Viquipèdia:La taverna/Novetats

Salta a la navegació Salta a la cerca

Sobre aquest tauler

Novetats

A les Novetats es publiquen propostes i anuncis de projectes, plantilles i d'altres temes d'interès, tant de funcionament intern com d'activitat externa.

(Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial)

La taverna:
Novetats | Propostes | Ajuda | Multimèdia | Tecnicismes
Davidpar (discussiócontribucions)

Hola! Aquesta mitjanit han actualitzat la meta:List of Wikipedias by expanded sample of articles, la llista de classificació de les diferents versions lingüístiques de la Viquipèdia segons el seu grau de completesa dels 10.000 articles vitals. En l'actualització d'aquest mes, el primer amb el Repte en marxa, la Viquipèdia en català ha pujat +1,25 punts. S'han creat 137 articles absents i s'ha ampliat 7 articles que eren esborranys (amb menys de 8.000 octets). En canvi, hi ha 36 articles més a la franja d'entre 8 i 16.000 octets, i 94 més per sobre dels 16.000 octets. Veieu que tant important és crear-los com ampliar-los per sobre de 16.000 :) Felicitats a tothom per la feina! Ara estem a una mica més de 3 punts d'atrapar la portuguesa

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Tot i que l'important és participar i tot això que es diu, la bona notícia és que aquest creixement de 1,25 punts és el més gran entre les primeres 196 viquipèdies de la llista. Amb els creixements del darrer mes, això és el que trigaríem a atrapar els que tenim al davant:

 • en 23.61 mesos
 • fr 13.68 mesos
 • zh 14.26 mesos
 • ru 13.57 mesos
 • ja 13.04 mesos
 • de 11.57 mesos
 • sr 20.97 mesos
 • es 10.91 mesos
 • it 6.81 mesos
 • ar 5.27 mesos
 • uk 4.14 mesos
 • pt 2.61 mesos

Dels que tenim al darrere els primers que ens atraparien són els de la Viquipèdia en àrab marroquí (ary), ara a la posició 197, que ens agafarien en 26 mesos.

Resposta a «Avancem en els 10.000»

Gadgetolàndia: Giny per duplicar items, copiar/moure declaracions a Wikidata

3
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Em penso que ja ho havia publicat, però no he estat capaç de trobar-ho i avui he llegit una novetat que m'han fet pensar-hi en aquest dos gadgets que us explicaré. Per aquells als que els hi havia explicat personalment, sapigueu que el moveclaims2 substitueix el moveclaims i incorpora la capacitat de copiar dins del mateix item.

moveclaims2: és un giny javascript que permet copiar o moure una declaració sencera (1 valor, amb els seus qualificadors i referències) des d'un item a la mateixa propietat d'un altre item o bé des de la propietat d'un item a una altra propietat del mateix item.

Es mostra com una petita fletxa al costat dret de cada declaració, on hem de clicar i s'obrirà una plantilla autodescriptiva.

 • Ex. Quan volem copiar dades comunes d'una professió, com el gènere, el moviment, el partit polític, etc. des d'un item de persona cap a un altre que no el té i n'és el mateix valor.
 • Ex. Quan per error posem una declaració a un item que no correspon (un càrrec amb les dates, l'antecessor i successor d'en Ramon Berenguer III, quan havia de ser en Berenguer Ramon IV), podem moure totes les dades de la declaració a l'item correcte sense haver de re-escriure'l.
 • Ex. Abans d'unes eleccions entrem la llista de Candidat (P726). Quan després de les eleccions ja tenim els Elegit (P991) podem fer una còpia dels continguts des de P726 a P991 dins del mateix item i estalviar molta feina de tecleig.

Instal·lació: cal anar a la pàgina de Wikidata user:<el vostre usuari>/common.js i afegir, darrere la última entrada, el següent codi:

mw.loader.load( '//www.wikidata.org/w/index.php?title=User:Melderick/moveClaims2.js&action=raw&ctype=text/javascript' ); // User:Melderick/moveClaims2.js

Després de guardar, cal refrescar la memòria cau del navegador; a la mateixa pàgina trobareu les instruccions de com fer-ho.

duplicate_item: és un giny javascript que permet fer un duplicat sencer d'un item, creant-ne un altre. La descripció NO es copia per evitar crear un conflicte a les cerques si tinguéssim dos items exactament iguals.

Trobarem un enllaç "Duplicate this item" al menú de l'esquerra. Aneu amb compte, perquè cada cop que el premeu estareu creant un item nou.

 • Ex. Quan hem de crear una sèrie d'articles on coincideixen els valors de moltes de les seves propietats. Podem crear un primer article amb tant sols les propietats compartides, posar-li el seu nom i descripció. A continuació, fer un duplicat al qual li hi posarem el seu nom, tornem a duplicar, i així successivament. Quan els haguem creat, a cadascun d'ells li afegirem aquelles declaracions que li corresponguin i que els fa diferents
 • Ex. Quan hem de crear un item similar en un 80-90% igual a un altre, paga la pena fer un duplicat i, a continuació, eliminar o canviar les declaracions que no li corresponguin al nou item. Si la coincidència no és molt alta, sempre podem recórrer al giny moveclaims2 i copiar les declaracions que li corresponguin.
 • Quan l'invoquem ens demana si volem "conservar els labels" i podem prémer "OK / cancel". Amb OK ens copiarà també els labels de TOTES les llengües que tingui l'original i amb Cancel, no copiaria cap label. Cal ser prudents amb la resposta en funció de si el label és reaprofitable (fent-li només un afegitó) i de quantes llengües tingui i podrem aprofitar.

Instal·lació: cal anar a la pàgina de Wikidata user:<el vostre usuari>/common.js i afegir el següent codi:

importScript( 'User:Magnus_Manske/duplicate_item.js' ); // Duplicate item [[d:User:Magnus_Manske/duplicate_item.js

Després de guardar, cal refrescar la memòria cau del navegador; a la mateixa pàgina trobareu les instruccions de com fer-ho.


Apa !. Cada cop ho teniu més fàcil per entrar dades a WD !

Pere prlpz (discussiócontribucions)

He provat el de copiar declaracions i realment estalvia feina.

Només un suggeriment: si copieu coordenades mireu de no copiar-les exactament igual. Algunes eines (com el Wikishootme) no van gens bé amb dos elements exactament al mateix lloc (només en mostren o en deixen clicar un).

Davidpar (discussiócontribucions)

Merci als dos!

Resposta a «Gadgetolàndia: Giny per duplicar items, copiar/moure declaracions a Wikidata»
MediaWiki message delivery (discussiócontribucions)

-- Johanna Strodt (WMDE) 17:07, 12 abr 2021 (CEST)

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Wonderfull, Johanna !!.

Thanks to make our work easier .

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Ja està activa !.

Resposta a «Line numbering coming soon to all wikis»

[9a setmana] El diumenge de les referències

11
Leptictidium (discussiócontribucions)

Bon vespre a tothom. La setmana passada, 40 articles sobre Texas que no tenien fonts (un 100% del total) van ser referenciats durant «El diumenge de les referències». En total, la iniciativa ja ha servit per referenciar 188 articles de diferents temes.

La novena edició comença demà, però ja he dut a terme el «sorteig» de la categoria per si voleu anar fent via. La categoria que ha tocat per posar com a mínim una referència a cada article és Categoria:Internet. Podeu consultar aquí tots els articles sense referències sobre el tema (59 en el moment d'escriure aquestes línies, amb el depth limitat excepcionalment a 2).

Notifico els participants anteriors (@TaronjaSatsuma:, @Sorenike:, @Beusson:, @Alvaro Vidal-Abarca:, @Jaumellecha:, @Pere prlpz:, @Pcm:, @Amadalvarez:, @Laurita: i @Townie:) i animo tota la comunitat a participar-hi.

Recordeu-vos d'afegir un comentari nou aquí sota amb tots els articles que referencieu!

Jaumellecha (discussiócontribucions)
Medol (discussiócontribucions)
Alvaro Vidal-Abarca (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)
Solde (discussiócontribucions)
Pcm (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

En portem 11. Un més i arribarem als 200 articles referenciats des de l'inici del projecte!

Laurita (discussiócontribucions)
Beusson (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

Al final en vam fer 17 de 59, un 28,8%. Menys que altres vegades, però prou per passar dels 200 en total. Moltes gràcies a tothom i fins la setmana que ve!

Resposta a «[9a setmana] El diumenge de les referències»
Paucabot (discussiócontribucions)

Com que revís molts articles creats amb el traductor, darrerament he detectat dues coses que se suposa que no haurien de passar:

 1. Posa interwikis: Special:diff/26477553
 2. Posa apòstrofs a paraules començades en consonant: Special:diff/26636603

En quin moment s'han perdut dues regles tan importants?

Tiputini (discussiócontribucions)

Has fet servir Apertium? o Google? Perquè amb Apertium jo no he detectat aquests errors que comentes.

Paucabot (discussiócontribucions)

Això ho he detectat sobretot en traduccions d'altri, ja que jo no utilitz molt el traductor, però pel que diu més avall Lohen el segon problema és cosa de Google ...

Lohen11 (discussiócontribucions)

La segona és culpa del google translate. És la millor opció per traduir però comet aquest error jo diria des de fa un parell d'anys.

Medol (discussiócontribucions)

En qualsevol cas, sempre s'hauran de seguir revisant en profunditat per una persona humana.

Tiputini (discussiócontribucions)

Seria recomanable que aquesta eina de traducció només deixés publicar a la pàgina de proves. Perquè quan es publica, és quan es poden veure els errors, com per exemple en les referències, cosa que mentre està en el traductor no es pot veure.

Paucabot (discussiócontribucions)
Kspriton (discussiócontribucions)

Vull impulsar un programa educatiu i un projecte pilot en el context de l'aprenentatge d'idiomes, per la qual cosa he inclós al disseny la millora del traductor.

@Paucabot Hi ha algun esforç coordinat per desenvolupar la funció o aneu fent sobre la marxa?

Paucabot (discussiócontribucions)

El projecte del traductor és aquí. És això el que demanes?

Kspriton (discussiócontribucions)

Sí, exactament, gràcies. Estaré encantat de col·laborar-hi.

Paucabot (discussiócontribucions)

He fet una cerca d'articles amb de l'C o de l'c. Són 152. Supòs que s'hauria de revisar si hi ha més casos i, sobretot, fer qualque cosa per evitar que n'anem afegint.

Resposta a «Dos problemes al traductor»
MediaWiki message delivery (discussiócontribucions)
Resposta a «Global bot policy changes»

Universal Code of Conduct – 2021 consultations

1
MediaWiki message delivery (discussiócontribucions)

Universal Code of Conduct Phase 2

Si us plau, ajudeu a traduir-ho al vostre idioma

The Universal Code of Conduct (UCoC) provides a universal baseline of acceptable behavior for the entire Wikimedia movement and all its projects. The project is currently in Phase 2, outlining clear enforcement pathways. You can read more about the whole project on its project page.

Drafting Committee: Call for applications

The Wikimedia Foundation is recruiting volunteers to join a committee to draft how to make the code enforceable. Volunteers on the committee will commit between 2 and 6 hours per week from late April through July and again in October and November. It is important that the committee be diverse and inclusive, and have a range of experiences, including both experienced users and newcomers, and those who have received or responded to, as well as those who have been falsely accused of harassment.

To apply and learn more about the process, see Universal Code of Conduct/Drafting committee.

2021 community consultations: Notice and call for volunteers / translators

From 5 April – 5 May 2021 there will be conversations on many Wikimedia projects about how to enforce the UCoC. We are looking for volunteers to translate key material, as well as to help host consultations on their own languages or projects using suggested key questions. If you are interested in volunteering for either of these roles, please contact us in whatever language you are most comfortable.

To learn more about this work and other conversations taking place, see Universal Code of Conduct/2021 consultations.

-- Xeno (WMF) (talk) 23:53, 5 abr 2021 (CEST)

Resposta a «Universal Code of Conduct – 2021 consultations»

[8a setmana] El diumenge de les referències

14
Leptictidium (discussiócontribucions)

Bon vespre a tothom. La setmana passada, 28 articles sobre la geografia física d'Àfrica que no tenien fonts (un 57,1% del total) van ser referenciats durant «El diumenge de les referències». En total, la iniciativa ja ha servit per referenciar 148 articles de diferents temes.

La vuitena edició comença demà, però ja he dut a terme el «sorteig» de la categoria per si voleu anar fent via. La categoria que ha tocat per posar com a mínim una referència a cada article és Categoria:Texas. Podeu consultar aquí tots els articles sense referències sobre el tema (44 en el moment d'escriure aquestes línies).

Notifico els participants anteriors (@TaronjaSatsuma:, @Sorenike:, @Beusson:, @Alvaro Vidal-Abarca:, @Jaumellecha:, @Pere prlpz:, @Pcm:, @Amadalvarez: i @Laurita:) i animo tota la comunitat a participar-hi.

Recordeu-vos d'afegir un comentari nou aquí sota amb tots els articles que referencieu!

Alzinous (discussiócontribucions)
Alvaro Vidal-Abarca (discussiócontribucions)
Beusson (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)
Solde (discussiócontribucions)
Pcm (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

Ja en portem 27, gairebé dos terços! En queden 15 per fer: a veure si avui pot ser el primer dia que els fem tots o, si més no, que batem el rècord.

Townie (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

Fets 29, en falten 13! Som-hi!

Laurita (discussiócontribucions)
Beusson (discussiócontribucions)

Felicitats a tots els que heu col·laborat, hem fet net!

Leptictidium (discussiócontribucions)

Molt bona feina a tothom, aquesta vegada ha estat un grandíssim èxit. Ens veiem la setmana que ve!

Resposta a «[8a setmana] El diumenge de les referències»

[7a setmana] El diumenge de les referències

14
Leptictidium (discussiócontribucions)

Bon vespre a tothom. La setmana passada, 28 articles sobre els escriptors barcelonins contemporanis en català que no tenien fonts (un 70% del total) van ser referenciats durant «El diumenge de les referències». En total, la iniciativa ja ha servit per referenciar 120 articles de diferents temes.

La setena edició comença demà, però ja he dut a terme el «sorteig» de la categoria per si voleu anar fent via. La categoria que ha tocat per posar com a mínim una referència a cada article és Categoria:Geografia física d'Àfrica. Podeu consultar aquí tots els articles sense referències sobre el tema (49 en el moment d'escriure aquestes línies).

Notifico els participants anteriors (@TaronjaSatsuma:, @Sorenike:, @Beusson:, @Alvaro Vidal-Abarca:, @Jaumellecha:, @Pere prlpz:, @Pcm: i @Amadalvarez:) i animo tota la comunitat a participar-hi.

Recordeu-vos d'afegir un comentari nou aquí sota amb tots els articles que referencieu!

Jaumellecha (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)
Pcm (discussiócontribucions)
Alvaro Vidal-Abarca (discussiócontribucions)
Beusson (discussiócontribucions)
TaronjaSatsuma (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

En portem 19/49 (un 38,8%). Bona feina!

Leptictidium (discussiócontribucions)

Ja anem per 22/49 (pràcticament un 45%). Som-hi!

Laurita (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

Al final en vam fer 28/49 (57,1%). Bona feina i fins diumenge que ve!

Resposta a «[7a setmana] El diumenge de les referències»

[6a setmana] El diumenge de les referències

12
Leptictidium (discussiócontribucions)

Bon vespre a tothom. La setmana passada, 21 articles sobre el Pallars Jussà que no tenien fonts (un 55,2% del total) van ser referenciats durant «El diumenge de les referències». En total, la iniciativa ja ha servit per referenciar 92 articles de diferents temes.

La sisena edició comença demà, però ja he dut a terme el «sorteig» de la categoria per si voleu anar fent via. La categoria que ha tocat per posar com a mínim una referència a cada article és Categoria:Escriptors barcelonins contemporanis en català. Podeu consultar aquí tots els articles sense referències sobre el tema (40 en el moment d'escriure aquestes línies).

Notifico els participants anteriors (@TaronjaSatsuma:, @Sorenike:, @Beusson:, @Alvaro Vidal-Abarca:, @Jaumellecha:, @Pere prlpz: i @Pcm:) i animo tota la comunitat a participar-hi.

Recordeu-vos d'afegir un comentari nou aquí sota amb tots els articles que referencieu!

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Jaumellecha (discussiócontribucions)
Beusson (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)
Pcm (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)
Alvaro Vidal-Abarca (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

Ja en portem 17 de 40! Crec que avui batrem record de percentatge. Som-hi!

Leptictidium (discussiócontribucions)

20 de 40. Ja en portem la meitat.

Sorenike (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

Finalment hem referenciat 28/40 articles (un 70% clavat). Crec que és un rècord, tant en termes absoluts com en percentatge. Enhorabona a tots els participants i ens veiem la setmana que ve!

Resposta a «[6a setmana] El diumenge de les referències»