Viquipèdia:La taverna/Multimèdia

Jump to navigation Jump to search

Sobre aquest tauler

lat=Multimèdia

A la Taverna Multimèdia respondrem els dubtes que tingueu quant a la càrrega i a l'ús de fitxers multimèdia (imatges, sons, vídeos...) en la Viquipèdia i a Wikimedia Commons. També és aquest el lloc més adequat per a parlar sobre legislació i llicències d'imatges. Si necessites ajuda per a corregir, editar o vectoritzar una imatge visita el nostre taller gràfic.

(Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial)

La taverna:
Novetats | Propostes | Ajuda | Multimèdia | Tecnicismes

quadre d'un pintor

5
Resum per Kippelboy

Consulta resolta

Annapbr (discussiócontribucions)

Puc carregar una fotografia d'un quadre de la meva propietat per tal d'il·lustrar posteriorment un article a Viquipèdia? prefix:Commons:La taverna/Arxius

Dvdgmz (discussiócontribucions)

Que l'objecte-quadre sigui de la teva propietat no vol dir que tinguis els drets d'autor de l'obra. La propietat intel·lectual és del seu autor o hereus si no te'ls ha cedit explícitament. Si no és així no pots carregar una reproducció de l'obra a Commons perquè alliberaries els drets que no tens.

Si el quadre és antic i pots acreditar que fa més de 80 anys de la mort de l'autor llavors està al domini públic i pots carregar-lo indicant-ho.

Hectorthomasc (discussiócontribucions)

Jo tinc el mateix problema. Si disposo de l'autorització dels hereus del pintor, he de mostrar a Commons la autorització per cada una de les fotografies dels quadres o ho puc fer globlament? S'han de pujar les fotografies prèviament? També em demana la data en que van ser fetes les fotografies i en alguns casos no ho puc saber. Gràcies

Pere prlpz (discussiócontribucions)

@Hectorthomasc: Responc amb retard. En general pots ensenyar les autoritzacions com vulguis. Pots enviar un correu com s'explica a Viquipèdia:Autoritzacions amb una l'autorització genèrica o amb les autoritzacions particulars de cada quadre. Mentre quedi clar què és el que s'autoritza, que el qui ho autoritza té dret a autoritzar-ho i el que s'autoritzi sigui suficient per que la imatge sigui lliure, no hi hauria d'haver problema.

Hectorthomasc (discussiócontribucions)

Gràcies per la explicació! Ho tindré en compte.

Resposta a «quadre d'un pintor»
Jordiventura96 (discussiócontribucions)

Acabo d'iniciar article de Sobiranistes i m'agradaria que es disposés del logo de la plataforma. Desconec totalment la normativa pel que fa a logos de plataformes de partits o formacions. M'estimo més solucionar el dubte a priori que ''liar-la'' a Wikimedia Commons...

Ja de pas, també ho faria extensiu a altres plataformes/entitats/campanyes com Som alternativa, Som 27 i més o Et volem a casa, entre moltes d'altres.

Gràcies per solucionar-me el dubte

Pere prlpz (discussiócontribucions)

@Jordiventura96: Els camins són força limitats. Bàsicament són:

  • Que l'autor del logo o qui en tingui els drets d'autor els alliberi sota una llicència lliure, que bàsicament autoritza qualsevol a fer-ne gairebé qualsevol cosa. Si l'alliberament no l'ha fet en un altre lloc (com per exemple el seu web) cal un correu com es demana a Viquipèdia:Autoritzacions.
  • Que el logo sigui massa senzill per arribar al llindar d'originalitat i per tant sigui de domini públic.
  • Carregar-lo localment. No ho aconsello perquè els casos en que es pot fer són molt limitats i difícilment cobririen aquest cas, però ho apunto perquè es fa sovint, tot i que el dia que algú es posi a endreçar o la Fundació Wikimedia deixi de fer els ulls grossos la immensa majoria d'imatges carregades localment desapareixeran.
Resposta a «Logo de Sobiranistes»
AnnaAstorza (discussiócontribucions)

Bon dia! Necessito la vostra ajuda per resoldre un dubte. M'agradaria afegir una imatge a un article d'una patent del 1918 però no sé si és possible. Encara no s'han complet els setanta anys de la mort de l'autor, per si és pertinent. Es pot utilitzar o està protegida pels drets d'autor? Espero que algú pugui ajudar-me.

Gràcies i salutacions.

Pere prlpz (discussiócontribucions)
AnnaAstorza (discussiócontribucions)

Hola @Pere prlpz, justament és dels Estats Units. En aquest cas si que és podria, oi?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Pel que diu a Commons entenc que sí, o com a mínim en general sí. Quan la carreguis a Commons hauries d'indicar que és de domini públic i enllaçar la patent d'on l'has tret.

AnnaAstorza (discussiócontribucions)

Perfecte. Moltes gràcies per ajudar-me a resoldre el dubte!

Discasto (discussiócontribucions)
Resposta a «Flickr»
Yuanga (discussiócontribucions)

Bon dia! He penjat algunes imatge a commons d’altres autors que he aconseguit parlant amb ells, les quals no estaven penjades a cap lloc prèviament. Hem enviat el mail a OTRS i l’ok es troba en tràmit. Però no sé que posar al camp “source”, ja que no estan agafades de cap web ni són treball propi. Gràcies!

Vriullop (discussiócontribucions)

Per exemple "Provided by author", traslladant la plantilla OTRS pending al camp permission.

Yuanga (discussiócontribucions)

Gràcies @Vriullop! Pensava en una plantilla o quelcom similar i per això no se'm venia cap cosa al cap :P De vegades les solucions són més senzilles del que ens pensem!

Resposta a «Què poso a Source?»
David Ebro (discussiócontribucions)

Hola:

En Josep Aragay va declarar lliure de drets la seva obra.

M'ho va confirmar el director del museu Josep Aragay, en Xavier Castanyer i Angelet.

La web del museu és www.museuaragay.cat i el correu museuaragay@cat

Fa uns dos anys em van esborrar a Commonsla foto del quadre "Vacances", tot i que vaig manifestar que l'obra d'Aragay és de lliure disposició, per la seva voluntad.

El dimarts 11/9/18 vaig prendre fotos de l'obra d'Aragay amb trespeus (trípode en castellà) per tal de pujar-ne imatges a Internet. Les fotos són d'una qualitat aceptable i van ser preses amb la llum ambient.

Vaig informar d'això a l'encarregat del museu, Sr. Salvador.

Puc pujar totes les fotos dels quadres d'Aragay a Commons?

Salutacions: David Ebro.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

A Commons caldria documentar aquest permís i contrastar que és prou lliure (permet que qualsevol faci servir les imatges per qualsevol cosa, incloent fins comercials?).

Si aquest alliberament està publicat en algun lloc, pot haver-n'hi prou amb un enllaç. Si no, caldria una autorització per part de qui tingui els drets. Pots veure Viquipèdia:Autoritzacions.

David Ebro (discussiócontribucions)

Bon dia Pere i tothom:

Consultaré amb el director, sr, Xavier Castanyer.

Aragay va alliberar els drets però respecte a l'ús comercial: Què entenem? Incloure les imatges a un llibre didàctic o fer-les servir per a publicitat comercial? Suposo que les alliberaria per a usos normals.

Quan en sàpiga alguna cosa, us ho diré.

Salutacions.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Pots veure commons:Commons:Licensing. Una llicència lliure no té restriccions per l'ús. Fer postals i vendre-les hi està clarament inclòs. La gran majoria d'anuncis probablement també.

Resposta a «Fotos de l'obra de Josep Aragay.»
Yuanga (discussiócontribucions)

No trobo on posava quan s'alliberen els drets d'una imatge feta per una persona que va morir fa alguns anys. Crec recordar que es tractava de desenes d'anys, i com que estic segur que no ha passat tant de temps, el dubte és si poden els seus hereus (fills, per exemple) autoritzar l'ús d'alguna imatge?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Crec que si, si demostren que son els tenidors dels drets

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Més que demostrar, crec que amb l'afirmació versemblant de ser l'hereu de l'autor n'hi deu haver prou.

Yuanga (discussiócontribucions)

Gràcies, investigaré un xic més!

Resposta a «Autor mort - parlen els hereus»
TTPrats (discussiócontribucions)

Bon dia

Estic treballant en un article sobre el projecte World Community Grid (https://www.worldcommunitygrid.org/).

Volia utilitzar el logo per il·lustrar la infotaula de programari. He pujat el logotip a Wikimedia Commons, però me l'han tret.

També volia utilitzar alguna captura de pantalla per utilitzar-la a l'article, però no estic segur si m'ho acceptaran.

És possible pujat a Viquipèdia el logotip i alguna captura de pantalla?

Moltes gràcies i fins aviat,

TTPrats (discussiócontribucions)

Disculpeu. Ja veig que el tema del logo serà complicat. Algun problema amb les captures de pantalla?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Sobre logos, pots veure Tema:Ugzvlfl4l3hu5l0g

Una captura de pantalla està aproximadament en el mateix cas. Si conté elements amb drets d'autor, no és una imatge lliure a menys que l'hagi alliberat el titular del copyright. En general, només són lliures les captures de pantalla de programari lliure. En tens més informació a commons:Commons:Screenshots.

TTPrats (discussiócontribucions)

Es tracta de programari lliure, però la captura conté també el logotip del projecte. No me la jugaré. És una llàstima.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si és aquest el cas, es pot mirar de deixar fora de la captura els elements no lliures.

TTPrats (discussiócontribucions)

Puc mirar d'editar la imatge per deixar-los fora, però son força invasius. I tampoc vull tenir problemes amb Wikimedia Commons.

Resposta a «Logotip i captures de pantalla»

Imatge cedida per la pròpia persona que apareix en ella

3
Lcolomerg (discussiócontribucions)

Bon dia, com puc validar una imatge que m'ha sigut cedida per la mateixa persona que apareix en ella?. La persona interessada és un Diputat de la Diputació de València, i aquesta fotografia va ser feta per un treballador de la mateixa Diputació.

Castellbo (discussiócontribucions)
Dvdgmz (discussiócontribucions)

Si la persona pot assegurar (i donat el cas demostrar) que té cedits els drets d'autor, com que ella té els drets d'imatge, pot alliberar-la. Seguint el procediment que et diu en castellbo, explicat a Viquipèda:Autoritzacions, enviant un mail al sistema OTRS.

Resposta a «Imatge cedida per la pròpia persona que apareix en ella»
Paputx (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Resumint: A la Viquipèdia en anglès la carreguen d'acord amb la llei dels Estats Units que contempla el fair use. Aquí hem de complir també la legislació espanyola o francesa que no el contemplen

Paputx (discussiócontribucions)

Gràcies. I perquè hi han d'altres logos com ara de Windows? Els han alliberat?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Tenim les polítiques de continguts no lliures (carregats localment) desactualitzades, que no lliguen amb el que demana la Fundació ni amb les darreres preses de decisions sobre el tema (de fa gairebé una dècada), i a més fa anys que ningú es cuida d'eliminar els continguts que no compleixin. Aleshores, si es penja aquesta mena de fitxers tampoc s'esborren. Potser un dia algú s'hi posa i desapareixen, o potser algun dia la Fundació es desperta i els projectes que no compleixin deixen de tenir imatges carregades localment.

O sigui, que no es pugui no vol dir que si es carrega localmente no s'hi quedi.

Paputx (discussiócontribucions)

Molt ben explicat. Gràcies!

Resposta a «Logo empresa»