Viquipèdia:La taverna/Arxius/2009/Setembre

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Tauler de setembre[modifica]

Icona del Tauler de la Taverna de la Viquipèdia.png
A les novetats de la Taverna es publiquen novetats i anuncis de projectes, plantilles i d'altres temes d'interès, tant de funcionament intern com d'activitat externa. Es mostren les converses actives i s'arxiven automàticament les que tenen més de 15 dies d'inactivitat. Si voleu reprendre converses velles, cerqueu-les a l'arxiu de novetats i inicieu un fil nou enllaçant a les converses prèvies.
Mostra la taverna sencera | Amunt | Inicia un nou tema


Plantilla de carrers i avingudes[modifica]

Podeu utilitzar aquesta plantilla (Plantilla:Infotaula de vial urbà) per estandarditzar els articles de vials urbans, siguen rambles, carrers, passejos o avingudes. --espencat (disc.) 15:12, 1 set 2009 (CEST)

Resum d'activitats fetes per l' Associació d'amics de la Viquipèdia durant el mes d'agost.[modifica]

El mes d'agost hem fet alguna activitat i la resta han estat intents d'activitat perquè a l'altre banda no hi havia gaire ningú amb qui tractar.

Activitats[modifica]

 • 5 agost mail enviat a wikilingua.cat avisant que no compleixen les condicions de la llicència de la viquipèdia. Van contestar que ho arreglaran però que a l'agost estaven de vacances.
 • 13 agost. Mail enviat sense resposta per intentar col·laborar amb Dades dels països Catalans
 • 10 agost. Contactada la Xarxa omnia. Resposta agraint la proposta però que estan de vacances els responsables i que en parlarem el setembre.
 • 18 agost de 2009 Entrevista a COM Radio A partir del minut 8´20´´ fins al 35' 34´´. KRLS i Gomà.
 • 21 agost. La Agencia Catalana de Noticies va gravar-nos per fer un documental sobre la viquipèdia varen demanar que els enviéssim una foto del president de la associació amb en Jimmy Wales abans del començament del wikimania 2009 perquè potser traurien la noticia coincidint amb el wikimania. Els hi varem enviar però ni la noticia ni el reportatge encara no han sortit.
 • 26 agost visita al Casal de Catalunya de Buenos Aires. Tenen molts alumnes que fan classes de català. Varem analitzar la possibilitat de que els professors emprin la viquipèdia en les classes. Hi ha pendent contactar amb els professors i ajudar-los a començar. Si hi ha algun voluntari per seguir el tema o coneixeu algun viquipedista català que visqui a Buenos Aires contacteu amb Gomà.
 • 27 d'agost hem contactat al President del Consell Municipal de l'Alguer per mirar de fer algun acte amb motiu dels 200.000 articles. De moment no hi ha res definit. Gus.dan
 • També hem seguit els contactes amb Enciclopèdia Catalana però pendent de reactivar-ho tot al setembre.

Noticies[modifica]

El curs passat el nostre company Leptictidium va acabar la carrera amb tot matricules d'honor. Per una banda ens en alegrem, però per altre ja no viu a Perpinyà i no pot seguir representant-nos a la Catalunya Nord. Mai li agrairem prou els esforços fets per començar a fer florir la viquipèdia en una zona on tot és molt magre. En Capsot ha agafat el relleu. Anirem informant dels progressos.

--Gomà (disc.) 18:38, 2 set 2009 (CEST)

ara al setembre és hora de recomençar tasques, com sempre gràcies pel resum --barcelona (disc.) 18:55, 2 set 2009 (CEST)

article al punt[modifica]

El dos de setembre va sortir aquest article al diari El Punt. M'ha xocat la relativa virulència venint d'un poeta i professor universitari [1] [2]. No sé si des del Viquiprojecte:Relacions públiques de la Viquipèdia s'hi poden adreçar.
De tota manera a voltes amb la qualitat de l'edició catalana, i després del xat d'ahir, em pregunto si podem saber de forma genèrica quins són els punts forts i febles. El que dic a continuació és subjectiu, però sembla que som forts en espècies animals, en geografia, potser en història i art, pel que sé fluixos en cinema i ara que m'hi he posat en alguns articles pels 1000, amb forats en temes tècnics. Es pot tenir aquesta visió per grans temes? I sobretot comparant-ho amb altres wikis. --Pallares (disc.) 09:46, 4 set 2009 (CEST)

Jo li preguntaria si pot facilitar una llista de quins són els articles amb els errors gravíssims que ha trobat per a poder-los corregir. És molt fàcil escriure un article com aquest sense aportar cap referència i només repetint un tòpic. 158.109.210.96 (discussió) 09:51, 4 set 2009 (CEST)
Suposo que l'autor havia d'escriure un article pel diari i enmig de la falta d'inspiració va recórrer al "sobadíssim" recurs de criticar la Viquipèdia/Wikipedia. És una font d'informació gratuïta en la que s'hi col·labora desinteressadament, i tothom sap que és millor no fiar-se exclusivament de la Viquipèdia i contrastar fonts d'informació. A més a més, com vaig llegir per aquí fa temps, s'hi pot trobar informació de certs temes en català que no trobaries enlloc més. El correcte seria que ens indiqués quins articles tenen aquests errors gravíssims, com diu l'Anònim, i ja posats se li podrien passar alguns enllaços a articles de qualitat.--Edustus (disc.) 10:03, 4 set 2009 (CEST)
A veure, és del tot normal (i fins i tot és bo) que rebem aquest tipus de crítiques. La Viquipèdia (i em refereixo a la nostra, la catalana) té encara enormes mancances. Per exemple, hi ha un gravíssim problema de llengua: la majoria d'articles, fins i tot alguns que tenen distinció de qualitat, estan mal escrits. Tenim una feinada enorme per anar arreglant de tot i som massa pocs. Potser una bona cosa seria oblidar-se (quasi) del tot del rànquing en nombre d'articles respecte d'altres wikis i dedicar-nos només a treballar per millorar la qualitat dels que ja tenim. El prestigi de la Viquipèdia depèn sobretot de si els articles importants són bons o no. Fixeu-vos que les cerques al Google donen en primer lloc moltes vegades el corresponent article a la Viquipèdia, per tant tenim una responsabilitat enorme. --Carles Noguera (disc.) 17:09, 4 set 2009 (CEST)
P.S.: Em queixo i sóc el primer que hauria de treballar molt més a la wiki catalana, però per desgràcia la feinada que tinc a l'anglesa per mantenir els articles del projecte dels Països Catalans ja no em deixa temps per gaire cosa més :( --Carles Noguera (disc.) 17:09, 4 set 2009 (CEST)
Jo crec que la viquipèdia és sincera i ja diu que la nostra informació s'ha de contrastar amb altres fonts. Com a mínim nosaltres reconeixem que hi ha errors, però la GEC, Espasa, Britannica, DRAE, no accepten que erren i ells també fan errors garrafals. Difícilment alguna font no té errors. I sobre la neutralitat de la Viquipèdia, crec que ho és més del que ens pensem.--KRLS , (disc.) 17:22, 4 set 2009 (CEST)
més que el comentari sobre la fiabilitat etc que està més que sobat i ja cansa jo d'aquest article destacaria el que diu dels experts que no volen col·laborar etc. Està clar que tenim alguns experts, amb títol i sense, però també és cert que estaria bé atreure més professors d'universitat, per exemple. No crec, però, que sigui perquè siguem amateurs o coses similars, té més a veure amb signar o no l'article i treure beneficis de les publicacions --barcelona (disc.) 18:29, 4 set 2009 (CEST)

Que se'n parli és bo. Que es doni l'alerta dels perills d'una determinada eina indica que l'eina té un gran potencial i algú es creu amb el dret d'opinar sobre el tema. L'articulista aposta per una solució que la viquipedia ja té assumida: És el problema de la falta de referències. També crec que no coneix bé el funcionament de la viquipèdia perquè la tendència és a eliminar errors més que a crear-ne més. Finalment cal tenir present que la viquipèdia no és una obra acabada i que s'exposa després d'unes galerades. És una obra en procés de creació i que caldrà jutjar dintre de 3 o 5 anys. Mentre, aprenem dels errors, seguim omplin les moltes manques que té, en quantitat i en qualitat. S'està fent història i alguns ajuden a fer-la i altres en són espectadors; en aquest cas hi ha plena llibertat per decidir en quin bàndol un vols estar-hi. NO hi ha excuses de "no m'han cridat". És una bona notícia que la viquipèdia sigui notícia. Millor si els que en parlen en són uns bons coneixedors i saben valorar-ne el que hi ha de bo i el que cal millorar.--Peer (disc.) 18:50, 4 set 2009 (CEST)

Els professors d'universitat s'han (ens hem) d'adonar que les viquipèdies (sobretot l'edició anglesa) s'han convertit en l'eina estàndard de primer accés a la informació a tot el món. Com he dit abans, en buscar qualsevol tema al Google, si té una entrada corresponent a la viquipèdia, aquesta serà entre les primeres solucions de la cerca. Per tant, es tracta d'articles que són la primera cosa que molta gent llegeix quan s'interessa per un tema. Òbviament cal saber que hom no es pot aturar aquí, i que si vol aconseguir informació fiable i detallada cal anar a les fonts citades a l'article. Però és un primer contacte i això ja té moltíssima importància. En conseqüència, cap entès en cap matèria no es pot permetre el luxe de deixar de banda el tractament que la viquipèdia en faci, perquè si no és adequat això farà que moltíssima gent potencialment interessada en aquest tema n'agafi una idea equivocada. Ara bé, la reacció dels entesos quan s'adonen d'aquest fet transcendental, no pot ser la d'acusar el mitjà per no oferir la informació que ells consideren correcta, sinó arromangar-se i posar-se a treballar per evitar que sigui així. Estic dient, atenció, que cada expert (professor universitari, investigador, escriptor, o el que sigui) té el deure moral amb la seva especialitat d'assegurar-se que les viquipèdies en donin una cobertura adequada, tot fent o corregint els articles ells mateixos o comprovant si algú altre ho fa correctament. Qualsevol altra actitud és una negació de la realitat actual o una negligència professional. --Carles Noguera (disc.) 18:56, 4 set 2009 (CEST)
En un altre àmbit però en la mateixa línia del que diu en Carles Noguera, a wikimania la setmana passada en Jimmy Wales va explicar que un mestre li va dir que era contrari a que els alumnes fessin servir viquipèdia perquè podia contenir errors. Ell li va contestar que podia fer dues coses: dir-los als alumnes que no la fessin servir i després escandalitzar-se de que els alumnes no li facin cas o ensenyar-los a fer-la servir amb compte i responsabilitat.
A mi el que m'escandalitza no és que la gent llegeixi la viquipèdia amb compte per que pot contenir erros. A mi el que m'escandalitza és que la gent llegeixi altres obres amb fe cega.
Per una de les grans coses de la viquipèdia és que encara que arribi a tenir menys errors que les obres clàssiques sempre transmetrà la sensació d'incertesa i provocarà l'esperit critic i l'escepticisme.--Gomà (disc.) 19:23, 4 set 2009 (CEST)
Estic totalment amb tu, sempre es criticarà la viquipèdia per la facilitat d'introduir-hi dades sense referenciar, però alhora aquesta mateixa facilitat per editar articles és la seva gran força. --Beusson (disc.) 21:20, 4 set 2009 (CEST)

Aquesta crítica el que hauria de fer és esperonar els viquipedistes a posar (més) referències i bibliografia als articles, sobretot pels continguts més importants d'aquests. (Deixant ara de banda que hagués estat més rigorós posar algun exemple d'article important amb errors gravíssims)

L'actitud de posar en dubte la fiabilitat de la wikipedia hauria de ser extensible a la resta d'informació que ens arriba, sense arribar a la paranoia, però sí amb més esperit crític del que la majoria de gent té. (Hi ha mitjans de comunicació que a vegades fan o deixen de fer en funció d'interessos (polítics, empresarials, ...) i val la pena sovint contrastar la informació en diversos mitjans i en fonts originals, perquè els enfocaments poden arribar a ser diferents).

Quan cerco un article a una wikipedia (en l'idioma que sigui) consulto les fonts i referències que puc, abans de donar com a segures les afirmacions que s'hi fan. I a vegades la wikipedia em serveix com a portal d'entrada a altres llocs que contrasten la informació inclosa a l'article. Penso que les referències i la bibliografia són bàsiques en aques aspecte.

L'article destaca un possible punt feble de la wikipedia. (Un punt feble esmenable en alguns casos i ja esmenat en altres). I si ho pot fer és perquè no tots els usuaris tenen un esperit crític. Un esperit crític totalment necessari en un món on hi ha un allau d'informació.

L'article sembla centrat en fer una crítica a la wikipèdia. Però penso que la reflexió que se n'hauria de treure va més enllà (tot i que potser no sigui la seva intenció), ja que la manca d'esperit crític a la nostra societat està més extès del que seria desitjable. I s'hauria de canviar. Aquesta és la lliçó, tot i que l'article només es centri (potser injustament) a la wikipedia. --Puigalder (disc.) 21:27, 4 set 2009 (CEST)

La lectura que jo en faig és que compara una enciclopèdia d'experts amb una d'aficionats. Quan parla de referències no és en el sentit que les utilitzem aquí, sinó en si els editors tenen referències que els acreditin. En aquest sentit no ens hauríem de preocupar ja que mai serem una enciclopèdia d'experts i els elitistes sempre ens criticaran per això. Al final es fa una pregunta: "en aquest àmbit aprenen o desaprenen gairebé tots els joves... Tan poc ens importa?" La millor resposta és la de'n Jimbo que apuntava més amunt en Gomà: si t'importa, ensenya'ls de quina manera es pot aprofitar millor, si poc t'importa, desacredita-ho i escandalitza't perquè no et fan cas. --V.Riullop (parlem-ne) 21:47, 4 set 2009 (CEST)
Estic d'acord amb la lectura que en fas, en la línia del que s'havia comentat més amunt. Jo en feia una segona lectura intentant treure'n alguna reflexió positiva en el sentit de millorar el tema de les referències allà on sigui possible i, amb una visió més global, respecte l'esperit crític (si tothom en tingués, la gent sabria rebre correctament totes les informacions que ens arriben). D'altra banda en aquest article periodístic he trobat que hi {{Falten referències}} sobre els articles que diu que ha trobat amb errors greus. --Puigalder (disc.) 15:38, 5 set 2009 (CEST)
Acudit molt encertat sobre l'autoritat i la viquipèdia (molt en la línia de la discussió) [3]. Estic d'acord en que el que realment preocupa als acadèmics no és la manca de fiabilitat de la viquipèdia (cap font té el 100% de fiabilitat), sinó que temen que si el projecte funciona la seva "reputació" personal pugui veure's disminuida. Personalment he conegut a catedratics tan a favor com en contra de la viquipèdia, però crec que els primers son majoria. Temps al temps.--Jey (disc.) 10:18, 7 set 2009 (CEST)
A banda d'aquestes disquisicions, que es fan en clau interna (dubto que l'erudit en qüestió estigui seguint el fil d'aquestes), potser plantejar-se fer una carta al director i un altre a l'autor del article, del tipus: Com a editor/s de la Viquipèdia som conscients de que aquesta presenta mancances en part dels seus continguts, no obstant crec/creiem necessari ressaltar algunes de les grans virtuts d'aquesta: com a ens de creixement continu, de fàcil accés i edició. Per a uns aquestes ultimes (Fàcil accés i edició) s'han convertit en eines de desprestigi, tot al·ludint a la manca de "crèdit" dels editors i els errors trobats. No obstant la persona que signa l'article del dia 2 de setembre referint-se a aquest fet hagués pogut fàcilment solventar els errors que ha trobat, o bé procurar donar a conèixer quin son aquests errors per tal de facilitar la correcció d'aquests per part d'altres. Com bé diu el Sr.Sunyer els continguts de la Viquipèdia s'autoregulen mitjançant les aportacions dels usuaris d'aquesta; així doncs encoratge/encoratgem a tot aquell qui trobi un error en aquesta que tingui a bé mirar de procurar els mecanismes que la viquipèdia posa al seu abast per subsanar-los i així anar afinant dit ens per tal que els nostres joves (i els no tant joves) no "desaprenguin". Potser podríem provocar algun canvi d'actitud. --Marc (Mani'm?) 11:05, 7 set 2009 (CEST)
Fa dos dies, el 5 de setembre, vaig enviar a la adreça de correu (destinatari: jgrau d'El Punt) de l'erudit en qüestió l'article amb el següent text:
Hola Magí Sunyer/jgrau,
El seu article al Punt ha suscitat diferents comentaris a la viquipèdia. També caldria que prengués notes de l'entrevista a COM Radio a partir del minut 8´20´´ fins al 35' 34´´.
Atentament.
Jordi Coll Costa
Amb els enllaços a la taverna i a l'entrevista, i la resposta que acabo de rebre ha sigut:
Jordi
Gràcies
Li ho he enviat a Magí Sunyer
Agraït
Jordi Grau
Li he contestat:
Hola Jordi,
Si no no hi tens objecció penjaré els dos correus a la discussió de la taverna de la viquipèdia.
Jo només he llegit el text de la web, sembla que l'article és més llarg, si és així me'l podries fer arribar?
La viquipèdia en català està a punt de fer l'article 200.000. Hem creat l'Associació d'amics de la viquipèdia, el 3 d'octubre es farà el 1er. Congrés de la viquipèdia a Figueres.
Jordi Coll
La seva resposta:
Jordi
Gràcies. L'article era idèntic al paper que el publicat a la web, em diuen (jo era de vacances)
Gràcies i cap problema
Salut
Jordicollcosta (discussió) 19:56, 7 set 2009 (CEST)
Estic d'acord amb en Marc d'enviar una o més cartes al director (secció el lector escriu) amb un text tipus el que proposa més amunt, signades personalment o per l'Associació amics de la viquipèdia. S'han de enviar a l'adreça cartes(at)elpunt.cat i s'hi ha de fer constar el domicili, el telèfon i el número de DNI o passaport de l'autor, millor que la seva extensió no excedeixi de 20 ratlles mecanografiades o 800 paraules. El Punt es reserva el dret de retallar, resumir o sleccionar-la. --Jordicollcosta (discussió) 11:42, 8 set 2009 (CEST)

L'article 200.000, i el projecte dels 1.000[modifica]

Companys, com veieu ens acostem a l'article 200.000. Us pregaria que quan quedi poc, aneu amb compte a l'hora de crear articles, i guardeu-vos articles "apropiats" per una fita com aquesta. Quan es va arribar als 100.000 hi va haver gent que va desencadenar una onada d'articles per intentar que el seu article fos el 100.000, però em sembla que tots estarem d'acord que la majoria d'aquells articles no eren els més aptes per aquesta mena de fita. Intentem fer que sigui un article que puguem mostrar amb ple orgull.

D'altra banda, volia comentar que ja han sortit les estadístiques de la Llista de viquipèdies per mostra d'articles pel mes de setembre. Hem retallat una part important de l'avantatge que ens duien els anglesos i ara ens trobem una mica menys de 9 punts per sota seu. – Leptictidium (auderiense) 12:33, 5 set 2009 (CEST)

Impressionant!!! La única Wiki que té tots els 1.000 sense cap esborrany! Moltes felicitats a tots els que hi treballeu!--Edustus (disc.) 14:49, 5 set 2009 (CEST)

Hi ha preparat cap logo especial com el que fan servir altres viquipèdies? 193.152.140.239 (discussió) 16:51, 6 set 2009 (CEST)

No, encara no. Si algú s'anima que ho proposi.--KRLS , (disc.) 20:01, 7 set 2009 (CEST)
Cal?--Jordicollcosta (discussió) 20:25, 7 set 2009 (CEST)
Doncs permet que la gent s'assabenti de la fita quan consulta la nostra viqui. I també serveix com a logo per la nota de premsa.--KRLS , (disc.) 20:31, 7 set 2009 (CEST)
(copiat de: La Viquipèdia aviat arribarà als 200.000 articles) --Marc (Mani'm?) 08:04, 10 set 2009 (CEST)
Com és la Viquibola dels 200mil?--Manlleus (disc.) 22:16, 9 set 2009 (CEST)
hom la faria, però no sap com ... --Marc (Mani'm?) 08:04, 10 set 2009 (CEST)
Sobre aquesta qüestió, havia vist que se'n parlava en una altra secció, més amunt, on hi havia una proposta d'un usuari.
Per part meva he afegit tres propostes sobre una mateixa idea per veure quina opinió hi ha respecte la composició, tenint en compte que els colors i tipografia tenen marge de millora en funció del que s'opini. --Puigalder (disc.) 15:43, 19 set 2009 (CEST)

Formatge de Maó[modifica]

Bon dia! Desprès de molt esforç per part de molta gent, l'article sobre el formatge de Maó s'ha millorat molt i és molt complert. Us convido a, si teniu un moment, que us hi passeu i si voleu podeu afegir comentaris o votar aquí. Hi ha una parada amb pa amb oli i formatge per la bereneta, als que vingueu... Gràcies.--Slastic (disc.) 17:25, 7 set 2009 (CEST)

Què voldríeu saber dels usuaris que consulten la Viquipèdia?[modifica]

Fa sis mesos es va fer un sondeig per conèixer millor els usuaris que consulten la viquipèdia en català. Molts de vosaltres ja en vau veure i valorar els resultats. Sis mesos després, es vol fer una nova enquesta als usuaris per veure'n l'evolució, i ens agradaria que proposéssiu noves preguntes que a l'anterior enquesta no es van fer i que creieu que seria interessant que es fessin a la nova enquesta. Deixeu aquí les vostres propostes. Gràcies. – Leptictidium (auderiense) 12:41, 8 set 2009 (CEST)

m'agradaria saber més coses sobre el contingut: què no han trobat, si troben que el tema que cercaven està ben explicat, si han accedit directament o per google, per quins motius buscaven aquella informació...--barcelona (disc.) 16:23, 9 set 2009 (CEST)

Error per canvi d'url del municat[modifica]

El municat ha tornat a canviar d'url. Algun bot podria canviar tots els articles que hi enllacen. Exemple del canvi a Santpedor.--Lohen11 (disc.) 12:55, 8 set 2009 (CEST)

El paràmetre via=0 o via=1 es pot estalviar. Ja és un cas vell Viquipèdia:Bots/Arxius/2008#Municat però sembla que ara definitiu. --V.Riullop (parlem-ne) 15:16, 8 set 2009 (CEST)
Fet Fet!, uns 390 canvis. --V.Riullop (parlem-ne) 10:38, 9 set 2009 (CEST)


Sobre dades, estadistiques i altres mentides (amb perdó)[modifica]

Per principi sempre desconfio de les estadistiques, especialment d'aquelles que el resultat es un percentatge ( per exemple aquest trimestre s'han venut un 30 % mes de cotxes que l'any passat). Normalment el percentatge sempre encobreix una mentida. Anant al gra, he vist l'estadistica http://meta.wikimedia.org/wiki/Llista_de_viquip%C3%A8dies_per_mostra_d%27articles, i he anat a mirar aquesta :http://meta.wikimedia.org/wiki/List_of_Wikipedias_by_speakers_per_article , cony som 7.500.000 de parlants.!. Vaig a la wiki-es, la wiki-en i la wiki-cat, i a cadascuna el nombre de parlants es diferent. Fins i tot a la wiki-es afegeixen un cartellet que diu :No se encuentra entre los 100 primeros. Ai carai. Busco altres idiomes que si son a la llista dels 100 primers, i no diu res. Ai carai!. Res, sense entrar en els redactats en altres llengues ( no vull escriure paraulotes) crec que ens hauriem de preocupar una mica en unificar les dades que influeixen en enquestes, corregint a altres vikipedies l'errada, si es el cas, perque si no, les estadistiques son falses. --XpoferenS (disc.) 11:48, 10 set 2009 (CEST)

Categoria:Història política[modifica]

Hola a tots. Tinc un dubte que volgués plantejar abans de crear una categoria. Duc molt de temps en aquest projecte i tinc molt camí recorregut (la gent que em coneixe ja ho sap) però sembla que quan es tracta de categories no se solen compartir els meus criteris o, si cal, es qüestionen en alguns casos.

Per aquest motiu, abans de crear una categoria m'agradaria demanar consell a la comunitat, per a després no trobar-me amb sorpreses desagradables. Ara bé, existeix una categoria que es diu Història política. Recentment he creat uns quants articles sobre corrents polítics de la història de l'Uruguai, però els he categoritzat dintre de la categoria "Història de l'Uruguai".

M'agradaria molt categoritzar aquests articles a Història política de l'Uruguai (actualment no existeix). Crec que seria molt més específic. El problema és que he fet un cop d'ull a "Història política" i no té subcategories d'"Història política per territori". Llavors, en crear la subcategoria d'"Història política de l'Uruguai", seria la primera en classificar-se per territori i no per ideologia, com les actuals. Per això la meva pregunta sobre si puc crear-la o no. Si considereu altres alternatives, estic obert a suggeriments. Gràcies per la vostra atenció. --Josep Gustau - Discussió 23:21, 11 set 2009 (CEST)

Jo hi estic d'acord. Ara bé, cal renovar la categoria i organitzar-la de nou. --Xavier D. || A disposar! 23:44, 11 set 2009 (CEST)
Jo també hi estic d'acord. Crec que el fet de que no n'hi hagi cap fins ara no indica que no n'hi pugui haver en un futur pròxim. --Beusson (disc.) 00:35, 14 set 2009 (CEST)
Hem sembla correcte, obra la possibilitat de consultar vers dues vessants: temporal i territorial. --Marc (Mani'm?) 08:04, 14 set 2009 (CEST)

Ortografia del català[modifica]

Estava buscant les regles per saber quan s'apostrofa "l'", però...no existeix cap pàgina sobre la Ortografia del català? (!) L'única que he trobat és Ortografia en genèric. M'imagino que és un tema extens, però vaja, em sembla tan bàsic... Si algú s'hi vol animar crec q és molt important. (sé q és més fàcil dir-ho q fer-ho, pero ara ara mateix no puc xd)--Josepsbd (disc.) 18:02, 15 set 2009 (CEST)

Això no seria més pel viquillibres? Aviam, es pot fer un article aquí que expliqués per sobre les característiques principals de l'ortografia catalana, però aquí no pertoca un manual detallat d'ortografia. – Leptictidium (auderiense) 18:22, 15 set 2009 (CEST)
Vistes les pàgines més llegides el 2008, diria que seria útil fer aquesta pàgina i totes les que calgui d'ortografia. Usuari:Meldor/Top_visites_2008
De les més de 150.000 pàgines que tenia aleshores la vp, entre les més llegides tenim:
ordre. visites al dia percentatge article
 23. 161 [ 0.05 %]: Català
 64. 70 [ 0.02 %]: Diccionari
 84. 62 [ 0.02 %]: Regles d'accentuació del català
132. 51 [ 0.02 %]: Flexió verbal del català
148. 49 [ 0.02 %]: Verb irregular
153. 48 [ 0.01 %]: Pronom feble
161. 47 [ 0.01 %]: Combinació de dos pronoms febles
187. 44 [ 0.01 %]: Diftong
218. 41 [ 0.01 %]: Dialectes del català
...
No veig cap problema en que s'ampliï l'article apòstrof tal com han fet a en:Apostrophe#English language usage o fr:Apostrophe (typographie)#En français, o que es creïn articles com en:French orthography o fr:Accent circonflexe en français. --V.Riullop (parlem-ne) 20:21, 15 set 2009 (CEST)
M'he animat a crear Regles d'apostrofació del català. Encara no està acabat però com bé deia el Josepsbd jo també penso que feia falta aquest article.--Quico (disc.) 23:26, 15 set 2009 (CEST)
Els continguts de la UOC són lliures o és una violació de copyright? [Discussió:Regles_d'apostrofació_del_català] --217.172.67.54 (discussió) 10:21, 16 set 2009 (CEST)

Aprofito per comentar que Viquillibres disposa del llibre Català, un llibre per aprendre la nostra llengua que a hores d'ara està força buit i podeu animar-vos a contribuir-hi. Si no sabeu com fer-ho o teniu algun dubte, podeu contactar amb mi i us ajudo en el que calgui. --Xavier D. || A disposar! 20:34, 15 set 2009 (CEST)

Història dels PPCC[modifica]

Agrairia suggeriment sde millores per a la plantilla:Història dels Països Catalans --espencat (disc.) 11:45, 16 set 2009 (CEST)

El meu suggeriment és eliminar-la i en cap cas substituir-la per la plantilla d'història de Catalunya. 158.109.210.96 (discussió) 11:48, 16 set 2009 (CEST)

I quan no és Catalunya? Per cert, no pretenc substitur les plantilles d'histoira de Cat i PV, senzillament unir els articles que hem identificat com a essencials a VP:1000C. --espencat (disc.) 11:53, 16 set 2009 (CEST)

Servidor, per motiu purament estètic, canviaria la senyera per un mapa dels PPCC. --Marc (Mani'm?) 12:58, 16 set 2009 (CEST)
Jo tampoc posaria la senyera, sinó el mapa tal com diu en Mafoso.--KRLS , (disc.) 13:06, 16 set 2009 (CEST)

A veure que us sembla aquesta variant. Es pot sel·leccionar una secció fent servir el paràmetre selected.

--Joancreus (discussió) 18:16, 16 set 2009 (CEST)

Xe, què bonica! Justament volia fer-la així i no sabia com! Gràcies, Joan!! La transferisc ja. --espencat (disc.) 09:03, 17 set 2009 (CEST)

Ara cal que algú escriga un resum històric dels Països Catalans, perquè després podem fer enllaços als articles principals.--espencat (disc.) 09:06, 17 set 2009 (CEST)

AJUDA URGENT! Error en la plantilla de traducció de cita web[modifica]

Hola, algú va crear la plantilla:cite web trad per traduir automàticament la plantilla de cite web de la Wiki anglesa. Bé, el cas és que jo he aprofitat aquest codi wiki per crear-ne una altra amb la diferència de que sigui per la plantilla de la wiki castellana de es:plantilla:cita web però el problema és que em diu error... (NOOOOO!...), en la pàgina de proves, la pàgina de la plantilla és a plantilla:cita web trad. La veritat és que no sé què és el que falla... Si algú ho troba i ho arregla em seria molt d'ajut per tots els articles que vaig creant i traduint ja que perdo molt el temps anar escrivint tota l'estona la plantilla original de citar web.

Gràcies per l'atenció!--Manlleus (disc.) 16:02, 21 set 2009 (CEST)

Sembla que he arreglat alguna cosa, s'hi mireu la pàgina de proves veieu que la plantilla funciona però just davant de la cita posa Error en el títol o la url.«».. Em podeu ajudar?--Manlleus (disc.) 19:31, 21 set 2009 (CEST)
He fet un retoc a {{Cite web}} i ha desaparegut la nota de l'Error que apareixia a la pàgina de proves. (He resituat les variables bilingües que havies afegit). De la resta del funcionament de la plantilla no he mirat res, de manera que ja diràs si apareix algun altre problema --Puigalder (disc.) 21:53, 21 set 2009 (CEST)
Funciona bé, ho provaré en els articles però crec que ja està. Moltes gràcies!--Manlleus (disc.) 09:00, 22 set 2009 (CEST)

Portades d'àlbums i senzills[modifica]

Hola! M'agradaria proposar una cosa per a debatre aquí. Jo (Layonard) com a Viquipedista, normalment acostumo a crear, editar o millorar articles relacionats sobretot amb l'economia i la música. Sobre aquest últim tema, creo articles sobre festivals, bandes, àlbums, senzills, discografies,...etc. i m'agrada deixar-ho tot el millor que puc. La cosa està en que, pel que sembla, a la Viquipèdia en català, no es permet posar cap fotografia ni dibuix en representació a un àlbum o un senzill (perquè m'entengueu, mireu l'article Palahniuk's Laughter, article sobre un senzill d'una banda de rock, on sembla que la imatge de la portada del CD no estaria permesa mostrar-la aquí. Ja m'han alertat d'això fa un moment.) a diferència d'altres wikipedies on si està permès.

Tot i així el copyright està mostrat a baix de la imatge, explicant el mateix que a la Wiki anglesa, amb la plantilla {{promocional}}:

 • CAT: Aquesta imatge, que té drets d'autor i que per tant no és lliure, ha estat feta per una companyia o organització per a promoure el seu treball o producte als mitjans de comunicació, com per exemple un material publicitari o una foto promocional d'una presentació per a la premsa.

Segurament els seus drets d'autor són propietat de la companyia que ha creat l'objecte promocional o l'artista que ha produït l'objecte en qüestió, tal i com es demostra en aquesta pàgina d'imatge. Es creu que les imatges en baixa resolució de material promocional utilitzades per a il·lustrar el treball o producte en qüestió.

 • ENG: This image is of a cover of an audio recording, and the copyright for it is most likely owned by either the publisher of the work or the artist(s) which produced the recording or cover artwork in question. It is believed that the use of low-resolution images of such covers solely to illustrate the audio recording in question.

El tema que m'agradaria obrir (per discutir aquí a la teverna) seria el de proposar la permissió d'aquestes imatges il·lustratives, ja que acaben de perfeccionar el contingut d'un article sobre un àlbum o una cançó.

Tot sigui per millorar la qualitat i l'aspecte de la Viquipèdia.

Gràcies,

Un salut! --Layonard, Viquiparlem? 17:30, 22 set 2009 (CEST)

Cal puntualitzar que, tot i que en aquest cas concret s'utilitzi la plantilla {{promocional}}, la discussió és en referència a l'ús (o no) de caràtules de discos. – Leptictidium (auderiense) 17:35, 22 set 2009 (CEST)
Exacte.--Layonard, Viquiparlem? 20:47, 22 set 2009 (CEST)
A la meva manera de veure tant de mal fa publicar alló que qui en té els drets no vol, com no publicar alló que s'ha fet per publicar. Per exemple un logo (logo d'identitat li diuen): les companyies boldrien que siguessin superconeguts, voldrien que es publiqués arreu, però interpretant sesgadament la llei, donat que té drets (el que només hauria de voler dir que no es pot usar per un altra companya) el logo no pot ser publicat, ningú el coneix i acaba per no servir pel que fou creat. Crec que aixó s'aplica a lo de promocional. La llei es pot interpretar sempre de moltes maneres, però per ara la manca de sentit comú sol ser la que predomina en les interpretacions, perquè com tothom sap "el sentit comú és el menys comú dels sentits" --joc (disc.) 01:27, 23 set 2009 (CEST)
Estic d'acord amb la idea d'en Layonard i crec que per la mateixa regla de tres, també hauria de ser aplicable en portades de llibres o caràtules de videojocs.Mbosch (disc.) 20:14, 29 set 2009 (CEST)
Evidentment!--Layonard, Viquiparlem? 21:50, 29 set 2009 (CEST)
Jo també estic d'acord amb el que diu en Layonard i amb la regla de tres, però penseu que aquest no és el primer fil que parla del tema, s'ha debatit altres vegades però no ens haviem posat d'acord de com interpretar la plantilla de promocional (almenys és el que vaig entendre...).--Manlleus (disc.) 18:48, 30 set 2009 (CEST)
Suposo que podríem interpretar-la de la mateixa manera que ho fan les altres Wikipedies (per exemple: Imatges/fotografies creades per o per a l'empresa/banda/(el que sigui) amb l'objectiu de promocionar, donar a conèixer o fer identificable un producte/servei).--Layonard, Viquiparlem? 23:36, 30 set 2009 (CEST)
Exactament, quines Viquipèdies fan aquesta interpretació? --V.Riullop (parlem-ne) 11:53, 1 oct 2009 (CEST)
A veure, en principi, això és el que he interpretat jo. Però diria que, per començar, la Viquipèdia anglesa segueix aquesta interpretació. (En la Wiki anglesa es permeten totes les caràtules d'àlbums, senzills, jocs, pel·lícules,... amb la plantilla {{promocional}}... jo només demano que es pugui fer el mateix aquí a la wiki catalana).--Layonard, Viquiparlem? 23:43, 1 oct 2009 (CEST)
Tinc un dubte, acabo de veure que fa uns dies m'han eliminat la imatge de Star Trek: Voyager per què diuen que l'han eliminat de commons. Hi ha altres imatge de sèries i no les han eliminat. Doncs, és qüestió de temps que ho facin o què si és així no ho entenc per què ja fa els deus dies que són (això les meves, altres...). Per altre banda, ara que s'ha de fer per què aquesta discusió es porti a votació?.Mbosch (disc.) 12:40, 3 oct 2009 (CEST)
Jo també m'estic preguntant això... algú ens pot dir com fer-ho?--Layonard, Viquiparlem? 17:25, 10 oct 2009 (CEST)
Mbosch, si no t'han esborrat les altres és qüestió de temps, totes les imatges de sèries tenen copyright. O potser no les han trobat. Sobre com començar la votació, vegeu Viquipèdia:Sistema de presa de decisions i Viquipèdia:Presa de decisions, però abans hauríeu d'assegurar-vos que hi ha un cert suport a la proposta. – Leptictidium (auderiense) 09:12, 11 oct 2009 (CEST)
No entenc gaire el funcionament d'això :( ... Leptictidium ens podries ajudar?--Layonard, Viquiparlem? 09:39, 27 oct 2009 (CET)

plantilla "climatechart"[modifica]

Als articles Hyderabad (Pakistan) i Imphal els hi manca l'equivalent de la plantilla Template:Climate chart de la versió anglesa. No he trobat res semblant excepte Plantilla:clima, que no mostra cap informació. Els espanyols tenen la platilla "climatechart" amb aquest el mateix nom; ni a l'anglesa ni a l'espanyola sembla que sigui una plantila que es pugui editar o fer un copy & paste, però potser si que esta en algun lloc. Algu sap on? --joc (disc.) 23:42, 23 set 2009 (CEST)

He traduït la plantilla {{diagrama climàtic}} i 4 plantilles que en depenen, i ara ja funciona.
Un cop traduït i vist que funciona tot el sistema, faltaria treballar en una "segona fase", ja que el sistema d'anotació d'aquestes plantilles fa servir el punt per separar els decimals. Com que el criteri a la viquipèdia en català és que es facin servir comes per separar els decimals, tal com es fa normalment, caldrà anar aplicant el {{formatnum: }} allà on correspongui, d'entre aquestes plantilles. Això requereix una bona estona i precisió, de manera que en un altre moment que tingui més temps faré aquesta conversió. --Puigalder (disc.) 15:59, 24 set 2009 (CEST)
Fet Fet! --Puigalder (disc.) 20:19, 24 set 2009 (CEST)
Merces Puigdalder, ara queda molt be. --joc (disc.) 14:56, 26 set 2009 (CEST)

trobada[modifica]

Ja s'ha actualitzat el programa i horaris de Viquiprojecte:Tercera trobada i primer congrés viquipedista 2009, encara es poden fer propostes de temes que cal parlar. Us convidem a afegir-hi idees i sobretot a venir i passar-ho bé! --barcelona (disc.) 11:29, 24 set 2009 (CEST)

És molt important que us inscriviu tots per tal de preveure espais i reservar restaurant.--Gomà (disc.) 12:31, 24 set 2009 (CEST)

PROMOCIÓ. Us copio el mail que he rebut de TV3 en resposta a la nota que els hi vaig fer arribar. Diumenge a veure el TN !!

" a l'Espai Internet d'aquest diumenge ens fem ressó tant de la fita de l'article 200.000 com de la convocatòria de la trobada de Figueres... ens va perfecte perquè l'espai queda equidistant de les dues noticies i així "matem dos ocells d'un tret". Moltes gràcies pel teu missatge. Restem a la teva disposició per qualsevol comentari, aclariment o consulta que ens vulguis fer en el futur. Recorda que a partir del mateix diumenge al nostre blog hi podrà trobar el text i el vídeo que s'emeten al Telenotícies. Fes córrer la veu, que a nosaltres també ens agrada tenir forces entrades al blog!
l'adreça és aquesta: http://blogs.ccrtvi.com/espaiinternet.php Gràcies "

En aquesta adreça encara no està penjat. Ha aparegut després del TeleNoticies. A veure que us sembla !! --amador (disc.) 16:38, 26 set 2009 (CEST)

Doncs jo l'acabo de veure :) --Edustus (disc.) 16:45, 27 set 2009 (CEST)
I una altra notícia en la que apareix la Viquipèdia: http://www.3cat24.cat/noticia/406422/societat/La-presencia-del-catala-a-internet-se-situa-per-sobre-del-58-amb-lincrement-mensual-mes-alt-des-de-fa-tres-anys. --Edustus (disc.) 21:47, 27 set 2009 (CEST)
La he liat ensems amb el SMP i hem creat l'esdeveniment al facebook sobre la trobada. Ja hi ha 9 persones confirmades (potser hi ha algun no viquipedista (encara)) i 33 que han posat que potser (encara que posar potser és com posar un NO encobert al facebook. Ho sento per si volieu que fos en petit comitè.--KRLS , (disc.) 19:06, 28 set 2009 (CEST)
Fa més d'un any que es va convocar, però com era d'esperar fins l'ultima setmana no s'ha animat la inscripció --Jordicollcosta (discussió) 20:11, 28 set 2009 (CEST)

Seguiment del nombre d'articles d'altres wiquis[modifica]

El seguiment del nombre d'articles d'altres wiquipèdies des de fa uns mesos es feia ja automàticament (abans calia editar la plantilla variables a mà). Veig que la xifra de finlandesos i ucraïnesos del portal viquipedista ja fa uns dies que no s'actualitza. Algú sap que passa?--Peer (disc.) 18:14, 24 set 2009 (CEST)

La plantilla {{Variables}} fa temps que no s'actualitza. Ho hauria de fer un bot. --Joancreus (discussió) 18:52, 24 set 2009 (CEST)
Exacte. Locobot ha deixat de funcionar des de l'1 de setembre. Qui en sap alguna cosa?--Peer (disc.) 08:14, 25 set 2009 (CEST)

WikiClubs[modifica]

Trasllado de la meva discussió: We want to translate this page to català. Could you help us? Przykuta (disc.) 08:36, 27 set 2009 (CEST)--Lohen11 (disc.) 08:45, 27 set 2009 (CEST)

The LocalisationUpdate extension has gone live[modifica]

The LocalisationUpdate extension is now enabled for all Wikimedia projects. From now on new localisations that become available in SVN will become available to your project within 24 hours. Your localisations get into SVN from translatewiki.net typically within a day and at worst in two days. This is a huge improvement from the old practice where the localisations became available with new software. This could take weeks, even months.

The localisations done by our community at translatewiki.net are committed to SVN typically every day. When the system messages in English are the same as the local messages, they will now be inserted in a file and are available for use in all our projects in a timely manner

What this means for you[modifica]

Local messages have an impact on the performance of our system. It is best when messages are as much as possible part of the system messages. In order to remove unnecessary duplication, all the messages that have a local localisation and are exactly the same as the system message will be removed. What we ask you to do is to compare and proof read the messages in translatewiki.net and the local messages. You can then either remove local messages when the translatewiki.net message is to be preferred or, you can update the message at translatewiki.net.

Messages that are specific to your project will have to stay as they are. You do want to check if the format and the variables of the message are still the same.

Why localise at translatewiki.net[modifica]

When you localise at translatewiki.net, your messages will be used in all Wikimedia projects and eventually in all MediaWiki based projects. This is how we provide the standard support for your language. When messages change, at translatewiki.net you will be prompted to revisit your translations. Localising is more efficient because we have innovated the process to make you more efficient; there is text explaining about messages and we have applied AJAX technology to reduce the number of clicks you have to make.

Aŀleluia! Una gran millora! --SMP​ (+ disc. xat) 20:44, 28 set 2009 (CEST)

Translatewiki.net update[modifica]

 • Currently 98.00% of the MediaWiki messages and 72.09% of the messages of the extensions used by the Wikimedia Foundation projects have been localised. Please help us help your language by localising and proof reading at translatewiki.net. This is the recent localisation activity for your language. Thanks, GerardM (disc.) 19:11, 28 set 2009 (CEST)
 • Currently 99.83% of the MediaWiki messages and 69.40% of the messages of the extensions used by the Wikimedia Foundation projects have been localised. Please help us help your language by localising and proof reading at translatewiki.net. This is the recent localisation activity for your language. Thanks, GerardM (disc.) 11:05, 1 nov 2009 (CET)

How can we improve the usability for your language[modifica]

We expect that with the implementation of LocalisationUpdate the usability of MediaWiki for your language will improve. We are now ready to look at other aspects of usability for your language as well. There are two questions we would like you to answer: Are there issues with the new functionality of the Usability Initiative Does MediaWiki support your language properly

The best way to answer the first question is to visit the translatewiki.net. Change the language to your language, select the “vector” skin and add the advanced tool bar in in the preferences and check out the new functionality. And make some changes in your user page. When there is a need to improve on the localisation, please make the necessary changess . It should update your localisation straight away. We would like you to report each issue individually at http://meta.wikimedia.org/wiki/Usability_issues.

When there are problems with the support of MediaWiki for your language, we really want to know about this. It is best to report each issue separately. In this way there will be no large mass of issues to resolve but we can address each issue on its own. Consider issues with the display of characters, the presentation of your script, the position of the side bar, the combination of text with other languages, scripts. It is best to try this in an environment like the prototype wiki as it provides you with a clean, basic and up to date environment. The prototype wiki is available for five languages but you can select any of them, change the preferences to your language and test out MediaWiki for your language.

We would like you to report each issue individually at http://meta.wikimedia.org/wiki/Language_issues. The issues you raise will all be assessed. It is important to keep each issue separate, because this will make it easier to understand the issues and find solutions.

PS This text has been approved by Naoko, Brion and Siebrand. Thanks, GerardM (disc.) 19:11, 28 set 2009 (CEST)

Tertúlia de setembre[modifica]

Icona de la Tertúlia de la Taverna de la Viquipèdia.png
A la secció de les polítiques de la Taverna hi tenen lloc converses sobre polítiques de la Viquipèdia, normes que ja existeixen, o d'aplicació de llurs criteris. Actualment es mostren les converses del mes d'octubre, però si voleu recuperar converses d'un mes anterior, inactives o antigues, busqueu-lo a l'arxiu de les polítiques per a copiar-lo sencer i portar-lo ací, inserint-lo al final amb la vostra nova intervenció.
Mostra la taverna sencera | Amunt | Inicia un nou tema


Fair Use[modifica]

Reprodueixo tot seguit la resposta donada a la qüestió que es va plantejar el mes passat i el següent comentari den V.Riullop.

La resposta és de Josep Matas de la assesoria legalment especialitzats entre altres coses en propietat intel·lectual, són assessors de la Diputació de Girona i d'altres entitats públiques. Contesta a petició de la Associació d'Amics de la Viquipèdia i com a membre no viquipedista de la associació:

Encara que tard volia comentar al respecte que Fair use no és un tipus de llicència o una qualificació que es pugui aplicar o eiqueti una obra o creació. "Fair use" és una manera d'utilitzar una creació, o millor dit, utilitzar-la d'una determinada manera. O sigui que no es pot "deixar d'utilitzar imatges fair use" perquè aquestes no existeixen. Entenc que probablement el que es vol dir és que no s'han d'utilitzar imatges (o altres obres) protegides, o no lliures, i després adduir que es fa sense autorització del titular dels drets però argumentant que és "fair use". Trobo que aquest plantejament és molt raonable i es pot resumir dient: no utilitzarem obres protegides acollint-nos al "fair use". Seria erroni encanvi, perdoneu que hi torni, exposar-ho dient "no utilitzarem imatges (o altres obres) fair use". Si é el "fair use" té els seus orígens en el dret USA, està essent progressivament incorporat al nostre ordenament. De fet el Conveni de Berna sotscrit per l'Estat Espanyol ja l'incorpora (art. 9.2), i per no citar-ho tot també ho fan les Directiva europea 1996/9/CE sobre protecció jurídica de les bases de dades, la de 2001/29/CE (harmonització dels drets d'autor i afins en la societat de la informació art. 5.5. Tots aquests textos han d'ajudar a interpretar el nostre dret però, a més, la regla per considerar si hi ha "fair use" també s'ha incorporat al nostre ordenament, encara que expressada per oposició, concretament a la vigent Llei de Propietat Intel·lectual en el seu art. 40 bis. Com a conclusió, no és una cosa d'altres països ara ja sinó que és perfectament aplicable aquest criteri a casa nostra, encara que estigui poc refrendat per la jurisprudència.
En definitiva la qüestió es centra en decidir si interessa utilitzar imatges o altres obres protegides adduint que es fa com a "fair use". Josep Matas
Gràcies, Josep. Permeta'm que et presenti, ja que hem comentat aquí que ens caldria l'opinió d'un professional, i aquest és el cas. Les conclusions prèvies, tal com demanava en KRLS, crec que es resumeixen en dues preguntes:
 1. Legalment, ho podem fer?
 2. Realment, ho volem fer? Estem disposats a dedicar-nos-hi?
Veig que la teva intervenció va en aquesta línia. Si algú contesta afirmativament a la pregunta 2, trobarà tots els enllaços pertinents a Viquiprojecte:Política de doctrina d'exempció#Articles. Sobre la pregunta 1, hi ha algunes possibilitats per utilitzar imatges sense permís, tal com expliques. En el nostre ordenament jurídic s'anomena "limitacions o excepcions als drets d'autor", amb unes condicions semblants a l'al·legació de fair use, però a més limitat a una sèrie de casos tipificats. El que resulta dubtós és si la Viquipèdia encaixa en cap dels casos tipificats. Però com que jo estic convençut de quina és la resposta a la pregunta 2, crec que no val la pena anar donant voltes a la pregunta 1. --V.Riullop (parlem-ne) 11:16, 5 set 2009 (CEST)

Tal com diu en V.Riullop, si decidim no utilitzar obres protegides acollint-nos al "fair use" no té sentit plantejar-nos la primera qüestió. Trobo que hi ha molts motius a favor de no utilitzar-les, per exemple que no deixa de ser una forma de promocionar obres protegides, si volen sortir a la viquipèdia que les alliberin si no, busquem altres obres... Potser convindria obrir una presa de decisió per comentar amb detall els avantatges i inconvenients de no utilitzar-les. Si es decideix no utilitzar-les, no te cas preocupar-se per les qüestions legals. --Gomà (disc.) 19:43, 5 set 2009 (CEST)

No m'entero molt d'aquestes qüestions legals, però em sembla entendre que sí podria ser legal la utilització del fair use. Jo estaria a favor almenys en alguns casos, como els articles d'art: un article com el Guernica, sense mostrar l'obra, és com un estiu sense sol. Potser hauria que fer una votació.--Canaan (disc.) 14:05, 6 set 2009 (CEST)

Violació de copyright[modifica]

L'anònim 217.172.67.54 opina que l'article que he escrit, Regles d'apostrofació del català, és una violació de copyright perquè conté fragments del lloc web que m'ha servir com a font principal, i que cito al mateix article . Prego que algun administrador ho revisi i, si efectivament és una violació de copyright, en procedeixi a l'esborrament de l'article ja que en cap cas pretenc violar cap copyright. Gràcies.--Quico (disc.) 14:56, 16 set 2009 (CEST)


Bon dia, És lícit citar una obra o treball d'una altra persona (dret de cita) però per això cal: 1 - Indicar la provinença (autor/a i obra) 2 - Utilitzar el fragment citat com a base per a fer aportacions noves, no limitar-se a reproduir-les. 3 - Utilitzar només el fragment necessari per a fer aquesta aportació o comentari --Josep Matas (disc.) 13:22, 25 set 2009 (CEST) Josep Matas

L'antic Pallars[modifica]

Hola: Fa uns mesos que l'usuari Claudefa està ampliant els articles de la zona del Pallars. Suposo que hi deu tenir interessos particulars. Tinc la impressió que s'estan reorganitzant les categories fent servir municipis actualment no existents per a categoritzar-hi articles de geografia física. M'agradaria que prenguessiu un cert temps per que doneu la vostra opinió si s'adiu al VP:LEC visitant les categories incloses a Categoria:Geografia de Tremp. Gràcies. --Bestiasonica (disc.) 01:12, 20 set 2009 (CEST)

"Cal citació" o directament reversió?[modifica]

A les edicions d'aquesta mena, cal posar-los la plantilla Plantilla:Cal citació o es reverteixen directament? Gràcies.--Quico (disc.) 19:30, 21 set 2009 (CEST)

Reverteix-los directament, millor. No sé si em baso en alguna política, però acusacions tan importants no es poden deixar sense referència.--Ssola (disc.) 21:52, 21 set 2009 (CEST)

Categorització[modifica]

Hola. Sento traslladar aquí una discussió personal, però és que encara ningú m'ha donat una resposta lògica i coherent. Fa uns dies vaig fer una ampliació de l'article Expressionisme, posant una sèrie de categories que em semblaven les adients ja que és un tema molt ampli que té nombroses vessants (art, literatura, música, òpera, dansa, cinema, fotografia, etc), així que vaig posar una per cada tema tractat. Llavors l'usuari 193.152.140.239 em va eliminar totes les categories excepte Categoria:Expressionisme, aŀlegant redundància. Jo no estava d'acord, i veient l'historial de vandalisme d'aquest usuari ho vaig revertir (així diversos cops, pel que vaig rebre un avís de bloqueig per VP:R3R, regla que ni coneixia). Dos usuaris més (Leptictidium i Dúnadan) van donar la raó a aquest usuari anònim, però no m'han sabut donar una raó lògica i convincent, només la seva interpretació de Viquipèdia:Categorització.

La meva opinió és la següent: en primer lloc, no veig la redundància. Una redundància és, com l'exemple que dóna VP:C (Salvador Dalí), no posar Categoria:Pintors i Categoria:Catalans perquè ja hi ha Categoria:Pintors catalans. Però aquest no és el cas, totes les categories són de temes diferents (art, literatura, música, cinema, etc). VP:C diu que "Com s'ha descrit abans cada article es pot categoritzar per tots els criteris que hi siguin aplicables, i si les categories d'aquests criteris existeixen, cal posar-hi l'article, perquè una categoria només és realment útil si conté tots els articles que hi ha d'anar". Per exemple, si estem a Categoria:Literatura, com pot saber algú que hi ha una literatura expressionista si no posem la categoria? Sí, es podria crear la Categoria:Literatura expressionista, que llavors aniria a Categoria:Expressionisme i Categoria:Literatura; però de moment no hi ha cap article de literatura expressionista, quan es faci estaré d'acord amb treure la categoria a Expressionisme, però mentrestant és l'única referència. En fi, jo ho veig així, i no veig la lògica de fer-ho d'altre manera. I com no se m'ha dit quina norma de VP:C he transgredit o quin és el sentit de posar només una categoria deixant orfes molts temes d'aquest article, m'agradaria que algú em podés donar una resposta clara, lògica, coherent, per la que pugui veure que estic equivocat. Gràcies.--Canaan (disc.) 21:02, 25 set 2009 (CEST)

Pel que he vist, sí que se t'han donat respostes, però es veu que no coincidien amb el teu punt de vista. Confirm, tal com et va dir en Lepti, que aquest article ha de tenir només una categoria segons les normes de la Viquipèdia. Crec que se'n poden posar algunes més a Categoria:Expressionisme, però a la Viquipèdia no s'utilitzen les categories com a etiquetes (tags) que sembla que és el que tu vols fer. Ah, i enhorabona per la teva feina a l'article en qüestió! Pau Cabot · Discussió 21:16, 25 set 2009 (CEST)
El que no entenc és per què no poses totes les categories que vols posar a l'article, a la categoria. No t'estem dient que no posis les categories, simplement que les posis a la categoria "expressionisme". Per exemple, la immunologia entra dins tres categories: Categoria:Especialitats de la medicina, Categoria:Biologia cel·lular i Categoria:Fisiologia animal. Tanmateix, les tres categories no les posem a l'article Immunologia, sinó a la Categoria:Immunologia.
Si un article i una categoria coincideixen en el nom, les altres categories han d'anar dins la categoria, i no pas a l'article. – Leptictidium (auderiense) 21:21, 25 set 2009 (CEST)
En referència a la categorització: que ha d'anar-hi només una categoria està clarament recollit a la guia d'estil. Si aquestes categories fossin correctes llavors no les hauria de tenir l'article sinó la categoria, englobant tot el seu contingut. O sigui que si es denuncia que no hi ha redundància és per què tampoc aquí se segueixen els criteris generals de categorització en el que es fonamenten la pràctica totalitat dels 200.000 articles de la Viquipèdia. Però sabem que aquesta categorització no és viable per què posar qualsevol article en qualsevol categoria en la que hi tingui relació la inutilitza. És al seu contingut que hi ha d'anar específicament la categoria. Així, si es crea un article sobre una obra literària de l'expressionisme haurà d'estar doblament categoritzada a tots dos conceptes: literatura i expressionisme. Que una obra literària estigui categoritzada com a estil arquitectònic és mancat de sentit. A partir del moment en què n'hi hagi cinc articles se'n podrà crear una subcategoria mútua. No em diguis, però que "moviments artístics" no és redundant amb "expressionisme".
P.D. El meu historial de "vandalisme" és nul. Pots defendre les teves opinions, el que era fora de lloc era revertir repetidament ignorant qualsevol interacció. 193.152.140.239 (discussió) 21:22, 25 set 2009 (CEST)
Ho sento, Pau, no se m'han donat respostes, sinó interpretacions. Dius que "aquest article ha de tenir només una categoria segons les normes de la Viquipèdia"; quina norma en concret? És el que vull saber!!!. Lepti, no ho veig com tu. Una categoria ha de ser un contenidor de tots els articles que parlin del tema, sinó quin sentit té?. Fem arbres de categories i més categories sense cap article? És absurd. Repeteixo la frase, una categoria només és realment útil si conté tots els articles que hi ha d'anar (però potser "no coincideix amb el vostre punt de vista").--Canaan (disc.) 21:38, 25 set 2009 (CEST)
Concretament VP:CAT#Guia_bàsica_de_categorització, punt 6. Encara que només fos una interpretació, però, sent la que ha guiat la Viquipèdia, seria lògic respectar-la. Segons el teu criteri, un article sobre una llei espanyola que afectés els municipis semblaria que hauria d'incloure les categories de tots els milers que existeixen. Segons el criteri que explicava només una llei municipal ha de ser en la categoria de municipi. Si poses tot el que té relació, les categories esdevenen inútils. 193.152.140.239 (discussió) 21:44, 25 set 2009 (CEST)
Això em recorda Viquipèdia:Status quo. 193.152.140.239 (discussió) 21:47, 25 set 2009 (CEST)
Aquest punt es refereix a què surti Expressionisme com a article principal de Categoria:Expressionisme, com és lògic i natural. No a què no pugui portar altres categories. Si com diu en Lepti, posem les categories literatura, música, cinema, etc, a Categoria:Expressionisme, què passaria? Si anéssim, per exemple, a Categoria:Literatura, sortiria Categoria:Expressionisme com a subcategoria. Això seria correcte? Per què estant a literatura, una subcategoria tindria que tenir articles de literatura, i aquest no seria el cas. Això seria correcte, com deia més amunt, si existís literatura expressionista. No sé, jo començo a aŀlucinar.--Canaan (disc.) 21:56, 25 set 2009 (CEST)
Llegeix-ho un altre cop. Hi ha un només. D'altra banda, com ja he dit, si no és correcte posar la categoria literatura a la categoria això significa que tampoc ho és posar-lo a l'article. 193.152.140.239 (discussió) 22:03, 25 set 2009 (CEST)
Molt bé, ens quedem amb què la norma és aquesta. És lògica, és raonable? Algú s'ho ha plantejat? Continuo amb l'exemple: si Categoria:Expressionisme fos subcategoria de Categoria:Literatura, el que arribi fins aquí i vegi El crit, Dues gitanes, Església de Grundtvig, Expressionisme abstracte i Carles Mani i Roig, no diurà amb raó què té això a veure amb la literatura?.--Canaan (disc.) 22:49, 25 set 2009 (CEST)
Precisament això és el que et dèiem. El concepte de la categoria és el mateix que el de l'article i per tant el mateix raonament és aplicable a un cas com en l'altre. 193.152.140.239 (discussió) 23:17, 25 set 2009 (CEST)
Jo no ho veig així. Tal com jo ho vaig posar, a Categoria:Literatura surt l'article Expressionisme (encara que només sigui una part), i tot el que ho cerqui ho trobarà. Si treiem la categoria, com es pot saber que hi ha una literatura expressionista? Podem donar totes les voltes que vulgueu, però el sistema que defenseu no funciona, no té practicitat.--Canaan (disc.) 23:48, 25 set 2009 (CEST)
Hi sortirà quan hi sigui l'article literatura expressionista i hi apareixeran les obres expressionistes. Insisteixo en què el raonament és el mateix per a l'article que per a la categoria. Les categories són un sistema per a ordenar la informació no per a promocionar els articles que es creen. Amb el teu concepte hauríem de classificar esglésies en categoria com campanars, orgues, o pantocràtors, per donar a conèixer a la gent que en l'article es parla d'allò. Però es categoritza segons el tema de l'article, no per si en alguna secció es toca algun tema. 193.152.140.239 (discussió) 00:23, 26 set 2009 (CEST)

Veig que no trobaré una resposta satisfactòria (aclareixo abans que ho digui algú que no ho dic en el sentit de què se me'n doni la raó, sinó de què se me'n faci veure que estic equivocat). Jo dono raons, i a mi només se me'n donen normes, iŀlògiques i incoherents. Molt bé, vosaltres guanyeu, esborro les altres categories i deixo només Categoria:Expressionisme. Però no m'heu convençut. I crec que així la Viquipèdia va per mal camí, amb imposició de normes absurdes sense cap diàleg. En tot cas, jo em retiro.--Canaan (disc.) 18:31, 27 set 2009 (CEST)

Tot això no és diàleg? Em sap greu que vulguis retirar-te, però les normes no són absurdes (emulem les normes de la viquipèdia anglesa que no inclou totes les categories que vols), i no s'han imposat, sinó que les ha aprovat la comunitat. Has fet una extraordinària feina en l'article i el que és realment important i valuós, és el contingut de l'article. Felicitats per la teva feina. --the Dúnadan 18:41, 27 set 2009 (CEST)
realment Canaan espero que no et retiris només per no poder posar moltes categories, no tindria gaire sentit amb la feinada que has fet i que t'animo a continuar. Crec que sí s'han donat raons, que evidentment pots no compartir, i en tot cas l'important és que els lectors trobin l'article en qüestió (Dúnadan, personalment crec que tenim criteris de categories diferents de l'anglesa, més estrictes): si posem tot el que proposes a expressionisme, es multiplicarien els termes a cada categoria fins que fossin inservibles. --barcelona (disc.) 21:13, 27 set 2009 (CEST)

VP celebra: Festa i fires de Sant Narcís, patró de Girona.[modifica]

Algú s'ha adonat que estem celebrant les fires de Girona gairebé un mes abans? És que som tant avançats.... XD --Bestiasonica (disc.) 10:19, 29 set 2009 (CEST)

La festivitat de Sant Narcís és el 29 d'octubre, no pas el 29 de setembre. Avui és la festa «In Dedicatione S. Michaëlis Archangeli». Vilallonga · (digui digui) 13:52, 29 set 2009 (CEST)
Doncs el que va crear la plantilla deuria porta una bona festa a sobre :-D --V.Riullop (parlem-ne) 12:37, 30 set 2009 (CEST)
Això vol dir que encara confonc el setembre i l'octubre... Vilallonga · (digui digui) 22:27, 1 oct 2009 (CEST)

Cafetera de setembre[modifica]

Icona de la Cafetera de la Viquipèdia.png
Als tecnicismes de la Taverna hi tenen lloc converses sobre qüestions tècniques del programari de MediaWiki, codis wiki, i afers relacionats amb qüestions informàtiques. Actualment es mostren les converses del mes d'octubre, però si voleu recuperar converses d'un mes anterior, inactives o antigues, busqueu-lo a l'arxiu dels tecnicismes per a copiar-lo sencer i portar-lo ací, inserint-lo al final amb la vostra nova intervenció.
Mostra la taverna sencera | Amunt | Inicia un nou tema


Descarregar la Viquipèdia[modifica]

Hola. Potser ja ho sabíeu, però podeu descarregar-vos una versió sencera de qualsevol wiki, com la Viquipèdia, i navegar entre articles sense necessitat d'estar connectat a la xarxa. Molt útil per aquells qui necessitem fer infinitat de cerques a l'hora d'editar articles, i que tenim una connexió mediocre o no volem estressar massa els servidors. El que més m'agrada és Bzreader, que permet veure caracters no llatins (àrab, rus, xinès, etc.) força bé. Si cliques en qualsevol enllaç et mostra la pàgina corresponent. Lògicament no mostra les imatges. Us agradarà. -Aleator (disc.) 16:41, 6 set 2009 (CEST)

(mestre de {la} cavalleria)[modifica]

Hola. Which name is better, « X Y Z (mestre de la cavalleria) » :

or « X Y Z (mestre de cavalleria) » :

Budelberger (disc.) 17:28, 14 set 2009 (CEST) (Flag of France.svg).

Mestre de cavalleria is the right one. --83.44.189.89 (discussió) 19:10, 15 set 2009 (CEST)
Merci.
Vibulà (llatí: Vibulanus) is a cognom of the Gens Fàbia. Which name for this branca, « Família Vibulà » or « Família Vibulana » or « Família (dels) Vibulans » ? --Budelberger (disc.) 04:03, 28 set 2009 (CEST) (Flag of France.svg).
Jo no ho veig així, però puc estar equivocat; penso que és més correcte "mestre de la cavalleria". El Magister Equitum ve a ser el Superior de l'arma de cavalleria o sigui "comandant en cap de la cavalleria romana"; de "Mestre de la cavalleria" només n'hi ha un al mateix temps; en canvi de "mestre de cavalleria" ni podria haver molts, fins i tot fora de l'exèrcit, qualsevol expert en cavalls. Avui dia diríem "general de cavalleria" i "Cap d'estat major de la cavalleria"; per mi el Magister Equitum romà s'assembla més a la segona opció. Per les famílies no ho sé. Algunes molt famoses com la familia amb el cognom Escipíó, li deien família dels Escipions (i a les dones les Escipiones), així que la família Escipíó seria també la familia Escipiona o dels Escipions i el mateix potser es podria aplicar a les demés, en tot cas les dues formes segurament estarien be.--joc (disc.) 14:22, 29 set 2009 (CEST)
Segons el meu llibre de text de llatí, és "mestre de cavalleria", sense preposició. Pel que fa a les famílies, totes les possibilitats són correctes tret de "Família Vibulà". – Leptictidium (auderiense) 14:40, 29 set 2009 (CEST)

Problema de plantilles[modifica]

Sembla que a la pàgina Viquipèdia:Bots/Coordenades hi ha algun problema, en editar-la hi surt l'avís "Avís: La mida d'inclusió de la plantilla és massa gran. No s'inclouran algunes plantilles. ". Algú que hi entengui s'ho pot mirar? Gràcies.--Quico (disc.) 20:00, 15 set 2009 (CEST)

Error de Mediawiki en utilitzar el bot[modifica]

Avui el bot ha començat a tenir un problema. Cada cop que edita una pàgina, apareix un error en fer el pagina.put(). El canvi es fa, però l'excepció ja la tens.

L'error que rebo és exactament aquest. Aquí parla de consultar la pàgina Especial:Missatges, però suposo que només ho poden fer els administradors. Algun altre operador de bot s'ha trobat amb aquest problema? S'ha fet algun canvi a la part de Mediawiki? --Joancreus (discussió) 21:49, 17 set 2009 (CEST)

Aquests dies hi havia un missatge general al sitenotice advertint que s'estaven fent canvis al Mediawiki. A la llista de correu de pywikipedia es comenta el bug. --V.Riullop (parlem-ne) 10:42, 18 set 2009 (CEST)
Doncs Déu n'hi do l'embolic! Pel que he anat veient, sembla que afecta a tots els bots, però els de pywikipedia n'estan fins el capdamunt d'anar adaptant-se a cada canvi que fa Mediawiki, i volen buscar una solució més definitiva. Està molt bé, però possiblement pot trigar. Mentrestant, l'opció ha estat modificar tots els pagina.put() per pescar l'excepció SyntaxError així:
    except SyntaxError:
     pass

--Joancreus (discussió) 21:52, 18 set 2009 (CEST)

A on s'ha d'afegir el codi? – Leptictidium (auderiense) 15:27, 25 set 2009 (CEST)
Has de buscar el page.put() a l'script que facis servir. Per exemple, a replace.py hi ha
        try:
          page.put(new_text, self.editSummary)
        except wikipedia.EditConflict:
          wikipedia.output(u'Skipping %s because of edit conflict'
                   % (page.title(),))
        except wikipedia.SpamfilterError, e:
          wikipedia.output(
            u'Cannot change %s because of blacklist entry %s'
            % (page.title(), e.url))
        except wikipedia.PageNotSaved, error:
          wikipedia.output(u'Error putting page: %s'
                   % (error.args,))
        except wikipedia.LockedPage:
          wikipedia.output(u'Skipping %s (locked page)'
                   % (page.title(),))

Has d'afegir-hi

        except SyntaxError:
          pass

al final. Vigila amb el python, que l'alineació és important. Han de quedar tots els "except" alineats. --Joancreus (discussió) 10:42, 26 set 2009 (CEST)

Viquiestris amb versió Beta[modifica]

La majoria dels Viquiestris, no tots, funcionen també amb l'estil Beta. Com que es tracta d'una aparença nova, diferent al Monobook, cal crear Especial:Mypage/vector.js, o bé amb el contingut actual que tingueu a Especial:Mypage/monobook.js o bé copiant el meu Usuari:Vriullop/vector.js. Igualment, el que tingui coses al seu monobook.css els haurà de traslladar a nou vector.css. Per cert, caldrà anar revisant Mediawiki:Monobook.js, i també el css, per veure què es passa definitivament a Mediawiki:Common.js. El que no es pugui passar s'haurà d'adaptar específicament a Mediawiki:Vector.js/css tal com ha passat ja amb les coordenades Mediawiki:Vector.css. --V.Riullop (parlem-ne) 14:40, 25 set 2009 (CEST)

us heu passat tots a Beta? A mi de moment no em fa el pes, continuo a la versió antiga, potser per costum --barcelona (disc.) 13:09, 26 set 2009 (CEST)
Jo segueixo amb la versió antiga, i de moment no crec que sigui necessari i possiblement sigui més lent.--KRLS , (disc.) 15:15, 29 set 2009 (CEST)
Per què no ho creus necessari i per què creus que és més lent? --V.Riullop (parlem-ne) 12:30, 30 set 2009 (CEST)
jo també estic a la de sempre --barcelona (disc.) 12:35, 30 set 2009 (CEST)

Reanomenaments de pàgines amb interviquis[modifica]

Hola: Voldria saber si els bots corregeixen automàticament els interviquis de la resta de wikipedies un cop es fa un reanomenament. --Bestiasonica (disc.) 01:32, 27 set 2009 (CEST)

Ho he vist fer moltes vegades. Ferbr1 (disc.) 12:08, 27 set 2009 (CEST)
Així doncs no cal que vagi corregint els interviquis quan faci un reanomenament? --Bestiasonica (disc.) 12:21, 27 set 2009 (CEST)
No pateixis, els bots se n'ocupen i no solen trigar gaire a fer-ho.--Quico (disc.) 12:33, 27 set 2009 (CEST)
Només ho faran els bots que patrullin per la viquipèdia en català. Els bots de la resta de viquipèdies simplement esborraran l'enllaç a la catalana si veuen que no existeix. Jo sempre que reanomeno intento canviar com a mínim l'enllaç de l'anglesa cap a la catalana, així m'asseguro que l'arreglen (o com a mínim que no l'esborren). --Meldor (disc.) 07:15, 28 set 2009 (CEST)

Anul·la i no Anulla[modifica]

Quan edites un article a la part de baix hi surt el mot Anulla, per comptes de Anul·la. Qualcú sap com es pot arreglar?Aries (disc.) 18:38, 29 set 2009 (CEST)

Jo ho veig bé des de l'internet explorer (i amb el mozilla, que ara no hi tinc accés, també ho he vist sempre bé). Potser és algun problema del teu navagador (és un caràcter especial). -.- Ssola (disc.) 18:44, 29 set 2009 (CEST)
Jo amb Mozilla també ho veig bé. --Jordicollcosta (discussió) 19:11, 29 set 2009 (CEST)
Concretament hi diu Anuŀla, amb el caràcter especial ŀ, que és diferent a Anul·la. Si ho veus bé amb {{Unicode|anuŀla}} (anuŀla), llavors és un problema del navegador. --V.Riullop (parlem-ne) 12:28, 30 set 2009 (CEST)

Només passa al meu ordinador, hi surt anulla tant amb SeaMonkey com amb l'Internet Explorer, però he mirat altres ordinadors i hi surt bé. En canvi les altres geminades, al meu ordinador, surten bé, només passa, o ho sembla al menys, amb aquest missatge del sistema. Aries (disc.) 21:28, 10 oct 2009 (CEST)

Es pot veure, amb un ordinador on es vegi bé, l'article l·l. Normalment utilitzem, en el text dels articles, el punt mitjà qui hi ha sobre el 3 (l·l), per facilitat mecanogràfica. Però les especificacions diuen que s'ha d'utilitzar el caràcter ŀ (U+0140, o ŀ en HTML), opció utilitzada en els missatges del sistema. Per això et preguntava si ho veus bé aquí: anuŀla (forçant una font unicode). --V.Riullop (parlem-ne) 22:18, 10 oct 2009 (CEST)

Pluja d'idees d'agost[modifica]

Icona de la Pluja d'Idees de la Taverna de la Viquipèdia.png
A l'apartat de propostes de la Taverna busquem millorar la Viquipèdia, interpretar criteris i normes o aplicar noves idees que encara no s'han dut a terme. Es mostren les converses actives i s'arxiven automàticament les que tenen més de 15 dies d'inactivitat. Si voleu reprendre converses velles, cerqueu-les a l'arxiu de propostes i inicieu un fil nou enllaçant a les converses prèvies.
Mostra la taverna sencera | Amunt | Inicia un nou temaPluja d'idees de setembre[modifica]

Icona de la Pluja d'Idees de la Taverna de la Viquipèdia.png
A l'apartat de propostes de la Taverna busquem millorar la Viquipèdia, interpretar criteris i normes o aplicar noves idees que encara no s'han dut a terme. Es mostren les converses actives i s'arxiven automàticament les que tenen més de 15 dies d'inactivitat. Si voleu reprendre converses velles, cerqueu-les a l'arxiu de propostes i inicieu un fil nou enllaçant a les converses prèvies.
Mostra la taverna sencera | Amunt | Inicia un nou tema


Barra de setembre[modifica]

Icona de la Barra de la Taverna de la Viquipèdia.png
A l'apartat d'ajuda de la taverna atenem les demandes o preguntes sobre temes d'edició. Per a obtenir suport tècnic pregunteu a Tecnicismes. Sigueu pacients, però, que tard o prompte algun usuari vos n'atendrà. Es mostren les converses actives i s'arxiven automàticament les que tenen més de 15 dies d'inactivitat. Si voleu reprendre converses velles, cerqueu-les a l'arxiu de l'ajuda i inicieu un fil nou enllaçant a les converses prèvies.
Mostra la taverna sencera | Amunt | Inicia un nou tema


Plantilla Patrimoni Mundial de la Humanitat - UNESCO[modifica]

La discussió iniciada sobre les plantilles {{Patrimoni de la Humanitat}} i {{Edifici PH}} ha estat traslladada a la pàgina de discussió de la plantilla, junt amb una proposta de fusió. NO CONTINUEU AQUÍ AQUEST TEMA. Merci,--amador (disc.) 21:40, 22 oct 2009 (CEST)

Plantilla defectuosa[modifica]

Hola, no sé per què no puc fer funcionar Plantilla:Infotaula de vial urbà. Algú em pot ajudar? --espencat (disc.) 12:02, 1 set 2009 (CEST)

Fet Fet! (Ja ho vam solucionar conjuntament el mes de setembre). --Puigalder (disc.) 22:23, 21 oct 2009 (CEST)

Plantilla per a text del DOCV[modifica]

Hola. Vull iniciar un article sobre el Palau del Marqués de Campo a València i volia incorporar-hi text provinent de la declaració de bé d'interés cultural, la qual, en tant que publicada al DOCV, és si no vaig errat de domini públic. Volia saber si tenim alguna plantilla d'aquestes que es col·loquen al final de l'article per indicar l'origen del material, semblant a aquesta de la viquipèdia en castellà o alguna més genèrica. Gràcies.--Doyle (disc.) 12:27, 4 set 2009 (CEST)

A mi no em sona. És més, diria que som poc afeccionats a posar aquests peus de pàgina que a l'anglesa apareixen molt sovint. Quan jo he fet servir aquests tipus de contigut, em limito a posar com a referència del propi text un enllaç a la pàgina original amb la qual cosa, a més, estàs aportant una referència de verificació de contingut. La plantilla que tu dius està bé per a reconèixer l'autoria però no recull la pàgina concreta d'on ho has tret que penso que és més pràctic. Pots veure un exemple a: Castell de Santa Florentina. --amador (disc.) 12:43, 4 set 2009 (CEST)
Ok, gràcies per la informació. Respecte del que comentes, potser el millor seria una plantilla on alhora es pogués indicar la llicència i la referència concreta. De moment, puc posar simplement una nota on s'indique que el text utilitzat és de domini públic. Gràcies i fins aviat. --Doyle (disc.) 11:14, 5 set 2009 (CEST)

Reanomenar categoria[modifica]

Que algú reanomene la Categoria "Categoria:Sèries de dibuixos animats" a "Categoria:Sèries televisives de dibuixos animats" que és realment el que categoritza i al que enllacen les interwikis. Si no fóra per la quantitat d'interwikis a canviar ho faria jo mateix. És que voldria crear les dos categories (una per a sèries de la tv com "Bola de drac" i altra per a sèries de dibuixos no pensades originalment per a tv com "Tom & Jerry" o els dibuixos de l'ànec Donald) i clar, la categoria generèrica "Categoria:Sèries de dibuixos animats" funciona com a "sèries de dibuixos de la tele" --Coentor (disc.) 15:03, 4 set 2009 (CEST)

Torne a explicar per si no se m'entèn. Vull que es canvie el nom de Categoria:Sèries de dibuixos animats, que enllaça a en:Category:Animated television series i que passe a anomenar-se Categoria:Sèries televisives de dibuixos animats. Ho demane xq vull crear l'equivalent a en:Category:Animated series que seria la Categoria:Sèries de dibuixos animats o, millor encara Categoria:Sèries d'animació --Coentor (disc.) 15:06, 4 set 2009 (CEST)

Plantilla[modifica]

Al article Hyderabad (Pakistan) li manca l'equivalent de la plantilla {{climate chart}} de la versió anglesa. No he trobat res semblant excepte clima, que no mostra cap informació. Els espanyols la tenen amb el mateix nom. Que s'ha de fer, esborrar l'apartat o un copy & paste; si es aquesta ultima opció on es pot trobar la plantilla per copiar?--joc (disc.) 19:35, 17 set 2009 (CEST)

Fet Fet! T'he contestat més amunt. --Puigalder (disc.) 20:19, 24 set 2009 (CEST)

plantilla coord[modifica]

Tinc dificultats amb la plantilla {{coord}} ¿Ha canviat alguna cosa?. No aconsegueixo que es vegi després d'utilizar-la milers de vegades. La darrera a Haldi ja no es veu. --joc (disc.) 21:03, 17 set 2009 (CEST)

Hola, he arreglat el problema: hi havia 4 valors de longitud i crec que només n'hi pot haver fins a 3 (graus, minuts i segons) o bé coincidir amb la quantitat de valors per a longitud. Si tens un problema similar amb un altre article, pots consultar-m'ho.--Ssola (disc.) 23:53, 17 set 2009 (CEST)

Ajuda amb traducció del francès[modifica]

Hola, algú em podria donar un cop de mà amb la traducció d'una frase d'un text de Victor Hugo per a l'article Monestir d'Arkadi?. La frase és la següent: Dehors on tue les pères et les maris mais ne pas être tués, ce sera la misère de ces femmes et de ces enfants, promis à deux harems. (La resta del text és a l'article, potser la traducció també és millorable....). Gràcies.--1997 (disc.) 11:13, 22 set 2009 (CEST)

afora es maten els pares i els marits però no ser pas assassinats, aquesta és la desgràcia d'aquestes dones i nens promesos per als harems. (més o menys) --barcelona (disc.) 11:24, 22 set 2009 (CEST)
Per a DOS harems.el comentari anterior sense signar és fet per 83.34.233.244 (disc.contr.) --Jordicollcosta (discussió) 18:20, 23 set 2009 (CEST)
Proposo: A fora, els pares i els marits són assassinats; però no ser [també] assassinats serà la desgràcia d'aquestes dones i nens promesos a dos harems.el comentari anterior sense signar és fet per Qllach (disc.contr.) --Jordicollcosta (discussió) 18:20, 23 set 2009 (CEST)
Ei, gràcies, aquesta última em sembla que si....--1997 (disc.) 20:05, 22 set 2009 (CEST)
Doncs a mi no m'acaba d'agradar. Jo entenc el següent: Fora d'aqui es mata als els pares i als marits, però no haurien de ser assassinats ja que això suposaria la misèria de les dones i els nens, lligats a dos harems (o grups, els nens els de la familia paterna o i les dones el grup format per la propia família formada al casar-se).

El que hi ha entre parèntesis és simplement una explicació de perquè jo ho entenc així. Espero havere-te ajudat i no haver liat més la troca.Mzamora2 (disc.) 06:42, 23 set 2009 (CEST)

M'ha picat la curiositat i he cercat el text on apareix aquesta frase per a trobar-ne el context: explica una batalla en un covent entre turcs i grecs, els turcs guanyen i envaixen el convent, finalment només resisteix una sala on són les dones i els nens; els homes són fora, lluitant i sent morts. La frase que citava el 1997, doncs, penso que vol expressar que els homes, que són fora de la sala (dehors), lluitant, cauen en la batalla (on tue les pères et les maris), i el destí que espera a les dones i als nens, un cop els turcs aconsegueixin entrar a la sala, és acabar en dos harems (promis à deux harems), i que més els convindria ser morts també per escapar a aquest destí (ne pas être tués, ce sera la misère de ces femmes et de ces enfants). Sí que potser caldria canviar "promesos" per "destinats".el comentari anterior sense signar és fet per Qllach (disc.contr.) --Jordicollcosta (discussió) 18:20, 23 set 2009 (CEST)
Gràcies pel context. Jo penso que si el Victor Hugo va preferir escriure "promesos", tenint també en francès l'opció "destinats", no cal canviar-li els mots en una citació.--Slastic (disc.) 15:22, 23 set 2009 (CEST)

Canvi de nom d'usuari[modifica]

M'agradaria canviar el nom que acabo d'enregistrar erròniament (és Alfred comín i no com hauria de ser Alfred Comín) però el sistema no em deixa perque diu que s'assembla massa el segon al primer, el que ja està enregistrat. ¿Té remei, atès que encara no he escrit cap entrada? el comentari anterior sense signar és fet per Alfred comin (disc.contr.) 23:28, 25 set 2009

Sí, té remei. Fes una sol·licitud a VP:CNU. --V.Riullop (parlem-ne) 13:56, 26 set 2009 (CEST)

Terrassa de setembre[modifica]

Icona de la Terrassa de la Taverna de la Viquipèdia.png
A la secció general de la Taverna són benvingudes les participacions sobre afers de la Viquipèdia en general que no troben lloc a les seccions definides. Actualment es mostren les converses del mes d'octubre, però si voleu recuperar converses d'un mes anterior, inactives o antigues, busqueu-lo a l'arxiu de la secció general per a copiar-lo sencer i portar-lo ací, inserint-lo al final amb la vostra nova intervenció.
Mostra la taverna sencera | Actualitza | Amunt | Inicia un nou tema


"Wikipedia quiere autoridad"[modifica]

Vull compartir amb tots vosaltres un article d'opinió sobre la Wikipedia. M'ha semblat prou cert i interessant... [4] (castellà)--Edustus (disc.) 20:22, 1 set 2009 (CEST)

Ho trobo un article nefast.
 1. No és cert que el 10% dels autors creïn el 90% del contingut. Això és una interpretació incorrecta de les dades. Les dades diuen que el 10% dels autors fan el 90% de les contribucions. No hi ha dades de quina quantitat d’autors crea quina quantitat de contingut. Però suposant, com és lògic suposar, que els autors que fan moltes contribucions, les contribucions que fan són petites correccions que aporten una quantitat petita de contingut cada una, és molt probable que resulti que el 20% dels autors facin el 80% del contingut. Això és lo més normal del món i compleix perfectament el principi de Pareto observat en tota mena de situacions.
 2. Es cert que en les llengües grans el nombre de usuaris actius es va estancar el 2007. Però no se sap perquè i res més lluny de la realitat que la acció que s’estigui proposant passi per més autoritarisme. Hi ha diverses hipòtesis:
  1. Cada cop està tot més complert i és més difícil trobar coses on contribuir el que manca per fer és cada cop més especialitzat i hi ha menys gent que ho pugui fer.
  2. Les enciclopèdies grans han evolucionat cap a models més autoritaris , menys amigables, es té menys paciència amb els nouvinguts s’admet menys la diversitat i això fa que a la gent no li vingui de gust contribuir.
  3. Han aparegut altres projectes altres activitats a internat o fora i la gent es reparteix.
  4. Sempre ha sigut reduït el nombre de editors potencials un cop assolit el sistema s’estabilitza.
  5. ...
 3. Però, en la meva opinió, el més nefast d’aquest article és que dóna per suposat que la col·laboració, la llibertat i la igualtat per editar estan contraposats a la precisió i el rigor, i al mateix temps fica la autoritat en el mateix sac que la precisió i el rigor.
Per mi el “miracle” de la viquipèdia és precisament haver demostrat empíricament que la màxima precisió i rigor són possibles sense autoritat, amb llibertat, igualtat i col·laboració. Potser cal una mica més de fraternitat (o viquietiqueta) perquè s’hi trobi més a gust més gent.
Us convido a que participeu al procés de definició del pla estratègic pels proper 5 anys o a la reunió de Figueres o a qualsevol altres de les que hi ha previstes arreu del món. Les conclusions estratègiques les aportarem per enriquir el conjunt.
Vegeu també: Notes telegràfiques de la reunió de planificació estratègica del dia 27 a wikimania. Per cert ens reconeixen la nostra contribució.
--Gomà (disc.) 19:26, 3 set 2009 (CEST)
Fabulosa rèplica. Gràcies.--Edustus (disc.) 10:48, 4 set 2009 (CEST)

Categorització a Viquinotícies[modifica]

Hola: Estic intentant consensuar un sistema de categories propi per a Viquinotícies. Per això he adaptat bona part de les normes de la Viquipèdia aportant també el meu granet de sorra. Si us plau els usuaris que també editeu a Viquinotícies passeu per aquí i feu-hi una ullada. Sentiu-vos lliures d'aportar les modificacions que cregueu oportunes. Salut! --Bestiasonica (disc.) 11:36, 3 set 2009 (CEST)

Viquipèdia inclourà codis de colors per destacar la informació "fiable"[modifica]

Mireu aquesta notícia [5]. A veure què us sembla. --Davidpar (disc.) 21:39, 4 set 2009 (CEST)

La premsa de vegades senten campanes...
El hi ha és aixó:
 • En Luca de Alfaro va presentar a wikimania un ponència explicant un treball de recerca per tenir una estimació sobre la "reputació" dels autors de viquipèdia.
 • A Codeathon, que és una activitat sobre desenvolupament de software que es fa en paral·lel amb wikimania, es va parlar d'una llarga llista d'idees de projecte entre les que hi ha el wikitrust. No sé que es va dir sembla que en Duesentrieb que treballa pels nostres amics de wikimedia Alemanya hi va anar. Si algú té interès se'ls hi pot preguntar.
 • El wikitrust és una extensió del media wiki que estan desenvolupant en Luca de Alfaro i els seus alumnes, sembla que ja hi havia quelcom des de el 2007.
La meva opinió és que l'eina és molt interessant però l'objectiu està equivocat. A mi em sembla un eina extraordinària per orientar un viquiprojecte de revisió d'articles prioritzant els que el sistema qualifiqui de menys fiables. Però em sembla mot arriscat considerar-lo una eina d'assessorament als lectors perquè la qualificació és una probabilitat, tenint en compte com funciona la premsa, es pot fer un ridícul espantós si el sistema qualifica d'altament fiable un article que contingui erros molt greus. Tal com està enfocat el sistema això pot passar, només cal que un autor que normalment escriu articles de molta qualitat, cometi un error greu en un article que fa molt temps que és estable. --Gomà (disc.) 11:04, 6 set 2009 (CEST)

He anat llegint la informació sobre l'eina i em sembla lamentable, perquè marca amb taronja justament quan hi ha més canvis (en principi haria de ser al revés); perquè no explica quins criteris fa servir per considerar fiable una informació; perquè no distingeux entre tipus d'articles (no és idèntica la manca de neutralitat en un article científic que un polític); perquè hauria de marcar tot en taronja ja que res (o tot) és fiable, ni aquí ni enlloc; perquè marca l'error però no l'arregla, en un esperit contrati del tot al wiki... --barcelona (disc.) 12:09, 6 set 2009 (CEST)

Richard Stallman ataca la Wikipedia en espanyol[modifica]

Richard Stallman acusa la Wikipedia en llengua espanyola de censurar informació... [6][7] --Panellet (disc.) 12:59, 5 set 2009 (CEST)

[...] que la Wikipedia en espanyol semblava "un sistema tancat que no ofereix cap via per solucionar el problema".
Aquesta frase es pot aplicar a gairebé qualsevol aspecte de la viquipèdia en espanyol. Proposo [in]formalment que l'anomenem Llei de Stallman. – Leptictidium (auderiense) 13:19, 5 set 2009 (CEST)
Aquest home no tenia ni idea del que estava parlant excepte el que li havien comentat alguns i va intentar ser critic amb la wikipedia com és ell. A més a més, si investigues el cas o t'assabentes una mica més enllà de l'apunt del Stallman, veuràs que està ben bloquejat per spam (això no vol dir que en un primer moment va ser mal bloquejat.) Per cert, no crec que sigui el lloc on haguem de comentar-ho. Transwiki el mínim, recordeu?--KRLS , (disc.) 13:24, 5 set 2009 (CEST)
Estic d'acord amb en Krls, em sembla innecessari comentar això aquí. A més, com administrador de la viquipèdia en castellà i editor actiu en català, m'ofèn que es generalitzi. --Josep Gustau - Discussió 16:37, 5 set 2009 (CEST)

Jo penso que potser el títol d'aquest fil hauria de ser "Viquipèdia en espanyol: quant pitjor, millor", eh? PD) en todos lados se cuecen habas... Ferbr1 (disc.) 19:00, 5 set 2009 (CEST)

No es generalitza, Josep Gustau. A la viquipèdia espanyola els bons administradors són l'excepció, són nombrosos el bibliotecaris que es creuen que són Déu omnipotent i que es troben per sobre del bé i del mal, i això que dic també es diu des de la pròpia viquipèdia espanyola. – Leptictidium (auderiense) 22:32, 5 set 2009 (CEST)

Mare meva..., si dir "a la viquipèdia espanyola els bons administradors són l'excepció" no és una generalització, que vinga déu i ho vegi... Ferbr1 (disc.) 23:32, 5 set 2009 (CEST)

Això és un judici de valor (molt subjectiu) i cadascun té la seva opinió sobre el tema. No sóc amic de les generalitzacions i no m'agrada parlar sense referències. Així que ho deixo aquí. --Josep Gustau - Discussió 00:41, 6 set 2009 (CEST)
Una generalització seria dir que tots els administradors són dolents, cosa que no és cert ja que hi ha alguns administradors que hi fan una feina molt admirable. Tanmateix, no cal més que anar a fer-hi un passeig per veure com es comporten molts dels bibliotecarios, i quants usuaris han tingut conflictes amb ells. Jo també penso que no cal continuar això, i ho deixò així. – Leptictidium (auderiense) 12:03, 6 set 2009 (CEST)
A mi em sembla que en Richard Stallmant va dir coses molt interessants que van més enllà del cas anecdòtic de rebelion.org. En la meva opinió va posar el dit a la llaga en dues coses:
 • La més important, en la meva opinió, és la de que s'ha fet menys ressò i que afecta a totes les viquipèdies, no només a can ES: de vegades el títol d'un article no pot ser neutral. Encara que en el text s'expliqui amb tota neutralitat i detall les diferents postures si el títol triat és el preferit d'una de les parts, wiquipèdia està prenent partit, i el més greu és que la política de les referències externes pot ser nefasta en aquest afer perquè qualsevol que tingui prou potència social, econòmica o política per generar un determinat estat d'opinió pot provocar un allau de referències a favor de la versió que li interessa encara que sigui contraria a la realitat. Ell va posar l'exemple d'uns elements de hardaware, una persona fa treure l'article en alemany sobre el mur d'Israel, i a mi em va passar pel cap les discussions bizantines sobre els topònims. És un tema que no està resolt en cap llengua i que estaria be d'anar-hi treballant. L'Stallmant va dir exactament aixó, que ell no tenia la solució però que creia que el tema no esta resolt i que cal treballar-hi per trobar-la.
 • L'altre, el que s'ha dit cas rebelion.org i que per mi va se la manca de viquietiqueta a can ES. Jo no tinc ni idea del cas rebelion.org i per tant no tinc cap prejudici sobre el tema. Però lo que va proposar l'Stallman em va semblar molt assenyat. Va dir que es podia demanar als de rebelion.org que identifiquessin clarament en els seus continguts quins eren contingut original, quins eren publicacions simultànies en diverssos llocs, etc. i d'aquesta manera ajudar a identificar què es pot posar com a referència. També va denunciar que a alguns usuaris, pel sol fet de voler discutir el tema, se'ls titllés de vàndals i se'ls bloquege's. El problema, per mi, no és si es bloqueja o no a rebelion.org, per mi el problema és que es reaccioni iradament contra una persona que critica (fet que va succeir allí mateix contra l'Stallmant). Però això són figues d'un altre paner, ja ho discutiran a can ES. A nosaltres crec que només ens hauria d'afectar com a contra exemple per no caure-hi.
--Gomà (disc.) 11:36, 6 set 2009 (CEST)

Fòrum a Barcelona[modifica]

Del 29 d'octubre a l'1 de novembre tindrà lloc a Barcelona el Fòrum de Cultura Lliure, primer fòrum internacional dedicat a un tema en el que hi estem implicats per principi. Entre els participants només he detectat com a conegut la Mayo Fuster. Més info a http://fcforum.net/ca/ --V.Riullop (parlem-ne) 13:20, 11 set 2009 (CEST)

molt interessant, apunto la data i miraré de passar entre el 30 i el 31, cada cop tenim més coses... --barcelona (disc.) 10:45, 12 set 2009 (CEST)
Aquell cap de setmana també hi ha les Fires de Girona, mmm, "malos tiempos para la lírica". --Bestiasonica (disc.) 17:48, 17 set 2009 (CEST)
Qui pugui anar, que pensi si pot fer alguna foto i recopilar algunes dades. Suposo que el Fòrum de Cultura Lliure mereixerà tenir un article, no?--Slastic (disc.) 10:14, 25 set 2009 (CEST)

De caps als 200.000[modifica]

Avui m'he adonat que ja hem arribat a la xifra simbòlica dels 199.000 articles. Suposo que abans d'acabar la setmana hi haurà un frenetisme editorial per tal de crear l'article màgic dels 200.000. A veure si és algun que no sigui un miniarticle. No crec que guanyi l'aposta, però tampoc m'he allunyat tant a un any vista. Salut! --Bestiasonica (disc.) 17:54, 17 set 2009 (CEST)

Ja em arribat i em sembla crec què és ‎Carnaval de Solsona de Solde--Manlleus (disc.) 13:36, 21 set 2009 (CEST)
Al xat també hem confirmat que és ‎Carnaval de Solsona. --Jordicollcosta (discussió) 13:46, 21 set 2009 (CEST)
Molt bé! Després d'arrel cúbica tocava un article relacionat mínimament en la cultura catalana. Per cert en Peer és el guanyador de l'aposta dels 200.000 i ha clavat el dia exacte. --Bestiasonica (disc.) 14:04, 21 set 2009 (CEST)
jeje, l'he pogut "encertar" com a 200.000 :-) Ara m'esforçaré a ampliar-lo força més pq. quedi més bé. --Solde (disc.) 14:36, 21 set 2009 (CEST)
Ànims Solde, a veure si en pots fer un article de qualitat, que fa temps que no apareixen AdQs de la cultura catalana! – Leptictidium (auderiense) 14:46, 21 set 2009 (CEST)
Moltes felicitacions, Solde. Em volia posar aquesta nit a editar per a optar a la fita, però en un dia heu fet quasi 200 articles. No hi ha qui us pari.!!! Un èxit col·lectiu, ara toca fer-ho saber. --amador (disc.) 15:19, 21 set 2009 (CEST)
Fabulós! Felicitats! Ara tens la responsabilitat de fer-lo de qualitat ;D. --Edustus (disc.) 17:06, 21 set 2009 (CEST)
Felicitats! Buf ara tens el problema de fer aquell article AdQ. En quin enredo t'hi has fotut fa l'ullet.--KRLS , (disc.) 17:07, 21 set 2009 (CEST)
jejej, ho intentaré somriure. I ara, el que ens toca es atrapar els de "Cal Finlàndia", que ja els tenim a tocar!!


Jo canviaria el logo per Fitxer:200.000bis.PNG, Fitxer:Wikipedia-logo-ca-200000h.png, Fitxer:Wikipedia-logo-ca-200000i.png o Fitxer:Wikipedia-logo-ca-200000g.png!!! --Davidpar (disc.) 19:55, 21 set 2009 (CEST)

M'agraden les lletres dels altres, però el mapa dels PPCC no el podem posar.--KRLS , (disc.) 20:38, 21 set 2009 (CEST)
Li podríem dir al Puigalder, que canviés tan ràpid com pugués els PPCC per només les lletres. Què us sembla? --Davidpar (disc.) 20:55, 21 set 2009 (CEST)
moltes felicitats a tots, especialment als de la marató dels darrers dies i al Solde. Tenim diverses fites properes: pujar al primer lloc en els 1000 i superar els finlandesos i assolir la posició 14 en nombre d'articles, ànims! Ens veiem tots a la trobada --barcelona (disc.) 09:21, 22 set 2009 (CEST)

Oh! Se n'han fet ressò a telenoticies.cat!--Edustus (disc.) 12:59, 22 set 2009 (CEST)

Tambè hem sortit a :
I més que no recullo ....--Marc (Mani'm?) 11:03, 25 set 2009 (CEST)
En nom del fr:Projet:Pays catalans, felicito als contribuents catalans pel seu treball, factor indiscutible per a la promoció de la nostra bell llengua! gràcies per corregir els meus errors possibles Adrille (disc.) 19:48, 26 set 2009 (CEST)

La Taverna Multimèdia de setembre[modifica]

Camera-n--redbrush-pd.svg
A la Taverna Multimèdia respondrem els dubtes que tingueu quant a la càrrega i a l'ús de fitxers multimèdia (imatges, sons, vídeos...) en la Viquipèdia i a Wikimedia Commons. També és aquest el lloc més adequat per a parlar sobre legislació i llicències d'imatges. Si voleu recuperar converses d'un mes anterior, inactives o antigues, busqueu-les a l'arxiu de la Taverna Multimèdia per a copiar-les senceres i portar-les ací, inserint-ho al final amb la vostra nova intervenció.
Mostra la taverna sencera | Amunt | Inicia un nou tema


Discografia[modifica]

He creat alguns articles de grups musicals i hi he afegit un tipus de taula ampliable. Si entreu a l'article Talco, veureu que en la discografia ampliable hi surt el terme 'mostra' dos cops. Segurament que és un defecte de la plantilla utilitzada, alguna solució o alternativa? Moltes gràcies.

--Ja no ens alimenten molles (disc.) 20:04, 21 set 2009 (CEST)

Jo també veig el doble mostra des de fa un temps i no sembla error de cap plantilla. No sé què passa.--Ssola (disc.) 16:37, 23 set 2009 (CEST)
Ara ja no em surt dos vegades el de mostra, però ha aparegut un altre error, quan es desplega la llista hi apareixen uns parèntesis i el coixinet... i si a la llista no hi poso un coixinet buit no numera correctament les cançons. Llàstima per que queda bé :( el comentari anterior sense signar és fet per Lluket (disc.contr.) 19:43, 23 set 2009
He canviat la class de la família Nav per collapsible. Sembla que ara funciona millor, però ha canviat una mica l'estil. Reviseu-ho si està bé. Per cert, són els títols dels àlbums els que han d'anar en cursiva, i no les cançons. És com el títol d'un llibre (en cursiva) i els títols dels capítols (entre cometes, o sense quan són en una llista). --V.Riullop (parlem-ne) 19:49, 23 set 2009 (CEST)
Pel que pareix ara funciona perfecte, moltes gràcies! També he tingut en compte els canvis en l'estil. --Ja no ens alimenten molles (disc.) 00:00, 25 set 2009 (CEST)

@Lluket: ha sigut un conflicte d'edicions, estava canviant la plantilla mentre tu estaves modificant l'article. Torna-ho a provar ara: http://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Talco&action=purge --V.Riullop (parlem-ne) 19:52, 23 set 2009 (CEST)

imatges de wikipedia/en amb pegues per apareixer a wikipedia/ca[modifica]

Hola Va d'imatges aprofitades d'altres wikipedies, algunes es poden aprofitar tal qual i ja apareixen i altres no. Un exemple, a l'article: http://ca.wikipedia.org/wiki/Dolma Hi ha dos fotos incloses tal qual, una surt be i l'altra no. Suposo que la cosa va de si la imatge és pujada a commons o en una altra banda o ves a saber. Alguna idea? Entenc que si una imatge apareix en una wikipedia hauria de ser fàcil i immediat aprofitar-la en una altra (si no funciona així ho trobo bastant trist). Si us plau, contesteu-me també a la meva pàgina. Perique des Palottes (disc.) 10:35, 23 set 2009 (CEST)

No va així. La imatge en:File:Armeniadoma.jpg només és a la VP anglesa i caldria traslladar-la a Commons. La cosa funcionaria fàcil si tots carreguessin, i carreguéssim, exclusivament a Commons. Per exemple, nosaltres tenim unes 700 imatges lliures que no es poden utilitzar immediatament en altres viquipèdies ni en projectes germans en català perquè no estan traslladades a commons. --V.Riullop (parlem-ne) 14:46, 23 set 2009 (CEST)
Jo li he demanat al Jolle que pengi les seves imatges a Commons (aquelles que no hem pogut traslladar, perquè són anterior a la presa de decisió), però segueixo esperant. :)--KRLS , (disc.) 19:32, 23 set 2009 (CEST)

PDF's[modifica]

La tapa del llibre. Cliqueu a sobre i busqueu la 3a pàgina. Veureu la diferència.

Hola: He carregat aquest arxiu a Commons. Es tracta d'un escaneig de la primera edició de l'obra cabdal de Carl Von Linné : Systema Naturae. M'agradaria que en comptes de mostrar la primera pàgina del document quan es reprodueix aquí es veiés la tercera pàgina que té el títol i la presentació del llibre. Això es pot fer? --Bestiasonica (disc.) 17:36, 25 set 2009 (CEST)

Ha de ser amb format DjVu. --V.Riullop (parlem-ne) 20:57, 25 set 2009 (CEST)
Buf! Una altra eina de software nova. Miraré de fer-hi una ullada quan tingui un moment. Gràcies per la informació. --Bestiasonica (disc.) 12:20, 27 set 2009 (CEST)
Hauries de comenta'ls-hi a Viquitexts en llatí perquè s'encarreguin d'aquest llibres i el transcriguin.--KRLS , (disc.) 13:02, 27 set 2009 (CEST)

Colors[modifica]

Algú sap la manera de trobar el color exacte d'una imatge amb el codi web? Tinc una bandera amb la plantilla d'aquest article. La bandera del títol (amb de l'àguila) és una imatge de commons, i m'agradaria que la barra de fons fos del mateix color. És pot fer d'alguna manera?--RR (Què n'has de dir?) 21:46, 27 set 2009 (CEST)

Doncs utilitzant un editor d'imatges que t'ho digui. Amb el Paint Shop Pro em diu que és #ffce00. --V.Riullop (parlem-ne) 13:08, 28 set 2009 (CEST)
Moltes gràcies!!!--RR (Què n'has de dir?) 13:34, 29 set 2009 (CEST)
A commons:Template:Legend expliquen com obtenir el codi de color amb un editor lliure. --V.Riullop (parlem-ne) 11:48, 30 set 2009 (CEST)