Viquipèdia:La taverna/Multimèdia

Salta a la navegació Salta a la cerca

Sobre aquest tauler

lat=Multimèdia

A la Taverna Multimèdia respondrem els dubtes que tingueu quant a la càrrega i a l'ús de fitxers multimèdia (imatges, sons, vídeos...) en la Viquipèdia i a Wikimedia Commons. També és aquest el lloc més adequat per a parlar sobre legislació i llicències d'imatges. Si necessites ajuda per a corregir, editar o vectoritzar una imatge visita el nostre taller gràfic.

(Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial)

La taverna:
Novetats | Propostes | Ajuda | Multimèdia | Tecnicismes
Titafreda (discussiócontribucions)

Hola bones, volia preguntar si és possible penjar com a imatge d'una persona una fotografia d'un retrat fet pels voltants del 1920. Una altra fotografia del mateix quadre es pot trobar a internet a la venda però la fotografia que volem pujar és pròpia. La firma del quadre diu Baró Barcelona, però en desconeixem l'autor.

Gràcies

Titafreda (discussiócontribucions)

Disculpeu, sembla que no es tracta d'una pintura si no d'una fotografia colorejada. L'origen és el mateix, voltants del 1920 i signat Baró Barcelona. La fotografia de la fotografia és pròpia.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si la pregunta és si es pot pujar d'acord amb la llei i amb les polítiques de Commons, la resposta és que més aviat no.

Per poder pujar aquesta foto a Commons hauries de poder assegurar que:

 • O bé tens permís de qui tingui els drets d'autor de la foto (l'autor o els seus hereus).
 • O bé fa més de 80 anys que el fotògraf és mort.

Amb una foto de fotògraf desconegut de fa uns 100 anys no pots assegurar cap de les dues coses, i per tant no es pot assegurar que sigui una imatge lliure i no es pot pujar a Commons.

Ara bé, si la pregunta és que passaria si la pugessis a Commons, la resposta és que ves a saber. És segur que no passaria una proposta d'esborrat, però les fotos antigues no sempre hi ha algú que les proposi. De cap al 1900 o abans n'hi ha moltes, però el 1920 és més arriscat. El risc que apareguin els hereus del fotògraf i et posin un plet és extremadament baix però has de tenir en compte que el corres tu, no Commons.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Hi afegeixo que aquesta fotografia no deu ser de fotògraf desconegut. Si diu "Baró Barcelona" és probable que sigui d'un fotògraf anomenat així que tenia l'estudi a la Rambla dels Estudis. Diria que el fet que sigui una fotografia d'estudi no afecta gaire als drets d'autor (però s'hauria de confirmar), però pot ser útil per esbrinar quan va morir el fotògraf.

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Titafreda (discussiócontribucions)

Segurament pel tema dels drets no té massa importància, però la foto és aquesta https://militaria.es/lc-guell.html. Del que disposem és d'una fotografia d'un retrat idèntic a aquest, que devia ser una altra còpia (o el mateix, no ho tenim massa clar)


Pere prlpz (discussiócontribucions)

Bé, el tema dels drets pot ser poc important però és la diferència entre que pugui estar tranquil·lament a Commons i que la puguin esborrar en qualsevol moment.

Titafreda (discussiócontribucions)

D'acord. No ens arriscarem. Moltes gràcies.

Resposta a «Fotògrafia quadre»
Vlcongaku (discussiócontribucions)

Hola! Volia preguntar-vos si es convenient pujar una foto d'un pòster electoral (crec que és de matèria pública, ja que es penja per tot arreu) d'una política japonesa rellevant. Aquesta política no té cap foto a viquipèdia. Moltes gràcies de bestreta.

Yuanga (discussiócontribucions)

Si el pòster està publicat amb una llicènci CC adient, sí. Si la resposta és “no” o “no trobo amb quina llicència està publicat”, no.

Vlcongaku (discussiócontribucions)

Bé, es tracta d'un poster de ja fa anys d'un web electoral (tot i que també ix en alguns privats). Moltes gràcies, vore això de la llicència.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si "fa anys" vol dir fa més de 170 anys aleshores es pot publicar sense problemes a Commons. Si fa entre 80 i 170 anys aleshores és un cas dubtós però segurament es pot salvar. Si fa menys, cal una autorització de l'autor o qui en tingui els drets, si no és que es dóna el cas improbable que l'autor hagi alliberat el pòster amb una llicència lliure.

Resposta a «Poster electoral»
Edithsme (discussiócontribucions)

Hola a tots. Tinc una pregunta. Una altra! Veureu. Quan pujo una imatge nova (de una que ja he restaurat) a "File History-Comentari" em surt "User created page with UploadWizard" i jo voldria que sortís "restored". He vist que altres ho fan però no se com. Poso com a exemple, File:Vista general de Llessui (AFCEC EMC X 2953) (restored).jpg Gracies com sempre!

Pere prlpz (discussiócontribucions)

N'hauríem de veure un exemple, però si el comentari diu "page restored", no pot ser que sigui un administrador recuperant una pàgina esborrada?

De fet, el teu sumari no és erroni. El fitxer és una imatge restaurada, però com a pàgina de Commons és una pàgina nova.

Edithsme (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Segueixo responent des de la ignorància.

En tots aquests fitxers que enllaces el sumari d'edició és la mateixa descripció del fitxer, o sigui, el contingut de la pàgina. Si mires la primera edició de cada un veuràs com coincideix.

Crec que aquests fitxers estan pujats amb el formulari bàsic de càrrega https://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=Special:Upload&uselang=ca o una versió anterior, i que aquest és el seu comportament per defecte. De fet, si miro les meves primeres fotos, com ara https://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=File:Gargallo_mira_rostre.JPG&oldid=3045692, que devien estar pujades amb el formulari bàsic perquè fa tretze anys l'upload wizard no existia, també tenen com a sumari de la primera edició el contingut de la pàgina.

En resum, si per tu és molt important el sumari de l'edició de la pujada de la foto, (més important que el contingut de la pàgina i la comoditat de l'operació) pots provar el formulari bàsic.

Edithsme (discussiócontribucions)

Upss! Massa complicat. Prefereixo deixar complet el contingut de la pàgina. Així doncs seguiré pujant-les tal com ara ho faig. Per cert Pere... Ja m'agradaria a mi, tenir 1/4 de la teva ignorància. Sempre apareixes quan se't necessita. Un plaer compartir viatge a companys com tu. :)

Resposta a «File History-Comentari»
Wikiwiki (discussiócontribucions)

Bon dia, Arrel de revisar alguns articles de Ciutat de Mallorca i d'altres indrets de l'illa he observat que en molts casos hi ha manquen imatges per il·lustrar-los. Es podria fer alguna crida per recopilar imatges?

Yuanga (discussiócontribucions)

Com ho tenim a commons? Vull dir, tenim poques imatges als nostres articles o el problema és la manca d’imatges amb llicència?

Wikiwiki (discussiócontribucions)

Bàsicament manquen imatges amb llicència... Sobretot de barris o zones no turístiques.

Paucabot (discussiócontribucions)
Wikiwiki (discussiócontribucions)

Si, el què volia dir és que no n'hi ha i que fóra bo fer alguna mena de campanya per incentivar la pujada de fitxers... Com a comentari

Resposta a «Imatges de Palma i foravila»
Isidre blanc (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si alguna la podeu identificar, a més de marcar-ho a la llista la podeu categoritzar a Commons. @Herodotptlomeu

Pere prlpz (discussiócontribucions)

@Flamenc Entre les imatges de la llista 2 (cap al final de la pàgina) n'hi ha algunes que diu que són de Bèlgica. Potser vols fer-hi un cop d'ull a veure si en pots identificar alguna.

ESM (discussiócontribucions)

Faig una crida a veure si hi ha sort!

ESM (discussiócontribucions)

La crida ha tingut efecte i se n'ha identificat una bona colla. Vaig passant els resultats a la taula!

Isidre blanc (discussiócontribucions)

Bona feina, ESM. Agraeix als teus contactes la seva col·laboració i digues a en Yeguas que, amb tota seguretat, la foto 55 no és l'església de Castellserà, sinó la de Bellpuig. M'agrada les notes que poses fent constar l'informador que ha identificat les fotos. Tenia pensat que, a mesura que s'identificaven les fotos, una vegada ja categoritzades, les esborraria de la llista. No ho faré perquè quedi constància d'aquestes dades.

Per cert: t'has fixat com queda la pàgina Commons:Commons talk:Wikiproject Memòria Digital de Catalunya?

ESM (discussiócontribucions)

Gràcies a tu per la feina feta, Isidre! La crida encara porta cua i s'han identificat algunes fotos més. Li dic al Yeguas això que comentes, ara que m'ho he mirat amb una mica de carinyo jo també veig que és Bellpuig. També coincideixo amb tu amb el criteri de conservar la informació de qui són els identificadors. Si no et fan nosa, jo ho guardaria, també com a exemple de les alegries que pot donar això del treball col·laboratiu :)

Resposta a «Fotografies històriques a identificar»
Discasto (discussiócontribucions)
Resposta a «Castellón de la Plana»
KRLS (discussiócontribucions)

M'he cruspit tots els autors que tenia detectats en domini públic al MDC del fons donat pel Centre Excursionista de Catalunya, però me'n manquen un bon grapat per determinar si estàs en domini púbic o no (commons:Commons:Wikiproject Memòria Digital de Catalunya). Em podeu ajudar a determinar la data de defunció i la font (si ja creeu l'item de WD ja ho claveu)?

 • cabanyes, josep de (524)
 • pique (396)
 • massot i palmes, josep, 1880-19?? (359)
 • borras (304)
 • alsina i vila, francesc (182)
 • estorch, joan (154)
 • dolcet, j. (127)
 • audet, jordi (116) -> Jordi Audet Viñals mort el 3-10-1938.
 • thomas, jean (115)
 • ricart i baguer, narcis (72) -> Mort 1941
 • mateu i bordas, enric, n. 1929 (67)
 • baixas i castellvi, josep maria (66) -> nascut el 1903, va ser soci del CEC fins el 1968
 • mari, eduard (63)
 • garrut i sala, josep (59)
 • mas guardia, j. (58)
 • cubells, joan (57)
 • vives i de casanova, marian (56)
 • carbonell i fita, antoni (55)
 • marti i albero, ricard (53)
 • bonet i marques, pere (51)
 • butinya, jaume (51)
 • figueras, francesc (51)
 • bertran, josep a. (46)
 • mat i bordes, lluis, n. 1901 (45) -> nascut el 1901, va ingressar en el CEC el 1976, descartat.
 • damians, anton (39)
 • germans estorch Joan i Pere Estorch Salamó (34)
 • baldiri guillamet (mn.) (33)
 • castello i elias, jeroni (33) -> mort el març 1936
 • illa, lluis (31)
 • mora i graupera, artur (31) -> mort el maig del 1939.
 • sala roses, gaspar (29)
 • franch, joseph (27)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Això és de detectius.

Artur Mora i Graupera devia ser viu el 1927 perquè van imprimir el seu nom en un exemplar numerat d'un llibre . Aleshores, en el millor dels casos està al límit.

Jaume Butinyà és complicat perquè és un nom més freqüent del que sembla, si més no a Banyoles.

Vriullop (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Mossèn Baldiri Guillamet té fotografies datades ca. 1929. Aleshores no és gaire probable que estigui en domini públic. Ups, em vaig descomptar. Encara hi ha deu anys de marge.

Pere prlpz (discussiócontribucions)
KRLS (discussiócontribucions)
KRLS (discussiócontribucions)
Amadalvarez (discussiócontribucions)
Resposta a «Resta algun autor en domini públic?»

Castell de Besora de Navès?

7
Resum per KRLS

S'ha trobat que era el Castell de Boixadors.

Isidre blanc (discussiócontribucions)

Nou repte pels buscadors de monuments: @MarisaLR,@Amadalvarez, @ESM, @KRLS, @Pere prlpz, "et altri". Algú identifica aquest castell? A pesar de la descripció i la semblança, estic convençut que no és el castell de Besora, a Navès: al castell de Besora no hi ha cap constància d'una torre circular i si comparem amb les fotos actuals i antigues (aquestes ben identificades) que hi ha a c:Category:Castell de Besora (Solsonès), observarem que hi ha més agrupació d'edificacions.

Podem comparar-ho també amb Foto no pujada a Commons.

Ànims!

Vriullop (discussiócontribucions)

El castell de Navès, en el nucli urbà, sí que tenia una torre circular, però no ho acabo de veure clar.

Isidre blanc (discussiócontribucions)

Jo també hi vaig donar una ullada i ho vaig descartar. La torre, a la foto, la veig molt encastellada, i el de Navès no ho és gaire.

Herodotptlomeu (discussiócontribucions)
Isidre blanc (discussiócontribucions)

Ben trobat, Herodotptolomeu. És veritat que actualment està molt canviat, però encara es conserva el portal adovellat que es veu al centre, a la dreta de la imatge. Gràcies.

Església romànica (aranesa?) desconeguda

24
Resum per KRLS

S'ha descobert gràcies a Twitter que és l'església de Sant Jaume d'Òu, a l'Alta Garona.

Pere prlpz (discussiócontribucions)
ESM (discussiócontribucions)

No controlo gaire la Vall d'Aran i rodalies, però faig una crida, que això fa pinta de ser senzill d'identificar.

ESM (discussiócontribucions)

Tenim guanyador! Pel que es veu es tracta de l'església de Sant Jaume d'Òu, a l'Alta Garona!

Vriullop (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)
Isidre blanc (discussiócontribucions)
Edithsme (discussiócontribucions)

Hola a tots i bona feina, i com ja em coneixeu i sovint em poso on no em pertoca, m'he pres la llicència d'arreglar una mica la imatge, perquè s'ho val, tanmateix i si per qualsevol raó no era convenient, doncs l'elimineu i cap problema. Una abraçada.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

La feina és bona. El que no sé és si una marca de fa un segle i pico té interès històric i la foto arreglada s'hauria de guardar amb un altre nom.

D'altra banda, alguns milers de les fotos de commons:Category:Photographs in Memòria Digital de Catalunya tenen marques i desperfectes o són estereoscopies que es podrien separar (per il·lustrar articles), de manera que si t'hi vols posar tens feina per estona.

Edithsme (discussiócontribucions)

Les acabo de veure i m'agradarà molt arreglar-les, tanmateix tinc una pregunta. Quan són dues imatges juntes les he de separar, això està clar, però aleshores que faig? Puc pujar-ne una amb el mateix nom, però que faig amb l'altre?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

S'han de separar però aquestes segur que NO s'han de pujar amb el mateix nom, sinó amb un altre nom. Jo triaria un nom relacionat perquè sigui fàcil aparellar les fotos, sobretot si fas sèries senceres. A més, s'hauria de posar a la descripció, com a altres versions o imatge derivada, a la vella, i com a font, a la nova.

Aquestes fotos aparellades són estereoscopies, o sigui, la mateixa foto presa des de dos punts propers (normalment amb una càmera doble) per poder-les veure en relleu, i tenen interès aparellades. Per molts usos (com ara il·lustrar articles) és útil separar-les, però com que les dues són gairebé iguals només cal pujar-ne una (la que estigui millor).

Vriullop (discussiócontribucions)

Són fotos històriques. Cal mantenir l'original i pujar les modificades amb un altre nom.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

@Vriullop: Creus que això val també per les fotos que estaven girades? Em refereixo a les que estaven positivades amb el negatiu per l'altra cara i donaven una imatge especular del que havia de ser. Notifico l'@Isidre blanc.

Vriullop (discussiócontribucions)
Edithsme (discussiócontribucions)

D'acord. Ho intento. En pujaré una i veurem com va. Un cop après i aprovat el procés seguiré fent. Una abraçada i gràcies com sempre.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

A veure, que no sé si et segueixo:

 • Les imatges originals s'han de deixar com estan a Commons, perquè són històriques.
 • Aquestes imatges te les pots baixar i restaurar-les com vulguis per tal de fer-les servir als articles, i les has de pujar a Commons amb un altre nom. Per exemple, afegint "- restaurada" al final del nom de la imatge, o el nom que et sembli més oportú.

A la imatge antiga hi pots afegir {{superseded|File:nom de la foto - restaurada.jpg|image restored}} per que la gent trobi la imatge nova i la faci servir.

Les estereoscopies les pots restaurar senceres, si vols, que segur que és una millora del patrimoni, tot i que crec que el més útil per la Viquipèdia és una imatge separada, pujada amb un altre nom. Aleshores pots marcar amb {{Image extracted|xxx.ext}} la imatge vella i posar {{Extracted from}} a la nova. En qualsevol cas, tant si puges la imatge restaurada conjunta com les separades, s'han de pujar amb noms diferents.

En resum, és el mateix que ja estaves fent amb la diferència que la imatge nova s'ha de pujar amb un altre nom.

Si les entenc bé, les plantilles restoration i extract image es fan servir per indicar que a una imatge li cal restauració o se'n pot extreure imatges, però si precisament ja ho fas tu no cal que indiquis que es pot fer.

Edithsme (discussiócontribucions)

Ok ara crec que si ha quedat clar. Perdona però és que sóc un desastre. Quan tingui penjada la primera us aviso.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Res a perdonar. Ja que estic fent servir aquest fil per repartir feina descaradament, el mínim que puc fer és ajudar.

Isidre blanc (discussiócontribucions)

Edithisme: Per si pot servir d'exemple mira l'apartat "|other_versions" en la descripció de les fotos següents:

foto original
foto retallada
Edithsme (discussiócontribucions)

D'acord, això és perfecte. Entre Pere prlpz i tu, La part tècnica es concreta. Pujo la nova versió amb un altre nom , i poso el tag "extract imatge" torno a la pàgina inicial i hi poso el tag de "other versions. Juhuuuu! Vale, ara l'única pregunta que em queda, i que hauria de ser bàsica per a tothom menys per mi, és... Quan pujo la imatge tractada , puc pujar-la des de la mateixa pàgina de base, o he d'anar a càrrega de commons. És a dir , he de tornar a posar de nou la llicencia, metas i altres?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Diria que la manera més curta és anar a la pàgina de càrrega. Des de la mateixa pàgina diria que no pots perquè la carregaries al damunt de l'altra.

Potser pots simplificar la feina posant el mínim en carregar i després copiar el codi de la pàgina de la imatge vella, amb "Edita el codi".

Edithsme (discussiócontribucions)

A veure, sento la tardança, però he hagut de rescatar els apunts que m'havia fet fa anys en Vriullop sobre càrregues i he seguit totes les pautes que m'havíeu donat (crec). Primer he carregat les tres noves versions juntes però tal com havíeu comentat amb noms diferents i amb paràmetres bàsics (que una ja no dóna per més). Després he fet el que havia dit en Pere prlpz i he copiat i enganxat tota la informació de la pàgina original a la meva, després he afegit una galeria que he trobat interessant passejant per Commons (restauració i extracció) i per últim he afegit els tags que va dir en Isidre blanc. Crec que ha quedat bé, però algú li hauria de donar una ullada, perquè no sé si he incomplert algun pas o he fet quelcom malament. Si creieu que està bé, m'ho dieu i començo amb la descàrrega massiva i si no doncs ja milloraré. Tanmateix hi ha una cosa que m'amoïna, i és que l'últim pas és ficar-me en una pàgina que no és meva i modificar-la per posar-li una galeria, i no sé si abans he de demanar permís a algú o entro i cap problema.

File: Absis de l'església de Santa Maria de Sant Martí Sarroca.jpeg


Pere prlpz (discussiócontribucions)

Bona feina.

Jo ho veig bé. L'únic dubte és que no sé fins a quin punt té interès per Commons tenir la imatge de la dreta i la de l'esquerra, perquè per gairebé qualsevol ús són iguals a efectes pràctics.

I per afegir informació a una pàgina no cal demanar permís. Això és un wiki.

Vriullop (discussiócontribucions)

Està bé. No t'amoïnis en posar-te en qualsevol pàgina, ho fem tots contínuament :-) Això sí, amb precaució.

Tampoc cal que carreguis totes les versions intermèdies. Pots fer només la que vegis que sigui més útil. De les tres segurament amb una n'hi havia prou.

Edithsme (discussiócontribucions)

Ok. Doncs. Una sola i en cas de dubte dues, però de tant en tant aneu donant una ullada que ja em coneixeu. :)

Fotografies històriques per categoritzar

3
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Acabo de descobrir la categoria commons:Category:Photographs in Memòria Digital de Catalunya, amb fotografies de fa un segle on hi surten llocs de Catalunya (molts d'ells notables) però que no estan categoritzades més que pel fotògraf i l'origen.

No sé si se n'ha parlat en algun altre lloc ni si la pujada és una feina en curs (@KRLS:?), però ho deixo aquí per si algú té ganes d'entretenir-s'hi. Són alguns milers de fotos i amb la descripció sembla que serà fàcil identificar el lloc i posar-hi categoria i, si s'escau, posar-les en algun article. Pels que he vist, diria que la majoria de llocs que hi surten ja deuen tenir categoria a Commons i molts article aquí.

KRLS (discussiócontribucions)

Ja m'has descobert! Aquí tens el projecte en curs: Commons:Wikiproject Memòria Digital de Catalunya. Encara estic en la fase de càrrega, però hi ha/haurà una feina ingent a donar-li valor dins els projectes. Hi ha un munt de fotografies de cims de Catalunya, de refugis i de pobles de Catalunya.

Docosong (discussiócontribucions)

Tenia curiositat per saber què/qui hi havia darrere i vaig començar a categoritzar. També cal fer feina amb el CropTool... Gràcies per la informació!

Resposta a «Fotografies històriques per categoritzar»