Viquipèdia:La taverna/Propostes

Salta a la navegació Salta a la cerca

Sobre aquest tauler

Propostes

A l'apartat de propostes de la Taverna busquem millorar la Viquipèdia, interpretar criteris i normes o aplicar noves idees que encara no s'han dut a terme.

(Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial)

La taverna:
Novetats | Propostes | Ajuda | Multimèdia | Tecnicismes
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Fa temps que vam treure dels articles els enllaços als viquiprojectes i els enllaços massius als portals. Tot i això, tenim uns 1000 articles amb la plantilla {{1000}} i les seves variants que enllacen a Viquipèdia:Llista dels 1000 articles fonamentals.

Entenc que aquesta plantilla és només un enllaç que vol promoure un projecte, que va estar molt bé però que fins i tot si el projecte seguís igual d'actiu l'enllaç no estaria aportant cap informació al lector. De fet, no distingeix ni la qualitat de l'article sinó com a molt la importància del tema.

Aleshores, seguint la mateixa línia del que hem fet amb els viquiprojectes i els portals, no hauríem de treure la plantilla dels 1000?

Paucabot (discussiócontribucions)

Per mi, endavant.

Jey (discussiócontribucions)

Podem eliminar la icona però deixar la categoria oculta?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

D'acord amb la categoria oculta. Fins i tot quan tenen poca utilitat les categories ocultes no fan gaire nosa.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

cap problema.

Arnaugir (discussiócontribucions)

Hi estic d'acord, però hauríem de: 1) deixar la categoria oculta, o bé 2) posar una plantilla a dalt de la discussió que categoritzés igualment l'article.

(o les dues opcions)

Personalment prefereixo la segona, però com vulgueu.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Categoritzar discussions en comptes de categoritzar articles ho fan en altres viquipèdies i no trobo que sigui gens pràctic, perquè per passar de la categoria a l'article calen dos passos. Comparant-ho amb una categoria oculta, només li trobo utilitat a categoritzar discussions quan la plantilla incorpora alguna informació útil més, com és el cas de la nostra {{traduït de}}.

A més, des del mateix article pots veure les categories ocultes però no les categories de la discussió.

Barcelona (discussiócontribucions)

D'acord amb categoria oculta i treure icona

Pau Colominas (discussiócontribucions)

D'acord amb deixar una categoria oculta però eliminar la icona. Ja que hi som, què en penseu de {{100}}?

Barcelona (discussiócontribucions)

També per als 100, totes les categories dels articles vitals i les seves escales, ara funcionem diferent

Pere prlpz (discussiócontribucions)

D'acord amb fer el mateix per la dels 100.

Quan les traguem o editem haurem d'anar amb compte de deixar la icona i la categoria d'article de qualitat o article bo, que en molts casos són a la mateixa plantilla.

Resposta a «Utilitat de la plantilla 1000»

Autoritat, bases de dades taxonòmiques, commonscat i projectes germans

43
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Fa uns anys em dedicava a posar amb bot les plantilles autoritat, bases de dades taxonòmiques, commonscat i projectes germans quan a Wikidata hi havia dades per omplir-les, però crec que després no ho ha fet ningú més.

Encara s'haurien de posar aquesta plantilla a tots els articles? O ara la seva utilitat és menys clara?

El dubte és, per començar, perquè han passat tres anys llargs i el consens pot haver canviat, i per continuar perquè en la versió d'ordinador els projectes germans ja surten al marge i alguns dels enllaços de les plantilles autoritat i bases de dades taxonòmiques surten a les infotaules. A més, la plantilla autoritat (i en part la de bases de dades taxonòmiques) té alguns enllaços que no sé si són gaire útils al lector, que ja els pot trobar a Wikidata, i d'altres enllaços que poden ser útils (com l'Enciclopèdia Catalana) però la plantilla és tan críptica que dubto que gaires lectors se n'adonin que hi són.

Paucabot (discussiócontribucions)

Si no vaig malament, diria que ara mateix no hi ha cap propietat a Autoritat, BDT, Commonscat i Projectes Germans que estigui duplicada a la infotaula.

Molt d'acord que hauríem de repensar les plantilles inferiors per exhaustives, poc funcionals i per duplicar funcions de Wikidata. S'hauria de fer una selecció, mirar de millorar-ne la presentació i sospesar si moure tot això a {{Identificadors}}. Per exemple, diria que la GEC i Commonscat (aquesta darrera, tenint en compte que almanco a la versió mòbil no és redundant) serien dos bons candidats per moure'ls al peu de les infotaules. Més informació a Plantilla Discussió:Identificadors.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Algunes versions d'infotaules d'altres VPs incorporen alguns enllaços al germans al final. Ara bé, val a dir que són infotaules menys carregades que les nostres i més wikicentríques.

Una altra cosa a tenir present és que actualment el concepte indicadors no existeix a totes les infotaules -per raons òbvies- i els temes que esmente en Pere són comunes a tots els casos.

Yuanga (discussiócontribucions)

No es podria afegir una plantilla ({{identificadors}}?) a TOTS els articles, i que aquesta mostri o no les plantilles que calguin en funció de la informació que hi hagi a wikidata? És a dir, si té contingut a commons que mostri {{commonscat}}, si té autoritat el mateix, i així.

Ens estalviaríem haver d'anar posant plantilles als articles, evitant que hi haguessin articles desactualitzats.

Paucabot (discussiócontribucions)

Sí, unificar-ho tot amb una sola plantilla hauria de ser un objectiu. Això sí: si fos {{identificadors}} s'hauria de tenir en compte que només s'afegeix als articles que tenen infotaula i que va a dalt i no a baix. Per això deia jo d'usar aquesta plantilla, que ja s'insereix automàticament a les infotaules.

A part quedarien els articles que no tenen infotaules, però diria que aquests articles no necessitarien ni {{Autoritat}} ni {{Identificadors química}} ni {{BDT}}. Només hauríem d'afegir Commonscat i/o Projectes germans a les pàgines sense infotaula i amb qualque paràmetre d'aquests informat a WD.

Yuanga (discussiócontribucions)

No cal que sigui "identificadors", aquesta es pot deixar per les infotaules. Una nova plantilla al final de tots els articles seria ideal. De fet, ara mateix ja són dades que surten al peu dels articles tinguin infotaula o no.

Aquesta plantilla es pot afegir amb bot als articles existents, i als nous al final de cada dia, tal i com es fa amb les dates de les plantilles de manteniment.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Posar regularment amb bot la plantilla a tots els articles que a Wikidata tinguin dades d'enllaços no costa gaire més que posar-la a tots els articles nous. A més, no fa gaire en @Paucabot havia començat a treure les plantilles autoritat dels articles on no mostren res, que cal reconèixer que és una manera de deixar el codi més net i que no tindria inconvenients si hi hagués un altre bot tornant a posar la plantilla quan calgués. Aleshores, potser posar la plantilla a tot arreu no és la millor opció.

D'altra banda, una cosa que hagués de ser a tot arreu potser valdria més posar-la amb una configuració de la interfície que amb una plantilla.

Paucabot (discussiócontribucions)

La idea és posar tot el que sigui significatiu a l'infotaula i el que no, llevar-ho. Per tant, s'hauria de fer una neteja prèvia tal com comentava en Pere.

Per tant, a més d'unificar-ho amb una plantilla (que em sembla bé), hauríem de tenir en compte que no és posar tot el que tenim ara en un sac i ja està: és esporgar-ho i embellir-ho per fer-ho útil. I jo diria que el format d'icones d'{{Identificadors}} i el lloc on està contribueixen a fer-ho més estètic i útil. Molts dels identificadors no faria falta posar-los: ja són a un clic a través de la icona de WD ().

Yuanga (discussiócontribucions)

I els articles que no tinguin infotaula mostraran la informació en un altre lloc vols dir?

Paucabot (discussiócontribucions)
Paucabot (discussiócontribucions)
Paucabot (discussiócontribucions)

Sense desambiguacions, són només 77 000.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Molts articles sense infotaula tenen enllaços a la plantilla autoritat, entre ells el de la Gran Enciclopèdia Catalana. Ara no em funciona el PetScan, però dels cinc primers que surten a la teva consulta, tots tenen la plantilla autoritat amb enllaços que en tots menys un inclouen la GEC. Si al final decidíssim portar tots els enllaços a la infotaula hauríem de pensar una solució pels articles sense infotaula.

Paucabot (discussiócontribucions)

Sí. D'acord. D'haver-n'hi, n'hi ha. Jo només deia que no són molts.

Vriullop (discussiócontribucions)

Jo crec que va sent hora de pensar en abandonar la commonscat i projectes germans. És informació redundant quan ja existeix en la barra lateral. Afegir-les en infotaules ho descartaria, ja estan prou plenes i això és accessori i intern. Per exemple ja vaig crear {{Viccionari-lateral}} sense cap text només perquè aparegui en el lateral (no s'enllaça via Wikidata). Hi pot haver un interès en promocionar els projectes germans, però sincerament hi ha casos on és informació pertinent i d'altres que són pura promoció o relacionat remotament. Un acaba ignorant-los a no ser que busqui alguna cosa concreta. Que no aparegui en mòbils no em preocupa, la interfície mòbils té una necessitat de simplificació i aquestes caixetes encara que estiguin al final no aporten gaire utilitat en un mòbil.

No dic d'eliminar-les sistemàticament però com a mínim no afegir-les automàticament. Pel costum del editors vells continuaran posant-les però un primer pas és conscienciar sobre la seva utilitat real i la possibilitat a llarg termini d'acabar eliminat-les pel fet de tenir eines alternatives.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Tot i que el tenim aquí sota, enllaço el Tema:Vbws0hbxnandse15 on en @Jmarchn proposava el contrari, precisament perquè estava preocupat per la manca d'accés a Commons des de la interfície mòbil quan no hi ha la plantilla.

D'acord amb reflexionar i treure el que no és útil però diria que la gran majoria d'enllaços a projectes germans (Commons i viquidites, com a mínim) és informació pertinent. En canvi, no acabo de veure clara la utilitat de molts registres d'autoritat.

Paucabot (discussiócontribucions)

Si eliminam commonscat i projectes germans, la qüestió dels identificadors se simplifica molt: a la infotaula tots (encara que ben seleccionats) i ens oblidam de bots.

Rectific: No ens podríem oblidar de bots, però la seva feina seria molt més senzilla: aquesta plantilla addicional només s'hauria de posar als articles sense infotaula i que no són desambiguacions, que només representen un 12% del total.

Jmarchn (discussiócontribucions)

Repeteixo el que he dit més avall:

1. Si és possible (ningú ha dit ni si ni no) per als mòbils seria que aparegués com un ítem més dessota de Més i en primer lloc, a continuació o enmig de:

 • Page information
 • Permanent link
 • Whar links here
 • Wikidata item
 • Cite page

[Convenientment traduïts]. On també s'hi podrien posar Viquidites, etc.

2. Llavors, eliminar tots els Commonscat. Ja que per al mode escriptori, com tothom sap, ja apareix l'enllaç en la barra lateral.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Per enllaços que no són a la versió mòbil, suposadament perquè està orientada a lectors més que a editors, una solució és passar a la versió d'escriptori des del mateix mòbil. Per exemple, això s'ha de fer per editar declaracions a Wikidata.

Vriullop (discussiócontribucions)

El menú Més ja l'he traduït a translatewiki. Caldrà esperar la propera càrrega de missatges. D'entrada el menú no és configurable. Segurament s'hi podria afegir una altra opció amb javascript, però l'ús de JS d'usuari als mòbils està desaconsellat perquè té limitacions de xarxa i de memòria. Fa temps que hi esta treballant i han descartat moltes de les opcions existents en escriptori. Per exemple els editors insisteixen en que apareguin les categories i els desenvolupadors s'hi resisteixen. Està més enfocat a la lectura i no tant a la navegació.

Jmarchn (discussiócontribucions)

Doncs proposo afegir en les infotaules al costat d'on ara apareix , la icona corresponent (). Almenys no s'ocuparia més espai i estararia en un bon nombre d'articles.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Aquesta opció de la icona de commons que fa en @Jmarchn m'agrada si es queda en dues icones: WD i Commons.

Si això ha d'obrir el meló a posar tota la iconografia de wiki, el meu vot és en contra.

Vriullop (discussiócontribucions)

Si és en la infotaula ho trobo més adequat al peu de la imatge amb un text emergent "Més fotos". Si no hi ha cap imatge en la infotaula no té gaire sentit.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

també m'agrada

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Hi ha molts articles amb categoria de Commons sense imatge. A mi me'n surten 94.000 que són tants que em fa dubtar del resultat, però en qualsevol cas segur que són molts; a més, molts d'aquests no és que falti posar la foto, sinó que tenen a Commons una categoria que és útil però que no conté cap imatge gaire adient per la infotaula.

Aleshores, la solució que adoptem ha de seguir permetent enllaçar la categoria de Commons en articles sense foto i en articles sense infotaula. A més, s'hauria de poder seguir enllaçant com a mínim viquidites i viquitexts d'alguna manera, tot i que això afecta pocs articles.

Pels projectes germans és interessant veure també dues solucions (redundants) que fan servir a eswiki: posar-los con enllaços externs, en línia, i incorporar-los com una fila més a la plantilla autoritat. Es pot veure un exemple de totes dues a es:Miguel_de_Cervantes#Enlaces_externos.

Unapersona (discussiócontribucions)

Hola! Arran d'un debat a la Viquitrobada, l'@Amadalvarez em va convidar a participar a aquest tema, o sigui que poso els meus cinc cèntims especificament en el tema d'incloure enllaços a projectes germans o no.

Entenc la lògica d'en @Vriullop (és redundant perquè ja apareix a la barra lateral). El problema que hi veig és que, almenys en la meva experiència, els lectors "no iniciats" no es fixen en tot el que hi ha al voltant de l'article. Ni la barra lateral, ni les pestanyes superiors, ni les categories. Evidentment és una afirmació molt genèrica, però quan fem tallers d'edició sempre hem de presentar aquestes parts de la interfície com si no les haguessin vist mai.

Penso que tenir enllaços a l'article corresponent en altres projectes germans pot ser molt útil. Serveix per visibilitzar els projectes germans, sí, però també per ampliar informació. Citacions sobre una biografia i obres escrites de Viquitexts, sobretot. Crec que una bona opció seria afegir-ho a les infotaules. Potser carregar-les més no és bona idea, però si hi posem enllaços externs com IMDb o xarxes socials, per què no hi podem posar enllaços a projectes germans rellevants?

Faig ping a @MALLUS, amb qui també en vam estar parlant en persona, per si hi vol afegir res.

Barcelona (discussiócontribucions)

Hauríem de decidir quins projectes i com, jo prefereixo al peu i limitar els projectes com demana amador, no sempre enllaços són informatius

Unapersona (discussiócontribucions)

@Barcelona hi estic d'acord, en que cal limitar-ho. Penso que Viquidites és força clar (acostuma a ser una relació directe). Pel que fa a la resta, jo faria Viquitexts per autors (enllaç a la pàgina d'autor si n'hi ha) o textos que tinguin article, ja siguin obres literàries o altres. Els altres tres projectes en català els deixaria estar perquè realment sí que seria fer "spam" intern.

MALLUS (discussiócontribucions)

Hola. Fixeu-vos en l'article que us poso a continuació (en rus): ru:Блок, Александр Александрович. Jo el que deia és que aparegués l'enllaç a Commons, Viquidites i Viquitexts al cos de la infotaula, com allà (per cert, també apareix a peu de pàgina..no sé si això és un error o la redundància és necessària). En el seu equivalent català, Aleksandr Blok, he hagut d'afegir manualment Viquidites i Viquitexts en rus, i a la part de l'esquera on surten "altres projectes" no apareixen ni Viquidites ni Viquitexts (només hi veig "commons"). Potser és pel fet que el projecte en sí està en rus (ho desconec). En tot cas, la meva idea seria que aquesta informació de Viquidites i Viquitexts aparegués com apareix a l'article en rus. No sé si m'he explicat amb claredat.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

No tenim automatitzat enllaçar projectes germans en altres idiomes perquè tampoc tenim una política per enllaçar-los. Amb viquitexts pot tenir sentit, però amb viquidites no ho veig clar.

A més, la plantilla no té gaire manera de saber automàticament quin idioma ha d'enllaçar, i per Aleksander Blok n'hi ha molts.

Vriullop (discussiócontribucions)

En "altres projectes" apareixen els que són en català, més Commons per ser multilingüe. Per exemple Wikivoyage no apareix mai. En la caixeta dels germans hauria de dir Viquidites en rus i Viquitexts en rus.

Yuanga (discussiócontribucions)

M’agrada a la infotaula, sí, més que no pas al peu.

Vriullop (discussiócontribucions)

Entre no res i la infotaula, dos extrems, prefereixo deixar-ho com està.

Jmarchn (discussiócontribucions)

Jo opto per posar les icones d'enllaç (Commons, Viquidites) a les infotaules, tal com està ara la icona de wikidata. D'aquesta manera no s'ocuparia més superfície.

No em preocuparia gens si la informació és redundant, habitualment amb moltes aplicacions d'ordinador (o mòbil) i pàgines web es pot arribar al mateix lloc per diverses vies. No crec que ningú ho trobi enutjós.

Vriullop (discussiócontribucions)

La icona de Wikidata en la infotaula té un propòsit. Les dades mostrades són a Wikidata i allà es poden modificar. Abans hi teníem un text més explícit. Barrejar-ho amb altres icones perd el sentit i passa a ser un enllaç més a altres projectes. Posar els altres projectes a la infotaula significa:

 • Traslladar enllaços externs de baix a dalt.
 • Canviar el sentit de síntesi de dades bàsiques sobre l'article a recopilació d'allò que puguem de Wikidata.
 • Substituir altres plantilles que igualment s'alimenten de Wikidata per una única perquè resulti més fàcil als bots, no perquè hi hagi una necessitat, o no sé veure-la.

Acabarem tenint els enllaços en tres llocs.

Paucabot (discussiócontribucions)

Jo, més que posar la icona de Commons devora la de Wikidata, la posaria amb el grup d'{{Identificadors}}.

Això sí, seria traslladar més EE de baix a dalt i recopilar allò que poguem de Wikidata, però això diria que és un camí que ja iniciàrem fa bastant de temps amb la creació d'aquesta plantilla...

Unapersona (discussiócontribucions)

Però d'enllaços externs a les infotaules ja en tenim, no? Totes les xarxes socials, així com IMBDb, Patreon, i altres. Per què aquestes sí però les pàgines corresponents d'altres projectes germans, que en aquest cas servirien per ampliar la informació, no poden ser-hi?

Jmarchn (discussiócontribucions)

Completament d'acord!.

Si bé suprimiria les icones dels projectes germans a les infotaules, en el moment en que es puguin posar els enllaços sota el menú Més.

Vriullop (discussiócontribucions)

La qüestió és que aquestes tampoc. Bé, n'hi ha de dos tipus, assimilable a enllaç oficial, que té sentit, i d'altres assimilables a autoritat.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Força d'acord amb tots dos. D'acord amb en @Unapersona que, cara a anar a la infotaula, Viquidites i Commons tenen el mateix interès que IMBDb, Patreon i altres identificadors, i força d'acord amb en @Vriullop que tot això sobrecarrega la infotaula. Aleshores o ho movem tot al final (excepte els assimilables a l'enllaç oficial) o si deixem els identificadors a la infotaula hi hauríem de deixar també els projectes germans. L'únic dubte és perquè a la versió d'escriptori els projectes germans surten a la barra lateral.

Aprofito per comentar que els articles potencialment afectats per la sobrecàrrega d'enllaços a causa de Viquidites i Viquitexts no deuen passar de 5000, perquè a hores d'ara aquests projectes no tenen pàgines per a més. Aleshores no donaria gaire importància a com queden aquests pocs articles a l'hora de decidir com organitzem els enllaços a tots.

Barcelona (discussiócontribucions)

Jo també crec que wd (editar dades) té sentit a la infotaula i la resta no, perquè sé que es poden editar però el propòsit em sembla diferent, per exemple fotos de commons, és ampliar aspecte gràfic més que canviar informació, per això les mantindria al peu dels articles

Jmarchn (discussiócontribucions)

Si es pot posar al final de tot de l'article l'enllaç a Commons i Viquidites mitjançant un bot, perfecte. Però per ara ningú ha dit que es pugui (o no) fer, i en tot cas no es fa. Aleshores tot i que no sigui el lloc les infotaules, pot ser una solució transitòria i que només caldria afegir (i posteriorment eliminar) un petit codi en les infotaules.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

L'enllaç a Commons i Viquidites (i a autoritats i bases de dades taxonòmiques) està fet a milers d'articles. Pot ser que jo ho torni a fer (com ho podria fer qualsevol), però un dels requisits per tornar-ho a fer, a més d'actualitzar el bot i el botaire, és confirmar si encara té consens o si preferim una altra opció. Per això vaig iniciar aquest fil.

De fet, passa el mateix amb la majoria de propostes d'aquesta pàgina: no se n'està fent gairebé cap de manera sistemàtica, però bona part s'implementarien si hi hagués consens. L'excepció poden ser les propostes que suposen canviar la interfície mòbil (afegir Commons al "Més...") perquè això no depèn de nosaltres a menys que algú vulgui llençar el seu propi lector de la Viquipèdia per a mòbils.

Resposta a «Autoritat, bases de dades taxonòmiques, commonscat i projectes germans»
Jmarchn (discussiócontribucions)

Ja fa un parell? d'anys que a la barra del costat hi ha l'enllaç a Commons des de qualsevol article si està arreglat l'enllaç a WD. Molt bona cosa. Molt articles encara duen la plantilla {{Commonscat}}. Seria bona cosa suprimir-les totes... però l'enllaç a Commons de la barra lateral no apareix enlloc si s'utilitza des d'un mòbil... La Viquipèdia en castellà ha inclòs l'enllaç a Commons (i WD) en la plantilla {{:es:Control de autoridades}}... però no tots la tenen. L'ideal és que aparegués l'accés en algun lloc ben visible, altrament potser, amb un bot, afegir {{Commonscat}} a tots els articles a la part d'enllaços externs, tot creant la secció Enllaços externs si no existeix.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

La feina d'afegir Commonscat (o projectes germans, si n'hi havia més d'un), autoritat i bases de dades taxonòmiques a tots els articles on hi hagués alguna cosa per posar-hi, d'acord amb Wikidata, abans es feia regularment però fa temps que està força aturada.

Manlleus (discussiócontribucions)

De moment cal posar-ho manualment, article per article. No són tots iguals

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Jmarchn (discussiócontribucions)

Pere, potser no has llegit el que he escrit més avall amb la meva proposta: afegir un ítem a Més.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Sí, però la resposta d'aquesta branca és encara per la primera proposta d'afegir Commonscat, que he ampliat amb les altres plantilles i que, si l'he entès bé, en Manlleus dubtava que es pogués fer amb bot.

Un altre tema interessant és si les plantilles Commonscat i projectes germans són redundants ara mateix (entenc que no, sobretot pels mòbils) i si ho serien si ampliant el "Més" o d'una altra manera es poguessin enllaçar els projectes germans des del mòbil sense la plantilla.

Manlleus (discussiócontribucions)

Si es pot fer amb bot i l'enllaç de commons i altres projectes apareixent de manera unificada tan en PC com versió mòbil, per mi endavant, i llevaria la plantilla de la secció d'enllaços externs on es situa típicament. Tot i que m'havia acostumat a trobar l'enllaç des d'aquesta secció almenys en la versió PC, en la mòbil potser és més adient una altra solució

Jmarchn (discussiócontribucions)

@Pere prlpz, @Manlleus Per tant, i per la resposta que doneu, no és possible (o no m'he explicat prou bé) la solució fàcil de que aparegui com un ítem més dessota de Més (en el mode de mòbil, tal com he comentat) i a continuació o enmig de:

 • Page information
 • Permanent link
 • Whar links here
 • Wikidata item
 • Cite page

[Que per cert, són ítems que caldria traduir....]

Si això es resolgués el que caldria seria eliminar tots els Commonscat, no afegir-los!. Ja que en el mode escriptori ja apareix l'enllaç a la barra de l'esquerra, com bé saps.

Resposta a «Accés a Commons»
Jmarchn (discussiócontribucions)

Afegeixo d'entrada que he estat consolidant el sistema de categorització de fitxers de Commons en el camp que conec (Medicina). Tinc posat el cercador de Commons que busqui (preferència) a categories envers del normal que busca per noms. Així si escric que busqui apendicitis (en català) em troba immediatament la Category:Appendicitis on puc buscar les imatges ben ordenades i en les subcategories. Si faig la recerca habitual només em localitza unes quantes imatges que tenen escrit en el nom o en el comentari de la imatge "apendicitis" però no em troba cap imatge que només dugui "appendicitis". Això mateix es reprodueix en el cercador d'imatges de la Viquipèdia en utilitzar l'editor visual. En conclusió: un resultat molt deficient de la cerca. Encara que faci la recerca per appendicitis no em presentarà cap imatge que estigui en la categoria d'Appendicitis (o en alguna subcategoria) de Commons fora que tingui la paraula appendicitis en algun lloc (i que no sol passar).

Crec que es podria millorar molt els resultats de la cerca si es combinessin els dos sistemes (cerca per nom) i navegació a la categoria o presentació dels fitxers de la categoria (i -al menys- el primer nivell de subcategories en segon terme).

No cal dir que és una qüestió complexa i a discutir en calma. Vistos els resultats deficients de cerca potser algunes persones haurien de pensar-ho....

He vist que s'ha afegit paraules clau, però gairebé ningú ho omple i no resol el problema dels milions de fitxers actuals que poden estar més o menys ben categoritzats. "Alli lo dejo" que diria en Boye.

Resposta a «Cercador d'imatges»

Plantilles per a les taules de caràcters Unicode

1
Quimpuig12 (discussiócontribucions)

A la wikipedia en anglès hi ha plantilles dels blocs Unicode per a cada alfabet o sistema d'escriptura, aplegades a la categoria Category:Unicode charts. Això pot ser útil en els articles sobre els diferents alfabets o sistemes d'escriptura, dels quals n'he traduït i/o editat uns quants. I a més, és clar, es pot utilitzar en un nou article de cada bloc Unicode.

Pregunto als experts a programar bots: és possible fer que un bot creï aquesta col·lecció de plantilles? O bé, és fàcil programar la traducció de les plantilles de la categoria "Category:Unicode charts" en anglès?

Resposta a «Plantilles per a les taules de caràcters Unicode»
Vriullop (discussiócontribucions)

A petició de Judesba estic preparant l'obtenció de localitats de Wikidata amb un especificador que situï el context territorial segons Viquipèdia:Localitats. Per exemple Manlleu (Osona), Vitòria (Àlaba), Manchester (Anglaterra), Oettingen (Alemanya). És a usar en infotaules, inicialment trobat a faltar en el lloc de naixement i de defunció, independentment del text dels articles. La norma d'estil és genèrica, oberta i no del tot consolidada, i per programar-ho cal preveure tots els casos. Els criteris adoptats són, en línies generals:

 • Catalunya i País Valencià per comarca.
 • Illes Balears per illa.
 • Resta d'Espanya per província.
 • França per departament o per regió d'ultramar.
 • Regne Unit per país constituent o per territori d'ultramar.
 • Itàlia per regió amb estatut especial, només considerant Sardenya i Sicília..
 • EUA per estat federat o per territori no incorporat.
 • Xina per regió autònoma, només considerant Tibet.
 • Resta de casos per estat.

Cal remarcar que són referents geogràfics, no es tracta d'entrar en posicionaments sobre territoris disputats. També cal dir que la Catalunya Nord i la Franja de Ponent no estan definides a Wikidata com a administracions territorials. A falta d'alguna solució, en un cas surt com a Pirineus Orientals i en l'altra per província.

Sobre el que tinc dubtes:

 • Canadà per província? Hi ha el cas especial del Quebec.
 • Austràlia per estat federat?

Agrairé comentaris per acabar-ho de definir, sempre que es pugui en base a l'estructura de Wikidata. Si algú vol posar a prova el mòdul pot veure Plantilla Discussió:Infotaula persona#Noms d'indrets.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

D'acord amb Canadà per província o territori i Austràlia per estat o territori, i hi afegiria les les regions autònomes daneses (les illes Fèroe i Groenlàndia), els arxipèlags portuguesos (que també són regions autònomes), Alemanya per land i Itàlia per regió incloent totes les regions, no només les illes. Tinc el dubte de les illes més grans d'Indonèsia i Grècia i els arxipèlags a Escòcia, però això deu ser més complicat d'implementar.

Vriullop (discussiócontribucions)

Pregunto, per mostrar quins són els meus dubtes, què queda més clar: Regina (Saskatchewan) o Regina (Canadà), en el primer cas un lector ho pot prendre com una ciutat asiàtica; o bé, Barrie (Ontàrio) es pot prendre com una ciutat dels EUA. És a dir, el lector mitjà català amb quin referent se situarà millor o es trobarà més còmode?

Les regions autònomes daneses i portugueses em semblen bé per ser geogràficament diferenciades i prou conegudes.

D'Alemanya i d'Itàlia no n'estic segur. Crec que en una enquesta sobre lands alemanys o regions italianes la majoria no serien capaços d'anomenar-ne més de tres i amb dificultats per situar-los en el mapa.

Indonèsia es pot discriminar per illes, si fos necessari. Grècia en canvi per Perifèries de Grècia i per Unitats perifèriques de Grècia, cosa que complica refer-ho per illes.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Una cosa és saber dir els lands alemanys, i una altra de més fàcil relacionar el nom d'un land amb Alemanya.

Pel cas de Grècia estava pensant sobretot en Creta, que ens ho posa fàcil perquè és una perifèria.

I parlant d'illes, crec que per les Canàries també seria millor l'illa que la província.

Judesba (discussiócontribucions)

Estic d'acord amb tots dos, i no és gaire viable...

Territoris a especificar: Quebec, Fèroe, Grenlàndia, arxipèlags portuguesos. A favor (però entenc la posició contrària) de: Austràlia, resta del Canadà, Alemanya, Itàlia. A la resta no li veig el motiu, simplement.

A favor del Canadà per motius "culturals" per proximitat amb els EUA. Editant/consultant articles de biografies te n'adones que hi ha moltes persones que viuen/treballen en un dels països i després en l'altre, i sempre se n'especifica la província canadenca. A mi sí m'aporta informació, però entenc que hi haurà gent a qui no.

Sobre la qüestió alemanya/italiana: a mi m'aporta la mateixa poca informació que m'aporten les províncies franceses. De manera que si acceptem separar França per territoris, els altres dos casos crec que també haurien de seguir el mateix camí. I, si no s'acceptéssin, no veuria lògic que per França sí.

A veure si algú més s'anima a dir la seva. :-)

Pere prlpz (discussiócontribucions)

En la línia del paral·lelisme que fa la Judesba entre França i Alemanya i Itàlia, voldria remarcar que la proposta que feia en Vriullop per França fa servir unitats més petites (els departaments) que la meva proposta per Itàlia i Alemanya (lands i regions). Fer a Itàlia i Alemanya el mateix que a França voldria dir fer servir les províncies italianes i els districtes alemanys, que són menys coneguts (o, alternativament, fer servir les regions franceses). A més, entenc que té sentit ser més detallat amb llocs que coneixem més perquè són a prop que amb els llocs que són més lluny, i per això té sentit la gradació de comarques del nostre àmbit, províncies i districtes per Espanya i França, regions i lands per Itàlia i Alemanya, i més enllà ja no pensar ni en voivodats polonesos ni en comtats escandinaus.