Viquipèdia:Fusió

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Drecera:
VP:F

Una fusió és el procés per a unificar el contingut de diversos articles en un de sol. Els motius habituals per a fer-ho són:

  • duplicació innecessària del contingut
  • encavalcament significatiu amb el d'una altra pàgina
  • contingut mínim que pot ser cobert per una altra pàgina sobre un tema més ampli

Per fer una fusió simplement cal copiar i enganxar, i canviar la pàgina origen a una redirecció. L'article unificat no hauria de ser massa llarg. En el resum de l'edició cal indicar l'operació feta amb un enllaç a la pàgina original per mantenir l'atribució, o bé utilitzar la plantilla {{copiat de}} en la pàgina de discussió.

En casos que puguin ser controvertits, cal fer primer una proposta de fusió i assegurar-se que es disposa de consens.

Motius usuals[modifica]

Hi ha algunes bones raons per fusionar pàgines:

  • Duplicats: Són pàgines sobre el mateix tema i el mateix abast, però amb títols diferents. P. ex.: Variacions tipogràfiques del nom o sinònims, pseudònims... (vegeu Viquipèdia:Redirecció per la prevenció d'aquests casos)
  • Encavalcament: Són pàgines sobre temes estretament relacionats que s'encavalquen significativament. La Viquipèdia no és un diccionari i no és necessari que hi hagi una entrada independent per a cada concepte de l'univers. Per exemple, "permeabilitat" i "impermeabilitat" es poden explicar millor en un sol article.
  • Esborrany difícilment ampliable: quan una pàgina és molt curta i és poc probable que s'ampliï en un termini raonable de temps, sovint té sentit combinar-la amb una pàgina que tracti el tema més àmpliament. Per exemple, els pares o fills d'una celebritat que no tenen més notabilitat que la donada pel parentesc, generalment es poden combinar en una secció de l'article sobre la celebritat.
  • Context: quan un article breu requereix del context d'un article més ampli perquè els lectors el puguin entendre. Per exemple, els personatges secundaris d'una obra de ficció es poden trobar millor en una "Llista de personatges de <obra>" i es poden fusionar.

En canvi, les fusions s'haurien d'evitar si:

  • L'article que en resulta és massa llarg o complicat (la llargada d'un article és un tema abastament tractat en les discussions de la Viquipèdia en català i resulta complicat establir un criteri estàndard)
  • Els temes per separat es poden ampliar fàcilment en articles independents complets
  • Els temes són prou específics sense un tema més ampli on tingui sentit incloure'ls, tot i que siguin curts. P.ex.: Rei.

En cas de controvèrsia vegeu Viquipèdia:Consens.

Proposta de fusió d'articles[modifica]

Si creis que dos o més articles han d'ésser fusionats proposau-ho editant a l'inici del cos de tots els articles a fusionar.

  1. Anau a l'Article A.
  2. Editau l'article simplement afegint-hi a l'inici {{fusió a|Article B}}.
  3. Desau l'Article A
  4. Anau a l'Article B.
  5. Editau l'article igual que l'anterior afegint-hi {{fusió des de|Article A}}.
  6. Desau l'article B.

En cas de voler fusionar altres articles a la proposta de fusió marcau-los de la mateixa manera. Si no és evident quin del dos títols és el que hauria de tenir l'article fusionat, en comptes de les plantilles {{fusió a}} i {{fusió des de}} podeu usar {{fusió}} en els dos casos.

A continuació, expliqueu els motius en la pàgina de discussió. Per a no dispersar discussions, com que hi ha un mínim de dues pàgines implicades, expliqueu els motius en la discussió de la pàgina que tindrà el contingut final. Les plantilles "fusió a" i "fusió des de" ja enllacen a una única discussió. Amb la plantilla "fusió" cal indicar quina és la pàgina de discussió activa.

Totes les pàgines marcades amb aquesta plantilla quedaran registrades automàticament a la Categoria:Articles per fusionar. Si creieu que la proposta pot ser controvertida, la temàtica és difícil de resoldre o bé cal més participació per trobar un consens, llavors podeu anotar-la a Viquipèdia:Propostes de fusió.

Procediment de fusió[modifica]

Aquestes són les passes per fusionar l'article A i l'article B a l'article B:

  1. Anau a l'Article A.
  2. Editau l'article.
  3. Seleccionau tot el text (Ctrl-A o Ctrl-E) i copiau-ne tot el contingut (Ctrl-C).
  4. Anau a l'Article B.
  5. Editau l'article.
  6. Enganxau el text (Ctrl-V).
  7. Esborrau les informacions duplicades i donau-li coherència a l'article.
  8. Desau l'article Article B.
  9. Anau a l'Article A i posau-hi simplement això: #Redirecció [[Article B]]
  10. Finalment posau una nota a la pàgina de discussió de l'article B indicant que l'última versió prové d'una fusió i poder així acreditar els autors de l'article A. Per aquest propòsit disposau de la plantilla {{Copiat de|Article A|Data de la fusió}}.

Si hi ha consens per a la fusió però cal la participació d'altres editors interessats en el tema per realitzar-la o l'assistència d'editors experts o experimentats, llavors podeu anotar-ho a Viquipèdia:Propostes de fusió.

Exemples de fusió de pàgines efectuades anteriorment[modifica]

Vegeu també[modifica]