Viquipèdia:Espai de noms de MediaWiki

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'espai de noms de MediaWiki és un mecanisme del programari MediaWiki que permet a cada wiki local personalitzar els missatges de la interfície del programa. En formen part totes aquelles pàgines del wiki que tenen per títol un nom començat amb «MediaWiki:». Com que aquests missatges modifiquen el comportament del programari que utilitza tota la Viquipèdia, actualment només el seus administradors poden editar-los.

Llista de missatges del sistema[modifica]

Tots els textos de la interfície tenen la seua pàgina corresponent i apareixen llistats a Tots els missatges del sistema. Per exemple, el nom de la pàgina principal, "Portada", es troba a MediaWiki:Mainpage. Algunes pàgines de l'espai de noms de MediaWiki modifiquen el codi CSS de totes les pàgines de la Viquipèdia o d'alguna de les seves aparences (skins). També n'hi ha algunes que provoquen l'execució de codis javascript en tots els usuaris (de manera similar als Viquipèdia:Scripts). Aquestes pàgines són les més susceptibles d'ésser personalitzades i es troben a MediaWiki:Common.css, MediaWiki:Common.js o MediaWiki:Monobook.css entre d'altres.

Traducció de missatges[modifica]

MediaWiki és un programari multilingüe que es publica amb traducció completa en vora un centenar d'idiomes. Tot i això, i donat que la Viquipèdia moltes vegades fa servir les últimes versions en desenvolupament encara no considerades estables d'aquest programa, és possible que alguna vegada s'actualitzi amb missatges que no estan disponibles en l'idioma que heu triat a les vostres preferències que utilitzi el programari. En aquests casos tals missatges us apareixeran en català i, si aquesta traducció tampoc no està disponible, ho faran en anglès. No és recomanable que els administradors facin servir l'espai MediaWiki local per a fer aquest tipus de traduccions, ja que llavors no queden sincronitzats amb la traducció centralitzada del MediaWiki i poden oferir informació errònia si el missatge canvia de funció i el text és actualitzat globalment però localment ningú no se n'adona. Per temes històrics, encara avui molts missatges estan traduïts localment a la Viquipèdia en català però això és un problema en vies d'ésser solucionat.

Discussió i comentaris[modifica]

Si voleu fer un comentari sobre el codi d'alguna pàgina local de l'espai de noms MediaWiki ho podeu fer en la corresponent pàgina de discussió. Si creieu que és prou important per a efectuar un debat públic ho podeu comentar també a la taverna i si creieu que el missatge en qüestió ha de ser modificat amb urgència per un administrador aviseu a Viquipèdia:Peticions als administradors.

Si voleu fer un comentari sobre la traducció global d'un missatge del MediaWiki ho podeu comentar a la taverna, però la traducció centralitzada d'aquests missatges es fa des d'un wiki extern: http://translatewiki.net. Podeu dirigir-vos allà i contactar amb algun representant del vostre idioma per a mirar de solucionar-ho.

Vegeu també[modifica]

  • m:MediaWiki namespace Podeu trobar més informació i instruccions (en anglès) sobre com fer servir aquest espai de noms.