Viquipèdia:Avaluació d'articles

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Avaluació d'articles que volen optar a una distinció
El camí cap a un article de qualitat
 1. Recerqueu i escriviu un bon article
 2. Comproveu els criteris de qualitat
 3. Rebeu suggeriments creatius (avaluació) (36)
 4. Proposeu un article per a ser distingit (13)
  1. Llista d'articles bons (129)
  2. Llista d'articles de qualitat (594)
refresca

Des d'aquesta pàgina es demana l'avaluació o revisió dels articles que compleixen, en general, amb els criteris de qualitat exigits, i que un o més viquipedistes tenen previst proposar-los com a articles de qualitat. Per aquest motiu, qui demani l'avaluació d'un article hauria de preveure si podrà corregir les observacions que altres viquipedistes hi poden detectar, perquè el procés d'avaluació, en realitat, és un procés de valoració i millora de l'article. Si us considereu expert en alguna matèria, podeu avaluar els articles que tot seguit es llisten, i fer-ne comentaris i observacions que ajudaran a millorar-los. Vegeu el Llibre d'estil per ajudar a escriure articles bons, o discutiu com hauria de ser l'article perfecte i intenteu que ho siga.

Actualment hi ha 36 articles en avaluació. Si voleu, podeu fer un seguiment de les darreres modificacions dels articles. Les avaluacions del 2014 s'arxiven aquí.

El procés d'avaluació[modifica | modifica el codi]

Arxiu d'avaluacions

Replacement filing cabinet.svg

Se n'han realitzat 916:
Avaluacions del 2014: 13
Avaluacions del 2013: 86
Avaluacions del 2012: 73
Avaluacions del 2011: 168
Avaluacions del 2010: 145
Avaluacions del 2009: 216
Avaluacions del 2008: 167
Avaluacions del 2007: 25
Avaluacions del 2006: 17
Avaluacions del 2005: 6


Articles en avaluació[modifica | modifica el codi]

Astronomia i astrofísica[modifica | modifica el codi]

Sírius[modifica | modifica el codi]

Sírius (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso aquest article en avaluació després d'haver-se traduït dels articles de qualitat de la viquipèdia en anglès i castellà. Caldria que apart de jo algú més s'ho mirés i proposés millores i correccions. Moltes gràcies!--Manlleus (disc.) 15:46, 17 març 2014 (CET)

 • Hi manca una llegida amb calma. Per exemple, el títol "observació històrica" és una bona traducció del castellà, "observación histórica", però no té res a veure amb l'original anglès, "Observational history". S'hauria de traduir més aviat com "Història de la seva observació". Amb una llegida amb calma, tenint en compte la versió anglesa per solucionar dubtes, segur que serà un bon AdQ.--Medol (disc.) 20:37, 17 març 2014 (CET)

Taus Ceti[modifica | modifica el codi]

Taus Ceti (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso aquest article en avaluació després d'haver-se traduït dels articles de qualitat de la viquipèdia en anglès i castellà. Caldria que apart de jo algú més s'ho mirés i proposés millores i correccions. Moltes gràcies!--Manlleus (disc.) 15:52, 17 març 2014 (CET)

Aclara't si és Taus Ceti o Tau Ceti, perquè ara mateix hi ha una barreja dins l'article. L'article em sembla una bona traducció; passa-hi el wikicheck.--Arnaugir (discussió) 13:38, 20 abr 2014 (CEST)

Arts[modifica | modifica el codi]

Lambert Escaler i Milà[modifica | modifica el codi]

Lambert Escaler i Milà (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Biografia d'un dels artistes més destacats del modernisme català que va ser fortament ampliada durant el Viquiprojecte:Viquimodernisme l'any 2013 per part de Javiberbel, un dels estudiants de la Universitat de Barcelona. Dins el marc del Viquiprojecte:Una Viquipèdia de qualitat ha estat revisat, adequat i ampliat per part d'ESM, coordinadora del projecte, i per amadalvarez, afeccionat al tema, que ho volem presentar dins la modalitat de "treball en equip". Ens cal la vostra crítica col·laboració. Merci,--amador (disc.) 09:08, 11 feb 2014 (CET)

@Amadalvarez: Me l'he mirat i hi he fet alguns retocs estètics i d'ortografia, i hi he afegit enllaços. A mi em sembla molt correcte, denota un treball intens a nivell de fonts i de localització d'obra seva, cosa que és molt d'agrair. :) --ESM (disc.) 20:31, 26 feb 2014 (CET)
@ESM:. Els comentaris de la Barcelona sempre reclamen un capítol específic per l'estil. Com ho veus?.--amador (disc.) 20:34, 26 feb 2014 (CET)
@Amadalvarez: Deixant de banda que em fa molt mal als ulls tot el tema de l'estil, a mi em sembla que a l'article, quan es descriu com treballava Escaler (segons la disciplina!) a més de l'al·lusió als seus mestres i col·laboradors, ja està prou ben cobert. A mi ja em queda prou clar com es caracteritzen les seves creacions sense haver-li de dedicar un apartat concret però bé, si algú altre ho demana… --ESM (disc.) 20:38, 26 feb 2014 (CET)

Alexandre de Riquer i Ynglada[modifica | modifica el codi]

Alexandre de Riquer i Ynglada (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Biografia d'un dels artistes més destacats del modernisme català que va ser fortament ampliada durant el Viquiprojecte:Viquimodernisme l'any 2013 per part d'Afergal, un dels estudiants de la Universitat de Barcelona. Dins el marc del Viquiprojecte:Una Viquipèdia de qualitat ha estat revisat, adequat i ampliat per part d'ESM, coordinadora del projecte, i per amadalvarez, afeccionat al tema, que ho volem presentar dins la modalitat de "treball en equip". Ens cal la vostra crítica col·laboració. Merci,--amador (disc.) 09:08, 11 feb 2014 (CET)

Algunes coses amb voluntat de millorar l'article.
 1. La lectura de l'apartat sobre la biografia es fa feixuga, és molt llarg, convindria posar-hi almenys dos o tres títols de subapartat per donar aire al text.
 2. El nom del biografiat es repeteix en alguns títols, em sembla redundant, ho dic per "Alexandre de Riquer i l'art anglès" i "Alexandre de Riquer i l'exlibrisme català".
 3. També pel que fa als títols, em sembla que els subapartats de l'apartat obra artística haurien de ser similars. Vull dir que en comptes de El Cartell escriuria "cartellista" i en comptes d'exlibrisme català diria "exlibrista", per fer-ho coherent amb Il·lustrador i Pintor i decorador. El primer subapartat és diferent, potser es podria dir "Influències angleses".
 4. La Bibliografia és molt extensa, però al text hi ha poques referències. Per exemple no n'hi ha cap ni a l'apartat "Obra literària", ni a "Premis i reconeixements" hi ha cap referència. Convindria justificar el que s'hi diu amb alguna referència.

Són algunes idees per si voleu tenir en compte. Endavant!--Medol (disc.) 13:51, 8 març 2014 (CET)


Lluís Masriera i Rosés[modifica | modifica el codi]

Lluís Masriera i Rosés (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Biografia d'un dels artistes més destacats del modernisme català que va ser fortament ampliada durant el Viquiprojecte:Viquimodernisme l'any 2013 per part per part de Mrovirma, un dels estudiants de la Universitat de Barcelona. Dins el marc del Viquiprojecte:Una Viquipèdia de qualitat ha estat revisat, adequat i ampliat per part d'ESM, coordinadora del projecte, i per amadalvarez, afeccionat al tema, que ho volem presentar dins la modalitat de "treball en equip". Ens cal la vostra crítica col·laboració. Merci,--amador (disc.) 09:07, 11 feb 2014 (CET)


Santiago Rusiñol i Prats[modifica | modifica el codi]

Santiago Rusiñol i Prats (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Biografia d'un dels artistes més destacats del modernisme català que va ser fortament ampliada durant el Viquiprojecte:Viquimodernisme l'any 2013 per part de Loldona, un dels estudiants de la Universitat de Barcelona. Dins el marc del Viquiprojecte:Una Viquipèdia de qualitat ha estat revisat, adequat i ampliat per part d'ESM, coordinadora del projecte, i per amadalvarez, afeccionat al tema, que ho volem presentar dins la modalitat de "treball en equip". Ens cal la vostra crítica col·laboració. Merci,--amador (disc.) 09:12, 11 feb 2014 (CET)

Molt bé l'apartat d'obra pictòrica. Tanmateix, si bé l'article Teatre de Santiago Rusiñol està molt ben cobert, la seva obra escrita a l'article de Santiago Rusiñol està molt poc representada, en comparació a la seva obra pictòrica. La seva prosa, i l'obra mestra L'auca del senyor Esteve, ni es mencionen. Caldria donar-li més veu. --Davidpar (disc.) 10:21, 11 feb 2014 (CET)
Li faré un cop d'ull, no obstant això, L'auca del senyor Esteve està esmentada a la biografia i àmpliament descrita a Teatre de Santiago Rusiñol, ja que, tot i ser una novel·la originàriament, la representació teatral és el que li ha donat fama. --amador (disc.) 16:26, 12 feb 2014 (CET). Tema ampliat Tema ampliat, tot i que vist els comentaris de la Barcelona a l'article del Teatre de Santiago Rusiñol, ja veig que aquí m'hauré d'aplicar la mateixa medecina.--amador (disc.) 12:57, 14 feb 2014 (CET)
 1. Crec que la llarga llista d'olis talla la lectura. Jo faria una llista completa d'obres pictòriques i la traslladaria a Llista de pintures de Santiago Rusiñol i en llistaria les més famoses i les explicaria breument si aquestes no han estat explicades prèviament.
  penso que és millor mantenir una llista reduïda acompanyada amb imatges per il·lustrar dins el mateix article, si bé la traslladaré al final per a que no talli la descripció entre pintura i literatura. Fer una llista completa seria un article massa llarg i poc interessant, ja que de moltes obres no hi ha forma d'obtenir imatges ni hi ha documentació descriptiva com per donar interès a l'article.--amador (disc.) 07:16, 25 feb 2014 (CET)
 2. Crec a l'article té marge de millora per arribar a ser article Bo. Crec que caldria ampliar tots els apartats a excepció de la pintura.
 3. No es cita les obres que va traduir ni tampoc els idiomes en que han estat traduïdes les seves obres. ([1])
  Fet Fet!
 4. Jo sóc partidari d'ampliar la secció teatre a partir de l'article propi, perquè el lector es pugui fer una idea extensa del seu teatre sense haver de llegir l'article principal (5-10 paràgrafs).
 5. A mi em preocupa una mica l'estructura, perquè trobem moltes dades a "Obra pictòrica" sobre la seva biografia que a "Biografia" desconeixeríem. Crec que s'hauria d'haver centrat més en "Biografia extensa", "Pintura" (subEstil,...). A mi personalment, em sembla una mica caòtic.--KRLS , (disc.) 18:38, 17 feb 2014 (CET)

Teatre de Santiago Rusiñol[modifica | modifica el codi]

Teatre de Santiago Rusiñol (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Article segregat de la biografia de Santiago Rusiñol, un dels artistes més destacats del modernisme català que va ser creat durant el Viquiprojecte:Viquimodernisme l'any 2013 per part de Loldona, un dels estudiants de la Universitat de Barcelona, i l'ESM. Dins el marc del Viquiprojecte:Una Viquipèdia de qualitat ha estat revisat, adequat i ampliat per part d'ESM, coordinadora del projecte, i per amadalvarez, afeccionat al tema, que ho volem presentar dins la modalitat de "treball en equip". Ens cal la vostra crítica col·laboració. Merci,--amador (disc.) 09:14, 11 feb 2014 (CET) Molt bon article, llegidor i completíssim!:

 • Com sempre em faltaria un apartat de llegat que aquí crec que sí es pot fer, ja que les influències de Rusiñol en altres literats poden merèixer un paràgraf com a mínim.
 • A la secció de "concessions" trobo que es barregen coses molt diferents, potser la subdividiria.Fet Fet!
 • L'article se centra en les etapes, però mancaria potser una secció general sobre l'estil etc de l'autor (característiques). Es dedueixen molts trets de cada apartat però penso que milloraria el conjunt

--barcelona (disc.) 10:38, 14 feb 2014 (CET)


Llibre de Kells[modifica | modifica el codi]

Llibre de Kells (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Proposo l'avaluació de l'article Llibre de Kells, per ésser un manuscrit dels més brillants de l'Edat Mitjana, considerat peça principal del cristianisme cèltic. Ha estat realitzat dintre del viquiproyecte Unió Europea i és en la seva major part una traducció de la viquipèdia en castellà, amb aportacions de la viquipèdia anglesa, en ambdues hi és com Article destacat, també en la (basc), (francès), (italià), (noruec), (portuguès) i (rus). Espero després de les vostres repassades que també el podrem tindre aquí com AQ. Gràcies --MarisaLR (disc.) 15:48, 1 feb 2014 (CET)

Frases malsonants, probablement per la traducció:

 • El Llibre de Kells deu el seu nom a l'abadia de Kells, situada a Kells ...
Fet Fet! El nom del Llibre procedeix de l'abadia de Kells, situada en el comtat de Meath...--MarisaLR (disc.) 11:22, 2 feb 2014 (CET)
 • ...les incursions vikingues va acabar tornant l'illa de Iona massa perillosa,...
Fet Fet! A causa de l'augment dels atacs vikingues, els monjos van deixar l'illa de Iona i es van dirigir cap a Kells ...--MarisaLR (disc.) 11:22, 2 feb 2014 (CET)
 • ... a propòsit de la posada al punt d'un primmirat dispositiu d'aspiració que permetia mostrar i fotografiar les pàgines sense haver de tocar-les,..
...a propòsit de la posada a punt d'un delicat dispositiu d'aspiració que permetia mostrar i fotografiar les pàgines sense haver de tocar-les...Fet Fet!--MarisaLR (disc.) 11:22, 2 feb 2014 (CET)

Altres punts:

 • de qui és la cita «la peça d'il·luminació més complexa mai realitzada [...] Ha hagut d'exigir moltes setmanes, potser mesos, d'un gran treball per al cos i la vista» ?
La frase completa és: Segons Claude Médiavilla, especialista en cal·ligrafia, el monograma de l'Encarnació seria probablement: «la peça d'il·luminació més complexa mai realitzada [...] Ha hagut d'exigir moltes setmanes, potser mesos, d'un gran treball per al cos i la vista»--MarisaLR (disc.) 11:22, 2 feb 2014 (CET)
Disculpa, quan he arribat al final de la frase, m'he oblidat d'on venia.--amador (disc.) 13:11, 2 feb 2014 (CET)
 • Podries esmentar a l'entradeta o a la infotaula quants folis té ?
Fet Fet! Posat a la infotaula i tota l'explicació a la secció de Descripció. --MarisaLR (disc.) 11:35, 2 feb 2014 (CET)

Bona feina !. --amador (disc.) 09:09, 2 feb 2014 (CET)

He afegit la seva inscripció en la Memòria del Món per la UNESCO, i vaig a veuré ara si trobo el nombre de folis. --MarisaLR (disc.) 11:22, 2 feb 2014 (CET) Gràcies de nou por tota la teves correccions.--MarisaLR (disc.) 11:35, 2 feb 2014 (CET)

M'agrada molt l'article. Toco coses de redacció i deixo comentaris:

 • s'indica que la hipòtesi del doble origen Iona-Kells és la més acceptada, per què? Jo no puc assentar càtedra, encara que si és veritat que també veig que s'ha acceptat com la més probable, precisament per les dates i per la comunitat de monjos que primer van estar a Iona i van haver de sortir cap a Kells, és possible doncs que ho comencessin a Iona i l'ho acabessin a Kells. Hi ha dues referències explicant això. Crec que ja són suficients de moment fins nous estudis publicats. --MarisaLR (disc.) 23:03, 2 feb 2014 (CET)
 • jo posaria la secció de descripció la primera: és més lògic dir què és una cosa i després on es troba, reproduccions etc. Per tant suggereixo: descripció, utilitat, història, reproduccions i una darrera secció anomenada "llegat" (com en altres obres d'art) on figurés això de l'art contemporani Fet Fet! --MarisaLR (disc.) 22:43, 2 feb 2014 (CET)
 • si és possible, ampliaria el llegat: de l'edad mitjana a l'època de Joyce a qui ha influït? Essent un llibre tan famós ha de tenir una tradició cultural més àmplia Segurament va deure influir en altres manuscrits o en obres posteriors, però la veritat és que no trobo res. Ho sento.--MarisaLR (disc.) 23:13, 2 feb 2014 (CET)
 • no entenc la relació entre Kells i el Finnegans, podries ampliar-ho una mica? Fet Fet! el que he pogut Eco és força difícil de resumir.--MarisaLR (disc.) 22:43, 2 feb 2014 (CET)
 • Dels vermells de l'article, demanaria de crear "animàlia" com a motiu ornamental, cabdal per a entendre molts articles--barcelona (disc.) 19:42, 2 feb 2014 (CET)Fet Fet!--MarisaLR (disc.) 17:54, 6 feb 2014 (CET)
Intentaré fer "animalística" (és com se diu). Moltes gràcies per les teves correccions lingüístiques i per tots els teus suggeriments. --MarisaLR (disc.) 23:13, 2 feb 2014 (CET)

La Mare de Déu del rosari amb l'Infant[modifica | modifica el codi]

La Mare de Déu del rosari amb l'Infant (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Proposo aquesta pintura de Bartolomé Esteban Murillo a avaluació amb la idea de presentar-ho per a AB. He tractat de posar tot el que he trobat sobre seu i les referències oportunes. Espero les vostres opinions. Moltes gràcies.--MarisaLR (disc.) 23:43, 30 gen 2014 (CET)

 • frase estranya: "Maria representada, dreta, quasi com una adolescent es troba en posició asseguda sobre un banc". Dreta o asseguda ?. per què "com una adolescent", perquè està dreta ?.
Hahaha]!! ja sabia jo que aquesta paraula estava malament, que algú me la retrauria... Canviada per: Maria representada molt jove quasi com una adolescent es troba en posició estàtica asseguda... Millor? --MarisaLR (disc.) 12:30, 2 feb 2014 (CET) Fet Fet!
Que passa, poses paranys per veure si ens llegim els articles amb prou atenció ?.--amador (disc.) 13:07, 2 feb 2014 (CET)
 • A part d'això, t'he fet alguns petits canvis. Senzill, però molt correcte. Salut !--amador (disc.) 12:12, 2 feb 2014 (CET)
Gràcies. --MarisaLR (disc.) 12:30, 2 feb 2014 (CET)
Estic fent una repassada. Revisa el que canvio perquè de vegades la neurona lingüística (una de les tres que faig servir) pot malinterpretar alguna frase. Ara desconnecto a mig revisar, però tinc dubtes si el títol ha de ser el de "Verge". En català sol ser "Mare de Deu".--Peer (disc.) 17:18, 3 feb 2014 (CET)
 • Jo vaig tenir aquest mateix dubte així que vaig cercar i vaig veure que en teníem alguna amb el títol Verge de..., em va semblar que per aquesta obra, potser era millor posar-li Verge que Mare de Déu, perquè tingués una major similitud amb el nom original, ja que no he trobat en cap lloc el nom d'aquesta pintura en català. T'ho deixo al teu gust. Gràcies per les revisions. --MarisaLR (disc.) 17:58, 3 feb 2014 (CET)
He fet una consulta a l'Enric. A veure que en diu.--Peer (disc.) 19:44, 3 feb 2014 (CET)
A l'espera de l'Enric, mira si el que he fet s'enten com tu voldries. I el títol: es tradueix (Verge) o s'adapta (Mare de Deu). I si és tradueix, cal anar barrejant verges i maresdedeu en el redactat? Bé, el criteri espero que serveixi per aquest article i per tota la família de verges i maresdedeu. Si sabeu d'algun altre sil·lustrat que pugui opinar, benvinguda l'opinió. Jo ho peguntaré també en el món que hi ha més enllà de la viquipèdia.--Peer (disc.) 09:15, 4 feb 2014 (CET)
Ja hi ha resposta de l'Enric:
Primer, quan he llegit el títol del quadre m'ha sobtat perquè no el tenia present. Normalment les vírgenes del Rosario en català són marededéus del Roser, però en aquest cas hi surt un rosari molt evident, per tant és un element descriptiu. Com a títol més satisfactori, jo en diria La Mare de Déu del rosari amb l'Infant (fent un "matxembrat" entre La Mare de Déu de les roques i La Mare de Déu i l'Infant amb santa Anna, per exemple). --Enric (--Peer (disc.) 09:54, 4 feb 2014 (CET))
 • D'acord amb el títol propost per l'Enric: Mare de Déu del rosari amb l'Infant, com també crec que és més acceptable en aquest cas «rosari» que «roser». (Consultat per la meva part per altres fonts externes). Fas tu el canvi del títol? Moltes gràcies a tots dos. --MarisaLR (disc.) 10:29, 4 feb 2014 (CET)
Ja he fet el canvi de títol... i de títol d'avaluació. Ja no m'enrecordava. Deu ni do! Per mi, el dono per bo; un article ben fet, bon equilibiri entre redactat, imatges, referències... made in M-LR®. Marisa, mira si et semblen bé els canvis! A l'article sobre la Mare de Déu del Roser hi ha informació que ajuda a aclarir tota la qüestió del nom.--Peer (disc.) 12:13, 4 feb 2014 (CET)
 • Tot perfecte! M'he mirat l'article Mare de Déu del Roser i en arribar a una frase d'invocació del final, quasi em salten les llàgrimes doncs m'ha recordat que era una de les frases que acostumava a dir la meva àvia. Quines coses! Moltes gràcies l'article ha quedat «chupiguay» →barreja de les llengues que vulguis--MarisaLR (disc.) 15:11, 4 feb 2014 (CET)

Dona i ocell[modifica | modifica el codi]

Dona i ocell (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Article fet en col·laboració amb @ESM: i amb tota la documentació trobada al respecte a la Fundació Joan Miró. És una obra que entra a la selectivitat d'aquest any i volem tenir-la preparada.--Kippelboy (disc.) 09:36, 22 des 2013 (CET)

Bon tema i bàsic per a la sele! I m'alegra que surtin més candidats a adq per equips :)
 • Hi ha barreja de temps verbals, a mi m'agraden però crec que es va convenir no barrejar el perifràstic amb el perfet simpleFet Fet!
 • Les seccions d'història necessiten més fil conductor, hi ha massa salt de terra mar i aire a esbòs i d'aquest a l'espai, per exempleFet Fet!
 • Primer dieu que no es van fer més escultures perquè Miró estava delicat i a l'apartat de treballs posteriors sembla que sigui decisió municipal, aclariu-ho.
No queda clar a la bibliografia. A veure si la @ESM: ho pot aclarir amb la Fundació.
@Kippelboy: @Barcelona: Jo crec que va ser la conjunció dels dos factors: Miró era molt gran i els últims anys de la seva vida es va dedicar principalment a dibuixar, no a planificar més obres. Aquest fet, unit a la seva mort poc després d'inaugurar l'obra, va portar a l'ajuntament a deixar estar la idea d'incorporar més escultures al parc (perquè també seria contradictori que fossin d'algú altre). Si un cas, ja afino el redactat.Fet Fet!
 • Per què és un homenatge a Gaudí? Pel trencadís, clar, però poseu-ho explícit (surt després a elements però jo ho diria al redactat anterior, on per cert podríeu posar connectors entre frases perquè quedi menys telegràfic)Fet Fet!
 • Etimologia? Serà títol o nom, no? No indica l'etimonologia (o no ho entenc)Fet Fet!
 • L'apartat d'anàlisi d'una obra no pot ocupar menys que el context constructiu, amb la mateixa informació podeu redactar-ho de manera més extensa i entenedora (és el que buscaran a més a més els estudiants)Treballant-hi Treballant-hi

--barcelona (disc.) 22:32, 25 des 2013 (CET)

@ESM: Com ho veus...li podries dedicar una mica de temps? A mi això em costa sempre més.--Kippelboy (disc.) 06:53, 18 gen 2014 (CET)
@Barcelona:: Què més manca? :-)--Kippelboy (disc.) 06:53, 18 gen 2014 (CET)
explicacions... Per què un ocell? per què aquests colors són mironians? A quin estil pertany i per què? Quines crítiques hi ha hagut sobre l'obra? etc--barcelona (disc.) 11:05, 18 gen 2014 (CET)
@ESM: això ho pots fer tu? A mi se m'escapa més enllà del recull de premsa :S--Kippelboy (disc.) 11:13, 18 gen 2014 (CET)
Un petit detall, crec que s'haurien d'enllaçar les referències a la premsa amb l'hemeroteca en línia. Com a mínim en el cas de la vanguardia s'hauria de poder fer fàcilment. Salut! --Jey (disc.) 13:34, 27 gen 2014 (CET)
Un altre suggeriment, les referències bibliogràfiques haurien de posar-s'hi en cadascuna la pàgina que fa referència al text, no solament el llibre en general. Si algú vol comprovar-ho és molt difícil de trobar d'on s'ha tret el text, llevat que es llegeixi el llibre sencer... I si la bibliografia no ha estat consultada per fer l'article no hauria de posar-s'hi. --MarisaLR (disc.) 18:50, 1 feb 2014 (CET)

Per terra, mar i aire

Pel que es veu, això que Dona i ocell és un dels projectes que en Porcioles va encarregar a Joan Miró per donar la benvinguda a Barcelona a aquells que hi arribaven per diferents medis resulta ser una mena de llegenda urbana. Dona i ocell va ser un encàrrec posterior, ja en temps democràtics, en el marc de la reurbanització del parc de l'escorxador i absolutament desvinculat del projecte de triple benvinguda a Barcelona.

El problema és que l'equip de conservadores m'han dit que no hi ha (ara per ara) fonts publicades que donin suport a aquest argument, tot i que probablement a partir de l'abril de 2014 en poguem disposar perquè es publicarà un catàleg d'expo que tractarà el tema. Ho comunico aquí perquè suposa un canvi important en l'article i contradiu pràcticament totes les fonts de què es disposa, però espero que se'm pugui fer certa confiança, ja que hem estat treballant aquest article en el marc del Viquiprojecte:Miró i des de la Fundació estan vetllant per a que realment quedi un article bo i ajustat a la realitat, desmentint equívocs que s'han anat perpetuant al llarg dels anys. --ESM (disc.) 13:03, 15 feb 2014 (CET)

  • És un bon raonament el que has exposat, potser s'hauria de copiar i pegar tot això a l'avaluació de l'article i... proposar l'espera de l'avaluació fins quan s'hagi pogut endreçar el contingut. No crec gaire prudent que havent-hi aquest conflicte de referències i possibles canvis se segueixi amb l'avaluació. És només un suggeriment. Copio i enganxo jo mateixa això a l'avaluació. --MarisaLR (disc.) 13:58, 15 feb 2014 (CET)

Ciències bàsiques i matemàtiques[modifica | modifica el codi]

Ciències de la Terra i de l'espai[modifica | modifica el codi]

Temporada d'huracans de l'Atlàntic del 1924[modifica | modifica el codi]

Temporada d'huracans de l'Atlàntic del 1924 (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Article traduït de l'anglès on és article Bo. L'article l'he fet per contextualitzar un cicló d'aquesta temporada que ja tenim com article bo (Huracà de Cuba de 1924). Aniria bé una repassada lingüística. He creat Energia ciclònica acumulada per eliminar un vermell de la introducció.--KRLS , (disc.) 15:10, 16 feb 2014 (CET)

He llegit l'article i tocat quatre coses, la llengua va millorant :) Canvio bàsicament sinònims i alguna construcció. Aquests articles de catàstrofes poden anar bé per millorar els geogràfics de determinades zones on tenim poca cosa. Tinc un dubte, les direccions tripes com est-nord-est són confuses, potser podem posar est/nord-est o algun altre signe que desfaci l'ambigüitat del guionet? He tocat algunes, corregeix-ho d'acord amb les convencions usuals però per al lector pot ser dubtosa la triple guionització, no? --barcelona (disc.) 10:58, 1 març 2014 (CET)
@Leptictidium: Que en penses sobre les direccions dobles però compostes com est-nord-est.--KRLS , (disc.) 01:52, 23 març 2014 (CET)
@KRLS: No hi veig cap problema. Si el que es vol és minimitzar l'ambigüitat, es poden separar els dos components mitjançant un guió llarg (ndash): estnord-est.– Leptictidium (digui, digui) 14:11, 23 març 2014 (CET)
Fet Fet! Aplicat dash.--KRLS , (disc.) 00:30, 24 març 2014 (CET)

Ciències de la vida[modifica | modifica el codi]

Afanomicosi[modifica | modifica el codi]

Afanomicosi (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) He fet aquest article per continuar entrenant el sistema de TA que estic desenvolupant per a la Viquipèdia. És una traducció de l'article bo en castellà. A part d'alguns retocs que he fet per corregir problemes de format o qüestions d'estil que ja es trobaven en l'original, l'article és tal com ha sortit del sistema de TAO.

A veure si aquí també pot aconseguir la mateixa distinció que a can ES. Gràcies pel vostre temps i el vostre ajut.– Leptictidium (digui, digui) 17:09, 19 abr 2014 (CEST)


Salamandra comuna[modifica | modifica el codi]

Salamandra comuna (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Article ja existent, però l'he ampliat molt últimament. L'he millorat a partir de diversa bibliografia que he trobat. A veure si em podeu ajudar a polir-lo. --Melcalent (disc.) 07:52, 10 març 2014 (CET)


Dragó lleopard[modifica | modifica el codi]

Fa uns anys em vaig comprar un dragó lleopard i vaig crear el seu article. No obstant això, com era molt breu el vaig presentar com article bo (anterior avaluació).

Ara tinc pensat comprar-ne un segon, i he ampliat l'article considerablement (és el més extens de totes les viquipèdies).--Mbosch (会話) 17:21, 16 feb 2014 (CET)

Opino que milloraria ampliant la introducció incloent alguna dada sobre les malalties i el seu mecanisme de defensa, i sobretot fent canvis d'organització. En proposo un de concret, però segur que es pot millorar fent-ho d'una altra manera. Proposo aquest ordre: 1)Taxonomia 2) Localització (em sembla millor que distribució, ningú els distribueix, estan localitzats) 3) Descripció (inclouria aquí les característiques amb els subapartats cries, dimorfisme sexual, comportament social i mecanisme de defensa) 4)Alimentació (suprimiria Ecologia i canviaria dieta per alimentació) 5) Reproducció 6)Malalties 7)Relació amb l'home 8)Espècies similars. Aquesta és la meva proposta, per si et serveix. Per la resta, l'article està ben escrit. --Medol (disc.) 13:32, 8 març 2014 (CET)
He ampliat una mica la introducció i he refet l'estructura. L'apartat d'alimentació d'he deixat dins de característiques. He mirat altres articles però no hi ha cap estructura determinada :S--Mbosch (会話) 11:24, 11 març 2014 (CET)

Llista de mètodes de camuflatge[modifica | modifica el codi]

Llista de mètodes de camuflatge (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

He traduït aquesta llista de qualitat de l'anglès (l'article no existeix en cap altra Viquipèdia!) i m'agradaria que aquí assolís la mateixa distinció. Òbviament encara falta baixar enllaços vermells (confio que els que feu articles d'animalons m'ajudeu :)), però crec que ha quedat força bé.--Arnaugir (discussió) 13:06, 29 maig 2013 (CEST)

Està bé, però en la meva humil opinió és massa curt per ser un article de qualitat. - Al Lemos (disc.) 17:42, 2 juny 2013 (CEST)
Dins del límit del que és raonable, el que compta és la qualitat d'un article, no la seva extensió. Alguns comentaris:
 • Utilitzant el Firefox, la taula només ocupa un 80% de l'espai disponible, de manera que els textos apareixen "aixafats". És un problema del Firefox? O es pot fer que ocupi el 100% de l'espai disponible per "desaixafar" els textos?
 • "Q-ship" és un nom genèric, no un nom propi o específic. Per tant, em sembla que es pot traduir sense fer recerca original. El mateix dic d'alguns altres noms que has deixat sense traduir.
 • Estrictament, "semblança" és correcte, però com que el seu significat habitual és un altre (qualitat de semblant), què et semblaria canviar-ho per "aspecte" o "aparença"?
  • Fet Fet! canviat per "aparença", em sembla bé
 • Oxybelis aeneus hauria d'anar en cursiva.
 • L'última imatge del camuflatge actiu falla.
  • Fet Fet! devia ser no lliure i l'han esborrada, arreglat
A part d'això, molt bé, el contingut és molt interessant. – Leptictidium (digue-m'ho a la cara) 11:29, 30 juny 2013 (CEST)
Gràcies per la revisió, espero que t'hagi agradat. Ara he d'acabar d'omplir vermells, aviam si algú em pot ajudar amb els articles d'espècies.--Arnaugir (discussió) 15:12, 30 juny 2013 (CEST)
 • Alguna cosa no em quadra a l'exemple del "sunshield": un tanc disfressat de camió no imita una cosa més agressiva. Més aviat al contrari. Sospito que hauria d'anar a la fila següent.--Pere prlpz (disc.) 16:52, 25 oct 2013 (CEST) Mirant els altres exemples veig que el problema no és l'exemple sinó que no havia entès el concepte. "Aparença especial agressiva" no és una expressió gaire clara, tot i que a sota hi ha una explicació que m'he saltat.--Pere prlpz (disc.) 17:25, 25 oct 2013 (CEST)
  • Pots proposar un redactat alternatiu? "mimesi d'un predador per evitar espantar la presa" penso que és força clar.
   • És una millora, però serviria per qualsevol camuflatge. Potser "mimesi per semblar inofensiu" o una cosa així.--Pere prlpz (disc.) 00:42, 22 nov 2013 (CET)
 • A la variació estacional caldrien dos fotos per que hi hagués una variació. Ara bé, com que és prou evident el significat no crec que sigui imprescindible.--Pere prlpz (disc.) 16:52, 25 oct 2013 (CEST)
  • Fet Fet! he afegit una foto per comparar amb l'estiu.
 • No entenc el missatge (vegeu l'article per imatge) a Adaptiv. Nosaltres no tenim l'article, i no sé si mai tindrem la imatge, que no és lliure. De fet, no acabo d'entendre perquè a l'anglesa la consideren d'ús legítim a l'article però no a la llista.--Pere prlpz (disc.) 16:52, 25 oct 2013 (CEST)
  • L'explicació és que la imatge és no lliure i només es pot justificar utilitzar-la per il·lustrar aquell article en concret. La meva idea és crear l'article i incloure-hi la imatge, evidentment.
   • L'ús legítim d'una obra es justifica perquè es parla de l'obra (se'n fa un comentari crític). No veig que en una llista amb una explicació se'n faci menys comentari que a l'article. Ara bé, caldria veure si l'obra no lliure és la foto o l'objecte representat.--Pere prlpz (disc.) 00:35, 22 nov 2013 (CET)
 • L'explicació del "camuflatge en moviment" (que jo més aviat traduiria per "camuflatge de moviment" si cap font fiable no diu una altra cosa) no és gens clara. Tampoc ho és a l'anglesa, i jo he hagut d'anar a en:Motion camouflage per entendre-ho.--Pere prlpz (disc.) 16:52, 25 oct 2013 (CEST)
  • He canviat la traducció, em sembla bé la teva proposta. Per la descripció he posat: "aproximació a l'objectiu de tal manera que sembla que el subjecte romangui quiet des de la perspectiva de l'observador". S'entén millor?
 • Potser no cal que tots els enllaços siguin blaus per ser article bo, però com a mínim els enllaços sobre tècniques de camuflatge ho haurien de ser. A més, seria convenient que els articles sobre els animals i armes que es fan servir d'exemple parlessin de camuflatge, si més no quan l'exemple no sigui evident.
  • Intentaré fer tots els articles, ja ho tenia pensat. Poc a poc. El segon que em demanes seria ideal, però ja no t'ho puc assegurar :)
 • Algun exemple tecnològic que no fos militar, si fos possible trobar-ne, estaria molt bé.--Pere prlpz (disc.) 16:52, 25 oct 2013 (CEST)
  • És difícil trobar exemples de camuflatge que no siguin de l'àmbit militar.
  • Gràcies pels comentaris Pere, molt agraït--Arnaugir (discussió) 23:13, 21 nov 2013 (CET)

No està de més d'apartat Vegeu també? Tenint en compte que només hi ha l'article camuflatge i ja està enllaçat en la primera frase de l'article ho trobo una mica redundant.--Mbosch (会話) 15:31, 16 feb 2014 (CET)


Homeopatia[modifica | modifica el codi]

Homeopatia (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) És el primer article que poso a avaluació. Està basat principalment en una traducció de l'article bo de la viquipèdia en anglès, però també de traduccions parcials de la viquipèdia en castellà i en italià, i del text anterior que ja tenia la viquipèdia en català. Com que surt sobretot de traduccions, segur que té errors lingüístics que se m'han escapat. --Habicht (disc.) 11:52, 20 gen 2014 (CET)

Fes un cop d'ull a aquesta revisió de llengua. Alguns errors són falsos positius, però és una bona ajuda.--amador (disc.) 06:49, 23 gen 2014 (CET)
Gràcies, no coneixia aquesta eina. És genial! Fet Fet! --Habicht (disc.) 11:31, 23 gen 2014 (CET)

Article extensíssim i molt necessari. Passo a fer comentaris

 • s'ha de mantenir el to neutral en tot l'article. Si a la introducció ja s'ha definit com a pseudociència no es pot posar al costat que li manquen elements actius, sinó descriure "segons els seus defensors" o similar (no nego que no els tingui, però a la definició no es pot posar ja l'atac i més si ja s'ha desqualificat com a pseudociència i el paràgraf continua explicant que és només placebo)
A l'hora d'escriure (de traduir, sobretot) l'article, he intentat mantenir un to neutral. Per a mi, i a l'escriure un article sobre una pràctica que es presenta com a sistema mèdic, el to neutral adequat és el de la seva descripció des del punt de vista de la medicina i la ciència. Crec que dir que es considera una pseudociència i que no té principis actius és adequat (una cosa no implica l'altra, i per tant crec que cal posar les dues). La següent frase ja explica el principi bàsic segons el qual els homeòpates creuen que l'homeopatia funciona (que una substància que causa certs símptomes també els pot curar), i el segon paràgraf entra més en detall. Resumint, no crec que s'hagi d'escriure l'article (o la intro, en aquest cas) des d'un punt mig que vagi intercalant opinions d'uns i altres com en un debat, sinó com els fets que es coneixen sobre el tema. És a dir, no veig que la definició sigui un atac i desqualificació, sinó una explicació del que es coneix sobre l'homeopatia. --Habicht (disc.) 18:30, 25 gen 2014 (CET)
 • igualment per mantenir aquesta neutralitat a la intro s'hauria de posar algun argument dels defensors, encara que després es refuti. No es pot dir que és ximpleria i farsa a la definició sense aportar l'altra banda, fins i tot si aquesta es refuta amb les refs
Bàsicament és el que he dit abans. En el primer, però sobretot en el segon paràgraf, es presenten els suposats mecanismes de funcionament de l'homeopatia: la similitud, els miasmes, la preparació dels remeis i els repertoris. En el tercer paràgraf es diu justament que aquests principis no tenen cap fonament científic ni cap eficàcia demostrada. És a dir, el tercer paràgraf és una refutació del segon. --Habicht (disc.) 18:30, 25 gen 2014 (CET)
 • l'apartat d'història té un to menys agressiu que la resta i en canvi queda clar l'acientifisme, rebaixa algunes afirmacions. Un article és descriptiu, no un atac als que creuen en l'homeopatia
 • treu les cometes dels títols, pel mateix argument de neutralitat
He tret les cometes de "Proves" homeopàtiques, gràcies pel comentari. De totes maneres, en les seccions La "llei de similitud" i Ingredients "actius" crec que calen les cometes, perquè la primera no és una llei i els segons no són actius. Si creus que no es bo mantenir les cometes aquí, puc mirar de reformular els títols, però crec que treure les cometes i deixar el text igual pot induir a equívoc. --Habicht (disc.) 18:30, 25 gen 2014 (CET)
He canviat "Llei de similitud" (amb cometes) per principi de similitud (sense cometes), i he fet el mateix per "llei de susceptibilitat". Com ho veus? --Habicht (disc.) 13:47, 27 gen 2014 (CET)
Fet Fet! En els títols, només queden cometes al de Ingredients "actius", però considero que aquestes no s'haurien de treure. Estic polint també l'ús de cometes dins del text. --Habicht (disc.) 11:16, 29 gen 2014 (CET)
 • l'apartat de miasmes té frases sense sentit gramatical: si però aquests símptomes...
Fet Fet! Corregit. --Habicht (disc.) 18:30, 25 gen 2014 (CET)
 • una altra frase per corregir: "no causen cap dany de manera gairebé segura"
Fet Fet! Corregida. --Habicht (disc.) 18:30, 25 gen 2014 (CET)
 • elimina la frase: però —com sempre— sense obtenir un resultat positiu (judici de valor)
Fet Fet! No ho considero un judici de valor (és cert que no s'ha aconseguit cap resultat positiu), però en qualsevol cas he eliminat el "—com sempre—". --Habicht (disc.) 18:30, 25 gen 2014 (CET)
 • per què els nazis es van sentir atrets per l'homeopatia? cal explicació.
No ho sé, he trobat la menció però no una explicació del perquè. La menció (en el llibre citat) està dins d'una secció dedicada a l'atracció que l'homeopatia va causar en diversa gent i col·lectius, i el règim nazi n'és un. És simplement una dada històrica sobre la popularitat a Europa durant el segle XX. Si realment creus que en cal una explicació més detallada l'intentaré buscar, però penso que pot acabar donant massa pes a un fet que tampoc és el més important dins de l'article. --Habicht (disc.) 18:30, 25 gen 2014 (CET)
Fet Fet! --Habicht (disc.) 11:16, 29 gen 2014 (CET)
 • Resulta estrany que s'afirmi que la teoria no va arrelar als EUA just a la frase d'abans d'explicar que van ser reconeguts com a medicaments. No neutral. Explicació. Posteriorment, a més a més, afirmes que va resorgir, així que sí devia arrelar
Tens raó, no queda gaire clar l'evolució. El fet és que el 1950, com es diu en un cert moment, hi havia només 75 homeòpates en tots els Estats Units. Això és un exemple de no arrelament. Que després resorgís jo ho entenc justament com que no va arrelar durant almenys la primera meitat o tres quarts del segle XX, i que després sí que va reaparèixer. Però miraré de buscar més informació i reescriure-ho millor perquè estic d'acord que no queda gaire clar. --Habicht (disc.) 18:30, 25 gen 2014 (CET)
Fet Fet! --Habicht (disc.) 11:16, 29 gen 2014 (CET)
 • Redueix les cometes a l'apartat de remeis, cada cop que fas un matís estàs fent un judici de valor. L'acientifisme, insisteixo, està més que citat, no el posis a la descripció del mètode.
Puc treure les cometes de "força vital", però no de "llei", "llei de susceptibilitat", "energia" o "capturat" perquè, com he dit abans, ni la llei de susceptibilitat és una llei ni l'energia que se sol mencionar és energia ni l'aigua captura res. Igual que abans, podríem reformular l'expressió per a que no fossin necessàries les cometes, però crec que llavors perdríem l'expressió que se sol utilitzar i potser no quedaria tan clar. Com ho veus?
Sí que he tret les cometes de "miasmes" i altres termes específics de l'homeopatia, que he posat en cursiva quan es mencionaven per primera vegada. He deixat la resta de cometes que eren citacions textuals de l'obra referenciada. --Habicht (disc.) 18:30, 25 gen 2014 (CET)
Fet Fet! He tret es cometes de tots els llocs de l'article on es podien veure com a judicis de valor. --Habicht (disc.) 13:32, 29 gen 2014 (CET)
 • Frase subjectiva: han considerat bases més esotèriques per als remeis.... to general despectiu
Hi he estat fent voltes i no se m'acut un altre adjectiu que no sigui esotèric, tens alguna suggerència? Sinó seguiré pensant-hi. --Habicht (disc.) 22:48, 26 gen 2014 (CET)
 • Jo posaria tots els defensors, proves etc (per exemple la memòria de l0aigua) en un apartat conjunt, de manera que es puguin llegir els arguments a favor en algun lloc clar, i no diluïts (heheh) entre el redactat general. A més trenques el redactat dels remeis amb les proves
Què et sembla si moc la secció "La memòria de l'aigua" a dins de "Plausabilitat" (eg després de "Dilucions altes")? Estic d'acord que aquí trenca el ritme i pot pertànyer més allà.
Sobre la pràctica d'agrupar arguments dels defensors en un lloc (i per tant els altres arguments en un altre lloc) jo no en sóc gaire partidari. Crec que és més adequat presentar la informació de manera temàtica (història, funcionament, evidència i eficàcia), i a cada lloc incloure-hi si cal els arguments que presenten els defensors i el coneixement que es té sobre la validesa d'aquests arguments. Per facilitar-ne la lectura, potser en podria posar un breu resum a l'inici de la secció "Remeis i tractament", o encara millor a l'inici d'"Evidència i eficàcia". Com ho veus? --Habicht (disc.) 22:48, 26 gen 2014 (CET)
 • Els tractaments relacionats han d'anar al final de tot, no són homeopatia. Si us plau, les cometes amb precaució
He tret algunes cometes, però d'altres com les dels "colors" de l'electricitat crec que cal deixar-les per les mateixes raons que vaig dir més amunt. Sobre moure-ho al final perquè no són homeopatia, jo tinc la impressió que té més sentit que estigui dins de la secció general de "Remeis i tractament". De fet, són branques o tractaments derivats de l'homeopatia. Si es posen al final de l'article no quedarien massa penjats? --Habicht (disc.) 22:48, 26 gen 2014 (CET)
 • A l'apartat evidència repeteixes coses que has dit 10 vegades anteriorment (dosis ínfimes, manca de consens científic....). Si unifiques apartats no passarà. De nou a la intro de l'apartat barreges els arguments a favor per després carregar-te'ls. Reiteracions.
 • Em reitero que cal canviar l'estructura general en arribar als baixos de publicacions. Si són les proves "científiques" o intents, han d'anar juntes, malgrat després les refutis. Ídem amb l'apartat altres efectes biològics
 • El debat públic conté arguments que haurien d'anar junts amb els que parlen d'incloure-ho a les facultats de farmàcia etc
He afegit la Càtedra Boiron de la U. de Saragossa a Homeopatia#Estudis i títols i buscaré referències sobre peticions d'incloure l'homeopatia a les facultats. Si en tens alguna i me la pots passar genial. --Habicht (disc.) 13:47, 27 gen 2014 (CET)
 • Cal repassar la llengua
Fet Fet! --Habicht (disc.) 10:22, 11 feb 2014 (CET)
 • Conclusió: Contingut boníssim i amb referències però esbiaixat per demostrar la ineficàcia, estructura que s'ha de canviar per facilitar la tasca al lector.--barcelona (disc.) 11:23, 25 gen 2014 (CET)
Moltes gràcies per la lectura atenta i els comentaris! Passo a comentar-los un per un quan vagi tenint temps. --Habicht (disc.) 18:30, 25 gen 2014 (CET)

Ciències humanes i socials[modifica | modifica el codi]

Doctrina catòlica sobre els Deu Manaments[modifica | modifica el codi]

Doctrina catòlica sobre els Deu Manaments (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Aquest article el vaig trobar gairebé enllestit traduït del castellà, però hi mancava una revisió ortogràfica profunda i feia mesos que ningú l'editava. N'he revisat la ortografia, n'he reelaborat diverses parts partint de la versió anglesa on és AdQ, i he confrontat l'article en diverses ocasions amb la versió catalana dels textos citats. Després de comentar-ho al contribuïdor original, el poso en avaluació per si em podeu suggerir millores.--Medol (disc.) 14:05, 8 març 2014 (CET)


Badalona[modifica | modifica el codi]

Badalona (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Bé, després d'haver estat revisant i ampliant aquest articles uns quants viquipedistes, amb la suggerència de Jey faig la proposta de l'article de Badalona. L'article en sí, en la seva majoria ja estava organitzat gràcies a Judesba, que va seguir l'ordre que seguia l'article de Barcelona, si no recordo malament. En general, la informació surt de llibres, articles de mitjans de comunicació d'abast local i alguns d'àmbit nacional o comarcal, també hi ha algunes planes webs, especialment la de l'Ajuntament de Badalona. També per esmentar que per la seva llargada es va decidir crear altres articles complementaris, com Història de Badalona o Urbanisme de Badalona. Possiblement encara que li falten coses i molts de retocs, però bé, per això es posa en avaluació l'article de la tercera ciutat en habitants de Catalunya!--Sorenike (disc.) 00:13, 26 feb 2014 (CET)


Mitologia nòrdica[modifica | modifica el codi]

Mitologia nòrdica (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) He posat aquest article en avaluació (és el primer que proposo) després d'haver-lo millorat amb la traducció danesa (és el millor article de totes les wikis), afegint el que ja hi havia en català no repetit i algunes coses de l'article anglès. A més he escrit algunes parts especialment per a l'article de llibres de text universitaris, així que crec que ara mateix és el més complet de totes les wikis. Tot i això no estic convençut que compleixi els requisits (ortografia, gramàtica...), així que ho deixo en mans dels savis i espero poder millorar-lo per a poder proposar-lo com article de qualitat. Cercaparaules (disc.) 09:09, 18 feb 2014 (CET)

Molt complet. He fet algunes edicions sobre el format i el redactat (he trobat unes quantes faltes per descuit, segurament hi ha més). Si és possible i pots crear els articles de la introducció i els principals millor que millor (tot i que no és un requisit indispensable pel distintiu).--Mbosch (会話) 13:30, 18 feb 2014 (CET)
Gràcies! Doncs m'hi posaré a redactar els articles que manquen començant pels que indiques, també els de la infotaula i a veure si puc anar completant els que quedin.Cercaparaules (disc.) 14:45, 18 feb 2014 (CET)

He començat la lectura i trobo alguns paràgrafs massa feixucs, si et sembla bé re-redactaré fragments sencers. M'ho poso de deures i deixaré comentaris quan vagi fent, dóna'm si us plau marge de temps que ara no puc, ok? Mentrestant pots anar omplint els vermells demanats. Un article clau!--barcelona (disc.) 11:07, 19 feb 2014 (CET)

Genial Barcelona, moltes gràcies! Jo ja m'hi he posat una estona aquest matí i he omplert alguns buits creant algun article, he enllaçat alguns articles que ja hi eren però amb títols diferents i he repolit alguns paràgrafs i re-redactat alguns fragments sencers, però és cert que l'hi falta una redacció millor en general i també hi ha alguns errors gramaticals petits, però d'aquells tan petits que s'acumulen perquè em van passar per alt (comes gratuïtes, algun accent, subordinades i coordinades on no toca...) entre la traducció, fusionar amb l'article que ja hi havia, etcètera... Seguiré creant articles nous pels espais en vermell i deixaré doncs el redactat per no trepitjar-nos la feina ;) Compte, també, que he vist que a l'article previ que hi havia en català hi ha força faltes ortogràfiques! Cercaparaules (disc.) 11:40, 19 feb 2014 (CET)
Té molt bona pinta. Sé que és un pal però caldria per servir la plantilla {{sfn}} per les referències i la {{ref-llibre}} per la bibliografia. La que no s'utilizi per referenciar es pot eliminar o posar en un apartat de "Bibliografia adicional". Agrairia també alguna referència en línia, si no és demanar molt :). Salut!--Jey (disc.) 12:14, 21 feb 2014 (CET)
Hola Jey! Doncs la veritat la utilització de plantilles no la domino, però m'hi posaré a veure si aprenc i si no demano ajuda :) Apunto lo de la "bibliografia addicional". El tema de les referències en línia, per desgràcia per molt que he buscat en català no hi ha res (més enllà d'algun bloc molt esporàdic amb informació minsa), però faré per posar més referències en altres idiomes i endreçar-les. Cercaparaules (disc.) 11:38, 22 feb 2014 (CET)

He canviat bastant trossos extensos del teu text, mira-te'l per si en alguna ocasió he tergiversat el que volies dir (desfés el que calgui sense problemes). Encara li convindria una repassada per eliminar repeticions i frases massa feixugues. Passo a comentar cosetes que he trobat:

 • Al primer apartat, això d'Homes del Nord en majúscula em sembla poc precís, de quins pobles es parla exactament? És un terme usat per la historiografia? De moment he posat pobles del nord a l'espera d'alguna referència o aclariment
 • No sé per què uses víking en masculí i no en femení quan acompanya a un nom femení. He fet els canvis, si és una convenció perdona per la ignorància i reverteix. Revisa de totes maneres que tots els adjectius siguin coherents.
 • Intenta no usar la primera persona del plural (trobem, conservem...), fa poc enciclopèdic. Penso que les he corregit totes
 • Les edda? Les eddes? Les eddas? Hi ha canvis, no sé si el terme està ja acceptat, si us plau, unifica grafies
 • T'animo de nou a crear tots els vermells que puguis, és un tema molt interessant del qual ens manca informació bàsica
 • L'apartat de "reconstrucció històrica" no respon al seu títol, parla més aviat de funcions dels mites. Si pots, elimina repeticions
 • Potser canviaria el títol de la secció cosmologia, ja que inclou més coses apart de la descripció del món
 • Tradueix la genealogia de la secció "mites de déus", és un apartat molt important en un panteó (crec que el Lepti et pot ajudar amb la imatge)
 • Insisteixes que el dualisme potser no és nòrdic sinó cristià però tots els exemples que surten són clarament dualistes, per tant no posaria tantes vegades aquesta possible no dualitat primigènia. Potser el que vols dir de vegades és que no era maniqueista, ja que l'oposició bé-mal no forma part de les tres oposicions essencials (mira el paràgraf que he reescrit del tot en aquesta part a veure si m'explico)
 • No he entès del tot la part de la creació i el paper masculí-femení, apart que ningunejaren les dones en la tradició posterior, ho podries tornar a escriure? (primer paràgraf secció creació, he començat canviant la primera frase però després m'he perdut des d'"encara que el poder...")
 • Quan comences a explicar l'origen del món, l'arbre i els mites del sol i la lluna, sembla un llistat de divinitats, caldria una redacció més unificada. Sé que els enllaços permetran explicar com cal cada història, però es pot millorar aquesta part en un potencial adq
 • Molt curiós que pensessin que el sol no donava llum, no ho sabia!
 • Els tres tipus de criatures sobrenaturals es poden relacionar amb la trifuncionalitat indoeuropea de Georges Dumézil? sembla que ho insinues però aquest paràgraf no s'entén del tot (des de "l'ordre social que caracteritza la mitologia...."
 • Freia apareix amb moltes formes diferents, quina és la correcta?
 • La secció mite i ritual la veig més aviat com a "religió nòrdica" no? La part de sacrificis s'ha d'ordenar, apareix al principi i després com a subsecció
 • La secció de difusió crec que es pot suprimir, afegint la informació nova a les seccions anteriors, especialment les introductòries (com el tema de la classe social), ja que la resta és molt redundant
 • Cites la influència sobre el Senyor dels Anells, algú podria fer la secció corresponent... ;)
 • La plantilla de navegació final té un format una mica estrany, amb parts grises massa amples, potser es pot aprofitar l'avaluació per arreglar-la (posa si no el text de la segona columna centrat al cantó esquerre i amb menys text)--barcelona (disc.) 19:56, 22 feb 2014 (CET)
Perfecte Barcelona! Molta feina i molt ben feta, genial! Així a primera vista i per sobre els canvis que veig estan genial, però ara mateix no puc contestar-te amb detall ni posar'm-hi detenidament. En un dia o dos et contesto punt per punt tot el que has posat i hem poso amb tot el que comentes. Endavant las atxes (mai millor dit)!Cercaparaules (disc.) 14:09, 23 feb 2014 (CET)

Passo a contestar totes les qüestions que has proposat i avui m'hi poso, aniré posant "fets" a tots els punts que has comentat a mesura que els tingui (tingues en compte que del meu puny i lletra hi ha ben poc, el que hi ha a l'article és bàsicament l'article vell + el danès):

 • El terme Homes del Nord ve de l'anglès Northmen a través de les llengües nòrdiques. Els escandinaus en el seu origen no s'anomenaven a si mateixos "Víkings", apel·latiu proposat pels saxos a través del substantiu nòrdic víkingr. A si mateixos es deien Homes del Nord, és a dir, nòrdics o, en català més arcaic, norrens, terme que per desgràcia quasi ja no es fa servir. També feien servir l'apel·latiu Danesos (Dane), inclús, en primer terme, pels pobles escandinaus noruecs o suecs, que en un principi no tenien una clara idea de pertànyer a un poble diferenciat. Ells sabien a quina tribu pertanyien i hi havien desenes. Es pot substituir sense problemes per pobles del nord, nòrdics o norrens, potser així és més correcte, sí, així que perfecte.
 • En català no ho sé, en anglès, que és la llengua en què llegeixo els textos nòrdics, no hi ha diferenciació però perquè no tenen distinció de gènere (moltes vegades penso en anglès i a vegades em juga males passades). En una llengua llatina és probable que sí que sigui més correcte l'apel·latiu femení, així que ho miraré per arreglar-ho.
 • Unifico grafies. En principi són les Eddes o la Edda si es refereix a una (Edda no està clar que significa, el més probable és que signifiqui "besàvia").
 • Canvio el títol de reconstrucció històrica + miraré repeticions i elimino les que vegi.
 • La secció de cosmologia és bastant "desastrosa", és pràcticament el que hi havia en l'article antic, però personalment no m'agrada gens, potser el reescriuré sencer, més ordenat i entenedor, sobretot per qui no sàpiga res de mites nòrdics.
 • El del dualisme i maniqueisme és un tema complexe. Els mites nòrdics que han perviscut són sota la forma islandesa, que no té res a veure amb la forma germànica continental (per exemple el Wodan germànic continental era el déu de la Cacera Salvatge i alhora un déu de la fertilitat i un xaman, atribucions que amb el contacte amb els déus originaris d'Escandinàvia muta i aglutina molts altres déus en el seu haver, perdent la W i transformant-se en Odin, que a més no és el mateix que l'Odin islandès cristià, que esta en molts casos evemeritzat). A part d'això, no són dualistes ni maniqueistes en el seu conjunt com cap religió pagana pre-cristiana. Casos i exemples hi han molts: Loki ajuda a l'ordre dels déus uns cops i altres no, Odin igual però més retorçat, Hyrrokin, Mímir o Skadi son gegants familiars o ajudants dels déus (el mateix Odin i els seus germans Vili i Vé són gegants, tot i que no queda clar), Thor és un déu que afavoreix l'ordre però, almenys en la seva forma última islandesa, és força "estúpid" i còmic, molts cops amoral, com qualsevol altre déu, etcètera. No existeix un dualisme femení/masculí per exemple (Freia i Odin tenen atribucions similars, però és que són déus de diferents panteons aglutinats en un únic panteó i a més originalment eren "matrimoni", però els cristians van marginar Freia i van inventar a Frigg, un aspecte matronal i submís de Freia, ja que Freia és "massa salvatge i amoral" pels cristians medievals, amb infidelitats, incest...). Tampoc existeix un dualisme ordre/caos tot i que en la seva última forma cristiana d'Snorri s'apunta a aquesta idea, el cas paradigmàtic és Loki: Loki posa a prova l'ordre dels déus perquè sense ell i la seva acció el món no es regeneraria. Així, en lloc d'una dualitat immutable ordre/caos, el paganisme nòrdic, com el cèltic o el bàltic, és cíclic, regeneratiu. Balder per exemple mor perquè l'error dels déus és fer-lo immutable, perfecte, bell i immortal, la idea de la mort de Balder i l'inici del Ragnarok és que res és immutable, tot ha de fluir en els cicles, d'aquí l'acció de Loki enganyant al déu cec perquè dispari a Loki: És una acció que des de la perspectiva escatològica cristiana medieval és "negativa", però per un pagà és perfectament comprensible. Igualment el pensament pagà no és: Loki va fer bé (o va fer malament). Seria més o menys "està malament però és necessari" però sense fatalisme, el pensament pagà precristià és força inabastable, és difícil d'expressar. Intentaré arreglar aquesta part perquè quedi més entenedor, precisant els termes i amb exemples, a veure com ho faig.
 • El mateix amb el tema femení/masculí. S'ha de diferenciar també entre l'última forma islandesa cristianitzada i el mite anterior. De fet els mites anteriors, especialment a les tribus germàniques continentals, eren matriarcals, amb figures com Frau Hulda i eren les sacerdotesses les que dirigien la religió, com indica Tàcit a Histories o Drus Germànic, de forma més o menys velada (ja sabem com eren els romans respecte als "bàrbars"). Reescriuré aquesta part amb notes de llibres concrets.
 • Sobre l'origen del món el mateix, miraré que es pot fer.
 • El tema de la trifuncionalitat podria estar relacionat, la qüestió és que l'arqueologia i els historiadors actuals han desmuntat punt per punt les teories de Dumézil, així com les d'Eliade respecte a la funció dels sacerdots i el mite/màgia i d'altres teòrics d'abans dels anys 90 e inclús 2000. Les societats precristianes eren molt més complexes del que s'havia pensat fins ara. Tot això s'hauria de precisar i donar les diferents hipòtesis. Normalment les idees i teories dels historiadors mostren més el seu pensament i la seva època que la realitat de la qual parlen, especialment quan no hi ha gairebé res on agafar-se com l'Edat del Ferro, ja no parlem del megalitisme o l'Edat del Bronze.
 • Segons em va comentar n'Enric: "Els noms de les divinitats de les cultures més properes sempre s'han catalanitzat (cas de la mitologia grega i llatina, per exemple), mentre que pel que fa a les cultures amb què tradicionalment hem tingut menys contacte hi ha moltes vacil·lacions. Per això els déus de la mitologia egípcia, per exemple, s'escriuen de diverses maneres, tot i que la major part ens vénen a través de la tradició grega, i no els coneixem pas amb el nom originari egipci. En la mitologia de les cultures precolombines, moltes vegades els déus ens han vingut segons la transcripció espanyola, i no és fins ara que s'estan expandint les formes originàries a través de les convencions del nàhuatl o del quítxua, per exemple. En el cas que ens ocupa, el nom germànic "original" també és una convenció, ja que els pobles on es van originar aquestes mitologies no disposaven de tradició escrita i tot es transmetia oralment; fins i tot l'alfabet rúnic és posterior, d'època medieval. El protogermànic mateix és una convenció "moderna", amb grafies preses dels diferents llenguatges germànics (ð de l'islandès, ö de l'alemany o el suec, etc.). Anant al gra, jo posaria els noms dels déus més coneguts segons com han anat sortint en la tradició catalana, a través del llatí i les llengües neollatines (Odin, Thor, Freia), tot indicant també la forma "originària" germànica dins l'article, i els poc o gens documentats tal com surtin més sovint en la bibliografia internacional, segurament en la forma germànica reconstruïda."

Així que s'hauria de mantenir la grafia catalanitzada per les més conegudes i per les menys la internacional. Em posaré a unificar.

 • Aquí sí que no canviaria res, perquè haig de fer l'article pròpiament dit de religió nòrdica, que seria el principal. No sé si és correcte que portin el mateix títol. Si ho és, ho canvio, cap problema.
 • Arreglo la secció de difusió i la taula dels mites.
 • Sobre el Senyor dels Anells, hi ha el que hi havia a l'article vell. Jo no podria fer-ho, ja que vaig llegir la novel·la fa quasi 20 anys i no sóc cap expert. Potser algú altre més ficat podria.

Molta, molta feina, però aniré fent!! Vaig actualitzant per aquí.Cercaparaules (disc.) 10:36, 3 març 2014 (CET)


Ateisme[modifica | modifica el codi]

Ateisme (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Veient tots els articles religiosos que s'han creat vaig entrar a xafardejar aquest. Al ser un article dels 1000 i està molt complet en anglès vaig decidir traduir-lo. S'han de crear diversos articles principals, traduir la imatge i editar (i traduir) moltes referències, les faré abans de presentar-lo a votació.--Mbosch (会話) 20:03, 11 gen 2014 (CET)

Un article molt complert i ben estructurat (i necessari!), però crec que li falta una bona revisió lingüística: en molts casos la traducció de l'anglès sembla automàtica. He començat a repassar-lo però vaig una mica lent, si algú més hi pot fer una ullada genial. --Habicht (disc.) 16:09, 22 gen 2014 (CET)

Cultura i oci[modifica | modifica el codi]

La guerra de les galàxies[modifica | modifica el codi]

La guerra de les galàxies (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Article traduït del castellà. És un dels més extensos de tota la viquipèdia. El deixaré en avaluació un període bastant llarg, dono per fet que la llargada farà que sigui més difícil que la gent es pari a llegir-lo. Traduiré les referències i crearé articles.--Mbosch (会話) 20:20, 30 nov 2013 (CET)

Hola! He llegit l'article (quin tros d'article!), i he trobat alguna coseta:
 • No tinc clar si "jedi" hauria d'anar amb majúscula inicial; de fet, en molts punts es parla de "La venjança dels Sith".
 • Ja es va parlar sobre el tema, no és nom propi i per tant va amb minúscules no obstant a les pel·lícules ho han ficat amb majúscules.
 • Hauria de ser "Ordre Jedi" o bé "Orde Jedi"? No m'ha quedat clar mirant el diccionari...
 • A mi em sona millor Ordre, s'hauria de mirar les pel·lícules i trobar el moment exacte que ho diuen.
 • Crec que "nord americà" hauria de ser "nord-americà".
 • Mirant pel google és nord-americà.
 • L'apartat "Univers expedit" hauria de ser "Univers expandit", no?
 • Sep, és una errata.
 • Falten alguns planetes, suposo que és impossible posar-los tots, però crec que estaria bé Dagobah hi fos; és el planeta on s'exilia Yoda, i on Luke fa el seu entrenament com a Jedi.
 • Suposo que aquest és un dels importants, però per això ja hi ha l'article sobre els planetes, això és només una mostra.
 • Hem de parlar d'"androides" de "droides"? En el text s'hi van alternant.
 • No estic segur que droide és correcte, diria que no, així que fora.
 • Algunes cosetes lingüístiques:
 • S'hauria de vigilar l'ús de "a" en els objectes directes de verbs transitius: "entrenar *a Anakin", "netejant *a R2-D2", "contracten *al contrabandista", etc.
 • Intentaré tenir-ho present.
 • La frase "Moments després, arriba Palpatine per salvar el seu nou deixeble, atorgant per a això braços i cames mecàniques, una armadura de color negre, i una màscara perquè pogués respirar" no l'acabo d'entendre. Potser s'entendria millor "atorgant-li"?
 • Sí, canviat.
 • Sobre l'estil de redacció: hi ha alguna cosa que no em quadra a "[...]impregna l'univers i tot el que hi ha en ell".
 • Potser millor: impregna tot l'univers i tot el que hi ha en ell? Potser es pot eliminar la segona part, és redundant si agafa tot l'univers també agafa totes les coses i éssers que hi ha.
 • Sobre l'univers expandit: recordo haver jugat a uns videojocs de LucasArts: "X-Wing", "TIE Fighter" i "Rebel Assault". Potser valdria la pena de fer-hi menció. Hi ha documentació i referències a la wiki anglesa.
Pel demés, trobo que és un article molt complet. Felicitats! --Álvaro (disc.) 14:30, 4 des 2013 (CET)

Esports[modifica | modifica el codi]

No hi ha cap article en aquesta secció.


Música[modifica | modifica el codi]

Clau (notació musical)[modifica | modifica el codi]

Clau (notació musical) (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Poso aquest article en avaluació després d'haver-lo traduït del castellà, on és de Qualitat. L'article ja existia, però no tenia referències i no tractava el tema en profunditat; crec que aquesta nova versió aprofundeix suficientment en el tema. He passat també el LanguageTool.--Unapersona (Sóc tot orelles!) 19:50, 18 març 2014 (CET)

Bona feina per desenvolupar aquest article del castellà. Ara cal polir-lo ja que encara es veu que és una traducció automàtica. He afegit plantilles (Ordena i de Enllaç AD|ES que indica que és article de qualitat a la viqui castellana). Quan es fan les traduccions automàtiques val la pena llegir-lo bé perquè alguns redactats queden malament (i més quan l'original ja no és prou bo). Ho aniré revisant.--Peer (disc.) 13:24, 20 abr 2014 (CEST)

Història[modifica | modifica el codi]

Papa Lli[modifica | modifica el codi]

Papa Lli (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

És el segon bisbe de Roma (Papa), després de sant Pere. Se'n desconeix pràcticament tot i la majoria de coses de l'article són suposocions o atribucions que se li fan posteriorment, però bé continua sent la biografia del considerat segon papa i, per tant, crec que en aquest aspecte té la seva importància. L'únic problema que m'he trobat és saber si, a més de l'Església Catòlica, com a sant si està venerat per altres esglésies.--Sorenike (disc.) 22:03, 18 abr 2014 (CEST)


Antoni Agustí i Albanell[modifica | modifica el codi]

Antoni Agustí i Albanell (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Aquest personatge, aragonès i català alhora, fou un important representant de l'humanisme europeu del segle XVI. Les darreres ampliacions i retocs de l'article permeten tenir una visió clara de la seva trajectòria personal, de les seves relacions amb altres erudits de l'època i de la seva activitat intel·lectual. Els títols de les obres que publicà han estat enllaçats amb les primeres edicions, que es poden consultar per la digitalització d'aquestes obres feta per organismes institucionals. Feu un cop d'ull i suggeriu les possibles millores.--Columbusalbus (disc.) 16:57, 4 març 2014 (CET)

A la fitxa hi dius "Ambdós Drets". Entenc que vols dir dret civil i eclesiàstic, però potser convindria no donar-ho per suposat i escriure-ho. Per altra banda el terme "polígraf" no és d'ús freqüent, i per tant em sembla que convindria que contingués l'enllaç al terme en la primera menció. Bona feina.--Medol (disc.) 12:48, 8 març 2014 (CET). Fet Fet!
Moltes gràcies per la feinada. Un suggeriment és rescatar altres retrats seus que hi ha a la xarxa, així com les cobertes d'algunes de les seves obres. Llavors un detall que no és proposta de millora però que em va venir al cap tot llegint l'article: tenim alguna guia d'ús de temps verbals? Vegeu la discussió iniciada a Viquipèdia Discussió:Com escriure un bon article.--QuimGil (disc.) 20:24, 8 març 2014 (CET)
@QuimGil: Seria interessant comptar amb els seus retrats i amb les portades dels seus llibres que es troben a la xarxa. Malauradament no tinc els coneixements suficients per a establir la licitud de la seva càrrega a commons. Per ara jo sols he carregat imatges meves a commons. Per altra part, l'ús del pretèrit i del present històric, en parts determinades de l'article, ha estat motivat, en el primer cas, a la introducció, per a indicar que el biografiat és un personatge històric, i que els fets que contem han ocorregut en el passat, i com els paràgraf ni són molts ni massa llargs, no provoca cansament; mentre en la resta del text predomina el present històric, recurs estilístic per a apropar els fets al lector, i que facilita en gran mesura la lectura. --Columbusalbus (disc.) 19:56, 9 març 2014 (CET)

Història del periodisme[modifica | modifica el codi]

Història del periodisme (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Em va sorprendre molt no trobar cap bon article sobre la història de periodisme en cap idioma, i per això em vaig decidir a fer-ne un. Doncs això, si voleu, ajudeu-me a millorar l'article. Gràcies!

Pendent d'una lectura a fons, però quant a l'estructuració del contingut: trobo que el periodisme no són solament notícies tal qual, trobo a faltar seccions o més espai de reportatges, periodisme de gènere etc. Falta molta part del segle XX, un salt massa brusc de la introducció de la ràdio a Internet (on són les guerres mundials?). Falten mitjans de referència que han marcat la història global. Em manca també una explicació sobre el model de negoci i la relació amb la política o les grans corporacions multimèdia. Seria desitjable, si és possible, alguna secció sobre el periodisme a casa nostra. --barcelona (disc.) 17:12, 1 feb 2014 (CET)
Trobo que es tracta molt superficialment la història del periodisme, un tema sobre el qual se n'ha escrit molta literatura. A part del que ha comentat Barcelona, el subtítol "Crisi del periodisme" és molt discutible: a més de ser una secció molt escueta, ens trobem ara mateix en la crisi d'una certa indústria periodística (opinió). No tenim prou perspectiva per dir-ne que actualment estem vivint una "crisi del periodisme". --Davidpar (disc.) 12:33, 4 feb 2014 (CET)
Gràcies pels vostres comentaris. Completaré el concepte amb més informació sobre les guerres, el model de negoci, la relació amb la política i ampliaré l'apartat de la ràdio i la televisió. Sobre el periodisme a casa nostra no hi posaré gaire cosa, perquè més endavant en vull fer un altre article sobre això. Sobre la crisi del periodisme, opino que només cal fer un google per a veure'n la rellevància, o pensar en els anys que fa que els jutjats s'avancen als periodistes per a denunciar els delictes o en els milers de periodistes que des del 1997 es queden sense feina anualment. En qualsevol cas, i esperant que et sembli millor, ho he canviat per crisi de la indústrica periodística, i ho justifico amb això de Ramón Lobo. Com ho veus? --Medol (disc.) 15:05, 4 feb 2014 (CET)
Gràcies. Bona feina i bona recerca bibliogràfica. --Davidpar (disc.) 23:04, 8 feb 2014 (CET)
En una lectura superficial, observo que hi ha molts enllaços vermells pendents de fer (entre d'altres, la Història de la ràdio). Jo començaria per aquí. --MALLUS (disc.) 14:31, 11 feb 2014 (CET)

Megalitisme[modifica | modifica el codi]

Megalitisme (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Hola. Us agrairia que li donessiu un cop d'ull a aquest article. Algunes parts són traduccions dels articles Megalitismo i Megalito de la wikipedia en castellà; però s'hi ha afegit informació i referències, i s'ha reestructurat el contingut. A veure si amb les vostres esmenes pot esdevenir un article bo o de qualitat.--Sa monea (disc.) 12:59, 10 oct 2013 (CEST)

De moment un clàssic: Donar-li un cop d'ull a [2] crec que hi ha 3 o 4 errors "reals". Salut! --Jey (disc.) 22:08, 10 oct 2013 (CEST)

Fet Fet! Moltes gràcies! No coneixia aquesta eina.--Sa monea (disc.) 09:17, 11 oct 2013 (CEST)

Hola! alguns comentaris.
"Circa" no va en cursiva, si no vaig errat.Fet Fet!
Diria que és "l'Àsia" i "l'Àfrica", caldria corregir-ho arreu.Fet Fet!
Creus que seria interessant afegir una secció de "Pseudociència"? (veges article de es-wiki).
Felicitats per l'article.--Arnaugir (discussió) 22:39, 16 oct 2013 (CEST)

Hola, moltes gràcies! Respecte a afegir una secció de pseudociència, no crec que sigui necessari. A l'article de es-wiki hi ha un apartat de "Ciencia o pseudociencia" on es parla de teories arqueoastronòmiques, que és un tema que també es tracta a l'article de la viquipèdia a l'apartat "Arqueoastronomia". Pel que fa a teories veritablement pseudocientífiques, cal dir que els articles Piràmides d'Egipte o Civilització maia, per exemple, que són temes que també compten amb molta bibliografia pseudocientífica, no disposen d'una secció per aquestes qüestions.--Sa monea (disc.) 10:22, 18 oct 2013 (CEST)

Hola, m'he mirat l'article i et volia fer algunes propostes per a millorar-lo:
 • La introducció, el primer paràgraf està bé, però el segon és un pèl massa tècnic i, des del punt de vista d'un usuari/lector no versat en aquests temes, no m'anima a continuar llegint. No podries incloure aquesta informació en un apartat sobre arqueologia/teories (o el títol que vulguis)? Fins i tot et proposaria d'ampliar aquesta informació, que es coneix poc.Fet Fet!
 • La introducció de "Megalitisme a Europa, la Mediterrània Occidental i el Magrib" parla dels diferents tipus de construccions però no les descriu, està millor l'apartat "Tipologies", on afegeixes una descripció. Jo treuria el 4t paràgraf, ja que mareja una mica i no m'explica gran cosa i faria servir la informació per a ampliar l'apartat de tipologies.Fet Fet!
 • Afegiria algun comentari sobre Amèrica, és l'únic continent sobre el qual no es diu res. Encara que no hi hagin trobat restes similars i que els períodes històrics i prehistòrics d'Amèrica no concordin exactament amb la resta del món, estaria bé afegir aquesta informació, ja que habitualment no es comenta enlloc.
 • Redistribuiria algun dels apartats, com ho fan a l'article alemany (Megalithkultur), on la informació queda molt clarament definida: Cronologia, Tipologia i termes tècnics (ordenat segons els tipus de construcció) i Àrees geogràfiques, en el cas del teu article proposaria (no necessàriament en aquest ordre):
  • Cronologia (separant per subapartats d'àrees geogràfiques i/o continents, potser estaria bé fer una taula, seria més gràfic), d'aquesta manera s'aprecia més ràpidament l'evolució cronològica arreu del món i es pot comparar més fàcilment. També afegiria un subapartat sobre el megalitisme avui dia (com a l'article en francès Mégalithisme), i potser algun comparatiu sobre què passava a la resta del món en determinades èpoques (com el comentari que fas sobre els ziggurats mesopotamis i les piràmides egípcies, és molt interessant i no ho inclouen quasi enlloc).
  • Tipologia (a l'article alemany afegeixen un subapartat sobre tombes excavades a la roca, en alemany "Felsgräber", comenten a l'apartat que no se sap si són un precedent de la cultura megalítica mediterrània o son contemporànies, també podria anar a l'apartat anterior si afegeixes el comparatiu històric).
  • Procés de construcció.
  • Manifestacions artístiques associades al megalitisme.
  • Arqueoastronomia.
  • Megalitisme a Europa, la Mediterrània Occidental i el Magrib.
  • Megalitisme a l'Àsia.
  • etc (resta)
 • A la part d'Europa afegiria alguna cosa sobre Catalunya.

--Luna92 (disc.) 10:53, 21 oct 2013 (CEST)

 • Potser es podria posar alguna cosa de la Cova d'en Daina, em sembla que és un dels dòlmens destacats del territori català. I també considero que convindria completar la introducció, que pel meu gust és molt breu i hi manca explicar breument les característiques del megalitisme a cadascuna de les zones amb què posteriorment es divideix l'article. --Medol (disc.) 15:53, 24 nov 2013 (CET)--Medol (disc.) 16:11, 24 nov 2013 (CET)

Cronologia de les campanyes dels jurchens contra la dinastia Song[modifica | modifica el codi]

Cronologia de les campanyes dels jurchens contra la dinastia Song (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) --Arnaugir (discussió) 21:43, 8 des 2013 (CET) Ja feia massa que no feia cap article d'aquests rarots. Aquest és una llista de qualitat a en-wiki. Espero que us agradi.--Arnaugir (discussió) 19:54, 2 oct 2013 (CEST)

S'han de traduïr els mapes no? A més en el meu navegador no es veuen bé les imatges amb aquesta disposició, es pot arreglar?. Salut! --Jey (disc.) 17:53, 31 oct 2013 (CET)
Perquè sigui de qualitat a la introducció no hi hauries de deixar enllaços en vermell. O bé treure'ls o bé fer el concepte. Ànims! --Medol (disc.) 23:05, 18 nov 2013 (CET)
@Jey: què vols dir que no es veuen bé? Traduir-los està difícil ja que són jpgs, però ho intentaré.
@Medol: tot al seu temps :P --Arnaugir (discussió) 21:43, 8 des 2013 (CET)
Hi ha un vermell clamorós (el de la Dinastia Jin (1115-1234)). Per la resta, l'article mereix bona qualificació (per cert, no hi ha articles "rars", sinó "poc coneguts") --MALLUS (disc.) 15:29, 11 feb 2014 (CET)

Manifestació "Catalunya, nou estat d'Europa"[modifica | modifica el codi]

Manifestació "Catalunya, nou estat d'Europa" (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Ara que quasi s'ha complert un any i l'article està estabilitzat seria un bon moment per avaluar-lo i veure si pot ser AQ. És un article molt complet i ben referenciat que es va escriure "en directe" amb bastantes edicions i usuaris col·laboradors. Li feu una llegida? Gràcies! --Jey (disc.) 23:00, 2 set 2013 (CEST)

El primer que caldria fer és treure tota la llista de titulars i redactar un parell de paràgrafs, potser, amb els més rellevants.--Arnaugir (discussió) 16:45, 5 set 2013 (CEST) Fet Fet! Una feinada! Mireu a veure que us sembla. --Jey (disc.) 17:01, 5 nov 2013 (CET)

També caldria consensuar encara el Discussió:Manifestació "Catalunya, nou estat d'Europa"#Assistència de la CUP.--KRLS , (disc.) 00:48, 23 set 2013 (CEST)

Comentari Comentari @Arnaugir: i @Kippelboy: sou dos dels majors contribuidors a l'article així que amb el @KRLS: haviem parlat que ens agradaria que li donessiu una repassada a fons abans de presentar-lo i que comenteu com sembla que caldria repartir els punts si entrés a concurs. Gràcies! --Jey (disc.) 17:01, 5 nov 2013 (CET)

Quan pugui ho faré, no cal que digui que és un article que m'atreu força.--Arnaugir (discussió) 22:20, 9 des 2013 (CET)
Arxivem l'avaluació? – Leptictidium (digui, digui) 21:15, 20 abr 2014 (CEST)
Si n'@Arnaugir: no s'hi oposa es pot arxivar, crec que s'han atès totes les demandes i ja podria anar a votació. Salut! --Jey (disc.) 21:08, 20 abr 2014 (CEST)

Revolta Cretenca de 1866-1869[modifica | modifica el codi]

Revolta Cretenca de 1866-1869 (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Aquest article és un article bo a la Wikipedia francesa. Aries (disc.) 09:44, 26 juny 2013 (CEST)

Uns quants temes que em surten després d'una lectura superficial.
 1. L'article hauria de tenir una taula de l'estil de l'"infotaula conflicte militar" o "Revolució". Podria tenir també una taula de batalles?
 2. Pots consultar algunes qüestions gramaticals menors aquí. També he corregit forces qüestions ortogràfiques (temps verbals, frases en passiva, traduccions literals...)
 3. No entenc la segona frase "vis-a-vis l'Imperi Otomà"
 4. Els americans pensaven obtenir una "illa de la porta", és correcte?
 5. Els personatges que apareixen en fotos tenen articles? Se'ls podria enllaçar?

Salut! --Jey (disc.) 20:08, 2 jul 2013 (CEST)

  • "La Porta" fa referència al Sultà otomà. Sembla ser, segons l'article i les seves fonts, que els EE. UU. pensaven obtenir del Sultà (la Porta) una illa al Mediterrani. Aries (disc.) 20:33, 2 jul 2013 (CEST)
  • Qualque personatge de les imatges té article, altres no s'han traduït, finalment, n'hi ha que no tenen article per no ser prou importants, la imatge és només per il·lustrar l'article.Aries (disc.) 20:52, 2 jul 2013 (CEST)
  • Vis-a-vis: cara a cara, de igual a igual.Aries (disc.) 21:04, 2 jul 2013 (CEST)
Ídem que Jey. A més a més caldria:
 • Revisar els noms de personatges tant els otomans com els grecs per tal que s'adiguin a les convencions per anomenar pàgines, especialment en els casos que estiguin associats a un enllaç vermell. Per als personatges otomans Jolle i CarlesVA poden opinar degudament (al meu entendre) sobre l'assumpte. És possible que alguns d'aquests noms estiguin "afrancesats" si és que procedeix d'una traducció de fr:wiki.
 • Corregir els enllaços que apunten a pàgines de desambiguació (a les preferències d'usuari hi ha disponible un giny per a detectar-los).
 • Hi ha molt pocs articles que apuntin cap a aquesta pàgina. Si és possible (si existeixen) caldria enllaçar aquesta pàgina des dels articles significativament relacionats amb el tema de l'article per tal que els lectors puguin arribar-hi fàcilment.
 • Pel que fa als temps verbals, donada la temàtica de l'article, haurien de ser generalment de l'estil passat perifràstic, passat perfecte, imperfet o plusquamperfet i evitar les formes de present d'indicatiu o perfet.

--Bestiasonica (disc.) 21:21, 2 jul 2013 (CEST)

T'he afegit la taula de batalla podries revisar que sigui correcte i completar si es pot els interrogants? --Jey (disc.) 20:15, 3 jul 2013 (CEST)
Molt bon article. jo canviaria la seccio d Fonts per Bibliografia. No puc editar larticle ara.--Manlleus (disc.) 09:46, 4 jul 2013 (CEST)
A l'apartat del drama d'Arkadi hi ha un tros que no s'entén gaire: "L'endemà, la porta oest cedí i, com els otomans s'arrossegaren dins del monestir, els insurgents van fer esclatar les reserves de pólvora, preferint causar la pèrdua de 964 persones en lloc de rendir-se." Crec que una cosa així quedaria millor: "L'endemà, la porta oest cedí i, quan els otomans irromperen dins del monestir, els insurgents van fer esclatar les reserves de pólvora, preferint la seva mort a la rendició. En total 964 rebels, dones i nens es van immolar." O una cosa semblant, crec que així seria de més fàcil comprensió.
A l'apartat final d'Omer Paixà hi ha aquest fragment: "L'assemblea es van negar i continuaren les hostilitats. No obstant això, Ali començà a iniciar les seves reformes, anunciant eleccions i convocar una aparença d'assemblea a Khanià, compost de trenta musulmans i vint cristians, cap dels quals era un membre reconegut de la societat cretenca: molts acceptaren aquest nomenament sota la pressió o la corrupció." Al principi hauria de ser "L'assemblea s'hi negà/s'hi va negar i continuaren les hostilitats" i després, al final, suposo que vol dir això "molts acceptaren aquest nomenament sota pressió o suborn".
A la part de la llei orgànica, just al fragment de sota de la taula, hi ha dues referències separades per un punt volat. Crec que és un error, en qualsevol cas, visualment queda una mica malament.
Fent un cop d'ull a la viquipèdia anglesa he trobat aquesta imatge http://en.wikipedia.org/wiki/File:Arkadi_explosion.png que podria estar bé per il·lustrar una mica més l'apartat del drama d'Arkadi.
  • El "drama d'Arkadi" ja té una il·lustració, consider inapropiat posar-hi més imatges. Aries (disc.) 10:51, 17 jul 2013 (CEST)
També estaria bé solucionar el tema dels temps verbals, com diu en Bestiasonica. Òbviant aquests detallets és un molt bon article. Bona feina! Salut, --Auledas (disc.) 12:49, 4 jul 2013 (CEST)


Vaig repassant la llengua poc a poc.--Arnaugir (discussió) 18:11, 22 nov 2013 (CET)

S'han de revisar les transcripcions dels noms grecs (normalment "ou" sol ser "u" en català, però no en francès). He corregit un enllaç vermell que estava malament. Les "ph" i "y" se simplifiquen en "f" i "i". També caldria fer alguns dels enllaços vermells que hi ha.--MALLUS (disc.) 14:56, 11 feb 2014 (CET)

Lletres[modifica | modifica el codi]

Hugo Claus[modifica | modifica el codi]

Hugo Claus (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

És un article extensiu i documentat sobre l'escriptor belga en neerlandès més important del segle XX. El poso en avaluació com que hi he treballat molt i podria esdevenir un article de qualitat, si alguns poden ajudar-me a catalanitzar el meu català d'autodidacta. No és una traducció. --Flamenc (disc.) 01:30, 30 març 2014 (CET)

He treballat per a suprimir quasi tots els enllaços vermells, que cal més? --Flamenc (disc.) 00:31, 6 abr 2014 (CEST)
He fet alguns canvis. Més idees:
Ho trobo difícil crear aquest article, com que el llibre, malauradament, encara no ha sigut traduït en català, i que no es sap, com en traduïrien el títol si fos traduït en català. La paraula "verdriet" significa tristesa, turment, desgràcia, dol, dolença i doncs no sé quel títol que s'hauria de donar a l'article. No hi ha cap títol català i no té sentit prendre el títol de qualsevol altre traducció, sigui l'anglesa o la castellana.--Flamenc (disc.) 10:01, 11 abr 2014 (CEST)
 • La secció de notes no l'acabo d'entendre. Crec que els títols originals de novel·les es podrien incloure dins del mateix text en cursiva, quelcom com Títol en català (Títol original). En el cas dels premis no ho trobo necessari.
l'he fet així com que trobo que massa elements entre parèntesis van un text molt pesat, i quan no hi ha una traducció oficial, em sembla necessari mencionar el títol original, com que és l'únic element que permet identificar l'obra o el text. --Flamenc (disc.)b
 • No es pot traduïr "Ik heb het wel zo'n beetje gehad"? Què vol dir exactament?
Penso que l'explico i que l'he traduït a l'article: «durant una entrevista diu: «Ik heb het wel zo'n beetje gehad.», una expressió típica neerlandesa d'algú a la fi de la seva carrera o de la seva vida, que expressa al mateix temps una satisfacció del passat i una constatació que n'hi ha prou, que hom ha tingut tot.» aixó ho explica completament. Penso que és preferible deixar l'expressió en neerlandès i l'explicació que segueix.--Flamenc (disc.) 21:38, 9 abr 2014 (CEST)
 • En general repassar-ne la redacció, alguns fragments semblen a mig traduïr. com Una dolça destrucció pareix: tracta, La seva obra continua sent executada, unes noves obres pareixen i rep uns més premis nacionals i internacionals, etc.. Salut! --Jey (disc.) 09:11, 9 abr 2014 (CEST)
Continuo els retocs. Per facilitar l'edició, demanaria que s'eliminessin tots els paràmetres buits de les plantilles de referències. Gràcies.– Leptictidium (digui, digui) 09:20, 9 abr 2014 (CEST)~
He començat a eliminar els paràmetres buits.——Flamenc (disc.) 21:40, 9 abr 2014 (CEST)
Fet Fet!

Romeu i Julieta[modifica | modifica el codi]

Romeu i Julieta (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) És un article de qualitat en anglès, castellà i portuguès, entre altres. Crec que la traducció és del castellà; la va fer en Manlleus el 2009. Darrerament ha passat per algunes correccions d'alguns editors ja que el redactat tenia parts encara mal traduïdes. He revisat el redactat, he canviat l'estructura ja que la castellana seguia un patró diferent de l'anglesa i crec que amb un criteri discutible. També he revisat bastants enllaços, etc. Està millor però l'article és llarg i per tant, segur que encara hi ha detalls per polir.--Peer (disc.) 14:06, 19 abr 2014 (CEST)

Hola Peer, com et vaig prometre, avaluo! Vaig deixant comentaris numerats i algunes coses les canvio directament a l'article, reverteix directament les que no comparteixis
 1. canvio la introducció: malgrat que l'obra és superconeguda no es pot fer un spoiler al primer paràgraf, ha d'anar a l'argument
 2. caldria unificar entre aquest article i els altres de l'autor: firts folio, primer foli, folio? Hi apareix de tot
 3. si algú més fa una repassada lingüística es podran polir els detalls de males traduccions anteriors i frases que no sonen bé
 4. hi ha una frase (amb ref, ho sé), que diu " Anteriorment, l'amor no solia ser vist com un element digne d'una tragèdia que trobo molt discutible, no es podria posar com a cita d'un crític o canviar-la perquè sigui menys contundent?
 5. l'article té massa vermells per un futur adq, apart dels de la introducció (que es podrien treure) que per convenció han d'estar tots en blau, trobo que estaria bé anar fent els articles relacionats
 6. el terme star-crossed sembla sorgir justament de l'obra, potser caldria explicar-ho--barcelona (disc.) 17:19, 19 abr 2014 (CEST)

Tecnologia[modifica | modifica el codi]


Presa de les Tres Gorges[modifica | modifica el codi]

Presa de les Tres Gorges (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso aquest article en avaluació després d'haver-se traduït dels articles de qualitat de la viquipèdia en anglès i castellà. Caldria que apart de jo algú més s'ho mirés i proposés millores i correccions. Moltes gràcies!--Manlleus (disc.) 19:11, 1 nov 2013 (CET)

Quatre coses després d'una lectura superficial.

 • Traduïr els gràfics i mapes.---> Algun l'he trobat ja creat en .SVG per traduir, els altres no resulta tan fàcil. --Manlleus (disc.) 18:23, 8 març 2014 (CET)
 • Crear els articles en vermell de la intro o eliminar els enllaços si no son importants.-->Retirats alguns de no importants. Deixo per fer: Capacitat instal·lada (en), Elevador de vaixells (en), Sandouping (en) --Manlleus (disc.) 18:23, 8 març 2014 (CET)
 • Revisar les referències. Per exemple en la 13 hi ha molt text adicional que s'hauria de traduïr i separar en Notes o eliminar si no aporta res. En la 20 falta la publicació.
 • Uns pocs errors "reals" que apareixen a l'eina de revisió. [3] Fet Fet! --Manlleus (disc.) 18:23, 8 març 2014 (CET)

Un article important. Enhorabona! --Jey (disc.) 00:10, 4 nov 2013 (CET)

Gràcies per revisar. Quan ho tingui solucionat, t'aviso.--Manlleus (disc.) 05:36, 4 nov 2013 (CET)

Samsung Galaxy S III[modifica | modifica el codi]

Samsung Galaxy S III (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso aquest article en avaluació després d'haver-se traduït de l'article de qualitat de la viquipèdia en anglès. Caldria que apart de jo algú més s'ho mirés i proposés millores i correccions. Moltes gràcies!--Manlleus (disc.) 16:15, 17 març 2014 (CET)