Viquipèdia:La taverna/Multimèdia

Salta a la navegació Salta a la cerca

Sobre aquest tauler

Multimèdia

A la Taverna Multimèdia respondrem els dubtes que tingueu quant a la càrrega i a l'ús de fitxers multimèdia (imatges, sons, vídeos...) en la Viquipèdia i a Wikimedia Commons. També és aquest el lloc més adequat per a parlar sobre legislació i llicències d'imatges. Si necessites ajuda per a corregir, editar o vectoritzar una imatge visita el nostre taller gràfic.

(Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial)

La taverna:
Novetats | Propostes | Ajuda | Multimèdia | Tecnicismes
Pedraforca11 (discussiócontribucions)

Vull posar una fotografia al perfil i em diu que no tinc permisos. Què puc fer?

Alzinous (discussiócontribucions)

Quan dius el 'perfil' vols dir la teva 'pàgina d'usuari'? La imatge està a Wikimedia Commons? La tens a l'ordinador? Saps quina llicència té la imatge? Has llegit això?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si el que vols dir és que vols posar la imatge que hi ha a Usuari:Maria Montserrat Romagosa dins de la infotaula, aleshores el problema menys greu és la foto i et recomano que et miris Viquipèdia:Pàgina d'usuari i veuràs que gairebé tot el que hi ha a la pàgina s'hauria de treure. Les pàgines d'usuari no són per fer-se promoció, ni penjar-hi una cosa que sembli un article, sinó només per allò relacionat amb construir una enciclopèdia.

Resposta a «Foto»

puc aconseguir fotografies d'espècies marines

10
Paputx (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

Bon dia! Podria ser molt interessant. Quines són les condicions exactes de la llicència?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Les imatges de https://www.inaturalist.org/projects/sealife-collection no són lliures. Suposo que "puc aconseguir" vol dir que pots demanar que n'alliberin algunes. Les que pots demanar són totes les del web?

Abans havíem tingut categories d'espècies sense foto, però fa temps que les vam esborrar. Ara podríem consultar a Wikidata quines espècies no tenen foto i comparar amb el que es pot alliberar. La consulta depèn de què puguis demanar.

 • Cas més optimista: Demanar totes les fotos del web o d'un fotògraf i pujar-les a Commons. Tafanejant sípies, diria que el que hi ha és complementari del que ja hi ha a Commons i seria una bona ampliació. Per això no cal cap consulta.
 • Cas intermedi: Demanar les espècies que no tinguin imatge a Commons. Es pot consultar quines falten.
 • Cas més pessimista: Demanar les espècies amb article sense foto.

El primer hauria de ser saber què podem aconseguir i mirar de trobar la llista d'espècies a què correspon.

El darrer pas serà organitzar la pujada, però per això primer cal saber de quantes fotos parlem.

Paputx (discussiócontribucions)

Caria si que he pescat ràpid ;-)

Tenen les fotografies sota CC BY-NC 4.0 però a la Fundació Alive que promou aquest projecte ja l'interessa pujar foto amb CC BY SA a commons i buscaria qui les pots cedir. O bé les podrien anar a buscar voluntàriament.

Podríem fer quelcom senzill per engrescar-los. Fer un tastet. Ara fan una recerca sobre la Cymodocea nodosa al Golf de Roses. Podriem fer una llista d'especies que hi ha en aquest entorn.

Però qualsevol idea que us engresqui més serà benvinguda.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

De Cymodocea nodosa n'hi ha tres fotos a Commons, que són suficients per l'article però estaria bé augmentar la col·lecció.

No sé quines altres espècies s'hi pot trobar a les prades de cimodocea. L'article Cymodocea nodosa parla de tres espècies de peixos però només n'esmenta el gènere, i tenen unes quantes fotos.

A banda d'això, els articles de les principals fanerògames marines del nostre entorn es podrien millorar. Posidonia oceanica no està malament (si no el comparem amb la versió italiana, que és de qualitat), Cymodocea nodosa es pot ampliar una mica i Zostera marina s'hauria de crear.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

És tan fàcil com fer un petit viquiprojecte-concurs, si voleu. Fa anys que no en fem cap sobre espècies i és cert que el darrer sobre ciència va ser el de la COVID.

Des de la Fundació Alive i Amical no podríeu parlar i veure si es pot bolcar un bon dossier de fotos (200-400) via bot i aprofitem per traçar espècies, gèneres, ordres, PEINs i ENPs dels Països Catalans? Com a recompensa, es pot regalar alguna de les fotografies en qüestió en format gran i emmarcada, amb un agraïment de la institució. Només idees ;)

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Com va acabar això? Al final van alliberar les imatges? Faltava alguna informació sobre el que ens calia?

Xavier Dengra (discussiócontribucions)
Paputx (discussiócontribucions)

Hola, el projecte es va quedar encallat perquè he fet d'embut i no he donat resposta al interessat. Si algú li interessa puc facilitar el contacte. Estaven interessats però no s'hi volien dedicar gaire, s'havien de tutoritzar molt.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Potser algú del Portal:Joves. Hi ha mans i molt actives. Deixa-hi un missatge a la discussió i ens ho mirem, sembla fàcil perquè alguns es puguin foguejar ajudant a institucions :)

Resposta a «puc aconseguir fotografies d'espècies marines»

Pels que aneu de vacances: Wikishootme i més coses

1
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si aneu a https://wikishootme.toolforge.org/ hi veureu un mapa amb punts verds i vermells que són els elements que tenen coordenades a Wikidata. Els vermells són els que no tenen fotos a Commons (segons Wikidata), i la majoria d'aquests seria bo que en tinguessin. Si en voleu fer una foto, la podeu pujar amb la mateixa eina (molt pràctic si ho feu des del mòbil) o pujar-la normalment a Commons. Un cop enllaçades a Wikidata una part important d'aquestes fotos sortiran automàticament a la Viquipèdia, per exemple:

A més, si li permeteu accedir a la vostra ubicació, el Wikishootme és útil com a mapa per orientar-vos perquè el fons és l'OpenStreetMap, que cada vegada és més complet, i si hi afegiu les addicions que hi fa l'eina (enllaços a elements de Wikidata per la majoria de llocs notables, des d'on podeu anar a les viquipèdies, i fotos de Commons geolocalitzades) pot ser més útil per fer turisme que moltes aplicacions amb mapes.

Això ja ho vaig explicar l'estiu passat, però en un any han millorat algunes coses:

 • Hi ha molts més elements geolocalitzats a Wikidata. A més del creixement general, a bona part de Catalunya (de moment nord i est, i avançant cap a la resta) hi ha pujats gran part dels edificis que surten al mapa. En altres zones s'han pujat topònims força exhaustivament. Si compteu amb fer fotos en algun lloc concret, comenteu-ho i potser podem avançar feina en aquell rodal.
 • Fem servir a la Viquipèdia més imatges de Wikidata. A més de les infotaules automàtiques que s'han anat implementant des de fa molt de temps, les llistes automàtiques d'edificis i topònims fa un any no hi eren.

Ara bé, les coses que convé fotografiar i pujar a Commons no s'acaben amb el que surt al Wikishootme:

 • Les dades d'algunes llistes com les de rellotges de sol, les d'art públic (fora de les de Barcelona), algunes de les de patrimoni natural o les llistes d'arbres no estan encara pujades sistemàticament a Wikidata ni en xuclen dades automàticament.
 • Els topònims que no són encara a Wikidata ni a les viquipèdies pot ser que algun dia acabin essent-hi. No és mala idea començar a pujar fotos de qualsevol cosa que surti al mapa. De fet, hi va haver uns fotògrafs que fa un segle van tenir una idea semblant i gràcies a això hem il·lustrat un bon grapat d'articles i llistes.
 • Als llocs on n'hi ha moltes, les imatges geolocalitzades de Commons tal com surten al Wikishootme i en altres eines comencen a tenir una utilitat semblant al Google Street View, sobretot en alguns llocs on el Google Street View no arriba.

En resum, si podeu feu i pugeu fotos de tot el que pugui semblar notable, començant pel que surti al Wikishootme.

Resposta a «Pels que aneu de vacances: Wikishootme i més coses»

Carregar imatges d'un autor que no sóc jo

15
Catalaalatac (discussiócontribucions)

Bona tarda. Gràcies a Twitter, un fotògraf m'ha donat permís per carregar imatges seves per la Viquipèdia ja que diu que està d'acord en alliberar-les i jo m'he ofert a ajudar-lo. Són fotos que té penjades a Flickr. Quina llicència hauria de fer servir en el cas que jo no en sigui l'autor però l'autor em doni permís explícit per fer-ho (evidentment, citant-lo)? Gràcies.

Podeu veure la conversa aquí: https://twitter.com/martamasies/status/1372442494177325060

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si té les fotos a Flickr, el més curt és demanar-li que les alliberi a Flickr, que permet posar-hi una llicència lliure (crec que Flickr admet la CC-BY-SA o la CC-BY). Aleshores les podries pujar a Commons i un bot revisaria que la llicència a Flickr és la mateixa.

Si no, suposo que pots enviar tu l'autorització copiant i enllaçant la conversa de Twitter.

I sobre quina llicència, la llicència és la que t'ha autoritzat la fotògrafa. Si no està clar quina llicència lliure autoritza, és que no n'ha autoritzat cap. Per la conversa, jo m'imagino que "Cap problema, et puc passar per DM aquesta imatge amb més definició i altres, citant l'autoria lliure de drets" vol dir CC-BY, però entenc que caldria una cosa més explícita.

Notifico en @KRLS i en @Vriullop per si volen afegir-hi alguna cosa.

I aprofito per comentar que hi ha uns centenars (o potser algun miler) de masies del Vallès i més llocs pujades a Wikidata i que esperen una foto. Per exemple, es poden trobar amb https://wikishootme.toolforge.org/

Vriullop (discussiócontribucions)

Em sembla que hi ha reticències a acceptar autoritzacions de Flickr perquè és molt més fàcil que l'usuari canviï la llicència directament. Una vegada revisada com a vàlida llavors la pot tornar a canviar si vol. Més info a c:Commons:Fitxers de Flickr/ca.

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Catalaalatac (discussiócontribucions)

Suposo que, com dieu, el més fàcil és demanar-li que canviï la llicència a Flickr. No sé com es fa per mirar quina mena de llicència autoritza l'autor però, per privat, li puc demanar si hi tindria algun inconvenient. Ara bé, veig que té gairebé 12.000 imatges pujades a Flickr. Llavors, ell autoritzaria la mateixa llicència per totes les imatges? Merci.

La seva pàgina d'usuari és https://www.flickr.com/people/146516432@N07/

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Que jo sàpiga la llicència de Flickr es pot posar imatge per imatge. Crec que també es pot canviar per defecte a totes les imatges o totes les noves, però això ho has de fer expressament. De tota manera, fa molt que tinc inactiu el compte de Flickr.

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Alzinous (discussiócontribucions)

Hola @Catalaalatac:. Potser ja ho tens resolt... Per passar imatges de Flickr a Commons hi ha una eina externa que t'ajuda en el procés. Això sí, les imatges, com ja t'han comentat, han de tenir les llicències adequades. Penso que és aquesta (fa molt que no la faig servir): http://wikipedia.ramselehof.de/flinfo.php

Catalaalatac (discussiócontribucions)

Ei @Alzinous vaig parlar amb l'autor de les imatges i li vaig passar la Llista de monuments de Sant Llorenç Savall (és d'allà) i em va dir que prepararia les fotos de la llista i els hi canviaria la llicència per penjar-ho a Commons. Quan em digui el què ja ho diré. Gràcies per l'enllaç.

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Catalaalatac (discussiócontribucions)

Uau!, quina bona feina Pere. Acabo de fer un cop d'ull a la llista i m'agrada molt la idea. Segurament siguin preguntes per començar un tema nou, però tens pensat acabar fent una llista de cada comarca? I, per cert, d'on trauràs les dades d'altimetria i estat de conservació?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Totes les dades de les masies surten de Wikidata, a on han arribat de diferents maneres:

 • Carregades a partir de les llistes de monuments, que al seu torn venen de carregar l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, i articles creats a partir de la mateixa font.
 • Articles de la Viquipèdia fets independentment de les llistes de monuments.
 • Dades del fitxer de noms geogràfics de Catalunya i del Nomenclàtor Oficial de Toponímia Major de Catalunya. Aquestes dades les estic pujant, i tenint en compte els mesos que porto, falta molt de temps per estar més o menys completa la pujada.
 • Edicions a Wikidata independents de les fonts anteriors.

L'estat de conservació, que normalment només està registrat pels elements desapareguts i per alguns dels ruïnosos, pot haver sortit de les llistes de monuments (a on ha arribat normalment perquè hem buscat l'element i no l'hem trobat o perquè hem trobat referències de que ja no existeix), d'haver mirat la foto aèria de l'ICGC i veure que queden quatre parets, del text de l'article o de les fotos que en tenim. De tota manera, és una dada molt poc completa. L'he inclòs a les llistes perquè em sembla important indicar quines masies ja no existeixen, per tal que els lectors o editors interessats sàpiguen que no cal anar-les a veure, que ja no hi són.

L'alçada l'hi he posat perquè he vist que a Wikidata estava informada per moltes masies, crec que manualment, ja sigui editant Wikidata o abans editant infotaules que després s'han buidat i pujat a Wikidata. En qualsevol cas, crec que la data ve de mirar els mapes de l'ICGC. És debatible l'interès d'aquest camp, però si algú vol entretenir-se a agafar el mapa i anar pujant alçades de masies, endavant. De fet, si algú vol buscar i pujar les alçades de tots els elements del seu poble (o d'on sigui) que tinguin coordenades a Wikidata però no tinguin alçada, li fem encantats una consulta (amb mapa incorporat) per que sàpiga quins són.

En qualsevol cas, ara mateix la meva prioritat no és completar l'alçada i l'estat de conservació per totes les masies. De fet, no veig gaire problema que les masies en que l'estat de conservació no tingui res destacable, aquest camp segueixi en blanc. Una altra cosa és si es pot millorar la presentació de la taula per que no es vegin camps en blanc.

I sí, la intenció és acabar fent llistes de totes les comarques. D'algunes comarques caldrà més d'una llista perquè les limitacions tècniques no deixen fer llistes automàtiques amb coordenades de més d'unes 900 masies, i en algunes comarques n'hi ha alguns milers. La meva intenció és primer pujar a Wikidata totes les dades que pugui i després fer les llistes, però també es podria fer a l'inrevés (les llistes s'actualitzen soles amb el que hi hagi a Wikidata).

Catalaalatac (discussiócontribucions)

@Pere prlpz Un cop tinguem les imatges dels monuments de Sant Llorenç, després, ja li proposaré posar-se amb les masies del Vallès Occidental. I si s'anima a col·laborar-hi, fantàstic. Fer-ho abans em sembla abusar. I més tenint en compte que mai a editat a la Viquipèdia (crec).

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Com va acabar això? El fotògraf va alliberar les imatges dels monuments de Sant Llorenç Savall?

Catalaalatac (discussiócontribucions)

Al final no. Encara he de parlar amb ell. Jo estaré unes setmanes fora i espero poder-ho fer a l'agost. Ja et diré el què, Pere. Merci igualment per l'interès.

Resposta a «Carregar imatges d'un autor que no sóc jo»
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Gran part de les imatges de Commons tenen llicències que requereixen una atribució i de vegades més informació. En general, a les viquis de la Fundació Wikimedia això es fa enllaçant la imatge a la seva pàgina de descripció de Commons on hi ha l'atribució i tota la informació que cal. Ara bé, si clicant la imatge no es va a parar a la seva pàgina això no funciona i l'atribució s'hauria de fer d'alguna altra manera.

Ara mateix, als dos carrussels de la portada hi tenim set imatges, cap de les quals està directament enllaçada. D'aquestes, quatre estan enllaçades a articles on la imatge surt al principi, i tornant-la a clicar es va a la seva descripció i podria ser que això fos suficient (o no).

Ara bé, hi ha tres imatges més que clicant-les no es va a cap pàgina on surtin. D'aquestes tres, només una és de domini públic, però les altres dues tenen llicències CC que requereixen atribució.

Aleshores, crec que hauríem de trobar un sistema fàcil de mantenir per atribuir les imatges de la portada. Un enllaç a una pàgina amb tots els enllaços seria una manera si l'actualitza el mateix bot que actualitza la portada. Fer que el carrussels enllacin a les imatges seria una altra manera, tot i que potser trauria enllaços als articles.

Vriullop (discussiócontribucions)

Ben vist, ningú hi havia caigut. La imatge del dia té un enllaç al final del text: "Vegeu informació sobre la imatge". La mateixa solució es pot adoptar en les altres. Ping Townie.

Townie (discussiócontribucions)

Ja he afegit "Vegeu informació sobre la imatge" al primer carrusel; aquest vespre arreglaré el codi del bot perquè s'actualitzi bé al de sota. Moltes gràcies a tots dos per avisar!

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Habitualment, la imatge del viquiprojecte destacat segueix sense atribució ni enllaç (i la d'avui és CC-BY-SA 3.0). Als articles més llegits, quan la imatge no surt a l'article, tampoc hi ha l'enllaç ni indirectament.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Seguim igual, amb les imatges dels articles més llegits sense atribució ni enllaç. A més, avui n'hi ha una de no lliure que només s'hauria de poder fer servir als articles (bé, en aquest cas és dubtós que l'ús a l'article estigui d'acord amb les nostres polítiques).

Resposta a «Atribució de les imatges de la portada»

La biblioteca nacional d'Espanya lliberà contingut multimèdia de domini públic

3
Cesc97 (discussiócontribucions)

La Biblioteca Nacional d'Espanya ha posat disponible de manera gratuïta tot el contingut que tenia sota la llicència de domini públic.

Notícia

No sé si és el lloc correcte per dir-ho, però he pensat que estaria bé avisar per mirar de xuclar contingut.

Tiputini (discussiócontribucions)

Les poques que he mirat segueixen portant un © molt visible. Així que no será possible fer processos de càrrega massiva a Commons.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

És freqüent que les institucions posin el seu © a imatges i obres que són en domini públic. Essent reproduccions digitals d'obres en 2D, si l'obra original és en domini públic, la imatge es pot pujar a Commons digui el que digui la biblioteca.

Resposta a «La biblioteca nacional d'Espanya lliberà contingut multimèdia de domini públic»
Ignasi (discussiócontribucions)

Hola! He escrit un article dedicat a la Muntsa Rius. Em vaig posar en contacte amb ella i li vaig demanar una foto, que, molt amablement, m'ha enviat.

Com la puc penjar al Commons?. Millor dit, amb el tema origen, autors, i tot això, què haig de posar?

Moltes gràcies

--~~~~

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Bàsicament, si només t'ha enviat la foto, no pots.


Per penjar-la necessites l'autorització de l'autor o de qui tingui els drets d'autor, que t'ha d'autoritzar a publicar la imatge amb una llicència lliure, cosa que implica autoritzar que qualsevol faci qualsevol cosa amb la foto, amb molt poques limitacions. Pots veure Viquipèdia:Autoritzacions.

Ignasi (discussiócontribucions)

Ok. Ella n'és conscient d'això (li vaig demanar expressament per a penjar-la a l'article)

Alzinous (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Bé, doncs si n'és conscient i t'ha enviat l'autorització només cal que l'enviïs a OTRS. Si l'hi envia ella encara millor.

Ignasi (discussiócontribucions)

Ja ho he enviat a OTRS. Si cal esborrar-la, doncs ja l'esborraran.(I en el correu hi ha tant la imatge en qüestió com la seva autorització a fer-ho.

Pere prlpz (discussiócontribucions)
Ignasi (discussiócontribucions)

fet

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Segons c:File:Muntsa Rius.jpg la imatge es va esborrar al cap d'un mes (el 18 d'abril) per no tenir permís a OTRS. Vas arribar a enviar el permís?

Resposta a «Muntsa»
Davidpar (discussiócontribucions)
Docosong (discussiócontribucions)

Hi tornem amb la mateixa discussió de sempre a Commons. Amb posar-li l'enllaç de la discussió de la plantilla attribution-gencat, crec que quedat tot dit.

Resposta a «Discussió a Commons»

Nou article a Viquipèdia -> Categoria a Commons?

8
Cataleirxs (discussiócontribucions)

Bona tarda. Seguríssim que aquesta consulta ja s'ha fet però no l'he sabut trobar, perdoneu.

He creat un (article nou) i he afegit la plantilla de Commonscat. Quan clico, m'obre Commons però diu que he de crear la pàgina en aquest wiki.

A Commons hi ha almenys 2 imatges que, en l'apartat 'Elements representats en aquest fitxer', estan vinculades amb la pàgina de Wikidata correcta.

Què m'està faltant per fer? Gràcies

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Et falta:

 • Crear una categoria a Commons.
 • Posar en aquesta categoria totes les imatges adients.
 • A Wikidata, posar l'enllaç a aquesta categoria a l'apartat "Altres llocs", posant com a lloc Commons. Alternativament, pots posar el nom de la categoria a la propietat Categoria de Commons (P373).

Les dades estructurades a Commons (l'apartat 'Elements representats en aquest fitxer' i tot això) encara està a les beceroles i crec que no s'aprofita enlloc que es reflecteixi directament a la Viquipèdia.

Cataleirxs (discussiócontribucions)
Alzinous (discussiócontribucions)

Ja posats, la plantilla 'Commonscat' s'ha de posar just a sota del títol de l'última secció de l'article. Salut!

Cataleirxs (discussiócontribucions)

@Alzinous

Llavors, si l'última secció fos la de Referències, hauria d'escriure això?:

== Referències == {{Commonscat}}{{Referències}}{{Autoritat}}

Alzinous (discussiócontribucions)

Sí, amb els salts de línia corresponents.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

Sí, clar.

Sempre havia ficat la plantilla de Refs sota el títol i la de Commonscat a continuació, ho veia més lògic. Ho faré com dius a partir d'ara.

Gràcies.

Alzinous (discussiócontribucions)

Fes proves d'una manera i de l'altra i veuràs la diferència. El resultat és més compacte i estalvies espais en blanc molt lletjos. A més, està especificat així a les pàgines d'ajuda de la VC. Són detalls petits, però està bé tenir-los en compte.

Resposta a «Nou article a Viquipèdia -> Categoria a Commons?»
Leptictidium (discussiócontribucions)

Hola. Tinc un dibuix d'un fòssil que es troba en domini públic a la seva jurisdicció d'origen (Sud-àfrica) des del 2007, però que segons la llei estatunidenca i europea encara estaria cobert per drets d'autor.

1) Quina jurisdicció preval, aquella en la qual es va publicar originalment el dibuix, o la dels servidors de la Viquipèdia? Les lleis estatunidenca i europea poden continuar reconeixent uns drets d'autor que ja s'han extingit a la jurisdicció original?

2) Puc carregar la imatge a Commons?

3) En cas que no, què m'aconselleu fer: carregar-la localment com a imatge no lliure o esperar-me 24 anys i mig perquè els drets d'autor també s'extingeixin als Estats Units i la Unió Europea?

Gràcies.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

1) Fins on sé, a Internet s'ha de complir la legislació del lloc d'on puges el fitxer, del lloc on és el servidor i del lloc des d'on el baixes. Aleshores, tu no el pots pujar des d'Europa i la Fundació no el pot guardar com a imatge lliure en un servidor que és als Estats Units.

2) A Commons es demana que les imatges siguin lliures al lloc d'origen (Sud-àfrica) i als Estats Units (la primera és una decisió de Commons, la segona és una obligació legal). Aleshores, no es pot pujar a Commons.

3) Les nostres polítiques d'imatges locals estan com a mínim desorganitzades i crec que no contemplen aquest cas. Ara bé, si és una imatge amb drets d'autor a la legislació europea l'única excepció seria pel dret de citació, i això s'aplicaria per parlar de la imatge (en un article sobre el dibuixant, per exemple) però no per parlar del fòssil representat a la imatge.

Ara bé, tu recordes el darrer cop que algú va esborrar una imatge carregada localment per no complir les polítiques? Si la recordem és perquè portem molts anys per aquí.

Per cert, suposo que estem parlant d'un dibuix fet a Sud-àfrica entre 1946 i 1951 1971. És això?

Leptictidium (discussiócontribucions)

Sí, fet a Sud-àfrica el 1957.

El que em desconcerta és que jo havia arribat a una conclusió similar a la teva, però tant l'Internet Archive (Estats Units) com Alamy (Regne Unit, que entenc que encara segueix el copyright de la UE) diuen que la imatge es troba en el domini públic.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si és fet o publicat a Sud-àfrica el 1957, el 1996 encara tenia els drets d'autor vigents al país d'origen i van ser restaurats als Estats Units per l'URAA. Com que els Estats Units no apliquen la regla del termini més curt, no deu entrar-hi al domini públic fins als 95 anys de la publicació (2052).

A Europa sí que s'aplica la regla del termini més curt respecte a obres de fora de l'EEE, de manera que podria ser que sí que fos en domini públic a Europa i podria ser que Alamy tingués raó.

El que em sembla el que no tenim és un política per imatges que són en domini públic a Espanya però no als Estats Units. Ara bé, entenc que amb una justificació de fair use (d'acord amb la legislació dels Estats Units) i indicant que és en domini públic a Espanya i a la major part del món es podria intentar carregar localment.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Val la pena provar-ho, així ho faré.

Resposta a «Imatges»