Viquipèdia:Biblioteca/Accés obert

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
La Biblioteca de la Viquipèdia
Promovent l'Accés Obert

La Biblioteca de la Viquipèdia promou i dóna suport a l'accés obert. És un dels nostres objectius principals. De fet, per entendre per què col·laborem encara amb editors tradicionals, llegiu una explicació completa (en anglès).

Es coneix com a accés obert, sovint referint-se al terme en anglès Open Access o les sigles corresponents OA, a l'accés lliure, immediat i sense restriccions de material digital educatiu o acadèmic, principalment aquell que prové de publicacions de recerca científica especialitzada amb avaluació d'experts. L'accés obert implica que qualsevol usuari amb accés a Internet, en qualsevol moment, pot accedir a un article, llegir-lo, baixar-lo, desar-lo, imprimir-lo, emprar-lo, i fer-ne mineria de dades. Habitualment els articles en accés obert es troben sota llicències obertes com ara les Creative Commons.

Ja fa més de deu anys que es publicava la Iniciativa de Budapest a favor de l’accés obert, on s’establien els fonaments bàsics d’aquest moviment que promou l’accés als resultats de la recerca sense cap barrera tecnològica, econòmica ni legal. L’objectiu establert a finals de l’any 2001 era assolir aquesta situació en aquelles publicacions per les quals els investigadors no reben una compensació econòmica directa, principalment els articles en revistes o els documents de treball.

La Biblioteca de la Viquipèdia és un centre d'investigació obert al servei de la comunitat d'editors. Aquí teniu una llista de fonts de coneixement i recursos en obert

Trobar recursos d'Accés Obert (OA)[modifica]

Directoris i repositoris OA[modifica]

Portals i publicacions OA[modifica]