Viquipèdia:La taverna/Novetats

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Sobre aquest tauler

Icona novetats de la taverna

A les novetats de la Taverna es publiquen novetats i anuncis de projectes, plantilles i d'altres temes d'interès, tant de funcionament intern com d'activitat externa.

Aquesta pàgina incorpora el format de discussió Flow. Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial (podeu recuperar els fils actius del darrer arxiu).

La taverna: Novetats | Propostes | Ajuda | Tecnicismes | Multimèdia
En clicar «Afegeix el tema», esteu acceptant les nostres Condicions d'ús i esteu alliberant irrevocablement el vostre text sota la llicència CC BY-SA 3.0 i la GFDL
QuimGil (Discussiócontribucions)
This is the Wikimedia Foundation.
Vriullop (Discussiócontribucions)
Minut 1:28

Eh? No funciona l'enllaç, en canvi sí a Especial:Permalink/16924272. Buggy.

QuimGil (Discussiócontribucions)

Ja ho he vist quan he creat el tema, però com podreu deduir per la brevetat del missatge, anava amb pressa.  :)

Potser phab:T63769.

Resposta a «"Estem editant a València!"»
Kippelboy (Discussiócontribucions)

Bones, us informo que hi ha en curs un concurs d'història de l'art per a crear i traduir articles de les principals obres d'art dels 28 països integrants de la UE:   https://www.wikidata.org/wiki/Wikidata:Europeana_Art_History_Challenge

Jey (Discussiócontribucions)

El concurs és molt interessant i el format molt ben trobat, aprofitant molt bé funcionalitats de Wikidata. Miraré de dedicar-li unes hores. No podríem demanar participar en la tria d'obres com a Catalunya o com Amical?

Resposta a «Europeana 280»

Recommend: una eina que recomana traduccions d'articles

3
Kippelboy (Discussiócontribucions)

Bones, aquesta setmana s'ha presentat recommend, una eina que recomana articles per traduir entre llengües en base a aquells articles que són més visitats o tenen més enllaços. Aquí s'explica en un post https://blog.wikimedia.org/2016/04/27/article-recommendation-system/ i aquí teniu l'enllaç a l'eina. Què us sembla? http://recommend.wmflabs.org/#Recommend

Amadalvarez (Discussiócontribucions)

prou interessant. No obstant, prioritzar per visites recents i proposar articles amb etiquetes de "millorar", no sé si és el millor criteri, perquè enganxa articles inestables. M'ha agradat el primer comentari (de Tim Evanson ) que reconeix l'aversió natural dels angloparlants amb la resta de llengües. Una altra curiositat indirecta és el mapa d'articles georeferenciats per llengua (feu click a la imatge per veure-la per llengua). Tenim 151.000 per 261.000 de castellà. Si volem créixer amb articles d'indrets, pot ser una bona font, per a fer per exemple, llocs d'Itàlia que tenim molt pocs i a la ES, en tenen força.

En resum, tota ajuda ve bé. Gràcies

Barcelona (Discussiócontribucions)

Encara té molt per millorar en la línia de traduccions afins al que fas, però sempre van bé suggeriments per fer llistes de pendents

Resposta a «Recommend: una eina que recomana traduccions d'articles»

IMPORTANT: 15-30 minuts sense editar els dies 19 i 21 d'abril

2
Resum per Kippelboy

Data passada

QuimGil (Discussiócontribucions)

Els dies 19 i 21 d'abril a les 16:00 CEST l'equip d'Operacions farà importants maniobres amb el servidors, i es preveu que durant 15-30 minuts no sigui possible editar. L'accés a la lectura de pàgines seguirà funcionant amb normalitat, els lectors no notaran res.

Els detalls: M:Tech/Server switch 2016/ca

PS: moltes gràcies @Rauletemunoz!

Vriullop (Discussiócontribucions)

No sé si ho podré aguantar. Serà una ocasió per pensar com millorar el tecnoestrès.

Kippelboy (Discussiócontribucions)

Bones! Us presentem una nova edició del concurs de Sant Jordi 2016: Viquiprojecte:Sant Jordi enguany promovem ampliar i traduir article de totes les dones que hagin guanyat el Sant Jordi de novel·la

Viquiprojecte:Sant Jordi: Dones guanyadores del Premi Sant Jordi de Novel·la

1
Resum per Kippelboy

Concurs finalitzat

Kippelboy (Discussiócontribucions)

Bones, us informo que avui ha començat una nova edició del Viquiprojecte Sant Jordi: Es tracta d'ampliar i traduir al màxim nombre d'idiomes els articles sobre les guanyadores del premi al llarg de la història. Us hi esperem!

A punt de començar el Viquiprojecte Saló del Còmic!

2
F3RaN (Discussiócontribucions)

Amb motiu del 34è Saló Internacional del Còmic de Barcelona (del 5 al 8 de maig) retorna el Viquiprojecte Saló del Còmic, destinat a crear i millorar articles relacionats amb el món del còmic.

Enguany, el Viquiprojecte començarà el dilluns 2 i acabarà el diumenge 8 de maig. A més, pels primers classificats hi haurà premis a guanyar. T’animem a participar-hi!!! (apunta't-hi aquí: Viquiprojecte Saló del Còmic).

3a Viquimarató del Saló del Còmic


Edició de 2016


Se't concedeix aquesta distinció per la teva participació al
Viquiprojecte Saló del Còmic de Barcelona,
am motiu de la 34a edició del Saló Internacional del Còmic de Barcelona. Gràcies!
QuimGil (Discussiócontribucions)

Com a petita aportació, el 5 de maig la portada de la Viquipèdia mostrarà una pàgina de còmic. Viquipèdia:Imatge del dia/mes.

Si feu bones fotos al Saló, o si sabeu de bones imatges d'anys anteriors, compartiu-les aquí, si us plau.

Resposta a «A punt de començar el Viquiprojecte Saló del Còmic!»

Suport addicional de traducció automàtica per a l'eina de Traducció de Contingut

1
KartikMistry (Discussiócontribucions)

Hola, el suport de traducció automàtica per a l'eina de Traducció de Contingut (en beta) s'ha estés per a la Viquipèdia en Català i a més d'Apertium, també podeu usar Yandex. Podeu fer-lo servir al traduir articles al català. Per començar a utilitzar-lo, escolliu "Yandex.Translate" com a opció al selector del menú "Traducció automàtica" en el panel lateral al traduir un article. Tingueu en consideració que la traducció automàtica estarà disponible per a totes les llengües suportades amb "Yandex.Translate", però l'eina de Traducció de Contingut pot ser utilitzada per traduir a qualsevol idioma, amb suport de traducció automàtica o sense ell.


L'equip legal de la Fundació Wikimedia i Yandex hi han col·laborat per definir un acord que permet l'ús de Yandex.Translate respectant les polítiques d'atribució de drets, privacitat dels usuaris i representació de marques. Des de novembre de 2015, la traducció automàtica de Yandex ha estat emprada per traduir articles de Viquipedia a múltiples llengües. Els detalls sobre els serveis de traducció de Yandex, incloent-hi un resum del contracte estan disponibles a aquesta pàgina. Podeu trobar més informació sobre els serveis de traducció automàtica de l'eina de Traducció de Contingut en aquesta pàgina. Us suggerim que doneu una ullada a aquestes pàgines.

Hem provat el nou servei de traducció a la Viquipèdia en Català, però poden haver-hi problemes inesperats encara per descobrir. Si us plau, informeu-nos a través de la pàgina de discussió del projecte o a Phabricator en cas de trobar cap problema amb l'eina de Traducció de Continguts. Moltes gràcies. De part del equip de Llenguatge de la Fundació Wikimedia: -- @KartikMistry (Aquest missatge ha estat traduït al Català per Pau Giner)

Resposta a «Suport addicional de traducció automàtica per a l'eina de Traducció de Contingut»
Townie (Discussiócontribucions)

Ahir es va fer el dinar de germanor on es va començar a parlar de quina direcció hauria de prendre ara la Viquipèdia, havent assolit la fita dels 500.000 articles. Després del dinar, es va continuar debatent sobre aquest tema. Resum del què es va dir allà (especialment, la de la segona part, ja que només érem 11, i es vol el màxim consens dins de la comunitat):

  • Es va parlar sobre el tema dels AdQ: recordar l'objectiu dels 2000 AdQs pel 2018, i hi va haver diferència d'opinions respecte si calia emfasitzar la creació d'AdQs. Les dues opinions eren (a/) prioritzar-la o (b/) centrar-se en millorar els esborranys que tenim. Allà hi va haver més suport per la segona opció.
  • També es va parlar de què calia fer amb els articles més llegits, però la majoria eren la típica "Castanyada", "Carnestoltes" o d'altres festes dels doodles o bé eren termes molt genèrics (com educació física) que ningú vol ampliar.
  • De nou, va haver-hi diferència d'opinions sobre què calia fer amb els articles de la cultura catalana: si no centrar-nos en aquests o si fer-ho.
  • Va aparèixer el tema "què és un esborrany?" Es va arribar a la conclusió que no es pot jutjar què és un esborrany amb un criteri de recompte de paraules -- si l'article és Terra i és de només 10k, seria un esborrany, però si un altre article no dóna per més, no és un esborrany.
  • En base això, es va decidir fer un viquiconcurs fins l'agost on l'objectiu fos ampliar 10 esborranys per sobre dels 10k, de tema completament lliure, amb premis.

Menciono als 11 per si em deixo quelcom @Barcelona, @Lluis tgn, @KRLS, @SMP, @Pau Colominas, @Toniher, @Panotxa, @Enric, @Joutbis

Què en penseu?

Paucabot (Discussiócontribucions)

Respecte dels esborranys, crec que estaria bé parlar-ne al lloc adequat, que és Viquipèdia Discussió:Esborrany. Hi ha una proposta concreta. Deixau-hi les vostres idees perquè si no, s'arriben a conclusions paral·leles mentre a la discussió oficial es va per un altre camí o les coses s'estanquen per falta de participació.

Jey (Discussiócontribucions)

Jo crec que cal emfatitzar la creació de AQ però alhora endurir els criteris i les avaluacions. A més crec que oficialment ja es pot dir que l'objectiu dels 2000 pel 2018 és irrealitzable i contraproduent.

Barcelona (Discussiócontribucions)

Jo crec que passar per avaluació és molt convenient, el tema són els colls d'ampolla. Sovint la medalleta és l'excusa per millorar un article i per tant per a mi són benvingudes

Townie (Discussiócontribucions)

El problema és també que moltes avaluacions no s'acaben fent fins que els articles es passen a votació. Pel tema del viquiconcurs, voleu fer-ho amb sistema de punts (p.ex., 1 avaluació d'un article → X punts, 1 AdQ → Y punts, 1 ABo, → Z punts)?

Barcelona (Discussiócontribucions)

No, es va dir només ampliació justament per evitar els problemes de manca de mans. Si un article té més de 10k i no té problemes de plantilles excessives, és vàlid

Joutbis (Discussiócontribucions)

El problema és haver de concretar un criteri objectiu. És lògic, has de posar algun llindar i 10K està bé. Però això no ens serveix per als articles amb {{MT}}, que normalment, de K's en van sobrats, i necessitarien una bona retallada. Estaria bé pensar algun objectiu paral·lel per atacar-los. Ja sabeu que la meva relació amb els traductors automàtics és problemàtica...

Pau Colominas (Discussiócontribucions)

Es va dir que la millor manera de motivar a la comunitat a editar no és una competició "a veure qui fa més punts", sinó una per llindar: "guanya tothom" qui assoleixi l'objectiu.

Sobre com valorar quan un article és prou bo, crec que no ens hem de perdre en avaluacions recaragolades. Potser amb tres criteris senzills (ben redactat, referenciat i tantes paraules) n'hi hauria prou.

Townie (Discussiócontribucions)

I si no hi hagués un guanyador, sinó que tothom que assoleixi X punts és guanyador? Ho dic perquè el tema de sistemes de puntuació acostuma a incentivar força. En el sistema de punts, però, s'hauria de prioritzar més l'ampliació d'articles que no pas el tema d'articles de qualitat.

Pau Colominas (Discussiócontribucions)

Sembla que ens hem trepitjat, Townie ;)

Townie (Discussiócontribucions)

Oops, ho havia llegit malament. En tot cas, una cosa que val la pena dir és que els sistemes de punts acaben sent enrevessats (que si ara rasco un puntet d'aquí, un parell d'allà, ...)

Barcelona (Discussiócontribucions)

Vam dir de fer-ho ben simple per maximitzar els guanyadors: tothom qui ampliï deu articles ja existents en 10k, pot optar als premis. No és una competició de primer i segon, sinó de qualitat conjunta, i pot córrer en paral·lel a altres concursos, no crec que calguin per tant punts, sinó simplement llistats de Fet!. Evidentment es pressuposa que els articles tindran un mínim de qualitat com diu el Pau Colominas

FranSisPac (Discussiócontribucions)

Lamento haver-me perdut per poc (jo era el 12 uns minuts abans) l'interessant debat. Sobre un aspecte dels AdQ n'havíem parlat durant el dinar: l'excés d'enllaços vermells de molts AdQ provinents de l'anglès, sovint relatius a personatges, situacions o entitats força específics de la cultura / història "angloamericana". Tot i, evidentment, no tenir {{MT}}, segurament aquests AdQ també "necessitarien una bona retallada" com diu en @Joutbis. Si mes no, caldria treure'n els corresponents "[[ ]]".

L'excés d'enllaços vermells hauria de ser un demèrit per esdevenir (o seguir sent) AdQ. Ho afegiria a la llista que, ja fa més de 5 anys, va definir en @Paucabot (veure: "Complir unes quantes coses"), la qual no apareix incorporada a "Viquipèdia:Què és un article de qualitat", si bé aprofito per recomanar / demanar que, d'alguna manera, s'hi associï visiblement el contingut (actualitzat?) de la pàgina que en va resultar: Usuari:Paucabot/Checklist.

Disculpeu si això no va ben bé aquí, però ja que s'ha parlat de crear AdQ...

Barcelona (Discussiócontribucions)

Hola. Per al concurs no cal que siguin adq, però em sembla un debat interessant. Crec que el problema que comentes (vermells o temes massa anglocèntrics) no és dels articles de qualitat sinó de les traduccions en general. Hem dit en més d'una ocasió, la darrera a la Viquitrobada, que no cal solament traduir sinó localitzar l'article, posant exemples del nostre entorn cultural. Però com és una recomanació, no es pot obligar la gent a seguir-la (i no sempre és fàcil trobar aquesta informació local). No crec que la mancança sigui de manera automàtica un motiu per votar en contra d'un adq però sí que es pot comentar al període d'avaluació, jo ho he demanat en més d'una ocasió, per tal que s'afegeixi una secció suplementària com a mínim. Quant als vermells, la norma diu que no poden estar a la introducció, no al cos de l'article

Pau Colominas (Discussiócontribucions)

No estic d'acord que s'hagin de treure els enllaços vermells. En general (excepte comptats casos) un article admissible a la en.wiki ho serà també a la nostra.

FranSisPac (Discussiócontribucions)

No confonguem les coses. No he parlat d'admissibilitat. Parlo d'AdQ i un article carregat d'enllaços vermells potser fins i tot sigui bo, però tenint en compte que una de les "gràcies" de la Viquipèdia és l'oportunitat que es dóna al lector d'ampliar informació a través dels enllaços interns, si moltes de les portes d'accés estan tancades difícilment podem dir-ne que és "un exemple de la nostra millor feina, representant el valor únic de la Viquipèdia a la Internet". L'article anglès sí pot ser-ho si no té aquesta deficiència.

Pau Colominas (Discussiócontribucions)

Si és així estem d'acord, però com aleshores justifiques el "Si mes no, caldria treure'n els corresponents "[ ]]"? És la part del teu comentari que no he veig clara.

Joutbis (Discussiócontribucions)

Crec que vol dir que gaire vermell en un article de qualitat fa molt lleig, i s'haurien de treure els enllaços a articles no creats. Si de cas, quan algú els creï, ja els enllaçarà. Jo estic d'acord amb el @FranSisPac. I hi ha molts exemples de personatges molt específics de la cultura anglosaxona que aquí difícilment es crearan. Recordo no fa massa que algú creava articles de senadors americans poc coneguts i es va dir que no era admissible.

Però ei, apart del viquiconcurs 10K, no en podríem pensar un per fer simple neteja, encara que no faci créixer els articles? El tema mesurar i avaluar es complica exponencialment, però no m'agrada donar el missatge que l'únic camí que volem per a la viquipèdia és l'engreix.

Barcelona (Discussiócontribucions)

El concurs 10 k no necessita avaluació i la mesura és fàcil. Ja vam dir que es podien crear concursos en paral·lel o de manera consecutiva, encara queda força any 2016 per fer ofensives de qualitat, i queden el viquirepte estiuenc i la QQ com a fites que es poden encarar al que dius

FranSisPac (Discussiócontribucions)

Pau, sempre he parlat d'AdQ! En @Joutbis ja ho explica, tot i que voldria interpretar el "fa molt lleig" en el sentit "és un signe de baixa qualitat". Com a "netejador vocacional" no puc més que estar d'acord amb ell sobre l'immens terreny que tenim per recórrer si ens volem dedicar a la qualitat general (inclosa la dels AdQ). "2016 any de la Q" (de la qualitat de debò)!

Manlleus (Discussiócontribucions)

Interessant debat però ens hem de posar les piles si volem adreçar bé les mans per aquest any de qualitat. Per una banda, trobo factible a curt termini la realització del VP:10K o per duplicat a Usuari:Townie/OfensivaQualitat (que encara no s'ha enlairat si bé falta molta gent de la que aquí fa comentaris).

D'altra banda, en quant als articles de qualitat en els propers dies re-emprendré les tasques d'avaluació de l'article Lluna que tenia parat i intentaré ajudar en els articles en avaluació i votació, i més endavant avaluar/proposar més articles del meu 'domini'.

Tot i llegir els vostres missatges d'aquest i d'altres fils, no tinc coneixement d'altres esforços col·lectius definits per aquest any (en el marc de la qualitat) i això resulta ser un problema, tot i tenir temps com cita Barcelona. Salutacions

Leptictidium (Discussiócontribucions)

L'objectiu dels 2.000 AdQ pel 2018 no s'assoliria ni amb un AdQ nou cada dia. És evident que la comunitat viquipedista no pot assumir aquest nivell de producció.

Jey (Discussiócontribucions)

Hi estic d'acord

Manlleus (Discussiócontribucions)

Doncs és hora per saber què fem, apart dels altres projectes o tasques en paral·lel que acostumem a fer.

Townie (Discussiócontribucions)

L'ideal seria començar fent el VP:10k per ampliar la qualitat general de 10 articles per persona. El que estaria bé és engegar una segona fase dels VP:Els 1.000 per intentar que el màxim d'articles tinguin distinció. Així mataríem dos pardals d'un tret: més AdQs i més qualitat en els 1000. En la línia del què havia dit en @Darth vader 92 en un altre lloc, cal milorar també els 1000 de la cultura catalana.

Darth vader 92 (Discussiócontribucions)

Trobo que el VP:10k és una bona manera d'augmentar la qualitat i el contingut dels articles a curt termini. Jo sempre he dit que estic a favor de crear AdQ i no pas d'augmentar el contingut de certs esborranys. Crec que hi ha esborranys amb poca informació que podrien ser ampliats però que no cal que ho siguin. Per exemple, subespècies animals o minerals que potser, amb sort, rebran 2 visites en 10 anys; és necessari que aquests articles tinguin una entrada i unes quantes línies d'explicació, amb referències que permetin ampliar els coneixements si es vol, però crec que és absurd augmentar substancialment un contingut que ningú no llegirà, quan el temps empleat per a fer-ho es pot invertir en augmentar els continguts d'articles sobre els mateixos temes més llegits.

Respecte als 2000 AdQ; crec que no és possible, excepte si començem a retocar i presentar a avaluació moltíssims articles ben referenciats i amb molta informació que no tenen distinció. Tot i això, seria molt complicat. Jo crec que si al 2018 arribem als 1000 AdQ podem estar satisfets.

En relació a fer més avaluacions a l'apartat corresponent, ho veig complicat si no es buida una mica la secció. Jo personalment faig l'avaluació dels articles quan ja es troben en votació, i intento portar-ho al dia; és molt més fàcil revisar 1 - 2 articles cada 3 o 4 dies que no haver-ne de llegir 45 i anar revisant-los cada cop que hi hagi una modificació.

Pel que fa al tema dels enllaços vermells, jo sóc partidari de que tots els enllaços d'un AdQ siguin blaus. Si enllacem una paraula és perquè aquesta és important o rellevant per a l'article (en cas contrari no caldria enllaçar-la) i, per tant, cal que el lector pugui ampliar la informació rellevant sobre el tema. És una manera de mantenir un balanç entre AdQ i quantitat d'articles.

Barcelona (Discussiócontribucions)

Crec que tots som conscients que no arribem als 2000 adq, però ho trobo una fita on podem "fracassar" perquè depèn del ritme d'avaluacions i votacions i de les exigències que posem perquè un article esdevingui adq.

El tema 10k, d'acord en impulsar-lo, potser acabant d'aclarir el funcionament una mica (quins articles poden concursar, recompte fàcil punts...)

Avaluacions: és un tema recurrent i no donem a l'abast però demanaria que no es barregés amb les votacions, pots avaluar-ne un o dos i passar dels 45 però tenim dos estadis que crec que és bo que es mantinguin.

Manlleus (Discussiócontribucions)

1 - Aclarir sobre el projecte 10K? Millorar qualsevol article per sobre dels 10 mil octets (sempre i quant la versió actual és un esborrany o curt) que no hagi estat editat abans de la projecció del projecte. Vegeu per a exemples. Com a acte simbòlic (personal) milloraré articles creats per mi, a fi de millorar-n'he la qualitat. A veure si participen més usuaris, aquells tan assidus ho assolirien aviat.

2 - Articles de qualitat: Doncs polir els existents en avaluació i posteriorment (si pot ser quan es redueixi la llista) proposar-n'he de nous (en tinc en ment un fotiment!). No aconseguirem 2K AdQ pel 2018 però entre 1000-1500 potser sí hi arribem. En breu em poso en Lluna, potser com a acte simbòlic entorn al projecte de la càpsula del temps amb la Viquipèdia dins per a ser enviada allà estaria bé tenir-la de qualitat.

3 - Millora dels VP:Els 1.000: Mirar què fer exactament.

4 - Potser com a idea per millorar la qualitat en general, havia pensat que cada mes dedicar-se a un viquiprojecte concret en algun entorn temàtic posat votació o consensuat aquí. És dir, per exemple el mes de maig que tots els usuaris possibles es dediquin al projecte temàtic de Viquiprojecte:Astronomia, creïn i millorin articles, col·laborin amb els usuaris existents previament amb el projecte corresponent, etc. El mes de juny passaria a Viquiprojecte:Minerals, el juliol el Viquiprojecte:Bàsquet, per exemple, i així anar fent. Podríem recollir punts o llistar les tasques com s'ha fet en altres projectes (o el del 10k) i així fer participar els usuaris "de sempre" que solen ser assidus a àrees fora del seu domini ajudant en gran part a altres usuaris que estan en aquests projectes temàtics.

Resposta a «Notes de la trobada del 12 de març»
MediaWiki message delivery (Discussiócontribucions)

Hello! Sorry that this is in English only, but we are using village pump messaging in order to reach as many language communities as possible. Wrong page? Please fix it here.

This is an invitation to all Wikipedians: Wikimedia Deutschland has been given data space to include Wikipedia content in an upcoming mission to the Moon. (No joke!) We have launched a community discussion about how to do that, because we feel that this is for the global community of editors. Please, join the discussion on Meta-Wiki (and translate this invitation to your language community)! Best, Moon team at Wikimedia Deutschland 17:35, 21 abr 2016 (CEST)

Resposta a «Wikipedia to the Moon»