Viquipèdia:Dossier de premsa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per l'article on es recullen les notícies relacionades amb la Viquipèdia, vegeu notícies sobre la Viquipèdia.

La Viquipèdia, en anglès Wikipedia, és una enciclopèdia lliure, col·laborativa i multilingüe. Existeixen versions en més de 280 llengües amb més de 19,5 milions d'articles constituint la major base de coneixement pública. Les més grans són en anglès, alemany i francès. La Viquipèdia en català va ser la primera versió en crear-se desprès de l'anglesa. Avui és la tretzena en volum, amb més de 350.000 articles (dades del setembre del 2011).

« Imagineu un món on tothom tingués lliure accés a tot el coneixement humà. Això és el que estem fent. »
— Jimmy Wales

És accessible a l'adreça http://www.wikipedia.org. La versió en català és a l'adreça http://ca.wikipedia.org/.

La Viquipèdia és un projecte únic a la xarxa: una enciclopèdia escrita per voluntaris, i en la qual tothom pot col·laborar, immediatament, sense necessitat de conèixer llenguatges tècnics o de registrar-se.

Tots els articles de la Viquipèdia estan en permanent evolució gràcies a la facilitat d'edició. Aquest caràcter dinàmic permet la millora contínua i l'ampliació sobre la base deixada pels col·laboradors anteriors.

Un projecte fundat per Jimmy Wales[modifica]

La Viquipèdia és un projecte fundat per Jimmy Wales el gener del 2001. La versió en català va començar el març del 2001. Actualment, Jimbo Wales és el president emèrit de la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre que s'encarrega del desenvolupament i manteniment de la infraestructura, i de la promoció dels projectes de coneixement lliure.

La Viquipèdia funciona per consens segons les normes i recomanacions creades al llarg del temps pels mateixos col·laboradors. Els principis bàsics són que els articles tinguin un punt de vista neutral, que el contingut pugui ser verificable, i que la Viquipèdia no pot ser el lloc on es publiquin treballs inèdits.

Enciclopèdia de contingut lliure[modifica]

Tots els articles de la Viquipèdia són de contingut lliure. Això vol dir que tothom els pot usar a tot arreu, inclòs la lliure difusió i l'ús comercial.

Tots els col·laboradors de la Viquipèdia accepten fer les seves contribucions sota la llicència de Creative Commons Reconeixement-Compartir Igual 3.0 No adaptada (CC-BY-SA 3.0). Aquesta llicència permet la reutilització del contingut per altres així com la seva modificació. Té algunes restriccions, en especial que qualsevol ús s'ha de fer amb la mateixa llicència i que s'han d'atribuir els autors. Aquesta idea de compartir les creacions pròpies, i d'usar una llicència que asseguri que les derivacions posteriors es podran seguir compartint, es coneix com copyleft.

Per més informació, vegeu com usar el contingut de la Viquipèdia.

La neutralitat del punt de vista[modifica]

L'objectiu d'una enciclopèdia com la Viquipèdia és facilitar un conjunt coherent de coneixements sintètics, exposats de forma que es respecti la neutralitat de tots els punts de vista, és a dir, sense prendre part. Aquest és un dels principis bàsics de la línia editorial del projecte.

La nostra política de neutralitat implica explicar tots els aspectes d'un punt controvertit, i que l'article no pot de cap manera declarar, sobreentendre o fins i tot insinuar, que un dels punts de vista és el correcte a priori. La participació col·laborativa i el consens són les eines per evitar articles esbiaixats. Aquest és un dels factors apassionants de la Viquipèdia!

Tanmateix, la neutralitat no implica la representació per igual dels diferents punts de vista. Naturalment són destacats els punts de vista més estesos, sobretot entre els especialistes, i els punts de vista minoritaris són descrits com a tal.

Per més informació, vegeu Viquipèdia:Punt de vista neutral

La Viquipèdia és un wiki[modifica]

L'enciclopèdia es pot desenvolupar com un projecte col·laboratiu gràcies al programari wiki: un lloc web dinàmic i col·laboratiu on tot lector es pot convertir en editor de forma simple i ràpida usant el navegador.

El nom és d'origen hawaià i significa 'ràpid'. Va ser creat per Ward Cunningham, el 1995, i es va inspirar en el nom de l'autobús llançadora de l'aeroport de Honolulu, el wiki wiki bus, per anomenar un programari que facilita un desenvolupament ràpid dels llocs web gràcies a la simplicitat del llenguatge que es pot aprendre en minuts.

La Viquipèdia és avui el wiki més gran del món. El programari usat per la Viquipèdia és el MediaWiki, desenvolupat per voluntaris com un projecte de codi obert sota la llicència GPL (GNU General Public Licence). Està disponible lliurement a http://wikipedia.sourceforge.net/.

El suport físic, el maquinari, està garantit per un grup d'uns 300 servidors Linux distribuïts entre Florida, Amsterdam i Seül. En hores punta els servidors gestionen 17.500 peticions per segon. El juny del 2006 van tenir 128 milions de visites.

Per més informació, vegeu m:Developers (l'equip) i m:Wikimedia servers (el material).

Com funciona la Viquipèdia?[modifica]

Cada pàgina d'un lloc web wiki té un enllaç "modifica" amb el que tothom pot modificar, afegir o suprimir el contingut. Així mateix també es poden crear pàgines noves fent créixer el projecte.

Un programari wiki disposa també de múltiples funcionalitats que permeten facilitar les consultes i la gestió del projecte. Per exemple, és possible consultar en tot moment les últimes modificacions fetes a qualsevol pàgina (pàgines noves, canvis recents, ...) La sintaxi wiki per a l'edició de pàgines és una mena de llenguatge html molt simplificat que permet dóna forma al text i activar els enllaços.

A la Viquipèdia, els participants afegeixen les seves contribucions a les dels altres, corregeixen errades d'altres redactors i treballen junts en els temes eventualment discutits respectant el punt de vista neutral. Es conserva tot l'historial de totes les contribucions, i un dispositiu de salvaguarda permanent permet tornar, en cas de necessitat, a la versió precedent. Així, les accions vandàliques (terme donat als intents d'esborrar injustificadament el contingut o a afegir bajanades) no posen mai en perill l'enciclopèdia.

Els col·laboradors poden crear un compte d'usuari amb una contrasenya. Encara que no és obligatori, la majoria d'usuaris habituals està registrat. Això permet disposar d'una pàgina personal i de funcionalitats addicionals. Actualment hi ha més de nou mil usuaris registrats a la Viquipèdia en català i més de nou milions en totes les versions.

Alguns usuaris tenen unes funcions suplementàries: els administradors. Aquests poden suprimir pàgines, blocar o desblocar una pàgina i també un usuari. Els administradors són escollits per consens entre els col·laboradors de més confiança i experiència.

Com es finança la Viquipèdia?[modifica]

Com que la Viquipèdia s'escriu íntegrament per voluntaris, inicialment les despeses necessàries pel seu funcionament se centraven en el manteniment dels servidors i els costos de la connexió a Internet. Al començament, aquests costos eren finançats per Jimmy Wales i la societat Bomis, actualment ja no existeix (més informació a la Viquipèdia en anglès). El 2003 es va crear una fundació sense ànim de lucre segons el dret nord-americà: la Wikimedia Foundation, Inc. La seva missió és mantenir el desenvolupament del conjunt de projectes Wikimedia (inclosa la Viquipèdia) i ajudar a la difusió i promoció de la informació de contingut lliure. Aquesta fundació és la propietària dels noms de domini, dels servidors i dels noms de marca.

Actualment la Fundació també inverteix en desenvolupament tecnològic del programari lliure sobre el que funciona la Viquipèdia i fa activitats de difusió i promoció dels projectes. La Fundació es finança fonamentalment per un sistema de donatius. Per l'exercici 2010-2011 es preveuen unes despeses de 18,5 milions de dòlars dels quals 3,3 milions corresponen a l'adquisició de nous equipaments que inclouen un nou data center.

Per més informació vegeu les els informes financers de la Fundació.

De forma més local han anat sorgint al llarg del temps diverses associacions que també financen activitats de suport a la Viquipèdia i els projectes germans. La primera que es va crear va ser a Alemanya,la associació "Wikimedia Deutschland - Gesellschaft zur Förderung Freien Wissens e.V" que entre altres coses finança l'anomenat "toolserver". Els servidors on s'executen els robots que ajuden a automatitzar tasques de manteniment de la Viquipèdia.

En el cas dels Països Catalans tenim l'assocaició Amical Wikimedia que finança diverses activitats, per exemple aquest any ha invertit 20.000€ procedents d'un ajut de la Fundació PuntCat en desenvolupament del pla estratègic de la Viquipèdia en català. També finança diversos projectes d'aplicació de la Viquipèdia a les escoles o a les universitats, manté els dominis viquipedia.cat o wikipedia.cat, ha cercat espònsors per finançar els premis del concurs Wiki Loves Monuments CAT, etc.

Creixement de la Viquipèdia[modifica]

L'agost del 2006 hi havia 5 milions d'articles enciclopèdics en el conjunt de llengües del projecte. La versió en anglès va arribar al milió d'articles el març del 2006. La Viquipèdia en català es duplicava anualment: 10.000 articles el novembre del 2004, 20.000 el novembre del 2005, 40.000 el setembre del 2006 i 80.000 el setembre del 2007. Aquesta acceleració en el creixament cessà quan s'arribà a tenir un ampli ventall d'articles i els usuaris se centraren en allargar i millorar-ne la qualitat. Actualment la Viquipèdia en català té 746.969 articles (aquesta dada s'actualitza automàticament).

Aquests nombres donen una idea de la popularitat de la Viquipèdia. El seu creixement la situa entre els deu llocs web més visitats del món. A més, és el wiki més gran.

Per més informació vegeu

Qualitat i credibilitat de la informació[modifica]

El principi de funcionament de la Viquipèdia suscita sovint reaccions contraposades: a uns els agrada la idea i s'hi enganxen immediatament, i altres la consideren absurda i poc seriosa. Existeixen, doncs, algunes crítiques habituals envers el projecte. Algunes de les crítiques formulades no són exclusives de la Viquipèdia sinó del propi sistema wiki.

La qüestió de la credibilitat de la informació és sempre una pregunta a fer-se quan es llegeix un diari, s'escolta la ràdio, es mira la televisió o es llegeix un article de la Viquipèdia. L'única diferència és que, si es troba alguna cosa incorrecte a la Viquipèdia, es pot corregir immediatament.

«No podem pas pretendre no haver-nos equivocat.» (Pròleg de la 1a edició de la Gran Enciclopèdia Catalana)

Alguns dels articles estan destacats com articles de qualitat. La realitat és que, cada cop més, la Viquipèdia és citada com a font d'informació, i diferents llocs web mirall difonen el contingut de la Viquipèdia amb les facilitats de la llicència CC-BY-SA 3.0.

Per més informació, vegeu m:Modest replies, les respostes de Wikimedia a les objeccions habituals.

Característiques de la Viquipèdia en català[modifica]

La Viquipèdia en català és la versió en llengua catalana. Va ser la primera versió en funcionament després de l'anglesa. Està situada entre les 16 versions més grans, la primera de les llengües "regionals" (segons la definició de la Unió Europea).

Iniciada gràcies a la iniciativa d'un usuari andorrà, la majoria de col·laboradors són catalans, valencians o balears, però també hi ha gent de tot el món amb diferents nivells de coneixement del català. El punt en comú és la llengua i, com a tal, se segueixen les definicions i els criteris normativitzadors de l'Institut d'Estudis Catalans i de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. Es respecten les varietats dialectals acceptades normativament. En el context adequat, la Viquipèdia en català és també la Viquipèdia en valencià.

Projectes de Wikimedia[modifica]

La Viquipèdia és el projecte estrella del conjunt de projectes de la Fundació Wikimedia. Els altres projectes germans en llengua catalana són:

A més, altres projectes multilíngües són:

Wikia i Wikitravel, com altres que utilitzen el mot Wiki, no tenen cap relació amb la Viquipèdia ni amb la Fundació Wikimedia.

Vegeu també[modifica]