Viquipèdia:Guia bàsica/Enllaços

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Inici Modificar Format i enllaços Imatges Fonts Discussió Criteris Resum

Un aspecte important de la Viquipèdia és enllaçar els seus articles entre ells. Aquests enllaços fàcilment creats permeten als usuaris accedir a informació relacionada amb l'article que estan llegint i afegeixen en gran manera utilitat a la Viquipèdia.

Quan enllaçar o no[modifica]

Fes-te la següent pregunta: «si jo estigués llegint l'article, quins articles relacionats podria estar interessat en visitar?»

Afegir enllaços a un article el fa més útil, però massa enllaços poden ser desconcertants. És per això que només hauries d'enllaçar la primera aparició d'una paraula. Les seccions inicials poden tenir més enllaços.

Mirar altres articles de la Viquipèdia també et pot ajudar a aprendre quan s'han d'afegir enllaços. Veges la pàgina d'articles distingits per la seva qualitat per trobar mostres que et serveixin.

Com enllaçar[modifica]

Tens el botó per crear enllaços a la barra d'eines: . Tanmateix, pots fer-ho també directament escrivint el codi. Per fer un enllaç a una altra pàgina de la Viquipèdia (anomenat enllaç wiki) posa claudàtors dobles, així:

[[Selva]] = Selva

Si vols enllaçar a un article, però mostrant un altre text per a l'enllaç, ho pots fer afegint una barra vertical («|») com a separador seguit pel nom alternatiu. Per exemple:

[[Pàgina enllaçada|text mostrat]] = text mostrat

Si vols que el text mostrat en l'enllaç aparegui en cursiva o negreta, poseu els claudàtors dobles per a l'enllaç dins dels apòstrofs múltiples que delimiten el text marcat, així:

''[[La plaça del Diamant]]'' = La plaça del Diamant

Et demanem que comprovis els enllaços per assegurar que assenyalin a l'article correcte. Per exemple, Barcelona apunta a l'article sobre la ciutat de Catalunya, mentre Barcelona (Veneçuela) és el títol de l'article sobre la ciutat de Veneçuela. Hi ha també pàgines de desambiguació —aquestes no són articles, sinó pàgines que contenen enllaços a articles amb títols similars. Algunes, com Barcelona (desambiguació), són òbvies, mentre que altres, com Vilanova, utilitzen títols genèrics. Aquests títols que difereixen fan que els enllaços amb text separat siguin especialment útils; per exemple, un enllaç a Cullera (Ribera Baixa) és molt menys llegible que un enllaç contextualitzat a Cullera.

Sobre els enllaços a altres webs veges la pàgina següent.

Categories[modifica]

També pots incloure l'article dins una categoria amb d'altres relacionats sobre el mateix tema. Simplement escriu [[Categoria:]] i posa el nom de la categoria darrera els dos punts.

És important posar l'article en la categoria correcta de forma que es puguin trobar fàcilment els articles relacionats. La millor manera de trobar la categoria o categories a posar és copiar-les d'una pàgina similar. Per exemple, si escrius un article sobre un tipus d'arbre, pots mirar un article d'un altre tipus d'arbre i veuràs quines categories podrien ser les apropiades.

Més informació a Viquipèdia:Categorització.
Prova el que has après

Pàgina següent