Viquipèdia:La taverna/Novetats

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Sobre aquesta discussió

Icona novetats de la taverna

A les novetats de la Taverna es publiquen novetats i anuncis de projectes, plantilles i d'altres temes d'interès, tant de funcionament intern com d'activitat externa.

Aquesta pàgina incorpora el format de discussió Flow. Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial (podeu recuperar els fils actius del darrer arxiu).

La taverna: Novetats | Propostes | Ajuda | Tecnicismes | Multimèdia
En clicar «Afegeix el tema», esteu acceptant les nostres Condicions d'ús i esteu alliberant irrevocablement el vostre text sota la llicència CC BY-SA 3.0 i la GFDL
Xavier Dengra (Discussiócontribucions)

Hola a tots,

Us animo a tots els usuaris que teniu més o menys constància de Viquillibres, que entreu a Viquillibres:Presa de decisions/2015/Remodelació de la portada a votar i donar el vostre parer sobre el canvi de portada previst pel proper 1 d'agost.

Ja sabeu que som pocs usuaris i sempre és d'agrair la participació dels usuaris dels projectes germans.

Gràcies!

Resposta a «Presa de decisions a Viquillibres»

Proposal to create PNG thumbnails of static GIF images

1
MediaWiki message delivery (Discussiócontribucions)
The thumbnail of this gif is of really bad quality.
How a PNG thumb of this GIF would look like

There is a proposal at the Commons Village Pump requesting feedback about the thumbnails of static GIF images: It states that static GIF files should have their thumbnails created in PNG. The advantages of PNG over GIF would be visible especially with GIF images using an alpha channel. (compare the thumbnails on the side)

This change would affect all wikis, so if you support/oppose or want to give general feedback/concerns, please post them to the proposal page. Thank you. --McZusatz (talk) & MediaWiki message delivery (disc.) 07:07, 24 jul 2015 (CEST)

Resposta a «Proposal to create PNG thumbnails of static GIF images»
Paucabot (Discussiócontribucions)

Necessitaríem més opinions a Plantilla Discussió:Diputats balears Cinquena Legislatura. Gràcies.

Resposta a «Estètica de les plantilles de navegació»
Davidpar (Discussiócontribucions)

Hi ha hagut cinc canvis en la llista dels 1000 bàsics. Pot ser un bon moment per tornar a sumar i enllestir els articles que ens queden per continuar al capdamunt d'un projecte que havia sigut l'orgull d'aquest viquipèdia.

Gerardduenas (Discussiócontribucions)

Estic d'acord

Leptictidium (Discussiócontribucions)

Precisament venia a la Taverna per proposar el següent:

Un dia d'aquesta setmana (diumenge), quedem a la tarda per fer una Viquimarató d'ampliació dels sis articles que ens falten. Ens anem animant els uns als altres, perquè "llancem la clau" i ningú no se'n va fins que hagi ampliat el seu article. :-) Així, al final de la vesprada ja tornarem a tenir la puntuació màxima. La motivació serà molt gran perquè sabrem que no estem treballant sols en el desert, sinó que hi ha cinc altres usuaris col·laborant alhora per aconseguir un gran èxit.

Jo m'hi apunto amb "Epilèpsia", qui s'agafa els altres cinc articles?

Resposta a «Alerta - Els 1000»

Viquimarató El Serrallo (Tarragona) dijous 9 de juliol a la tarda

3
Kippelboy (Discussiócontribucions)

Bones, tots els i les Viquipedistes del Camp de Tarragona esteu convidats a la Viquipèdia:Viquimarató El Serrallo que tindrà lloc aquest dijous a les 19 al Museu del Port de Tarragona. Apunteu-vos-hi. Us hi esperem!

QuimGil (Discussiócontribucions)

Per a celebrar-ho, aquest dia la portada de la Viquipèdia tindrà una foto d'El Serrallo: Viquipèdia:Imatge del dia/mes.

Kippelboy (Discussiócontribucions)

Perfecte! Moltes gràcies per la iniciativa!

QuimGil (Discussiócontribucions)

Una canya: https://www.youtube.com/watch?v=12g9645x6gA (2:33 minuts de res).

Gerardduenas (Discussiócontribucions)

Això ho hem de copiar! Pot ser brutal. M'ofereixo per ajudar a muntar-ho.

Laura.Girona (Discussiócontribucions)

Jo també m'ofereixo a muntar-ho! som-hi!

Resposta a «Summer Wikicamp 2015 a Armènia»
Jmarchn (Discussiócontribucions)

He creat la {{ChemboxEn}} i he actualitzat la {{Infotaula de fàrmac}}, ara ambdues plantilles comparteixen algunes plantilles com riscs per l'embaràs, càlcul de la massa mol·lecular, codificació ATC, etc.

Voldria que la primera fos que anés a substituir l'actual Chembox, el motiu és que ChemboxEn permet la còpia directa de la plantilla anglesa Chembox d'un article de substància química (canviant-ne sols el nom de la plantilla). Hi han moltes seccions noves o ampliades com són les corresponents a termoquímica, cristal·lografia, perills, etc. de moment sols hi ha un article que l'utilitza: Glifosat. Per fer-ho he hagut de crear un munt de noves plantilles (Plantilles chembox en anglès) a partir de les plantilles originals en anglès, traduir-ne el contingut si calia; després crear articles que enllacen als nous paràgrafs...

Au!, qui s'anima a anar actualitzant les plantilles dels articles de les substàncies químiques!?.

Pere prlpz (Discussiócontribucions)

Si ho estic entenent bé, tenim la {{Chembox}} que és una adaptació traduïda de en:template:Chembox i {{ChemboxEn}} que és una còpia més recent de la mateixa plantilla anglesa sense traduir els paràmetres. És això?

Si és això, el que cal fer és només actualitzar {{Chembox}} amb les noves funcionalitats i fusionar les dues. Per poder tallar i enganxar, el que caldria fer, en tot cas, és que la plantilla acceptés els paràmetres en català i en anglès, tot i que hi ha alternatives com que un bot substitueixi {{ChemboxEn}} per {{Chembox}} traduint els paràmetres, com ja està fent en Arnaugir amb altres plantilles.

Jmarchn (Discussiócontribucions)

M'explicaré en detall i per parts (ho sento, és llarg):

Estructura de les plantilles

Cadascuna disposa de paràmetres, fonamentalment cada paràmetre consta de:

 • Identificador
 • Etiqueta
 • Valor

Per exemple Densitat. A {{Chembox}} s'admet definir aquest paràmetre amb dos identificadors: Densitat i Density. A {{ChemboxEn}} sols un, Density. Ambdós una sola etiqueta, que majorment conté un enllaç (Densitat). Finalment el valor, posem pel cas 2,1. Fins aquí guanya Chembox.

{{ChemboxEn}} està totalment traduïda al català, i fins i tot he creat 24 nous articles que enllacen amb les etiquetes (que no tenien enllaç) d'algunes dels nous paràmetres. La majoria dels altres nous paràmetres ja tenien etiquetes amb un enllaç a un article ja existent. No estan traduïdes les ajudes de les plantilles, però realment la seva traducció és gairebé innecessària, i gairebé en totes hi ha l'enllaç a la plantilla anglesa que sí que té informació de la plantilla.

Però en l'ús de la plantilla que s'utilitzen en els productes químics, com podeu veure en el Glifosat (o en tots els de la wiki anglesa, lògicament), s'utilitzen a més diferents plantilles, com a seccions, dins de la plantilla Chembox (contenidora general). Això vol dir que NO es pot fer una traducció senzilla d'un a l'altre sistema. Així, per exemple, el paràmetre Density només té cabuda dins de {{Chembox Properties}}.

Per què ChemboxEn?

Per:

 • Poder incorporar moltes de les propietats (en els articles) que actualment consten en la plantilla anglesa i que no consten en l'actual Chembox de la Viquipèdia. [Va ser degut a contrastar els efectes tòxics del glifosat a la Viquipèdia anglesa i voler incorporar la taula al corresponent article de la catalana, el nostre Chembox no funcionava]
 • Homogeneïtzar les dades a presentar i les plantilles. Ara totes les plantilles (menys ChemboxEn) tenen un enllaç a les corresponents en altres idiomes. Provar de fer una ampliació de {{Chembox}} amb la multitud de nous paràmetres i sense dividir-ne el contingut en seccions seria una feina ineficient (només cal que us fixeu en el nombre de plantilles d'una i altre categories).

Quins passos a donar?

 1. Editar TOTS els articles que utilitzen {{Chembox}}, copiar el text de la plantilla de l'article en anglès, canviant-ne el nom a ChemboxEn. Traduir el poc que falti i que segurament ja estarà traduït en l'article de la Viquipèdia. Poqueta feina... :)
 2. Quan l'anterior estigui fet:
  1. Eliminar Categoria:Plantilles chembox.
  2. Renomenar Categoria:Plantilles chembox en anglès a l'anterior nom.
  3. Renomenar algunes poques plantilles treient-ne l'afegitó "en" del seu nom.
Pere Novell (Discussiócontribucions)

Jo crec que és una bona iniciativa, amb els elements químics ja està feta la feina i ara tots tenen la mateixa plantilla que a l'edició en anglès de la viquipèdia.

Intentaré ajudar en el que pugui, però això de les plantilles em ve una mica gran a mi... nomès un petit detall: hi ha espai en la plantilla per una imatge del producte? En els elements químics sí que hi és hi crec que podria ajudar molt ja que la immensa majoria de la població no ha tingut mai l'oportunitat de veure aquestes substàncies químiques... bé, és una proposta i no sè si es podria fer o no...

Hi haurà feina ja que d'elements només n'hi ha 118 però de compostos químics n'hi ha milions!!! També és cert que ens hem de centrar en els més importants des del punt de vista industrial, biològic, farmacològic... queda molta feina a fer no només en les plantilles sinò també en els articles...

Jmarchn (Discussiócontribucions)

Hi ha espai en la plantilla per una imatge del producte?: Oi tant, d'una a vàries imatges (com no podria ser d'altra manera), només has de veure el Clorur de sodi (amb 2), el glifosat (amb 3) o el propà (amb 4).

Precisament les plantilles Chembox o ChemboxEn no estan pensades pels elements, per aquests ja hi ha {{Infotaula d'element químic}}.

Pere Novell (Discussiócontribucions)

D'acord, em referia a fotografies dels compostos, no només dibuixos de la seva xarxa cristal·lina i/o estructura molecular... ja veig que hi ha lloc per ambdues coses.

Resposta a «Plantilles ChemboxEn i Infotaula fàrmac»
Kippelboy (Discussiócontribucions)

Bones, he vist que apareix un anunci en anglès sobre Wikimanía 2015 al sitenotice quan no estàs identificat. Ho creieu necessari? Anunciar un acte que es fa en menys de 15 dies a milers de quilòmetres a tota la ciutadania que consulta la Viquipèdia ho considero una mica excessiu. Jo el deixaria per a usuaris identificats. Crec que -a més- això provoca que no surti el bàner sobre Llibertat de panorama a Europa (tema que sí afecta als internautes catalanoparlants. Com ho veieu? El retirem?

ESM (Discussiócontribucions)

I quan estàs identificat (almenys a mi em passa) també es veu en anglès. Tampoc veig del tot malament que la gent s'assabenti que wikimania està a punt de celebrar-se, potser es podria deixar per a usuaris registrats i que el bàner de la llibertat de panorama (m'ha semblat llegir que aviat es retirarà?) fos visible per defecte.

Davidpar (Discussiócontribucions)

Totalment d'acord.

Gerardduenas (Discussiócontribucions)

D'acord

Pere prlpz (Discussiócontribucions)

Obro un altre fil per respondre un missatge d'en Kippelboy sense embolicar amb el tema del fil d'on era. <mode iaio rondinaire on>Als meus temps que les discussions eren amb viquitext aquestes coses eren més fàcils d'arreglar.<mode iaio rondinaire off>

El missatge d'en Kippelboy:

Ei @Pere prlpz: has vist això? L'IGC ha canviat la llicència del seu web i ara és CC-BY 4.0. Potser ho podem aprofitar per millorar encara més temes de coordenades no?

La meva resposta:

Afecta poc a les coordenades, perquè fora del Regne Unit la informació no es copyrightable i els mapes de l'ICC (ara ICGC) han estat una de les fonts que més hem fet servir per agafar coordenades. Sobre això, els de l'Open Street Maps estan més contents perquè ells tenen els servidors a Anglaterra i sota la legislació britànica i ara podran copiar coordenades de l'ICC que abans no podien.

Sí que ens afecta amb les imatges dels mapes. Estaria bé buscar tots els mapes de l'ICC que han estat esborrats a Commons i recuperar-los. De fet, ara podríem carregar a Commons tots els mapes de l'ICC i també fer-los servir de base per fer qualsevol mapa que ens interessi.

El que sí que ens podria ajudar amb les coordenades és poder enllaçar els mapes de l'ICGC amb un fitxer de coordenades, com fem amb OSM i Bing. Això crec que, a més, hauria de ser interessant per ells.

Una altra possibilitat és incloure dinàmicament als articles mapes de l'ICGC, tot i que això és un tema més de polítiques nostres que de l'ICGC, que ja permet incrustar els seus mapes. No sé si el motiu de no permetre-ho canvia ara que els mapes són lliures ni si tècnicament és difícil canviar les limitacions del MediaWiki que ens impedeixen incrustar coses a la Viquipèdia. Idealment, un mapa ICC podria compartir el lloc del minimapa i el mapa OSM dels articles.

Pere prlpz (Discussiócontribucions)

Més a c:Commons:Undeletion_requests/Current_requests#File:Mapa_Norfeu.JPG_and_other_ICC_maps

Pere prlpz (Discussiócontribucions)

Una altra utilitat és la d'il·lustrar amb fotos aèries els articles. En alguns articles i llistes sense foto la foto aèria no tindrà interès, però en d'altres pot ser una foto molt adient.

Resposta a «Canvi de llicència de l'ICGC»

Lliurament de Premis Wiki Loves Earth "Catalan Areas 2015"

1
Kippelboy (Discussiócontribucions)

Bones! Us convidem a l’acte de lliurament dels premis Wiki Loves Earth 2015, que tindrà lloc el 15 de juliol de 2015, a les 19.00 hores, al Museu Blau de Barcelona . Dimecres 15 de juliol a les set del vespre, coneixerem les fotografies premiades al concurs Wiki Loves Earth 2015. En el decurs de l’acte de lliurament gaudirem de les fotografies finalistes i guanyadores, escollides entre les 2.194 instantànies de 297 espais protegits i elements del patrimoni natural català.

Tothom hi és convidat. Us hi esperem a tots!