Viquipèdia:La taverna/Multimèdia

Salta a la navegació Salta a la cerca

Sobre aquest tauler

Multimèdia

A la Taverna Multimèdia respondrem els dubtes que tingueu quant a la càrrega i a l'ús de fitxers multimèdia (imatges, sons, vídeos...) en la Viquipèdia i a Wikimedia Commons. També és aquest el lloc més adequat per a parlar sobre legislació i llicències d'imatges. Si necessites ajuda per a corregir, editar o vectoritzar una imatge visita el nostre taller gràfic.

(Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial)

La taverna:
Novetats | Propostes | Ajuda | Multimèdia | Tecnicismes
Jonteemil (discussiócontribucions)

Hello!

Please move these files:

The reason for this is that the MIME (image/gif, image/png etc.) doesn't correspond to the file extensions (.svg and .jpg etc.)

Gràcies!

Paucabot (discussiócontribucions)

Fet!

Resposta a «Renaming of files»

Què fer per a pujar un pdf a wikimedia commons?

7
Ximo Bernà (discussiócontribucions)

He fet una traducció del llibre d'Abdullah Öcalan The Sociology of Freedom i voldria pujar la traducció a la pàgina d'Abdullah Öcalan en la Viquipèdia.

Docosong (discussiócontribucions)

El principal problema que hi ha és que l'autor del llibre (Abdullah Öcalan) està subjecte als drets d'autor. Per tant, si la traducció no té els permisos pertinents també tindrà els mateixos problemes legals. Per altra banda, Wikimedia Commons no recomana carregar fitxers multimèdia amb marques d'aigua: File:Sociologia de la Llibertat.pdf. Malauradament, serà marcat per esborrar ràpidament.

Ximo Bernà (discussiócontribucions)

Però aleshores els llibres que hi ha en Wikimedia Commons d'Abdullah Öcalan en anglès i castellà quin permís de l'autor tenen si ell està en confinament en Turquia?

Docosong (discussiócontribucions)
Ximo Bernà (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

A veure:

  • El llibre que enllaces no és a Commons.
  • La llicència que té és no comercial, com diu en Docosong, i per tant no es pot pujar a Commons perquè les coses que es pugen a Commons han d'admetre qualsevol ús. Pots veure que c:File:Sociologia de la Llibertat.pdf ja està marcat per destrucció ràpida per aquest motiu.
  • Pujar un pdf amb un text no entra en general dins de l'abast de Commons. Pots veure a :c:Commons:Project_scope#PDF_and_DjVu_formats que un pdf només s'admet si aporta alguna cosa més que el text, i diria que clarament un text amb una marca d'aigua no aporta res més. Seria diferent pujar una edició històrica escanejada.
  • Posar una marca d'aigua és contrari a l'objectiu dels projectes lliures. Pots veure c:Commons:Watermarks.
  • Diria que el lloc on pujar una traducció d'un llibre seria Viquitexts, i que la manera normal de pujar-la seria com a text wiki, no com a pdf.

O sigui, aquest llibre no es pot pujar als projectes Wikimedia perquè no té una llicència lliure, i si mai fas la traducció d'un altre llibre que sigui lliure segurament es podrà pujar però no així. Ara bé, potser a ocalanbooks.com estan interessats en penjar la traducció, tot i que m'imagino que la marca d'aigua no els farà cap gràcia.

Ximo Bernà (discussiócontribucions)

Val!

Resposta a «Què fer per a pujar un pdf a wikimedia commons?»

Pujar imatge d'un altre autor (amb el seu permís)

3
Resum per Paucabot
J bullanga (discussiócontribucions)

Bon dia,

Un amic m'ha deixat (per escrit) pujar fotografies que va fer d'una prova ciclista professional celebrada a França. Hi ha cap protocol concret?

Gràcies!

Pere prlpz (discussiócontribucions)

És millor que la pugi ell, però si no el més semblant a un protocol és c:Commons:Volunteer_Response_Team#Licensing_images:_when_do_I_contact_VRT?

Per altra banda, compte que t'ha d'haver donat permís per publicar la imatge amb una llicència lliure, o sigui, que qualsevol faci servir la imatge per qualsevol finalitat, fins i tot comercial, amb molt poques restriccions. Si només t'ha donat permís per fer-la servir a la Viquipèdia, no és suficient.

J bullanga (discussiócontribucions)

D'acord,gràcies. L'hi comento i aviam si la puja.

Resposta a «Pujar imatge d'un altre autor (amb el seu permís)»
Doomuu (discussiócontribucions)

Bon dia. M'agradaria incloure una foto que apareix a la viquipèdia japonesa (imatge) per a l'article Anime.

L'autor de la foto és un usuari japonès i la foto en qüestió és part d'un monument que hi ha en una estació de Tòquio. Llegint la llicència, entenc que no hi hauria problema en fer-la servir, però al no ser usuari expert no tinc permisos per penjar-la.

Em podríeu donar un cop de mà, si us plau? Gràcies! :)

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si fos un monument situat permanentment a l'exterior, no hi hauria problema per penjar-la a Commons. Ara bé, si és a l'interior de l'estació, al Japó el dret de citació no inclou els interiors públics i la imatge no es lliure i no es pot pujar a Commons (per això la deuen haver carregat localment a la Viquipèdia en japonès).

Aquí es dubtós si es podria penjar localment. Potser es podria però per parlar del monument.

Doomuu (discussiócontribucions)

Pel que sembla, segons la llicència establerta en la pàgina de la fotografia, el monument és un monument permanent situat a l'exterior de l'estació (aquest blog explica amb detall on es troben els monuments).

De tota manera, hi ha un advertiment de no penjar la foto a Commons, encara que és considerada fair use.

La intenció de fer servir aquesta foto a l'article era per mostrar una imatge/fotograma de la sèrie original de 1963 d'Astro Boy com a història de l'animació japonesa.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

M'ho hem mirat millor: c:Commons:Copyright_rules_by_territory/Japan#Freedom_of_panorama. El problema aquí és que la llibertat de panorama al Japó és només per edificis, no per a obres artístiques. Aleshores aquesta imatge no es pot pujar a Commons.

De fet, abans m'havia sorprès no trobar-ne cap imatge a Commons, però és perquè no hi pot ser.

Doomuu (discussiócontribucions)

Moltes gràcies per l'ajuda! :)

Resposta a «Fotografia de monument»
Aniol (discussiócontribucions)

Hola a tothom. Fa uns dies vaig pujar unes quantes fotografies de bolets que havia descobert pel bosc. No sóc expert en identificar-los tot i que alguns sí que sé que més o menys què són. El fet és que les fotos les he pujat a Wikimedia Commons sense indicar cap categoria ni la varietat, i potser hi ha algú expert que s'hi vol dedicar a identificar-los perquè siguin més localitzables les fotos. Us deixo aquí els enllaços a cada una:

- https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bolet_DSC_0501.jpg

- https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bolet_DSC_0496.jpg

- https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bolet_DSC_0494.jpg

- https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bolet_DSC_0270.jpg

- https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bolet_DSC_0268.jpg

- https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bolet_DSC_0267.jpg

- https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bolet_DSC_0266.jpg

- https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bolet_DSC_0037.jpg

- https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bolet_DSC_0034.jpg

- https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bolet_DSC_0025.jpg

- https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bolet_DSC_0018.jpg

- https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bolet_DSC_0017.jpg

- https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bolet_DSC_0016.jpg


Gràcies!

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Les has carregat a la c:category:Boletus, que és la categoria per bolets del gènere Boletus, que no són tots els bolets que existeixen ni molt menys. Si és perquè n'has identificat el gènere és correcte. Si no, valdria més posar-los a una categoria de bolets no identificats com ara c:Category:Unidentified fungi in Spain, o una subcategoria de bolets no identificats de Catalunya. Tot i això, no sembla que hi hagi ningú dedicat expressament a buidar aquesta categoria, veient que les meves fotos de bolets navarresos estan sense identificar des de fa tres anys, tot i que en el meu cas hi pot ajudar que a Commons no hi ha una necessitat urgent de categoritzar fotografies dolentes d'organismes comuns.

Resposta a «Categories de fotos de bolets»
Josu PV (discussiócontribucions)

He utilitzat a un article uns esquemes que hi ha a l'article en castellà, son prou clars i visuals. 1 2 3 Estan en castellà, i estaria genial tindre'ls en català al nostre article, però no se com es fa ni crec tindre els mitjans per fer-ho, així que agrairia infinitament que algú em donara un cop de ma

Josu PV (discussiócontribucions)

També aquest diagrama, en anglés

Robertgarrigos (discussiócontribucions)
Josu PV (discussiócontribucions)

Infinites gràcies! En ambdós casos fa referència al dia sideri mitjà, sols que l'anglès no ho especifica, imagine que en la traducció al castellà ho hauran posat per evitar confusió, així que jo faria el mateix.

Resposta a «Traducció d'imatges»
Jan Verdaguer (discussiócontribucions)

hola {{u|Pau Colominas}}

Amadalvarez (discussiócontribucions)

Benvingut @Jan Verdaguer.

Dedueixo que estàs mirant de contactar amb el @Pau Colominas, perquè ho has intentat arreu.

El camí més directe és que vagis a la seva pàgina de discussió: Usuari Discussió:Pau Colominas, obris un nou tema/secció, i li escriguis.

Ell et respondrà en quan ho vegi.

Els missatges aquí, a la Taverna, són oberts a tothom i s'acostumen a fer servir quan no t'adreces a ningú en concret, sinó que demanes ajuda o proposes alguna cosa a la comunitat.

Salut !

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Hola Jan! Et contacto a la teva pàgina de discussió.

Gràcies Amador, estic fent un taller just ara :)

Jan Verdaguer (discussiócontribucions)

una pregunta, que vol dir quan vas al historial i et diu (+743) per exepmple, o (-48)

FranSisPac (discussiócontribucions)

@Jan Verdaguer: el nombre de caràcters, de més o de menys, que té l'article emmagatzemat com a resultat d'aquesta edició.

FranSisPac (discussiócontribucions)

Benvolgut @Jan Verdaguer (c.c. @Pau Colominas): ahir t'anava a proporcionar l'enllaç a la pàgina "Ajuda:Historial de la pàgina", però vaig detectar que, precisament, la informació que demanaves no hi era per raons que se m'escapen. Gràcies a la teva pregunta he corregit la mancança a partir de la versió anglesa. Si la consultes ara, hi veuràs alguns detalls del tema que et preocupava (punts 10 i 11, en aquest moment, de la secció "Utilització de la pàgina d'historial"). Cordialment,

P.S.: Acostumo a demanar a aquells interlocutors que no tenen creada la pàgina d'usuari, i el seu nom apareix enllaçat en vermell, que la creïn, ni que sigui amb un contingut mínim, per evitar la sensació d'estar parlant "al buit". "Viquipèdia:Pàgina d'usuari", i veure'n algunes de les existents", et pot servir. Gràcies.

Resposta a «hola»
Lohen11 (discussiócontribucions)
Yuanga (discussiócontribucions)

Jo en penjo de domini públic.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si és en domini públic, és lliure del tot i es pot penjar a Commons.

Amb les imatges en domini públic l'únic problema pot venir de que a Commons es posi en dubte que realment són en domini públic, però amb la foto que enllaces no sembla probable que passi.

Resposta a «Domini públic»
Edithsme (discussiócontribucions)

Bona tarda a tots, tinc una consulta. Ja he acabat de restaurar les Fotografies de Lluís Marià Vidal i Carreras de la categoria: Fotografies a Memòria Digital de Catalunya, però ara en fer les d'en Jeroni Castelló i Elias, em trobo que moltes de les que té, són còpies idèntiques (potser amb diferent format i descripció, però amb imatges iguals). Per exemple:

File:Altar i retaule gòtic de l'església de Nostra Senyora de Jesús.jpeg

File:Part inferior del retaule de l'Església de Jesús a Eivissa.jpeg

Com veureu són idèntiques, i he pensat que restaurar-les totes seria una pèrdua de temps, així doncs, he optat per restaurar una de cada sèrie i afegir les altres no restaurades a la seva galeria amb un peu que posa "Imatge consemblant"

Exemple: File:Cases d'Eivissa amb la muralla al fons.jpeg

És correcte fer-ho així?

Agraïda

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Diria que està bé i que precisament el camp d'altres versions és per això.

I d'acord que no té gaire interès restaurar-les totes. Donat que una versió és una foto sola i l'altra és una estereoscòpia només hi trobaria interès a restaurar les dues si hi hagués gaire gent fent servir les estereoscòpies per veure-les en relleu, però de moment deuen ser molt pocs els que ho fan i crec que s'aprofita més la feina restaurant fotos diferents.

Ara bé, com que som voluntaris restaura el que et vingui de gust, que tu manes del que fas amb el teu temps.

Edithsme (discussiócontribucions)

Ok. Així ho faré, doncs, i gràcies com sempre.

Resposta a «Dubte»

El cercador ha posat una foto equivocada

9
DearMir (discussiócontribucions)

Veig que google ha posat una foto que no és la foto que es veu en obrir l'article. He començat a reclamar a google i l'imprès que haig d'omplir per a fer-ho comença preguntant-me coses com si sóc legalment responsable per la persona de la biografia. He girat cua i he sortit d'allí. ¿És Vikipèdia la entitat que ha de reclamar? ¿Algú té experiència en un cas així?

Alzinous (discussiócontribucions)

A quin article et refereixes?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

@DearMir Si el que vols dir és que quan cerques Àlvar Maduell al Google et mostra un requadre amb una foto del personatge i el principi del text de la Viquipèdia, i la foto no és la mateixa de l'article, aleshores diria que no té per què ser-ho. El Google no està mostrant l'article, sinó fent un resum de collita pròpia amb la foto que li sembla millor (que crec que és la primera de la cerca quan busques imatges d'Àlvar Maduell), el text que treu d'on li sembla (la Viquipèdia) i un parell de dades que deuen haver sortit d'altres fonts (la data de naixement i el llibre publicat).

Per altra banda, compte que la imatge File:Presentació llibre.jpg que il·lustra l'article i que deus haver fet tu (l'has pujada a Commons com a treball propi), és probable que a Commons es pensin que és una versió retallada de la imatge que surt a http://www.santquirzevalles.cat/DetallNoticia/_CR1bHNtBU9DLTRiyiCrCY2K4-_h2t-l-tN9bgxWNvSo . Tot i que com a fotògraf tens el dret a publicar-la a tants llocs com vulguis, caldria que enviessis una autorització perquè si no a Commons es pensaran que l'has copiada del web de l'Ajuntament i l'esborraran. Que la foto tingui aspecte de captura de pantalla no hi ajuda gaire. Pots veure Viquipèdia:Autoritzacions.

DearMir (discussiócontribucions)

Bueno, Pere pripz, sí que vaig fer una captura de pantalla de la foto pujada pel fotógraf perquè la plantilla per fotos tenia un espai per a posar les paraules que havia posat el fotògraf: el nom de la persona retratada i el nom del fotògraf (Xavi Josa). Vaig tallar això de la foto original i vaig tornar a posar-lo en l'espai de la plantilla. Al final Vikipèdia no va utilitzar cap peu perquè van posar la foto en la plantilla de biografies. Podria jo eliminar la segunda foto i posar la primera (amb unes paraules petites, il.ligibles) però ara sé que posar el nom del fotògraf seria manca de neutralitat; seria promocional. Espero que podrien dejar tot tal com és.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Diria que falta:

  • Que el fotògraf enviï l'autorització per publicar la foto a Commons amb una llicència lliure.
  • Posar a Commons l'autor on ara diu "treball propi" teu (a menys que tu siguis el fotògraf).

Fet això, s'hauria de demanar l'esborrat o la fusió de la foto que està carregada dos cops.

DearMir (discussiócontribucions)

Entesos. Gràcies per aquests consells!!!! Ara contactaré amb el fotògraf. Per cert, al bon principi, fa uns mesos, vaig contactar l'Ajuntament de Sant Quirze del Vallès i el fotògraf. Tots dos van dir "És clar que pots utilitzar la foto." L'Ajuntament va afegir "sempre amb el permis del fotògraf." Per aixó és el fotògraf que farà el que suggereixes.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

El problema amb "És clar que pots utilitzar la foto" és que no està clar si vol dir "És clar que tu (DearMir) pots utilitzar la foto per penjar-la a la Viquipèdia" o si vol dir "És clar que qualsevol pot utilitzar la foto per qualsevol ús, incloent els usos comercials i fer-ne obres derivades". El primer és insuficient perquè per publicar una foto amb una llicència lliure cal el segon.

DearMir (discussiócontribucions)

Es que el fotògraf mateix va pujar la foto mitjançant la licència més comun de Vikipèdia, aquell CC BY-SA no sé què.GRÀCIES per la informació sobre com funciona google amb fotos. Potser intento arreglar-lo amb google.

Resposta a «El cercador ha posat una foto equivocada»