Viquipèdia:Criteris d'admissibilitat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

En aquest context s'entén l'admissibilitat com la possibilitat de ser tractat enciclopèdicament i com a requeriment que sorgeix com a conseqüència de les polítiques bàsiques de la Viquipèdia. És independent de la rellevància i no es posa en judici la importància, els mèrits o la dignitat de ningú ni de res.

El compliment de les polítiques és un requisit independent de la condició d'admissible. Però, generalment, els articles considerats com a no admissibles incompleixen alguna de les polítiques bàsiques.

  • La Viquipèdia no és una enciclopèdia de paper. En aquest sentit no té la necessitat de seleccionar el contingut per motius de limitació d'espai. Però alhora no és un directori indiscriminat, ni simples col·leccions, recopilacions o definicions pròpies d'altres projectes.
  • Per poder incloure un article verificable, el tema ha d'haver estat prou tractat perquè la informació hagi sigut objecte d'atenció, investigació o avaluació, i publicada per alguna font independent.
  • Per poder incloure un article neutral, el tema ha d'haver estat prou tractat perquè la informació sigui de fonts diverses i imparcials i no que només es pugui trobar en fonts internes, promocionals, partidistes o proselitistes.

Criteri general d'admissibilitat[modifica]

Com a definició general, si el tema ha rebut cobertura significativa en fonts fiables i independents del subjecte, se suposa que satisfà els criteris per incloure un article propi.

  • «Cobertura significativa» vol dir que les fonts tracten directament el tema en detall, i no cal fer una investigació inèdita per extreure el contingut. La cobertura significativa és més que una menció trivial però no cal que sigui el tema principal de la font.
  • «Fiable», o solvent, vol dir que les fonts han de tenir una integritat editorial que permeti una avaluació verificable d'admissibilitat, segons la directriu de fonts fiables. Aquestes fonts poden incloure treballs publicats en qualsevol format o mitjà. La disponibilitat de fonts secundàries que cobreixen el tema és una bona prova per a l'admissibilitat.
  • «Les fonts», per a propòsits d'admissibilitat, haurien de ser fonts secundàries, ja que aquestes proporcionen l'evidència més objectiva d'haver estat ja admès. El nombre i tipus de fonts fiables necessàries varia segons la profunditat de cobertura i qualitat de les fonts. En general, s'espera disposar de múltiples fonts.
  • «Independents del subjecte» exclou treballs interns produïts pel subjecte o afiliats. Per exemple: promoció, publicitat, material autopublicat, autobiografies, comunicats de premsa, etc.
  • «Se suposa» vol dir que la cobertura significativa en fonts fiables i independents és una presumpció, no una garantia, que un tema sigui adequat per a la inclusió. Els editors poden arribar a un consens que, a pesar de tot, no sigui apropiat per a un article independent. Per exemple, pot estar en contra d'allò que la Viquipèdia no és.

Aquest criteri general assegura que hi ha fonts suficients per escriure un article verificable i enciclopèdic. A més, n'assegura la neutralitat, ja que no es tracta de jutjar la rellevància sinó de verificar si hi ha fonts que ho han considerat prou destacat. Continguts o fets verificables que no es puguin sustentar en fonts independents múltiples poden ser apropiats per incloure dins d'un altre article.

Admissibilitat i polítiques bàsiques[modifica]

El propòsit primordial dels criteris d'admissibilitat és assegurar que els articles compleixen amb les polítiques bàsiques de la Viquipèdia.

  • Es demana «cobertura significativa» en fonts fiables per poder escriure un article complet en lloc d'un sol paràgraf, una simple definició o una fitxa de dades primàries sobre el subjecte. Si només es poden escriure algunes frases sobre el tema, encara que justificades en fonts, segurament no és apropiat per a un article propi sinó per a una fusió en un altre article més ampli o en una llista.
  • Es demana l'existència de «fonts fiables» per assegurar que no deixem passar simples xafarderies, perpetuant falses llegendes o publicant col·leccions indiscriminades d'informació.
  • Es demana que tots els articles es basin primordialment en «fonts independents» o de terceres parts per assegurar que podem escriure un article just i equilibrat que compleixi amb la política del punt de vista neutral i que els articles no promocionin un producte, servei, organització o ideologia.
  • Es demana que existeixi com a mínim una font secundària per assegurar que no fem treballs inèdits complint amb el requisit que tots els articles s'han de basar en fonts secundàries.
  • Es demana «múltiples fonts» per assegurar que podem escriure un article raonablement equilibrat que compleixi amb el punt de vista neutral en lloc de representar només el punt de vista d'un autor. Per a aquest propòsit, es consideren les múltiples publicacions de la mateixa persona o organització com una única font.

Com que aquest requisits estan fonamentats en les polítiques bàsiques, són aplicables a tots els articles, no només als articles que se'ls demana complir amb els criteris d'admissibilitat. No són aplicables a certes pàgines que tenen la funció principal de navegació (per exemple, totes les desambiguacions i algunes llistes).

En termes generals, aquells articles que posin en dubte les directrius exposades en aquesta pàgina, haurien de ser marcades amb la plantilla {{Falta verificar admissibilitat}} o amb la drecera {{FVA}}.

Criteris particulars d'admissibilitat[modifica]

Admissibilitat
Directrius aprovades
Biografies
Empreses
Associacions
Llibres
Centres educatius
Vegeu també
Esborrar pàgines: Precedents

A la taula de la dreta s'hi recopilen diversos criteris d'admissibilitat de forma més detallada i organitzats per diverses temàtiques. Aquests criteris no formen part de la política, però són una referència d'allò que s'ha consensuat o que està en procés de discussió.

Admissibilitat com a raó de fusió[modifica]

Els articles sobre temes en la frontera de l'admissibilitat s'han de fusionar en una llista d'articles o dins un article d'un tema relacionat. Per exemple, els articles sobre parents d'un personatge famós, se solen escriure dins l'article d'aquesta persona, i els articles de persones que se les relaciona només per un esdeveniment concret, se les sol descriure dins l'article que tracta tal esdeveniment. En tals casos, les fonts se centren en el tema principal i tenen informació respecte l'esdeveniment secundari bàsicament només en relació a l'esdeveniment principal; de forma similar, els editors no involucrats ni ara ni en el futur, estan principalment interessats en el tema principal. Un article complet i ben documentat, no s'hauria pogut escriure sense l'article principal.

Admissibilitat com a raó d'eliminació[modifica]

Els articles sobre temes que no compleixin els criteris d'admissibilitat poden ésser proposats per l'eliminació, on se'n discutiran el compliment dels criteris, tal com es pot observar en els precedents. Un article sobre una persona, un grup de gent, un grup de música, una empresa, un club o una pàgina d'Internet que no satisfaci evidentment el criteri d'admissibilitat, pot ésser eliminat sense discussió prèvia. En aquest cas, cal informar a l'usuari i posar un avís en l'article. Un administrador decidirà, normalment després d'un temps prudencial, si es compleixen els requisits per a la seva eliminació no controvertida, o bé cal discutir-ho en una proposta d'esborrat. Cal tenir en compte, però, que l'ús de l'admissibilitat en els processos d'eliminació és un dels aspectes més discutits de la Viquipèdia.

Les plantilles d'ajuda disponibles són {{No significatiu}} per a l'article (la qual redirigeix a una plantilla de supressió immediata de l'article) i {{subst:Avís No significatiu}} per a la pàgina de discussió d'usuari. Aquestes plantilles són de caràcter general i orientatives, i n'hi poden haver d'altres equivalents. En alguns casos pot ser millor explicar-ho personalment a l'usuari en lloc d'una plantilla genèrica.

Vegeu també[modifica]

A la Viquipèdia en anglès hi ha diverses discussions al respecte per tal d'establir una norma. Aquí n'hi ha alguns exemples:

  • en:User:Uncle G/On notability An essay on the necessity of considering notability to determine inclusion or exclusion of articles. This essay offers objective criteria for determining notability in the context of Wikipedia.
  • en:Wikipedia:Notability/Arguments A list of arguments for both application and non-application of notability.
  • en:Wikipedia:Non-notability, a rejected proposal reflecting the viewpoints of those who believe that only content policies should be used in regard to whether "non-notable" subjects should be included in Wikipedia.