Viquipèdia:La taverna/Propostes

Salta a la navegació Salta a la cerca

Sobre aquest tauler

Propostes

A l'apartat de propostes de la Taverna busquem millorar la Viquipèdia, interpretar criteris i normes o aplicar noves idees que encara no s'han dut a terme.

(Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial)

La taverna:
Novetats | Propostes | Ajuda | Multimèdia | Tecnicismes

La mida imposada a les miniatures

77
Resum per Paucabot

Es modifica la mida d'estandardització de les imatge del bot Rebot a entre 187 i 253 px. També es recomana d'usar upright en lloc de mida fixa. Es parla d'un bot per canvia de mida de píxels a escala, però no s'arriba a implementar.

Jmarchn (discussiócontribucions)

Des de l'estiu passat hi ha un bot (Rebot) que canvia l'amplada de totes les miniatures, les que són majors de l'amplada per defecte (220) fins a una mida inferior a 400, a la mida per defecte.

He advertit al responsable del bot (Usuari:Paucabot) de que no em semblava bé aquesta acció però la solució que aporta no em sembla correcta, i com que no es possible posar-nos d'acord (amb ell) poso el tema a discussió pública, exposant l'efecte del bot. Agraïra que us miréssiu amb cura el que exposo (encara que sigui llarg).

L'amplada recomanable per a les miniatures és de 220px. Així, com tots sabeu, quan es penja una imatge i no s'especifica res més s'entén que l'amplada serà l'establerta per la Viquipèdia (amb aquella amplada per defecte).

Si un editor penja una imatge i creu que una amplada de 300px és l'adequada es trobarà si torna a visitar l'article, en uns dies, que aquella imatge s'ha "encongit", ja que s'ha menystingut la resolució que ell havia establert. Només mirant a l'historial s'adonarà que Rebot ha passat per l'article i amb el missatge "neteja i estandardització de codi" li ha eliminat la resolució que l'editor havia establert.

A la pàgina Ajuda:Ús d'imatges diu "Així la imatge apareixerà miniaturitzada a una mida estàndard (180px per defecte, però modificable per l'usuari)". Però no diu res que si l'usuari decideix no fer servir aquesta mida se li canviarà sense cap notificació. Quan un usuari en el moment de l'edició insereix una imatge no se l'adverteix de que si posa una mida inferior a 400 (i major a 220) se li menystindrà la seva decisió.

Per què s'han d'"estandaritzar" totes les imatges a la mida per defecte?. Perquè així ho decideix Rebot. Aquesta és la resposta que he obtingut. Al fet de que es digui "miniatura" no implica que hagi de ser petit, és la forma de presentar imatges.

Hi ha un motiu de pes per aquesta inadvertida acció i que comparteixo: la d'homogeneïtzar l'aspecte dels articles presentant les fotografies amb una mateixa mida. Però s'han d'homogeneïtzar a 220px?. Pensem que les imatges de les infotaules són a 300px. Així una imatge sota una infotaula quedarà més ben presentada amb 300px. Amb això no vull dir que s'hagin d'homogeneïtzar a 300px.

Quins efectes negatius ha provocat i provoca l'acció del bot:

  • El ja citat de la manca d'advertiment.
  • L'acció sobre dibuixos i esquemes. En una fotografia no sol ser un problema que se'n redueixi la seva mida, però un esquema que es podria llegir o discriminar correctament amb una mida més gran de 220 però menys de 400, ara el seu contingut amb la mida de 220 ja no és possible. Generalitzant, una fotografia podria ser prescindible per al contingut de l'article, però un esquema, un diagrama o un dibuix, solen ser complements importants de les explicacions. I dic generalitzant perquè sempre hi ha casos en que una mida d'una fotografia en una miniatura és important.
Afecta a gaires articles?. De ben segur a milers: vaig fer un repàs dels dibuixos i esquemes que jo havia traduït i fet, i em tocarà corregir 79 articles, alguns amb més d'un esquema.

Alternatives. Segons en Pau això no és un problema ja que:

  • Qualsevol miniatura fent doble clic a sobre es pot veure millor. Això que ens sembla a tots molt evident no ho és, quan he mostrat alguna vegada que això es podia fer i molta gent ha quedat sorpresa. El motiu és que els usuaris saben que a la Viquipèdia hi ha enllaços, però habitualment en els web les imatges no es cliquen fora que el format de presentació ho faci evident (com el cas d'una imatge que encapçala un titular amb una breu ressenya en un diari digital). Abans un usuari, ara habitualment de mòbils, intentarà engrandir la imatge separant els dits.
  • Els usuaris poden canviar la mida per defecte de les miniatures. Això després de molts anys en la Viquipèdia desconeixia (fins que en Pau no m'ho ha dit) que es podés modificar des de les preferències. Gairebé posaria la mà al foc que el 99% dels usuaris de la Viquipèdia no han obert mai la finestra de les preferències, i dels que l'hagin obert una menyspreable quantitat s'ha adonat que es pot fer.

Quines propostes hi ha:

  • Que l'editor si creu que la miniatura ha de mostrar-se amb una mida major utilitzi |upright=. El problema és que no hi ha cap advertiment a l'editor sobre el seu ús. Si jo que fins i tot he editat la pàgina d'ajuda de les imatges no hi havia parat esment, un editor "normal" no sap que hi hagi l'upright. El problema sobreafegit és que l'upright t'augmenta la proporció però si per un d'aquells raríssims casos un usuari decidís augmentar la mida de les miniatures, l'esquema (prèviament ajustat a una mida adequada) augmentaria innecessàriament.
  • Reduir el marge d'afectació de les mides. Si bé sempre és una solució millor continua sense haver-hi cap advertiment o recordatori.
  • Que Rebot no afecti a les miniatures amb fitxers svg, donat que la majoria corresponen a esquemes i diagrames i que a priori no seria bo que se'n reduís la mida. El problema és que deixa de banda un bon nombre d'esquemes, dibuixos i diagrames que són en format PNG o JPG.
  • La meva proposta és que sense un advertiment (en el moment d'inserir una imatge) es deixi sense efecte aquest bot. No és el mateix una correcció ortogràfica o una eliminació automatitzada de paràmetres incorrectes d'una infotaula, que menystenir sense advertiment una edició. Òbviament si un editor es troba que en un article hi ha una miniatura inusualment o injustificadament gran l'ha de reduir a la mida apropiada (així ho vaig fer fa pocs dies en un article de la Viquipèdia anglesa); però en aquest cas haurà de ser l'editor que n'ha corregit la mida qui en serà el responsable davant d'una queixa i no un bot.
Vriullop (discussiócontribucions)

La mida per defecte és de 220px, abans era de 180px i en el futur vés a saber. Si està a les preferències és per alguna cosa. No es pot ignorar els usuaris amb dificultats visuals, amb lectors de pantalla o vés a saber amb quins dispositius. Encara que sigui un percentatge petit dono fe de que n'hi han. A banda, els gustos no es poden generalitzar i no tothom veu un article de la mateixa forma. Forçar una mida concreta és menystenir els ajustaments fets per altres usuaris.

El que faci un bot està subjecte a que hi hagi consens. Per mi, és raonable canviar totes les mides definides nnnpx pel valor upright=nnn/220, i unificar totes les mides dintre d'un marge de variació no significatiu al valor upright=1.

Paucabot (discussiócontribucions)

Em sembla bé la proposta d'en Vicenç. En realitat, aquesta ja era la línia de solució que havia proposat al debat a la pàgina que el company ha donat per tancat.

Torn a escriure aquí la proposta:

  • Només unificar les mides que siguin similars a 220 px. Proposta: 70 px per davall i 70 px per damunt (entre 150 i 290 px, abans era entre 150 i 400px)
  • Mirar d'utilitzar upright en lloc d'una mida fixa.

Gràcies, Pau.

Arnaugir (discussiócontribucions)

D'acord amb en Vicenç. Cal procurar fer servir només l'upright i no forçar una mida. Si el bot pot calcular la proporció necessària per l'upright i fer el canvi, perfecte.

Jmarchn (discussiócontribucions)

D'acord amb tots si i només si el bot canvia px per l'upright calculat tal com ha dit en Vicenç. El que no ha de fer mai el bot és el que fa ara: canviar qualsevol amplada dins dels marges de 220 a 400 i posar-la a 220px.

Paucabot (discussiócontribucions)

El bot només eliminarà la mida si és similar a 220px (entre 150 i 290). Va bé? Canviar px per upright no ho farà el bot a no ser que em demaneu que ho faci. En tot cas, els que usau imatges grosses podeu fer el canvi manualment.

Jmarchn (discussiócontribucions)

No, no va bé, Pau. Només la solució aportada per en Vicenç és la vàlida.

Paucabot (discussiócontribucions)

Jo diria que la proposta d'en Vicenç és la mateixa que la meva. En tot cas, digues que és el que vols tu.

Jmarchn (discussiócontribucions)

No Pau, no és el mateix. Jo no sé programar bots però la conversió a fer, segons en Vicenç és:

Donat l'exemple:

[[File:Nom|thumb|260px|Explicació]]

fent el càlcul:

260/220 = 1,18

Canviar per:

[[Fitxer:Nom|miniatura|upright=1.18|Explicació]]

I llestos!!

Paucabot (discussiócontribucions)

En Vicenç també deia i unificar totes les mides dintre d'un marge de variació no significatiu al valor upright=1 i aquesta és la proposta que jo he fet.

Això que tu dius, jo ho deixaria per a les imatges més grosses de 290px o més petites de 150px. I ho podem fer, però seria una cosa addicional que ara no feia el bot.

Canaan (discussiócontribucions)

Com he dit a la discussió del Rebot, la meva opinió és deixar-ho al criteri de l'editor. A mi em va passar, per exemple, amb aquesta foto, que té un format molt horitzontal i amb una amplada estàndard queda molt petita. Per altra banda, no tots estem posats en tecnicismes, jo no sé molt bé com funciona aixó de l'upright.

Jmarchn (discussiócontribucions)

Precisament, @Canaan:, la conclusió majoritària aniria amb aquesta línia. Així tu posaries, per exemple, 340px i el bot (a modificar, d'en Pau) automàticament ho canviaria a upright=2. Amb la qual cosa no canviaria l'aspecte que tu, correctament, havies decidit. Ara, em sembla, que només falta que en Pau quan ho tingui enllestit ens ho digui.

Canaan (discussiócontribucions)

Bé, si aquest és el consens, cap problema.

Vriullop