Viquipèdia:Imatge del dia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
L'Olympus Mons de Mart, la muntanya més alta del sistema solar amb una altitud de 22,5 km

Aquí decidim quina imatge o fitxer multimèdia es publica cada dia a la Portada de la Viquipèdia. És un procés similar a la Imatge del Dia de Commons, però molt més senzill. Podeu veure les imatges seleccionades per als propers 7, 30 o 365 dies. També podeu consultar les imatges ja publicades l'any 2015.

Plantilla:FotoDelDia ofereix la documentació tècnica sobre la plantilla i els mòduls utilitzats.

Objectiu[modifica]

Volem completar una selecció d'imatges i fitxers multimèdia de qualitat per a la Portada, per a cada dia de l'any, que mostrin una varietat de temes, tècniques i autors, a més d'una il·lustració dels nostres millors articles. Per a dies assenyalats, la temàtica pot estar relacionada amb l'esdeveniment d'aquell dia. Si per a un dia determinat no n'hi ha cap, es mostrarà la de l'any anterior; en cas que tampoc n'hi hagi cap, se cercarà els dies anteriors.

Admissibilitat[modifica]

Cada proposta ha de complir aquests requisits:

  • Ha de ser publicada a Wikimedia Commons incloent una descripció en català que ofereixi informació bàsica i enllaços als usuaris que hi accedeixin.
  • Si es tracta d'una infografia amb text, hem d'oferir la versió en català.
  • Ha d'estar relacionada amb algun article existent a la Viquipèdia. El propòsit últim és fomentar el contingut enciclopèdic amb l'atracció d'una bona imatge.

No és requerit, però sí molt recomanat, que el fitxer proposat hagi passat per un procés de revisió comunitari, com, per exemple:

Afegir una imatge o fitxer multimèdia[modifica]

Les propostes admissibles es poden afegir a la llista de l'any actual tenint en compte aquests criteris:

  • Una bona imatge o fitxer multimèdia no hauria de tenir problemes per ocupar un dia vacant.
  • Cal afavorir la diversitat de propostes i evitar seqüencies de diversos dies amb una temàtica semblant.
  • Les propostes relacionades amb un dia concret tenen preferència sobre la seva data, i fins i tot poden desplaçar una proposta genèrica que estigui ocupant aquell dia.
  • Amb una intenció semblant, les fotografies de paisatges i exteriors tenen preferència al voltant del dia de l'any en què es van captar.

Substituir una imatge[modifica]

Fins un mes abans de la data de publicació, una proposta es pot substituir per una altra sempre que tracti del mateix tema i la nova opció tingui un clar avantatge, com millor qualitat objectiva o actualitat més recent. El motiu del canvi s'ha d'explicar al sumari de l'edició.

A menys d'un mes vista, tota substitució s'ha de proposar amb arguments sòlids que permetin una decisió ràpida.

Treure una imatge[modifica]

Una proposta admissible es pot treure de la llista sempre que aquesta acció s'hagi proposat amb arguments sòlids i tingui una base de consens. Els motius poden incloure manca de qualitat, de rellevància, de varietat temàtica, de varietat d'autor...

Arbitratge[modifica]

Amb tants futurs dies pendents d'una imatge, esperem que el procés de selecció sigui fluid i que les possibles discrepàncies es puguin resoldre amb discussió i consens.

Un factor important en possibles disputes és el temps disponible abans de la publicació de la proposta qüestionada. Si el marge de maniobra és inferior a un mes i la discussió encara continua, una bona alternativa és ajornar la publicació tres mesos.