Viquipèdia:La taverna/Multimèdia

Sobre aquest tauler

Multimèdia

A la Taverna Multimèdia respondrem els dubtes que tingueu quant a la càrrega i a l'ús de fitxers multimèdia (imatges, sons, vídeos...) en la Viquipèdia i a Wikimedia Commons. També és aquest el lloc més adequat per a parlar sobre legislació i llicències d'imatges. Si necessites ajuda per a corregir, editar o vectoritzar una imatge visita el nostre taller gràfic.

(Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial)

La taverna:
Novetats | Propostes | Ajuda | Multimèdia | Tecnicismes

La cloenda del recapte fotogràfic [2a edició]

17
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bon dia a tothom,

Després del seu primer enlairament fa un mes i a partir del format d'èxit del Diumenge de les Referències (aquest mes coincidents en diumenge!) avui comença la segona edició de la Cloenda del Recapte Fotogràfic.

Com funciona? Senzill! Des d'ara i durant el darrer dia de cada mes, només heu de penjar fotografies a Wikimedia Commons que tingueu acumulades al vostre mòbil i que creieu que poden ser útils tant pel que fa als articles com per documentar històricament el dia a dia del nostre entorn social. Els qui feu servir Android, teniu una app per a fer-ho.

Pel que fa al seguiment, pengeu els fitxers a la categoria de Commons Cloenda de recapte fotogràfic i compartiu-ne el nom del fitxer (o la previsualització si és una foto que s'ho valgui!) des les que preferiu en aquest fil amb el nombre total de càrregues.

Cada mes canviem de temàtica, basada en un concepte molt ampli i amb la que tothom pugui carregar com a mínim alguna fotografia d'interès. El tema d'aquest mes és «Detalls»: fotos enfocades, qualsevol cosa o bestiola menuda, parts d'un objecte o edifici, microscòpia… Som-hi, esperem que tingui èxit i continuïtat!

Xavier Dengra (discussiócontribucions)
Judesba (discussiócontribucions)

Molt d'interès dec haver mostrat si m'anomenes dues vegades... En realitat vaig mostrar molt d'interès per la proposta de descàrrega d'imatges del mòbil a Commons, cada X dia de mes, però en general, sense temàtica. Crec que així s'aportarien més fotos; si es fa d'un tema fóra bo conèixer-lo amb més marge de temps. #opinió

Personalment, descarregaré una vegada i prou. Ja aniré penjant les fotos a Commons a les categories corresponents.

Gràcies per la iniciativa, de tota manera; segur que engresca unes quantes persones!

Cataleirxs (discussiócontribucions)
Josu PV (discussiócontribucions)

Bon dia, un dubte, una fotografi de la portada d'una revista (del 84, si això hi te alguna importància) es pot penjar a Commons?

Cataleirxs (discussiócontribucions)

@Josu PV no. Pràcticament segur que no.

Josu PV (discussiócontribucions)

Gràcies, ho suposava però sempre està bé assegurar-se.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Alguna cosa per començar:

Una de les papereres del cotxe 182.16 de FGC
Drac i cavaller a la casa Imbert de Rubí.
Rubí - Plaça del Doctor Pearson. Això compta com a detall?
Josu PV (discussiócontribucions)

Les meues aportacions, no se si totes valen com a detall:

M'ha costat no anomenar-la "Petxina de Franco"
Llibret de la Falla municipal en plena dictadura, curiosament el nom encara en Valencià
Voldria saber l'espècie exacta per categoritzar-ho millor, però se ben poc de botànica
Hams i arpons de l'edat del Bronze
Un sisè de Felip V
Pere prlpz (discussiócontribucions)

@Josu PV Ampliant la resposta de més amunt d'en @Cataleirxs sobre revistes, bàsicament per ser de domini públic a efectes de Commons una revista ha de complir dues coses (a la vegada):

 • Fer més de 80 anys que s'ha mort l'autor, per ser de domini públic a Espanya. Si no saps qui és l'autor ni quan s'ha mort, vol dir senzillament que no sabries que són de domini públic encara que ho fossin.
 • Fer més de 95 anys de la publicació, per que sigui de domini públic als Estats Units.

Una revista o una petxina decorada els anys 40 no compleix cap de les dues coses, i tenint en compte que molta gent de la generació que va fer la guerra han arribat fins al segle XXI, falten unes quantes dècades per poder dir que estem raonablement segurs que es compleix la primera condició sense saber l'autor.

Aleshores, no sé què passarà a Commons amb aquests fitxers, però segur que no superarien una proposta d'esborrat si algú decideix obrir-la.

Josu PV (discussiócontribucions)

Gràcies per la resposta, ja imaginava que seria així. El que no entenc bé és quin és el problema amb la petxina, no es tracta d'una obra d'art sinó més bé un objecte quotidià decorat, no he trobat cap informació a commons respecte a si això te o no drets d'autor.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

"Objecte decorat" és una bona definició d'obra d'art. Si l'objecte és un tros de fusta i li apliques pintura, tens una pintura sobre taula. Si l'objecte és una petxina i li apliques pintura, tens una cosa que no crec que tingui nom als llibres d'història de l'art, però segueix essent una obra d'art.

Qualsevol cosa que involucri la creativitat humana atreu drets d'autor. El que trobaràs a Commons és informació sobre les excepcions a aquesta regla universal. Per exemple, si la petxina fos un objecte utilitari i un cop decorada seguís essent un objecte utilitari (com ara un vestit estampat) en moltes jurisdiccions es podria considerar que se'n poden publicar fotos com a objecte utilitari. Ara bé, una petxina decorada és un objecte decoratiu i prou i no un objecte utilitari.

I això sense comptar que la mateixa foto reprodueix quatre o cinc obres més que tampoc són lliures.

Josu PV (discussiócontribucions)

D'acord, gràcies. No tenia idea que el tema dels drets d'autor era tan estricte, pensava que s'aplicava unicament a obres d'art com a tal i similars, però és clar que la discussió "què és art?" és molt complicada. Sent així, llevat que s'aplique alguna excepció que desconega, aquestes imatges estarien infringint els drets d'autor, no? 1 2 3 4 5 (tal volta les imatges 2 i 3 entrarien dins de la Llibertat de panorama, però en ser l'interior d'un edifici i una foto de prop d'un objecte no se si s'aplica)

D'altra banda, entenc que els 95 anys de la publicació només val per a publicacions fetes als Estats Units, però de tota manera, també s'aplica a pintura o escultura a partir de la seua creació?

Respecte a la resta d'imatges a la mateixa foto, de no ser un problema l'objecte de la fota perfectment és podria retallar, però això no te importància ací.

Gràcies de nou per l'aclariment

Pere prlpz (discussiócontribucions)

No cal que sigui art per tenir copyright. Un plànol, un mapa, l'esquema d'un circuit, el prospecte d'un medicament o la partitura d'una melodia (estant la melodia en domini públic) no són art però hi intervé la creativitat, i per tant tenen autor i drets d'autor.

Els 95 anys i la legislació estatunidenca en general valen per obres hostatjades en servidors als Estats Units, com els de Commons. De fet, per Commons que les obres siguin lliures als Estats Units és un requeriment legal, mentre que el que siguin lliures al lloc d'origen és una política adoptada voluntàriament per la comunitat de Commons. Si vols publicar aquestes fotos en gairebé qualsevol país del món sense fer servir servidors estatunidencs, pots prescindir dels 95 anys, però si les vols pujar a Commons no.

I la resta d'objectes de la foto d'acord que no tenen importància perquè estan en el mateix cas de la petxina. Tindria una mica més importància si sabéssim l'autor i data de publicació de cada un i fossin diferents perquè possiblement entrarien al domini públic en dates diferents, també.

Josu PV (discussiócontribucions)
Judesba (discussiócontribucions)
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Necessitaré un dia i escaig per fer el recompte i publicar resultats. Gràcies a tots els que hi heu participat! :)

Resposta a «La cloenda del recapte fotogràfic [2a edició]»

Gràfica biaix de gènere a la Viquipèdia

3
Josu PV (discussiócontribucions)

Recorde haver vist fa un temps una gràfica que comparava el percentatge o el nombre (no ho recorde bé) de biografies de dones a la Viquipèdia sobre el total de biografies al llarg del temps. L'he buscat però sense èxit, algú sap com puc trobar-ho?

Paucabot (discussiócontribucions)
Josu PV (discussiócontribucions)

Moltíssimes gràcies!

Resposta a «Gràfica biaix de gènere a la Viquipèdia»
Andresrubiolh (discussiócontribucions)

Bona tarda,

el CE L'Hospitalet ha modificat enguany l'escut de l'entitat. Com podríem modificar-ho a Wikimedia?

Salutacions

Resposta a «Nou escut d'un club esportiu»

El darrer dia de cada mes: la cloenda del recapte fotogràfic [1a edició]

18
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Bon dia a tothom,

Després de la proposta i suggeriments extrets del Tema:Wxqmaerzvxx0y9ab, i a partir del format d'èxit del Diumenge de les Referències, avui comença la prova pilot i primera edició de la Cloenda del Recapte Fotogràfic.

Com funciona? Senzill! El darrer dia de cada mes, només heu de penjar fotografies a Wikimedia Commons que tingueu acumulades al vostre mòbil i que creieu que poden ser útils tant pel que fa als articles com per documentar històricament el dia a dia del nostre entorn social. Els qui feu servir Android, teniu una app per a fer-ho.

Pel que fa al seguiment, pengeu els fitxers a la categoria de Commons Cloenda de recapte fotogràfic i compartiu-ne el nom del fitxer des les que vulgueu en aquest fil.

Cada edició tindrà una temàtica molt àmplia, basada en un concepte general i amb la que tothom pugui carregar com a mínim alguna fotografia d'interès. El tema d'avui és «Esdeveniments»: concerts, manifestacions, aplecs culturals, festes majors... Som-hi, esperem que tingui èxit i continuïtat!

Xavier Dengra (discussiócontribucions)
Vallue (discussiócontribucions)

Molt be l'app !. A veure si ens animem tots i te l'èxit esperat :-)

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Pride 2022 a Gant
Pride 2022 a Gant

Per si cal, confirmo que es pot participar amb telèfon sense app, però és lentíssim. El dia que tingui un ordinador hi poso categories.

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Desfilada militar a Bruges

Una mostra de les que he pujat i de les que no he pogut pujar però espero pujar.

Pot ser que el més escèptic amb el projecte sigui dw moment l'únic participant?

Cataleirxs (discussiócontribucions)
Imatges carregades per Cataleirxs (3)
Manifestació 8M de 2018 a Passeig de Gràcia
El Bou de Tarragona durant la Nit de Sant Joan de 2019
Leptictidium (discussiócontribucions)

Em temo que no tinc cap fotografia interessant al mòbil ara mateix.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)
Xavier Dengra (12)
 1. Fitxer:CORE Festival 2022 (Jamie xx).jpg
 2. Fitxer:CORE Festival 2022 (Daphni).jpg
 3. Fitxer:CORE Festival 2022 (Jamie xx, 2).jpg
 4. Fitxer:CORE Festival 2022 (DJ Kayu & DJ Kappen).jpg
 5. Fitxer:CORE Festival 2022 (Daniel Avery).jpg
 6. Fitxer:CORE Festival 2022 (Denzel Curry).jpg
 7. Fitxer:Palestinian March in Copenhagen - 15 May 2022 (1).jpg
 8. Fitxer:Palestinian March in Copenhagen - 15 May 2022 (2).jpg
 9. Fitxer:Palestinian March in Copenhagen - 15 May 2022 (3).webm
 10. Fitxer:Palestinian March in Copenhagen - 15 May 2022 (4).webm
 11. Fitxer:Palestinian March in Copenhagen - 15 May 2022 (5).jpg
 12. Fitxer:Palestinian March in Copenhagen - 15 May 2022 (6).jpg
Jordiventura96 (discussiócontribucions)
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Tancada la primera edició!

Hi hem participat 5 usuaris amb 23 noves fotografies. Una petita contribució en una arrencada informal. Esperem que la propera s'hi animi més gent! Gràcies!

Pere prlpz (discussiócontribucions)

29 pujades a temps, encara que a mitja dotzena la categoria l'han rebuda més tard.

Yuanga (discussiócontribucions)

Enhorabona!

Josu PV (discussiócontribucions)

Malauradament no vaig poder participar, però manifesto el meu interès per la pròxima edició. Pense que es podria avisar abans de quin serà el tema del mes i així estar més pendents de fer les fotos, tot i que potser ja s'ha parlat i hi ha motius per no fer-ho així, no ho se. També crec que seria una bona idea i portaria més participació avisar a Novetats, però mantenint el recompte ací.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

D'acord, prenc nota dels suggeriments @Josu PV, gràcies! Avisaré una setmana i escaig abans de quin serà el tema de finals de mes a la taverna de novetats perquè comenceu a marcar i preveure les fotografies que podeu carregar. De tota manera, no és tant una iniciativa pensada per fer fotos com a objectiu, sinó per espigolar aquelles que ja tingueu abandonades al carret i que poden fer bon servei al projecte.

Judesba (discussiócontribucions)

Pregunta tècnica: cal penjar aquí les fotos, només els enllaços, o avisar que s'ha participat? Perquè preveig que quan faci jo el bolcatge necessitarem una pàgina d'un kilòmetre de llarg.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Preferiblement els enllaços de tots els fitxers en qüestió o bé una petita mostra i el nombre total dels que has penjat, @Judesba

Josu PV (discussiócontribucions)

Val més tard que mai, ací la meua contribució:

Josu PV (9):

Fitxer:Àgora València, Capital Mundial del Disseny 2022.jpg

Fitxer:Àgora València, Capital Mundial del Disseny 2022 (1).jpg

Fitxer:Concert La Fúmiga Pupil·les 2022.jpg

Fitxer:Concert Oques Grasses València 2022.jpg

Fitxer:Concert La Fúmiga Josep Nadal 2022.jpg

Fitxer:Concert La Fúmiga Josep Nadal 2022 (1).jpg

Fitxer:Muixeranga Plaça de Bous València.jpg

Fitxer:Manifestació 8M Castelló.jpg

Fitxer:Manifestació 8M Castelló (1).jpg

Davidpar (discussiócontribucions)

Em sembla una idea excel·lent! De tant en tant, bolcava les fotos del mòbil, però sovint es van acumulant per falta de temps i mai trobes el moment. Fer un repte mensual pot servir com a recordatori per pujar les fotos, que a més acostumen a ser de temes d'actualitat. Compteu amb mi per la propera!

Resposta a «El darrer dia de cada mes: la cloenda del recapte fotogràfic [1a edició]»
Josu PV (discussiócontribucions)

Bona vesprada, volia demanar si algú podria actualitzar la següent infografia sobre passatgers de metro amb les dades dels anys posteriors.

Els nombres serien: 67,2 en 2018, 69.4 en 2019, 36,98 en 2020 i 42,8 en 2021.

Moltes gràcies

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Una fórmula fàcil és construir-la amb un excel, retallar la gràfica i guardar-la com a imatge.

Si t'animes a carregar la informació a Wikidata amb la Nombre de passatgers per període (P3872) + Data (P585) -any- com qualificador, jo et preparo una plantilla per dibuixar-la des de WD.

Josu PV (discussiócontribucions)

No tinc encara molta experiència amb WD, però he intentat fer-ho. Indica'm si ho he fet correctament i moltes gràcies.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Has fet molt bé lo de WD.

Mira't: Usuari:Amadalvarez/gràfic viatgers

La gràfica de punts no permet mostrar els valors. Per això t'he fet una versió amb barres que si ho permet.

Ja em dius

Josu PV (discussiócontribucions)

Perfecte! Com faig ara per ficar-ho a l'article?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Fet!. Pegant el codi que tenia a la meva pàgina de proves al lloc on estava la imatge.

T'ho explico el seu contingut, per si vols fer algun ajustament.

 • Això de les plantilles són com les matrioixques: s'escriuen i es veuen una dins l'altra començant per la més exterior cap a la més interior, però per resoldre-les es comença per la més petita i seguir en ordre fins la més gran.
 • Si mires el codi hi ha un {| class="wikitable" que es tanca al final de tot amb un |}. >>>> Això és la caixa que emmarca el gràfic i l'hi posa títol
 • A continuació, hi ha un {{Graph:Chart que es tanca just abans que l'anterior amb un }}. >>>> Aquesta és la plantilla que dibuixa gràfics. Té moltes opcions i paràmetres. Si vols explorar altres opcions, mira les seves instruccions a {{Graph:Chart}}.
 • En el nostre cas, els paràmetres amb les dades són x= y=.
  Aquí trobaràs dues {{#invoke:Wikidades|claim|.... que acaben com el cas anterior amb un }}. >>>> Aquestes dues són l'accés a WD per agafar les dades que tu vas posar (una pels valors i altra per les dates). Pots veure les seves instruccions a {{Mòdul:Wikidades}}.

El sistema: 1) recupera les dades de WD, 2) les hi passa com a valors dels paràmetres i dibuixa la gràfica i 3), com si fos un regal, finalment les fica dins una caixa amb una etiqueta per saber que hi ha dins.

L'any que ve, només hauràs d'afegir l'entrada a WD amb les noves dades i ja sortirà automàticament.

Si et cal alguna cosa més, ja saps.

Salut !

Josu PV (discussiócontribucions)

Quina meravella tot açò de les plantilles i quin món més gran per descobrir. Moltíssimes gràcies per l'ajuda.

Resposta a «Actualització d'un fitxer»
Paddy Mc Aloon (discussiócontribucions)

M'agradaria saber si és possible utilitzar les fotografies de Josep Brangulí (1879-1945) de l'Arxiu Nacional de Catalunya, i més concretament aquesta, tenint en compte que han passat més de 70 anys des de la mort de l'autor.

Paddy Mc Aloon (discussiócontribucions)
Medol (discussiócontribucions)
Vriullop (discussiócontribucions)

A Espanya són 80 anys. Serà DP el 23 de setembre de 2025.

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Resposta a «Fons Brangulí a l'ANC»
Milos4U (discussiócontribucions)

Bona tarda, tinc el permís de la filla de l'il·lustrador Agustí Asensio Saurí, per a publicar material gràfic de suport al seu article Viquipèdia amb portades de la seva obra i articles de revistes i diaris en format Acrobat. Amb això ja puc fer o es necessita una autorització extra? Moltes gràcies

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Ho tens a explicat a c:Commons:Volunteer_Response_Team#If_you_are_NOT_the_copyright_holder. Pots enviar tu el permís si el tens per escrit però millor que ho faci ella directament. En qualsevol cas, el permís haurà d'afirmar:

 • Que qui dóna el permís té els drets sobre l'obra, per exemple perquè és l'únic hereu de l'autor, i perquè l'autor o altres titulars no va cedir a tercers drets que impedeixin alliberar l'obra.
 • Que dóna el permís per que qualsevol faci servir l'obra per a qualsevol finalitat, fins i tot comercial, sense més restriccions que les que digui la llicència (que si la llicència és lliure són molt poques).
 • Sota quina llicència lliure vol alliberar l'obra (si no s'hi vol trencar el cap, és recomanable triar la CC-BY-SA 4.0).

A més, compte que per pujar les obres necessites permís de tots els autors. Si puges fragments de portades o de diaris compte que tots els autors dels textos i del disseny hi tenen drets i necessites permís de tots.

I el format pdf és en general acceptable a Commons per mantenir el disseny, però si vols penjar una imatge als articles segurament et caldrà convertir-les en un format d'imatge com ara png o jpeg.

Milos4U (discussiócontribucions)

Perfecte, moltes gràcies per la informació.

Resposta a «Carregar material gràfic de suport»
Edithsme (discussiócontribucions)

Bona tarda, he vist que el Museu de la Música ha alliberat una imatge de la violoncel·lista Aurèlia Sancristòfol i Arboix. La veritat és que està molt malmesa i m'agradaria restaurar-la; tanmateix, en ser una imatge patrimonial, em pregunto si seria possible restaurar-la amb un altre nom (Restored) i després afegir-la a la galeria d'"altres versions" de la seva pàgina.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/dd/05.101_Aur%C3%A8lia_Sancrist%C3%B2fol.jpg/800px-05.101_Aur%C3%A8lia_Sancrist%C3%B2fol.jpg

Agraïda

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Sí. Això es pot fer sempre amb qualsevol imatge i crec que només hi posarien pegues a Commons si la imatge restaurada no aportés res (o sigui, si no arreglés res).

Edithsme (discussiócontribucions)

Perfecte, de fet és un dubte reiteratiu que sempre em frena perquè mai sé si és correcte. Tant de bo no t'ho hagi de preguntar més. Gràcies... un altre cop. :)

Resposta a «Restauració d'una imatge»
Edithsme (discussiócontribucions)

Bona tarda,

Bona tarda, he rebut una petició a la meva pàgina de discussió perquè pugi una imatge, però és que no sé ben bé, que és el que realment vol que faci. He d'explicar-li com es puja una imatge? Perquè si he d'explicar-li lo de les llicències i altres, ja avanço que serà problemàtic. Algú podria indicar-me la resposta adequada. Aquí us deixo el text.

Agraïda

"Hello I have been seeing your work, it's really appreciating. Can you please help me? Please can you upload a picture of Shubhaavi Choksey on her wikipedia page or if it's not possible then how can I upload it? I will let her team to do so. Shubhaavi Choksey is been waiting for so long for her picture to be uploaded! Please help if possible 🙏 202.168.84.251 17:19, 10 February 2022 (UTC)"

Agraida

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Edithsme (discussiócontribucions)

Fet, agraïda com sempre. :)

Resposta a «Ajuda»
Jonteemil (discussiócontribucions)

Hello!

Please move these files:

The reason for this is that the MIME (image/gif, image/png etc.) doesn't correspond to the file extensions (.svg and .jpg etc.)

Gràcies!

Paucabot (discussiócontribucions)

Fet!

Resposta a «Renaming of files»