Viquipèdia:La taverna/Novetats

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Sobre aquest tauler

Modifica la descripció
Icona novetats de la taverna

A les novetats de la Taverna es publiquen novetats i anuncis de projectes, plantilles i d'altres temes d'interès, tant de funcionament intern com d'activitat externa.

Aquesta pàgina incorpora el format de discussió Flow. Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial (podeu recuperar els fils actius del darrer arxiu).

La taverna: Novetats | Propostes | Ajuda | Tecnicismes | Multimèdia
En clicar «Afegeix el tema», esteu acceptant les nostres Condicions d'ús i esteu alliberant irrevocablement el vostre text sota la llicència CC BY-SA 3.0 i la GFDL
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Com sabeu la infotaula persona va ser la primera que va fer una recopilació de dades de WD. En aquell moment es va ser molt prudent davant els riscos que WD no tingués un bon contingut. Ha plogut força i altres infotaules amb menys volum d'articles són més intenses i complertes que aquesta.

Ara li toca una reforma integral en la que hem estat treballant des de fa un mes i mig. Podeu veure alguns exemples de la versió beta a plantilla:proves persona.

Com hem fet a d'altres, només n'hi haurà una única infotaula per a tos els perfils professionals i desapareixeran progressivament les d'artista, científic, polític, etc..

De moment, totes les que no són d'esportistes funcionen al 90% (resta algun problemet amb els religiosos), i les d'esportistes encara estan en procés d'anàlisi i integració. Sigueu pacients !.

Us demano que feu proves amb personatges diversos (amb i/o sense paràmetres manuals) i ens n'informeu dels errors o millores que considereu a la pàgina de discussió de la plantilla.

Moltes gràcies

Jey (discussiócontribucions)

N'Amador és molt modest com de costum però la feina que està fent és increïble. Us recomano que feu almenys una prova o dos amb la plantilla per veure el seu enorme potencial i passeu per la pàgina de discussió per qualsevol dubte o comentari. Un cop estigui operativa ens estalviarà moltíssima feina en la creació i manteniment d'articles.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Si no hi ha més comentaris, al llarg d'aquest cap de setmana canviaré la {{infotaula persona}} pel nou codi. NO s'aplicarà als esportistes que, encara els hi falta unes voltes més.

Avís abans hi hagin queixes:

 • Apareix "ciutadania" que abans només existia com a manual i s'usava molt poc. Òbviament, els catalans surten com a "espanyols". Penso que ens pot servir per frenar les peticions de canvi de "nacionalitat". Però si us sembla inconvenient, ja podeu iniciar una discussió a la pàgina de discussió de la plantilla.
 • Tots els paràmetres que agafen dades de WD, accepten el valor manual noWD per a indicar-li que no l'agafi. Així, si hom discrepa amb un valor de WD i no vol que aparegui, té solució.

Vinga, va. A veure si us animeu a passar a fer comentaris que he afegit algun gadget aquests dies que encara ningú ha comentat.

Manlleus (discussiócontribucions)

infotaula persona 2.0? Està perfecte, ja els hi agradaria tenir aquest grau d'organització altres wikis més grosses. Gadget et refereixes els links a webs i xarxes socials a peu d'infotaula?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Manlleus Si. He canviat la llista de línies, molt llarga i invasiva en alguns personatges, per icones.

També hi ha -de forma opcional i amb paràmetres manuals- el Medaller incrustat dins les taules d'esportistes.

Merci,

Barcelona (discussiócontribucions)

com sempre enhorabona per la feina a infotaules!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Bé, no va ser el cap de setmana per problemilles amb la migració dels articles amb paràmetres manuals.

Ara ja està fet !!

Podeu seguir l'estat de les coses a la pàgina del projecte. Si teniu que comunicar errors o millores, si us plau, seguiu deixant-los a la pàgina de discussió de la plantilla de proves.

Enric (discussiócontribucions)

Per cert, resulta que gairebé tots els personatges catalanoparlants només tenen com a "llengua" el castellà; ara m'he adonat que a wikidata es pot posar més d'una llengua, però per defecte surt que els nascuts a Espanya, siguin d'on siguin i parlin la llengua que parlin, parlen el castellà i prou. És una impressió meva o algú més s'hi ha fixat?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Enric És absolutament cert. Això és el resultat d'algun bot, benintencionat o no, (si són d'Espanya deuen parlar castellà. Si parlen alguna altra, ja ho afegiran). En la mateixa línia està carregada la "ciutadania", tot i que en aquest cas, en ser una qüestió jurídica, és cert,...per ara.

Com dius, es poden afegir més, però atenció que l'ordre d'entrada serà l'ordre de presentació i, per tant, prevaldrà la primera que s'ha entrat. Els personatges clarament catalanoparlants que m'he trobat he anat bescanviat castellà per català. Per a fer un bot complementari/substitutori, caldria tenir alguna característica que ens asseguri que parla català, si no volem entrar en una guerra d'edicions.

Enric (discussiócontribucions)

Això és el que té voler posar tants paràmetres a wikidata. Precisament el paràmetre llengua només tindria sentit per remarcar que tot i ser nascut en l'Estat X, el tal personatge parla la llengua Y (ja que la llengua X se li suposa), o bé en estats amb més d'una llengua, reconegudes o no. D'aquesta manera, si per defecte surt sempre la llengua oficial de l'Estat (o del territori, quan a cada territori li correspongui una llengua determinada, cas de Suïssa, el Canadà o Bèlgica, diguem-ne), el resultat és que és un paràmetre que no serveix per res, i tindrem en el millor dels casos que la llengua de Lluís Llach o dels membres d'Estopa és el català (perquè Catalunya = català), o en el pitjor que la llengua de tots dos és el castellà (perquè Catalunya = Espanya = castellà). No sé si m'explico. A part això, si els hem d'anar arreglant tots cas per cas, com sabem en molts casos quina és la llengua d'ús habitual de cadascú, quan no es tracta de personatges que surtin habitualment als mitjans o coneguem personalment de tenir-hi tracte? I pel que fa als personatges antics? Quina llengua els col·loquem? Català sempre? Fins a quina data? Total, que les bones intencions (si n'hi ha) i l'eficiència d'aquest paràmetre, si més no pel que fa als personatges catalanoparlants, no les veig enlloc.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@EnricBé. La teva protesta conté l'algorisme a aplicar: Si ciutadania = Espanya, esborrar idioma castellà.

Ara només falta un botaire que ho faci.

Paucabot (discussiócontribucions)

No sé si a WD hi haurà acord en fer això ...

Manlleus (discussiócontribucions)

com es referencia que una persona parla tal o altre idioma, posant un camp de "referència URL" que contingui citacions del personatge en aquell idioma? parlo de WD es clar, la mateixa referencia pot servir en cos d'article

Enric (discussiócontribucions)

Jo trobo que aquest paràmetre és absurd, i el veuria útil només per caracteritzar aquelles persones que sempre es van negar a parlar la llengua d'allà on eren, o bé en estats multiètnics per saber quina era la seva llengua habitual d'ús. Però, com molt bé dius, i això com ho sabem? Ho podem saber, sí, de la gent que surt per la tele o parla per ràdio, o si els coneixem personalment, però, i pel que fa a la resta? I, per cert, qui omple aquests paràmetres a wikidata? Perquè jo puc posar que el president txetxè parla preferentment txetxè, i que en canvi no parli res més que rus. O algú, sabent que a les Balears o al País Valencià es parla català, posar que els presidents Eduardo Zaplana o José Ramón Bauzá, o l'alcaldessa Rita Barberà, parlen/parlaven català. Jo ho veig complicat, la veritat. I una altra cosa: i la gent que parla, no dues llengües, sinó tres, quatre, cinc, etc.? Si jo tingués un article a wikidata, què en diria? Català, castellà, anglès, francès i italià? Com més hi penso més absurd ho veig.

Manlleus (discussiócontribucions)

opinió: a no ser que es tingui una base de dades que reculli aquest tipus d'informació, em sembla que només a partir de les referències serà totalment incomplet, però això demostra la falta de notabilitat i que és tema menor.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Paucabot@Enric@Manlleus Bé, com que veig que us hi engresqueu, aprofito per demanar opinions sobre altres aspectes menors, però transcendents.

 • Trec l'accés a WD de la llengua parlada/escrita ? o la bescanvio per llengua materna (p103) que està menys manipulada ?
 • Trec ciutadania ? o l'amago per a tots els que tinguin espanyola, per considerar que és una dada local i assumible pels locals?
 • les dates inici-fi que apareixen complementàriament als cònjuge, alma mater, ocupació, etc. m'autoritzeu a posar només l'any ?. En el cas de càrrecs, si mantindria d-m-a perquè pot ser important afinar.

Gràcies per les opinions/valoracions.

Jey (discussiócontribucions)

Indiferent/En contra/Suport. Visió "inclusista" per part meva: cal incloure tots els camps de Wikidata que siguin realistes encara que alguns no ens agradin tant. WD igual que VP està en constant creixement, és només qüestió de temps que s'inclogui "català" per a tots els catalans (de fet tenim un projecte per revisar coses com aquesta).

Manlleus (discussiócontribucions)

@Amadalvarez: doncs disparo primer:

punt 1: Suport preferible, tot i que és encara discutible i presenta també l'inconvenient citat més amunt, mantenir llistat d'idiomes parlats/escrits sembla un curriculum o l'Europass

punt 2: Suport preferible, la millor solució de moment, almenys els catalans ja no tindrem més mal d'ulls durant un temps veient ciutadania espanyola a "casi" primera línia. els que estan en el limbo sense estat es poden acollir a la tradició del "localisme" de la wiki, igual manera es fa en infotaules i introduccions d'articles de municipis dels Països Catalans sense tenir en compte el nacionalisme, tema a part.

punt 3: Suport Preferible, se suposa que la infotaula ha de resumir el text.

Enric (discussiócontribucions)

Jo disparo segon, @Amadalvarez::

 • 1: Indiferent Molt millor que l'anterior, evidentment, però tampoc no sé en quins criteris es deuen haver basat els qui hagin afegit aquest paràmetre, si són fiables o no. De tota manera, aquest té un cert sentit; l'anterior, el de la llengua pelada, no.
 • 2: Suport Sí, evidentment que sí.
 • 3: Suport També, com més sintètic millor.
Paucabot (discussiócontribucions)
 1. Millor llengua materna que llengua parlada.
 2. No ho tenc clar. En tot cas, si s'ha d'implementar, o tots moros, o tots cristians. M'explic: la "localitat" entesa com la definiu aquí correspon a tres estats: Espanya, França i Andorra. No té cap sentit que els espanyols siguin "locals" i els andorrans, no.
 3. D'acord.
Manlleus (discussiócontribucions)

@Paucabot:en teoria podem aplicar el "localisme" a tots els articles d'àmbit catalanoparlant, i no entén de fronteres i estats actuals, així que això s'aplica només en els d'aquests àmbit i tan sols aquí, a can cawiki. jo personalment llevaria el camp de ciutadania de tots els personatges d'àmbit català/relació d'algun tipus d'espanya, Andorra, frança, itàlia i de la resta del món (fins i tot que no tinguin cap de les ciutadanies dels països citats) i mantindria la ciutat de naixement, però la resta de personatges sí que mantindria el camp de ciutadania ja que el localisme no s'aplica.

PS: editat, jeje

Paucabot (discussiócontribucions)

No entenc què vols dir. Que Andorra no és "aquí"? O estàs dient el mateix que jo però amb altres paraules?

Manlleus (discussiócontribucions)

exacte, tots moros o tots cristians, però amb l'acolliment del localisme de cawiki en ment per "no ferir" sentiments dels independentistes o fins i tot dels nacionalistes lleugers sense ficar el dit a l'ull als unionistes

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Paucabot@Manlleus Deu ser un tema interessant aquest del que parleu, però jo només entenc instruccions simples:

 1. trec el paràmetre ciutadania per a tothom
 2. trec el paràmetre quan el valor sigui "espanyol" (o més. Indicar quins)
 3. No trec el paràmetre.

La riquesa lingüística tipus: localismes de l'àmbit d'influència cultural propera però no vinculable a les sensibilitats estètiques de l'entorn en el que el personatge s'hagi desenvolupat en la primera fase de la seva formació política. I altres similar, no es poden programa en llenguatge wiki. Ho sento, potser en futures versions.

Paucabot (discussiócontribucions)

Només espanyol és clarament discriminatori respecte dels francesos i els andorrans. Discriminar aquests tres respecte dels altres 190 també és discriminatori, però no canta tant.

PS. Em deixava els italians ...

Paucabot (discussiócontribucions)

Ara veig que n'Amador ha creat uns subapartats 2.1, 2.2 i 2.3. Jo no ho tenc clar: almanco sí que descartaria el 2.1 (trec el paràmetre ciutadania per a tothom).

Manlleus (discussiócontribucions)

a veure, per escollir la millor opció queda clar que llevar el paràmetre per tothom és més resolutiu que deixar-lo per tothom. més aviat de menys feina a a més. la tercera opció no crec que sigui difícil de programar amb les dades actuals de WD, d'entrada tots els personatges nascuts en territoris de parla historica catalana+administratius (afegiria), per a totes les èpoques excepte regions o "estats" històrics anteriors que ocupaven la regió en la qual ocupa l'estat actual sigui Espanya França, Italia, etc, com els romans, vegeu: Aureli Climent Prudenci, la ciutadania d'espanya en aquest article no té sentit, en canvi la de l'Antiga Roma la mantindria. en aquest últim sentit, realment són pocs casos que casi ho podem controlar manualment, fins i tot afegir situacions historiques precises: Corona d'Aragó, República Catalana, Monarquia Absoluta Borbònica, Segona República Espanyola , etc que augmentaria la visibilitat d'aquests articles.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Jo..r que sou rars !.

La proximitat em facilita la seva identificació per pur coneixement. Un nom castellà d'algú nascut a Guadalajara, casi segur que és espanyol i no em cal més info. Però un nom francès, com ara, Hercules Poirot, no sabré si és francès o belga. Per això la meva proposta era eliminar la ciutadania espanyola. Si ho anem complicant, el millor serà treure-li a tothom, però llavors només ens podrem guiar pel lloc de naixement que no sempre és evident a quin país pertany.

Manlleus (discussiócontribucions)

bueno raros som casi tots d'alguna manera ;-) just per millorar la viquipèdia d'una manera o altra doncs perfecte!! no em cansaré de dir-ho la bona feina amb les infotaules i plantilles sobretot si agafen dades de WD, dóna infinitat d'aplicacions i estem bastant a l'avantguarda amb aquestes actualitzacions. de fet tan me fa que tingui el camp de ciutadania o altre camp amunt o avall; sempre ho podem anar polint, lo important és que anem afegint més plantilles i la combinació d'aquestes és també una idea excel·lent i que ja estem veient aplicant-se. enhorabona!!

PS: tots els catalans nascuts a la Catalunya Nord també són d'àmbit català així que no fa falta posar ciutadania=França en la infotaula, però sí la resta de francesos.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Manlleus Ja entenc lo de la Cat Nord i el que diu el @Paucabot, però fer un tall fi és més complicat i acaba donant falsos positius (ja no recordeu aquells indrets que deia que estaven a Catalunya, província de Castelló). Si haig d'amagar informació més val que sigui amb una dada concreta i indiscutible, altrament prefereixo mostrar-la i que manualment cadascú canvii el que vulgui o no mostrar-la mai i que cadascú afegeixi el que vulgui.

Dafne07 (discussiócontribucions)

Si se'm permet m'agradaria fer una proposta: que les dades de WD només actuïn en les pàgines on posa "infotaula persona", però no en les pàgines on la infotaula ja té dades. Això és per evitar casos en què arriben dades innecessàries, com en el cas de Simeó de Durham (no cal que posi la nacionalitat). Això mateix he proposat en un altre lloc però Amadalvarez m'ha malinterpretat i pensa que estic demanant "que surti si està bé", el que demano és no haver de fer la feina per duplicat i que si les dades ja estan escrites en la pàgina d'una persona no haver de tornar-les a escriure a WD perquè algú ha escrit coses innecessàries o equivocades.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Gràcies @Dafne07 per integrar aquí l'altra discussió.

Si interpreto bé la teva proposta és: o totes les dades són manuals o totes de WD. És una opció, tot i que penso que perdríem tota la potencia de WD quan algú posi una infotaula amb, per exagerar, amb només 1 dada, ja que no sortiria res més. Altres WP han fet dues infotaules: la manual de tota la vida i una que només mostra coses de WD. Particularment penso que és la pitjor solució perquè hi ha dades que mai estaran a WD i caldrà entrar-les manualment i em sembla cruel que qui tingui de fer servir una dada manual, n'hagi d'entrar-les totes sense gaudir de WD.

La fórmula que tenim aquí combina el millor de cada cas. Per cada dada:

 • si s'ha entrat manualment, té prioritat i és la que es mostra (amb alguna excepció per motius tècnics).
 • si no s'ha entrat res - perquè no ho sabem o no ho volem escriure-, agafarà la dada de WD.
 • si creiem que no ha de sortir ni lo de WD ni cap altra cosa, entrem manualment el valor noWD i no sortira res.

La discrepància que m'havies manifestat sobre l'aparició de "ciutadania" amb valors que consideres inadequats, és un tema específic d'aquesta dada que no pot condicionar la lògica de funcionament de tota la infotaula (especialment ara que tothom ha assumit el model que t'acabo d'explicar).

Ara bé, la discussió específica sobre aquesta dada, ja s'havia començat aquí i per això t'he redireccionat cap aquí.Si mires el fil complert, veuràs que no hem arribat a cap conclusió. Resumeixo: no hi ha acord en deixar-ho com està, ni en treure-li a tothom. S'han fet propostes per a fer que no li aparegui a algunes persones en funció del seu territori. Crec que no em deixo res.

Doncs, a partir d'aquí, digues que faries amb la "ciutadania".

Gràcies per participar

Dafne07 (discussiócontribucions)

Aplaudeixo les altres WP que han fet dues infotaules: la manual de tota la vida i una que només mostra coses de WD; fer-he una hibridació només porta doble feina i problemes. Quan una persona escriu les dades en una pàgina de Viquipèdia i se'n deixa alguna no és per peresa sinó perquè en el cas concret que està escrivint aquesta dada no cal posar-la (com en el cas de Simeó de Durham). Se suposa que si es fa una nova infotaula de persona és per facilitar o estalviar feina i no per duplicar-la o complicar-la i a la pràctica s'ha vist que sovint cal fer correccions des de WD, cosa que és força complicat o és repetir el que ja està fet en una pàgina de la viquipèdia.

Aprofito per comunicar dos altres problemes que he detectat: 1)La plantilla "infotaula de persona" no agafa les dades de nova creació. Per exemple, vaig crear la pàgina abadia d'Evesham i després vaig veure que la infotaula de Simó V de Montfort no recollia aquesta dada.

2)Hi ha alguna manera d'aplegar les antigues infotaules de "monarca" i "persona de rellevància espiritual" en una sola? Vaig provar de fer-ho en Osvald de Northúmbria i en Etelbert de Kent però em sortia un missatge de "paràmetres desconeguts" i si s'escriuen per separat apareixen dades repetides que venen des de WD, com ara on va néixer, lloc de mort, amb qui es va casar. (El tema de les dades innecessàries com ja he dit abans es resoldria si només es veiés el que està escrit en la pàgina) En altres casos apareix la mateixa imatge repetida, cosa que de la manera com està ara no es pot evitar. Tampoc he pogut ajuntar dades en el cas de biografies d'algú que és "escriptor" i "sant".

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Dafne07 Començo a respondre pel final:

 • Quan acabi amb la infotaula persona només hi haurà UNA infotaula per a qualsevol tipus de perfil professional. Quan canonitzin Messi, també es podrà representar com a sant i futbolista, una combinació encara inexistent. No caldrà que facis experiments d'ajuntar coses que no es poden ajuntar i després queixar-te que WD et posa coses repetides.
 • No entenc que vols dir amb "la plantilla infotaula de persona no agafa les dades de nova creació", ni amb "la infotaula de Simó V de Montfort no recollia aquesta dada". Les infotaules no dedueixen dades d'altres articles. Mostren el que s'ha entrat manualment o s'ha entrat a WD.
 • Lamento que aplaudeixis una fórmula que només respon a una visió antiquada, quan no gandula, per part dels seus creadors. Fer una infotaula que aplegui quatre crides a WD és fàcil. Fer que satisfaci als que volen documentar bé els articles, són figues d'un altre paner (visió gandula). Les WP que han fet infotaules "WD only" han aconseguit poca implantació als articles perquè només apliquen als articles nous (els vells per definició tenen paràmetres manuals) i perquè els bons editors no volen haver de renunciar a poder complementar la informació que s'agafa de WD amb alguna de més específica que només es pot aportar manualment i, per tant, es queden amb la versió antiga (visió antiquada). No és una opinió meva, la WP anglesa només té 828 articles dels seus 5,4 milions amb aquest tipus d'infotaules (un 0,00014%), mentre que nosaltres ara estem en uns 300.000 articles (el 56% de tots els nostres articles) amb infotaules mixtes WD-manual.
 • Per últim, la teva frase "Quan una persona escriu les dades en una pàgina de Viquipèdia i se'n deixa alguna no és per peresa sinó perquè en el cas concret que està escrivint aquesta dada no cal posar-la", ets lliure d'escriure-la en primera persona, però no atribueixis al conjunt del col·lectiu aquesta afirmació.

La discussió sobre la ciutadania continua oberta.

Gràcies

Dafne07 (discussiócontribucions)

Si us plau no t'enfadis, no vull donar presses ni queixar-me, només informava d'una cosa que havia notat que passava.

Pel que fa a la discussió sobre ciutadania, no vull votar ni a favor ni en contra, perquè no veig adequat que en una infotaula surtin dades sobre ciutadania o sobre nacionalitat. Que la informació d'una infotaula sigui breu és d'agrair, crec que té més a veure amb la capacitat de resumir i triar allò que és rellevant més que no pas el resultat de la feina d'un gandul.

El tema de fons i, disculpa si ofenc però la meva intenció no és aquesta, és si no estem desvirtuant el que hauria de ser la Viquipèdia: una enciclopèdia amb informació en català. Ho dic perquè amb la nova infotaula de persona apareixen dades en altres idiomes, com en el cas que he explicat de Simó V de Monfort, i si de tota manera s'han d'introduir les dades en català, ja sigui des de la WD o des de la pàgina, no veig que faci cap millora.

Salut!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Dafne07EL tema traducció ja t'ho respon el Pau més avall.

No m'enfado, de debò. Soc vehement de mena.

Tot i que no vulguis votar, ja has votat -en contra- quan dius que creus que això no s'ha de posar. Perfecte. Tots els punts de vista en un debat són benvinguts.

Lo de gandul, no era per posar pocs paràmetres, sinó perquè quan va aparèixer WD, els més llençats van crear infotaules que només mostraven el que hi havia a WD i, com que hi havia poc contingut, el resultat era pobre. l'únic que van aconseguir va ser incrementar el nombre d'infotaules, habitualment poc documentades.

La nostra metodologia ha estat: no perdre res del que tenim, incorporant el màxim d'innovacions i reduint el nombre de plantilles a mantenir a base de fusionar les que feien coses similars. Una línia que permet, precisament, el que tu demanaves: posar una infotaula a un sant que també és monarca.

Espero haver ajudat.

Paucabot (discussiócontribucions)

Sobre el tema de les coses en d'altres idiomes: jo, quan veig una cosa amb un altre idioma (normalment en occità, diria) o amb codi QXXXXXX (que també passa), vaig a Wikidata a traduir-la. La millora respecte de posar-la directament en català a la plantilla és que la propera vegada que aparegui aquest personatge, aquesta professió o el que sigui, ja estarà traduït. Se centralitza la traducció del concepte a Wikidata.

Manlleus (discussiócontribucions)

La informació manual pot ser afegida fàcilment a WD, es pot crear camps perquè puguin ser utilitzats en altres articles, és just qüestió de temps que aquests camps amb els seus valors arribin a un punt que ni la plantilla manual més completa podrà competir, ja tenim exemples d'això a milers d'articles de bios i municipis.

Lo de la ciutadania està tancat si des del punt de vista local no es vol fer res més, que afectava a totes les bios dels Països Catalans. En canvi, sí corregiria els errors de ciutadania a personatges antics que no formaven part dels estats actuals, com algun ciutadà de l'antiga roma que té ciutadania "Regne d'Espanya".

Amadalvarez (discussiócontribucions)

D'acord amb el @Manlleus respecte als antics. Això és una feina a fer a WD. Crec que en molts casos serà millor deixar-ho sense res, perquè costarà identificar si existia ciutadania com l'entenem ara. No sé si els ibers tenien ciutadania o eren una ètnia, que també surt en infotaula persona.

Ssola (discussiócontribucions)

Tema llengua. Jo deixaria totes les que es pugui referenciar que coneix i ha fet servir públicament la persona en qüestió. Si a Wikidata un bot ha posat que tots els espanyols parlen castellà podem revertir-ho i demanar referències (ho prefereixo) o bé fer el mateix amb els catalans (i d'excepcions n'hi haurà als dos costats). Una cosa que sí que es podria fer, si l'ordre a Wikidata és el de la creació de les propietats, és posar primer el català i després la resta de llengües en ordre alfabètic.

Resposta a «Renovació Infotaula persona»
SGrabarczuk (WMF) (discussiócontribucions)

Hi! The movement strategy discussion is still underway, and there are four challenges that you may discuss:

 1. How do our communities and content stay relevant in a changing world?
 2. How could we capture the sum of all knowledge when much of it cannot be verified in traditional ways?
 3. As Wikimedia looks toward 2030, how can we counteract the increasing levels of misinformation?
 4. and the newest one: How does Wikimedia continue to be as useful as possible to the world as the creation, presentation, and distribution of knowledge change?

The last, fifth challenge will be released on July, 25.

If you want to know what other communities think about the challenges, there's the latest weekly summary (July 10 to 16), and there's the previous one (July 1 to 9).

If you have any questions, you may ask here (please, remember to ping me). The FAQ might be helpful as well.

Resposta a «Strategy discussion, cycle 3. Challenge 4»
Paucabot (discussiócontribucions)

Estic començant a remodelar {{Infotaula personatge}} perquè agafi camps de WD. En podeu veure exemples a Otger Cataló, John Sheppard, Paris de Troia o Shinnosuke Nohara.

El problema es podria presentar quan segons qui vegi a Mahalalel i a d'altres personatges del Gènesi una icona d'un extraterrestre ...

Idees?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

la veritat és que no m'agrada per a qualsevol antic, com la mateixa Paris de Troia. Em transmet imatge d'extraterrestre.

Medol (discussiócontribucions)

Dubto que Mahalalel s'hagi de considerar que és un personatge de ficció. És un patriarca que surt citat en almenys quatre textos cristians i dos de musulmans, textos d'origens molt diversos. Pots posar en dubte la seva genealogia o el que vulguis, però la seva existència real em sembla difícil de negar. Potser aquesta discussió s'hauria de tenir en aquesta entrada, però com que s'ha posat com a exemple paradigmàtic per portar aquesta infotaula, ho comento aquí.

Jey (discussiócontribucions)

En aquest cas, entenc que utilitzem {{infotaula persona}}

FranSisPac (discussiócontribucions)

No sé si serveix, però a File:Book-character.svg es fa servir File:Emblem-person-grey.svg que sembla prou genèric

Ssola (discussiócontribucions)

El problema d'aquest és que no és en negre, que és com s'han posat a la resta de plantilles.

Sng (discussiócontribucions)

Anava a dir el mateix de la icona de l'extraterrestre quan m'he adonat que al començar a escriure aquest text, a la part de sota del quadre de text apareix una icona que si li traiem el símbol del + podria estar prou bé. Doneu-li un cop d'ull a veure que us sembla

Sng (discussiócontribucions)

He trobat un sense el +. File:Ic timer auto 48px.svg Trobo que podria valer. Es neutre i indica que es tracta d'una persona de forma genèrica, sense entrar en matisos que trobo que seria complicar-se la vida innecessàriament.

Medol (discussiócontribucions)

No m'agrada l'extraterrestre, però aquest símbol també podria valer per una persona real. En qualsevol cas, de moment és la opció menys dolenta.

Paucabot (discussiócontribucions)

El problema és que hauria de denotar de qualque manera que és un personatge de ficció, ja que s'ha d'usar per a C3PO, Jabba the Hut o Qwilfish.

Paucabot (discussiócontribucions)

Snoopy, Fèlix el gat.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Així no pot ser antropomòrfic. Més difícil encara.

I si anéssim cap a un concepte fantasia o còmic a veure si surt alguna cosa més eclèctica ?

Ssola (discussiócontribucions)

Us faig una nova proposta: Fitxer:Character simple icon.svg. Amb aquesta tenim:

Sng (discussiócontribucions)

Hi han més opcions com variar els colors de fons o el títol en funció del tipus

Personatges de ficció:

Personatge de ficció

Personatges reals:

 • Polítics i militars
Polític
 • Científics (biòlegs, matemàtics, físics, enginyers, etc...)
Científic
 • Esportistes
Esportista
 • Cultura (Escriptors, Actors, Guionistes, etc...)
Escriptor
 • Artistes (pintors, escultors)
Artista
 • Inclassificables (Da Vinci, Gandhi, etc..)
Persona
Paucabot (discussiócontribucions)

@Sng: Plantilla Discussió:Colors infotaules#Menys colors.

Sng (discussiócontribucions)

No he fet servir cap color que no fos de colors infotaules que, si no vaig errat, són els ''oficials". En qualsevol cas, només era un exemple de diferents colors. No volia dir que s'hagin de fer servir tots ni aquests. Pretenia oferir més posibilitats. Entenc que el més lògic seria un o dos. Potser un per personatges de ficció i un altre per personatges reals. Ja que hi som, personalment m'agraden el primer i l'últim. Quelcom així:

 • Personatges:
Personatge de ficció
 • Persona:
Persona
Paucabot (discussiócontribucions)

A l'enllaç que t'he passat es va decidir que les biografies serien grises i els articles de cultura (que inclouen els personatges de ficció) d'aquest color crema.

Concretant: el problema que vaig plantejar no era el color sinó la icona de l'extraterrestre per als personatges de ficció.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

No són icones, però ens poden inspirar aquests exemples:

Sng (discussiócontribucions)

D'acord. Potser m'he animat massa. Concretant: respecte a la icona, crec que hi ha prou opcions. Potser caldria decidir, però ja direu el què.

FranSisPac (discussiócontribucions)

Prenc posició: quan he vist aquesta mena de llufa que és "Fitxer:Character simple icon.svg" he pensat "hauria de ser aquesta icona"! Em sembla ben representativa del concepte (no és casual que "character" = "personatge") i força polivalent. Algú més?

Ssola (discussiócontribucions)

El nom és perquè he pujat jo el fitxer, ehh!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

esteu de broma, oi?

Ja sé que és difícil, però que té a veure una llufa amb ésser sobrenatural ? amb una deïtat ? una sirena? un gat? un griu?

Penso que ens ho hem de currar més.

Ssola (discussiócontribucions)

El problema és per les connotacions humorístiques d'una llufa? He intentat fer-ne de diferents però no m'acaben d'agradar tampoc: i . Bé, són idees només.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

L'últim m'agrada molt!

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Aquest , a mi també. Penso que tots els personatges tenen ulls, però no tots tenen braços i cames. Està en la línia que volia indicar més amunt. Vinga @Ssola alguna proposta més en aquesta línia !!

FranSisPac (discussiócontribucions)

(Reconec que he caigut de quatre grapes en això del nom) No, no estic de broma. Pretendre que una mateixa icona encaixi perfectament i alhora en una deïtat, un gat o un esser volgudament estrafolari, simplement no funciona (ho veig més difícil que una quadratura del cercle), excepte si és abstracta i no representa res. Amb això "em carrego" l'argument «què té a veure?», ho sento, però si s'hi arriba, l'enhorabona.

Mantinc la posició. Si m'oblido del terme "llufa" tinc: una icona que recorda una persona però ja es veu que no ho és ("persona-tge"); l'associo a un esser vivent però també a un d'inanimat; pot anar "en serio" i també "de broma"; etc.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bones! Tot i que la de la llufa no és la més adequada del tot, a mi em convenç. Tot i això, he carregat a Commons la icona següent, Fitxer:Noun 78181 (black).svg:

La idea és que representi la "identitat" d'un personatge concret, que pot ser o no humanoide però amb què l'empremta dactilar denota una caracterització única.

Jey (discussiócontribucions)

Buf! Espero que tota aquesta emoció sobre la icona la mantinguem quan toqui discutir dels camps que s'importen, fer proves i detectar millores :)

Townie (discussiócontribucions)

Més propostes:

Paucabot (discussiócontribucions)

En pos algunes en context:

Les de Townie semblen massa detallades ...

Gazophylacium (discussiócontribucions)

Hola. M'agrada la darrera. L'actual (la primera) la trobo molt poc neutra respecte a algun tipus de personatge, és massa específica, al meu parer.

Townie (discussiócontribucions)

He retocat la darrera, ara em sembla que es veu més clar què és.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Gràcies, @Paucabot! A mi m'agraden la primera i la darrera.

Paucabot (discussiócontribucions)

Més opcions:

@Townie: Potser transparents i amb el traç més gruixat ...

Townie (discussiócontribucions)

@Paucabot: Ara em poso a fer la resta!

Sng (discussiócontribucions)

Superat el tema del color, ja que crec que no hi haurà massa consens alhora de triar una sola, ¿no seria millor triar-ne varies i que es mostressin en funció del tipus de persona/personatge? D'aquesta manera, hi hauria una certa personalització que permetria distingir un científic, d'un polític o un personatge de còmic.

Amb perdó, les icones del tipus diàleg són espantoses. Les del tipus que proposa en Townie, si més no algunes, crec que podrien valer. Com a mínim crec que seria el camí a seguir.

Paucabot (discussiócontribucions)

Ens tornam a desviar del tema. Ara només estam discutint les infotaules dels personatges de ficció. I jo crec que amb una sola icona ja feim, tal com hem fet a totes les altres plantilles. Dit d'una altra manera, ja sabem que un sureny fosc no és una papallona i que l'arsenopirita no cristal·litza com el diamant, però és que la icona és només un símbol, no és una il·lustració.

Sng (discussiócontribucions)

Doncs ho sento, però per mi que es discutia en general de la icona. Enlloc m'ha semblat que es digués que només es discutia de la icona de personatges de ficció. En qualsevol cas, no cal renyar a ningú ni ofendre. Trobo que la part final de la resposta sobrava. Amb dir-ho és més que suficient. Jo només mirava d'ajudar amb tota la meva bona fe i voluntat, però la veritat, amb aquesta mena de respostes, se'm marxen les ganes de seguir fent-ho.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Hola @Sng, no et desanimis! Sovint el context es malinterpreta i els debats al wiki són disputats; a vegades al només disposar del recurs de l'escriptura pot semblar que es diuen coses amb un to que realment no és. En @Paucabot és un veterà sovint pragmàtic i que vetlla molt per l'exigència del projecte (també és una tasca dels administradors cenyir molt el debat al que toca).

T'animo a que segueixis participant allà on creguis que la teva opinió és important, perquè realment ho és i enriqueix el debat. Seguim!