s'admet majúscula per determinats noms propis, com Catedral de Barcelona, esssent-ne en aquests casos optatiu. Però en català no ho tinc clar, a veure si algú que ho sàpiga ens ho pot aclarir. Gràcies pel teu interès.--Canaan (disc.) 17:01, 31 març 2015 (CEST)
@Enric, Leptictidium:...--Arnaugir (discussió) 15:20, 8 abr 2015 (CEST)
@Arnaugir: És una zona grisa: en principi, la part genèrica del nom va en minúscula, excepte quan forma part integral de la denominació oficial. El problema sorgeix perquè no sempre és fàcil posar-se d'acord sobre si es compleix aquest requisit... :-) —Leptictidium (digui, digui) 18:32, 8 abr 2015 (CEST)
@Leptictidium: llavors, aconselles posar font de... en minúscula? Serien tots els casos, o com es pot saber que és un conjunt que té que anar en majúscula? Gràcies.--Canaan (disc.) 17:25, 9 abr 2015 (CEST)
@Canaan: Sí, jo posaria font de... en minúscula. —Leptictidium (digui, digui) 21:33, 9 abr 2015 (CEST)
Fet Fet! Gràcies.--Canaan (disc.) 18:06, 10 abr 2015 (CEST)

Claustre del Mas del Vent de Palamós[modifica | modifica el codi]

Claustre del Mas del Vent de Palamós (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Presento aquest article en avaluació després que es presentés l'informe final sobre la seva autenticitat. L'article compta amb la majoria d'informacions periodístiques que s'han anat publicant periòdicament sobre aquest claustre i es va tenir accés a l'article de Boto Varela a la revista Románico. Cal destacar, a més, les fotografies úniques de l'article, que va alliberar un dels pocs periodistes que van poder accedir a la finca un dia que, vista la polèmica, els propietaris van obrir les portes a la premsa per veure i fotografiar el claustre. --Davidpar (disc.) 09:55, 2 abr 2015 (CEST)

Molt interessant i ben documentat. Dues cosetes: 1. El nom no hauria de ser simplement Claustre del Mas del Vent? No hi ha cap article amb aquest nom ni possibilitat de confusió i no solem afegir el municipi darrere el nom dels monuments. 2. Em sobren els enllaços a l'encapçalament de l'article en negreta: dificulten la visualització del nom de l'article que es pretén amb la negreta. No es podrien posar els enllaços al text sense negretes reescrivint la introducció? Pau Cabot · Discussió 10:18, 2 abr 2015 (CEST)
Com he comentat a la discussió de l'article, em sembla que convindria ampliar la descripció. Potser es podria descriure individualment algun dels 44 capitells més significatius.--Medol (disc.) 10:27, 2 abr 2015 (CEST)
No me n'havia adonat que ja era en avaluació, he corregit i ampliat algunes coses, David, si no t'agraden pots canviar-les lliurement. També he posat els enllaços del text del títol a la introducció, com suggereix en Pau Cabot.--MarisaLR (disc.) 17:19, 2 abr 2015 (CEST)
He tapat un parell d'enllaços vermells ;)--Kippelboy (disc.) 07:37, 6 abr 2015 (CEST)
He afegit un comentari a la discussió. Amb els reculls de referències que aporto crec que es pot aprofundir en la part de la controvèrsia sobre la seva autenticitat. M'hi posaré quan pugui, però agrairé un cop de mà. --ESM (disc.) 11:48, 13 abr 2015 (CEST)

Astronomia i astrofísica[modifica | modifica el codi]

Sistema solar[modifica | modifica el codi]

Sistema solar (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso aquest article en avaluació després d'haver-se traduït de l'article de qualitat de la viquipèdia en anglès. Caldria que apart de jo algú més s'ho mirés i proposés millores i correccions. Moltes gràcies!--Manlleus (disc.) 22:17, 12 des 2014 (CET)

Aquest article és molt necessari i fa molt bona pinta. El problema que hi veig és respecte a les referències: hi ha una desena de paràgrafs sense referències i s'han de solventar alguns errors com els falta publicació que es veuen al final. Per altra banda, no sé si es podria escurçar una mica Descobriment i Exploració, tenint en compte que hi ha un article específic, però això entenc que és totalment opinable. Endavant però, que està molt bé.--Medol (disc.) 22:15, 23 gen 2015 (CET)

Lluna[modifica | modifica el codi]

Lluna (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Presento aquest article a avaluació en el marc de la Setmana de la Ciència 2014. Hi ha l'objectiu que la durada de l'article en avaluació no sigui més de dues setmanes així que demanem la vostra col·laboració per complir-ho. Gran part de l'article ha sigut traduït per Arnaugir. Moltes gràcies.--Manlleus (disc.) 17:38, 19 nov 2014 (CET)

Checklist (a fer):

Ortografia (wikicheck)
Revisió completa
Actualització Majúscules
Ampliacions No sé què més es pot afegir--Manlleus (disc.) 21:08, 9 des 2014 (CET) No sé què més es pot afegir--Manlleus (disc.) 21:08, 9 des 2014 (CET)
Imatges, mida (200px), peus de foto --Manlleus (disc.) 21:20, 9 des 2014 (CET) --Manlleus (disc.) 21:20, 9 des 2014 (CET)
Traduir imatges (les possibles o viables)
Introducció més clara
Missions espacials en cursiva
Referències (ordre dates, traducció dates)
Referències: Estendre ús de {{sfn}}, es podrien separar referències bibliogràfiques i en línia? Verbs passius
Subarticles: Oceanus Procellarum, Òrbita de la Lluna, Observació de la Lluna, Teoria de les marees, Teoria lunar, Programa Lunokhod, Projecte Horizon, Lluna en la ficció, efecte lunar Tots fets!--Manlleus (disc.) 20:57, 20 gen 2015 (CET) Tots fets!--Manlleus (disc.) 20:57, 20 gen 2015 (CET)
Estil
Vermells S'han creat tot una sèrie d'articles considerades més importants S'han creat tot una sèrie d'articles considerades més importants--Manlleus (disc.) 20:24, 25 gen 2015 (CET)
Fi traduccions Amb afegiment d'informació nova--Manlleus (disc.) 21:08, 9 des 2014 (CET) Amb afegiment d'informació nova--Manlleus (disc.) 21:08, 9 des 2014 (CET)
Referències
--Manlleus (disc.) 17:40, 19 nov 2014 (CET)

Bona feina. Estaria bé citar La lluna, la pruna a la secció de cultura--Arnaugir (discussió) 17:49, 19 nov 2014 (CET) Amb referència.--Manlleus (disc.) 21:19, 9 des 2014 (CET) Amb referència.--Manlleus (disc.) 21:19, 9 des 2014 (CET)
quan acabeu la traducció de la secció cultural, feu-me ping i me la miro--barcelona (disc.) 12:42, 22 nov 2014 (CET)
Estic en el tema. Apart de traduir algunes seccions que falten, també puc ampliar alguna secció que vagi coixa com és la de cultura, si bé, amb tants mites i llegendes sobre la Lluna en totes les parts del món, segur que es pot millorar després de la secció anglesa i d'altres versions idiomàtiques.--Manlleus (disc.) 10:01, 23 nov 2014 (CET)
@Manlleus, Arnaugir: com veieu el tema de separar referències? Pensava fer "webs", "definicions" i "notícies". És una currada, però queda bé...--Jey (disc.) 23:47, 12 des 2014 (CET)
Si, també trobo que és una feinada impressionant però ajuda a tenir les referències ordenades. Crec que no hi ha cap guia d'estil però una bona idea és que en el futur hi hagi una plantilla de referències que s'incloguin les notes, notícies, definicions, etc de manera separada, ben estructurada i categoritzada. Gràcies per la feina, salutacions!--Manlleus (disc.) 09:16, 13 des 2014 (CET)

He llegit la secció de la lluna a la cultura com vaig dir, alguns comentaris:

 • cal rellegida, hi ha coses repetides, com aquella representació irlandesa, als primers paràgrafs, on jo afegiria algun connector per no fer frases tan telegramàtiques
 • hi ha salts bruscs de temes, per exemple de la menció als himnes a la representació astronòmica, jo posaria tot el que és literatura junt i separat de la resta. Ordena la secció sencera, perquè més endavant tornes a la mitologia ja esmentada al començament i no entenc per què. A més a més té després un apartat propi
 • si pots revisa frases traduïdes o redactades de manera estrabmya, per exemple "Com Galileo proporcionant el telescopi cap al cel i ha demostrat la realitat d'aquests relleus, aquesta concepció de l'esfera perfecta es troba en ....", costa d'entendre. No és un cas únic: "estava clar per veure en una esfera i no un disc", més avall
 • tens frases sense verb principal, exemple: "De la mateixa manera per a les llegendes de teriantropòdes —tal com l'home llop— criatures mítiques que extreuen la seva força de la Lluna"
 • hi ha repeticions: el tema del calendari surt a la primera secció, a la segona de nou i al simbolisme un tercer cop.... sembla que part està traduïda i part redactada de nou, caldria unificar
 • en definitiva: penso que s'ha fet un esforç molt important per recollir aspectes ben diferents de la lluna, en diversos àmbits culturals, però la redacció dista molt de ser d'un adq, revisa-la abans de passar a votació perquè el tema és molt interessant!--barcelona (disc.) 20:03, 13 des 2014 (CET)

No me l'he mirat a fons, però el que més hi he trobat és que falta que algú se'l llegeixi detingudament (no em refereixo a saber ortografia, sinó a llegir-se l'article i veure si el que diu cada frase és coherent i s'entén).--Pere prlpz (disc.) 13:05, 14 gen 2015 (CET)

Un parell de coses més:

 • Cal revisar els enllaços vermells. Alguns calen per entendre l'article i, o haurien de ser blaus, o s'hauria d'explicar alguna cosa més a l'article. D'altres haurien de ser blaus en qualsevol cas, i alguns enllaços vermells (alguns de les plantilles "vegeu també", per exemple) potser sobren.@Pere prlpz: He fet alguns dels vermells flagrants que hi havia. Fa falta crear els vermells que calen per entendre l'article però m'agradaria saber quins són. Apart crearé els principals mars i cràters lunars que falten. Salutacions, i gràcies pel missatge!--Manlleus (disc.) 21:04, 20 gen 2015 (CET) Principals mars i cràters lunars. Principals mars i cràters lunars.--Manlleus (disc.) 20:23, 25 gen 2015 (CET)
 • Hi ha un gràfic sobre la lluna cendrosa (File:Earthshine-Geometrie.svg) però estava mal explicat i molt deslligat del text. Potser el que caldria és parlar una mica del tema al text i posar una foto on es vegi el fenomen.--Pere prlpz (disc.) 15:57, 14 gen 2015 (CET)
 • La imatge File:Earthinuvfrommoon.jpg que és una foto ultraviolada de la Terra vista des de la Lluna, no sé què fa a l'article, i menys a l'apartat d'observació de la Lluna. Si no es contextualitza en algun lloc, jo la trauria.--Pere prlpz (disc.) 16:06, 14 gen 2015 (CET)

Ciències bàsiques i matemàtiques[modifica | modifica el codi]


Ciències de la Terra i de l'espai[modifica | modifica el codi]

Montevideo[modifica | modifica el codi]

Montevideo (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre).

És un article que vaig fer fa temps i penso que amb les referències que ja té i les diferents seccions, podria ser considerat per a article de qualitat. Algunes seccions són traduccions, bé de l'anglès o del castellà, i la resta són de producció pròpia, amb material fiable que he anat trobant. Espero els vostres comentaris i suggeriments. Gràcies! --J. G. Góngora (disc.) 12:20, 26 març 2015 (CET)

@Góngora: Bona feina! L'he llegit per sobre, i me'l vull llegir més a fons quan tingui temps. He fet un parell de suggeriments gramaticals. A aquesta primera lectura vaig trobar tres objeccions. 1) Hi ha un lloc on diu que a la dictadura hi van haver-hi "milers de desapareguts i afusellats". Crec que això no és així, a l'Uruguai sí que haver-hi desapareguts, però és del ordre de 100 o així, no com a l'Argentina. I d'afusellats, almenys de forma oficial, no van haver-hi. Sí que van haver-hi molts presos polítics i tortura generalitzada. En tot cas aquesta part s'hauria de documentar amb referències. 2) La segona objecció és que trobo a faltar una secció de monuments. Sí que es comenten alguns edificis emblemàtics com el Palau Legislatiu i d'altres, però es podria mencionar per exemple que a Montevideo es va fer la primera estàtua al President Companys, em sembla que a principis de la dècada de 1940. També es pot mencionar la presència d'una colònia catalana important, amb un Casal Català, i de figures catalanes importants com la Margarida Xirgú. 3) Això de la "festa del gautxo" que menciones no em sona com a cap celebració important, i sí falta mencionar les «llamadas» i els «tablados» al Carnaval, que es considera el carnaval més llarg del món, per la qual cosa també hi ha referències. En resum, em sembla que l'article promet molt però aquestes són les objeccions que he vist, a manca d'una lectura més a fons.--Wgarcia (disc.) 18:26, 27 març 2015 (CET)
@Wgarcia: Gràcies! Prenc nota dels teus suggeriments i faré els canvis corresponents tan aviat com em sigui possible! --J. G. Góngora (disc.) 15:27, 16 abr 2015 (CEST)

Hola! Faig llista de les coses que crec que es poden millorar:

 • Al meu criteri queda una mica curt de referències en molts apartats, hi ha seccions o paràgrafs sencers sense cap font i alguns d'aquests contenen frases que fóra bo verificar. Són la del clima, història sobretot (té un problema molt important de referències), economia, la primera part de cultura i espectacles (de gastronomia tampoc hi ha fonts), religió i l'últim paràgraf de la secció de transport.
 • Al requadre de la capital iberoamericana del Carnaval li buscaria lloc a la secció de cultura, al final de tot de l'article perd visibilitat i no li trobo massa sentit.
 • Les dades demogràfiques estan molt desfasades i s'haurien de posar al dia, tant a la infotaula, com al gràfic i a la secció corresponent.
 • La taula climàtica també és obsoleta.
 • S'haurien de crear Intendència Municipal de Montevideo, Economia de Montevideo (que al meu criteri hauria de ser d'Uruguai en general, i ja existeix com a Economia de l'Uruguai) i Arquitectura de Montevideo abans de presentar la candidatura.
 • Algunes parts de la secció de Paisatge urbà diria que són més d'arquitectura, però tampoc sé ben bé com distingir millor les seccions... I la taula dels gratacels l'ampliaria una mica i referenciaria més (alçada, i barri o districte en què es troba, a part d'eliminar enllaços vermells).

Molt bon article i bona feina! Espero que es puguin corregir els errors, sobretot referenciar-lo més.--Xavi Dengra (MISSATGES) 20:08, 19 abr 2015 (CEST)


Segart[modifica | modifica el codi]

Segart (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

M'agradaria saber com creieu que està l'article, així com les millores que hauria de fer. Gràcies! --Ber94 (disc.) 02:06, 13 gen 2015 (CET)

Li he donat una ullada ràpida i em sembla un article prometedor, però tinc un seguit de comentaris: 1) la descripció inicial ha de ser més llarga, 2) l'ordre i títols de les seccions han de seguir un ordre més coherent i lògic, fixa't en alguns articles de qualitat de municipis (per exemple Llagostera o Alcoi) per veure alguns exemples, 3) hi ha algunes seccions amb poca redacció, per exemple les de barris i pedanies, 4) hi ha algun grafisme que no sé si toca, per exemple el de les carreteres. Bé aquestes són algunes observacions inicials. Wgarcia (disc.) 19:15, 19 feb 2015 (CET)
Bona feina. Bastant d'acord amb el que comenta Wgarcia:
 • S'haurien d'eliminar moltes negretes del text.
 • Els codis de les carreteres de colorins dificulten molt la lectura.
 • Barris, pedanies i urbanitzacions hauria d'anar dins la secció de geografia i s'hauria de referenciar adequadament.
 • A la secció Història manquen referències. S'hauria de posar almenys, una referència per paràgraf. En aquesta secció, els paràgrafs, en molt casos, són d'una sola frase: s'haurien de fer paràgrafs més llargs.
 • Hi ha enllaços externs dins el text (Edat contemporània (1800-fins a l'actualitat))
 • Falten referències a Administració
 • Cultius de Regadiu i Cultius de Secà haurien de ser subseccions d' Economia (o d' Agricultura).
 • Falten referències a Muntanyes.
 • Muntanyes, Explotacions forestals, Barrancs i Fonts podrien anar a Geografia.
 • Falten referències a Fonts.
 • Falten referències a Festes, Monuments i Llocs d'interès. Potser es podrien agrupar en una secció Cultura.
 • Estaria bé afegir seccions sobre clima, geologia, flora i fauna, entitats, mitjans de comunicació, esport i personatges il·lustres.
 • Recoman, per acabar, pegar una ullada a d'altres articles de qualitat de municipis de per aquí. A part d'Alcoi i Llagostera, tens Castellar del Vallès, La Baronia de Rialb, La Seu d'Urgell, Badalona o Tortellà. Pau Cabot · Discussió 16:53, 26 feb 2015 (CET)

Ciències de la vida[modifica | modifica el codi]

Tritó del Montseny[modifica | modifica el codi]

Tritó del Montseny (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Article propi de l'única espècie vertebrada endèmica de Catalunya. Tot i ser tant breu (no hi ha molta informació), és l'article més extens i de llarg de totes les wikis.--Mbosch (会話) 13:31, 21 març 2015 (CET)

Bon dia, @Mbosch:, així mirant-me l'article per sobre hi trobo a faltar una secció sobre l'estat de conservació, especialment si és una espècie en perill greu d'extinció. També hi ha faltes lingüístiques. —Leptictidium (digui, digui) 15:56, 26 març 2015 (CET)
Bones @Leptictidium:, sobre l'estat de conservació, és el segon paràgraf de l'apartat de demografia. Si vols es pot ficar per separat però al haver-hi tant poca informació ho he unit. Sobre la llengua... bé, és un clàssic meu, ja li donaré una ullada quan tingui ganes.--Mbosch (会話) 22:36, 26 març 2015 (CET)
Merci per la resposta. Havent-me mirat l'entrada a la pàgina de la UICN, crec que es podria expandir la secció de conservació (per exemple, la part que diu que està afectat per l'extracció d'aigua del Montseny, els canvis de distribució vegetal, etc.) i fer-ne una secció separada.el comentari anterior sense signar és fet per Leptictidium (disc.contr.)

Hola!

 • He fet una mica de repassada de llengua.
 • No entenc per quin motiu s'utilitzen refs en castellà quan existeixen en català (i d'un museu català...) [1]--Arnaugir (discussió) 21:58, 30 març 2015 (CEST)
Doncs perquè ni m'he adonat que també estava en català. Ho edito.--Mbosch (会話) 22:04, 30 març 2015 (CEST)
Hola de nou, @Mbosch:! Com veuràs, molts articles bons i de qualitat d'éssers vius utilitzen els paràmetres "fossil_range" i "sci_meaning" de la taxocaixa. El primer mostra quan va aparèixer l'espècie i fins quan va durar, mentre que el segon explica què vol dir el nom científic de l'espècie. En pots veure un exemple a "Fossa de les cavernes". També, segur que aquest article científic té molta informació.—Leptictidium (digui, digui) 16:46, 1 abr 2015 (CEST)
He ficat el nom en diferents traductors i no em surt res. Si saps alguna web... jo no se que vol dir. Sobre aquest article, ja el vaig fullejar fa unes setmanes, a part d'estar enfocat al gènere, se centra molt a nivell genètic. No obstant això, ja el miraré en calma, segur que puc afegir algunes frases. Gràcies.--Mbosch (会話) 23:29, 1 abr 2015 (CEST)
Per exemple, el nom específic arnoldi: «This new species of newt (Calotriton arnoldi) is named after the British herpetologist Dr E. N. Arnold (Department of Zoology, The Natural History Museum, London), for his life-long dedication and contribution to herpetology, and especially to European herpetology.». Ara caldria trobar l'origen del nom genèric, Calotriton.—Leptictidium (digui, digui) 16:44, 12 abr 2015 (CEST)

Salamandra comuna[modifica | modifica el codi]

Salamandra comuna (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Article ja existent, però l'he ampliat molt últimament. L'he millorat a partir de diversa bibliografia que he trobat. A veure si em podeu ajudar a polir-lo. --Melcalent (disc.) 07:52, 10 març 2014 (CET)

D'entrada, en un primer cop d'ull, m'ha semblat un article cuidat, ben referenciat i amb un redactat molt clar. Felicitats. A veure si puc fer-li una llegida de dalt a baix.
Abans de mirar-lo amb profunditat, algunes cosetesː Les referències van abans que la bibliografia, la introducció pel meu gust és curta i hi ha una desambiguació per a fer.--Medol (disc.) 22:25, 12 juny 2014 (CEST)
Feta, la desambiguació.--Climent Sostres (disc.) 01:35, 13 nov 2014 (CET)
He mogut l'apartat de referències. Caldria fer dues columnes, però no ho sé fer.--Climent Sostres (disc.) 00:35, 14 nov 2014 (CET)
He arreglat lu de les columnes de la bibliografia. Convé arreglar un petit error perquè funcionin els enllaços de sfn. Al final de cada referència hi ha una secció ref= que s'ha d'eliminar. Aquest camp impedeix que funcionin els enllaços. Per a saber què vull dir pots clicar allà on diu "Vives, 1984" de les referències, on he tret aquest camp, i comprovaràs que és l'únic que funciona. Endavant, que mica en mica va millorant això.--Medol (disc.) 01:11, 14 nov 2014 (CET)
Medol: com pots veure, he ordenat alfabèticament la bibliografia, però no me'n surto amb la secció ref=. Si em poguéssis donar un cop de ma...--Climent Sostres (disc.) 01:07, 16 nov 2014 (CET)

He anat repassant tot l'article, i des del punt de vista d'algú que no té coneixements sobre la matèria, poso les recomanacions que he anat pensant per ordre:

 • Com en Medol crec que la introducció es podria ampliar.
He ampliat la introducció resumint els diversos apartats de l'article.--Climent Sostres (disc.) 02:15, 16 nov 2014 (CET)
 • A la introducció també: "Té hàbitats terrestres i nocturns." es pot considerar nocturn un hàbitat? No ho sé, però no ho havia sentit mai.
Ja ho he corregit.--Climent Sostres (disc.) 01:44, 13 nov 2014 (CET)
 • De morfologia a distribució ho he trobat tot perfecte, la fotografia de la larva també està molt bé i el mapa de distribució de la salamandra als Països Catalans és excel·lent.
 • A hàbitat: "Espècie d'hàbits terrestres i típicament forestal, als Països Catalans es presenta gairebé sempre per sobre dels 500 mm de precipitació anual" la part remarcada no l'acabo d'entendre. Es refereix a zones amb una pluviometria determinada? A la resta d'hàbitat tot bé.
Ja ho he corregit.--Climent Sostres (disc.) 23:33, 13 nov 2014 (CET)
 • Ecologia, reproducció i dieta tot molt bé.
 • A depredadors l'enllaç intern del depredador "Turó" redirigeix a l'elevació de terreny.
Ja ho he corregit.--Climent Sostres (disc.) 23:36, 13 nov 2014 (CET)
 • A sistemes de defensa "...exhibint els seus colors i les glàndula paròtide", suposo que és un error del sistema d'inserir enllaços.
Ja ho he corregit.--Climent Sostres (disc.) 23:47, 13 nov 2014 (CET)
 • La bibliografia té una part separada en dues columnes i una altra part que no, és per algun motiu en concret?
He mirat de resoldre això de les columnes, però si algú sap fer-ho millor, endavant.--Climent Sostres (disc.) 23:58, 13 nov 2014 (CET)

I això és tot. Crec que arreglant aquests petits detalls és un article excel·lent que es mereix la distinció de qualitat. Salut, --Auledas (disc.) 12:17, 4 oct 2014 (CEST)

Li he fet una ullada ràpida. Em sembla un article molt bo en general. He fet algun canvi mínim. Si se solucionen els comentaris anteriors, crec que es podria posar a votació. --Habicht (disc.) 14:58, 13 oct 2014 (CEST)
Les referències van després dels signes de puntuació, no abans. N'he corregit alguns.--Climent Sostres (disc.) 01:38, 13 nov 2014 (CET)
Fet Fet!--Climent Sostres (disc.) 23:56, 15 nov 2014 (CET)
 • Ja he arreglat totes les referències, ara ja estan bé.--Medol (disc.) 16:59, 11 gen 2015 (CET)

Ciències humanes i socials[modifica | modifica el codi]

Tretzena esmena de la Constitució dels Estats Units[modifica | modifica el codi]

Tretzena esmena de la Constitució dels Estats Units (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Sol·licito ajut per a l'avaluació d'aquest article sobre aquesta important esmena que va permetre l'abolició de l'esclavitud als EUA. El contribuïdor principal és en Pitxiquin. Gràcies! --Jey (disc.) 00:36, 24 abr 2015 (CEST)
Algunes petites coses que hi veig:
 • Primer, els enllaços en vermell de l'entradeta s'haurien de crear.
 • Pel que fa a la organitzacio, potser es podrien incloure les "Antigues propostes de la Tretzena Esmena" com el primer apartat de "Propostes i ratificació", em semblaria més ordenat, en el fons són una antecedents.
 • També m'he fixat que hi ha algun problema amb algunes referències: algunes com les de Goodwin o Blackmon no dirigeixen enlloc, hi ha problemes amb la plantilla Ussc i em sembla que el titolet bibliografia extensa hauria de ser més aviat bibliografia complementària.
 • Pel que fa a la resta, jo ho veig bé, és un article importantíssim, bona feina!.--Medol (disc.) 09:48, 26 abr 2015 (CEST)

Cultura i oci[modifica | modifica el codi]

Mew (Pokémon)[modifica | modifica el codi]

Mew (Pokémon) (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) —Leptictidium (digui, digui) 09:55, 7 març 2015 (CET)

Proposo aquest article, que ha estat traduït de l'article de qualitat anglès, a avaluació amb l'objectiu que pugui aconseguir la mateixa distinció a la nostra viquipèdia. Durant l'avaluació aniré creant els enllaços vermells de la introducció. Gràcies pel vostre temps i el vostre esforç. —Leptictidium (digui, digui) 09:55, 7 març 2015 (CET)

m'encanta que es presenti a avaluació un article de pokémon donades les polèmiques que han envoltat aquest tema, es demostra que es poden fer bons articles de personatges i temes populars! Només una cosa: la inspiració d'on va sortir? es va partir d'animals ja existents? per què es va crear així? es diu que ve del miol del gat, si tens més informació relacionada amb l'aspecte, podria millorar l'article --barcelona (disc.) 18:28, 14 març 2015 (CET)
Hola, @Barcelona:! La inspiració va venir dels felins, com s'explica a la secció 1.1. Afegiré informació sobre altres aspectes de la seva creació, a veure si t'agrada. —Leptictidium (digui, digui) 10:35, 29 març 2015 (CEST)
Fet! —Leptictidium (digui, digui) 10:45, 29 març 2015 (CEST)

sí, havia llegit ja que venia dels felins però volia més detalls. No pateixis, era curiositat--barcelona (disc.) 19:45, 29 març 2015 (CEST)

Les referències cal polir-les perquè algunes tenen errors. El contingut existent no està pas malament, però molt allunyat per a ser de qualitat. Al meu criteri, per ser-ho, manquen dades com:
 • A quines edicions de Pokémon apareix? I quin rol desenvolupa? S'hauria de fer una secció amb una llista mitjanament exhaustiva.
 • Versió shiny i evolució dels sprites al llarg de les seves aparicions? Relació amb Pokémon llegendaris posteriors? Diria que en les últimes edicions Arceus hi manté una relació i li passa la mà per davant quant a creador i llegendari suprem.
 • No apareix gairebé res sobre les cartes i és un dels aspectes què més va revolucionar en el seu moment.
 • Característiques? És un Pokémon amb bon atac especial, o velocitat? Té molts PS o pocs? Explicar una mica els EV's estaria bé. A l'article només esmenta atributs potents; ho veig una descripció pobre.
 • La informació de l'anime és molt curta, i falta teca sobre la seva aparició a les pel·lícules. Hi ha més d'una vintena de pel·lícules i temporades de sèrie animada.
 • Figuretes, peluixos i altres objectes de col·leccionisme?
 • La seva presència als Parcs d'Atraccions temàtics sobre Pokémon.
 • Comparació de noms entre llengües?
 • A les primeres edicions japoneses no calia esdeveniments per aconseguir-lo, hi havia glitchs possibles.
 • La infotaula podria ser més completa.
 • No estaria malament alguna imatge més.
Em sap greu si tot el que esmento pot semblar una crítica desesperançadora. No vull fer una comparació directa amb la Bulbapedia, perquè aquella no està referenciada i pren sprites i fotos que aquí no podem agafar, però tenint en compte que és dels Pokémon més rellevants i codiciats pels que en aquell moment estàvem enganxats en aquest món, ara mateix només frega l'article Bo i amb certs dubtes. Ànims, i si cal res avisa'm! --Xavi Dengra (MISSATGES) 20:24, 29 març 2015 (CEST)
Bon dia, @Xavier Dengra:. Gairebé tota la informació que esmentes es proporcionava a la Viquipèdia en anglès fa uns anys, però es va decidir retirar-la per ser informació massa específica per a la Viquipèdia. Per mi, encantat de posar-la, però abans voldria que la nostra comunitat decidís clarament si aquesta informació és apta per a la Viquipèdia o si és massa específica. A veure si la gent hi diu alguna cosa aquí o, si no, portaré el tema a la Taverna.
D'altra banda, sobre les imatges crec que no se'n pot afegir cap més, ja que la política del fair use requereix que les imatges es facin servir el mínim necessari per il·lustrar l'article, i no més. Posar una altra imatge fair use quan ja en tenim una a la infotaula no seria abusar del fair use? @Vriullop: En tot cas, gràcies per la teva anàlisi! —Leptictidium (digui, digui) 10:26, 30 març 2015 (CEST)
@Leptictidium: Ens aniria bé l'enllaç del debat on es va decidir eliminar aquestes informacions. Ens podria ajudar a entendre els motius. Hi ha contingut relacionat amb el tema a en:Talk:Mew (Pokémon)/GA1 i a en:Talk:Mew (Pokémon)/archive1#Doubts about the future of this as an article, però no he trobat cap debat que parli directament de l'eliminació de continguts. Cercant a l'historial aquesta eliminació de continguts que dius, només he trobat aquesta del 2008 i no sembla haver-hi gaire debat: sembla ser conseqüència d'una guerra d'edicions. Potser va ser en una discussió més genèrica o en un altre article? Pau Cabot · Discussió 10:58, 11 abr 2015 (CEST)
Bon dia, @Paucabot:. No va ser una decisió única per a Mew, sinó per a tots els articles de Pokémon. Deu estar al Viquiprojecte Pokémon Adoption Center. Intentaré trobar la discussió.—Leptictidium (digui, digui) 12:17, 11 abr 2015 (CEST)
He trobat Viquipèdia:Mida dels articles i en:Wikipedia:Article size que potser poden ajudar al debat. Pau Cabot · Discussió 12:37, 11 abr 2015 (CEST)

Esports[modifica | modifica el codi]

Boxa[modifica | modifica el codi]

Boxa (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre).

Article visiblement millorat que vaig fer fa un temps i que mai no he proposat a avaluació. Crec que qualsevol suggeriment m'ajudarà a millorar-lo. --J. G. Góngora (disc.) 13:46, 26 març 2015 (CET)

Per començar, veig que hi ha diverses seccions sense referències. Convindria incorporar-hi referències, preferentment de llibres que tractin aquest esport amb profunditat. Pel que fa a les categories, potser es podria crear un únic quadre amb totes les dades per a facilitar la lectura. Endavant, que fa molt bona pinta!--Medol (disc.) 09:32, 26 abr 2015 (CEST)

Música[modifica | modifica el codi]

No hi ha cap article en aquesta secció.


Història[modifica | modifica el codi]

Papa Evarist[modifica | modifica el codi]

Papa Evarist (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Bé, presento aquest papa que és curtet per avaluar-lo. He consultat la bibliografia que he fet servir en altres articles i algunes coseta més que he trobat, però realment se'n saben ben poques coses del papa Evarist i això és el que he aconseguit. He reutilitzat el context històric del papa Sixt I, que és de caràcter general sobre el període.--Sorenike (disc.) 12:36, 14 abr 2015 (CEST)


Berenguer de Cruïlles[modifica | modifica el codi]

Berenguer de Cruïlles (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) He fet l'article del qui és considerat primer president de la Generalitat. He intentat no deixar de dir-ne res de tot el que hi ha escrit, que no és gaire. Aviam com ho veieu i si el millorem amb els vostres comentaris abans de posar-lo en votació.--Medol (disc.) 00:06, 14 abr 2015 (CEST)

El trobo força bo. Bona feina! Comento algunes possibles millores:
 • Una introducció una mica més extensa en què s'expliqui lleugerament les seves accions més rellevants com a bisbe i president.Fet Fet!--Medol (disc.) 12:57, 19 abr 2015 (CEST)
 • La secció de llegat la veig una mica difusa: no s'hi explica la transició entre la seva presidència i la del seu successor. A banda d'això, la frase No obstant alguns diaris madrilenys han criticat aquesta atribució, considerant que Berenguer encapçalava un òrgan que tenia com a única atribució la de recaptar impostos, només compta amb una referència i el fet que siguin diaris, no ho acabo de veure adient pel context històric, ja que no són fonts primàries.Fet Fet!--Medol (disc.) 10:45, 14 abr 2015 (CEST)
 • A la secció de mort, se'n coneixen les causes? Als 52 anys té pinta de malaltia o que el van pelar, estaria bé saber-ne quelcom més.No fet No fet! M'agradaria tenir aquesta informació, però no l'he trobat enlloc. No sé ni on és actualment el seu sepulcre. Teòricament les tombes del convent de framenors es van traslladar a la Catedral de Barcelona, però no n'he trobat cap referència.--Medol (disc.) 10:45, 14 abr 2015 (CEST)
Només comentar a Xavier Dengra que amb 52 anys en el 1362, era un senyor de la tercera edat. fa l'ullet--amador (disc.) 17:43, 15 abr 2015 (CEST)
 • Afegiria més enllaços interns, algunes seccions les veig una mica orfes.Fet Fet!--Medol (disc.) 17:15, 19 abr 2015 (CEST)
Espero que sigui d'ajuda. Bona nit! --Xavi Dengra (MISSATGES) 00:23, 14 abr 2015 (CEST)

Hola, ja has vist que he fet alguns canvis fàcils directament. Crec que cal reconsiderar lo de "Abat de Sant Feliu de Guixols". No se d'on s'ho han tret els de la GEC, però en el abaciologi no hi és.--amador (disc.) 17:49, 15 abr 2015 (CEST)

Doncs ho trec, hi deu haver confusió amb el seu familiar Hug de Cruïlles. Mentre no ho trobem en una altra font ho elimino.--Medol (disc.) 09:56, 16 abr 2015 (CEST) No, no!! Ho he trobat al llibre de Gordo-Guarinos, sembla referir-se a Sant Feliu de Girona!! Ara sí que quadra. Tot i que no sé si és prou rellevant per incloure-ho a la infotaula. Com ho veus @Amadalvarez:--Medol (disc.) 12:20, 19 abr 2015 (CEST)
Home, per posar-ho a la infotaula hauriem de saber les dates i l'antecessor i successor, sinó queda molt pobre. Per cert, ara que ho has trobat, veig que també surt aquí. Felicitacions.--amador (disc.) 00:02, 20 abr 2015 (CEST)

Gràcies @Xavier Dengra:@Amadalvarez:! Observacions vistes, millores incorporades. Què més?--Medol (disc.) 17:15, 19 abr 2015 (CEST)

Per a mi ja és apte a candidatura. Gràcies per les millores. --Xavi Dengra (MISSATGES) 19:30, 19 abr 2015 (CEST)

Papa Climent I[modifica | modifica el codi]

Papa Climent I (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Presento un altre papa, aquesta vegada el quart, Climent I. Dels bisbes romans del segle I és probablement un dels quals hi ha més informació, i no pas perquè hi hagi moltes coses conegudes d'ell o del seu pontificat. Encara estic donant-hi els últims records i afegitons. Les fonts són més o menys les mateixes que he utilitzat en altres articles similars.--Sorenike (disc.) 20:10, 12 abr 2015 (CEST)

Bona feina amb els papes!
 • He fet una petita repassada a la redacció, potser li cal una segona rellegida
 • Crec que és fonamental crear els escrits pseudoclementins, ja que és una de les poques fonts sobre la seva vida. Però surten en una secció apart, potser llavors cal llevar l'enllaç si no es poden ampliar
 • No entenc la frase: "El districte està possiblement influenciat pel lloc on s'ubica la basílica de Sant Climent del Laterà"
 • He canviat alguns diuen/diu per sinònims, feien feixuga la lectura
 • No entenc tampoc: "si es considera que va conèixer realment als apòstols, hauria estat massa petit perquè els pogués conèixer."
 • L'estructura és molt clara--barcelona (disc.) 08:25, 13 abr 2015 (CEST)
@Barcelona: Gràcies pels comentaris. He revisat les frases concretes que comentaves i les he esmenat, és cert que no tenien gaire sentit. Revisaré el text per tal de millorar-lo mentre vaig mirant si hi ha més informació rellevant que es pugui afegir. També m'apunto la qüestió de crear l'article dels escrits pseudoclementins, probablement hi hagi algun article a Wikisource.--Sorenike (disc.) 12:39, 14 abr 2015 (CEST)

Vàlia[modifica | modifica el codi]

Vàlia (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Presento el rei visigot Vàlia. Va regnar poc temps, entre el 415 i el 418, i la informació que hi ha és escassa i per tant l'article és bastant curt. No obstant això, durant el seu regnat els visigots pacten amb els romans el seu establiment al sud de la Gàl·lia, creant el primer pas per la creació del regne de Tolosa. La informació està extreta majoritàriament de llibres dels anys 90 en endavant, tret d'alguna excepció, per exemple l'obra de J.B. Bury.--Sorenike (disc.) 12:18, 30 març 2015 (CEST)

Plantejo alguns dubtes sobre el discurs apòcrif:

 • Es diu que és fals, però surt a l'article. Aleshores, caldria aclarir dues coses:
  • Caldria esmentar d'on surt, o sigui, el que se sàpiga de qui el va falsificar i els motius, i els motius pels que sabem que és fals.
  • Què ens informa sobre Vàlia? Si no ens diu res, amb esmentar-lo n'hi ha prou i no cal reproduir-lo.
 • Perquè està posat en castellà? Si no és que l'origen és una falsificació en castellà, no té gaire sentit posar-lo en castellà.--Pere prlpz (disc.) 13:01, 30 març 2015 (CEST)
@Pere prlpz:: Gràcies pel comentari! Ja vaig intentar buscar l'origen d'aquest discurs quan vaig trobar l'obra de Víctor Gebhardt, i ho intentat de nou ara que ho has dit, però no hi ha manera. L'he deixat com un esment i l'he esborrat. Per la resta, estava en castellà perquè és una citació literal del llibre. Però bé, ja està. Gràcies de nou!--Sorenike (disc.) 13:17, 30 març 2015 (CEST)

Història d'Andorra[modifica | modifica el codi]

Història d'Andorra (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

M'agradaria que l'article Història d'Andorra rebés el títol d'article de qualitat, perquè considero que el que hi havia abans del que he estat fent era massa general, poc aprofunditzat i perquè m'agradaria que la versió en català tingués el distintiu de qualitat. La informació de tot l'article l'he treta de diferents llibres relacionats amb història d'Andorra, de portals especialitzats i de pàgines del Govern o del Consell General d'Andorra. És important que es revisi tot abans que rebi el qualificatiu de qualitat. Estic obert a tota mena de proposició i canvis.--Boigandorra (disc.) 15:16, 25 gen 2015 (CET)

Vejam... No sóc un entès en història d'Andorra, és evident que hi ha moltíssima feina feta en aquest article, de fet, hi ha molta informació, en la meva opinió massa i tot i, a més, en alguns casos m'atreviria a dir que s'hauria de reformular el seu ordre (un exemple és en la secció de reformes al segle XIX, sobre les escoles, que s'explica el que passa a l'època, però després en el següent paràgraf apareixen referències del segle XX i de Ban Ki-Mon) o fins i tot reduir la quantitat d'informació que no fa una referència explícita a Andorra i que no sigui necessari en l'article per entendre'l (per exemple explicar què és el franquisme [quan s'esten parlant de les relacions amb aquest règim, es pot posar obviament un "vegeu també: franquisme"] o explicar tot el procés de Kosovo o la guerra de Iugoslàvia, i l'explicació de la posició d'Andorra entre França i Espanya l'he trobada massa enrevessada).
Hi ha altres apartats que no els hi trobo sentit en aquest article, per exemple la qüestió del SIDA: que se li dedica un apartat sencer quan podria ser esmentat de passada o en un altre apartat més general sobre normatives o quelcom similar. També hi ha un apartat sobre la família d'Areny-Plandolit, crec que d'aquest informació se'n podria fer un article, i deixar més lliure l'article general d'història, on es parli de les reformes (que més enllà de les escoles, no he vist la resta [o no les he sabut veure]) i es parli de la importància d'aquesta família.
D'altra banda, hi ha referències sense format, podrien posar-se molts més enllaços blaus. A la secció "De la Reformeta al Procés Constituent" hi ha plantilles de cal citació, caldria referenciar aquests paràgrafs. S'hauria de fer una revisió de la redacció i, a més, trobo que alguns paràgrafs són massa llargs (alguns molt, com el darrer que explicar les conseqüències de la guerra de successió a Andorra), farragosos i, personalment, tanta lletra junta fa el text avorrit de llegir, més encara si sumem el factor que hi ha molt poques imatges tot i que és un article molt extens. Per tant, s'hauria de fer més paràgrafs, per espaiar una mica el text i fer-lo més còmode.--Sorenike (disc.) 17:45, 25 gen 2015 (CET)

Jo no tinc tan clar que hi sobri text, tot i que encara no m'he llegit l'article sencer. Ara bé, a mi el primer que em crida l'atenció són els paràgrafs en cursiva. Si són cites textuals són excessives i no les veig justificades, perquè són cites de llibres i el mateix es pot dir amb unes altres paraules sense copiar res. Un cas diferent són les cites moderades de discursos i documents històrics, que si són útils poden ser admissibles.--Pere prlpz (disc.) 19:59, 25 gen 2015 (CET)


Hola a tothom,

Mare meva! Sí que hi ha coses que hauré de modificar. Però ho veig tot molt positiu. No obstant, pel que fa la SIDA, i això podríem parlar-ne, penso que és important perquè al segle XXI (a partir del 2005) hi ha la polèmica "Dóna Sang". És a dir, que van negar-li als homosexuals donar sang i això serà un dels temes principals de la legislatura d'Albert Pintat. Ara per ara, és important que l'article sencer passi per revisió. Però tenia previst fer el segle XXI i, per tant, és important que el lector sàpiga que ja hi ha precedents sobre la SIDA.

Pel que fa al tema que dieu de massa informació jo proposo, ara que hi penso, una plantilla (a l'estil història de Catalunya on s'enllaci) on s'enllaci altres articles on hi pugui haver més informació i altres persones puguin aportar més. Pel que fa a això que comentes sobre el franquisme,... doncs potser sí que tens raó Sorenike. I hauríem de mirar com fer entendre l'article del Kossovo. Quan dius enrevessada, a què et refereixes? Pel que fa al Procés Constituent, "estoy en ello". M'ha costat moltíssim tenir tota aquesta part perquè resulta que la història recent d'Andorra no s'explica als col·les, a la tele, a la ràdio o a la premsa. Total, que hi ha com una opacitat bestial (no sé si intencionada) i m'he estat buscant de dalt a baix informació, fent relacions,... fins que he tingut a mà a un periodista que conec i li he preguntat com va anar la història. Per això he ficat que cal citació. Pel que fa als paràgrafs en cursiva, doncs és per explicar una mica de què va la cosa abans d'abordar el tema. És a dir, per exemple, la Reforma: explico en cursiva què és, i després continuo explicant les repercussions que va tenir sobre Andorra. Ara, potser millor l'elimino. Per últim, m'agradaria precisar que tampoc sóc historiador, ni un gran entès sobre història d'Andorra. Simplement, em sembla que al segle XXI ja va ser hora que els llibres passin a internet. Sinó la gent comet errors, importants, però naturalment normals ja que no estan informats. És a dir, volia que com a mínim si algú s'interessa per la història d'Andorra, quan acabi de llegir, no digui allò típic "Andorra no té història,... la història d'Andorra és de quatre pagesos que van decidir aprofitar-se d'un pariatge per crear un país". I considero que no és així, perquè hi ha hagut guerres (com la 2a Guerra Mundial), i s'ha de tenir memòria història. Però repeteixo, no sóc historiador i, per tant, si hi ha gent que en sàpiga més, que vulgui aportar més o fer-ho d'una altra manera, benvingut siga.

Per tant, què faig? Ara per ara m'agradaria saber si tinc el vistiplau per fer la plantilla. A partir d'aquí aplico els canvis que cregueu necessaris.--Boigandorra (disc.) 18:45, 26 gen 2015 (CET)

Sobre la llargada, jo el trobo força llegible, per cal reconèixer que té el triple de llargada d'història de Catalunya o història del Japó (que és de qualitat), i més del doble de Cristòfor Colom, que és un dels articles de qualitat d'història més llargs que devem tenir. A més, el detall d'aquest article és superior al d'alguns articles principals que en tracten temes específics (per exemple, hi ha més informació sobre Oscar Ribas a l'article història d'Andorra que al seu article).
Aleshores, d'acord en que si hi ha algun tema que es pugui treure de l'article principal o deixar-lo resumit, se'n faci un article a banda, i d'acord amb fer la plantilla de navegació si hi ha articles per omplir-la.--Pere prlpz (disc.) 20:08, 26 gen 2015 (CET)

Hola :)

Acabo d'escurçar tres ítems: prehistòria, edat antiga i franquisme. He estat mirant els articles de Cristòfor Colom i teniu tota la raó. Per tant, he fet articles a banda i resumit l'article principal. Hi estic mirant-me la plantilla. Però caldria que hi hagués més gent favorable.--Boigandorra (disc.) 14:22, 27 gen 2015 (CET)

Hola de nou! Mirant-ho amb aquesta perspectiva em sembla molt millor. La idea de la plantilla trobo que és adient (de fet amb la d'articles secundaris que s'estan creant, diria que més que adient serà totalment necessària), d'aquesta manera la informació essencial queda en l'article principal, i aquella que és útil però potser no necessària del tot, el lector la pot consultar en un altre article per aprofundir. La veritat és que és una gran feina, el problema de buscar informació més recent és que has de recórrer a la premsa normalment; no sé si hi ha algun diari andorrà (sigui en paper o digital) possiblement seria interessant consultar-los per temes concrets o fins i tot pel desenvolupament polític dels darrers anys. Per cer cert, quan deia enrevessada volia dir que la posició d'Andorra respecte a la independència de Kosovo, i les afectacions amb França i Espanya crec que es podria explicar de forma més planera (m'ho llegiré de nou, per veure si no sóc jo que no s'aclareix, :P). En tot cas, bona feina, m'aniré mirant l'article i ajudant en el que pugui (per exemple en posar enllaços blaus, o coses així de format dels paràgrafs, etc.)--Sorenike (disc.) 00:52, 28 gen 2015 (CET)
En el cas que s'acabi fent una reducció important de la mida de l'article, crec que estria bé agafar la versió estesa i copiar-la a Viquillibres. Era molt gran per un article però estava prou bé i tenia unitat, de manera que pot ser un bon viquillibre.--Pere prlpz (disc.) 12:14, 28 gen 2015 (CET)


Bon vespre. Dos petits detalls, l'article no està categoritzat enlloc i les referències 12, 109 i 146 presenten errors amb la plantilla refname. Bona feina amb l'article. --Lluis_tgn (disc.) 19:58, 1 feb 2015 (CET)

Bones,

Bé, com heu pogut comprovar aquells i aquelles que heu estat mirant les meves modificacions, he fet canvis en l'article. He seguit les vostres consignes. Però ara em queda clar que l'article està molt malament i que l'he de modificar encara més i de dalt a baix. Tot i així, he:

 • Eliminat totes aquelles referències o paràgrafs que expliquen esdeveniments contemporanis i que no tenen res a veure amb l'època que l'ocupa (ex.: allò que deia en Sorenike d'en Ban-ki Moon).
 • Eliminat les preliminars (ex.: el franquisme) i els paràgrafs en cursiva
 • Adjuntat la biografia de l'Areny-Planolit al seu propi article
 • Rectificat tota la llargada de l'article. Ara és molt més curt i, penso fer-lo encara més curt (es pot veure en les referències, han passat de quasi 500 a 100)
 • Creat una plantilla a part on he anat vessant els articles de manera que quedi el principal més escurçat i hi hagi informaicó més àmplia en un article a part

Em falta:

 • Mirar-me el tema de Kosovo i la SIDA.
 • Mirar-me el tema d'Òscar Ribas (és a dir, hi ha més informació d'ell a Història d'Andorra que no pas al seu propi article)
 • Categoritzar l'article, però m'hauríeu de dir com es fa
 • Mirar-me com donar fonts sobre la Reformeta i Procés Constituent (estic mirant-m'ho, no existeixen periòdics amb una periodicitat contínua, i no puc accedir-hi; però m'ho estic mirant igualment, a veure com puc trobar fonts)
 • Escurçar el Procés Constituent de l'article principal

Vull:

 • Revisar els articles a part de la plantilla: fer-los més comprensibles, fer-los més llegibles, curts i millor estructurats

Ara:

 • M'hauríeu de dir què s'ha de modificar
 • Que he fet bé, que he fet malament
 • Que em queda per fer

Però:

 • He comès un error (falta), crear un article titulat Anys 60 i 70 a Andorra, quan l'havia de titular Anys 50 i 60. Això va fer que m'adonés que estava cansat en aquell dia i vaig deixar les modificacions durant uns quants dies.

Espero que tot el que hagi fet estigui bé o, més o menys bé. En tot cas, més propostes no serien rebutjades. --Boigandorra (disc.) 16:51, 9 feb 2015 (CET)

@Boigandorra: Categoritzat ja ho està, a categoria:Història d'Andorra.
Si el tema de l'error consisteix en que l'article Dècada dels 1960 i 1970 a Andorra s'ha de dir decàda dels 1950 i 1960 a Andorra, això ho pots arreglar tu mateix amb la pestanya "reanomena" que hi ha a dalt de l'article. Ara bé, si els articles abasten dues dècades, jo els posaria el nom en plural "dècades" en comptes del singular "dècada".--Pere prlpz (disc.) 17:16, 9 feb 2015 (CET)

Hola Pere,

I on és la pestanya de reanomena perquè no la trobo. Ho sento.--Boigandorra (disc.) 18:23, 9 feb 2015 (CET)

@Boigandorra: Si no la veus, clica la pestanya "més" i es desplegarà.--Pere prlpz (disc.) 19:44, 9 feb 2015 (CET)

Fet, i he ficat "dècades" en lloc de dècada. Gràcies.--Boigandorra (disc.) 10:35, 10 feb 2015 (CET)

Hola novament,
He eliminat procés constituent de la pàgina principal atenent al fet que s'ha de resumir el text. El resum que he fet d'entrada a la dècada dels 1980 resumeix la parrafada i així el que vulgui saber-ne més només ha d'anar a l'article secundari.--Boigandorra (disc.) 13:58, 15 feb 2015 (CET)
Hola a tothom,
He estat modificant la Revolució del 1933 en el seu article principal perquè m'he llegit un llibre sobre el tema i no té res a veure amb el manual d'escola que tenia. Quan dic res a veure, és que res a veure. El manual d'escola fa pena. És per aquest motiu que he començar a reescriure'l. Sento aquests retocs enormes però com ja he indicat més amunt la història contemporània d'Andorra pràcticament no s'explica. No hi ha gaire cosa sobre el tema. Si n'hi ha són dos llibres (que parlen principalment de la Guerra Civil Espanyola i la 2a Guerra Mundial) i para de comptar. Per exemple, amb el franquisme ha hagut de moure mar i cel per obtenir informació. Així doncs, només disculpar-me i avisar perquè ningú quedi impactat després dels canvis.--Boigandorra (disc.) 21:26, 16 feb 2015 (CET)

Temple egipci[modifica | modifica el codi]

Temple egipci (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Article de qualitat en anglès (d'on prové la traducció al castellà, que és considerada també AdQ en aquest idioma). Revisat i corregides les possibles errades de contingut. --MALLUS (disc.) 20:41, 28 des 2014 (CET)

mirant estructura, no entenc per què la descripció dels rituals religiosos està tan separada de les funcions generals, ídem amb personal. --barcelona (disc.) 17:20, 1 gen 2015 (CET)
Hola, jo tampoc entenc ben bé què vols dir, però si et refereixes a què tot el tema religiós va separat, "trossejat", per mi és una qüestió de criteris i gustos, de totes maneres, estem parlant dels temples en general i en diferents èpoques. No hi veig pegues en aquest sentit, sincerament, no sé fins a quin punt coneixes el tema, ja sé que has col·laborat en temes egipcis així que suposo que alguna cosa en deus saber, però miro d'explicar-ho d'una manera que s'entengui per si ho desconeixes o no ho coneixes prou: diria que s'assemblen molt més als monestirs medievals que a una església o una catedral, si ho comparo amb elements més "propers" a nosaltres. Els temples egipcis tenien altres papers destacats a part de ser un centre religiós, en alguns dels temples hi havia immensos graners que servien de magatzem per a grans àrees, per exemple (el de Luxor n'és un), també servien de centres administratius (sobretot els commemoratius, pots trobar alguna explicació més detallada si busques en els articles relacionats amb la primera vaga), un altre exemple: dins del complex de Medinet Habu (tothom es pensa que era només un temple) hi havia un dels palaus del faraó, i possiblement també l'harem o part dels edificis dedicats a l'harem, dins del Ramesseum es parla de la Casa de la vida, on es copiaven tota mena de textos (s'han trobat diverses còpies de la història de Sinuhé, per exemple - i també tenia graners i altres "seccions" no religioses, etc, etc. Pel que fa als ritus religiosos, pensa que política i religió anaven força lligades (i sovint enfrontades), molts dels rituals també tenien un paper polític... Bé, m'hi podria passar hores, però crec que no cal. La llàstima és que encara ens manquen molts articles i se n'han d'ampliar molts. Per mi potser caldria reforçar un pèl l'explicació del paper dels temples dedicats als faraons, especialment durant l'Imperi Nou, però només és una opinió. --Luna92 (disc.) 11:28, 5 gen 2015 (CET)
Has oblidat importar de la vikipèdia en anglès la bibliografia. En les referències, quan estigui la bibliografia, convindria utilitzar la plantilla {{sfn}} o el camp ref de les plantilles bibliogràfiques, per a relacionar els dos apartats, el de referències i el de bibliografia. Bona sort.--Columbusalbus (disc.) 21:18, 1 feb 2015 (CET)

Lletres[modifica | modifica el codi]


Tecnologia[modifica | modifica el codi]

Maserati[modifica | modifica el codi]

Maserati (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Crida als Viquipedistes per a que facin una ullada a l'article de l'empresa Maserati, en revisin la ortografia i aportin el seu granet de sorra. M'agradaria poder-lo presentar com a article de qualitat ja que la informació que s'hi exposa és molt extensa i plena de detalls. Gran part de la informació ha estat extreta de la web oficial i de webs automobilístiques amb cert prestigi.--Roger Francàs (disc.) 17:09, 12 jul 2014 (CEST)

Després de llegir-me l'article en diagonal faig unes primeres observacions.

 • Format: La introducció, més llarga. Hi posaria un parell de frases més sobre la història i un parell de la competició. La Història és molt llarga i es fa feixuga, hi mancarien dos o tres subapartats i dividir els paràgrafs més llargs. L'apartat competició també es podria dividir l'únic paràgraf.
 • Bibliografia: No és imprescindible, però sempre va bé que a part de les pàgines web documentar-se amb algun llibre i crear una secció de bibliografia amb almenys un parell de llibres, que pots citar al llarg del text amb la plantilla sfn. Per altra banda, dius que gran part de la informació s'ha extret de la web oficial; això no és positiu per a un article de qualitat, sempre són preferibles les fonts fiables i externes que n'hagin parlat.

Però fa bona pinta això, molt bé!--Medol (disc.) 09:11, 31 jul 2014 (CEST)

Fet Fet! Divisió de la història en 3 subapartats i diferents paràgrafs. Ampliació de la introducció, creació de l'apartat bibliografia i citació de tres llibres sobre Maserati.--Roger Francàs (disc.) 14:45, 3 ago 2014 (CEST)
 • Aniria bé millorar la bibliografia. M'explico. No es tracta de fer una llista de llibres, sinó de fer-los servir per a donar credibilitat al text, incloent referències dins el text. Convindria incloure alguna referència dels llibres que has llistat dins el text. Endavant!--Medol (disc.) 09:33, 4 oct 2014 (CEST)
Fet Fet! He inclòs tres llibres diferents que fan referència a part de la història i models de la maraca. En breu els afegiré a la bibliografia.el comentari anterior sense signar és fet per Roger Francàs (disc.contr.)