Viquipèdia:Comunicat 4 de juliol

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Asturianu  · Català  · Deutsch  · Ελληνικά  · English  · Español  · Esperanto  · Eesti  · Français  · Italiano  · Lombard  · Latviešu  · Polski  · Português

Estimats lectors,

El 5 de juliol de 2018 el Parlament Europeu votarà l'aprovació o no d'una directiva sobre els drets d'autor que posa en risc l'obertura d'Internet.

En lloc de promoure una actualització de les lleis que permeti un increment de la participació ciutadana en la societat de la informació, la nova directiva amenaça la llibertat d'expressió i crea obstacles per accedir a la web tot afegint-hi noves barreres, filtres i restriccions. Si la proposta s'aprova amb el redactat actual, podria ser impossible compartir una notícia a les xarxes socials o trobar-la via un motor de cerca. Fins i tot la Viquipèdia estaria en risc.

La proposta ha estat rebutjada per una carta on signen 70 persones del món de la tecnologia, entre els quals es troben el creador de la web Tim Berners-Lee,[1] 169 acadèmics i professors,[2] 145 organitzacions que treballen en el camps dels drets humans, la llibertat d'expressió, la recerca científica i la industria de la tecnologia[3] i per la Fundació Wikimedia, l'organització sense ànim de lucre que promou aquesta enciclopèdia.[4]

Per aquesta raó, la comunitat de la Viquipèdia en català ha decidit enfosquir totes les pàgines de l'enciclopèdia. Volem continuar oferint una enciclopèdia lliure, oberta i col·laborativa amb contingut verificable. Demanem a tots els membres del Parlament Europeu que votin en contra del redactat actual i que reobrin la discussió i el debat, començant per eliminar els articles 11 i 13 de la directiva, així com que s'estengui la llibertat de panorama a tots els estats membres de la UE i es fomenti la protecció del domini públic.

#SaveYourInternet

Els usuaris de la Viquipèdia