Viquipèdia:Guia bàsica/Discussió

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Inici Modificar Format i enllaços Imatges Fonts Discussió Criteris Resum

Les pàgines de discussió són un tret clau de la Viquipèdia. Ofereixen la possibilitat de parlar amb altres viquipedistes sobre un article i altres assumptes. No s'han d'utilitzar com a lloc de tertúlia, especulacions, disputes o opinions generals sobre el tema de l'article.

Si tens alguna pregunta, preocupació o comentari referit a la millora de l'article, deixa una nota a la seva pàgina de discussió i no en l'article mateix. Ho pots fer si cliques la pestanya «discussió» de dalt de la pàgina. No et preocupis si l'enllaç és vermell i no hi ha contingut: és normal crear la pàgina de discussió si encara no existeix.

Quan deixis un nou comentari, posa'l al final de la pàgina de discussió, amb l'excepció de si estàs responent al comentari d'algú altre: llavors posa'l a continuació d'aquest. Pots sagnar el teu comentari escrivint dos punts (:) al començament d'una línia.

És important signar els teus comentaris escrivint ~~~~ o fent clic al botó corresponent de la barra d'eines Icona per a signar . D'aquesta manera, quan desis la pàgina, s'introduirà automàticament la teva signatura amb el nom d'usuari i la data i hora (vegeu exemples més avall). És recomanable per a poder seguir els fils de discussió més fàcilment.

Pots obtenir un nom d'usuari creant un compte (és gratuït, sense cap compromís). Si no el tens, o si el tens però no us heu identificat, s'utilitzarà com a identificació l'adreça IP externa del teu ordinador.

Pàgines de discussió d'usuari[modifica]

Tot col·laborador té una pàgina de discussió d'usuari on els altres col·laboradors li poden deixar missatges. Això inclou els col·laboradors que no hagin creat un compte. Quan algú et deixi un missatge, veuràs un avís que diu «Teniu nous missatges» amb un enllaç a la vostra pàgina de discussió.

Pots respondre de dues maneres. Una és deixar un missatge a la pàgina de discussió de l'usuari a qui estàs responent. L'altra és respondre a la teva pròpia pàgina de discussió a continuació del missatge original. Amb aquesta última es corre el risc que la resposta passi desapercebuda per qui l'hauria de rebre si no està al cas. És per això que a la Viquipèdia es prefereix el primer sistema, però en altres wikis et pots trobar que els dos sistemes són habituals.

Altres pàgines del projecte[modifica]

A més a més de les pàgines de discussió, hi ha altres tipus de pàgines que serveixen per comunicacions de la comunitat de viquipedistes, i per a una sèrie de funcions per la construcció de la Viquipèdia.

Així, les pàgines que tenen el prefix «Viquipèdia:» (com aquesta mateixa) proporcionen informació sobre la Viquipèdia i com utilitzar-la. Algunes pàgines amb aquest prefix «Viquipèdia:» serveixen de comunicació i s'hi utilitza el mateix format que a una pàgina de discussió. Veges, per exemple, Viquipèdia:Plantejament de preguntes.

El contingut escrit en una pàgina «Plantilla:» es pot mostrar en els articles que tinguin la referència de plantilla corresponent. Per exemple, el contingut de Plantilla:Esborrany de biografia apareixerà a cada article que tingui el codi {{Esborrany de biografia}}. Veges Viquipèdia:Plantilles.

Totes aquestes pàgines del projecte també tenen la seva pròpia pàgina de discussió associada.

Sagnat del text[modifica]

El sagnat pot millorar considerablement el format d'una discussió, fent-la molt més fàcil de llegir. La pràctica és sagnar la vostra resposta un nivell més que el missatge que esteu responent.

El sagnat pot servir tant pels missatges successius d'un mateix fil de discussió, com per llistes jerarquitzades:

La manera més simple de sagnar és posar dos punts (:) al començament d'una línia. Quants més signes de dos punts poseu, més profund serà el sagnat. Una línia nova (amb la tecla corresponent en el vostre teclat) marca el final del paràgraf sagnat.

Per exemple:

Aquesta està alineada totalment a l'esquerra.
: Aquesta línia és sagnada.
:: Aquesta línia és més sagnada.

es mostra així:

Aquesta està alineada totalment a l'esquerra.
Aquesta línia és sagnada.
Aquesta línia és més sagnada.

Exemple de discussió[modifica]

Aquest és un exemple d'una discussió amb un format correcte (només el format):

Hola. Tinc una pregunta sobre aquest article. Estic gairebé segur que només hi ha elefants morats a Nova York! JayRandumWikiUser 02:49, 10 des 2003 (UTC)

Bé, la darrera vegada que vaig estar a Nova York, els elefants que vaig veure eren verds. — try2BEEhelpful 17:28, 11 des 2003 (UTC)
Penso que hauríeu de trobar referències per aquestes afirmacions. Living × Skepticism 20:53, 11 des 2003 (UTC)
D'acord, aquestes revistes d'elefants ho confirmen: Hebdomadari Elefantí, El Món dels Elefantstry2BEEhelpful 19:09, 12 des 2003 (UTC)

Experimenta![modifica]

Et proposem tres pàgines diferents on podeu escriure comentaris ara mateix:

  1. Si vols provar-ho abans de llançar-t'hi, utilitza lliurement Viquipèdia Discussió:Pàgina de proves.
  2. Si ja estàs segur de fer un comentari amb cap i peus, t'animem que utilitzis la discussió d'aquesta mateixa pàgina i ens donis la teva opinió sobre aquesta guia bàsica. També pots respondre el missatge d'algú altre. Fes clic a la pestanya «discussió» de dalt de la pàgina.
  3. Si tens dubtes, pregunta al taulell d'ajuda.

Recorda signar els teus comentaris, i recorda utilitzar el botó «mostra previsualització» abans de desar.

Per a més informació sobre els tipus de pàgines, veges Ajuda:Espai de noms

Pàgina següent