Viquipèdia:La taverna/Propostes

Salta a: navegació, cerca

Sobre aquest tauler

Icona de propostes de la taverna

A l'apartat de propostes de la Taverna busquem millorar la Viquipèdia, interpretar criteris i normes o aplicar noves idees que encara no s'han dut a terme.

Aquesta pàgina incorpora el format de discussió Flow. Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial (podeu recuperar els fils actius del darrer arxiu).

La taverna:
Novetats | Propostes | Ajuda | Tecnicismes | Multimèdia

Element de Wikidata

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Bona tarda,

Durant les últimes setmanes he inclòs la plantilla {{Categoria contenidor}} a més de mig miler de categories [Nota: En queden moltíssimes més on hi hauria d'anar aquesta plantilla!], amb l'objectiu de millorar la categorització a la Viquipèdia. El meu pla és ara modificar aquesta plantilla per tal que inclogui aquestes categories en una categoria de manteniment (e.g. Categoria:Categories contenidor) per tal de detectar automàticament articles que siguin dins d'una categoria contenidor, i així poder facilitar campanyes (durant la QQ, per exemple) per tal de posar-hi remei.

Ara bé, no sé si aquesta manera de procedir és la idònia, ni sé realment com es podria automatitzar això que demano. Idees? Suggeriments?

Gràcies!

Resposta a «Categoria contenidor»
Paucabot (discussiócontribucions)

Estava pensant que potser hauríem de fer la passa d'evitar que a un usuari li surtin dues maneres d'editar diferents, cosa que només fa que embullar als usuaris nous i als usuaris experimentats.

La idea seria que a tothom li sortís només un simple Modifica i que fos en mode gràfic per defecte i en mode de codi si l'usuari ho configura a les preferències. Suposaria una petita configuració a les preferències dels usuaris veterans (que precisament, són els que no tendrien problemes en fer-ho) però simplificaria la interfície per a tothom. Què us sembla?

Si prenem la decisió i no es pot fer encara al Mediawiki, sempre podem obrir un bug a veure si ens ho fan, no?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

+1

ÀlexHinojo (discussiócontribucions)

+1.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

A favor

QuimGil (discussiócontribucions)

El comportament per defecte es pot canviar per a tots els usuaris mitjançant mw:VisualEditor/Single edit tab. Per a demanar un canvi cal especificar què haurien de veure els usuaris anònims i els registrats per defecte. La proposta feta aquí és que tots dos tinguin "Modifica" i l'editor visual per defecte. Quan estigui establert que hi ha consens per a aquesta petició només cal crear una tasca a Phabricator per a demanar el canvi.

Al marge de la configuració per defecte, cada usuari registrat podrà definir les seves pròpies preferències. A la documentació està explicat:

The available options will be:

  • Remember my last editor
  • Always give me the visual editor if possible
  • Always give me the source editor
  • Show me both editor tabs

Podeu veure com funciona això a mw:Special:Preferences#mw-prefsection-editing (o en.wiki i hu.wiki).

ESM (discussiócontribucions)

No em sembla mala idea, especialment si a les preferències es pot mantenir la presència de les dues pestanyes. Què passa, old habits never die :p

FranSisPac (discussiócontribucions)

+1

Elitre (WMF) (discussiócontribucions)

(Should you need assistance to file a related request on Phabricator, please just ping me. Thanks!)

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Els dos editors tenen avantatges i inconvenients, i s'ha de mantenir l'agilitat de passar de l'un a l'altre. Si es tracta de fer desaparèixer una pestanya pels anònims i novells potser té sentit (o no), però si els altres hem d'anar a les preferències cada cop que vulguem canviar d'editor, aleshores no hi veig l'avantatge.

Paucabot (discussiócontribucions)

No hi has d'anar. Com va comentar més amunt QuimGil, pots triar tenir les dues.

Paucabot (discussiócontribucions)

@Pere prlpz:

Paucabot (discussiócontribucions)

Idò sembla que tenim un consens. phab:T180660

Paucabot (discussiócontribucions)

El canvi es farà avui a les 14.00 h: Schedule for November 20, 14:00–15:00 UTC.

ESM (discussiócontribucions)

Ja que hi som, al desplegable de les preferències on es pot ajustar aquest assumpte, almenys a mi els textos en català em surten mal escrits, amb el codi &#=039;m al llocs dels apòstrofs. No sé si és problema del meu navegador o del translatewiki; en tot cas aquí ho deixo per si un cas.

Paucabot (discussiócontribucions)

Sí. A mi també em surt així. Supòs que es deu haver de corregir al Translatewiki ...

Paucabot (discussiócontribucions)

Concretament són , i .

Resposta a «Modifica / Modifica el codi»
Amadalvarez (discussiócontribucions)

Hola, us proposo un repte: Qui s'atreveix a preparar el contingut correcte de Wikidata per aconseguir a les properes eleccions un mapa com aquest.

2017 German federal election results by district with geoshapes and color depending on the % of votes (source)

Apa, demostrem-li al món altres coses que es poden fer amb Wikidata

Pau Colominas (discussiócontribucions)

@Amadalvarez: Pots revisar l'enllaç del mapa, si us plau? Diria que no és correcte

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Pau Colominas És correcte. És una query, has de prémer el run (un triangle, abaix esquerra) i fer scroll cap avall i veuràs el resultat.

Pots veure el resultat final directament en aquesta adreça http://tinyurl.com/yckrqpcl (feu copiar-pegar perquè amb enllaç dóna error al guardar canvis)

KRLS (discussiócontribucions)

Jo vaig preparar uns resultats de mostra d'una comtessa electoral i vaig demanar opinions a La Taverna de Wikidata, però encara espero alguna resposta per poder llençar-m'hi amb les diferents eleccions d'anys anteriors (a l'instant ho veig complicat).Projecte eleccions a Catalunya

Townie (discussiócontribucions)

+1 al projecte d'en KRLS (si necessites res, avisa!) Fa un temps em vaig estar mirant el tema eleccions per estandarditzar la infotaula i fer que importés dades de Wikidata, m'hi intentaré tornar a posar abans del 21-D.

Townie (discussiócontribucions)

Si voleu veure un exemple en un article, ja ho han fet a la Viquipèdia en finès i queda genial.

Resposta a «Per amants dels mapes electorals»
Metralleta95 (discussiócontribucions)

Tinc una pregunta: m'he trobat en aquest cas i no he sabut què fer exactament aquí s'ha modificat molta informació i s'ha afegit nova, "suposadament" per la filla del personatge de l'article. Deixant de banda si és familiar de l'individu, crec que hauria de desfer les edicions o demanar citacions fiables, ja que no s'ha procedit amb fonts. D'altre banda tampoc sabem si es tracta de familiar, per tant, no sé si és conflicte d'interessos o simplement que no s'aporten fonts als canvis. Tot i així, en cas que fos certa la informació col·locada, i tinguessim la certesa que es tracta de familiar directe coneixedor/a de dita informació, es podria acceptar sense fonts? Salut.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

El cas d'algú proper canviant dades sense aportar fonts és conegut i recurrent. La manera de procedir és la següent:

  • Si la versió anterior estava referenciada, es retorna a la versió anterior fins que s'hi aportin noves referències.
  • Si la versió anterior tampoc estava referenciada, i no es poden trobar referències en un o altre sentit, es deixa la versió nova.

Salut!

Resposta a «Casos de "possible" Conflicte d'interessos»
Andreusuriol (discussiócontribucions)

En la seva entrada es parla de creta com a sulfat de calci, quan les closques de les petxines són bàsicament de carbonat de calci. La creta no és guix, que sí és sulfat de calci.

Ho sento si m'he adressat a un lloc (la taverna) inadequat.

asuriol@coft.cat

Medol (discussiócontribucions)

Tu mateix, si pots aportar les referències pertinents, canvia-ho sense problema.

Andreusuriol (discussiócontribucions)

Tinc una edat i no vaig trovar fácil el poguer-ho canviar. En la Viquipedia en castellà, s'obvia parlar de sulfat de calci. El que està clar és que Cretaci ve de creta i creta és el nom comú del carbonat de calci, procedent de les closques dels crustacis.

Medol (discussiócontribucions)

Tot i que ho podria fer qualsevol, ho he afegit. Això sí, he indicat que no hi ha referència encara. T'animo a llançar-te a millorar articles!

Resposta a «Cretaci»
Pere Sallavinera (discussiócontribucions)

L'usuari @Tolomatas després de veure com no podia modificar al seu gust l'article Catalunya, ha procedit a crear-ne un de nou mitjançant el procediment de modificar la redirecció Comunitat Autònoma de Catalunya, escrivint allà la seva particular versió de l'assumpte, saltant-se d'aquesta manera qualsevol consens, i duplicant, a la seva manera, això sí, el contingut de l'article Catalunya. Ho he revertit, i ho escric aquí per deixar constància que no em sembla gens bé aquesta manera de procedir.

Tolomatas (discussiócontribucions)

A tú el que et passa és que creus que la Viquipèdia és teva, ja que el meu article era de tot punt correcte i feia referència a la Comunitat Autònoma com a entitat territorial administrativa. Però bé, veig que el teu fanatisme és sideral. Jo no estic tant fanatitzat per perdre temps amb tú, I per cert, no sé que en parles de consens. Basta veure el fil de discussió.

Obviament em pensaré dues vegades tornar a fer una contribució a Wikimedia amb el que es fa per aquí. Miraré de contactar amb en Jimmy Wales a veure que en troba. Per sort les pàgines amb altres llengües no tenen les mateixes mangarrufes que les vostres.

Tolomatas (discussiócontribucions)

I quan dic contribució em refereixo a les contribucions econòmiques que he fet sovint i ara veig que han servit per que la Viquipèdia s'usi com a eina de propaganda política.

Paucabot (discussiócontribucions)

D'això en diuen a :en en:WP:POVFORK.

Pere Sallavinera (discussiócontribucions)

Doncs ja l'he revertit dos cops.

Tolomatas (discussiócontribucions)

A tú el que et passa és que creus que la Viquipèdia és teva, ja que el meu article era de tot punt correcte i feia referència a la Comunitat Autònoma com a entitat territorial administrativa. Però bé, veig que el teu fanatisme és sideral. Jo no estic tant fanatitzat per perdre temps amb tú,

Paucabot (discussiócontribucions)

Jo diria que Catalunya va sobre el país i la comunitat autònoma, tal com es pot veure a la infotaula. No hi ha cap necessitat de crear un article nou. En tot cas, Tolomatas, en lloc de tirar pel dret, mira de consensuar-ho abans a la discussió de l'article.

Resposta a «Catalunya»

Anar actualitzant temes de Catalunya el més parcial possible

4
Metralleta95 (discussiócontribucions)

Bones, m'agradaria actualitzar el més parcial i objectivament possible, amb informació passada per colador, tot el tema actual de fets posteriors a la Declaració de la Independència de Catalunya per part del gov. català. Havia pensat fer-ho en l'article referèndum, però crec que ja està bé que l'article del referèndum acabi en els fets posteriors amb la mateixa declaració, degut a que és la finalitat del referèndum. Doncs, pregunto a veure on creieu més adient que vagi redactant la informació, que hi ha bastanta, ja que hi ha com molts articles sobre el tema en questió i no se m'acut on encaixaria millor. Salut. Espero alguns consells. Gracies

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Metralleta95 No tinc al cap el mapa d'articles perquè no m'hi he dedicat al tema, però acabo de descobrir República Catalana (2017) que hauria d'entomar els fets posteriors al 28O, com a mínim. A la versió anglesa, parlen del background de la declaració on incorporen informació des del referèndum de l'1O. T'encaixa amb el que vols afegir ?

Metralleta95 (discussiócontribucions)

Hm sembla coherent explicar-ho en aquest article. Si, és el que vui fer realment, encaixa. Doncs procediré a fer-ho en aquest tot i el risc que corre fer un article amb la informació d'aquesta actualitat tant confusa. Gracies!

Barcelona (discussiócontribucions)

Estic d'acord que República Catalana ha de tenir aquesta informació post referèndum i dins de l'apartat corresponent d'aquest article es podrien ampliar les reaccions i conseqüències directes.

Resposta a «Anar actualitzant temes de Catalunya el més parcial possible»
Darth vader 92 (discussiócontribucions)

Farà cosa de 3 mesos vaig proposar una mena de protocol per a evitar conflictes d'edicions arran d'una possible independència de Catalunya. Aquest protocol no va reeixir i ara ens trobem amb el problema de guerres d'edicions. Per a intentar sol·lucionar-ho, proposo bloquejar tots els articles susceptibles de ser modificats: administracions i conselleries, òrgans de govern, polítics... i la reversió de tots aquests fins a moments abans de la declaració d'independència. Un cop fet, proposo arribar a un consens per a fer modificacions pertinents que reflecteixin realment la situació actual.

Metralleta95 (discussiócontribucions)

Suport

FranSisPac (discussiócontribucions)

Suport... tot i que en algun cas hauríem d'anar a una setmana abans de la declaració (perdó @Metralleta95, això t'afecta)

Metralleta95 (discussiócontribucions)

@Paucabot:, @Jey:, @Leptictidium:, @ÀlexHinojo:, @Yuanga:, @Pompilos:, @Townie: He citat a alguns usuaris que tinc presents que estan editant i alguns administradors per a que puguem parlar seriosament del que suceeix aquests dies ja que afecta i porta una Guerra d'edicions gran. Hauriem de fer un consens entre tots per la manera correcta de procedir. He intentat fer una Presa de decisions tot i que crec que avans s'ha de parlar en algun lloc, tot i que veig dificil que tots ens impliquem de la mateixa manera. Intento fer l'esforç de citar-vos i poder prendre una decisió. Aquests dies hi ha entre reversions i modificacions als articles, també molts actes vandàlics i insults. Cal evitar-ho fent un consens o un procediment conjunt. Salut. Espero que arribem a un procedir acorde i de la millor manera.

Townie (discussiócontribucions)

És innegable que és un tema molt delicat. La fórmula que més m'ha agradat fins ara és la que ha fet servir n'ÀlexHinojo a Oriol Junqueras i Vies.

Darth vader 92 (discussiócontribucions)

Estic totalment d'acord que la millor manera és la d'explicar la duplicitat de legalitats. També cal ser realistes i reconèixer que és complicat actualitzar 25-30 articles si cada dos per tres hi ha guerres d'edicions i reversions, hauriem de trobar la manera de fer-ho. Es podria fer servir una fórmula on s'especifiqués que els consellers/president són cessats per part del Gov. Espanya però que ells no ho accepten ja que es basen en que només el president de Catalunya pot dissoldre el parlament, cesar consellers... La fórmula de l'ÀlexHinojo crec que és força correcta, però canviaria la part de "legalitat espanyola" i posaria per part del "Govern espanyol" ja que hi ha força fonts que mantenen que el 155 no permet el cessament de càrrecs electes, i això podria portar futures guerres d'edicions.

ÀlexHinojo (discussiócontribucions)

Bona idea! Millor segons Govern espanyol que no legalitat espanyola

Metralleta95 (discussiócontribucions)

Em sembla bona formulació! Us poso articles que caldria fer un cop d'ull degut a això mateix que parlem, és un llistat breu dels que he vist més problemàtics (les últimes hores). Hi ha molts més evidentment. A veure si algú pot emprar la fòrmula que hem parlat per tal de definitivament frenar aquesta guerra d'edicions:

Hi ha molts més. Nomes dir que les notes poden ser-nos de bon ajud en aquests casos per especificar i conretar. I seguir la fórmula parcial, aleshores procedir tots de la mateixa manera per evitar anar dispersats. Salut!

FranSisPac (discussiócontribucions)

D'acord. Afegeixo un aspecte que en algun cas pot servir, segons quines edicions s'hagin de "desfer"(jo ja m'hi he trobat, afectant a estructures organitzatives o a llistes): "assumir les funcions de..." o "tenir delegades les funcions de..." (el que "tenen" les persones del Govern espanyol) no és el mateix que "ocupar el càrrec de...". Pot servir d'argumentació.

Jey (discussiócontribucions)

Crec que la millor pràctica del que està passant aquests dies la mostra la versió anglesa, mostrant sempre les 2 versions i indicant "disputed" quan és el cas. Hauríem d'intentar copiar aquest criteri..

Resposta a «Bloqueig dels articles»
Pau Colominas (discussiócontribucions)

Ara mateix tenim Pròximes eleccions al Parlament de Catalunya enllaçant a en:Catalan regional election, 2017 i es:Elecciones al Parlamento de Cataluña de 2017. He obert el debat sobre si reanomenar a Eleccions al Parlament de Catalunya de 2017 o si trencar els enllaços via Wikidata a Discussió:Pròximes eleccions al Parlament de Catalunya#21-D.

Panotxa (discussiócontribucions)

Al meu entendre hauríem de seguir la seqüència històrica, i Eleccions al Parlament de Catalunya de 2017 seria el més adient

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Parlem-ho a Discussió:Pròximes eleccions al Parlament de Catalunya#21-D. Ho he posat aquí a la taverna per cridar a la comunitat i així tenir un consens ampli.

FranSisPac (discussiócontribucions)

Hi estava d'acord, però veig que algú ja ho ha tirat endavant!

Resposta a «Eleccions al Parlament de Catalunya»
Paucabot (discussiócontribucions)

En Yuanga em proposa canviar {{Referències}} per {{referències}}, perquè sembla que hi ha qualque tipus de recomanació d'escriure aquesta plantilla amb minúscula oficial. A qualcú li sona aquest criteri/política? On ho diu? És només per aquesta plantilla o per a totes?

Vriullop (discussiócontribucions)

Que jo recordi no hi ha cap norma al respecte. És cert que en algunes plantilles hi ha tendència a posar majúscula inicial i en d'altres no. La família de plantilles de referències (ref-llibre, sfn..) són molt al mig del text i crec que majoritàriament amb minúscula, inclosa la referències.

En qualsevol cas:

  • D'acord amb Yuanga que el millor és seguir el que digui la pròpia documentació de la plantilla.
  • No fer d'aquesta qüestió, com d'altres purament cosmètiques, motiu d'edicions massives. Només fer-ho aprofitant altres canvis útils.
FranSisPac (discussiócontribucions)

El problema de recórrer a la documentació com a guia és que, molt sovint,en aquesta no es manté prou coherència. Si prenem per exemple Plantilla:Ref-llibre, en tota la descripció i exemples utilitza la majúscula inicial... fins que arriba al punt "Múltiples referències", on passa a escriure-ho en minúscula. Per altra banda, el desplegable "Plantilles", del punt "Cita ref" de la caixa d'edició, ho mostra i ho genera en minúscula, cosa que també explicaria la proliferació d'aquest format.

Diria que, si volem uniformitzar, hauríem de trobar una altra norma / guia. En la meva opinió, i més tractant-se d'un element que no apareix en el text, deixaria que cadascú ho posi com vulgui, tal com es pot fer en els enllaços conduits, on el resultat és el mateix tant si es posa amb majúscula inicial com amb minúscula.

Paucabot (discussiócontribucions)

D'acord. Rebut. Només dir que si faig canvis cosmètics d'un en un és perquè, de moment, els meus coneixements de bots són limitats i no sé fer-ho d'una altra manera. Miraré a veure si puc crear el meu propi script.

Resposta a «Minúscules inicials per a plantilles»