Viquipèdia:Contacte/Copyright

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Problema

Un article usa material amb drets d'autor sense autorització i en sou el titular dels drets o el seu representant.

Comentaris

La Viquipèdia té per voluntat usar només material lliure i tenir especial cura en el respecte als drets d'autor. Pot passar que alguna de les seves obres se'ns hagi escapat de la vigilància dels nostres col·laboradors. A petició del titular dels drets esborrem immediatament les obres protegides posades indegudament a la Viquipèdia.

Tanmateix, els drets d'autor és un assumpte jurídicament complex. Per a un tractament ràpid de la seva demanda, li demanem que llegiu atentament el que segueix abans d'escriure'ns.

El dret d'autor protegeix les obres creatives, tal com novel·les, articles, pintures, fotografies d'escenes. No protegeix

 • ni les idees, ni els fets,
 • ni els documents que no tinguin el caràcter requerit de creació original (per exemple, còpies de documents de domini públic),
 • ni les marques (el dret de marca és molt diferent),
 • ni els procediments tècnics (el dret de patents és molt diferent).

D'altra banda, el dret patrimonial dels hereus dels autors caduca després d'un cert temps. Finalment, el fet de posseir una obra no crea dret d'autor en benefici del seu propietari (el dret d'autor és en benefici de l'autor del document, no del seu propietari).

Us demanem doncs que sigueu molt clars i precisos en la vostra reclamació a la Viquipèdia, per tal que puguem tractar la vostra demanda:

 • citeu el motiu legal precís en el que us recolzeu (per exemple, "he pres aquesta fotografia d'aquesta escena, en sóc doncs l'autor, i no he donat cap autorització perquè aquesta obra sigui a la Viquipèdia.");
 • citeu la URL exacta on heu trobat el material a la Viquipèdia; una URL comença per http:// (tenim molts articles i fitxers multimèdia i pot ser difícil trobar un text o una imatge amb una descripció vaga);
 • doneu totes les informacions útils per establir els vostres drets, per exemple la referència del lloc web o de l'obra d'on el contingut hauria estat extret violant els vostres drets.

No tractarem les reclamacions sobre obres hostatjades en llocs web per tercers.

Finalment, recordem que la Viquipèdia està hostatjada als Estats Units d'Amèrica.

Solució

 • La Viquipèdia és un wiki, per tant podeu treure el material vosaltres mateixos.
 • Si necessiteu ajuda, podeu exposar el problema afegint un missatge de petició als administradors.
 • Si preferiu el contacte privat, adreceu-vos a un voluntari per correu electrònic a info-ca@wikimedia.org plantejant la qüestió.
 • Si desitgeu fer una demanda formal, segons la llei dels Estats Units (procés més lent), us podeu adreçar a l'agent designat per la Fundació.