Viquipèdia:La taverna/Multimèdia

Jump to navigation Jump to search

Sobre aquest tauler

lat=Multimèdia

A la Taverna Multimèdia respondrem els dubtes que tingueu quant a la càrrega i a l'ús de fitxers multimèdia (imatges, sons, vídeos...) en la Viquipèdia i a Wikimedia Commons. També és aquest el lloc més adequat per a parlar sobre legislació i llicències d'imatges. Si necessites ajuda per a corregir, editar o vectoritzar una imatge visita el nostre taller gràfic.

(Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial)

La taverna:
Novetats | Propostes | Ajuda | Multimèdia | Tecnicismes
David Ebro (discussiócontribucions)

Hola:

En Josep Aragay va declarar lliure de drets la seva obra.

M'ho va confirmar el director del museu Josep Aragay, en Xavier Castanyer i Angelet.

La web del museu és www.museuaragay.cat i el correu museuaragay@cat

Fa uns dos anys em van esborrar a Commonsla foto del quadre "Vacances", tot i que vaig manifestar que l'obra d'Aragay és de lliure disposició, per la seva voluntad.

El dimarts 11/9/18 vaig prendre fotos de l'obra d'Aragay amb trespeus (trípode en castellà) per tal de pujar-ne imatges a Internet. Les fotos són d'una qualitat aceptable i van ser preses amb la llum ambient.

Vaig informar d'això a l'encarregat del museu, Sr. Salvador.

Puc pujar totes les fotos dels quadres d'Aragay a Commons?

Salutacions: David Ebro.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

A Commons caldria documentar aquest permís i contrastar que és prou lliure (permet que qualsevol faci servir les imatges per qualsevol cosa, incloent fins comercials?).

Si aquest alliberament està publicat en algun lloc, pot haver-n'hi prou amb un enllaç. Si no, caldria una autorització per part de qui tingui els drets. Pots veure Viquipèdia:Autoritzacions.

David Ebro (discussiócontribucions)

Bon dia Pere i tothom:

Consultaré amb el director, sr, Xavier Castanyer.

Aragay va alliberar els drets però respecte a l'ús comercial: Què entenem? Incloure les imatges a un llibre didàctic o fer-les servir per a publicitat comercial? Suposo que les alliberaria per a usos normals.

Quan en sàpiga alguna cosa, us ho diré.

Salutacions.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Pots veure commons:Commons:Licensing. Una llicència lliure no té restriccions per l'ús. Fer postals i vendre-les hi està clarament inclòs. La gran majoria d'anuncis probablement també.

Resposta a «Fotos de l'obra de Josep Aragay.»
Yuanga (discussiócontribucions)

No trobo on posava quan s'alliberen els drets d'una imatge feta per una persona que va morir fa alguns anys. Crec recordar que es tractava de desenes d'anys, i com que estic segur que no ha passat tant de temps, el dubte és si poden els seus hereus (fills, per exemple) autoritzar l'ús d'alguna imatge?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Crec que si, si demostren que son els tenidors dels drets

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Més que demostrar, crec que amb l'afirmació versemblant de ser l'hereu de l'autor n'hi deu haver prou.

Yuanga (discussiócontribucions)

Gràcies, investigaré un xic més!

Resposta a «Autor mort - parlen els hereus»
TTPrats (discussiócontribucions)

Bon dia

Estic treballant en un article sobre el projecte World Community Grid (https://www.worldcommunitygrid.org/).

Volia utilitzar el logo per il·lustrar la infotaula de programari. He pujat el logotip a Wikimedia Commons, però me l'han tret.

També volia utilitzar alguna captura de pantalla per utilitzar-la a l'article, però no estic segur si m'ho acceptaran.

És possible pujat a Viquipèdia el logotip i alguna captura de pantalla?

Moltes gràcies i fins aviat,

TTPrats (discussiócontribucions)

Disculpeu. Ja veig que el tema del logo serà complicat. Algun problema amb les captures de pantalla?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Sobre logos, pots veure Tema:Ugzvlfl4l3hu5l0g

Una captura de pantalla està aproximadament en el mateix cas. Si conté elements amb drets d'autor, no és una imatge lliure a menys que l'hagi alliberat el titular del copyright. En general, només són lliures les captures de pantalla de programari lliure. En tens més informació a commons:Commons:Screenshots.

TTPrats (discussiócontribucions)

Es tracta de programari lliure, però la captura conté també el logotip del projecte. No me la jugaré. És una llàstima.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si és aquest el cas, es pot mirar de deixar fora de la captura els elements no lliures.

TTPrats (discussiócontribucions)

Puc mirar d'editar la imatge per deixar-los fora, però son força invasius. I tampoc vull tenir problemes amb Wikimedia Commons.

Resposta a «Logotip i captures de pantalla»

Imatge cedida per la pròpia persona que apareix en ella

3
Lcolomerg (discussiócontribucions)

Bon dia, com puc validar una imatge que m'ha sigut cedida per la mateixa persona que apareix en ella?. La persona interessada és un Diputat de la Diputació de València, i aquesta fotografia va ser feta per un treballador de la mateixa Diputació.

Castellbo (discussiócontribucions)
Dvdgmz (discussiócontribucions)

Si la persona pot assegurar (i donat el cas demostrar) que té cedits els drets d'autor, com que ella té els drets d'imatge, pot alliberar-la. Seguint el procediment que et diu en castellbo, explicat a Viquipèda:Autoritzacions, enviant un mail al sistema OTRS.

Resposta a «Imatge cedida per la pròpia persona que apareix en ella»
Paputx (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Resumint: A la Viquipèdia en anglès la carreguen d'acord amb la llei dels Estats Units que contempla el fair use. Aquí hem de complir també la legislació espanyola o francesa que no el contemplen

Paputx (discussiócontribucions)

Gràcies. I perquè hi han d'altres logos com ara de Windows? Els han alliberat?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Tenim les polítiques de continguts no lliures (carregats localment) desactualitzades, que no lliguen amb el que demana la Fundació ni amb les darreres preses de decisions sobre el tema (de fa gairebé una dècada), i a més fa anys que ningú es cuida d'eliminar els continguts que no compleixin. Aleshores, si es penja aquesta mena de fitxers tampoc s'esborren. Potser un dia algú s'hi posa i desapareixen, o potser algun dia la Fundació es desperta i els projectes que no compleixin deixen de tenir imatges carregades localment.

O sigui, que no es pugui no vol dir que si es carrega localmente no s'hi quedi.

Paputx (discussiócontribucions)

Molt ben explicat. Gràcies!

Resposta a «Logo empresa»
Yuanga (discussiócontribucions)

Bones a tothom. Si jo creo una imatge d'un equipament esportiu, com el relaciono amb el codi del pattern per mostrar-la després a les infotaules? Intentaré explicar-me millor: vull saber com assigno a una imatge creada i penjada a commons (com per exemple aquesta al codi "_gironafc17182" que fa servir el paràmetre "pattern_b2" per cridar-la. Gràcies!

Resposta a «"Patterns" d'equipament esportiu»
Edithsme (discussiócontribucions)

Hola a tots. Tinc un dubte i és que crec que no ho he fet bé la feina, Veureu, he tret la filigrana i les marques d'aigua d'una pintura: Magdalena_Sybilla_of_Saxe-Weissenfels,duchess_of_Saxe-Eisenach, però quan l'he pujada m'he adonat que potser en les pintures hauria de conservar el format. És a dir, que no sé si hagués hagut de fer-la ovalada com la pintura, però a les hores hauria de ser en format png, o potser així quadrada com l'he fet ja està bé. Ai, no sé! Algú em podria dir que es fa quan es troba una pintura ovalada? Li deixo la forma pero en png o l'enquadro com he fet.?

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Edithsme Jo penso que la tindries d'haver deixat com era, ja que la banda de baix-dreta està inventada per aconseguir fer-la quadrada. La pena és que el marc no estigui sencer a l'original, perquè podries fer-la quadrada mostrant tot el marc.

O sigui que, per fer-ho bé, n'hauràs de fer-la ovalada i sense marc.

Bé, és la meva opinió, però espera a veure si algú més diu la seva.

Bona feina !

Konkordia (discussiócontribucions)

Hola @Edithsme. Jo ho deixaria tal com l'has trobat, ovalada, amb el marc, que és el que existeix realment. Tot i que la feina que hi has fet és molt ben feta.

Edithsme (discussiócontribucions)

Si, crec que teniu tota la raó. De fet, primer he pensat a eliminar la versió que havia pujat, però coneixent-me no ho he fet perquè he tingut por d'esborrar el que no tocava, així que he optat per fer una altra versió, deixar la filigrana (el marc) tal com havíeu suggerit, i només he tret les marques d'aigua. Espero que així serveixi. De tota manera he après alguna cosa. Mai més em tornaré a posar amb pintures ovalades, per si de cas. Gràcies per tot. Sou una gent formidable. Una abraçada. :)

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Edithsme No cal que diguis "sou", perquè tu també et mous pels mateixos valors, altrament no estaries dedicant hores a això. Hauries de dir "som una gent formidable".

Salut !

Edithsme (discussiócontribucions)
:) ;)
Konkordia (discussiócontribucions)
Edithsme (discussiócontribucions)
:):)
Resposta a «Dubte»
Annapbr (discussiócontribucions)

Puc carregar una fotografia d'un quadre de la meva propietat per tal d'il·lustrar posteriorment un article a Viquipèdia? prefix:Commons:La taverna/Arxius

Dvdgmz (discussiócontribucions)

Que l'objecte-quadre sigui de la teva propietat no vol dir que tinguis els drets d'autor de l'obra. La propietat intel·lectual és del seu autor o hereus si no te'ls ha cedit explícitament. Si no és així no pots carregar una reproducció de l'obra a Commons perquè alliberaries els drets que no tens.

Si el quadre és antic i pots acreditar que fa més de 80 anys de la mort de l'autor llavors està al domini públic i pots carregar-lo indicant-ho.

Hectorthomasc (discussiócontribucions)

Jo tinc el mateix problema. Si disposo de l'autorització dels hereus del pintor, he de mostrar a Commons la autorització per cada una de les fotografies dels quadres o ho puc fer globlament? S'han de pujar les fotografies prèviament? També em demana la data en que van ser fetes les fotografies i en alguns casos no ho puc saber. Gràcies

Resposta a «quadre d'un pintor»
MALLUS (discussiócontribucions)

Bon dia. Tinc previst d'escriure un article sobre aquest sindicat clandestí de la Guàrdia Civil, que va exisitr durant els anys 80 i 90. Disposo de diverses imatges (logos, fotos) que m'han fet arribar persones relacionades amb aquest entorn, El dubte que tinc és si aquestes imatges / material poden tenir drets d'autor, perquè atribuir-li drets a una organització il·legal no sé fins a quin punt és correcte o viable. És possible que algunes fotografies provinguin de publicacions de premsa (aquestes tenen dret d'autor), però d'altres no. Què puc fer ? Per exemple, hi ha notes de premsa amb el logo del sindicat que semblen provenir directament de la font en qüestió (per tant, no són cita d'un diari). Alguna solució ?

Resposta a «Sindicat Unificat de la Guàrdia Civil»

Qui pot retirar les fotos inserides en un article?

3
Arnau Roc (discussiócontribucions)

He escrit un article dedicat a Setmanari Felanitx, hi vaig inserir les imatges de dues portades d'aquesta publicació, amb el permís dels editors, és clar. Doncs resulta que algú (Christian Ferrer, em sembla) les ha retirades. A l'hitorial apareixen aquests missatges:

Algú em pot explicar perquè passen aquestes coses?

Com em puc comunicar amb Christian Ferrer?

Paucabot (discussiócontribucions)

Hola Arnau. El lloc adequat per xerrar amb aquest administrador de Commons és a commons:User talk:Christian Ferrer. Les ha esborrades perquè les imatges tenien copyright i a Commons no s'admeten imatges amb copyright.

Arnau Roc (discussiócontribucions)
Resposta a «Qui pot retirar les fotos inserides en un article?»