Viquipèdia:Guerra d'edicions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Historial de pàgines de Viquipèdia que mostra una greu guerra d'edicions [1]
La guerra d'edicions normalment en comptes de resoldre conflictes els empitjora, enrarint l'entorn que comparteixen tots els editors de Viquipèdia.

Es produeix una guerra d’edicions quan els editors que no estan d’acord sobre el contingut d’una pàgina desfan les contribucions dels altres. Els editors que participin en una disputa haurien d’arribar al consens o participar en una resolució de conflictes en lloc de fer la guerra d'edicions. No és una pràctica constructiva, crea mal ambient entre els editors, fa que el consens sigui cada vegada més difícil d'aconseguir i provoca confusió als lectors. Els usuaris que participen en guerres d’edició corren el risc de ser bloquejats. Un editor que restaura repetidament la seva versió preferida provoca una guerra d'edicions, independentment de si aquestes edicions són justificables. Afirmar que "les meves modificacions eren correctes, de manera que no era una guerra per la guerra" no és una defensa vàlida.

Hi ha una regla coneguda com la regla de les tres reversions (3RR). Revertir és desfer l'acció d'un altre editor. Aquesta norma sosté que un editor mai ha de fer més de tres reversions seguides en una mateixa pàgina en un període de 24 hores. Qualsevol intent de jugar amb aquesta norma esperant 24 hores en tornar a revertir també es pot considerar una guerra d'edició. Hi ha algunes excepcions a la 3RR, com ara revertir el vandalisme o violacions clares de la política sobre biografies de persones vives.

Què és una guerra d'edició[modifica]

La Viquipèdia anima els editors a llançar's-hi, però si bé es pot fer un canvi potencialment controvertit per esbrinar si genera oposició, un altre editor pot revertir-lo. Aquest pot ser el començament d’un cicle de llançeu-vos-hi, reversió i discussió (BRD). Una guerra d'edició només sorgeix si la situació es converteix en una sèrie de reversions d'anada i tornada. No obstant això, no totes les modificacions revertides o controvertides es consideren com a guerres d'edició:

  • Revertir el vandalisme no té a veure amb una guerra d'edicions. Les modificacions des d’un punt de vista no neutral, la inserció o eliminació general de material o altres canvis de bona fe no es consideren vandàlics.
  • Revertir per fer complir determinades polítiques generals no es considera una guerra d'edicions. Per exemple, segons la política sobre biografies de persones vives, si s’introdueix contingut negatiu sense font, el risc de danys és tal que cal eliminar-lo.
  • La reversió de les modificacions d’usuaris bloquejats no és una guerra d'edicions.
  • Revertir les modificacions a la pròpia pàgina d'usuari poques vegades pot ser una guerra d'edicions. Tradicionalment, la Viquipèdia ofereix una àmplia llibertat als usuaris per gestionar el seu espai d’usuari com creguin convenient.

En fer una reversió, assegureu-vos d’indicar-ne els motius. Això es pot fer al resum d'edició o a la pàgina de discussió. No s’han d’utilitzar eines contra el vandalisme com Twinkle, Huggle i rollback per desfer els canvis de bona fe en les disputes de contingut sense un resum d’edició adequat.

La regla dels tres canvis[modifica]

És possible que els editors que participin en una guerra d’edició puguin bloquejar l'edició per evitar noves interrupcions. Tot i que qualsevol conflicte d'edició pot conduir a sancions, hi ha una regla clara anomenada regla de les tres reversions, que si s'incompleix pot conduir a un bloqueig.

La regla de les tres reversions estableix:

Un editor no pot fer més de tres reversions en una única pàgina amb material igual o diferent) en un període de 24 hores. Una edició o una sèrie d’edicions consecutives que desfan les accions d’altres editors, ja sigui totalment o parcial, compta com a reversió. Les violacions de la norma s'ha de fer durant 24 hores com a mínim. Fer la quarta reversió justament després del període de 24 hores també es pot prendre com a prova de la guerra de l'edició, especialment si es repeteix o es combina amb un altre comportament de guerra de l'edició. Vegeu a continuació les excepcions.

Una "pàgina" significa qualsevol pàgina de la Viquipèdia, incloses les que es troben en espais de conversa i de projectes. Una "reversió" significa qualsevol edició (o acció administrativa ) que inverteixi les accions d'altres editors, totalment o parcial, ja sigui amb material igual o diferent. Una sèrie d'edicions de reversió desades consecutivament per un usuari, sense que hi hagi cap modificació intervinguda per un altre usuari, compta com una revertida.

La regla de tres revertiments s'aplica per persona i no per un compte; les reversions fetes per diversos comptes operats per un editor compten juntes. Els editors que infringeixin 3RR se solen bloquejar durant 24 hores en un primer moment. Fins i tot sense una infracció de 3RR, l’administrador pot actuar si creu que el comportament d’un usuari constitueix una guerra d’edició i qualsevol usuari pot informar de la guerra d’edició amb o sense incompliment de 3RR. La regla no suposa el dret de revertir una pàgina un nombre específic de vegades.

Si un editor incompleix 3RR per error, hauria de revertir la seva pròpia reversió més recent. Els administradors poden tenir-ho en compte i decidir no bloquejar-lo en aquests casos, per exemple, si l'usuari no és un participant freqüent de guerres d'edicions i realment intenta corregir el seu propi error.

Les guerres d'edicions i les infraccions de la 3RR no es detecten automàticament. Espereu que un administrador actuï o aviseu.

Exempcions[modifica]

Les següentsreversions estan exemptes de la política de modificació de la guerra:

  1. Revertir les vostres pròpies accions ("auto-revertir").
  2. Revertir les modificacions a les pàgines del vostre propi espai d'usuari, sempre que respecteu les directrius de la pàgina d'usuari .
  3. Revertir les accions realitzades per comptes titella o usuaris bloquejats.
  4. Revertir el vandalisme evident: una edició que qualsevol usuari amb bones intencions estaria d'acord constitueix un vandalisme, com ara buidar pàgines i afegir un llenguatge ofensiu.
  5. Eliminació de violacions clares de drets d'autor o de contingut que incompleix indubtablement la política de contingut no lliure (NFCC). El que es considera exempt de NFCC pot ser controvertit i primer s’hauria d’establir com a infracció. Penseu a informar-vos a la Viquipèdia:esborrar imatges en lloc de confiar en aquesta exempció.
  6. Eliminació d'altres continguts que siguin clarament il·legals segons la legislació nord-americana, com ara la pornografia infantil i enllaços a programari pirata.
  7. Eliminació de material controvertit que sigui difamatori, esbiaixat, sense fonts o amb poca font d’acord amb la política de biografies de persones vives (BLP) de Viquipèdia. El que es consideri exempt de BLP pot ser controvertit. Penseu a presentar-vos al tauler d’anuncis de BLP en lloc de confiar en aquesta exempció.
  8. Reversions fetes únicament per fer complir qualsevol consens clarament establert. Per tal que sigui vàlid, aquest consens s'ha de documentar a la pàgina de discussió i el resum de l'edició hauria d'enllaçar-lo a la discussió.

Altres regles per revertir[modifica]

El Comitè d'Arbitratge, els administradors en virtut de les sancions discrecionals o la comunitat en virtut de les sancions generals poden imposar restriccions addicionals a la reversió. Aquestes restriccions solen ser 1RR ( one-revert rule ) o 0RR ( zero-revert rule ).

Orientació de l'administrador[modifica]

Els administradors decideixen si emetre un avís o bloquejar; es tracta de prevenir, dissuadir i fomentar un canvi en el comportament i no pas castigar. Quan un bloqueig és adequat, les 24 hores són habituals per a una primera infracció; els administradors solen emetre bloquejos més llargs per infraccions reiterades o agreujades i consideraran altres factors. Quan diversos editors participen en guerres d'edició o infringeixen 3RR, els administradors haurien de tenir en compte totes les parts, ja que la injustícia percebuda pot alimentar problemes. Segons WP: Administradors, "els administradors normalment no haurien d'utilitzar les seves eines en qüestions en què estiguin implicats personalment (per exemple, en una disputa de contingut en què siguin part)".