Viquipèdia:La taverna/Arxius/2004/Desembre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Text encara en anglés a les categories

Podria l'administrador traduir els textos automàtics de les pàgines de categories? Com ara: http://ca.wikipedia.org/wiki/MediaWiki:Categoryarticlecount Gràcies.--Arnadí 07:01 14 oct, 2004 (UTC)

Aquest ja està traduït. Però encara en falten forces més... joanjoc 16:21 3 des, 2004 (UTC)

Posant ordre

Ei, com que crec que a aquesta taverna l'hi fa falta un rentat de cara, he creat aquesta pàgina; Usuari:Joanjoc/Laboratori:La taverna. Com ho veieu? Ho creieu necessari? S'accepten propostes, suggeriments i edicions de tota mena :-) !!

A mi m'agrada bastant la nova proposta. Açò ja comença a ser caòtic. Makinal 23:55 21 nov, 2004 (UTC)
la tenim abandonada de la mà de Déu, però hi h aquesta altra pàgina: Viquipèdia:Arxius de la discussió - Llull 06:30 22 nov, 2004 (UTC)
Crec que si fem una nova taverna, hi hauriem d'incloure els enllaços a les pàgines que ens ha mostrat en Llull, des de la taverna mateix. I plantejo una nova pregunta; La discussió de la portada (Discussió:Portada), La taverna (Viquipèdia:La taverna) i la discussió de la taverna (Viquipèdia Discussió:La taverna), no haurien de menar a una única pàgina de discussió?
És que abans no temníem taberna (èrem abstemis), tot es feia a la pàgina de discussió de la portada. Llull 18:17 22 nov, 2004 (UTC)
    • Les millors wikis tenen una "taberna", "vilage pump", o cosa així, i un community portal. Mentre que la primera és un lloc de discussió poc seriós, i si no ho he entès malament s'esborra periòdicament, la segona seria més sèria.

Plàcid Pérez Bru 20:09 22 nov, 2004 (UTC)

Jo estic a favor de la proposta de Plàcid, tindre una pàgina de discussió general per a tot el món i una altra per als viquipedistes actius, per parlar del treball de la viquipèdia Peleguer 18:17 4 des, 2004 (UTC)

Nous administradors

Es fa saber a totho, que ací s'ha encetat una nova votació per escollir nous administradors. Llull 06:39 23 nov, 2004 (UTC)

Ja ho he fet saber a meta, però no sé si al lloc adequat -no m'hi entenc gaire-, de manera que agrairia que algú s'hi passès a fer un cop d'ull. Llull 19:33 28 nov, 2004 (UTC)

M'han contestat això: Done. Now with four administrators, it might be good to make one or two of them bureaucrats, then you won't have to come back here next time. - Andre Engels 17:39, 30 Nov 2004 (UTC) Llull 06:52 1 des, 2004 (UTC)

Bé, crec que m'heu escollit administrador, encara que no he rebut cap notificació "oficial". Gràcies pel vostre suport. El que necessitaria per començar és algun tipus de manual d'instruccions de l'administrador, o si voleu algun llibre d'estil de l'administrador. Potser, estic equivocat i no sóc administrador, però he vist que puc bloquejar a gent o protegir pàgines. He estat una setmana de vacances i per això ara estic completament fora de joc, he vist que vau fer una espècie de votacions d'administrador, no? Makinal 17:32 1 des, 2004 (UTC)

La informació disponible és a aquesta secció. Una guia d'administrador? Suposo que a meta.wikipedia.org hi tindran alguna cosa, sinó vés provant esborrant pàgines buides, que ningú trobarà a faltar. Llull 17:40 1 des, 2004 (UTC)
Per cert, que acabo de rebre una petició a la pàgina personal sobre la traducció de la interfície. Penseu que ara podeu ajudar en Plàcid i no deixar-li tota la feina per ell. Llull 18:14 1 des, 2004 (UTC)

Catalunya al Mòn - Articles que totes les llengues haurien de tenir

Penso que Catalunya no molt a aportar a una Enciclopèdia Universal multilingüe, que haurien de sortit al llistat d'articles que totes les llengües haurien de tenir. Em sembla que hi ha lloc no solament per al Tirant lo Blanc, sino per alguna cosa més, com a mínim a la part d'Història i Biografies. No veig ni Dalí, ni Gaudí, ni Esteban_Terradas_i_Illa.

Deixo als especialistes triar el més universal, però la meva pregunta a l'Administrador és hi ha alguna manera de que cada edició de la Vikipèdia proposi al projecte articles que totes les llengües haurien de tenir?

Paco 09:35 29 nov, 2004 (UTC)

Evidentment al Viquipèdia:Llistat_d'articles_que_totes_les_llengües_haurien_de_tenir no estan els conceptes bàsics "nostres" que hauríem de poder trobar en altres llengües (per a tu Catalunya, Dalí, Gaudí, per a mi, per ex. el País Valencià, Ausiàs March). És molt difícil que puguem dir als altres què han d'afegir, i també és molt difícil que nosaltres aprenguem Malai o Coreà, per a poder-ho fer.

Si et pot servir, hi ha un projecte relacionat que és translation of the week. Els viquipedistes poden suggerir un article que hauria d'existir en totes les llengües. Entre les coses "nostres" s'ha proposat la muixeranga (vegeu Translation candidates). Tu pots suggerir Dalí o Gaudí...--Arnadí 12:18 29 nov, 2004 (UTC)

Crec que la intencio del projecte del "llistat d'articles...." era de fer una llista de definicions curtes en angles (i traduir-la a d'altres llengues) que es poguessin fer servir com a base per viquipedies "petites". La vaig traduir mes que res per donar idees d'articles per fer. Si teniu propostes per la viquipedia en catala, afegiu-les a la nostra versio, pero si creieu que son d'interes general, haurieu d'anar al projecte original en angles (no se en quin estat esta ara). Xevi 21:24 1 des, 2004 (UTC)

Wikinews

Ací ha encetat un nou wikiprojecte -> Wikinews. Encara està en fase de proves. Llull 11:04 1 des, 2004 (UTC)

Neteja

Estic tractant de fer una neteja de tota la brossa que tenim per ací. Estic esborrant sistemàticament tots aquells articles que el seu contingut és solament una categorització. Per exemple Okrug d'Ust-Ordin-Buriat (que l'esborraré en breu). Totes aquelles pàgines que tenen un pèl més de contingut no les esborraré, però les fique al registre de pàgines per esborrar per esborrar-les en breu. Per favor, si algú no vol que s'esborre algun dels articles que he ficat al registre que ho diga. Makinal 23:25 1 des, 2004 (UTC)

Per cert, hi ha dos conjunts d'articles que no se que fer amb ells. Tots dos són tot articles amb definicions de diccionaris (o ni això) però són un coneixement que pot ser interessant mantenir. Els dos conjunts són el referent a les wilayes (ex: Daora, Hauza, i un llarg etc) i de dies sants (ex: Divendres de Passió, Dimarts Sant, Dissabte Piadós, etc). Que fem amb aquests articles? Makinal 23:30 1 des, 2004 (UTC)
Plàcid, com podem actualitzar el llistat de pàgines més curtes? Makinal 23:30 1 des, 2004 (UTC)

Acabe de trobar una solució més elegant pels articles aquests que estic a punt d'esborrar. Podriem incloure-los en el Wiktionary en català. Sabeu alguna manera de contactar amb la gent de Wiktionary? He entrat per allà però no tenen cap tipus de taverna com la nostra. Makinal 01:12 4 des, 2004 (UTC)

Bé, com ha passat ja una setmana i ningú no s'ha queixat pas, comence a esborrar tota aquesta brossa. De moment no esborraré els articles de les wilayes i dels dies sants, però hauriem de pendre alguna decissió al respecte. Makinal 21:10 8 des, 2004 (UTC)

Els sants i les wilayes jo les deixaria com a esborranys que són. Si bé el continugt és escàs si que és escaient per al cas, no és com d'altres que has esborrat en què un es preguntava per la utilitat d'aquelles pàgines. Llull 21:42 8 des, 2004 (UTC)

Dintre d'una estona començaré a esborrar tot el que hi ha a la llista de coses per esborrar (a excepció dels dies sants que encara no se que fer). Axí que com diuen en alguns llocs: Qui tinga quelcom per dir, que parle ara o calle per sempre. Makinal 20:36 13 des, 2004 (UTC)

Mireu el registre de pàgines per esborrar, que ja tinc el conjunt d'articles nominats per aquesta setmana. Si algú no li pareix bé que s'esborre algun article que ho diga! Makinal 21:47 13 des, 2004 (UTC)

Hola, al llarg d'aquesta tarda rependré la meua croada particular. Esborraré tots els articles registrats en el registre de pàgines per esborrar. Si algú té algo a dir, ja sap...

Makinal 21:06 20 des, 2004 (UTC)

Agraïments

He fet una nova plantilla per agrair de manera automàtica la web des d'on s'ha extret la informació per fer un article. Per usar-la heu de fer {{Extret|link amb el http:// davant|nom de la web}}. Espere que us siga d'utilitat. Podeu veure com queda al final de l'article de trobadors. Si penseu que altre text seria més adient, feu-m'ho saber. Makinal 00:13 3 des, 2004 (UTC)

Translation of the week

Encara no estic molt entusiasmat amb aquest projecte [1]. Almenys em serveix per no desconnectar del tot de la viqui, ja que he estat prou enfaenat últimament i he col·laborat poc. La cosa que volia posar al vostre coneixement és que la votació de candidats a la traducció de la setmana [2], ha col·locat la muixeranga al primer lloc (i sense fer trampes, l'únic catalanoparlant que ha votat a favor sembla que sóc jo) i podria ser que (si es manté l'avantatge) la setmana vinent fóra l'article triat per traduir-lo a més de trenta llengües. Ho dic més que res per si algú vol retocar la versió en anglés o en català abans de que la comencen a traduir, encara esteu a temps! Però no es tracta d'ampliar-los, perquè a la gent no li agrada traduir coses molt llargues. --Arnadí 17:09 10 des, 2004 (UTC)

Ascolta, que he fet uns retocs en la traducció anglesa de Muixeranga, sobretot en la introducció, perquè sembla que no captaven el significat d'allò que dius "intencionalitat representativa". No estic segur del meu anglès, pel que t'agrairia si pogueres fer-hi un cop d'ull. --Joanot 23:44 13 des, 2004 (UTC).
Sí, sí, la gent s'estava queixant d'això a la discussió. Tampoc sóc la reina d'Anglaterra però crec que l'anglés està ara millor ;-) Per cert, he tornat a posar allò de que les muixiganges s'estenien per tota la Península Ibèrica (mira que no havia posat Espanya, ja que en eixa època Espanya no existia). Per què ho havies llevat? Jo ho vaig copiar de la plana web referenciada i del llibre.--Arnadí 09:04 14 des, 2004 (UTC)
Ah! Doncs perdona! És que em pensava que algun traductor ho havia afegit, i jo només volia que fora el més fidel possible al text. Ho tornarè a posar com a tal. --Joanot 09:27 14 des, 2004 (UTC)
He demanat permís de publicació a un dolçainer que interpreta la Muixeranga per a publicar la peça en un format MP3 a la viquipèdia. Me l'ha concedit sota condició que no es face un ús comercial. Aquestes condicions són permeses a la viquipèdia?. I si ho son, què hem de posar a la pàgina del fitxer de so? --Joanot 20:57 18 des, 2004 (UTC)
La Viquipèdia es distribueix sota llicència GFDL. Mira-t'ho i veuràs que s'en permet l'ús comercial, amb la condició que se citi l'origen i es mantinguin les condicions de redistribució. Preferiblement, tot el material que incorporem hauria de ser amb aquesta llicència o de domini públic, però per imatges es poden utilitzar d'altres llicències i explicar-ho a la plana de descripció. Suposo que serà el mateix per fitxers de so o multimèdia en general. Xevi 10:16 19 des, 2004 (UTC)

Categories d'història

Fa una estona m'he tirat a categoritzar l'article del Compromís de Casp. El problema amb el que m'he trobat és que no sabia ben bé a quina categoria ficar-ho. Lo ideal haguera estat algo així com Història de la Corona d'Aragò, o símplmement Corona d'Aragó. Com aquesta categoria no existia, ho he ficat en la categoria d'Història de Catalunya, on també hi han articles relacionats a la Corona d'Aragó i que no sols afecten a Catalunya, com per exemple Decrets de Nova Planta, Roger de Llúria i altres.

Alhora, he vist que l'article sobre la Corona d'Aragó està en la categoria d'Història d'Espanya. Creant-se així una inconsistència que fa mal al cap. I no sols això, sinó que les categories d'Història del País Valencià i Història de Catalunya, estàn fora de la categoria d'Història d'Espanya!

Algú proposa una reestructuració intel·ligent i no esbiaixada per cap fet subjectiu?

Makinal 07:46 11 des, 2004 (UTC)

La classificació d'aquestes categories duen molts de mals de cap, però el que sí que crec és que les persones s'han de classificar a categories de biografies i no d'història. Llull 09:02 11 des, 2004 (UTC)

Bé, ja he fet una reestructuració. A veure si us agrada. El criteri ha estat aquest:

  • Incloure la categoria d'Història de Catalunya en la categoria d'Història d'Espanya.
  • El mateix per la categoria d'Història del País Valencià.
  • Crear dins de la categoria d'Història d'Espanya, la categoria de Corona d'Aragó.
  • Moure tots els articles relacionats amb la Corona d'Aragó a la categoria del mateix nom.
  • Si hi ha algun article que és important tant des del punt de vista històric de la Comunitat Valenciana (o Catalunya) i la Corona d'Aragó, s'han mantingut ambdues categories. Per exemple: Revolta de les Germanies, Comtat d'Osona, etc. Però no Compromís de Casp o Almogàvers.

Makinal 05:57 13 des, 2004 (UTC)

Ah! I també he mogut la categoria de Cultura ibèrica a Història d'Espanya, i he creat la categoria Al-Andalus, per a que l'aneu omplint d'articles, que d'Al-Andalús hi ha molt poc, amb més de 700 anys d'història! Makinal 06:03 13 des, 2004 (UTC)

Ufs... valtros ja'm coneixeu companys, no me'n puc d'estar dir que... dalló... crec que classificar l'Història del País Valencià o de Catalunya dins de l'Història d'Espanya seria després de la Guerra de Successió, perquè abans d'eixa guerra i dels Decrets de Nova Planta no existia encara la concepció centralista, estat-nació moderna que es té actualment d'Espanya. No seria millor dir "Història dels regnes hispànics" fins a l'any 1707 (el·lementalment açò inclouria a Portugal), i que a partir d'eixa data ja podem dir "Història d'Espanya"??. No soc expert en història, però soc dels que pensen que la història que ensenyen a les escoles és en gran part esbaixada. --Joanot 22:59 13 des, 2004 (UTC)

Bé, estic d'acord amb tu que és un error d'historiació dir que l'història de al-Andalus és el mateix que la història d'Espanya (al igual com et vaig apuntar ahir en l'exemple dels romans. i.e. els romans no van entrar en Espanya, tal i com diuen molts textos franquistes, sinó a la Península Ibèrica). Per tant hauriem de buscar un terme geográfic i que la categoria es diguera: Història d'aquest-terme-geogràfic; i ahí si que podriem ficar al-Andalus, Corona d'Aragó, etc. sense cap càrrec de consciència.
Jo quan vaig ficar el nom "Història d'Espanya", em referia a Espanya des del punt de vista geogràfic (és a dir història del territori que engloba l'estat espanyol), per que si diem "Història de la Península Ibèrica" també hauriem d'incloure la història de l'estat de Portugal. Que en penseu? Makinal 00:20 14 des, 2004 (UTC)
Jo vaig vore un vegada una pàgina web de la Universitat d'Alacant que es tractava d'una mena de biografia de cadascun dels reis de tots els regnes hispànics. En aquell cas, abans de Carles I (crec) els reis els posaven com a reis dels "regnes hispànics" (Hispània és equivalent a la Península Ibérica), inclosos els de Portugal i de l'Al-Andalus. Després dels Reis Catòlics i abans de Carles I de Castella els posaven com a reis d'Espanya. No podem seguir més o menys el mateix criteri? No tinc desada l'adreça web, però el busque i com abans el tinga us ho posarè ací. --Joanot 09:48 14 des, 2004 (UTC)
PD: Ací el tens http://www.cervantesvirtual.com/historia/monarquia/presentacion.shtml .

Gent, l'estat grec unificat no va existir fins al segle XX i a ningú li ha semblat fins ara malament que l'Antiga Grècia hi sortís en la categoria. Sens dubte l'Antiga Grècia forma part de la història del que avui dia anomenem Grècia encara que sigui una entitat absolutament diferent, Llull 10:05 14 des, 2004 (UTC)

Cert, però ja tens una petita diferència. No és el mateix dir "Antiga Grècia" que "Grècia" a seques. És el mateix raonament, no? "Hispànic" és una petita diferència, però significant, de "Espanya". Em pense que és el mateix raonament. --Joanot 10:57 14 des, 2004 (UTC)
Aleshores, segint el raonament de Martorell, la categoria d'Història de Catalunya o del País Valencià, sols hauria tenir articles de fets històrics que van passar des de la creació de les autonomies fins ara? És a dir que el llistat de comtes de Barcelona no els podriem incloure en la categoria d'història de Catalunya. Em sembla excesiu, francament. Makinal 16:59 14 des, 2004 (UTC)
Tampoc no et passes, home. Jo parlava amb un poc de rigorositat històrica. Jo crec que la Història d'Espanya (de l'Espanya com a Estat, no com a referència geogràfica) com molt prompte comença amb Carles I de Castella, o com molt tard comença amb la fi de la Guerra de la Successió. Abans d'aquestes dues dates s'hauria de dir "Història dels regnes hispànics". --Joanot 17:08 14 des, 2004 (UTC)
Però, a veure, això no s'aguanta. La ciutat de València és més del doble d'antiga que el Regne de València, però si es mira a Categoria:Història del País Valencià hi apareix Història de València. El raonament ha estat molt simple: València és en el territori on avui hi ha el País Valencià. I es dóna el cas que es vulgui o no, agradi o no (a mi no, què hi farem, a aguantar-se toca), Catalunya i el País Valencià són en el territori que avui és Espanya. Sinó, i en coherència, no podríem tenir els comtats catalans a història de Catalunya en ser aquests uns quants segles anteriors. A més, pensa una cosa, Catalunya haurà estat hispànica però mai no ha estat un regne. Llull 21:17 14 des, 2004 (UTC)
El cas de Catalunya és particular, però bén bé que hi havien reis catalans, i que fins el regnat de Martí I l'Humà la Casa Reial es deia la "Casa de Barcelona". Encara que Catalunya èra un Principat, açò no lleva que era un estat, el que pasa és que per causes polítiques li unia amb el regne d'Aragó, i com que els reis provenien de la Casa de Barcelona, Catalunya era un Principat, però era equivalent a un regne en totes les seues atribucions (òrgans de govern propis, furs propis, dret civil pròpi, etc...) M'equivoque?. En qualsevol cas, dir "regnes hispànics" equivaldria dir com "estats hispànics", però la concepció de l'Estat no vindria fins els Borbons. Ho sent, però desprès de vore la tan poca rigorositat històrica del documental "Historia de España" en la primera cadena espanyola, em referme en la meua possició.

Com categoritzar els articles d'història?

Continue proposant el següent (en negreta vol dir categories d'història d'una autonomia, que són "transversals"):

Categories per a articles d'història des de la desaparició de l'Imperi Romà fins l'inici de la colonització cristiana:

  • Regne Visigot de Toledo.
    • Totes les autonomies actuals tret de Galícia.
  • Regne dels Sueus
    • Galícia.
  • Història d'Al-Andalus.
    • Totes les autonomies actuals tret d'Astúries, Cantàbria, País Basc, i Galícia.
  • Imperi Bizantí
    • País Valencià, Múrcia
  • Marca hispànica
    • Aragó, Navarra, Catalunya, País Basc, Andorra.


Categories per a articles d'història des de l'inici de la colonització cristiana fins la guerra de successió:

  • Història d'Al-Andalus
    • Totes les autonomies actuals tret d'Astúries, Cantàbria, País Basc, i Galícia.
  • Història dels Regnes Hispànics
    • Història de la Corona d'Aragó
      • Catalunya, País Valencià, Illes Balears i Aragó
      • Regne de Sicília
      • Regne de Cerdenya
      • Regne de Nàpols
      • Consolats i ducats mediterranis.
    • Història de la Corona de Castella
      • Regne de Castella
        • País Basc, Múrcia, Cantàbria, La Rioja, Extremadura, Madrid, Andalusia, Castella-La Manxa, Castella-Lleó.
      • Regne de Lleó
        • Astúries, Castella-Lleó
      • Galícia, Navarra
      • Regne de Granada
        • Andalusia
      • Colònies d'ultramar
        • Canàries
    • Portugal

Categories per a articles des de la guerra de successió fins ara:

  • Història d'Espanya
    • Totes les autonomies actuals.
    • Colònies d'ultramar.
    • Colònies africanes.

És a dir, per exemple, l'article de la conquesta del País Valencià el classificaria com a "Història dels regnes hispànics", "Història de la Corona d'Aragó", "Història de l'Al-Andalus", i "Història del País Valencià", però un article sobre la "Guerra del Petroli" d'Alcoi al segle XIX el classificaria com a "Història d'Espanya" i "Història del País Valencià". --Joanot 22:20 14 des, 2004 (UTC)

I ara les biografies

Per si no teniem bastants dubtes existencials i mals de cap sobre la categorització de la història, us planteje una altra qüestió no-trivial que m'ha sorgit:

Estic traduint la bibliografia d'Averroes de la wiki castellana. A l'hora de categoritzar-ho clarament hi han dues categories:

  • Filòsofs
  • Al-Andalus

Però, com personatge que va neixer i viure al territori de l'actual estat espanyol, el fique a la categoria d'Espanyols? Com a precedents he vist que Ramon Llull (1212-1316) el tenim a la categoria de Balears (o Baleàrics si és que és correcte), Al-Azraq (1230-1277) a la categoria de valencians, Abat Oliba (971?-1046) a la de catalans, o Plató (427 aC-347 aC) en la de grecs (recordeu el que ha dit Llull abans sobre Grècia). D'altra banda, hauriem de moure la categoria de Valencians, Balears i Catalans a la d'Espanyols? O duem a terme un merdé, si em permeteu l'expressió, semblant a proposat per Martorell i que ja està duent a terme?

Per cert, també m'agradaria dir que estaria bé que arribarem a un consens abans de que algú comence a moure coses d'un lloc a altre.

Makinal 04:40 15 des, 2004 (UTC)


Si amb la categorització que portàveu abans ho teniem més fácil, jo no tinc cap inconvenient. Accepte que la meua proposta no és gens clara, és modificable, per descomptat (si no ho fòra, m'estaria menjant el GFDL, hehe). En quant allò que dius sobre les biografies, Abat Oliba, jo el consideraria com a català, ja que és d'un comtat català, a Al-Azraq valencià ja que pràcticament a tota la seua vida ja existia el Regne de València (ell naixquè a l'any 1230, i a l'any 1238 ja es fundà el regne), i si no és valencià, aleshores seria granadí perque els dominis de les comarques centrals a aquella època eren del regne-taifa de granada (crec que l'única que quedava). A Ramon Llull resulta que ser balear és quasi equivalent a ser mallorquí, ja que el regne de les mallorques, si no m'equivoque, abarcava totes les illes, ¿no?. En quant a Averroes com que ha nascut a Còrdova, dependrà de quan ha passat a sobirania castellana aquesta ciutat, de manera que si va ser molt posterior al seu neixement, jo sense dubtes el consideraria com a "andalusí" (gentilici d'Al-Andalus), i si ja estava sota sobirania castellana, el consideraria com a "castellà".

Però en cap cas els definiria com a "personatges espanyols". Una altra cosa és que tots dels que estem parlant siguen "personatges d'Espanya", que no té el mateix significat que "personatge espanyol". En el cas d'Averroes, per exemple, jo no el classificaria a "personatge espanyol", sinó com a "personatge andalusí" (o castellà), i en la pàgina de categories de "personatges d'Espanya" i ficaria les subcategories de "personatges andalusins", "personatges valencians", "personatges catalans", etc. En el cas de Miguel de Unamuno, per exemple, sí el diria "personatge espanyol" i "personatge basc", a menys que el personatge haja rebutjat explícitament o implícitament aquesta consideració, com per exemple Sabino Arana, al qual seria només "personatge basc".

Resumint, una cosa és com "classifiquem" els articles, i una altra cosa és com organitzem les categories i subcategories a les pàgines de categories. I la meua proposta (que no és inamovible, ho recorde) es tracta de "com classificar els articles", no de com organitzar les "categories" a les seues respectives pàgines, que com ho estava fent Makinal fins ara ja era prou correcte. Nomès que jo proposava crear la categoria de Categoria:Història dels regnes hispànics per a "classificar" aquells articles d'història d'Espanya en el que encara no existia Espanya pròpiament dita que coneixem ara. Però aquesta categoria indubtablement s'estaria dins de la pàgina de Categoria:Història d'Espanya (i també dins d'Categoria:Història de Portugal). Espere haver-me fet entendre. --Joanot 09:24 15 des, 2004 (UTC)

/* Guions o no? */

Hola, voldria saber quina es la forma correcta, multi-procés, multi-plataforma, multi-protocol, o al contrari, multiprocés, ... Gracies usuari:aseques

Segons el Manual d'estil de Josep M. Mestres, et.al., (ISBN 84-7602-333-2), i com a norma general, si el mot compost és format per un "verb + nom" o un "nom + adjectiu" no porten guió; escalfapanxes, celobert.
Però si la segona paraula comença amb r, s o x s'escriuran amb guionet; mata-rates, gira-sol, escura-xemeneies. joanjoc 17:53 13 des, 2004 (UTC)

Redirecció topónims catalans des de castellà

Hola, estem mantenint un debat entre Martorell i Makinal per veure si cal crear redireccions des del topònim castellà fins al català, ex: fer una redirecció des de Lérida a l'article de Lleida, Gerona a Girona, o Elche fins a Elx. La meua opinió és que no calen i que hauriem d'esborrar algunes d'aquestes redireccions que ja han estat creades. Si el motiu de fer-les és ajudar a castellano parlants a navegar ler viquipèdia, per això ja tenim el interwikipedia. Per favor, doneu-nos la vostra opinió sobre aquest tema. Makinal 16:50 14 des, 2004 (UTC)

Hi ha topònims valencians en valencià que no són oficials, i només és oficial en castellà, com per exemple la localitat de Xacarella (Jacarilla), al Baix Segura, i per açò els he posat també en castellà perquè com no es coneixen gaire, per a evitar que algú cree un nou article pensant-se que no existeixen. Hi ha altres localitats, per contra, que ténen denominacions oficials en castellà i en valencià, i em pense que ambdues han de tenir-ne entrada, el de valencià com a article, i el de castellà com a redireccionament al de valencià (com és el cas d'Alacant i Alicante, o el de La Torre de les Maçanes i Torremanzanas). Altres topònims en castellà que no són oficials, la majoria no els faig servir, bé perquè són prou coneguts en valencià, o bé perquè són incorrectes (per exemple, Muchamiel de Mutxamel no és oficial i a més és etimològicament incorrecte). No contrastant, hi han algunes localitats que han fet de la forma valenciana l'única oficial fa poc temps, i no es coneix gaire encara (com Elx i Elche, o Sant Joan d'Alacant i San Juan de Alicante). Aquesta idea no va ser meua, m'ho va suggerir Joanjoc arran de localitats valencianes tan poc conegudes en valencià com ara Xacarella (Jacarilla), Coix (Cox), o Benejússer (Benejúzar). --Joanot 17:19 14 des, 2004 (UTC)
Potser en poblacions con Jacarilla, Benejúzar o Sax podria arribar a estar d'acord, car són poblacions que històricament han estat de parla castellana. Però això no treu que hem de ficat les redireccions des de castellà per a tota la resta de poblacions (i.e. Elx, Sant Joan, Sant Vicent, Xixona, etc.), que històricament han estat de parla catalana.
D'altra banda veig que apuntes que Mutxamel no el redirecciones per que l'etimologia castellana és errònia, bé, i que em dius de la Torre de les Maçanes. Està completament acceptat que Torremanzanas és un atropellament lingüistic de primera categoria, car Maçanes no té res a veure amb pomes, sinò: hipòtesi a: Mans Sanes (que es van requerir per construir la torre); hipòtesis b: Mancances (car s'hipotitza que la torre es va utilitzar com hospital civil, on hi havia ingressats ferits de no-recorde-quina-guerra amb mancances físiques).
No sé, aquesta idea no és meua, i m'és igual si fer les redireccions o no, només se m'ha suggerit eixa possibilitat i em va semblar una bona suggerència. En el cas de la Torre de les Maçanes, ja ho sé ben bé que també és etimològicament correcte, és veritat, però el seu Ajuntament el manté com a nom oficial, i no hi podem fer res mes. És com allò de la oficialitat etimològicament i històricament incorrecta de Comunitat Valenciana: malgrat els contres, s'utilitza en casos d'estricta oficialitat.
Finalment, vull apuntar que per mantenir la coherència en tota la enciclopèdia, si finalment acceptem ficar les redireccions, també hauriem de ficar les de Lérida, Gerona, Valencia (sense accent en la e), Islas Baleares, Ibiza, Onteniente, Játiva, Mahón, i un llarguíssim etc.; la qual cosa no em sembla gens bé.
Crec que no vé al cas. Els topònims de Catalunya només s'accepten oficialment en català i, a més a més, són prou coneguts. No així en el cas d'alguns topònims valencians en castellà o oficialment binomials. De totes maneres, no vull gastar gaire energies amb aquest debat. A mi m'és igual, no em costa gens fer redireccionaments correccionals (els hi ha fins i tot per a mots incorrectes que adrecen a mots correctes), però si tanta molèstia hi ha, no els faig i ja està, que ja tinc prou feina. --Joanot 19:00 14 des, 2004 (UTC)

Alehores opines que com Comunidad Valenciana és oficial hauriem de crear la redirecció des de Comunidad Valenciana a País Valencià? Va, que algú altre opine, sinó açò sembla una discussió entre Martorell i jo. Makinal 19:10 14 des, 2004 (UTC)

Què vos sembla la següent proposta? Crear un nou template:incorrecte que diga alguna cosa com:
El terme XXXX no és un terme correcte en català, per la seua ortografia o 
perquè és en altra llengua. El terme correcte en la nostra llengua és YYYY.
I així evitem una redirecció automàtica (que de vegades fa pensar que el terme utilitzat és el correcte), clarifiquem que el nom no és el correcte i evitem que la gent es pose a fer un article que no pertoca perquè ja existeix. Deixaríem les redireccions quan són variants normatives del mateix concepte. Això passa amb moltes paraules i entrades, com ara "estatunidenc", "hardware", "Guerra de seccessió", etc., que es redireccionen quan estan "mal" escrites "per si de cas".

També podem fer dos templates, un per a correccions i un altre per a estrangerismes/barbarismes. Però trobe que amb un n'hi hauria prou. --Arnadí 19:13 14 des, 2004 (UTC)


Tot i que em sembla bona idea allò que diu Arnadí, crec que aquesta discussió no porta enlloc i, a més a més, m'és igual si fer redireccionaments o no, no ho veig necessari encara que "ajudaria". Així que deixe de fer-ho, encara que només era una suggerència de Joanjoc i ja no cal que te trenques més el cap en aquest afer. Val?. Vinga, una abraçada, que hi ha molta feina per fer. --Joanot 19:22 14 des, 2004 (UTC)

Genial la idea d'Arnadí. Salutacions. Makinal 19:25 14 des, 2004 (UTC)

No, no, no, no, no. Els termes correctes només són els que tenen entrades. Tenim un femer de termes incorrectes redireccionats "per si de cas". La política de la Viquipèdia (en aquesta versió i les altres) sempre ha estat no posar entrades del tipus "això és tal altra cosa" per només posar un enllaç. Llavors es~creeen redireccions. Em sona fins i tot absurd crear pàgines per parlar de paraules que no són catalanes en una enciclopèdia en català.

Ja m'estranyava a mi que no se li haguera ocorregut a ningú. Bé, encara que trobe que açò és un sistema informàtic al cap i a la fi i això que millore la seua utilització és bo. No em convenç per tant que no puguem, en principi, crear redireccions i entrades de coses incorrectes (si són molt freqüents i ajuden el usuari). Però m'has convençut amb la teua altra explicació de que les altres wikis no ho fan i que comptaria pàgines extres que són, en realitat, redireccions. Bé, caldrà desfer-ho tot. Per un dia que havia estat actiu, la que he organitzat! --Arnadí 20:11 14 des, 2004 (UTC)
Passa res. Llull 20:15 14 des, 2004 (UTC)

Quant als topònims. La nostra política inicial ha estat posar sempre els articles en el nom en català i redireccionar des de l'oficial (suposo que a tohom li sona lògic per a Osca o Terol). Per als municipis valencians amb només un nom oficial en castellà però versió no oficial en català personalment seguiria la mateixa política. Per als bilingües no acabo de veure important si fer-ho o no, sincerament. Pels que només tenen el nom oficial en català hi veig una necessitat nul·la. I a Catalunya, per llei, la totalitat dels topònims només són o en català o en aranès. Aquesta és la meva opinió. Llull 19:55 14 des, 2004 (UTC)

(no estic segur d'haver ho entés bé, deixeu-me posar dos casso pràctics i rectifiqueu-me si ho he malentés). La ciutat d'Elx té el nom oficial en castellà (Elche) i en català (Elx), per tant no fiquem la redirecció d'Elche cap a Elx per que Elx ja és oficial. En canvi, l'únic nom oficial d'Oriola és en castellà (Orihuela), per tant l'article es dirà Oriola, però hi haurà una redirecció des d'Orihuela. És així? Makinal 21:56 14 des, 2004 (UTC)
En el cas d'Elx més indiferent si té la redirecció o no. En el cas d'Oriola caldria fer-ho ja que hi ha puristes (per dir-ne alguna manera) que sempre es dediquen a crear pàgines en el nom oficial dient que és així com s'ha de dir. Fixeu-vos sinó en les guerres d'edició a la versió en castellà amb A Coruña/La coruña. Crec que d'aquesta manera s'estalvien maldecaps. Llull 22:00 14 des, 2004 (UTC)

En general estic forsa d'acord amb el que es diu en els darrers dos paragrafs. No crec que haguem de fer redireccions sistematiques del castella al catala per toponims catalans/valencians, pero em sembla raonable fer-ho per toponims que siguin originalment en una llengua diferent de la catalana (aixo valdria tambe per altres llengues a mes del castella). Xevi 23:32 14 des, 2004 (UTC)

Per tant el consens final és? (si s'ha d'esborrar quelcom ja ho faré jo, que sabeu que m'encanta) Makinal 05:52 15 des, 2004 (UTC)

Actualització de pàgines especials

M'han dit que estaven treballant en una eina que actualitzi a diari les pàgines especials com les pàgines sense categoria i aquest tipus. Esperem que sigui veritat ja que des que per problemes de sobrecàrrega del sevidor van haver d'anul·lar l'actualització a temps real que la seva actualització manual era molt incostant. Llull 20:15 14 des, 2004 (UTC)

Per cert, crec que és degut a aquesta actualització que a l'apartat de pàgines curtes n'hi ha aparegut la frivolitat de 91 buides. Llull 21:23 14 des, 2004 (UTC)
Mare meua! 91 buides! com se'ns ha passat això per alt?! Deixeu-me esborrar-les inmediatament! Makinal 21:59 14 des, 2004 (UTC)

Ja he esborrat tots els articles buits. Però abans d'esborrar-los he revisat l'historia de cadascún d'ells, no fos el cas que estigueren buits per àctes vandàlics. He trobat tres casos extranys:

Fixeu-vos que en l'historial de tots tres, abans eren articles drets i fets, però per algún motiu que no alcance foren esborrats. Algú té una explicació? Els restaurem o finalment els esborrem?

Ara vaig a esborrar tots aquells articles que no estàn buits però que el seu contingut són coses com: jdjdjdjdakslk, que també hi han uns quants. Tranquils que també revisaré l'historial per si un cas.

Makinal 01:52 15 des, 2004 (UTC)

Obrint pas era una plagi (mira la pàgina de discussió). Distribució De Programari es va passar a Distribució de programari (la versió antiga de Mediawiki no distingia entre majúscules i minúcules inicials de manera que vam haver de fer trasllats massius d'una forma a l'altra eliminant les anteriors) i Paranaz II d'Ibéria s'ha passat a Parnavaz II d'Ibèria (simple correcció de falta d'ortografia). Llull 06:31 15 des, 2004 (UTC)

Llibre d'estil de categorització

Seguint una proposta de Martorell i que ja ho tenia en ment des de feia temps, vaig a començar un llibre d'estil sobre la categorització, on intentaré recollir també un apartat per la categorització històrica. Aniré fent a poc a poc. Per favor, si teniu idees sobre les normes d'estil en aquest àmbit, introduïu-les i les aniré ordenant. Makinal 21:37 15 des, 2004 (UTC)

Ei! ja tinc acabat el llibre d'estil sobre la categorització. Si podeu, doneu-li un cop d'ull. Qui tinga ganes també pot fer una revisió ortogràfica, gramatical, etc. I per suposat, si veieu quelcom que se me n'ha passat, digau-ho. Quan ho tinguem acceptat i consensuat per tots hauriem de començar una estandarització massiva.
Fixeu-vos en el cas particular de la categorizació històrica. Pense que és una autèntica paranoia i que no serem capaços de categoritzar ni nosaltres mateixos els articles històrics. Així que, mireu-vos-ho amb lupa i sigueu crítics. A mi particularment, m'agradaria trobar algo més simple i funcional.

Makinal 06:31 16 des, 2004 (UTC)


Intens debat sobre País Valenciano

A la viquipèdia espanyola, concretament en l'article de "Comunidad Valenciana" hi ha un intens debat sobre l'ús de País Valencià. No tinc intenció de demanar-vos suport, perquè ni vull influir, i perquè conec i respecte la opinó de cadascun de vosaltres, però sí m'agradaria que hi participaren gent pròpiament valenciana per a donar el seu punt de vista sobre la realitat en què vivim, ja que allà m'estan posant a caldo gent de tot arreu menys valencians. --Joanot 14:08 16 des, 2004 (UTC)

He desfet una redundancia a l'encapçalament d'aquell article. Espero que no em bloquegen per aixo, ja que alli no estic registrat. Jo no trobo malament l'article tal com esta, ara be, la seva discussio a mi s'en fa plena de sentencies i dogmes que nomes fan que apuntalarse les unas a els altres i lo que pugui ser veritat queda amagat. No soc d'aquell pais, pero vaig viure alli una temporada -18 mesos nomes- a les ordres del generalissimo i d'aquella epoca recordo que no volia -la gent en general- sapiguer res que tingues que veure amb la cultura catalana, molt denostada llavors. Paciencia.--andreube 16:29 16 des, 2004 (UTC)

Clar, és que l'article tal com te l'has trobat va ser amb les meues últimes modificacions, i per açò han esclatat tots contra mi, en especial l'anticatalanista Wikikünster (o com se'n diga!). La veritat és que m'he sentit un poc agobiat per la reacció, i m'ha recordat certa època desagradable en què se'm va "mig" perseguir per fer exàmens en valencià a l'institut, tot i estar a la línea castellana. --Joanot 16:55 16 des, 2004 (UTC)
Buff, massa llarg .... M'he llegit solament el primer quart de la discussió. I, encara que probablement les idees polítiques de Wikikünster i les meues siguen molt diferents, en quant a wikipedia estic d'acord amb ell amb moltes coses (reitere que sols he llegit el primer quart de la conversa). Particularment en el que més d'acord estic amb és en aquesta sentència:
Respecto a la validez o no validez de la denominación "comunidad valenciana". Creo que ese punto no es debatible aquí ni en ningún otro artículo, como propone erri4A. Ese aspecto sólo sería tratable por las Cortes Valencianas si decidiesen revisar la denominación de la CV, cosa que en el momento actual es muy improbable. Creo que aquí debemos comportarnos como enciclopedistas, no como científicos, ni inventores, ni revisionistas políticos.
Makinal 20:23 16 des, 2004 (UTC)
No crec que siga ser gaire bon enciclopedista si només es recull allò oficial, ja sabeu la meua opinió. --Joanot 20:49 16 des, 2004 (UTC)
Buf, definitivament, m'acaben d'espantar de la wikipèdia espanyola, allò és un cau de reaccionaris, no s'hi pot fer res. És una lluita constant, una batalla de pedants, una guerra per la "única veritat", no pas un espai per a compartir el coneixment, i del bon rotllo. Qui m'ha manat ficar-mi!?!. Marededeumeueta, que soc fava!! --Joanot 23:08 16 des, 2004 (UTC)
Martorell, ja tens la meua allí. Tranquil que no hi ha res nou. Sí, ja he vist altres discussions de la wiki castellana i hi ha molts intransigents per allà. Fins i tot hi ha qui m'ha enviat missatges de felicitació per ser tan valent, juas juas. Que passa, que tenen algun ent obscur que si dius algo que no li agrada t'envia a les forces del mal? és per això la gent té por de dir el que pensa? juas juas (bé, em ric per no plorar). Makinal 00:36 17 des, 2004 (UTC)
He tornat a contraatacar. De debó, després de l'última contribució de Wikinoseké, et farà fàstic la seua cita juasjuas. Però no sé si en tindrè gaire d'estòmac per a aguantar aquesta discussió de vegades estúdida. --Joanot 15:38 17 des, 2004 (UTC)

Opino que seria bo que el temps faigi lo que te que fer i les postures s'aserenin. Penseu senyors que fins i tot els anticatalanistes tenen dret a expresar opinions, fins i tot incompletes o equivocades, que es corecte calificarles aixi i opinar lo contrari, pero que --per contra-- no es de profit per ningú calificar -i menys de forma que pugui ofendre- a les persones per simplement dir la seva. Fins l'any que be no tornare a mirar aquell article.. --andreube 16:51 17 des, 2004 (UTC)

Tens raó, de totes maneres, crec que jo ja he dit tot el que havia de dir, què més em queda? Potser desqualificar personalment a alguns? Potser com a la dita castellana de "difama que algo queda"? No, no seré jo. Gràcies per fer-m'ho vore, jo també deixaré de rondar per allà, que facen el que vulguen. --Joanot 17:40 17 des, 2004 (UTC)


Criteris per a l'eliminació d'articles

Hola, inicio aquesta discussió amb ganes de centralitzar les últimes discussions respecte l'esborrat d'articles curts, i d'adoptar uns criteris de quins articles cal esborrar i quins no... A mi personalment em sembla que s'han esborrat alguns articles com periheli als quals n'hi havia prou d'afegir la plantilla esborrany, ja que tot i que els articles eren encara molt breus, aportaven una informació inexistent a la Viquipèdia. Personalment estic a favor d'esborrar els articles que siguin un conjunt breu d'enllaços colocats en una pàgina (com ara Història de la ciència), pero no si contenen alguna informació redactada (com ara Icosàedre). joanjoc 17:55 22 des, 2004 (UTC)

Estic d'acord amb els dos exemples que menciones, però la meva opinió és que caldria organitzar un sistema de votacions semblant al de la Viquipèdia en anglès. Em sembla el millor sistema d'anar establint un consens, i sobretot fent-ho de manera oberta a tothom. --Xevi 18:37 22 des, 2004 (UTC)
En Makinal makinero ho va fer una vegada amb un article, que va sotmetre a votació l'esborrat d'un article, el de Mitologia aborigen, o sia, que les plantilles ja les tenim fins i tot fetes. --Joanot 18:51 22 des, 2004 (UTC)
A mi m'agrada més el sistema anglès pq hi ha una plana que centralitza totes les votacions. A més, la plantilla va bé per votar, però no gaire per donar els motius de pq es vol esborrar o no l'article. --Xevi 19:08 22 des, 2004 (UTC)

Canvi de programari

El canvi de programari ha incorporat certes millores com la pàgina de categories sense categoritzar (per cert, hi ha moltes més coses a traduir) o el permetre'm practicar l'alemany en aquesta versió en posar-hi la interfase en l'idioma que vulgui però no sé a sant de què, ha substituit de manera sistemàtica Viquipèdia per Wikipedia fins i tot quan no és en enllaç. He deixat un missatge demanant la correcció a bugzilla.wikipedia.org. A la versió en esperanto tenen Vikipedio com sempre de manera que no es deu a un canvi de polítiques del projecte. Llull 17:42 23 des, 2004 (UTC)

Em diuen a travès del bugzilla que ja està arreglat (o això entenc). Llull 08:49 24 des, 2004 (UTC)
Collonut, s'ha perdut la informació d'aquelles pàgines que abans d'arreglar el programari es van redireccionar de Wikipedia a Viquipèdia. A veure si pug fer-hi res. Llull 08:49 24 des, 2004 (UTC)
Res, que no hi ha manera. A pàgines recents diu que les pàgines recents s'han traslladat de Viquipèdia:XXXX a Viquipèdia:XXXX, o sigui que s'ha esborrat el contingut anterior i canviat per una redirecció. Sé que hi ha gent que s'ha descarregat l'enciclopèdia al seu disc dur, de manera que estaria bé que anès a pàgines recents i mirès quines són les pàgines que ha de recuperar. Llull 09:03 24 des, 2004 (UTC)
Benvingut altra volta Llull ! Jo tinc una còpia de la Viquipèdia a 26/11/2004 (la versió reduïda, que només conté les últimes versions dels articles, crec... ). Suposo que cal recuperar l'article; Viquipèdia:Com s'edita una pàgina (ara mateix m'hi poso), i no sé si val la pena recuperar la; Viquipèdia:Pàgina de proves, algun article més? joanjoc 15:29 24 des, 2004 (UTC)
Com que la pàgina de canvis recents també estava canviada en veure tants d'enllaços vermells m'he espantat pensant-me que havíem perdut moltíssim, però no ha estat així. He mirat a les pàgines recents i hi he trobat això:
En efecte, la pàgina de proves la podem deixar com està ara. Llull 15:36 24 des, 2004 (UTC)

Canvi de la Viquipèdia a la 1.4.beta 3

Sembla que avui ens han canviat la versió de la Viquipèdia (Notes de la versió). Crec que això ha provocat el canvi de nom de pàgines que es deien "Viquipèdia:Pàgina bla" per "Wikipedia:Pàgina bla". És per això que ara mateix no hi ha text a la taverna Viquipèdia:La taverna, ja que està a Wikipedia:La taverna. Suposo que n'hi haurà prou amb canviar de nom aquests articles perque torni a funcionar tot... Jo he reanomenat ja un parell de pàgines; Wikipedia:Pàgina de proves -> Viquipèdia:Pàgina de proves i crec que aquesta ja no dona problemes. Que n'opineu? Em fa un xic de por canviar-les totes... joanjoc 17:15 23 des, 2004 (UTC)

946 pàgines sense categoria

Les pàgines sense categories ja són menys de 1000 i es poden comptar. Reduir aquest nombre al màxim ens hauria d'ajudar al manteniment de la Viquipèdia per la facilitat que suposarà trobar articles no estandaritzats de gent que faci les seves primeres contribucions. Llull 08:44 24 des, 2004 (UTC)

Ja han baixat a 789, bo, però també és interessant veure que s'ha actualitzat per primer cop la pàgina especial de categories sense categoritzar de manera que les que estiguin buides ja es poden esborrar. Llull 19:46 28 des, 2004 (UTC)
Per cert que me n'acabo d'adonar de què encara un altre canvi introduit amb el programri és que les imatges enllaçades en les categories apareixen com a galeria enlloc de com a enllaços. Llull 22:54 28 des, 2004 (UTC)

Em sembla que el projecte ha adquirit la nova política de "si el servidor està sobresaturat, no motris les imatges". Almenys jo no les veig. Llull 10:54 29 des, 2004 (UTC)

Sembla ser que el canvi de programari ja permet fer bé redireccions des d'un article normal cap a una categoria. Vegeu-ho a cantants. Llull 12:33 30 des, 2004 (UTC)

Pàgines requerides

Tot mirant la llista de les pàgines requerides, he trobat, amor, resulta que te quatre vincles. Però de totes maneres, paraules d'aquest tipus, correspondrien molt més a una definició de diccionari que a una enciclopedia. La pregunta és, que s'ha de fer?

  • O be fer una entrada de la viquipedia
  • O potser fer un enlla al wiktionary??

Quina es la politica per aquest tipus de situacions?

Pots crear una redirecció amb un codi com el següent:
#REDIRECT wiktionary:ca:Amor
I en acabat crear l'entrada al Viccionari.
Però fixa't mirant en:love que sí que dóna per a un article enciclopèdic. Tot depèn de com enfoquis l'article. El que ara m'empipa és que per un error de progrmari de la versió 1.4, enlloc de llistar les pàgines requerides de les més requerides a les menys estan llistades al revès a partir de 4 enllaços. Llull 17:18 30 des, 2004 (UTC)