Viquipèdia:La taverna/Novetats

Sobre aquest tauler

Novetats

A les Novetats es publiquen propostes i anuncis de projectes, plantilles i d'altres temes d'interès, tant de funcionament intern com d'activitat externa.

(Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial)

La taverna:
Novetats | Propostes | Ajuda | Multimèdia | Tecnicismes

Definició de lideratge al moviment Wikimedia

3
TaronjaSatsuma (discussiócontribucions)

Bon dia a tothom!

Vos escric en nom del Grup de Treball de Desenvolupament de Lideratge per anunciar que ha finalitzat l'elaboració de la primera versió del text que definirà el lideratge en el moviment Wikimedia.

Ara s'obri el termini per a donar feedback.

El grup de treball de desenvolupament de lideratge és un grup de voluntaris que representen diferents comunitats, idiomes, rols i nivells d'experiència. Ens complau informar a la comunitat que el nostre esborrany de definició de lideratge ja està disponible per rebre comentaris, feedback i opinions. El primer esborrany s'ha escrit després de mesos de discussió, aprenentatge i intercanvi des de la perspectiva de la comunitat global.

Considereu la possibilitat de revisar la definició i aportar el vostre feedback abans del 6 d'octubre de 2022. Hi ha diversos mitjans per expressar les vostres idees, suggeriments i comentaris, ja siga a la pàgina de discussió, responent al nostre formulari o responent per correu electrònic a leadershipworkinggroup@wikimedia.org

Enllaç a l'esborrany de definició sobre Meta i l'enllaç a la discussió sobre Meta. Formulari per a enviar feedback sobre el contingut de l'esborrany. També podeu trobar més informació a la pàgina Meta del grup o a la nostra publicació a Diff. I, per últim, podeu participar en una conversa oberta amb la comunitat al Fòrum d'Estratègia del Moviment!

I si teniu cap dubte, me'l podeu fer per ací que vos respondre quan tinga temps!

Una abraçada.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Bona feina, @TaronjaSatsuma. Gràcies per compartir-ho.

Algunes preguntes que entenc que corresponen a una fase futura. Amb tot, segur que per obtenir el marc d'actuació que presenteu, els participants del grup us haureu plantejat i debatut sobre "com es faria":

  • Com seria l'aplicació en aquelles situacions que ho requereixi?, a la demanda o com a suggeriment en aquelles comunitats on es requereixi?
  • Com es desplegarien les accions formatives?, des de la WMF amb membres experts de la comunitat? amb suport econòmic per accedir a formadors locals ?

Salut.

TaronjaSatsuma (discussiócontribucions)

Hola Amador. Gràcies per les preguntes.

Efectivament, encara no hem arribat a eixa etapa. Ara sols estem identificant "de què parlem quan parlem de lideratge".

Pel que fa a la primera pregunta, m'incline a pensar que, per com estem treballant, serà un suggeriment i no una demanda. També relacionat amb la segona pregunta, els Grups de Treball sobre les recomanacions de l'estratègia són "Grups de Treballs de la Comunitat", a diferència de grups com el del Codi de Conducta Universal o la Carta del Moviment, que sí que són grups de treballs de la WMF. Això vol dir que, tot i que la WMF col·labora amb nosaltres i el que fem, tenim poc de marge per a "demanar" res a ningú.

I pel que fa al desplegament, supose que com en la resta de recomanacions de l'Estratègia, cada comunitat haurà d'implementar-ho atentent al seu context (context de ser una comunitat Wikimedia, i per tant, funcionar diferent a altres moviment del seu entorn; i entorn local/nacional específic), per la qual cosa ambdues opcions "serien vàlides".

Resposta a «Definició de lideratge al moviment Wikimedia»

[84a setmana] El diumenge de les referències

22
Leptictidium (discussiócontribucions)

Bon vespre a tothom. La setmana passada, 68 articles sobre la cultura de Catalunya que no tenien fonts van ser referenciats durant «El diumenge de les referències». En total, la iniciativa ja ha servit per referenciar 4.536 articles de diferents temes.

La vuitanta-quatrena edició comença demà, 18 de setembre. La categoria que ha tocat per posar com a mínim una referència a cada article és Categoria:Azerbaidjan. Podeu consultar aquí els articles sense referències (165 en el moment d'escriure aquestes línies).

Notifico els participants anteriors (@TaronjaSatsuma:, @Sorenike:, @Beusson:, @Alvaro Vidal-Abarca:, @Jaumellecha:, @Pere prlpz:, @Pcm:, @Amadalvarez:, @Laurita:, @Townie:, @Medol:, @Willy31igd:, @Cataleirxs:, @Pallares:, @Castellbo:, @Jordi escarre:, @Lluis tgn:, @Vallue:, @Darth vader 92:, @Xavier Dengra:, @Rocafera:, @Davidpar:, @Mercè Piqueras:, @Magenri:, @Flamenc:, @Robertgarrigos:, @Dragonfly137:, @Socialdilema:, @Jordiff:, @Josu PV:, @Smalde:, @Bsckr:, @J bullanga: i @Brunnaiz:) i animo tota la comunitat a participar-hi.

Recordeu-vos d'afegir un comentari nou aquí sota amb tots els articles que referencieu!

Leptictidium (discussiócontribucions)
Cataleirxs (discussiócontribucions)
Josu PV (discussiócontribucions)
Mercè Piqueras (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)
Castellbo (discussiócontribucions)
Magenri (discussiócontribucions)
Solde (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

33 de bon matí. Sembla que avui anem ben encaminats i passarem de la cinquantena. Som-hi!

Amortres (discussiócontribucions)
Josu PV (discussiócontribucions)

Només me passa a mi o no va el PetScan?

Leptictidium (discussiócontribucions)

Aquest matí m'anava, ara no.

Flamenc (discussiócontribucions)
Vallue (discussiócontribucions)
Jordi escarre (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

69 tot i el problemet amb el PetScan a mitja tarda. Algú s'anima a fer el 70è per arribar a un número rodó?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Ja tenim 71.72.

Pcm (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

En van ser 78 i tot! Moltes gràcies a tothom que hi va participar i ens veiem Diumenge que ve!

Resposta a «[84a setmana] El diumenge de les referències»
Amadalvarez (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)
Preferencies WD.jpg
Preferencies WD.jpg

Aquells que pensen assistir al curs (o altres que els hi pugui interessar), us passo la llista de preferències (ginys) que jo faig servir a Wikidata.

Feu-li un cop d'ull i apliqueu allò que us sembla útil.

Faré el curs amb aquesta configuració.

Resposta a «Curs en línia de Wikidata»
Solde (discussiócontribucions)

Ep! el Viquiprojecte del Els 10.000, segueix en curs, i ens queden pocs dies pel recàlcul del mes de setembre (es fa cada dia 16 del mes).

Si algú més s'hi anima a donar un cop de mà, tal com s'ha estructurat és molt senzill fer millorar algun article (en quantitat + qualitat) i fer-lo canviar de rang, ja que en molts casos estem parlant d'uns pocs centenars d'octets.

El mes passat vam tenir una considerable pujada, i la 10a posició ja la veiem una mica més aprop! Animeu-vos a col·laborar, a veure si fem un bon salt en la puntuació!

Solde (discussiócontribucions)

Últim dia abans del recompte del mes! qui en tingui ganes, podem acabar de fer l'empenteta! ;-)

Resposta a «VP:10.000 - Setembre!»

La reversió ràpida a Alcarràs (poble): quin orgull!

1
Annadecorts (discussiócontribucions)

He vist al Telenotícies que algú des del Ministeri de Defensa havia fet canvis a la pàgina d'Alcarràs (poble, no peli): hi han esborrat que hi va haver una càrrega policial l'1 d'octubre. Des de la Viquipèdia s'ha actuat de manera molt ràpida (no sé si han dit 13 o 17 minuts!!). Felicito al o la responsable de la reversió i a tot l'equip de reversors!

Resposta a «La reversió ràpida a Alcarràs (poble): quin orgull!»

Celebració del 10è aniversari de Wikidata

17
Quelet (discussiócontribucions)

El 29/10/2022 farà 10 anys del naixement de Wikidata. Seria molt intressant celebrar-ho, potser amb una trobada presencial. Per parlar-ne, i si escau decidir lloc, data i esborrany de programa, dijous 8 de setembre a les 19:00 es farà una trobada en línia a https://meet.jit.si/wd10anys - hi assistiran @Amadalvarez i @Quelet però esperem que hi hagi molts més wikidatistes interessats!

També es poden fer aportacions en aquesta pàgina: https://ca.wikipedia.org/wiki/Viquiprojecte:Wikidata-10-anys

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Només manquen 5 hores perquè en @Quelet i jo tinguem una trobada virtual per explicar-nos com ens ha anat la trobada que hem tingut tots dos aquest matí al xat de Wikidata.

La veritat és que esperava tenir mes quorum, amb aportacions que fessin la cita una mica més rica, en idees sobre que us agradaria trobar en una festa d'aniversari, o en una trobada de companys de fatigues o d'un lloc on compartir idees i coneixements de Wikidata.

Vinga va, que no cal agafar el tren, ni el cotxe, ni cal pagar res, ni dedicar més d'una hora. És una trobada virtual i si voleu podem apagar la càmera.

A tall d'exemple, animo @Tiputini, @Flamenc, @Davidpar, @KRLS, @Solde, @Beusson, @J bullanga, @Annadecorts, @AlbertRA, @Robertgarrigos, @TaronjaSatsuma, @Llumeureka, @Unapeça, @Pilardenou999, @MarcCeleiro,

Qui pensi venir, que ho avisi, si us plau. Si a les 19 hores no hi ha ningú, no caldrà ni començar.

Ganes de tornar a veure-us!

Flamenc (discussiócontribucions)

que vols que faci? encara tinc unes hores per dedidar a la viquipèdia.

TaronjaSatsuma (discussiócontribucions)

Gràcies per la invitació, @Amadalvarez però hui tinc compromisos fins les 8.

Passeu-ho bé!

Tiputini (discussiócontribucions)

Jo soc de viatge i no em podré connectar.

Annadecorts (discussiócontribucions)

Jo sí que puc ser-hi. Gràcies, @Amadalvarez! Però ni tan sols sé què és Wikidata. (Mentrestant miraré d'informar-me.) Per tant, a fer piló em puc apuntar, però no sé si podré ser gaire proactiva.

No sé si amb càmara o no, perquè no tinc wifi ni gaire bona cobertura on estic.

Annadecorts (discussiócontribucions)

@Quelet i @Amadalvarez, sense ànim de ser cap aixafa-guitarres: si hem d'acabar sent tres, voleu dir que val la pena? Potser el 29 d'octubre queda encara massa enllà, i es pot deixar una mica de marge per si algú més s'hi apunta?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Annadecorts, gràcies per la bona voluntat. Com que el 19/9 faig un curs de Wikidata, allò de "no ser res de WD", quedarà resolt.

La sessió d'avui la cancel·lem.


Ja tindrem altra oportunitat

Annadecorts (discussiócontribucions)
Pilardenou999 (discussiócontribucions)

Em sap greu. He estat fora i no m'he connectat fins ara. Estaré atenta a altres convocatòries... Merci

Solde (discussiócontribucions)

Gràcies pel toc @Amadalvarez però just estem de Festa Major... i no estava davant la pantalla! En properes miro de combinar calendaris!

J bullanga (discussiócontribucions)

Disculpeu, tot just he vist ara la notificació. Tinc fills menuts i la logística se'm complica; però si hi ha més actes, intentaré ser-hi

Quelet (discussiócontribucions)

En la trobada en línia feta dijous 8 de setembre, les persones assistents van proposar de fer coindidir la celebració de l'aniversari de Wikidata amb la Viquitrobada a les Terres de l'Ebre, el 19 i 20 de novembre de 2022. A la vegada, es va suggerir que hi hagués un fil conductor d'una part de les xerrades i activitats, de tal forma que tractessin de Wikidata. Es va comentar que fer dues trobades presencials tan properes en el temps les afebliria totes dues.

Sisplau digueu si us sembla bé aquesta opció de fer coincidir la celebració del 10è aniversari de Wikidata amb la Viquitrobada 2022, i si és així, proposeu també algunes idees de com es podria celebrar de forma adient el 10è aniversari de Wikidata, tot reforçant la Viquitrobada.

AlbertRA (discussiócontribucions)

És una bona pensada si el que es pretén és que els esforços esmerçats en la seua organització aconsegueixin la màxima repercussió en la comunitat.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

D'acord a unificar a la Viquitrobada. Crec que la Viquitrobada hauria d'estar dedicada a Wikidata, si més no, comunicativament. És obvi que no tots els contingut de la Viquitrobada han de ser dedicats a WD, però les sessions tècniques o tallers sí que ho podrien ser.

J bullanga (discussiócontribucions)

És una bona idea per potenciar la WD i, a la vegada, no excloure qui no hi tingui interès.


Aviam si m'hi puc acostar, encara que només sigui un dia.

Resposta a «Celebració del 10è aniversari de Wikidata»

[83a setmana] El diumenge de les referències

16
Leptictidium (discussiócontribucions)

Bon vespre a tothom. La setmana passada, 93 articles sobre regions de Catalunya que no tenien fonts van ser referenciats durant «El diumenge de les referències». En total, la iniciativa ja ha servit per referenciar 4.468 articles de diferents temes.

La vuitanta-tresena edició comença demà, 11 de setembre. La categoria que ha tocat per posar com a mínim una referència a cada article és Categoria:Cultura de Catalunya. Podeu consultar aquí els articles sense referències (213 en el moment d'escriure aquestes línies).

Notifico els participants anteriors (@TaronjaSatsuma:, @Sorenike:, @Beusson:, @Alvaro Vidal-Abarca:, @Jaumellecha:, @Pere prlpz:, @Pcm:, @Amadalvarez:, @Laurita:, @Townie:, @Medol:, @Willy31igd:, @Cataleirxs:, @Pallares:, @Castellbo:, @Jordi escarre:, @Lluis tgn:, @Vallue:, @Darth vader 92:, @Xavier Dengra:, @Rocafera:, @Davidpar:, @Mercè Piqueras:, @Magenri:, @Flamenc:, @Robertgarrigos:, @Dragonfly137:, @Socialdilema:, @Jordiff:, @Josu PV:, @Smalde:, @Bsckr:, @J bullanga: i @Brunnaiz:) i animo tota la comunitat a participar-hi.

Recordeu-vos d'afegir un comentari nou aquí sota amb tots els articles que referencieu!

Leptictidium (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

Per descomptat, el tema d'aquesta setmana no és aleatori. Bona Diada!

Brunnaiz (discussiócontribucions)
Articles referenciats per Brunnaiz (21)
Leptictidium (discussiócontribucions)
Amortres (discussiócontribucions)
Jordi escarre (discussiócontribucions)
Ivan Avz F (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

De moment en portem 24. Bona Diada!

Solde (discussiócontribucions)
Vallue (discussiócontribucions)
Cataleirxs (discussiócontribucions)
Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

Article referenciat per Mercè Piqueras (però no sé com va anar a parar a aquesta llista sobre cultura de Catalunya):

Cataleirxs (discussiócontribucions)
Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

Gràcies @Cataleirxs, ara he vist que ho indicava en una categoria, però a l'article no ho deia. N'he buscat la informació i ho he afegit, amb referències.

Leptictidium (discussiócontribucions)

68 articles referenciats! Molt bona feina. Ens veiem diumenge que ve!

Resposta a «[83a setmana] El diumenge de les referències»
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Sigueu monàrquics o no, l'article Balmoral (potser millor Castell de Balmoral?) deu ser ara mateix un dels més llegits sense cap mena de dubte. Si algú té una tarda avorrida, el pot millorar i treure-li la plantilla de manca de refs (ara no m'hi puc posar personalment).

La versió en català, fins i tot configurat tot el dispositiu, navegadors i totes les opcions en català, apareix per sota de la versió en castellà a Google a dia d'avui. Si el millorem en qualitat i el fem competitiu, com a mínim revertim una mica la marranada que ens fa la cerca. Gràcies per qui se'l pugui mirar!

Cataleirxs (discussiócontribucions)

refs plantades

Jove (discussiócontribucions)

Seguint el model de l'article en anglès, he traduït tres seccions noves de l'article. Espero que algú més s'animi. Entre tots el podem enllestir fàcilment.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

1.182 visites, al top10. Enhorabona.

Resposta a «Balmoral»

La plantilla de la GEC, obsoleta un altre cop

6
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bon dia, la Gran Enciclopèdia Catalana, suposo que en el seu pànic habitual en comptes d'adonar-se que li afavoria amb més trànsit de visites, ha tornat a canviar les URL de tots els seus articles i ja no funcionen amb codis numèrics concrets, sinó amb paraules.

Com a conseqüència, la plantilla {{GEC}}, que prenia el codi numèric de la URL, ja no és funcional (amb el gran impacte que això genera a Viquipèdia:Verificabilitat).

Tenint en compte que no és el primer cop, què proposeu? El meu suggeriment és refer la plantilla per afegir la URL (sense més) i que potser tinguem un bot específic per afegir-hi l'enllaç a la Wayback Machine de l'Internet Archive, de manera que tinguem assegurat que com a mínim l'accés és funcional (que és el que es fa en anglès).

Vriullop (discussiócontribucions)

Antecedent: Tema:Wu36d6vfsiuu4jsi. Es va adoptar una solució provisional aprofitant el segon paràmetre pel títol, per exemple Asclepi té una referència {{GEC|0005592|Asclepíees}}. Amb el segon paràmetre enllaça a https://www.enciclopedia.cat/gran-enciclopedia-catalana/asclepiees. Posteriorment, han tornat a funcionar els codis numèrics vells, per exemple http://www.enciclopedia.cat/ec-gec-0005592.xml redirigeix al mateix URL anterior. Amb això continuen funcionant els identificadors vells existents a Wikidata. He recuperat la plantilla perquè funcioni amb el primer paràmetre o amb el segon. És a dir:

  • {{GEC|0005592}} enllaç vell numèric redirigit
  • {{GEC||Asclepíees}} enllaç nou /asclepiees
  • {{GEC}}. Primer prova amb Identificador Gran Enciclopèdia Catalana (P1296) associat a la pàgina, enllaç vell. Si no existeix enllaça al títol de la pàgina amb enllaç nou.
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Gràcies @Vriullop. M'havia passat per alt aquest fil. Ara provo de fer-ho amb les instruccions que em dones per un enllaç nou, que és el cas am què em trobava. Bon diumenge!

FranSisPac (discussiócontribucions)

Perfecte, @Vriullop. Veig que cal posar al dia la plantilla {{GEC/ús}} (aprofitant per "pujar-hi" la taula de paràmetres abans del "Vegeu també"). Si no fos pels "provisionalment", que dubto si s'han de mantenir, anava a atrevir-m'hi. Què fem?

Vriullop (discussiócontribucions)

Documentació actualitzada.

De totes maneres caldrà fer un pensament. Caldrà crear una nova propietat a Wikidata i moure els identificadors numèrics als nous alfabètics. En la plantilla, a la llarga, no és bona idea tenir el primer paràmetre buit.

Jove (discussiócontribucions)

Hi ha constància que s'hagi avançat amb el paràmetre identificatiu per a wikidata? Cal seguir amb el model combinat d'"afirmat a" (GEC) i "URL de referència" (enllaç web pertinent)? Gràcies.

Resposta a «La plantilla de la GEC, obsoleta un altre cop»

II Viquiprojecte sobre el Brasil: 2 a 11 de setembre

5
Cataleirxs (discussiócontribucions)
Cataleirxs (discussiócontribucions)
Amortres (discussiócontribucions)
Cataleirxs (discussiócontribucions)

Els únics que hi ha en aquest vpj que també surten als 10.000 són els dos emperadors, Pere I i Pere II. Tots dos ja són articles llargs. De fet, si no m'erro, només faltaven 2 entrades "brasileres" per ampliar: Pelé i Ronaldo.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

Avui se celebra el 200è aniversari de la Independència del Brasil. Quin bon motiu per participar del viquiprojecte, oi? :⁠-⁠)

Resposta a «II Viquiprojecte sobre el Brasil: 2 a 11 de setembre»