Viquipèdia:La taverna

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

 

Nuvola apps kteatime.pngTaverna de la ViquipèdiaNuvola apps kteatime.png

La Taverna de la Viquipèdia
Benvinguts i benvingudes a la nostra Taverna, el lloc de trobada virtual entre viquipedistes, així com un espai per a distreure'ns i crear-hi un ambient agradable. Ací parlem sobre afers que concerneixen a tothom, però, si teniu alguna cosa a dir específicament sobre un article o un usuari, si us plau, feu servir la seua respectiva pàgina de discussió. Podeu llegir i contestar les converses ja iniciades (pitjant en "modifica" al costat dret del títol de cadascuna de les converses).

Si us plau, per a evitar malentesos, signeu sempre els vostres missatges al final de la vostra intervenció amb el codi --~~~~. Podeu signar també pitjant el botó de signatura (Vector toolbar signature button.png) de la barra d'edició de la pàgina "modifica". Per a converses inactives o antigues de la Taverna, consulteu l'Arxiu de la Taverna, des del qual podeu tornar a portar-lo ací si voleu reprendre'n cap. Sobre qüestions específiques del funcionament de la Taverna aneu a la seua respectiva pàgina de discussió. Per a més consells per a participar-hi, llegiu Viquipèdia:Com participar a la Taverna.

Nuvola apps kghostview.png Aquesta Taverna disposa d'un full de reclamacions i suggeriments a disposició del viquipedista sobre els seu contingut i la seua gestió. La forma d'exposició de possibles reclamacions hauran d'efectuar-se davant la Comunitat de viquipedistes de manera com més correcta possible.
Refresca els continguts de la Taverna


Novetats

Icona del Tauler de la Taverna de la Viquipèdia.png
A les novetats de la Taverna es publiquen novetats i anuncis de projectes, plantilles i d'altres temes d'interès, tant de funcionament intern com d'activitat externa. Es mostren les converses actives i s'arxiven automàticament les que tenen més de 15 dies d'inactivitat. Si voleu reprendre converses velles, cerqueu-les a l'arxiu de novetats i inicieu un fil nou enllaçant a les converses prèvies.
Mostra només aquesta secció | RefrescaAmunt | Inicia un nou tema

Traducció

Des de fa uns dies, quan consultes un article sense versió en castellà, a sota de Llengües hi apareix "Español" en vermell, el que fa una mica de mal d'ulls, però és molt útil perquè facilita la traducció a aquest idioma. M'agradaria saber si es podria posar "Espanyol" en comptes del que diu ara, ja que tothom que ho llegeix s'ho troba consultant la Viquipèdia en català. També m'agradaria saber si està previst fer-ho amb més idiomes, com l'anglès, per exemple. Potser ja està pensat i explicat, però no ho he sabut trobar.--Medol (disc.) 20:00, 16 març 2015 (CET)

Suposo que l'enllaç pretén ser l'interviqui en vermell (tot i no estar al lloc on tocaria), i els interviquis porten els noms locals dels idiomes. I diria que l'enllaç surt només als que s'activin el giny beta de traducció de continguts. De tota manera, no acabo de veure la utilitat de l'enllaç; crec que seria millor que es pogués configurar el giny segons si un vol traduir d'altres idiomes o vol traduir a altres idiomes.
I +1 a afegir més llengües: de moment el giny de continguts només ajuda a traduir de les llengües que la gran majoria de lectors ja dominen, però el que seria útil és traduir articles des de les llengües que dominen menys.--Pere prlpz (disc.) 20:19, 16 març 2015 (CET)
No ho havia pensat, però clar, deu ser perquè m'he posat el giny aquest. Gràcies.--Medol (disc.) 09:51, 17 març 2015 (CET)
El més curiós del cas és que l'enllaç apareix fins i tot en articles que ja tenen versió en castellà (?) Deixant de banda això, no li veig la gràcia, ja sigui "español" "English", "français" o "chavacano de Zamboanga".
D'altra banda, el fet de traduir des de llengües "que dominem menys" només té dues utilitats: a) Aprendre la llengua en qüestió, un fet sempre interessant però que no tothom té temps o ganes de fer b) Traduir un article que no té una versió acceptable en un altre idioma dels "grans" (fet estrany, però que pot passar). En aquest cas, la qüestió que cal plantejar-se és si val la pena l'esforç. En general, jo que em dedico a traduir sovint articles d'altres wikis al català puc dir el següent:
A) L'omnipresent anglès gairebé tot ho abasta, per la qual cosa estrany serà trobar-nos un article d'algú destacat que no tingui una acceptable versió en anglès.
B) Allà on no arribi l'anglès, i sabent que les traduccions de Traductor Google de "X" llengua a l'anglès solen ser acceptables, sempre podem "tirar de veta" (cosa que jo algun cop he fet) i traduir de l'idioma "poc comú" a l'anglès i d'aquí al català. Si algú té alguna proposta en aquest sentit que m'ho faci arribar i veurem que es pot fer. --MALLUS (disc.) 17:43, 17 març 2015 (CET)
Ho he estat provant, i a mi l'enllaç vermell m'apareix només als articles que no tenen interviqui castellà.--Pere prlpz (disc.) 18:00, 17 març 2015 (CET)

El clavecí ben temprat

Un projecte de crowdfunding ha acabat amb El clavecí ben temprat publicat a Commons amb una interpretació professional, fitxers d'àudio d'alta qualitat i llicència de domini públic. Impressionant: c:Category:Open Well-Tempered Clavier.--QuimGil (disc.) 14:58, 20 març 2015 (CET)

Fa dos dies parlàvem de posar algun dia un fitxer multimèdia a la portada en comptes d'una foto, i precisament aquest és un bon exemple de fitxer d'audio que hi podia anar.--Pere prlpz (disc.) 15:03, 20 març 2015 (CET)
Fet Fet! Ho podeu veure al 31 de març, data del naixement de Bach: Viquipèdia:Imatge_del_dia/mes. La pianista Kimiko Douglass-Ishizaka té un perfil molt original, però encara cap article a ca.wiki...--QuimGil (disc.) 17:57, 20 març 2015 (CET)
Ei, gràcies per la info! La he passat a la gent del Museu de la Müsica, on vaig ser viquipedista resident, aviam si s'inspiren i s'animen a fer alguna cosa per l'estil, n'havíem parlat moltes vegades! :) --Marionaaragay (escriu-me) 19:07, 24 març 2015 (CET)

Anònims mòbils

Per consens a Meta es reactivarà l'edició d'anònims des de mòbils. Això té avantatges i inconvenients. Major participació i activitat, més coses a patrullar. --V.Riullop (parlem-ne) 18:22, 20 març 2015 (CET)

Viquimarató del vi

Tastets de viquipèdia maridats amb vi de l’Empordà.

Bon dia. Des del Consell Comarcal del Baix Empordà amb la col·laboració de l'Amical hem organitzat una viquimarató del vi el dissabte 25 d'abril dins el celler de la Finca Bell-lloc de Palamós. Acabarem el matí amb una visita al celler i un tast dels seus vins gratuïtament.

Hi esteu tots convidats. --Paputx (disc.) 15:03, 31 març 2015 (CEST)

Gràcies per avisar! Jo intentaré venir, però encara no puc confirmar-ho.--Arnaugir (discussió) 16:28, 31 març 2015 (CEST)

Propostes

Icona de la Pluja d'Idees de la Taverna de la Viquipèdia.png
A l'apartat de propostes de la Taverna busquem millorar la Viquipèdia, interpretar criteris i normes o aplicar noves idees que encara no s'han dut a terme. Es mostren les converses actives i s'arxiven automàticament les que tenen més de 15 dies d'inactivitat. Si voleu reprendre converses velles, cerqueu-les a l'arxiu de propostes i inicieu un fil nou enllaçant a les converses prèvies.
Mostra només aquesta secció | RefrescaAmunt | Inicia un nou tema

Flow per a la Taverna i Viquipèdia:Plantejament de preguntes

Ja fa un temps que Flow està funcionant com a sistema de discussions a Viquipèdia:La taverna/Tecnicismes, i potser és temps de parlar de noves pàgines que puguin ser flowificades. Al principi van haver un parell de problemes que els desenvolupadors van resoldre (aquesta era una de les motivacions de la prova: trobar problemes reals), però em sembla que ara és força estable per a l'ús que en fem aquí de les discussions, i els desenvolupadors segueixen treballant en més millores, escoltant especialment usuaris reals com el que tenim aquí.

Què us semblaria portar Flow a la resta de la Taverna (de cop, o apartat rere apartat)? I Viquipèdia:Plantejament de preguntes, on bàsicament tots els usuaris que pregunten són novells?--QuimGil (disc.) 09:16, 6 març 2015 (CET)

Si el que estem buscant són bons candidats, Viquipèdia:Taulell de consultes pot ser un altre bon candidat que s'hauria de flowificar a la vegada que Viquipèdia:Plantejament de preguntes, pels mateixos motius i per uniformitat.
Ara bé, sobre la Taverna: diria que el primer és decidir si volem acabar flowificant totes les discussions de la Viquipèdia (o confirmar-ho si ja està decidit) i a partir d'aquí establir etapes, encara que sigui de manera aproximada. Un cop fetes les proves, crec que no és qüestió de flowificar unes quantes pàgines cada cop que ens en recordem sinó de tenir una mica d'idea del camí que volem i anar-lo seguint.--Pere prlpz (disc.) 23:30, 6 març 2015 (CET)
Ves per on m'acabo d'assabentar que tenim Viquipèdia:Taulell de consultes i Viquipèdia:Plantejament de preguntes. Quina és la diferència respecte a les seccions de la taverna ?. Les podríem integrar o simplement afegir a la "capçalera" Taverna. Pel que fa a la proposta d'expandir el flow, em sembla bé pel funcionament que hem pogut experimentar aquests mesos, tot i que no podem opinar de la seva ergonomia per cercar en temes tancats quan tinguem un historial d'anys. Bé, algú ho millorarà cas que no funcioni. A favor Aprovació. --amador (disc.) 07:02, 8 març 2015 (CET)
Se suposa que Viquipèdia:Plantejament de preguntes és una secció d'ajuda per novells, que jo hagués fusionat des del principi amb la secció d'ajuda de la taverna, i Viquipèdia:Taulell de consultes és una secció per preguntar coses enciclopèdiques, que té menys relació amb la taverna.
La qüestió que posa l'Amador, de com buscar a les discussions antigues em sembla un tema important (@QimGil:) que estaria bé resoldre abans d'implementar el canvi a la taverna. És veritat que la funció "browse topic" pot ser una millora respecte la situació actual en alguns casos, però caldria veure com es fa una cerca dins del text.--Pere prlpz (disc.) 14:29, 8 març 2015 (CET)
La idea és que Flow sigui el sistema de discussions de MediaWiki, i que estigui activat a tots els wikis de Wikimedia. Ara bé, quan succeirà tot això és una altra història. Pel que fa a ca.wiki, no em sembla realista posar-nos a parlar de plans a mig termini per a Flow quan només hi ha un grapat d'usuaris que l'han fet servir, i quan no tenim gaire idea directa de la rebuda que tindria entre usuaris novells. Per tant, penso que val la pena seguir parlant de següents passes una a una durant unes passetes més, i llavors sí, si Flow continua guanyant suport local podrem parlar de les passes grosses amb més fonament.--QuimGil (disc.) 00:12, 8 març 2015 (CET)
Em sembla bé anar mica en mica, i d'acord amb que no cal definir un calendari, però sí que estaria bé un ordre com ara espai Viquipèdia, la Taverna, usuaris, categories, articles...
En qualsevol cas, si creiem que el tema no està prou madur com per plantejar-nos una implantació general a mig termini i encara estem fent proves, crec que el proper pas haurien de ser les pàgines de discussió dels usuaris que així ho demanin abans que unes pàgines més sensibles com les de la Taverna. Les pàgines de discussió noves de l'espai Viquipèdia també poden ser un bon lloc (les que ja hagin començat amb codi wiki potser no cal tocar-les).--Pere prlpz (disc.) 14:35, 8 març 2015 (CET)
Al que diu en Pere prlpz, si voleu jo m'ofereixo voluntari per a flowificar la meva pàgina de discussió i anar apuntant problemes, millores i aspectes d'interès que hi pugui trobar. --Xavi Dengra (MISSATGES) 14:59, 8 març 2015 (CET)
Jo abans de posar flow a pàgines individuals d'usuaris l'aplicaria a la Taverna. És molt més efectiu per trobar suggeriments i possibles problemes que fer-ho en pàgines d'usuari. No veig cap problema en aplicar-ho aquí com una prova. Si veiem que no ens fa massa el pes no és gens difícil de revertir-ho. A més a més tot i que no vulguem al final s'acabarà instaurant el flow des de Wikimedia. Si l'anem afegint poc a poc potser el canvi no és tan brusc. Per tant dono A favorA favor Suport --gerardduenasparlem-ne 17:30, 8 març 2015 (CET)
per a mi el principal problema continua sent que l'índex o taula de continguts és infinitament més còmode per moure's entre temes o tenir una imatge general del que passa que els temes col·lapsats, però ens podem acostumar a provar novetats a la taverna --barcelona (disc.) 18:42, 8 març 2015 (CET)
Doncs, problema resolt. Ara tens "Browse topics", pendent de traduir, amb la taula de continguts completa sense dependre d'arxius i amb la possibilitat d'ordenar cronològicament (temes més recents) o per activitat per tenir la imatge del que passa.
Jo crec que és l'hora de fer un pas endavant i oferir Flow per a que ho provin els novells, en principi els que s'hi poden adaptar més fàcilment fomentant la seva participació. Per això millor pàgines comunitàries d'alt ús com la Taverna. La de plantejament de preguntes va dirigida a novells però és de baixa participació, igual que el taulell de consultes. Podrem replantejar-nos les seccions de la taverna o reorganitzar-ho tot plegat més a l'estil de la Viquipèdia:Barri de tavernes, així l'Amador no s'hi perdria.
La principal preocupació són les cerques. Justament ho estem provant per anar millorant-ho. Ara mateix, tenim unes opcions de cerca per cada secció de la taverna via Google que no funciona. De fet, moltes vegades és difícil recordar o encertar en quina punyetera secció deu estar alguna discussió. A més tenim una caixa de cerca general per tot el prefix:Viquipèdia:La taverna/. Si cerco "Sevilla" restringit a prefix:Viquipèdia:La taverna/Tecnicismes em surten els resultats dels arxius, però no de la pàgina nova amb Flow. Si cerco "Sevilla" a la pàgina amb el navegador, no em surt res. Si obro "browse topics" llavors em surt la cerca en l'índex de temes, però no en el contingut. Si tiro avall la pàgina per anar obrint temes vells, llavors sí que em surt "Sevilla" en el contingut. Bé, no està del tot malament. Primer, tinc l'opció de cercar en l'índex, sense dependre de múltiples pàgines d'arxius. Segon, puc cercar en una sola pàgina fins a l'antiguitat que vulgui obrir. Quan m'hi acostumi podria ser més pràctic. A més, tenim al Pginer treballant-hi: Topic:S86wi8f07fx91748.
Per mi, passaria a Flow dos de les quatre seccions velles de la Taverna, més que res per prudència, tirant endavant amb pàgines més usades per tot tipus d'usuari i deixant alhora dues seccions velles pels que es puguin trobar més perduts, normalment vells usuaris ja acostumats i no proclius als canvis sobtats. --V.Riullop (parlem-ne) 10:37, 9 març 2015 (CET)
Amb el tema de cerca hi estan treballant. A mw:Flow/Architecture/Search podeu veure la feina feta i pendent, incloent enllaços a les tasques en Phabricator i els pedaços de codi a Gerrit. Al ritme que van els desenvolupadors de Flow i al ritme de creació de converses de la Taverna, és ben possible que no trobem a faltar la cerca abans que estigui enllestida. :) Tenir usuaris reals presentant casos reals on la cerca s'ha trobat a faltar ajudaria a priorititzar aquest tema. De fet, que la cerca sigui una de les preocupacions a l'hora de migrar pàgines de discussió a Flow, ja ajuda a pujar la seva prioritat alguns puntets.
En qualsevol cas, penso que em de veure Flow com hem vist l'editor visual: una eina útil per a fer la vida més fàcil per als usuaris novells i per als editors que treballen amb ells. Tot i que els usuaris experts trobarien a faltar un parell de cosetes amb Flow a la Taverna, a canvi d'això per als usuaris novells la diferència pot ser tan clara com participar o no per primera vegada en una conversa. Només el fet de començar amb "Modifica el codi" més les convencions de sagnat amb dos punts i les signatures poden tirar enrere molts usuaris novells.--QuimGil (disc.) 11:29, 9 març 2015 (CET)

Jo el problema que li veig és que els avisos "s'ha modificat X fil" costa que desapareguin malgrat accedir-hi. A més, apareix encara que no se't citi. Potser el més sensat és que aquests missatges apareguessin a la pàgina de seguiment exclusivament i no per qualsevol pàgina que segueixis amb Flow.--KRLS , (disc.) 01:18, 10 març 2015 (CET)

Això no és problema. Cal fer proves de les notificacions, entre dos, i plantejar-ho a Viquipèdia Discussió:Flow. Per exemple, provar què passa si punxes a la data del missatge de notificació i què passa si punxes a l'enllaç. Hi ha algunes coses rares a millorar, però no ho veig com cap impediment. Si no vols notificacions de missatges nous, desactiva-ho en les preferències#notificacions: "Indicador de missatges nous" o fins i tot "Flux de discussió" per als temes on hagis participat. --V.Riullop (parlem-ne) 09:44, 10 març 2015 (CET)

Una altra pàgina que ens podem plantejar posar amb Flow és la de votacions del nou sistema de la imatge de la portada, si s'acaba implantant. No tinc gens clar si hi hauria inconvenients ni quants, però un avantatge seria que si fem un fil per nominació ens estalviaríem d'arxivar, simplificant el procés, i un altre que les notificacions serien a mida, de manera que els interessats en el procés podríem vigilar la pàgina sencera i els nominadors i altres participants podrien vigilar només els fils que els interessi (els que hagin nominat o aquelles en que hagin participat). Si ho veieu clar, potser és qüestió de fer proves mentre definim el nou procés.--Pere prlpz (disc.) 12:01, 11 març 2015 (CET)

Comento aquí per no embolicar la proposta/conclusió de sota:

 • Crec que no hi ha cap proposta per fusionar Viquipèdia:Taulell de consultes a la Taverna, de manera que si creiem que és millor pels lectors no editors ja es podria Flowificar. En el cas de Viquipèdia:Plantejament de preguntes sí que es pot plantejar la fusió.
 • Perquè no comencem a flowificar discussions d'usuari dels voluntaris que s'hi ofereixin, també? És un experiment que tard o d'hora haurem de fer, i encara és menys perillós que el de la Taverna, de manera que ara pot ser un bon moment.
 • Com fem la transició a les pàgines flowificades de la Taverna? Arxivem de cop totes les converses que ara estan actives? O hi ha un sistema menys radical?--Pere prlpz (disc.) 14:10, 11 març 2015 (CET)
Responc al revés.  :)
 • Quan es crea una pàgina Flow, les discussions en wikitext han de ser arxivades. Podem acordar que les respostes a seccions actives han de començar amb una nova secció de Flow. Com que avisaríem de la data del canvi amb antelació, és possible que hi hagi una mica d'autocontrol a l'hora d'encetar nous temes. D'altra banda, potser en el futur serà possible convertir pàgines de discussió senzilles a Flow (phab:T91537).
 • Per a l'opció de convertir la vostra pàgina de discussió d'usuari a Flow, seguiu phab:T90383.
 • Tot i que Viquipèdia:Taulell de consultes i la Taverna/Ajuda tenen diferents objectius, gairebé la meitat de les seccions creades al Taulell de fet corresponen a Ajuda. S voleu mantenir el Taulell, llavors sí que té sentit posar Flow. Esperarem llavors a la funcionalitat per a moure fils a altres pàgines (phab:T90063).--QuimGil (disc.) 21:45, 11 març 2015 (CET)

En base a la conversa, proposo que comencem activant Flow a Novetats i Ajuda. Si passat un mes veiem que la cosa rutlla, convertim Propostes i Multimèdia també. Amb la Taverna flowificada, el nucli dur d'editors s'acostumarà a fer servir aquest sistema, i tindrem una millor idea coŀlectiva de les següents passes a seguir. Alguna oposició? PS: no menciono Viquipèdia:Plantejament de preguntes ni Viquipèdia:Taulell de consultes perquè mirant aquestes pàgines més detingudament em fa l'efecte que seria millor fusionar-les amb la Taverna/Ajuda, però aquesta és una discussió per a una altra proposta.--QuimGil (disc.) 13:47, 11 març 2015 (CET) A favorA favor Suport No he comentar perquè acabo de veure el tema, però vistos els pros i contres estic d'acord en implementar-lo en aquestes dues seccions.--Unapersona (Sóc tot orelles!) 19:22, 14 març 2015 (CET)

(Sorry for posting in English): This is great, I'm glad that there's a plan! I am now able to enable Flow on any page that doesn't currently exist. (This is a new power for me, and I'm very excited about it.) So I can enable Novetats and Ajuda -- I just need you to move the existing page to an archive, and delete the redirect. Then I can enable the boards on the deleted pages. Let me know what you think! DannyH (WMF) (disc.) 00:22, 28 març 2015 (CET)
Great, DannyH (WMF). It only needs to coordinate date and time in order to avoid leaving too much time a prominent red link.
La meva proposta de migració: moure les pàgines per conservar l'historial al proper mes dels arxius Viquipèdia:La taverna/Propostes/Novetats/2014/04 i Viquipèdia:La taverna/Ajuda/Novetats/2014/04; i posar en el nou encapçalament un avís d'on es troben els darrers comentaris actius i l'historial, a més d'un enllaç als arxius.
--V.Riullop (parlem-ne) 09:22, 30 març 2015 (CEST)
Okay, great. Once the page is moved, I can enable a Flow board right away. My time zone is PST, so I think I'm nine hours behind you. When would be convenient for you? -- DannyH (WMF) (disc.) 18:56, 30 març 2015 (CEST)

Què fem amb la Imatge del mes?

Discussió inicial

Ja fa temps que la imatge del mes de la portada és una votació abandonada sense noves propostes, votacions ni, en general, cap participació. Què proposeu fer amb ella? Al meu parer és una llàstima, però si ha de seguir igual, optaria per tancar-la i agafar la imatge del dia de Commons. Segur que seria més fàcil que cada dia algú en traduís el peu de foto que no pas demanar que entre tots reflotéssim el concurs. Què en penseu? --Xavi Dengra (MISSATGES) 15:25, 8 març 2015 (CET)

D'acord que la imatge del mes és un difunt que tenim insepult a la portada. Ara bé, si normalment no trobem ni un sol usuari que un cop al mes faci una nominació a la imatge del mes i l'actualitzi, em sembla impensable que hi hagi algú que cada dia tradueixi el peu de la imatge del dia de Commons.
Posats a canviar de sistema, més aviat aniria a una col·lecció d'on sortissin imatges a l'atzar, com hem durant els Wiki Loves. D'aquesta manera l'actualització de la col·lecció no tindria cap ritme obligat.--Pere prlpz (disc.) 20:06, 8 març 2015 (CET)
Em sembla perfecte Pere prlpz el que dius. Però el que està clar és que no es pot obviar una secció tan abandonada en una posició tan visible com és la portada. --Xavi Dengra (MISSATGES) 09:59, 9 març 2015 (CET)
D'acord amb la proposta d'en Pere prlpz, si bé hauria de ser sobre un subconjunt d'imatges seleccionades d'entre els milers que hem carregat. Tots sabeu que hi ha façanes ruïnoses que estan perquè apareixen en un catàleg, però no són una bona representació de les bones aportacions que s'han fet. Bé, amb això, ja tenim un altre punt obert: fer la selecció (qui, com, votació, criteris, manteniment de la llista, noves incorporacions, etc....). --amador (disc.) 10:20, 9 març 2015 (CET)

Proposta afegir-nos a la imatge del dia de Commons

Penso que la lliçó és que muntar i mantenir un sistema propi porta més feina que afegir-se al carro de Commons i traduir les descripcions de les imatges escollides per a cada dia. A c:Commons:Imatge_del_dia es pot fer feina mesos per endavant, amb l'avantatge que les descripcions en català estaran disponibles en les pàgines d'aquests arxius populars. Si aquesta base està clara, llavors podem pensar en maneres d'injectar més continguts locals i de convidar a traduir descripcions a l'anglès que es puguin escapar. Tot plegat em sembla un millor ús dels recursos de Wikimedia i del nostre temps.--QuimGil (disc.) 11:48, 9 març 2015 (CET)
Comparat amb el sistema actual, que no funciona perquè cal trobar algú que faci dues edicions cada mes (amb que cada mes algú nomeni una foto i a partir del dia deu l'actualitzi a la portada, el sistema ja funciona), incorporar-nos a la imatge del dia de Commons requereix 365 edicions a l'any, de manera que no veig un estalvi de feina sinó una multiplicació de la feina per 15. A més, tot i que actualment ja té una certa visibilitat, no veig que ningú estigui traduint els peus de les imatges de Commons (del març no n'hi ha cap de traduït, ni els de les dues fotos del País Valencià).
Sí que com a nominació col·lectiva (veure més avall) es pot aprovar per avançat qualsevol foto del dia de Commons que tingui el peu traduït. Així, qualsevol que vulgui traduir peus d'imatges del dia pot fer-ho i incorporar-les a la llista sense més votacions.--Pere prlpz (disc.) 12:01, 9 març 2015 (CET)
... i ja és casualitat que aquest mes hi ha dues POTD relacionades amb el territoris de parla catalana. Cap de les dues té descripció en català en aquests moments.--QuimGil (disc.) 12:00, 9 març 2015 (CET)
No n'hi ha dues, n'hi ha tres:
I no és casualitat que aquestes no tinguin descripció en català: és que no n'hi ha cap que tingui descripció en català, sigui de la Vila Joiosa o de la Lluna.--Pere prlpz (disc.) 12:05, 9 març 2015 (CET)
Ja tenen descripció en català. --Enric (discussió) 12:27, 9 març 2015 (CET)
No. El que es tracta, a més de la descripció del propi fitxer, és crear les plantilles "...(ca)" en vermell que surten a c:Commons:Imatge del dia, copiant-les de l'equivalent anglès "...(en)". --V.Riullop (parlem-ne) 14:25, 9 març 2015 (CET)

Agafar la imatge de Commons no és immediat, no és un simple enllaç sinó que està organitzat allà en plantilles i cal importar-ho. El procés seria actualitzar la pàgina Plantilla:Imatge del dia a partir de les dues pàgines de Commons indicades que ja es generen automàticament. Si hi ha algun botaire disposat, tot i que un copienganxa mensual també serviria, pot ser una imatge més a utilitzar en el sac de la proposta següent, filtrant les que no tinguin plantilla traduïda en català. Ara mateix a c:User:Vriullop/POTD text es pot veure que no n'hi ha cap. --V.Riullop (parlem-ne) 14:35, 9 març 2015 (CET)

La casualitat a la que em referia és que aquest mes hi hagi dues tres POTD relacionades amb l'àmbit catalanoparlant. Molts mesos no n'hi haurà cap, i en aquest sentit està bé la idea de combinar POTDs amb imatges generades per la comunitat ca.wiki.--QuimGil (disc.) 22:39, 9 març 2015 (CET)
La idea d'aprofitar les imatges del dia és bona, i jo hi afegiria la d'aprofitar les featured images de Commons, perquè podem aprofitar feina feta a Commons i estalviar-nos de fer el mateix. Ara bé, això funciona bé amb llistes flexibles amb moltes fotos, però crec que funcionarà menys bé si fem servir llistes tancades de 31 fotos, en que totes les fotos hauran de passar el mateix procés i serà més difícil fer propostes col·lectives.--Pere prlpz (disc.) 21:11, 10 març 2015 (CET)

Proposta canvi del sistema propi (llista)

(conflicte d'edicions, responc als missatges de l'Amador i en Xavier Dengra de més amunt) Si canviem el sistema, una de les gràcies del nou hauria de ser que fos més àgil. Aleshores, a grans trets, proposo:

 • A la portada hi surt una imatge a l'atzar d'una llista (reaprofitant el codi que va fer en Vriullop per als WL).
 • Per incloure una imatge a la llista es proposa a la pàgina de votacions i s'aprova si té més vots a favor que en contra en un cert termini (5 dies?). Aquest sistema està inspirat en el de Commons:Valued image candidates i és d'esperar que, com allà, la majoria d'imatges acceptables passin amb un sol vot a favor i cap en contra.
 • Per agilitat, s'haurien d'admetre propostes col·lectives. Per exemple, jo nominaria en bloc les imatges guanyadores i seleccionades dels WL locals (així en tindríem un grapat per començar) i no crec que en Dvdgmz trigui gaire a nominar una selecció d'il·lustracions de WikiArs.
 • Qualsevol autoconfirmat hauria de poder tancar la votació i actualitzar la llista, i s'hauria d'encoratjar els mateixos nominadors a fer-ho. En posar una imatge a la llista cal posar-li un peu, preferiblement ben enllaçat a articles.
 • Les imatges s'haurien de poder treure de la llista sempre que hi hagin estat un cert temps (1 mes?) i a la llista hi quedi un nombre mínim d'imatges (50?).
 • Per evitar que per falta de participació vagin a parar a la portada imatges molt dolentes, es pot proposar la retirada prematura d'una imatge de la llista i s'aprovaria si té més vots en contra de mantenir la imatge que a favor, comptant els que ja haguessin votat en la nominació inicial.
 • Si en qualsevol votació hi ha una gran majoria (per exemple, més de 2 a 1), el resultat s'hauria de poder traslladar provisionalment a la llista sense acabar el termini. Això podria permetre posar ràpidament imatges d'actualitat i treure ràpidament imatges molt dolentes o poc adients.

A més, es pot definir quina mena d'imatges es volen (Carregades per col·laboradors locals o per qualsevol? Imatges que surtin als nostres articles o qualsevol imatge que sigui a Commons?) o bé deixar que les votacions vagin definint un criteri.--Pere prlpz (disc.) 11:49, 9 març 2015 (CET)

Tenir un sac aleatori té l'avantatge de no dependre de terminis per decidir, sinó que s'afegeixen i es treuen sobre la marxa. En aquest mateix sac s'hi podrien incloure les del dia de Commons, com dic més amunt. Amb un sistema flexible, podríem tenir també un sac de fotos per dies assenyalats o per campanyes determinades. --V.Riullop (parlem-ne) 14:42, 9 març 2015 (CET)
Sí, m'agrada aquesta combinació. Una llista d'imatges que es mostren per atzar i que es van treient per renovar-les (potser un mes és poc, poster 3 mesos? suposo que no hi ha manera d'assegurar que les imatges s'hagin mostrat al menys un dia però quasi segur que passaria, no?). Em sembla bé lo d'afegir les premiades i sí pel que fa a wikiArS es podria fer una selecció inicial i després per curs o tongades (o demanar que els estudiants les nominin). I també crec que s'hauria de fer el mateix amb les col·laboracions GLAM, que això pugui reflectir també aquest tipus d'activitat que es fa. Molaria que fòssin vàries llistes per equilibrar (fotos d'autor, il·lustracions i altres gràfics d'autor, fotos GLAM, pintura-gravat-escultura GLAM, mapa-document GLAM) però m'imagino que és complicar-ho. Crec que si animem a fer aquest tipus de nominacions que es pugui nominar qualsevol de Commons o assegurar la presència d'un % de quota de featured de commons no hauria de ser problema.--Passavolant apunta clr gruix7 x25px.png Dvdgmz(Escriu-me) 16:55, 9 març 2015 (CET)
@Dvdgmz: Si la foto a l'atzar es tria cada vegada que es refresca la portada (no cada dia), cada dia es triarà uns milers de vegades, de manera que segur que totes les imatges sortiran uns quants cops. El que és menys probable és que tu vegis la teva imatge a la portada si no és que hi entres molt o vas clicant "refresca" unes dotzenes de vegades.
Crec que el tema dels diferents sacs es pot fer de de dues maneres diferents:
 • Sac únic amb contingut regulat per percentatges: Per exemple si establim que les imatges del dia de Commons han de ser un màxim del 20%, quan se n'hi posin de noves se'n treu de les més velles fins a no superar el percentatge.
 • Llistes diferents i que la plantilla triï primer a l'atzar de quina llista tria la imatge (amb les probabilitats que hàgim decidit).
En els dos casos cal vigilar que les imatges d'un tema no es facin velles mentre les altres es renoven. Per això potser el que cal és anar buidant totes les fotos que es facin velles d'acord amb el sistema general, i, si fem servir el sistema de llistes múltiples, que la probabilitat d'una llista baixi si es buida molt (complicat de programació, però suposo que factible).
Dels dos sistemes, a priori m'agrada més el primer (llista única i limitar quantes imatges del mateix tipus s'hi posa). Potser fins i tot podem funcionar amb poques normes si tothom té present que cal mantenir la varietat.--Pere prlpz (disc.) 18:51, 9 març 2015 (CET)
Llegides les dues opcions, veig molt més factible aquesta última. La idea de tenir un dipòsit de fotografies general amb fotos destacades de Commons sobre el territori de parla catalana i resultats de WikiArs, i un altre per a dates senyalades en què hi hagin fotos en consonància amb la celebració m'agrada. No obstant, jo no les programaria a l'atzar per a cada cop que es refresca la pàgina de la mateixa manera que no es refresquen les curiositats ni els articles de qualitat (si és que he entès correctament el que heu comentat), ja que faria perdre part de l'harmonia de la portada. --Xavi Dengra (MISSATGES) 20:58, 9 març 2015 (CET)
Si no ho fem a l'atzar com ho fem? Si la proposta és canviar la imatge periòdicament (cada dia o cada setmana) això és el que estem fent ara cada mes i no ens en sortim. Altres alternatives com que surtin les imatges cíclicament en comptes de a l'atzar o que es canviïn cada hora a partir de la llista tampoc són gaire diferents de que surtin a l'atzar, i a més caldria programar-les, cosa que no sé si seria fàcil ni si hi haurà un voluntari per fer-ho.--Pere prlpz (disc.) 23:19, 9 març 2015 (CET)
@Pere prlpz: No m'he explicat del tot bé. Em referia a que, de tot el dipòsit, s'esculli una foto a l'atzar per a cada dia. Però no que se'n mostri més d'una al dia cada vegada que es refresca la pàgina. --Xavi Dengra (MISSATGES) 14:28, 10 març 2015 (CET)
També es pot fer així, però com que mostra menys imatges en comptes de fer-ho aleatori hauria de ser cíclic, o sigui, que anés seguint la llista i no tornant a mostrar la mateixa imatge fins a haver-les mostrat totes. Amb un sistema així no caldria buidar la llista sinó que les imatges antigues senzillament quedarien en reserva per quan s'haguessin mostrat les noves. A priori ho veig més complicat, sobretot de programar (probablement necessitaria un bot), i no li veig un avantatge clar.--Pere prlpz (disc.) 18:32, 10 març 2015 (CET)
A l'atzar ja està fet, Plantilla:Imatge WLE. És fàcil de gestionar amb una llista de longitud flexible i amb altes i baixes independents en qualsevol moment. Té sentit que la imatge del dia sigui la mateixa per tot el dia. Escollir-ne una a l'atzar per a tot el dia no és possible automàticament, a no ser que algú la desi després d'haver tirat els daus. Es pot fer cíclicament, però és complicat tenir una gestió flexible i hauríem d'anar a una llista fixa de 31 fotos. --V.Riullop (parlem-ne) 20:55, 10 març 2015 (CET)
Tot i que ara ja no fa falta perquè ja tenim un sistema nou, hi acabo de caure que sí que és possible triar una imatge a l'atzar per tot el dia. Només calia generar una llista de nombres aleatoris (amb Excel, per exemple) i guardar-la en una plantilla o un mòdul, de manera que a cada dia li correspongui un número aleatori dels de la llista. És com tirar els daus ara 3653 vegades, apuntar els resultats, i anar-ne fent servir un cada dia durant els propers deu anys.--Pere prlpz (disc.) 00:47, 28 març 2015 (CET)
Crec que seria senzill crear una plantilla amb Lua amb una taula on es defineixi una imatge per a cada DD-MM, i una funció que comprovi la data d'avui i seleccioni la imatge corresponent. Seleccionant 366 imatges una vegada ja hi hauria teca per sempre, i es podrien renovar imatges ja mostrades quan algú tingués ganes i temps. Fer una funció que triés una imatge diària a l'atzar no seria complicat tampoc. Suposo que recordar quines imatges ja han sortir per a no repetir-les es podria fer també. Però... qui benefici hi ha en mostrar imatges a l'atzar? Si la seqüència és definida, llavors es pot organitzar millor la revisió de descripcions, etc. PS: Aquest mètode també pemetria progamar imatges que tinguin a veure amb una data assenyalada: Nadal, Sant Jordi, Sant Joan, la Diada...--QuimGil (disc.) 21:10, 10 març 2015 (CET)
Segurament, es fàcil de programar fins i tot sense Lua, perquè només caldria copiar {{Llista aleatòria}} canviant l'expressió aleatòria pel número de dia del mes o de l'any.
Ara bé, amb aquest sistema jo veig molt menys senzilla la preparació de les fotos i la seva renovació. Tècnicament, l'avantatge de fer-ho a l'atzar és que segueix funcionant si canvia la longitud de la llista, mentre que un sistema cíclic (mensual, anual o de qualsevol durada) necessita una llista de llargada fixa, o, alternativament, que cada cop que es varia la llargada de la llista s'anoti en algun lloc per quina foto anava i la data. Les dues coses compliquen la renovació de fotos.
El sistema cíclic més senzill que se m'ocorre és una llista de longitud fixa que es va renovant a partir d'una altra llista d'imatges en espera que ja han estat aprovades. Ara bé, tornem al principi del problema: no haurem simplificat gaire la gestió respecte el sistema actual que no funciona, tot i que és cert que serà menys greu si estem mesos sense renovar res.--Pere prlpz (disc.) 21:25, 10 març 2015 (CET)
Bé, es poden fer les dues coses: si hi ha una imatge assignada al dia d'avui, llavors mostra-la; en cas contrari assigna una imatge a l'atzar al dia d'avui.--QuimGil (disc.) 23:47, 10 març 2015 (CET)

Donant-hi voltes, crec que és possible un sistema cíclic (una foto cada dia) amb una llista de mida variable. Només cal que quan canviï la mida de la llista o es canviï la posició de la imatge del dia actual dins de la llista, a la plantilla s'hi posi com a paràmetres un parell de nombres per sincronitzar (un de relacionat amb la data i l'altre la posició de la imatge actual). La mateixa plantilla podria proporcionar els nombres, o bé es podria fer que un dels paràmetres fos directament la data. Si ho fem així, a l'hora de programar només caldria copiar la plantilla de WLE amb una expressió determinista adient en comptes de l'aleatòria que fa servir ara. Comparat amb el sistema aleatori i el de llista de mida fixa, deixa de ser trivial veure si una imatge ha sortit un cop o no ha sortit mai encara, però amb algunes regles adients per treure imatges i essent una mica ordenats crec que ens en podem sortir.--Pere prlpz (disc.) 23:47, 11 març 2015 (CET)

M'has picat la curiositat i ho he fet a Usuari:Vriullop/proves. Es pot modificar lliurement per anar provant. La complicació és obtenir i actualitzar el nou índex cada vegada que es modifiqui la llista. --V.Riullop (parlem-ne) 11:39, 12 març 2015 (CET)
Bona feina. Hi he afegit unes instruccions per actualitzar els índexs. Faltarien les instruccions sobre quines fotos substituir per que totes surtin com a mínim un cop, però aquestes val més que les fem quan sapiguem com volem que vagi el procés de substituir.--Pere prlpz (disc.) 00:15, 13 març 2015 (CET)

Noms dels autors

Sigui quin sigui el sistema triat, proposo deixar de posar els noms dels autors de les fotos a la portada. Mentre la imatge del mes ha estat un concurs (entre altres coses) ha tingut sentit proclamar uns guanyadors, però si deixa de ser un concurs ja n'hi ha prou amb enllaçar el nom a la pàgina de descripció de la fotografia, com fem amb qualsevol altra imatge que surti a la Viquipèdia.--Pere prlpz (disc.) 00:20, 13 març 2015 (CET)

Hi estic molt d'acord.--Isidre blanc (disc.) 10:15, 13 març 2015 (CET)
D'acord, si bé la descripció de la foto podria estar com peu o com a ALT, per saber on o que és.--amador (disc.) 21:06, 17 març 2015 (CET)
La descripció de la foto hauria de seguir estant com a peu i ben visible. La gràcia de les coses que hi ha a la portada és que enllacin als articles, i a més una imatge perd l'interès enciclopèdic/informatiu si no se sap què és. La proposta és només deixar de posar a la portada el nom de l'autor.--Pere prlpz (disc.) 21:25, 17 març 2015 (CET)

Nova proposta de canvi del sistema propi (llista cíclica)

Obro una secció nova per mirar de plantejar de nou un sistema propi d'acord amb els comentaris i les proves de la proposta anterior. La idea és buscar la simplicitat de manteniment (incloent tant que la renovació d'imatges sigui fàcil com que el sistema segueixi funcionant dígnament si no es manté gens), igual que en la proposta anterior, però abandonant l'atzar i mantenint la mateixa imatge tot el dia, d'acord amb els comentaris. Aleshores proposo:

 • A la portada hi surten seqüencialment les imatges d'una llista (una imatge cada dia), amb el codi que hi ha ara a Usuari:Vriullop/proves.
 • Per incloure una imatge a la llista es proposa a la pàgina de votacions i s'aprova si té més vots a favor que en contra en un cert termini (5 dies?). És d'esperar que, com allà, la majoria d'imatges acceptables passin amb un sol vot a favor i cap en contra.
 • Per agilitat, s'haurien d'admetre propostes col·lectives. Per exemple, les imatges guanyadores dels WL locals o una selecció d'il·lustracions de WikiArs, o les imatges del dia de Commons pel proper mes amb descripció disponible en català.
 • Qualsevol autoconfirmat pot tancar la votació i afegir la imatge a la llista (s'hauria d'encoratjar els mateixos nominadors a fer-ho). En posar una imatge a la llista cal posar-li un peu, preferiblement ben enllaçat a articles.
 • La llista no té una longitud màxima, però les imatges s'haurien de poder treure de la llista sempre que ja hagin sortit com a mínim un cop a la portada i a la llista hi quedi un nombre mínim d'imatges (50 o 100).
 • Per evitar que per falta de participació vagin a parar a la portada imatges molt dolentes, es pot proposar la retirada prematura d'una imatge de la llista i s'aprova si té més vots en contra de mantenir la imatge que a favor, comptant els que ja haguessin votat en la nominació inicial.
 • Si en qualsevol votació hi ha una gran majoria (per exemple, més de 2 a 1), el resultat s'hauria de poder traslladar provisionalment a la llista sense acabar el termini. Això podria permetre posar ràpidament imatges d'actualitat i treure ràpidament imatges molt dolentes o poc adients.
 • En dies assenyalats o coincidint amb certes campanyes (per exemple els WL, si se'n fa més) es pot suspendre aquest sistema per mostrar una imatge adient o moltes, però això és un tema a decidir a banda per cada cas.

--Pere prlpz (disc.) 00:39, 13 març 2015 (CET)

Hi afegeixo les imatges del dia de Commons com a possibilitat col·lectiva. --V.Riullop (parlem-ne) 10:12, 13 març 2015 (CET)
D'acord amb la imatge del dia de Commons com a possibilitat col·lectiva, però hi haurem de posar uns límits, perquè amb el sistema cíclic (només una imatge per dia) no podem posar totes les imatges del dia de Commons, a diferència del que passava amb la proposta interior d'imatge a l'atzar en que podíem posar a la llista tantes imatges com volguéssim. De fet, totes les aprovacions col·lectives haurien de tenir alguna mena de límit per evitar monopolitzar la imatge de la portada.
Ara bé, reconec que preveure el problema d'excés d'activitat i d'imatges en aquesta secció és un plantejament inusualment optimista, vist el ritme dels darrers mesos amb el sistema anterior.--Pere prlpz (disc.) 11:50, 13 març 2015 (CET)
Les de Commons sempre és un sac que tenim a disposició a falta d'altres propostes. Pels casos col·lectius també funcionaria posar un sac aleatori. Per exemple, si a Usuari:Vriullop/proves hi poso en l'índex d'avui {{Imatge WLE}}, funciona i durant avui mostraria imatges aleatòries del sac de WLE, sense monopolitzar la resta de dies. Si a més, una plantilla prèvia detecta que un dia determinat té una imatge o un sac aleatori definit per saltar-se la llista cíclica, al final tot plegat és una barreja amb totes les possibilitats obertes. --V.Riullop (parlem-ne) 13:26, 13 març 2015 (CET)
Em sembla que tot plegat podria ser més senzill. Si partim de la base que el ritme és una imatge al dia, no hi ha problema en deixar que els editors vagin afegint imatges a la cua. Tampoc veig problema en què els editors barregin imatges si hi ha grups d'un mateix tema massa seguits. Mentre que les imatges de les properes 1-4 setmanes estiguin clares, amb la resta es pot anar fent edició a edició, discussió a discussió. Si veiem que el mètode tradicional wiki no rutlla, llavors prenem mesures, però començar per un procés que depengui de propostes i votacions quan la causa del replantejament ha estat la manca de propostes i votacions...--QuimGil (disc.) 00:13, 14 març 2015 (CET)
És veritat que deixar que qualsevol afegeixi qualsevol imatge sense ni preguntar ho faria més senzill, i he de reconèixer que l'única secció realment activa de la portada, que és la d'actualitat, funciona prou bé estil wiki sense votacions, i amb votacions no seria prou àgil per ser d'actualitat. Ara bé, per començar em preocupa el criteri a l'hora de posar les pròpies fotos, perquè en general, fins ara a la imatge del mes algunes de les pitjors imatges nominades eren les proposades pel seu autor. Una proposta prèvia ho faria menys àgil però permetria filtrar imatges dolentes i d'altres triades amb criteris poc enciclopèdics.
Si al final decidíssim obviar propostes i votacions, com a mínim demanaria que les imatges es posessin a la llista uns dies abans de la data en que han de sortir i que hi hagi un sistema ràpid de retirada (per exemple, que qualsevol pugui retirar una provisionalment una imatge i posar-la a discussió, encara que no hi hagi un sistema formal per la discussió).--Pere prlpz (disc.) 00:48, 14 març 2015 (CET)
El cas és que jo als meus amics no els desitjo escriure plantilles noves amb wikitext, i a mi l'oculista m'ho té prohibit. Per això proposo tirar per aquesta via: Usuari:QuimGil/proves/Plantilla:FotoDelDia, alimentada amb Mòdul:MainPic (fotos i descripcions) i motoritzada amb Mòdul:FotoNumero. És tard i no hi ha documentació, però ja veieu per on va la cosa.--QuimGil (disc.) 02:31, 14 març 2015 (CET)
Bona feina també, tot i que no veig gaire diferència entre afegir imatges en una llista amb viquitext o una llista en lua més enllà del fet que hi ha molt pocs editors acostumats a remenar mòduls en lua (3? 4?).
Pel poc que entenc del codi lua, aquest seria per una llista tancada de 366 fotos. És això? Es podria adaptar a una llista oberta, com el viquitext que va preparar en Vriullop?
I un altre requeriment: la Plantilla:Imatge WLE mostra, a la pàgina de la plantilla, totes les imatges de la llista, cosa que permet revisar-la amb facilitat. Tant si ho fem amb viquitext com si ho fem amb lua, en alguna pàgina s'hauria de poder veure la llista sencera.--Pere prlpz (disc.) 10:28, 14 març 2015 (CET)
Pensant-ho bé, no hi ha gaire diferència entre fer una llista cíclica de 50 o repetir-la 7 vegades per fer-la cíclica de 366. El dubte es produeix per la transició del sistema actual de poques fotos mensuals al futur amb possibilitat de moltes fotos, però a la llarga segurament tindrà més sentit. L'avantatge és que se sap amb antelació quin dia sortirà cada foto. Si entre totes les guanyadores mensuals anteriors, més els suggeriments que ja han sortit (Wiki Loves, WikiArs, POTD Commons) n'omplim 366 llavors ja tenim un punt de partida clar. El procediment es pot centrar llavors en com fer les substitucions per d'altres de noves. Si pot ser, sense parlar de votacions que és inconstitucional, però amb alguna oportunitat per objectar o discutir-ho. --V.Riullop (parlem-ne) 17:44, 14 març 2015 (CET)
Una plantilla amb Lua dóna més possibilitats, i de fet és de lectura més senzilla per a entendre què està passant. Els editors només s'han d'amoïnar de Mòdul:MainPic, on la feina a fer és clara i senzilla. A la plantilla que proposo, nom del fitxer, descripció i format wikitext són atributs clarament diferenciats. Els editors no es poden carregar el format accidentalment, i si un dia volem canviar el format no haurem de tocar 366 línies sinó una. També deixem la porta oberta per al dia en què Commons tindrà dades estructurades que ens permetran plantejar-nos possibilitats com 'Per a la descripció de la portada, agafa la primera frase de la descripció en català del fitxer' o 'Si la POTD d'avui té descripció en català, mostra-la també.' Si tirem per aquesta via puc preparar l'equivalent a Plantilla:Imatge WLE.--QuimGil (disc.) 21:10, 14 març 2015 (CET)
Ara la plantilla accepta un paràmetre "all" que afegeix una galeria amb totes les imatges disponibles. El problema és que no aconsegueixo que mostri la galeria, només el wikitext (exemple), però suposo que algú respondrà la meva pregunta a mediawiki.org. Carregar 366 imatges pot ser una mica bèstia, però si això esdevé un problema ja tinc pensat oferir un paràmetre per a mostrar els següents N dies a partir de la data actual.--QuimGil (disc.) 14:38, 15 març 2015 (CET)
<tecnicismes>Solucionada la gallery amb mw:Extension:Scribunto/Lua_reference_manual#frame:callParserFunction. Scribunto retorna text pla sense tornar a passar per l'analitzador de codi wiki. Les funcions parser cal cridar-les abans, des de Lua mateix i sobre el frame.</tecnicismes>
Veig més pràctic veure els propers 30 dies. --V.Riullop (parlem-ne) 16:40, 15 març 2015 (CET)
Si no hi ha una pàgina de propostes sinó que qualsevol pot posar una imatge a la llista, el motiu de veure-les totes és poder-les revisar si algú té objeccions per alguna imatge (per exemple, per dolenta o per poc adient). Si la llista és massa llarga per mostrar-la en una pàgina es poden fer pàgines auxiliars on es mostrin totes les imatges de 90 en 90 o de 180 en 180. Suposo que un cop fet el codi lua ha de costar poc fer una funció auxiliar (o la mateixa funció amb un paràmetre) per fer-la servir en aquestes pàgines auxiliars i mostrar les imatges que sigui.
A més, es pot aprofitar per que la funció mostri més informació sobre les imatges (per exemple, data d'inclusió a la llista), però la informació necessària dependrà de com sigui el procés de tria i renovació de les fotos, que en això ja m'he perdut.--Pere prlpz (disc.) 18:22, 15 març 2015 (CET)

Recapitulant, per no perdre'n. Suposant una llista fixa de 366, el procés d'inclusió pot ser:

 1. Prèvia proposta i aprovació, segons proposta inicial del Pere, amb certa continuïtat amb el procés actual. Baixes una vegada hagin sortit en portada.
 2. Lliure, segons el Quim, per fer-ho senzill, amb discussió a posteriori supervisant les properes. Baixes, imagino que igual, mostrant l'anterior en cas de forats.
 3. Càrrega inicial completa, segons jo, per no tenir forats i sense baixes, centrant-nos en un procés de substitució via discussió.

--V.Riullop (parlem-ne) 20:43, 15 març 2015 (CET)

Aviam, a Usuari:QuimGil/proves#Foto_del_dia podeu veure les tres opcions que hi ha actualment:
 • {{FotoDelDia}} sense paràmetre, mostra només la foto del dia (excepte que s'ha trencat i és tard, i ara surt la galeria sí com sí).
 • {{FotoDelDia|30}} mostra a més els 30 dia següents, hi hagi imatge o no (ara només mostra 30, la idea és que mostri el paràmetre definit, una altra cosa que a aquesta hora no sé arreglar).
 • {{FotoDelDia|all}} mostra els 366 dies, començant per l'1 de gener.
Seguiré polint als vespres fins que estigui a punt per anar a portada, i seguiré aprenent d'en Vriullop amb les seves edicions (moltes gràcies!). Aquest fil ja és molt llarg, per la qual cosa començaré a utilitzar les pàgines de discussió de la plantilla i els mòduls per temes de detalls, si s'escau. Pel que fa als continguts, ja veieu que de moment hi ha camp per córrer. L'únic que procuraria és combinar diferents tipus d'imatges en comptes de ficar 30 muntanyes una rere l'altra. :) --QuimGil (disc.) 22:56, 15 març 2015 (CET)
En Vriullop va solucionar en un plis-plas els problemes que em tenien encallat. Més lliçons apreses, moltes gràcies. Mentre segueixo afinant el codi, he penjat una proposta per al procés de selecció d'imatges a Mòdul:MainPic. Edicions i comentaris a la pàgina de discussió benvinguts.--QuimGil (disc.) 22:16, 17 març 2015 (CET)
No sé si el debat s'ha de treure de la taverna. En tot cas:
 • En contraEn contra Rebuig a un sistema de petit comitè d'arbitratge o de tria que decideixi. Em sembla totalment contrari a tots els sistemes de presa de decisió que hem tingut fins ara i a qualsevol principi democràtic. Si és veritat que les votacions són malèfiques, segur que les dictadures i els directoris no són pas millors.
 • "Esperem que la selecció d'imatges sigui tan fluïda com la selecció de la resta de continguts de la Portada", diu a les instruccions. Jo també m'ho temo. El sistema proposat el veig molt semblant al de les efemèrides, el sabíeu què i les preguntes de la portada, que en general no s'editen des del 2005. No sé fins a quin punt això és un problema greu.
 • Sobre els criteris:
  • No és imprescindible que la imatge tingui una descripció en català a Commons. El que cal és que a la portada s'hi posi un peu que sigui informatiu i enllaci articles de la Viquipèdia.
  • No tinc clar que sigui necessari que la imatge s'usi en un article, tot i que fa set anys estava en minoria sobre això (vegeu Viquipèdia_Discussió:Imatge_del_mes#Criteris).
  • Sobre les imatges dels concursos s'hauria d'especificar millor de quins concursos parlem.
  • Segons s'ha discutit més amunt, s'haurien d'acceptar les imatges que hagin estat escollides per la imatge del dia de Commons. Potser s'hi podria incloure el fitxer multimedia del dia, també.
 • No tinc clar els sistemes per substituir imatges, però una bona recomanació seria indicar al resum d'edició que s'ha substituït una imatge (demanar quina ja és més complicat), per facilitar el seguiment.
 • S'hauria de preveure un sistema per quan la llista estigui plena, encara que sigui provisional si és que l'any que ve el volem millorar. Si no en posem cap, d'aquí un any ens trobarem que no sabem què fer. Proposo que de moment les mateixes regles que aprovem per posar imatges noves on no n'hi hagi, serveixin per substituir les imatges que ja hagin sortit com a mínim una vegada.
I una qüestió tècnica: per si de cas anem massa lents a omplir la llista, les plantilles haurien de poder funcionar amb una llista incompleta, per exemple repetint-la quan no hi hagi fotos.--Pere prlpz (disc.) 23:50, 17 març 2015 (CET)
Per a referència i no perdre'ns amb enllaços vermells, ara el contingut discutit és a Mòdul:POTD/list, pendent de traslladar els criteris a una pàgina del projecte per editar i discutir més fluidament. --V.Riullop (parlem-ne) 00:01, 18 març 2015 (CET)
Ja hem posat les peces al seu lloc, i l'esbòs del procés es troba a Viquipèdia:Imatge del dia. Comento els punts d'en Pere prlpz:
 • El procés és ben obert: qui vulgui pot afegir imatges, canviar-les de dia i fins i tot substituir-les per unes altres imatges sota uns criteris determinats. Si hi ha problemes amb una imatge el procés diu que s'ha de parlar. I si pel que sigui hi ha discussió en cercles, llavors es proposa que tres persones decideixin com a darrer recurs. Havent 366 imatges per triar (i més si no en volem repetir l'any vinent) ja seria d'estranyar que tinguéssim molts problemes que anessin a parar a aquestes tres persones. Si preferiu un altre sistema d'arbitratge, proposeu-lo. Una altra alternativa és no decidir procés d'arbitratge, començar a fer rodar el nou sistema i veure què fem si/quan ens trobem amb un problema.
 • Ja veurem si aquest sistema porta participació o no. Fins ara oferíem 12 fotos a l'any, per tant doblar l'oferta sembla un objectiu assequible.  ;) Jo penso que podem arribar a les 366 imatges en un any, però si no, tampoc passa res. És un sistema força sostenible.
 • Donat que estem seleccionant imatges de qualitat, penso que es útil posar el nivell una mica (i només una mica) alt. Si una imatge mereix aparèixer a la portada de la Viquipèdia, també mereix una descripció en català a Commons. De tota manera, si veiem que aquest requeriment sistemàticament no es compleix i no passa res, el treiem i llestos. Com amb altres detalls, caldrà veure el procés en marxa, amb setrill i tornavís a cada mà.
 • El mateix raonament serveix per al requeriment a que la imatge sigui utilitzada en un article de la Viquipèdia. Si no, o bé l'article està mancat d'una bona imatge, o bé hi ha una altra imatge a l'article que és la que mereix sortir a la portada.
 • No veig necessari definir quins concursos, donat que qualsevol imatge amb mes de tres mesos a Commons és admissible si compleix la resta de requisits. Aquesta és una mesura per a promoure la producció local d'imatges de qualitat que no siguin de monuments i paisatges naturals, que sovint no passen per cap concurs. He afegit una menció explícita a POTD, però.
 • Afegir un segon objecte per al fitxer multimèdia es pot fer, però complica el procés, el disseny i la plantilla. Si us sembla ho deixem per després? Per exemple, els qui treballin en la nova proposta de portada ja poden pensar en dues caixes en comptes d'una, i quan ells hi arribin nosaltres hi serem també.
 • He afegit que el motiu del canvi ha de ser explicat al sumari de l'edició.
 • No tinc clar que si ara no tenim una solució per a quan arribem a 366 imatges, dintre d'un any no sabrem què fer. Al contrari, penso que ara podem parlar sobre teories, però que les possibilitats són altes de que canviem d'opinió (i potser vàries vegades) abans d'arribar a les 183 imatges i/o als sis mesos a partir de l'estrena del nou sistema, en base a l'experiència adquirida. Si em preguntes avui, la meva opinió és que si podem omplir 366 imatges en 12 mesos, potser podem seleccionar 365 imatges més en el dotze mesos següents. Total, en el pitjor dels casos sabem que a Commons hi haurà una bona imatge cada dia.
 • ... i sembla que en Vriullop ja ha fet que la plantilla mostri la darrera imatge disponible si en el dia d'avui no n'hi ha cap. Mentrestant jo he afegit paràmetres a la plantilla per a què ofereixi només el nom del fitxer i la descripció per separat, sense HTML, per tal que sigui molt senzill fer el canvi a la Portada sense tocar una coma d'HTML.--QuimGil (disc.) 22:24, 18 març 2015 (CET)
Comento alguns punts:
 • Sobre l'arbitratge: Si hi ha discrepàncies es mira d'arribar a un consens i si no es vota, o si calen més participants per decidir en condicions es fa una crida a la taverna. No crec que calgui cap recurs extraordinari més enllà dels de sempre.
 • No havia vist els tres mesos d'antiguitat a Commons. No veig que demanar tres mesos d'antiguitat suposi cap avantatge (a Commons hi ha imatges molt dolentes i molt poc adients que són molt antigues) i en canvi és un impediment burocràtic important. Moltes imatges es detecten (per posar-les a la portada) quan algú les carrega o les posa en un article (just després de carregar-les), i haver-se'n de recordar de posar-la a la plantilla al cap de tres mesos faria que un ho deixés córrer.
 • Pel fitxer multimedia no proposava un segon objecte, sinó que es pugui posar a la portada un vídeo o audio en lloc de la imatge, si el contingut val la pena. És una regla que teníem fins ara per la imatge del mes, tot i que no recordo que mai cap vídeo hagués acabat sortint.
 • Una bona imatge per un article no té per què ser necessàriament una bona imatge per la portada, ni a l'inrevés. Ja vaig posar un enllaç amb un exemple.
Si no em deixo res, de la resta hi ha moltes coses que faria diferent. Ara bé, en el fons no són tan importants i la qüestió és engegar el sistema i anar canviant el que no vagi.--Pere prlpz (disc.) 23:19, 18 març 2015 (CET)
He fet més edicions, aviam si ara ja estem d'acord:
 • Ja no hi ha directori, i he afegit la recomanació d'ajornar la publicació de propostes qüestionades com a mecanisme per a evitar discussions sota pressió.
 • A Admissibilitat, ara hi ha una separació entre requeriments (descripcions i textos en català) i recomanacions (haver passat per algun procés de revisió comunitària).
 • Imatges i fitxers multimèdia apareixen al mateix nivell (però crec que podem deixar la pàgina, plantilla, etc fent referència a "imatge" per simplicitat.
 • Sobre bones imatges de portada que no són bones imatges per a articles, un argument de pes a favor teu és que la guanyadora de Picture of the Year 2013 no iŀlustra cap article. Ara és recomanació i no requeriment.--QuimGil (disc.) 08:28, 19 març 2015 (CET)

Comencem demà amb la Primavera? La imatge actual de Portada és allà des del desembre. "Plantilla:Imatge 1 del mes" és editable, o sigui que cal poca cosa més que una decisió aquí. Podeu veure com tenim el calendari a Plantilla:FotoDelDia/Galeria (Compte! pàgina pesada), i les vostres edicions a la llista d'imatges són benvingudes, seguint el procés definit a Viquipèdia:Imatge del dia.--QuimGil (disc.) 09:26, 20 març 2015 (CET)

Donada la inactivitat actual, millor com abans canviem de sistema, sigui el que sigui. D'acord a començar demà o avui, donat que ahir o abans-d'ahir no pot ser.--Pere prlpz (disc.) 10:06, 20 març 2015 (CET)
Fet Fet! Millor donem per tancat aquest fil i seguim a Viquipèdia:Imatge del dia. --V.Riullop (parlem-ne) 11:59, 20 març 2015 (CET)

Nova portada pel mig milió

Bones, la darrera portada de la viquipèdia la vam fer pel 10è aniversari. M'agradaria proposar una nova portada basant-nos en el disseny Neerlandès. [1]. Us sembla interessant? Us agrada? Algú m'ajudaria amb el tema plantilles? --Kippelboy (disc.) 13:22, 15 març 2015 (CET)

M'agrada el disseny i m'agrada anar canviant. Endavant, és més fàcil parlar sobre propostes concretes. --V.Riullop (parlem-ne) 16:11, 15 març 2015 (CET)
@Kippelboy: M'agrada força excepte l'encapçalament i els títols, que no m'agraden gens. A Viquillibres també estem creant una nova portada, i podria adaptar ràpidament el seu encapçalament amb alguns canvis per a la portada d'aquí, si us agrada més (i basat en wikidata). M'ofereixo voluntari a ajudar, però sempre i quan, partint de la idea neerlandesa, fem un disseny únic per a nosaltres. --Xavi Dengra (MISSATGES) 18:46, 15 març 2015 (CET)
Aquí va un disseny molt primari del que seria la meva proposta d'encapçalament per a la nova portada. --Xavi Dengra (MISSATGES) 22:40, 15 març 2015 (CET)
Ja està acabat el prototip a Usuari:Xavier Dengra/proves. Aviam què us sembla i què s'hi pot fer. --Xavi Dengra (MISSATGES) 15:59, 21 març 2015 (CET)
M'agrada la portada en neerlandès, dóna cert aire de seriositat, però com diu en Vriullop caldria treballar amb propostes concretes. --Davidpar (disc.) 22:55, 15 març 2015 (CET)
A mi em convenç força la proposta d'en Xavier Dengra, està quedant força bé.--Mikicat (Parlem!) 10:03, 16 març 2015 (CET)
M'agrada la versió neerlandesa, però estaria bé tenir un estil visual consistent amb Portal:Portada i Viquipèdia:Portal. D'altra banda, penso que no cal posar els portals temàtics a primera línia de portada, ja tenim l'enllaç al portal de portals al menú principal.--Arnaugir (discussió) 15:37, 16 març 2015 (CET)
Trobo que la capçalera menja molt d'espai i impedeix que el contingut dinàmic tingui més visibilitat. Podem dir que la majoria de gent que aterra en la portada de la Viquipèdia sap què és la Viquipèdia. D'altra banda, no estaria bé donar més rellevància als projectes germans, mostrant directament una selecció dels seus continguts? Dit d'una altra manera, treure l'espai de promoció estàtic de la Viquipèdia de dalt, i afegir un espai equivalent de promoció dels projectes germans a baix.--QuimGil (disc.) 09:37, 26 març 2015 (CET)
D'acord amb en Quim que hi ha molt d'espai desaprofitat amb la capçalera, i a més aquest espai desaprofitat és espai blanc que no aporta res. En general, a la resta de la portada també m'hi sobra espai blanc. El nou format de la secció de notícies no em sembla malament, precisament perquè aprofita millor l'espai.
Dels projectes germans, el principal dubte que tinc és si estan prou madurs com per promocionar-los cara als lectors.--Pere prlpz (disc.) 12:25, 26 març 2015 (CET)
Pel que fa al disseny, tampoc m'agrada la capçalera, no només l'espai en blanc, sinó tampoc els colors, em sembla que hauria de ser molt més senzill i funcional. Pel que fa al disseny la resta em sembla molt bé. Pel que fa al contingut, no entenc la secció de novetats, serà dels últims articles creats? I hi trobo a faltar els enllaços a les altres llengües.--Medol (disc.) 12:37, 26 març 2015 (CET)
I sobre el contingut tinc dos dubtes sobre dues coses que tenen molt bon aspecte, de disseny, però que no veig clar que tinguem gaire per posar-hi al darrera:
 • Els portals: diria que en general no estan en un estat com per destacar-los tant a la portada. A més, és difícil fer-ne una selecció tan curta. Podria funcionar si a la vegada que refem la portada renovéssim els portals a destacar.
 • Les novetats: si són articles nous, no són els més adients per la portada. I si no, què són?--Pere prlpz (disc.) 16:23, 26 març 2015 (CET)
@Pere prlpz, Medol, QuimGil: Gràcies per donar la vostra opinió, em fa il·lusió que us hagueu pres la molèstia d'analitzar-la! Us comento:
 • Teníeu raó en què l'encapçalament era massa gruixut i l'he comprimit moltíssim. El color és evidentment variable, i de fet a Usuari:Xavier Dengra/proves/Encapçalats he estat provant altres opcions i la meva idea inicial és que cada cop s'entrés a la portada aparegués un color diferent (o segons l'estació de l'any... no ho sé; però petites variacions de l'encapçalament per estar al gust de tothom i no fer-la monòtona).
 • Pel que fa a la secció de novetats, és quelcom que a la portada neerlandesa crida l'atenció, perquè posen a primera fila els últims articles nous amb prou entitat quant a contingut i estructura. Crec que podria ser maco a nivell d'introducció dels editors novells - si fan un article acceptable se'ls pot "premiar" els primers esforços d'aquesta manera -.
 • Per últim, la selecció de portals l'he adaptat directament de la versió neerlandesa. És possible que sigui massa selectiva, però tampoc crec que es molt agrupadora de les temàtiques més destacables a nivell acadèmic i enciclopèdic. Sempre es pot eliminar aquesta part, o adaptar els portals (que al cap i a la fi és l'espai de noms menys visitat i que estaria bé aprofitar més).
 • Els enllaços a altres llengües els veig innecessaris tenint en compte que a la barra lateral hi són totes. La gràcia diria que és fer-la concisa per evitar fer "scrolling" no? No obstant, sempre podríem afegir una línia o dues a la secció de projectes germans destacant-ne les altres.
Us animo a que contineu donant idees per millorar-la. --Xavi Dengra (MISSATGES) 16:23, 29 març 2015 (CEST)
M'agrada molt el nou disseny. Tot i així, trobo a faltar unes separacions més definides entre els diferents apartats. Sobre el que diu en Pere prlpz dels projectes germans, que potser no tenen la suficient consistència: bé, depèn del projecte. Si mirem Viquidites, Viccionari i crec que també Viquillibres tenen suficient consistència. La resta no, però precisament si els promocionem els hi podrem donar més importància. --Unapersona (Missatges | xat) 21:04, 29 març 2015 (CEST)
@Unapersona: A què et refereixes quan dius això de les separacions més definides? --Xavi Dengra (MISSATGES) 22:13, 29 març 2015 (CEST)
@Xavier Dengra: A la portada actual les diferents seccions estàn més separades. Prova de fer que les vores dels requadres tinguin un color més fort, potser millorarà? --Unapersona (Missatges | xat) 18:06, 30 març 2015 (CEST)

Descripció de Wikidata

Gràcies a un correu a OTRS he revertit un vandalisme de fa 5 mesos. És un cas difícil de trobar i amb repercussions inesperades. Si teniu un mòbil Android amb l'app Wikipedia, cerqueu Mallorca. Segurament encara sortirà mentre no refresquin la pàgina. Abans de la intro mostren una imatge, en aquest cas la bandera, que és la primera imatge de l'article, i sobre la imatge mostren la descripció de Wikidata. A Google i Facebook fan dissenys similars. Això em fa pensar en dues coses:

 1. La primera imatge de la infotaula hauria de ser la imatge més representativa. Per exemple, vegeu a Facebook l'article en castellà es:Club Esportiu Júpiter amb la primera imatge de la infotaula (és tema a banda, tampoc resolt aquí, però vaja tela amb les banderetes dels nassos).
 2. La descripció de Wikidata és un camp a omplir i controlar com a definició bàsica que pot tenir múltiples usos. Si he trobat el vandalisme és gràcies al giny WikidataInfo activat en les preferències.

--V.Riullop (parlem-ne) 17:09, 16 març 2015 (CET)

Ja es veu el potencial transmissor que tindrà WD (quan estigui més omplenat) per la seva capacitat multiplicativa. A més, el fet de ser dades estructurades, farà que -com nosaltres- altres (xarxes, APPs, mitjans comunicació,...) ho facin servir com un open data per a les seves pròpies explotacions, una cosa menys fàcil de fer amb VP. Per tant, intueixo que ens caldran més ulls i bots policies allà que a cap altre lloc. Gràcies, Vriullop, --amador (disc.) 05:50, 18 març 2015 (CET)
Gràcies per la informació. Per la meva part, ja m'he activat el giny.--Arnaugir (discussió) 09:47, 18 març 2015 (CET)

Viquiconcurs

(nota: copio el fil des de Viquipèdia_Discussió:La_taverna#Viquiconcurs)

Aquest any es fa Viquiconcurs?--Mikicat (Parlem!) 17:34, 16 març 2015 (CET)

@Mikicat: Viquipèdia:Viquiconcurs porta uns quants anys inactiva, no perquè hàgim perdut el l'afició als concursos i saraus sinó perquè hem anat canviant les modalitats. El que més s'hi assembla i que estigui ara mateix actiu és el Viquiprojecte:Unió Europea. L'any passat vam tenir com a mínim un parell de concursos més breus (Viquiprojecte:Viquirepte/estiu2014 i Viquiprojecte:Monuments/Repte 2014) que podria ser que enguany tinguéssin una nova edició (@KRLS, Kippelboy, Vriullop: alguna previsió?). A més, a Viquiprojecte:Viquirepte/500mil hi ha alguns enllaços a projectes que no són ben bé concursos però que donen el seu joc, i de tant en tant hi ha algun "challenge" internacional sobre algun tema o institució que també té forma de viquiconcurs.--Pere prlpz (disc.) 19:02, 16 març 2015 (CET)
D'acord--Mikicat (Parlem!) 19:03, 16 març 2015 (CET)
n'hi haurà més, però ara a fer articles per als 500 mil!--barcelona (disc.) 22:22, 18 març 2015 (CET)

Ordre estàndard de categories

A diferència del criteri majoritari a l'hora d'anomenar una categoria, n'hi ha dues que trenquen la uniformitat de la Viquipèdia. Algun administrador o persona coneixedora podria canviar la [[Categoria:Actors catalans del sud de sèries de televisió]] ->> [[Categoria:Actors de sèries de televisió catalans del sud]], així com també [[Categoria:Actors barcelonins de sèries de televisió]] ->> [[Categoria:Actors de sèries de televisió barcelonins]]? Moltes gràcies --Jove (disc.) 16:54, 18 març 2015 (CET)

Ja he proposat el canvi de nom. Per una altra vegada, ho pots fer tu mateix amb la plantilla {{Moure}}. Pau Cabot · Discussió 18:49, 18 març 2015 (CET)

Nomenclatura científica

M'he fixat que hi ha un problema, al meu criteri greu, de nomenclatura de virus. Totes les famílies tenen article sota una denominació acabada amb la terminació -írid segons el que s'estipula al punt 7 de Viquipèdia:Anomenar pàgines i, en concret, a Ajuda:Catalanització dels tàxons... Però per què? Ni el Termcat (que per exemple, sí indica que en francès hi ha la terminació -iridés) ni cap entitat lingüística catalana de referència que hagi buscat contempla l'existència d'aquestes adaptacions. Així doncs, per exemple, els articles Coronavírid o Herpesvírid haurien de passar a anomenar-se Coronaviridae i Herpesviridae. Desconec si aquests errors podrien estar sent extensibles a altres tàxons.

Notifico, en primer lloc, en Leptictidium, creador d'aquella pàgina d'ajuda segons l'historial. Aviam si ell té alguna referència on poder contrastar-ho. Sí és que sí estaria bé afegir-ho a l'ajuda, però si no em temo que hauríem de fer reanomenacions massives. --Xavi Dengra (MISSATGES) 23:30, 21 març 2015 (CET)

Hola, @Xavier Dengra:. Atenció, la secció dels virus no la vaig escriure jo, sinó un usuari anònim. En tot cas, crec que l'ideal seria enviar una consulta al Termcat i/o l'Optimot a veure si ens en poden dir alguna cosa, abans de començar a reanomenar en massa. —Leptictidium (digui, digui) 09:59, 22 març 2015 (CET)
Tota la raó, Leptictidium. Acabo d'enviar una consulta al Servei d'Atenció Personalitzada del Termcat, aviam què ens contesten. Fóra bo, per altra banda, fer una revisió per si la resta de tàxons poguessin tenir algun biaix de nomenclatura. --Xavi Dengra (MISSATGES) 11:49, 22 març 2015 (CET)
Leptictidium Aquí va la resposta de la consulta al Termcat:

Resolució:

En el cas dels virus, pel que fa a les denominacions de les famílies, no hi ha una tradició ni un consens general per a adaptar al català el nom sistemàtic en llatí, que és el que es fa servir usualment en obres de referència especialitzades (veg. el Diccionari enciclopèdic de medicina, el Diccionari de la sida del TERMCAT o la 13a edició –en català- del manual Medicina interna, de Farreras Rozman): així, es parla de la família Herpesviridae o Retroviridae, per exemple.

L’adaptació amb el sufix –írids (Herpesvírids) per al nom de família, i el sufix –irid per referir-se a un individu de la família (un herpesvírid) és correcta i adequada des del punt de vista formal, però proposar-ne l’ús preferent representa un pas endavant que actualment no es documenta amb una ocurrència significativa i que s’hauria de confirmar amb els experts de l’àmbit.

No us podem donar, doncs, una resposta taxativa. D’acord amb la situació que us hem presentat, és més adequat utilitzar la forma en llatí (Herpesviridae), tal com es fa en altres llengües (anglès, francès o castellà). En contextos discursius de vegades pot funcionar la fórmula “la família dels herpesvirus”, tot i que és una denominació menys precisa ja que es forma a partir la catalanització del nom d’un gènere (Herpesvirus) i aquesta correspondència no és exacta ni unívoca sempre: hi ha famílies de virus que inclouen més d’un gènere.

(Si vols t'envio còpia per correu privat). Què fem? Personalment, tot i que sigui una feinada, sóc partidari de reanomenar les pàgines afectades. --Xavi Dengra (MISSATGES) 21:04, 27 març 2015 (CET)

@Xavier Dengra: Gràcies per haver contactat el Termcat. De moment, em mantinc neutre perquè, tot i que diuen que no poden donar una resposta taxativa, admeten l'adaptació -írids com a «correcta i adequada des del punt de vista formal». A veure què diuen els altres viquipedistes. —Leptictidium (digui, digui) 21:48, 27 març 2015 (CET)
Vist com a viquipedista, m'és igual si l'adaptació és correcta. El punt rellevant és "[el nom en llatí] és el que es fa servir usualment en obres de referència especialitzades". Si l'adaptació també s'usa (sense tradició ni consens general... que actualment no es documenta amb una ocurrència significativa) doncs és per afegir en la introducció. --V.Riullop (parlem-ne) 21:59, 27 març 2015 (CET)
D'acord amb en Vriullop, i a més entenc que "correcte des del punt de vista formal" vol dir que l'adaptació, si es fes, s'hauria de fer aquesta manera, tot i que la situació actual és que no es fa de cap manera en català.--Pere prlpz (disc.) 23:22, 27 març 2015 (CET)
Llavors què fem? La majoria de pàgines, si creieu que s'han de reanomenar, estan contingudes a Categoria:Virus segons la classificació de Baltimore. A part d'això, estaria bé que un bot fes els canvis ortogràfics als articles on correspongui. --Xavi Dengra (MISSATGES) 17:03, 29 març 2015 (CEST)

Inputbox

Hola! Aquests dies estic donant consells a un novell que sembla que s'està animant a editar. Avui m'ha comentat que tot i tenir l'Editor Visual troba molt difícil començar un article des de zero perquè no sap quina estructura ha de tenir. M'ha proposat que es podria fer una plantilla per marcar l'estructura que hauria de tenir un article. He pensat en l'extensió InputBox (que si no m'equivoco tenim instal·lada). Què us sembla afegir un apartat a la Portada amb unes quantes inputbox sobre temes generals tal i com tenim a Viquidites i al Viccionari? Crec que podria servir com a porta d'entrada per a novells que vulguin crear nous articles. --Unapersona (Missatges | xat) 19:20, 28 març 2015 (CET)

A Viquidites i Viccionari hi ha una estructura rígida on cal una ajuda des de diferents llocs, fins i tot la portada. Aquí tenim com a punt de partida Viquipèdia:Estructura d'un article, unes recomanacions per a una estructura flexible. Prova-ho, però no enredem la portada, més aviat destinada al lector, i cal pensar que no servirà per l'editor visual. --V.Riullop (parlem-ne) 22:10, 28 març 2015 (CET)
Sí, estic d'acord amb tu tant sobre l'estructura més lliure dels articles que tenim aquí. I potser seria massa posar-ne a la portada. Però insisteixo en que algunes inputbox generals es podrien fer. Les biografies tenen totes (en general) la infotaula persona, una introducció, l'apartat "Biografia", "Obres" o "Publicacions" si és el cas i "Referències". Per fer-ho visible als novells però no tant als lectors es podria crear una pàgina a l'espai Viquipèdia: i afegir l'enllaç a la plantilla Benvinguda. --Unapersona (Missatges | xat) 15:38, 29 març 2015 (CEST)
Personalment no estic gaire convençut de fer un inputbox amb plantilla d'estructura precarregada. El consell més útil que pots donar a un nou editor és que miri articles de temàtica similar per tenir una idea de com hauria de ser l'estructura, que ha de ser flexible.
El que estic d'acord és que és complicat per un usuari crear un article nou, i encara més un article nou amb l'editor visual (m'hi he trobat les darreres viquimaratons). No hi ha cap caixa de text on es pugui introduir el nom d'un article nou i fer clic a un botó "crea". Ara mateix l'única manera (crec) és buscar l'article, que et digui que no hi és i seguir l'enllaç (que, a més, es veu poc). Per si no fos prou, per defecte et porta a l'editor de codi... hauríem d'arreglar aquestes dues coses (procés de creació d'article + editor visual per defecte). Per solucionar el primer, penso que un bon lloc pot ser el Portal viquipedista. Com ho veieu? Vriullop Unapersona. --Arnaugir (discussió) 19:07, 30 març 2015 (CEST)
@Arnaugir, Vriullop: corregiu-me si vaig errat, però el que s'hauria de fer perquè sortis l'editor visual seria canviar l'enllaç de creació de article?action=edit a article?veaction=edit. Mirant a la pàgina de l'extensió no veig que hi hagi cap manera, però potser se m'escapa alguna cosa.--Unapersona (Missatges | xat) 10:49, 31 març 2015 (CEST)
S'hauria de poder fer que fent clic a un enllaç vermell sortís per defecte l'editor visual. Jo no ho sé fer. :/ --Arnaugir (discussió) 10:56, 31 març 2015 (CEST)
@Arnaugir: Aquí tens l'enllaç. El que no sé fer és que surti en vermell i que a m´es puguis triar el títol...--Unapersona (Missatges | xat) 11:03, 31 març 2015 (CEST)
Això ja ho sé fer, però canviar la part de "action" per "veaction" als enllaços vermells no sé si ho podrem fer.--Arnaugir (discussió) 11:11, 31 març 2015 (CEST)
Potser és algun missatge MediaWiki, jo tampoc ho sé. Bueno, gràcies per l'ajuda i a veure si en Vriullop ens ajuda. --Unapersona (Missatges | xat) 11:14, 31 març 2015 (CEST)
Ho he preguntat aquí. Ja avisaré quan responguin.
He modificat MediaWiki:Searchmenu-new perquè la pàgina de cerca doni l'opció de crear també amb l'editor visual. Per fer-ho en tot enllaç vermell és un canvi dràstic. Segurament es podria fer amb un gadget opcional. Amb l'inputbox està explicat a la discussió de l'extensió: caldria canviar la configuració del wiki. --V.Riullop (parlem-ne) 11:56, 31 març 2015 (CEST)
Gràcies Vriullop.--Arnaugir (discussió) 13:19, 31 març 2015 (CEST)

Fusions

Les fusions d'articles és un dels temes de manteniment que passa més desapercebut, què us semblaria crear una pàgina de propostes de fusió com la que tenim de propostes de esborrament per agilitzar el procés. Cal dir que el protocol no hauria de ser tant estricte (tema votacions, etc.). Jo crec que això ajudaria a que els articles per fusionar anessin a parar en una categoria durant molt de temps. --gerardduenasparlem-ne 11:37, 31 març 2015 (CEST)

Ja existeix Viquipèdia:Propostes de fusió, un intent abandonat. --V.Riullop (parlem-ne) 11:58, 31 març 2015 (CEST)
Si a més dels tràmits actuals imposem un debat a l'estil de les propostes d'esborrat, en comptes d'agilitzar el procés el que estem fent és burocratitzar-lo i frenar-lo del tot.--Pere prlpz (disc.) 23:45, 31 març 2015 (CEST)

Ajuda

Icona de la Barra de la Taverna de la Viquipèdia.png
A l'apartat d'ajuda de la taverna atenem les demandes o preguntes sobre temes d'edició. Per a obtenir suport tècnic pregunteu a Tecnicismes. Sigueu pacients, però, que tard o prompte algun usuari vos n'atendrà. Es mostren les converses actives i s'arxiven automàticament les que tenen més de 15 dies d'inactivitat. Si voleu reprendre converses velles, cerqueu-les a l'arxiu de l'ajuda i inicieu un fil nou enllaçant a les converses prèvies.
Mostra només aquesta secció | RefrescaAmunt | Inicia un nou tema

Errada en el títol en crear nou article

Bones. He fet la bajanada del dia i he creat un article amb un nom incorrecte: en comptes de «Escalada en bloc», hi he afegit sense adonar-me'n «Portada/» al davant. Em podríeu indicar què puc fer per esmerçar-ho? Gràcies d'avançada.--papapep (disc.) 11:43, 25 gen 2015

Res, resolt, ja m'he ficat el cervell dins la closca i he reanomenat la pàgina, gràcies igualment a tothom :D --papapep (disc.) 12:13, 25 gen 2015

Domingo de Moradell

Fa uns dies vaig crear un parell d'articles de militars catalans del segle XVII. Com que són gent amb obra publicada, avui els he anat a buscar en el registres d'autoritat i els he creat a wikidata posant-los les referències pertinents. En el cas de Domingo de Moradell, que està registrat al SUDOC, no sé per quin motiu no apareix el registre al peu del seu article: apareixen el CANTIC i el VIAF, però no el SUDOC. Algú sap perquè?--Ferran Mir (disc.) 21:00, 18 març 2015 (CET)

@Ferran Mir: Fet Fet! [2]. Pel que veig a d:Property talk:P1025 la propietat d:property:p1025 que has posat és per llibres (per edicions de llibres, concretament), i per autors s'ha de fer servir d:property:p269, tot i que la majoria d'usos de d:property:p1025 que veig a Wikidata són incorrectes i no funcionen.
Probablement, convindria canviar els noms (labels) en català de les dues propietats per evitar confusions, i potser les descripcions també.--Pere prlpz (disc.) 23:35, 18 març 2015 (CET)
@Pere prlpz: Ostres! Doncs hauré de revisar algun altra entrada que he fet al wikidata perquè no m'havia adonat que hi ha dos SUDOCS: el identificador (per llibres) i el autoritat (per persones). Em sembla que he entrat algun SUDOC de persona com si fos de llibre, ja ho revisaré--Ferran Mir (disc.) 15:47, 19 març 2015 (CET)
@Ferran Mir: Per si els vols revisar: https://www.wikidata.org/w/index.php?title=Special:WhatLinksHere/Property:P1025&namespace=0&limit=500 . No sé si alguns són teus, però pels noms diria que hi ha uns quants autors, sobretot entre els primers. Algun suggeriment per uns noms més clars per les etiquetes? Com a mínim s'hauria de millorar les descripcions de les dues propietats per evitar confusions.--Pere prlpz (disc.) 15:51, 19 març 2015 (CET)
@Pere prlpz: Ja n'he trobat un altre: Joan Ventallol; ja l'he arreglat. No entenc que vols dir amb lo dels noms més clars per les etiquetes.--Ferran Mir (disc.) 15:57, 19 març 2015 (CET)
@Ferran Mir: Que la propietat pels llibres s'anomeni "identificador SUDOC" (semblantment a "identificador VIAC" i "identificador CANTIC", que són aplicables a les persones) porta a confondre-la amb l'"autoritat SUDOC". Seria bo trobar uns noms més clars, però mentrestant he canviat les descripcions.--Pere prlpz (disc.) 16:06, 19 març 2015 (CET)
@Pere prlpz: OK, no t'havia entés, però tens raó: els noms porten a confusió. Ja he revisat totes les entrades de la llista que m'has proporcionat i he arreglat les que tenien a veure amb edicions meves. En algunes, alguna ànima caritativa, havia repetit les dades de l'etiqueta identificador a la etiqueta autoritat. De totes formes, suposo que n'hi deu haver més pels títols de les entrades. Espero no haver-me'n deixat cap.--Ferran Mir (disc.) 16:16, 19 març 2015 (CET)

Museu de la Pagesia

Bon dia,

He completat molt l'article Museu de la Pagesia. però hem trobo amb un problema: si mireu el llistat d'exposicions de gran format que el Museu ha realitzat, veure que el llistat se'm cavalca amb una imatge que he penjat. no sé com solucionar-ho, sincerament.

Gràcies--Zampollillo (disc.) 22:52, 23 març 2015 (CET)

@Zampollillo: El més senzill deu ser moure la foto a la dreta. Ho he fet a l'article, aviam què et sembla.--Carles (enraonem) 22:56, 23 març 2015 (CET)
@Carles: tot i que m'agradava més amb la foto a l'esquerra, reocnec que possiblement sutuar-la a la dreta és la millor solució. Gràciesel comentari anterior sense signar és fet per Zampollillo (disc.contr.)

volen esborrar foto Subirachs

Em podeu fer un cop de mà oposant-vos a aquesta proposta ? Si hem d'esborrar aquesta foto, hem d'esborrar milers de fotos d'escultures !!.--amador (disc.) 22:31, 25 març 2015 (CET)

Ha fet unes quantes propostes amb escultures de Subirats i hi ha problemes diferents:
A més, un altre nominador ha fet commons:Commons:Deletion requests/Files in Category:Statues of Antoni Gaudí amb quatre fotos del museu. Dues són del bust de Subirachs (és el primer cop que veig una foto en dues nominacions a la vegada) i les altres dues de Joan Matamala a partir de la màscara mortuòria. Es podria argumentar que una còpia d'una màscara mortuòria no és creativa, però no tinc clar que sigui només un treball tècnic i no creatiu.--Pere prlpz (disc.) 23:29, 25 març 2015 (CET)
Més embolicat encara. El nominador de commons:Commons:Deletion requests/Files in Category:Sculpture of Saint George (Sagrada Família) ara surt amb que s'ha de demostrar que l'interior de la Sagrada Família sigui obra de Gaudí, i no tingui cap "creative input" dels arquitectes posteriors. Amb aquest argument, s'haurien d'esborrar totes les fotos de l'interior de la Sagrada Família. De fet, amb molta menys exigència hauríem d'esborrar gairebé totes les fotos d'estacions de metro que hi ha a Commons, però miro de no donar idees.--Pere prlpz (disc.) 00:41, 26 març 2015 (CET)
No seria millor tenir aquesta secció a la Taverna/Multimèdia? Justament anava cap allà a explicar el cas d'una altra imatge que volen esborrar.--QuimGil (disc.) 07:37, 26 març 2015 (CET)
Algunes de les fotos afectades són meves, però no he intervengut perquè no sé molt d'anglès i perquè reconec que no es podrà fer gaire cosa, són fotos d'interior i suposo que no aplica la llibertat de panorama. El que no entenc es que es faci extensiu a tot l'interior de la Sagrada Família. Em sembla recordar que fa dos o tres anys es va iniciar un judici perquè els actuals arquitectes de la Sagrada Família demanaven reconeixement a la seva autoria —el que vol dir que no ho tenien—, però no sé si ja s'ha ressolt o com va acabar el tema. Què podríem fer, consultar amb la Junta de la Sagrada Família? Salutacions.--Canaan (disc.) 17:20, 31 març 2015 (CEST)

Títol per a un nou portal

Des de la Cerdanya s'està treballant (@Bipuigcerdà:) per crear un nou portal per a la viquipèdia. Hi ha un dubte de com titular-lo, però. "Portal:La Cerdanya", seguint l'ús d'anomenar la comarca amb l'article, o "Portal:Cerdanya", seguint la tònica dels altres portals, que prescindeixen dels articles inicials (Portal:Garrotxa, Portal:Illes Balears, Portal:Unió Soviètica)? Jordi Roqué (Discussió) 09:41, 27 març 2015 (CET)

Veient el que tenim diria que l'ús és molt clar: posar els noms dels portals sense article, com fem amb els articles d'acord amb VP:AP. Aleshores, "Portal:Cerdanya", si convé amb redirecció des de "Portal:La Cerdanya" per si algú el busca així.--Pere prlpz (disc.) 14:27, 27 març 2015 (CET)
Gràcies, Jordi Roqué (Discussió) 17:32, 27 març 2015 (CET)

Com millorar el meu artícle: David Domingo

Hola a tothom!

Necessito un cop de ma per millorar el meu artícle sobre el videoartista David Domingo. Em surt l'avís de que el to utilitzat no és l'adequat --~~~~

Et recomano llegir Viquipèdia:Ajuda. Hauries de buscar referències a fonts fiables independents sobre l'artista i incloure-les correctament. Si tens qualsevol dubte, pregunta. Endavant!--Medol (disc.) 17:56, 27 març 2015 (CET)

Repte lingüístic

A veure, em fa falta un "concepte" que englobi a: filòsofs, economistes, erudits, estudiosos, historiadors, sociòlegs, etc. És a dir, professionals que el seu producte és d'impacte/transcendència social, que no (necessàriament) és "material" (escriptors, arquitectes, ...), tot i que hagin generat obra escrita, però sense que sigui el fi de la seva activitat, com en el cas dels escriptors o periodistes, i que no són artistes plàstics o escènics. Tenen com a característica comuna que acostumen a tenir mestres i deixebles. Alguna proposta eclèctica ?. Merci, --amador (disc.) 06:59, 31 març 2015 (CEST) (PD: no és una endevinalla, és que vull reanomenar la {{infotaula filòsof}} perquè serveixi per tot aquest col·lectiu.)

Es podria dir "infotala autors" o "infotaula escriptors", la paraula escriptor no sempre té a veure amb la literatura.--Dafne07 (disc.) 09:30, 31 març 2015 (CEST)
Tot aquest col·lectiu transmet els seus coneixements mitjançant la publicació de llibres. Tots dominen un o més camps del coneixement, i per tant, erudits o intel·lectuals podria incloure'ls a tots.--Columbusalbus (disc.) 16:27, 31 març 2015 (CEST)

Multimèdia

Camera-n--redbrush-pd.svg
A la Taverna Multimèdia respondrem els dubtes que tingueu quant a la càrrega i a l'ús de fitxers multimèdia (imatges, sons, vídeos...) en la Viquipèdia i a Wikimedia Commons. També és aquest el lloc més adequat per a parlar sobre legislació i llicències d'imatges. Si voleu recuperar converses d'un mes anterior, inactives o antigues, busqueu-les a l'arxiu de la Taverna Multimèdia per a copiar-les senceres i portar-les ací, inserint-ho al final amb la vostra nova intervenció.
Mostra només aquesta secció | RefrescaAmunt | Inicia un nou tema

Audio

Puc carregar aquest audio a commons? Ovidi Montllor. Gràcies--Medol (disc.) 15:45, 27 feb 2015 (CET)

Medol aquell arxiu posa que té accés "Rights Reserved". L'únic que permet és l'accés lliure del fitxer (escoltar-lo). Així doncs, no es pot menjar a Commons---KRLS , (disc.) 18:06, 27 feb 2015 (CET)
ok--Medol (disc.) 18:08, 27 feb 2015 (CET)

Quatre pobles i cap foto

A hores d'ara, hi ha quatre municipis catalans sense foto a Commons. Són Alcoletge, Ivars de Noguera, Juncosa i La Portella. Em queden una mica lluny, però penso que algú de vosaltres s'hi podria acostar i prendre alguna imatge. Gràcies! B25es (disc.) 11:52, 19 març 2015 (CET)

Bona feina en trobar-los. Abans era més fàcil, perquè des del 2007 hi va haver una categoria de municipis catalans sense imatge, posada automàticament per la infotaula, però el 2009 un administrador la va treure sense discussió per "sintaxi innecessària".--Pere prlpz (disc.) 12:38, 19 març 2015 (CET)

Category:SVG in Catalan

M'ha estranyat que commons:Category:SVG in Catalan no existís i l'he creat.--QuimGil (disc.) 23:48, 21 març 2015 (CET)

Imatge del dia

Hem posat en marxa un nou sistema per posar cada dia una imatge destacada en portada. Primeres dades:

 • Ricard Bofill i Leví té una mitjana de 5,6 visites diàries i va pujar a 20 per la imatge del dia.
 • Belfort, mitjana 0,2 diàries, 12 amb una imatge del dia.

Són xifres modestes, però tenen la seva repercussió relativa. Us animo a participar a Viquipèdia:Imatge del dia per anar revisant i afegint imatges. --V.Riullop (parlem-ne) 11:14, 24 març 2015 (CET)

Petició d'esborrament d'una foto de la Fura dels Baus

Vaig trobar una bona foto de la Fura dels Baus i vaig decidir proposar-la com a imatge destacada. Ara hi ha un usuari que demana que sigui esborrada per infracció de copyright. No conec l'autor de la fotografia i no vaig ser en aquell espectacle a l'aire lliure, i per tant no sé quins són els detalls, però ho comento aquí per si hi hi algú que pugui aportar llum a la petició d'esborrament. Si realment cal una autorització que l'autor no té, m'estic plantejant contactar La Fura dels Baus per a demanar-los-hi (i de pas preguntar si tenen imatges que podrien ser alliberades a Commons).--QuimGil (disc.) 07:43, 26 març 2015 (CET)

@QuimGil: No veig gens probable que tingui una autorització adient, especialment tenint en compte que sembla que devia ser un espectacle obert a tothom, i dubto molt que hi hagi arguments efectius per conservar la imatge. Aleshores, si estàs pensant en contactar la Fura dels Baus, jo no m'esperaria.--Pere prlpz (disc.) 12:16, 26 març 2015 (CET)

Llista d'imatges per esborrar

Vist l'augment de l'activitat esborradora de Commons, he actualitzat Usuari:PereBot/imatges per esborrar amb les imatges per esborrar que nosaltres estem fent servir.--Pere prlpz (disc.) 14:31, 26 març 2015 (CET)

Dubte fotos

Puc carregar a commons aquestes imatges? Tot i que són d'una web depenent de Gencat, diu que són de l'Arxiu.--Medol (disc.) 20:26, 27 març 2015 (CET)

Si amplies una imatge a la cantonada dreta de la fitxa hi ha un enllaç "Utilització de les imatges i video" i llavors diu "Avís: Es poden utilitzar les imatges i vídeos que estiguin subjectes a una llicència que així ho permeti (per exemple llicències Creative Commons). En cas de dubte, cal consultar l'organisme que apareix com a autor." Com que la fitxa no diu res se suposa que has de contactar a l'organisme. Ara bé, el llibre de Claveria, el censal i el llibre de costums estan al domini públic i sí que els podríes pujar. --Passavolant apunta clr gruix7 x25px.png Dvdgmz(Escriu-me) 10:08, 28 març 2015 (CET)
Gràcies!--Medol (disc.) 10:38, 28 març 2015 (CET)
De les obres en domini públic pots carregar fotos teves, però no fotos d'altres. --V.Riullop (parlem-ne) 22:24, 28 març 2015 (CET)
Ara bé, si la fotografia és una reproducció fidel d'una obra bidimensional, com ara un escaneig d'un llibre en domini públic, es pot carregar a Commons, com es pot veure a c:Commons:When to use the PD-Art tag, tot i que la legislació espanyola no hi estaria d'acord. Compte també que una foto d'un llibre obert o una foto d'un quadre amb marc són reproduccions d'obres tridimensionals, no bidimensionals, i això no s'hi aplica.--Pere prlpz (disc.) 23:46, 28 març 2015 (CET)
Correcte. No m'havia fixat bé en les fotos concretes. --V.Riullop (parlem-ne) 23:57, 28 març 2015 (CET)

Tecnicismes

Vegeu Viquipèdia:La taverna/Tecnicismes amb el nou format de discussió.