Viquipèdia:La taverna/Novetats/Arxius/2011/04

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Velocitat de creuer[modifica]

Ara que avança implacable la creació de pobles de França, seria bo -qui ho sàpiga fer- que s'actualitzés el nombre d'articles d'altres llengües a "progrés" al Portal--Pallares (disc.) 11:45, 1 abr 2011 (CEST)[respon]

Atenció, als partidaris del mot estrel·la[modifica]

ATENCIÓ, partidaris del mot estrel·la, i altres persones que ho dieu o ho enteneu: us podeu posicionar a la polèmica sobre aquets mot i altres dirivats a la plana de discussió de Adjectius i gentilicis per a objectes astronòmics, a la plana de discussió: Discussió:Adjectius i gentilicis per a objectes astronòmics?Aries (disc.) 22:00, 1 abr 2011 (CEST)[respon]

Podeu contestar la polèmica, si us plau? Aries (disc.) 22:07, 1 abr 2011 (CEST)[respon]

El 10è aniversari s'ha notat.[modifica]

  • Augment en nombre de pàgines servides: S'han servit 765.000 pàgines [1] cada dia de mitjana. Aixó és un 70% d'augment respecte del mateix mes de l'any anterior. L'augment interanual més gran, de llarg, del que havíem tingut mai.
  • El nombre d'usuaris actius a 2 d'abril és de 1.755[2] respecte de 1.582[3] el mateix dia de l'any passat el que representa un augment interanual del 10,9%. Més baix que els nostres objectius però dels més alts dels últims mesos.
  • Pel que fa al nombre d'articles en tenim un 34,6% més que l'any passat (de 235.405 a 316.755).

--Gomà (disc.) 10:13, 2 abr 2011 (CEST)[respon]

i més que es noti, moltes de les accions endegades són a mig termini--barcelona (disc.) 18:35, 2 abr 2011 (CEST)[respon]

Resum d'activitats de l'Associació Amical Viquipèdia del mes de març.[modifica]

Aquest mes ha estat molt intens en acumular-se els actes organitzats entorn a la celebració del 10è aniversari i les activitats habituals. El ressò que ha tingut tot plegat en els mitjans de comunicació catalans ha estat extraordinari. Segurament ha contribuït a l'augment de pàgines llegides de la Viquipèdia en català en un 70% respecte del mateix mes de l'any passat. Moltes activitats han estat adreçades a augmentar el nombre de editors a la Viquipèdia. En aquest aspecte s'han aconseguit resultats però per davall dels objectius que ens havíem marcat. A hores d'ara el nombre d'editors actius de la Viquipèdia en català és un 10% més gran del l'any passat en aquestes dates.

Cursos i jornades[modifica]

  • Viquifabricació. Els dies 2 i 10 de març es varen fer cursets d'edició a la Viquipèdia a la Universitat Jaume I de Castelló. Gomà i Pacopac. Com a resultat s'han inscrit 10 alumnes en català i 94 alumnes en espanyol.
  • Viquibalear. S'ha acabat l'edició 2011. S'han traslladat 136 articles a la viquipèdia. L'acte de lliurament de premis es va fer el 29 de marc a l'Institut Ramon Llull de Palma. En la posterior reunió amb la Direcció General d'innovació pedagògica es va comentar que estan molt satisfets de l'experiència i que programaran la propera edició. Paucabot, Antoni Salvà, Barcelona, Tomeu87.
  • 17 de març. Xerrada-debat: 10 anys de la Viquipèdia. Aula Magna de la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona. Arnaugir i Castor.
  • 17 de març Taller d'edició de la Viquipèdia. Vilanova i la Geltrú. Pallares i Kippelboy.
  • 18 de març. Curset d'edició a la Viquipèdia a la Universitat d'Andorra. Góngora.
  • 18 de març. Curset d'edició de la Viquipèdia al telecentre de Berga. Toniher.
  • 19 de març. Curs d'introducció a la Viquipèdia i sessió d'edició assistida al Citilab de Cornellà de Llobregat. CECBLL Esther i SMP.
  • 19 de març. Edició assistida a la Viquipèdia. Escola Mata de Jonc de Palma. Paucabot.
  • 19 de març. Edició assistida a la Viquipèdia. Salesians de Ciutadella. Ciutadella de Menorca. Agdo.
  • 21 de març. Presentació de la Viquipèdia i curset per a editar. IES Betxí. Coet.
  • 27 de març. Curset d'edició de la Viquipèdia. Societat Coral el Micalet. València. Gomà.

Jornades temàtiques[modifica]

Aquest mes, coincidint amb el 10è aniversari de la Viquipèdia en català, hem organitzat 6 jornades temàtiques.

Recerca.

El 15 de març al Universitat Oberta de Catalunya es va fer la Taula rodona sobre recerca i Viquipèdia. Es varen presentar resultats de diversos projectes de recerca entorn a la Viquipèdia, es va explicar el paper del comitè de recerca de la WMF i es va proposar una línia de col·laboració entre la Universitat, la Viquipèdia i la associació Amical Viquipèdia per ajudar a tirar endavant el pla estratègic. Lilaroja, Dvdgmz, Eaibar i Gomà. EL 21 de març es va fer la Presentació de la recerca en Viquipèdia a la Universitat Politècnica de València. Lilaroja. Tenim moltes esperançàs dels fruits que pot donar les aliances que es varen plantejar. Anirem informant dels resultats que surtin.

Educació.

El divendres 18 es va fer la jornada "Viquipèdia i Educació" a la Casa Golferichs de Barcelona. Al matí es va tractar primaria, secundaria i batxillerat amb diverses experiències: Viquibalear, Viquiescoles, Experimenta_wiki, EduWiki, Viquiprojectes Jocs Olímpics (2008) i Astronomia (2009) i Viquilletra.

A la tarde es va tractar el tema de la Viquipèdia a la Universitat: Viquifabricació UPC, Wiki Realidad Virtual - GMM UOC , GRF wiki UOC, i Viquiprojectes (ILV i Tipografia) a les assignatures de disseny - GMM UOC , Viquiprojecte:Telecomunicacions audiovisuals EUETIT i ETSETB- UPC

Llengües minoritaries/minoritzades.

El dissabte 19 varem fer a Perpinyà la jornada de treball sobre llengües minoritzades i la Viquipèdia. És un pas mñes per posar en marxa un grup de treball per ajudar-nos mútuament. Varen assistir viquipedistes en occità, aragonès, esperanto, hebreu, llengües ameríndies, català, portuguès, eusquera i romanes així com gent dels projectes mozilla i de apertium. Es varen plantejar diverses línies de col·laboració i es varen intercanviar experiències i idees. En d'altres ampliar l'amical-bot i integrar-lo amb l'apertium per fer-lo accessible a aquestes llengües i re alimentar l'apertium amb textos revisats per que el sistema millori contínuament. EL bot de creacio d'articles a partir de dades estadístiques s'ha redissenyat perquè s'adapti a aquestes llengües. Ja s'han fet proves en eusquera i els resultats tenen molt bona pinta. També es va planteja de continuar el treball a WIkimania 2011 i fer una part de la sessió en esperanto previ un curs online de tots els assistents. Pot ser una experiència molt enriquidora. Capsot

Concurs de fotografia a l'Alguer.

S'ha acabat el concurs amb el lliurament de premis. Han participat 21 concursants i han presentat 200 fotografies. Gus.dan

Museus. Glamwiki Barcelona.

El 21 de març es va fer al museu Picassó la jornada GlamWiki Barcelona 2011. Kippelboy. Hem d'agrair a Liam Wyatt la seva presència. La jornada va ser tot un èxit. Tant per la participació (més de 150 persones), com pels resultats. De moment ja hi ha en marxa:

  • Museu Picasso: projecte de col·laboració a mig termini (els hi hem passat una bateria d'idees)
  • Museu Marítim: feta visita de cortesia (estan pensant en si fer un backstage pass o algun tipus de premi per articles o similar)
  • Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú: Començant a gestionar un projecte (ho farem a l'estiu) sobre el món del ferrocarril
  • Museus de Lleida: Farem una minitrobada en privat Miniglamwiki per als museus de lleida
  • MACBA: Projecte més a curt termini: Desenvolupament col·laboratiu d'un article concret.
Jornada d'acostament ciutadà a la Viquipèdia.

El 19 de març al local dels castellers de Barcelona es va fer la gran festa d'acostament ciutadà a la Viquipèdia. Es va muntar una exposició amb 10 cartells sobre la viquipèdia i es va atendre al públic oferint col·laborar a escriure, hi va haver pastís i diverses activitats, molta afluència de gent, els mitjans de comunicació en varen molt de fer ressò. Toniher, Lluis_tgn, KRLS, Mezod, Davidpar, Kippelboy, Baggio, Eilas beginning, Amadalvarez, Barcelona, Enric i molts més.

Mitjans de comunicació[modifica]

S'han enviat notes de premsa anunciant el 10è aniversari de la Viquipèdia en català i dels diferents actes que s'han anat desenvolupant. També s'ha difós el lliurament de premis de Viquibalear i la presentació a Palma del llibre Viquipèdia descobrir, utilitzar, contribuir. Això ha generat una gran repercussió als mitjans de comunicació. Un petit resum:

3cat24.cat - La Viquipèdia celebra 10 anys entre les 15 edicions amb més articles del món (19/3/2011), 3cat24.cat - Deu anys de viquiconeixement (vídeo) (19/3/2011), 3cat24.cat - Els autors de la Viquipèdia ensenyen com l'escriuen per celebrar el desè aniversari de l'edició catalana (1) (i 2) (19/3/2011), Agència Catalana de Notícies - La Viquipèdia en català fa deu anys i ho celebra amb una festa oberta a tothom (10/3/2011), Avui - La Viquipèdia en català fa deu anys i ho celebra amb una festa oberta a tothom (10/3/2011), El Punt - La Viquipèdia en català fa deu anys i ho celebra amb una festa oberta a tothom (10/3/2011), Empordà.info - La Viquipèdia celebra el seu 10è aniversari amb una festa (10/3/2011), Regió7 - La Viquipèdia celebra el seu 10è aniversari amb una festa (10/3/2011), directe!cat - La Viquipèdia en català vol celebrar el desè aniversari amb el rècord de 2.000 editors en un dia (10/3/2011), Reus Directe - La Viquipèdia en català fa deu anys i ho celebra amb una festa oberta a tothom (10/3/2011), Nació Digital - 10 anys de Viquipèdia (10/3/2011), Reus Directe - La Viquipèdia en català fa deu anys i ho celebra amb una festa oberta a tothom (10/3/2011), Som.cat - La Viquipèdia en català fa deu anys i ho celebra amb una festa oberta a tothom (10/3/2011), Alguer.cat - Alguer a la Wikipèdia: 200 fotografies originals (16/3/2011), Alguer Digital Premis del concurs de fotografia digital “L’Alguer a la Viquipèdia” (21/3/2011), Ara - Deu anys de Viquipèdia: de l'àbac a 312.569 articles més (versió en paper), Ara - La Viquipèdia en català fa 10 anys (9/3/2011), ButlleTIC - La Viquipèdia celebra els seus 10 anys, Comunicació 21 - Viquipèdia vol reunir 2.000 editors per celebrar els 10 anys (14/3/2011), Diari de Balears - Una dècada de Viquipèdia (16/3/2011), Diari de Girona - La Viquipèdia en català, deu anys editant amb la «ç» (versió en paper) (16/3/2011), El Punt - Projecte Viquipèdia (18/3/2011), El Singular Digital - Gomà: "La viquipèdia no és fiable i és bo que la gent ho sàpiga", Espai Internet (TV3) - Feliç aniversari, Viquipèdia! (13/3/2011), Garraf Digital - Viquipèdia en català celebra els 10 anys aquest dijous a l’espai Neàpolis Cowork, IB3 Ràdio - 10 anys de la Viquipèdia a “Tassa i mitja” (20/3/2011), Info K - Deu anys de Viquipèdia (18/3/2011), La Veu de Mallorca - Viquipèdia organitza un seguit d'activitats per celebrar el desè aniversari (14/3/2011), Ona Mallorca - Mallorca en Xarxa (19/3/2011), Racó Català - La Viquipèdia en català celebra els seus 10 anys amb una festa 14/3/2011), Ràdio Catalunya - L'Alguer: Concurs fotogràfic per a Wikipèdia (13/3/2011), Som.cat - Aquesta tarda a El Cop d'Estat hem parlat amb en Joan Ramon Gomà (16/3/2011), Tribuna.cat - La Viquipèdia: deu anys d'enciclopèdia en català, VilaWeb - Desè aniversari de la Viquipèdia (16/3/2011), VilaWeb - La Viquipèdia celebra deu anys d'articles (19/3/2011), VilaWeb Castelló de la Plana- Avui, al Casal d'Acció Cultural, xerrada sobre "Deu anys de Viquipèdia en català" (9/3/2011), VilaWeb Catalunya Nord - A G del Casal Jaume Primer, i Viquipèdia catalana (19/3/2011), La veu de Mallorca Viquipèdia Descobrir utilitzar contribuir (29/03/2011).

Relació amb entitats[modifica]

  • Política Lingüística de Catalunya.
  • Política Lingüística de Les Illes.
  • Síndic de la Vall D'Aran
  • Tinent d'alcalde de Perpinyà
  • Autoritats de L'Alguer.
  • Departament de publicacions UPC.

Altres[modifica]

  • Presentació llibre "Viquipèdia". Conjuntament amb el lliurament del premi Viquibalear es va fer l'acte públic de presentació d'aquest llibre a Mallorca. El departament de política lingüística del Govern Balear va anunciar la distribució dels 150 exemplars que ens havia comprat entre els centres educatius de Les Illes. Paucabot i Usuari:Gomà
  • Per tal de poder-los fer servir en els actes del 10è aniversari hem desenvolupat 10 cartells explicatius dels diversos àmbits de la viquipèdia en conjunt formen una exposició que es podrà fer servir en diferents formats i marcs. També hem fet 2 roll-ups que aniran molt bé per emmarcar els actes que es facin entorn a la Viquipèdia. Si algú els necessita no dubteu a demanar-los. Estan a la disposició de tothom tan sis ou membres de la associació com si no. Mafoso, Barcelona. Per demanar els plafons si els voleu fer servir, adreceu-vos a Amical-gestio1
  • Wikilovesmonumens. Un equip entusiasta s'ha posat a treballar de valent en aquesta iniciativa. De moment s'han aconseguit les llistes de monuments de les autoritats dels diferents països i s'estan completant a la Viquièdia. La Associació ha comprat el domini wikilovesmonuments.cat per tal de integrar-lo amb la xarxa de web a nivell europeu. Hem començat contactes per aconseguir espònsors pels premis i per involucar-hi diferents entitats. Seguirem informant. Vriullop podeu veure la llista de participants aquí: Participants.
  • Volem agrair especialment a Millars de WMES i a Acció Cultural del País Valencià perquè els dies 10 i 15 de març varen fer als Casals Jaume I de Castelló i de Vila-real respectivament una Presentació de la Viquipèdia i els altres projectes germans. L'associació Amical Viquipèdia els va enviar material consistent fonamentalment en fulletons "Benvinguts a la Viquipèdia". Acció cultural del País Valencià va facilitar els seus locals i Millars va fer les presentacions. Esperem que sigui un bon exemple de col·laboració pel futur.

--Gomà (disc.) 19:43, 5 abr 2011 (CEST)[respon]

Un mes rodó! --Lluis_tgn (disc.) 23:21, 5 abr 2011 (CEST)[respon]
De rés. En veritat som tots al mateix vaixell, encara que de vegades cadascú mire cap a un costat de la nau, però anem junts. Tant de bó puguem treballar junts en més coses. Felicitar-vos per la molta feina feta. --Millars (disc.) 23:32, 5 abr 2011 (CEST)[respon]

Notícies del Viquiprojecte:Mamífers[modifica]

Estimats companys:

El Viquiprojecte:Mamífers té el plaer de comunicar-vos que, amb la creació de l'article "gat pescador", ja tenim un article sobre totes i cadascuna de les espècies vivents de carnívors. Som la segona viquipèdia (després de l'anglesa) en assolir aquesta fita i ara només ens falten tres dels disset ordres de mamífers per completar.

L'objectiu del Viquiprojecte és convertir la nostra Viquipèdia en l'edició lingüística amb més informació sobre els mamífers, per davant fins i tot de les viquipèdies més grans. Si voleu ajudar-nos, podeu accedir a la pàgina del Viquiprojecte o demanar ajut a qualsevol dels que hi participem. Estarem encantats d'acollir-vos-hi! – Leptictidium; what else? 22:44, 5 abr 2011 (CEST)[respon]

Felicitats i ànims! --Mezod (disc.) 03:45, 6 abr 2011 (CEST)[respon]
L'enhorabona, Leptictidium i equip! :-) --Judesba (digues...) 11:52, 6 abr 2011 (CEST)[respon]
Felicitats per l'èxit i per la vostra constància, no ha de ser gens fàcil. Aconseguirem ser una referència. Endavant! --Arnaugir 11:55, 6 abr 2011 (CEST)[respon]
Moltes felicitats. Realment una gran feina. (Per cert, Leptictidium, tinc feina pendent amb tu, el cens. Quan pugui m'hi poso, espero que aviat!) --Jo ++ 19:34, 6 abr 2011 (CEST)[respon]
Moltes felicitats i moltes gracies per questes animalades que feu.--Gomà (disc.) 08:21, 7 abr 2011 (CEST)[respon]
enhorabona!--barcelona (disc.) 09:37, 8 abr 2011 (CEST)[respon]

El govern xinès impedeix que el coneixement arribi a la Xina[modifica]

Aquesta tarda, després d'haver baixat del bus escolar i d'haver-me menjat un bon entrepà de formatge fresc de ma mare, m'he connectat a la Viquipèdia en xinès, amb l'ajuda del traductor de Google. Ho he fet per a veure què opinaven sobre el ràpid progrés de la Viquipèdia en català, pel que fa en nombre d'articles. Però l'últim missatge que he trobat a la seva Taverna ha estat aquest:

今早不幸发现维基媒体网站再次全部被封,这是政府最近一系列收紧互联网控制的迹象之一。我们没有任何解决办法,只能再观察了!—Mountain (留言) 2011年4月5日 (二) 03:25 (UTC)

Aquest missatge, de l'usuari Mountain, vol dir això, més o menys:

Per desgràcia, aquest matí es troben tots els llocs [webs] de Wikimedia tancats de nou, es tracta de les recents senyals d'un enduriment del control d'Internet. No tenim cap solució, només es pot observar! Firmat: Mountain, 5 d'abril del 2011

Ara, celebrarem molt la superació de la Viquipèdia en xinès, però la realitat és aquesta. No cal oblidar que el xinès és l'idioma més parlat al món i, segurament, d'aquí uns anys —tan debò siguin pocs— la Viquipèdia en xinès ens superarà. --Davidpar (disc.) 21:12, 7 abr 2011 (CEST)[respon]

Malparits. – Leptictidium; what else? 09:58, 8 abr 2011 (CEST)[respon]
No, Devidpar, la Viquipedia en xinès superarà l'anglesa, és inevitable. Mentre solidaritat amb els xinesos.--Lliura (disc.) 10:43, 9 abr 2011 (CEST)[respon]
Efectivament, el qualificatiu més encertat és malparits.
Lo de superar en nombre d'articles a la Viquipèdia en xinès jo no ho veig tan clar.
Si això passés proposo d'escriure dues cartes. Una de solidaritat amb els viquipedistes en xinés. I un altra adreçada al president del govern de la Xina dient-li el que ha passat i expressant que els catalans estem al costat del poble xinés i que deplorem el comportament del seu govern. Que no podem celebrar el creixement del nostre projecte perquè ens entristeix de veure que un poble que té tantes coses en comú amb el poble català pel que fa a esperit de treball i superació, s'hagi de veure avergonyit davant del món per culpa del seu govern.
--Gomà (disc.) 11:35, 9 abr 2011 (CEST)[respon]
No hem descobert Amèrica. Tots sabem que a la República Popular Xina no hi ha llibertat, el no accedir a la Viquipèdia és el menor dels mals allí, sobre tot al costat de les violacions dels drets humans que comet el seu govern. Quan eixe país tinga accés lliure a internet, la viquipèdia e xinés segur que pasarà a ser de les primeres viquipèdies en quant a nombre d'articles i això serà bó per a tots. Així i tot, recordar que la viquipèdia en xinés no és la viquipèdia de la República Popular Xina, hi ha molts parlants de xinés a altres països, com la República Xina (Taiwan). Si algú vol escriure al govern de la Xina pot fer-ho, però no és feina de la viquipèdia ni hauria d'escriure's en nom d'un projecte de la WMF. Millor deixar la política de banda. Salutacions. --Millars (disc.) 13:34, 9 abr 2011 (CEST)[respon]
Em sembla molt bona la idea d'en Gomà. Nosaltres parlem del projecte de la Viquipèdia i en aquest marc podem perfectament enviar algunes reflexions tant frapants com aquestes. Les llibertats individuals i col·lectives de la ciutadania de la Xina popular no es veuran pas aquest segle.--Galazan (disc.) 15:56, 9 abr 2011 (CEST)[respon]
La WMF ja està fent política (afortunadament) pel fet de no censurar la Viquipèdia com voldria el govern xinès. Difícilment podem parlar en nom del projecte, però sí que podem parlar (individual o col·lectivament) en nom propi.
D'altra banda, si algú vol col·laborar fent allò que aquí sabem fer, pot traduir en:Blocking of Wikipedia by the People's Republic of China (o fer-lo nou) o ampliar Viquipèdia en xinès. Una notícia quan s'escaigui a l'apartat d'actualitat de la portada també seria útil.--Pere prlpz (disc.) 19:28, 9 abr 2011 (CEST)[respon]
Sí que podem parlar en nom del projecte si és una carta consensuada dis del projecte i prenem la decisió de fer-ho seguint les normes del projecte. Pel que fa a la WMF pot, vol i, ha de fer política en allò que serveix per promocionar els projectes en Jimbo ja va estar parlant amb el govern xinès per intentar arreglar la situació i no se'n va acabar de sortir. Si voleu faig una proposta. Però caldrà una marató per fer realitat el pas. --Gomà (disc.) 20:58, 9 abr 2011 (CEST)[respon]
Xina és per desgracia una de les dictadures més terribles que ha conegut mai l'humanitat i també és un gegant amb els peus de fang. --Cameta (disc.) 20:46, 10 abr 2011 (CEST)[respon]

Categorització de jueus[modifica]

Bones. M'he topat amb diverses subcategories de jueus creades recentment per Pitxiquin. Recordo que hi ha un debat obert al respecte, ja que la política vigent diu clarament que les persones es classifiquen pel seu origen i per la seva activitat, descartant així la seva confessió religiosa (i, en el cas dels jueus, també la seva ètnia i/o la religió o l'origen dels seus avantpassats). Això tergiversa l'esperit neutral de la Viquipèdia, també, segons el meu punt de vista. M'agradaria tancar aquest tema ja, atès que a dia d'avui hi ha tres categories (jueus per activitat, actors jueus i actors jueus estatunidencs) que haurien de desaparèixer ipso facto; prefereixo comentar-ho aquí abans d'esborrar-les jo de manera unilateral. Les vostres opinions, si us plau? Gràcies. --Judesba (digues...) 23:09, 10 abr 2011 (CEST)[respon]

La viquipèdia és una enciclopèdia? Jo crec que l'eliminació de les categories de jueus no està d'acord amb els principis enciclopedistes. Els jueus són un grup humà, més que una religió. Hi ha jueus laics. Des de l'antropologia social es considera que els jueus són un grup humà, ètnia, poble, nació o el que li vulguis dir. Crec que el què s'ha de fer és explicar bé el tema.--Pitxiquin (disc.) 23:51, 10 abr 2011 (CEST)[respon]
Si algun dia es decideix quin grup humà, ètnia o nació té dret a existir o no a la viquipèdia, no sé si el que es fa és una enciclopèdia. Si es treu la categoria de jueus com a pertanyents al poble jueu (no com a creients d'una confessió religiosa) crec que s'haurien de treure TOTES les categories sobre pertinença. O podríem decidir només incloure les pertinences als estats que existeixen a l'actualitat, cosa per la que hem decantaria totalment contrari i deixaria d'aportar a aquesta viquipèdia. --Pitxiquin (disc.) 23:58, 10 abr 2011 (CEST)[respon]
Aquests tipus de categories solen ser polèmiques perquè el concepte és ampli i polisèmic. Fent un cop d'ull al Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans (DIEC) em trobo amb quatre accepcions possibles del terme "jueu", la primera de les quals fa referència a la religió i les altres a la pertinença a un poble, concretament, a l'antic poble d'Israel o província de Judea. No obstant això, el que sí veig més o menys clar és el següent: 1) si acceptem el terme fent referència només a la religió, llavors caldria eliminar les categories; 2) si pel contrari ens referim a "jueus" com a gentilici, serviria per categoritzar només a les persones que siguin part de l'antic Israel o Judea, per tant això deixaria fora als jueus actuals i al "nou" Israel, per al qual ja tenim el gentilici d'israelià. Però, on jo veig la controvèrsia és quan entrem a parlar dels jueus com a poble/ètnia. Fins a què punt una persona és considerada ètnicament jueva a dia d'avui? Què fa a una persona jueva? El seu cognom? La seva religió? Els seus avantpassats? El criteri és ampli, ambigu i porta problemes. És molt complicat, segons quins casos, saber si una persona es considera jueva o no, i tot i així seguiriem parlant de religió i/o d'ètnia? Sigui qual sigui la solució que es prengui, no hi haurà acord ni unanimitat, això està clar. --J. G. Góngora (disc.) 00:22, 11 abr 2011 (CEST)[respon]
Com a resposta a Góngora: Això s'arregla amb una plantilla explicativa a les categories en la que s'explica a quin cas es refereix. En català hi ha molts molts mots que són polisèmics i ens hi podem trobar en altres casos. Tot i això, l'article de la viquipèdia en català sobre jueus, està clar que es refereix als que pertanyen a un grup humà.--Pitxiquin (disc.) 12:29, 11 abr 2011 (CEST)[respon]
En primer lloc, d'acord amb la Judesba que és un tema que s'ha discutit i no s'ha arribat a cap consens, i per tant no es pot començar a crear categories.
Per altra banda, tot i que és cert que el terme jueu és polisèmic, crec que el fet de ser jueu és sovint tan rellevant com ho puguin ser altres pertinences culturals o nacionals. El que falta és que algú dels que defensen la categoria en proposi una definició prou objectiva per ser útil.--Pere prlpz (disc.) 00:41, 11 abr 2011 (CEST)[respon]

De moment estic a l'espera que un autèntic especialista antropòleg s'involucri en el projecte almenys sobre el què pensa sobre aquest tema. Acabo d'enviar un correu a la professora de la UB Mercedes Fernandez Martorell, que va fer la tesis doctoral sobre els jueus com a grup humà (o ètnia, o nació, ...). Jo es que l'alternativa a decidir quin grup humà es mereix que els seus personatges hi siguin categoritzats com a tal i quin no, no se si el qui ho ha de fer és la comunitat de viquipedistes actius o els científics sobre el tema. De totes maneres, crec que és bo que es faci el debat, ja que d'aquesta manera es pot millorar molt la viquipèdia, si s'hi afegeix una part de la comunitat científica dels països catalans. Si coneixeu altres especialistes que s'hagin ocupat sobre el tema, estaria bé que també els féssiu partíceps del debat. El que sí que crec és que, sigui el que sigui el que és decideixi, en cas de que es mantinguin les categories, s'haurien d'explicar i especificar que es refereix al grup humà i no a les creences o confessions que professen els personatges. El concepte de jueus de la viquipèdia en català defineix el grup humà, en contraposició de l'article judaisme que parla de la confessió religiosa.

Jo no sóc de cap manera projueu, però crec que tots els grups humans han de seguir la mateixa política i hem fa por l'alternativa que representa l'eliminació de la possibilitat de categoritzar a cap biografia segons el grup humà a què pertany; i només es podria categoritzar segons la pertinença a un estat existent a l'actualitat. --Pitxiquin (disc.) 01:28, 11 abr 2011 (CEST)[respon]

A veure: crec que ens estem ofegant en un got d'aigua tots plegats. Si es parla del lobby jueu als Estats Units, no veig quin problema hi ha a afirmar que tal o qual persona és jueva. Certament, el concepte és molt ampli, i no dic que la qüestió sigui pacífica. Per exemple, Steven Spielberg és jueu ? A la Viquipèdia anglesa és qualificat així a l'apartat "Etnicity". Per contra, nosaltres a la nostar viqui, segons he vist, no mencionem aquest tema. A més, de jueus n'hi ha de moltes classes: alguns són creients, altres no tant...altres senzillament no creuen en res, però se senten jueus com el que se sent català (per exemple). Al mateix Israel no falten les polèmiques sobre el tema, atès que no tots els israelians són jueus, i el judaisme no és la religió oficial de l'Estat (oficialmente laïc). En resum: no veig cap problema a obrir una categoria d'actors/directors jueus. També és cert que les coses s'han de fer mitjançant consens, i que si no hi ha acord sobre el tema, és millor no remenar l'olla. Però vaja, crec que els arguments d'en Pitxiquin són perfectament vàlids, com ho són els de na Judesba. Tanmateix, començar una guerra d'esborraments/emprenyamentes i coses així no beneficia ningú. Tinguem una mica de pau. Estimat Pitxiquin: no veig que es pugui qualificar la postura de na Judesba (o d'altres) com d'etnicidi, segons he pogut llegir en un altre lloc. Ningú no ens priva de comentar al text la confessió religiosa o adscripció ètnica (amb tota la cura del món pel que fa a la definició de "jueu" com a ètnia i de qualificar algú d'"ètnicament jueu") d'una persona. El fet de no categoritzar-lo com a "escriptor jueu", "actor jueu"... no li treu cap valor a la persona. I sempre estàs a temps de seguir defensant els teus arguments i convèncer els altres. De moment, el meu suport el tens. Ara el que et cal és convèncer la resta de la gent.--MALLUS (disc.) 03:02, 11 abr 2011 (CEST)[respon]

Doncs jo estic d'acord amb en Pitxiquin. No sé si ha quedat clar que estem parlant de l'ètnia, del grup humà, i no pas de la religió. Si per tant estem parlant de l'ètnia, quin problema hi ha en que hi hagi aquestes categories? JaumeBG 08:40, 11 abr 2011 (CEST)[respon]
A favor Aprovació d'acord amb en Pitxiquin --Marc (disc.) 10:02, 11 abr 2011 (CEST)[respon]

aquest tema és recurrent, el consens era no categoritzar per ètnia o creença sinó per procedència. El tema és que jueus pot ser entè com a grup cultural, aquí està el debat. Pitxquin, et pregaria que cada cop que discutim una categoria no pensessis que volem invisivilitzar un col·lectiu; els motius de la norma actual es basen justament en la no discriminació i en el fer que dereerminats usuaris llavors posen jueu a qualsevol persona que hi tingui la més mínima relació, com ens va passar a filosofia. Per tant centraria la dicussió per no repetir-nos per 3r cop. Estem d'acord que els criteris bàsics es basen en l'origen? Fins a on arriba l'origen jueu d'una persona? El tema ètnia trobo que ens farà més mal qie bé, haurem de categoritzar per color de la pell? Com es va comentar en el cas dels afroamericans, fins a on arriba el mestissatge? Prego calma a tothom, en l'altra ocasió "vam deixar fer", de fet és el que acaba passant, que ningú busqui intencions ocultes ni elevi el to, senzillament hem de debatre un sistema d'ordenació --barcelona (disc.) 11:30, 11 abr 2011 (CEST)[respon]

Jo m'havia mantingut serè fins algun missatge privat d'en judesba en el que es desqualificava l'opinió de la disciplina antropològica com vàlida a parlar sobre el tema. Jo no m'he oposat fermament al borrament de les categories. Només he manifestat que crec que tots els grups humans sense estat han de tenir les mateixes oportunitats i ningú ha de posar-ne uns sobre uns altres decidint si els personatges que hi pertanyen hi poden o no ser catalogats. Desrprés he dit que estaria bé que s'escoltés el que hi poden aportar els especialistes (no que se'n fes cas cegament), cosa que podria fer més sòlida la viquipèdia (cosa que també se m'ha negat en un missatge privat). Respecte al tema de les cultures o grups humans hi ha dues possibles postures "segons la ciència antropològica": la que diu que les cultures o grups humans existeixen i les que diuen que no. Aquesta darrera està representada per l'antropologia estructural francesa , que ha justificat les polítiques de genocidi cultural fetes a les seves antigues colònies: eliminar les llengües locals per a implantar a tot arreu la llengua i la cultura francesa (el mateix que havia fet anteriorment en l'hexàgon). L'antropologia cultural nord-americana (i fins i tot l'antropologia britànica, de manera diferent) accepten l'existència de les cultures o grups humans com quelcom més que una suma d'individus. Com quelcom que existeix per se. Aquesta antropologia és obvi i reconegut que prové de tesis de filòsofs alemanys que en el seu extrem van ser utilitzats per a justificar el genocidi (en aquest cas, no cultural, si no total, o així es pretenia) dels jueus i altres grups humans (gitanos, gays, ...). Això és un petit resum, no gaire ben elaborat del que apunta l'extremisme de teories en les ciències socials. A l'actualitat, les dues vertents són acceptades com a científiques però es fuig d'extremismes i fins i tot hi ha teories que intenten conjuntar part de les dues. Però hi ha un cert consens que les ètnies o grups humans existeixen (d'una o altre manera, i per això es cataloguen com a tal). Fins i tot el dret internacional públic (ONU) ha reconegut als pobles sense estat (indígenes) la seva existència i el seu dret a la mateixa i a la seva afirmació i fins i tot autodeterminació. És una legislació que l'estat espanyol ha signat i està dins l'ordenament dels drets de l'home i el ciutadà. A la meva pàgina d'usuari hi he posat, en francès, la legislació de la ONU que s'hi refereix.

En resum: crec que si la viquipèdia intenta esborrar les traces d'un qualsevol grup humà, el que fa és etnocidi cultural o genocidi en la seva acceptació. L'altre cosa seria si optés a les tesis xovinistes que els grups humans o ètnics no existeixen i que només es pot categoritzar la pertinença d'un personatge segons la seva nacionalitat o estat a què pertany. Si aquest és el cas, jo personalment, no és la viquipèdia a la que jo vull aportar part de les meves hores; ja ho dic. Però hem sembla més greu fer una doble rasura. PD: sigui el que sigui el que es decideixi (ja sabeu el meu vot), crec que s'ha d'arreglar i crear una plantilla que expliqui el cas i que especifiqui que es refereix al poble (o grup humà) jueu i no a la confessió religiosa. Ja que ser jueu no implica creure en el judaisme. Hi ha jueus ateus, jueus musulmans, cristians, ... . És una mica complicat perquè és un grup humà que es sol confondre amb una creença religiosa, però no en tots els casos. Ah, i si es decideix que també es pot catalogar als individus segons la religió tampoc ho trobo malament, ja que la religió també és una part de la identitat. No m'hi oposaré ni m'hi posaré al costat, i molt menys reobriré la discussió. Ah, i demano a en judesba que si us plau no menystingui cap "ciència" reconeguda, malgrat sigui una ciència humana o social (o així m'ho he pres).--85.60.37.204 (discussió) 11:58, 11 abr 2011 (CEST)--Pitxiquin (disc.) 11:59, 11 abr 2011 (CEST)[respon]

Per a respondre a na Barcelona. Tornant al tema dels afroamericans, que és el que més m'afecta (no com a afroamericà, si no com a català ben blanc que vaig decidir orientar els meus estudis vers l'estudi de persones i grups humans d'un continent veí i sempre menystingut i menysvalorat com és l'africà. Per als pobles africans, la qüestió de la invisibilització és capital. Des d'Europa s'ha intentat sempre desvirtuar les seves cultures i societats i el què han aconseguit, per així justificar qüestions com l'esclavisme i la colonització; en resum l'explotació econòmica d'unes persones i terres en benefici propi. Segons la legislació internacional dels drets de l'home, grups d'individus i les persones que hi pertanyen (indígenes, grups humans, ètnies, ...) tenen dret a l'autoafirmació i a l'existència. Si nosaltres els ho neguem, fem una política etnocida o genocida cultural. No ho dic jo, ho diu la ONU (un club d'estats); si no, ho hem de fer amb TOTS ELS GRUPS HUMANS QUE NO DISPOSEN D'UN ESTAT (també els catalans, per suposat, mentre no aconseguim la independència política de l'estat espanyol). En positiu jo proposo intentar crear algun viquiprojecte sobre etnologia que estigui recolzat per alguns antropòlegs de la nostra terra. Això li donaria més credibilitat fins i tot a la viquipèdia en general. --Pitxiquin (disc.) 12:23, 11 abr 2011 (CEST)[respon]
A en Pitxiquin, respondre que si algú planteja esborrar la categoria:jueus com una possibilitat, no és perquè vulgui eliminar aquest grup humà o invisibilitzar-los. Com vaig apuntar a la discussió anterior a Categoria Discussió:Jueus#Sentit d'aquesta categoria, si mantenim la categoria, sempre s'ha d'interpretar com a grup cultural, perquè a la VP no categoritzem per grups ètnics o religiosos. I aquesta interpretació caldria que constés a la categoria, ja que qualsevol lector al veure la categoria jueu, normalment ho identifica amb un col·lectiu religiós o ètnic. Jo no sóc partidari d'aquesta solució, pels problemes que presenta definir quines persones entren dins d'aquest grup cultural (qui és jueu? algú amb cognom jueu o que té un avantpassat jueu? hi ha molts criteris). Jo crec que si és rellevant deixar constància de que pertany a aquest grup, es redacta al cos de l'article i no cal la categoria.--Àlex Esp (Discussió) 16:21, 11 abr 2011 (CEST)[respon]
Completament d'acord amb en Àlex Esp, sobretot amb la última frase, que és el que jo proposaria com a decisió. El tema s'ha discutit diverses vegades amb arguments que es repeteixen, crec que s'hauria de votar i prendre una decisió.--Hinio (disc.) 21:36, 11 abr 2011 (CEST)[respon]
Resposta a en Alex Esp: si que es categoritza per grups etnics. Mira't Categoria:Amerindis estatunidencs. 125.236.44.45 (discussió) 22:36, 11 abr 2011 (CEST)[respon]
Segons la ONU, en el règim dels drets dels pobles indígenes (i grups humans, per extensió), tot individu o grup humà té dret a que es tingui en compte i es valoritzi la seva producció cultural. El fet d'invisivilitzar la producció cultural d'un grup humà es podria veure com un intent d'etnocidi, i més si només es fa amb un determinat. Jo crec que l'important és definir com s'actuarà en tots els casos. Si es decideix que no es pertinent ni notable la producció cultural o capital humà d'un o de tots els grups humans i només és pertinent el dels estats validats a nivell internacional, no estem actuant bé. Però només és la meva humil opinió. No crec que el fet de que existeixin aquestes categories facin cap mal ni que baixin el nivell ni res semblant de la viquipèdia, si no a l'inrevés, ja que es basen en ciència, malgrat sigui ciència social o humana. Només demano que es sigui conseqüent. --Pitxiquin (disc.) 02:42, 12 abr 2011 (CEST)[respon]

A favor Aprovació per la meva part, de la proposta d'en Pitxiquin.--MALLUS (disc.) 09:42, 12 abr 2011 (CEST)[respon]

recolzo l'opinió d'Hinio i Alex Esp, l'article ho ressalta quan és rellevant. Pitxiquin, tot es pot parlar, però hi ha frases que no ajuden a la discussió, com "negar el dret a l'existència" pel fet d'esborrar la categoria, "etnocida" o insinuar una marxa si no s'accepten els criteris. Si cada cop que s'apliqués una norma amb què estic en desacord hagués de deixar la Viquipèdia faria anys que seria fora: l'important és que aquests grups, articles i temes tinguin el seu article i que sigui bo, no que tinguin una categoria pròpia per ressaltar-los o similar (recorod que el debat també es va portar a l'àmbit de les dones, es va acordar seguir amb la norma actual i també va haver usuàries que van deixar el projecte perquè volíem perpetuar el masclisme). No barregem les coses ni insinuem res d'ofensiu, si us plau.--barcelona (disc.) 13:19, 12 abr 2011 (CEST)[respon]
Estic d'acord amb la Barcelona. --SMP​ (+ disc. xat) 18:39, 12 abr 2011 (CEST)[respon]

El terme d'etnocidi si treiem una categoria concreta sobre els pertinents a un grup humà es podria acceptar, ja que negar l'aportació d'un determinat grup humà és el mateix que intentar-lo borrar del mapa, com a poble. No té res a veure amb el genocidi físic, que significa eliminar als individus s'un grup humà. Un cas diferent seria si no s'acceptes la pertinença a CAP grup humà, ja que així no es faria cap mena de diferència. Però crec que s'hauria de consensuar en un altre fil diferent. Us envio una còpia del missatge que m'ha enviat la professora titular d'antropologia social de la U.B. respecte al cas. Pel què hi posa, segurament estaria disposada a colaborar o ella o el seu equip en la viquipèdia. Seria estupend que el departament d'antropologia de la UB. assessorés i participés en la viquipèdia, o se'ls podria demanar si volen participar en un viquiprojecte d'antropologia. No se què us sembla:

Buenas tardes Quinti: Disculpa el retraso en la respuesta pero estoy excesivamente cargada de trabajo. Me ha alegrado mucho tener noticias tuyas.

Como experta en el tema de los judíos te confirmo que en efecto,tienes razón, ´hablar de judíos es como hablar de catalanes, franceses etcétera. Así que sí debe hacerse ese apartado que mencionas de biografías sobre judíos.Si se necesitan reflexiones y más explicaciones dímelo y me extiendo.

Por otra parte quiero decirte que sabiendo que trabajas en la viquipèdia en català me gustaría que un día nos viéramos para hablar sobre un asunto relacionado con ese tema. ¿Qué te parece?.

Espero tus noticias sobre cómo sigue el tema de los judíos. Un abrazo y suerte en todo. Mercedes--85.60.37.204 (discussió) 01:36, 13 abr 2011 (CEST)--Pitxiquin (disc.) 01:38, 13 abr 2011 (CEST)[respon]

Resposta a na barcelona. Jo no insinuo res d'ofensiu. Jo només afirmo que, segons la legislació international de la ONU, l'intent d'invisibilitzar o anular la producció cultural (en tots els seus aspectes) d'un grup o col·lectiu humà determinat és genocidi cultural o etnocidi (són sinònims). Altra cosa seria que es decidís que el fet de pertànyer a un grup humà (qualsevol) no fos pertinent ni important per a ser referenciat. Això plantejaria que NOMÉS es podria categoritzar les persones (biografies) com a pertanyents a un ESTAT-NACIÓ constituït. No es podria ni categoritzar els catalans, ja que Catalunya (lamentablement, segons el meu pensament) NO ÉS UN ESTAT. Jo no amenaço amb deixar de participar a la viquipèdia per una "pataleta" ni res semblant. Per mi és una qüestió de principis considerar que els grups humans, ètnies o nacions sense estat existeixen i que han tingut una producció cultural (individus notables, literatura, etnomedicina, coneixement del medi, ...). Si una enciclopèdia decideix que no és rellevant, no és la meva enciclopèdia (no és que la viquipèdia sigui meva, sinò que no me la podria fer meva). Si això serveix per a què un grup d'especialistes participin i col·laborin a la viquipèdia, farà que aquesta sigui millor. Crec que això és indiscutible. De moment ja he rebut una contesta positiva d'una professora titul·lar de la U.B., i estic a punt d'involucrar al Centre d'Estudis Africans en el projecte viquipedista (que podria treballar els temes africans a la viquipèdia, en la que estem molt coixos). Està clar que els que s'hi incorporin han d'acceptar el funcionament de la viquipèdia, i el de la presa de decisions, però el fet de tenir darrera científics reconeguts, l'únic que fa és sostentar la viquipèdia i fer-la més creïble (que és per la banda a on està atacada per altres enciclopèdies de pagament i els seus interessos). Fins després de setmana santa no podré tirar aquests projectes endavant. Això hem dóna una mica de marge per a veure si val la pena el meu esforç per a intentar "millorar" el projecte de la viquipèdia o no. Si algú s'ha vist "insultat" per alguna cosa que he dit no és la meva intenció. --Pitxiquin (disc.) 15:32, 13 abr 2011 (CEST)[respon]
Com porto dient fa temps, en principi d'acord en tenir una categoria de jueus però segueixo esperant que algun dels defensors de la categoria digui quines persones s'hi han d'incloure. Mentrestant no es pot afirmar que la categoria que es proposa correspongui a cap grup humà rellevant perquè no sabem de quina categoria estem parlant. I defensar-la abans de definir-la mentre es tracta d'etnocides als que s'hi oposin em sembla una fal·làcia d'una baixesa moral i intel·lectual extrema. Que en Pitxiquin i jo estiguem a favor d'una categoria de jueus no vol dir que no hi hagi arguments legítims en contra, i segons com es defineixi la categoria pot ser comparable a la de catalans (que considerem adient per la Viquipèdia) o a la de cristians (que clarament no té consens). No tots els grups humans que no corresponen a un estat són igualment útils com a classificació de biografies, i si no tenir una categoria és un genocidi cultural, aquí devem ser culpables d'invisibilitzar els musulmans, els cristians, els socis del Barça i els afeccionats als toros de la província de Sevilla.--Pere prlpz (disc.) 01:11, 14 abr 2011 (CEST)[respon]

Torno a repetir: hi ha viquipèdies (l'anglesa, per exemple) on hi ha diverses persones que sense cap problema són qualificades com a jueus. D'acord que el terme és molt ampli, però si fos per això moltes coses que són molt àmplies no serien classificades. En la meva opinió, el que cal és, en primer lloc, definir la necessitat o no (per a mi sí que ho és, de necessària) de l'existència de la categoria. Després hi haurà persones que podran ser fàcilment incloses (exemples: George Soros, Steven Spielberg , Albert Einstein) i altres, la inclusió dels quals pot resultar més problemàtica (ara no em vé al cap cap exemple).--MALLUS (disc.) 01:17, 14 abr 2011 (CEST)[respon]

Potser sí però perquè aquests? Perquè són de religió jueva? Perquè tenen avantpassats de religió jueva? Perquè s'han significat per la seva participació en moviments jueus com per exemple el sionisme? Per haver patit persecució antisemita? De fet, per alguns dels que has posat com a exemple no resulta gaire més rellevant el fet de que siguin jueus del que resultaria el fet que siguessin cristians, musulmans o budistes. Si no es defineix el motiu d'inclusió a la categoria, anem a una classificació purament religiosa, amb una pila de casos dubtosos i una discussió sobre cada un, potser fins i tot amb acusacions d'etnocidi per cada exclusió.--Pere prlpz (disc.) 01:45, 14 abr 2011 (CEST)[respon]
Les acusacions d'etnocidi és si es vol eliminar les aportacions d'una comunitat ètnica o grup humà determinat. Segurament cal revisar els personatges que s'hi ha incorporat. Jo vaig posar-hi la categoria als personatges que li tenien a la viquipèdia anglesa. De moment he aconseguit una cosa important, que és la implicació d'una antropòloga especialista que estaria molt bé si poguessim sumar al projecte viquipedista. Ella mateix m'ha demanat que ens poguem trobar sobre el tema de la viquipèdia després de setmana santa per parlar de la viquipèdia, cosa que vol dir que hi està interessada. Jo proposo que de moment es posi una plantilla orientativa explicant que es tracta dels personatges que formen part del grup humà jueu, que no té res a veure amb la orientació religiosa o confessional. A més, miraré si la especialista ens pot ajudar a millorar l'article sobre jueus, ja que ella n'ha fet la tesis doctoral. Si ella s'hi animés i es poguessin sumar filòlegs semítics, crec que podrien fer un viquiprojecte. No se què us sembla. Potser estaria bé que algú de viquimèdia o de l'amical m'acompanyés a veure la gent del departament d'antropologia per a tractar aquests temes. --Pitxiquin (disc.) 02:02, 14 abr 2011 (CEST)[respon]
Objecció Objecció En contra de crear categories per a qualsevol grup ètnic, no només els jueus. És un tema molt delicat i només pot dur problemes i maldecaps. La Viquipèdia no és el lloc per donar o deixar de donar visibilitat a un grup ètnic. – Leptictidium; what else? 09:17, 14 abr 2011 (CEST)[respon]
Lepti, doncs ja esteu borrant les categories referents a TOTS els grups ètnics, incloent-hi els catalans, bascos, occitans, etc. Encara que siguem a occident i siguem europeus sóm igualment grups ètnics. A banda que també poden ser polèmics. Per tant, nomes heu de tenir en compte la nacionalitat legal --Pitxiquin (disc.) 10:42, 14 abr 2011 (CEST)(estat). Ah, lepti, la realitat es defineix per a ser complicada i més la realitat creada pels humans. Jo hem pensava que una enciclopèdia volia ser una recull de la realitat existent, i no de la que només està instituïda políticament. Entre altres, segons la teoria d'en lepti, na barcelona, el mateix proponent (que no diu el perquè i que ha comparat la pertinença a un grup humà amb els menjadors de chupa chups) i uns quants que volen l'esborrament de la categoria (sense arguments, pel què he vist), també s'haurien d'esborrar uns quants grups que no pertanyen a biografies de cap estat existent: BASCOS, PERSONES DE L'ÀMBIT CATALANOPARLANT, KURDS, AFROAMERICANS, INDÍGENES AMERICANS, OSSETS, ... . Així, farem el mateix que la viquipèdia en castellà, en la que dins la categoria d'europeus només hi ha els de cada estat. A partir d'aquí, s'inhabilita automàticament la viquipèdia en català per a qualsevol recerca o estudi des de l'àmbit de l'antropologia, etnologia i ciències relacionades; sort que sempre ens quedarà la viquipèdia en anglès, en la qual si que es consideren pertinents aquestes categories, tot i que pugin ser complicades, difícils i polèmiques. Si es fa amb un s'ha de fer amb tots, no podem fer diferències. Ah, ja calculo que en aquest temps hauria traduït una vintena o més d articles "no polèmics". Hem sap greu però si només es veu que la pertinença a un estat és determinant o important per una biografia, aquesta no és la meva viquipèdia. En sèrio que no hi puc participar. El que faig és una crítica constructiva, per a intentar millorar la viquipèdia, però no hem penso ni amoinar ni passar-m'ho malament per culpa de la viquipèdia.--Pitxiquin (disc.) 11:08, 14 abr 2011 (CEST)[respon]
d'acord emb el Lepti, Pitxiquin: tornes a dir "aquesta no és la meva vquipèdia" etc, et prego un cop més que deixis aquest to/amenaces/avisos, no ajuden en res i és ofensiu per a la resta, que només opina. Molts dels que cites com a exemples es defineixen com a pertanyents a un territori, com els bascos, no per ètnia, el cas dels jueus és diferent i això és el que estem discutint, si us plau mantinguem un to constructiu --barcelona (disc.) 11:15, 14 abr 2011 (CEST)[respon]
Exactament. L'àmbit geogràfic dels bascos, catalans, occitans, etc., es pot circumscriure bastant fàcilment i es pot fer servir com a criteri delimitador. No és el cas dels grups que menciona en Pitxiquin. – Leptictidium; what else? 11:21, 14 abr 2011 (CEST)[respon]
Contesto a na barcelona i en leptictidium. Jo plantejo el tema de forma constructiva. Des de l'antropologia, hi ha una sèrie de criteris que defineixen el què és un grup humà, ètnic o cultural. Li podeu dir Nació, Ètnia, Tribu (etc). Els criteris per a definir un grup humà són diversos i mai són un d'únic. A Catalunya, definim la llengua com un dels trets més importants, els bascos creuen que el ADN o la "sang" és més important que la llengua; els jueus prendrien la religió com un dels trets més rellevants i diferenciadors de la seva nació (no l'únic). Hi ha grups humans que també tenen el territori o espai en què viuen com un tret diferencial de la seva cultura, però aquest tampoc és obligatori ni existeix en tots els cassos (els jueus, els gitanos, ...) no tenen el territori (tot i que els jueus si que tenen el territori ideal d'orígen com quelcom que els marca i els identifica) com a cosa o tret bàsic per a definir-se. El què si que és comú a tots els grups humans és que els seus individus s'identifiquen com a pertanyents a un mateix grup, i ho fan diferenciant-se o posant-se en relació amb altres grups humans. Normalment, els grups humans, a més, són més que la suma dels seus individus vius o morts, ja que han configurat i creat "cultures": llengua, història en comú, legislacions (o dret, o ordenaments jurídics), economies, ... diferents. Si no es té en compte amb això, la viquipèdia no serà el què preten ser. Ho sento, si algú es molesta. Però la veritat és que vull ser constructiu, fins el punt que puc.--Pitxiquin (disc.) 13:01, 14 abr 2011 (CEST)[respon]

No categoritzar per grups ètnics és una mica dràstic. També s'ha de dir que els jueus segons VP:NOT són notables i que per tant haurien de tenir una categoria. I en cas de dubte de què fer en qualsevol moment en la Viquipèdia en català: per què no seguir la Viquipèdia amb la quantitat de gent més intel·ligent, la Viquipèdia en anglès? JaumeBG 12:22, 14 abr 2011 (CEST)[respon]

Jaume, tot i estar d'acord amb tu en el fons, no crec que s'hagi de seguir la viquipèdia en anglès perquè sigui la que hi ha gent més intel·ligent (això no es computable). Sí que és la viquipèdia amb més articles i té moltes mancances en la seves categoritzacions, com totes les altres. Jo crec que hem de decidir el nostre camí i n'hi ha dos de possibles: O només tenim en compte la pertinença a un estat (nacionalitat legal) o tenim en compte tots i cadascun dels grups humans, amb la dificultat que comporta (això és un fre???). Jo hem decanto per la segona i fins i tot puc mirar de que institucions com els departaments universitaris i centres d'estudis (Institut d'antropologia, ...) i museus (museu d'antropologia) s'hi impliquin. No ho puc assegurar, però hi tinc contactes. Un administrador, a la meva pàgina de discussió, m'ha dit que la viquipèdia no ha de ser un catàleg d'antropologia (però pel que sembla, pot ser un catàleg, d'actors, mamífers, estats, escriptors, ...). No crec que haguem de menysvaluar cap disciplina científica ni àrea de coneixement, si volem que sigui una enciclopèdia. Si seguim el què fa la en:Viquipèdia en anglès i no la viquipèdia en castellà, ho hem de fer perquè ho creiem d'aquesta manera. --Pitxiquin (disc.) 12:50, 14 abr 2011 (CEST)[respon]
I quin criteri proposes per determinar qui és jueu i qui no? – Leptictidium; what else? 13:55, 14 abr 2011 (CEST)[respon]
Proposo que l'especialista en qüestió ens plantegi els criteris. Momentàniament he posat els articles que estaven categoritzats d'aquesta manera a la viquipèdia anglesa. Crec que almenys és tant fiable com la catalana. Segons el meu parer s'hauria de veure què s'ha fet amb enciclopèdies i nomenclàtors de personatges il·lustres especialitzats que n'hi ha molts. Segons el meu parer, el que la comunitat jueva digui; com seria el cas del de les altres comunitats en els altres casos. Sempre millor que estigui reflectit en enciclopèdies o llibres de referència de personatges. Jo no dic que sigui fàcil, si no que dic que la qüestió de la dificultat hagi de ser una raó per a la destrucció de la categoria. Crec que és bo que la categorització millori (no només en aquest cas, si no amb molts) i caldrien plantilles explicatives en moltes categories polisèmiques.--Pitxiquin (disc.) 14:37, 14 abr 2011 (CEST)[respon]
"El que facin els anglesos" no em sembla un mètode satisfactori si no em convenç el raonament que hi hagi darrere, i aquí continua sense convèncer-me. Tampoc no em sembla un criteri satisfactori "el que la comunitat jueva digui", ja que els jueus són una font primària en aquest tema (seria com dir que el contingut de l'article de Josep Montilla sigui "el que en Montilla digui"). – Leptictidium; what else? 14:45, 14 abr 2011 (CEST)[respon]
Aquestes propostes són temporals, a l'espera que l'especialista/es diguin els criteris més satisfactoris. I el criteri de les fonts escrites, fiables i amb un consell editorial??? També l'he comentat. Jo no dic que hem de fer el què facin els anglesos, si no que dic que a mi, en aquest tema, crec que la viquipèdia en anglès (no és només dels anglesos, sinò dels kenians, sud-africans, australians, canadencs angloparlants, estatunidencs, i molts altres que parlen i es comuniquen en anglès. Unes deu viquipèdies han contemplat la possibilitat de categoritzar els actors jueus, tal i com demostra les interwikis). Ja ho dic, la viquipèdia en castellà (que no és l'espanyola, ni la dels espanyols, crec) ha decidit categoritzar només per la pertinença a un estat-nació existent. Podem seguir la mateixa política. Hem de decidir. Jo ja se per quina hem decanto. --Pitxiquin (disc.) 15:27, 14 abr 2011 (CEST)[respon]
Lepti: Quan he dit als què els jueus diguin hem referia a alguna publicació com la Jewish Encyclopaedia o coses semblants. Si la inhabilitem, també hem d'inhabilitar l'enciclopèdia catalana en els temes referents a catalunya o els països catalans. No hem referia al que hem digui el jueu veí (que no en conec a cap), ni fins i tot al que digui una monografia escrita per un jueu. Hem referia a una compil·lació del coneixement feta per la comunitat jueva i que segurament coneix més sobre ells que nosaltres. --Pitxiquin (disc.) 16:11, 14 abr 2011 (CEST)[respon]
D'acord a deixar correr córrer el debat i la categoria fins que algú (especialista o no) proposi algun criteri pràctic i objectiu sobre qui ha d'anar a la categoria, que crec que és el que ha anunciat en Pitxiquin que passarà.--Pere prlpz (disc.) 16:26, 14 abr 2011 (CEST)[respon]

Proposta en positiu: Momentàniament deixar aquesta discussió i la que hi ha més avall sobre l'eliminació de persones de l'àmbit catalanoparlant fins que es decideixi, en bloc, amb una obertura a les preses de decisions (i no a aquí) sobre si és pertinent o no categoritzar les biografies pels grups humans o ètnics. Caldria, a curt plaç:

  • Fer una plantilla explicativa sobre la categoria: que no es refereix als creients d'una confessió religiosa sinò als membres d'un grup humà. Crec que a la mateixa pàgina de la plantilla s'hauria de consensuar una definició sobre l'ascepció que es té en compte a l'hora de categoritzar els jueus: membres d'un grup humà.
  • A la pàgina de discussió de la categoria s'hauria de plantejar quins poden ser i com es defineix qui pot estar a la categoria. També estaria bé que s'expliqués a la pàgina de discussió del personatge en qüestió.
  • Mentre es consensua tot això, plantejo que "molt temporalment" es pot seguir la viquipèdia en anglès (que ja és prou plural per si mateixa, ja que hi ha editors de tots els continents que parlen o dominen aquesta llengua).
  • Estaria bé crear un viquiprojecte de gent interessada i que incorporés alguns especialistes que en fessin el seguiment.

PD.Crec que hi ha l'opció que només s'esborrés la categoria d'aquest únic grup ètnic o cultural i penso que seria la pitjor de les opcions, ja que si que es podria acusar la viquipèdia en català d'etnocidi. (no és cap insult ni res semblant). Proposo que es posi a la Presa de Decisions de la viquipèdia el més ràpidament possible una taula de debat sobre la conveniència o no de categoritzar segons la pertinença a un grup humà de les personalitats notables que hi ha a la viquipèdia i, si no fos en tots els cassos, especificar quins casos i intentar explicar el perquè. Jo de totes maneres, plantejaria que el més correcte és seguir les directrius de la ciència etnològica o antropològica que és la referent del cas.--Pitxiquin (disc.) 17:59, 14 abr 2011 (CEST)[respon]

Bon dia a tots, tot i ser un viquipedista ex-futur jubilat... voldria dir que pel que fa al fons del debat, Pitxiquin té gran part de raó. Existeix una realitat jueva que va més enllà d'una esfera territorial, com també n'existeix una altra esperantista o pels diversos grups roms, a conseqüència s'entén que les caselles estatals no quadren... Els anglosaxons, i sobretot els americans, ho tenen molt clar, la realitat jueva (com la d'altres religions) hi és un aspecte molt important... Entenc la dificultat d'admetre-ho sobretot amb un tema potencialment tant "roent" però s'hi haurà de trobar alguna solució algun dia... (i si pot ser també amb els occitans i els altres més endavant...) Que vos vaja tot molt bé, records a tots, Claudi/Capsot (disc.) 17:43, 15 abr 2011 (CEST)[respon]
El tema dels occitans està resolt a categoria:occitans (que sembla que ha gent que té interès a reivindicar però ningú té interès a fer la feina d'omplir), i la dels esperantistes a categoria:esperantistes.
I que existeix una realitat jueva i d'altres religions ningú ho nega, però hem decidit no categoritzar per religions i fins ara no veig que ningú hagi argumentat fer el contrari.
Sobre la proposta d'en Pitxiquin, que queda perduda dins del diàleg, En contraEn contra Rebuig al punt més important que ve a ser "copiem les categories de la viqui en anglès mentre seguim discutint". Discutim primer i quan haguem decidit cap a on anem aleshores hi anirem. Les categories de les altres viquis segueixen els seus criteris i, en general, les categories de la viqui en anglès sovint són un desastre (redundants, sobreabundants, poc clares, banals...). Si a algú li agrada l'esquema de la viqui en anglès pels jueus, que proposi aquí aquest esquema.
D'altra banda, com que segons diu en Pitxiquin ha deixat la Viquipèdia perquè no pot crear la categoria sense consens, suposo que aquesta discussió s'ha acabat per una temporada.--Pere prlpz (disc.) 18:51, 15 abr 2011 (CEST)[respon]

Jo no ho veig així. El que no hi ha és consens a l'hora d'esborrar-la, ja que la categoria ja existia abans que la creés jo. Ara faré un recompte. --Pitxiquin (disc.) 22:47, 15 abr 2011 (CEST) Fent una lectura de tot el fil de debat (hi ha algú que ha canviat les opinions però no les acabo d'entendre) Si algú Està en el lloc equivocat , que s'ho canvii. Jo només volia donar temps a les categories perquè després de pasqua he quedat de veure'm amb professors d'antropologia de la U.B; però si no voleu esperar que els especialistes aportin quins criteris haurien de fer que els jueus poguessin estar a la categoria. No entenc els consensos, però en el tema d'esborrament de pàgines, per a esborrar-ho hi ha d'haver el 75% de persones a favor, si no, s'arxiven i no es poden tornar a debatre en tres mesos (crec, no n'estic segur): A favor del manteniment de la categoria:[respon]

  • Pitxiquin.
  • Mallus.
  • Jaume B.G.
  • Marc. (raons???)
  • Pere Plza (?).
  • Capsot.

TOTAL: 5

En contra del manteniment de la categoria:

  • Judesba: Diu que perquè és una categoria de les persones que formen part d'una confessió religiosa. Crec que està clar que es refereix a un grup ètnic o cultural.
  • Barcelona:
  • Alex Esp (?)
  • Hinio.
  • S.M.P. (raons???)
  • Lepticium.

TOTAL: 6

Viqupedistes que segones el meu parer no s'acaben de posicionar a favor ni en contra:

  • Góngora.
  • ¿Usuari anònim 125.236.44.45?

Per tant, de moment, segons el meu parer, hem sembla que està a un 50%, pel que no hi ha consens cap a cap de les dues bandes. Si tots els vots valen el mateix crec que queda així. Si algú no ho creu, que ho digui.--Pitxiquin (disc.) 23:06, 15 abr 2011 (CEST) Respecte a les raons que s'han donat faig la següent síntesi (faig el procés a l'inrevés perquè ara tinc apuntades les raons en contra de les categories o a favor d'eliminar les categories:[respon]

Raons que creuen que les categories dels jueus no haurien d'existir:

  1. És una categoria sobre gent que creu en una confessió determinada i no es categoritza les persones segons la seva religió. (judesba)
  2. i, en el cas dels jueus, també la seva ètnia i/o la religió o l'origen dels seus avantpassats. (judesba)
  3. És un concepte polisèmic. (Alex Esp, Hinio (?))
  4. No s'ha de categoritzar en cap cas segons l'ètnia en cap cas (lepti) (però si segons el grup cultural?)
  5. Només utilitzar criteris ètnics si es corresponen a un territori. (barcelona, lepti (es contradiu amb el què ha dit abans?))
  6. Dificultats a l'hora de categoritzar com a jueus als personatges.

--Pitxiquin (disc.) 00:46, 16 abr 2011 (CEST) Raons que estan a favor del manteniment de les categories sobre jueus:[respon]

  • Els jueus, segons la viquipèdia en català, (francès), (anglès), aragonès, afrikaner, danès, (castellà), i moltes altres són considerats un grup ètnic o un grup humà. El terme també té a veure amb la gent que segueix el judaisme. Això s'arregla amb una plantilla explicativa que els personatges que estan a la categoria formen part del grup humà. A la viquipèdia segur que trobem moltes altres categories polisèmiques. (pitxiquin, mallus, jaume)
  • La pertinença a un grup humà, ètnia o cultural és rellevant a la viquipèdia i això està recolzat per una ciència acceptada per a les universitats d'arreu del món. L'etnologia o l'antropologia social i/o cultural. El fet de categoritzar tenint en compte el grup humà és pertinent, ja que aquest fet és pertinent i notable en la biografia de les persones i/o personalitats descrites. A banda, també es pot fer una recerca per a qualsevol investigació sobre etnologia i/o antropologia de les personalitats notables d'un grup humà determinat. (pitxiquin, mallus, jaumebg)
  • Tots els grups humans, ètnics o culturals tenen el mateix dret a què els seus personatges il·lustres o notables siguin categoritzats com a tal. Si no ho fem d'aquesta manera es podria atacar el principi de neutralitat (nova aportació) de la viquipèdia. A banda, fins i tot, seguint la legislació internacional es podria veure com un fet de discriminació i d'etnocidi i/o genocidi cultural (hem sap greu però faig un resum). (pitxiquin).
  • El lobby jueu existeix i és notable. (Mallus).
  • Es preveu l'oportunitat que científics especialistes s'integrin a la viquipèdia i participin del projecte en aquest camp. Una científica especialista s'ha manifestat obertament contrària a l'eliminació de la categorització com a jueus de les persones que pertanyen a aquest grup humà. (Pitxiquin)
  • Ja s'està categoritzant per a ètnies (categoria:amerindis estatunidencs (usuari anònim).
  • La dificultat no ha de ser un fre o un impediment per a la creació de la viquipèdia. Que sigui difícil definir qui pot o no ser jueu no vol dir que es vulgui fer. S'han d'especificar els criteris clars i millorar la plantilla explicativa. --Pitxiquin (disc.) 02:36, 16 abr 2011 (CEST)[respon]

Noves aportacions a favor del manteniment de les categories sobre els jueus:

  • 53 projectes viquipedistes, a banda de la viquipèdia en català han decidit que és pertinent el fet de tenir la Categoria:jueus. Almenys són els interwikis que té la categoria. Tot i que de manera molt desigual. Per a mi la que millor l'ha categoritzat és la viquipèdia en anglès, que també és la que té més articles. La viquipèdia alemanya no té massa subcategories, però té més de 1100 personatges categoritzats com a jueus. La viquipèdia en anglès està molt i molt subcategoritzada. Fins i tot la viquipèdia en francès inclou molts personatges a fr:Catégorie:Personnalité de la culture juive. La viquipèdia en (castellà) té més de 650 personatges categoritzats com jueus i a més té la subcategoria es:Categoría:Comediantes judíos amb més de 110 personatges categoritzats com a tals Aquesta subcategoria no està enllaçada amb interwikis amb les d'actors jueus.; a més té les subcategories de compositores judíos, escritores judíos i filósofos judíos. 16 viquipèdies (a banda de la viqui en català) han decidit crear la subcategoria: Categoria:Jueus per activitat. La Categoria:Actors jueus té 13 interwikis (i a més hi ha la categoria de comediantes judíos que també té 3 interwikis.

Per tant, la viquipèdia, en general ha categoritzat a les persones com a jueus fins a aquest moment. Tot i que la viquipèdia en català té tot el dret de tenir les seves pròpies polítiques no sé si el fet de tenir 53 viquipèdies que recolzin la categoria és suficient.

  • Al google, si cerques "jewish actors", entre cometes, hi trobes uns 209.000 resultats. Si cerques "american jewish actors" hi trobes 35000 resultats. També s'hi troben múltiples llistes sobre actors jueus. Si cerques Notable Jewish People, la recerca té 25.300.000 resultats.
  • Respecte a la dificultat per a categoritzar a la gent com a jueus, puc plantejar una solució que no es basi NOMÉS en la viquipèdia en anglès. Si considerem que les viquipèdies són suficientment "pertinents" i s'hi pot fer cas, podríem categoritzar als jueus sempre i quan estiguin categoritzats d'aquesta manera en, almenys 3 o 4 viquipèdies diferents (almenys en dues de "majors"). Un altre criteri seria que estigués en almenys una viquipèdia i en dos (o més) llocs de referència més categoritzat o tractat com a jueu. També estaria bé que si algun dia es creés algun viquiprojecte sobre el poble jueu, tal i com està la viqui anglesa, ho controli.
  • Hem comprometo personalment a fer el millor article sobre jueus possible. Com que no és la meva especialitat, si no trobo una millor persona que ho faci, hem comprometo a traduir l'article de la viquipèdia (francès) o (anglès), que són articles de qualitat que millorarà la qualitat de la viquipèdia. Aviso que com a traductor no sóc massa bo i estaria bé que algú m'ho repassés. En principi suposo que trobaré temps per setmana santa però no ho puc assegurar ja que treballo molt aquests dies.
  • També hem comprometo a fer que la plantilla explicativa estigui millor, tot i que si l'article de jueus és bo, només ha de donar compte de l'ascepció pertinent de la categoria (pertinents a un grup humà i no a confessió religiosa).
  • Si tot això serveix per a què es crei un viquiprojecte d'etnologia o antropologia , benvingut tots aquests temes de discussió i esforços a què hi dediquem (almenys jo). No hem vull fer més pesat.--Pitxiquin (disc.) 02:36, 16 abr 2011 (CEST)[respon]
Pitxquin continues barrejant insults amb aportacions, que et pregaria per 4t cop que deixessis de fer, com el tema etnocidi, ara insinuant un delicte. Però intentaré cenyir-me al tema
  • A la Viquipèdia hem decidit classificar només per professió i origen per evitar discriminacions i revelar possibles dades privades: la pertinença a una creença, orientació sexual o similar. L'ètnia és també dubtosa i és el que estem discutint
  • als catalans etc no els classifiquem per ser d'un determinat grup cultural, com comentes, sinó per origen
  • el que facin altres viquipèdies pot ser una guia però no és una norma, els anglesos també comenten això de l'orientació sexual i em sembla que hi ha consens en no fer-ho aquí
  • una cosa és la categoria i l'altra el que pugui posar a l'article: si la pertinença al grup/lobby/ètnia el que vulguis jueu és rellevant pots posar-lo sense necessitat que sigui una categoria (perquè el personatge serà notable pel que ha fet, no per ser jueu, com qualsevol altre): deixa d'insinuar propòsits ocults al respecte

No vull tornar a repetir-me, no tinc res de personal a favor ni en contra de cap grup o criteri, em limito a aplicar la norma i explicar per què s'ha decidit així, amb consens. Limitem la discussió al possible canvi de norma a això, sense amenaces, promeses futuribles ni desviacions, o no assolirem mai una solució satisfactòria per a tothom--barcelona (disc.) 20:03, 16 abr 2011 (CEST)[respon]

En cap moment no dic que tinguis res personal a favor ni en contra de cap grup. Ni jo tampoc. Per això, jo defenso que és pertinent que es categoritzi tenint en compte el grup humà, ètnia o grup cultural d'una biografia, ja que aquest és important ja per la seva mateixa biografia (és important tota la formació que ha tingut una persona i la seva vida i forma de veure la vida està condicionat pel seu entorn) i al mateix temps la personalitat notable és important per al seu grup humà, ètnic o cultural. A més a més, per a una enciclopèdia, crec que categoritzar segons termes científics (refrendats per una ciència qualsevol, en aquest cas, l'antropologia -tot i que potser també la filologia i altres, però parlo de l'antropologia social o etnologia perquè és la que conec-) pot ser interessant per a algú que faci una recerca sobre temes d'etnologia. Per exemple: una persona pot voler fer una recerca o treball sobre els wòlofs. A banda de que l'article sobre els wòlofs ha de ser el millor possible, també pot ser que vulgui treballar parts de la seva producció cultural com són les seves personalitats notables. En el cas dels jueus, hi ha fins i tot enciclopèdies o altres llibres de consulta tipus anuaris, biobibliografies, ... (com en el cas dels catalans) que hi estan especialitzades. Els criteris que han de tenir les biografies que s'incloguin en aquestes categories han d'estar referenciats com a tal i fins i tot proposo que es posi a la pàgina de discussió de l'article. Crec que la viquipèdia, si vol ser una enciclopèdia que inclogui el saber mundial ho ha d'incloure. Respecte a les promeses futuribles estic parlant de tornant de Setmana Santa, ja que ara m'és completament impossible baixar a Barcelona. Si tinc el compromís ferm d'una autoritat sobre el tema que ens vol ajudar a treballar-lo, m'agradaria molt saber què haig de fer (que m'ho posi per escrit i firmat, que algú de viquimèdia vingui a la trobada, ...) el meu interés és involucrar-la en el projecte viquipedista juntament amb altres professors del departament, si pot ser. No és una volada de coloms i crec que pot ser bo per la viquipèdia. Respecte a les amenaces hem sembla que només n'he fet una: deixar la viquipèdia. Jo hem crec el projecte viquipedista i per això la meva intenció és millorar la viquipèdia. No vull pas dir que els que defensen raonaments contraris no ho volen. Respecte al tema de l'etnocidi no vull insultar a ningú, si no que només apunto a que fer una política diferent en un grup humà, cultural o ètnic pot ésser considerat com a tal prenent en compte la legislació internacional dels drets humans (és difícil d'explicar així). A més, crec que també atacaria la norma de la viquipèdia de neutralitat si fem ús d'un doble raser en aquest i qualsevol tema. Els jueus és veritat que és un concepte polisèmic, però això s'arregla creant una plantilla en la que s'expliqui quin és el significat concret a què es refereix la categoria. Pot ser que els mètodes que he utilitzar per a demostrar el meu punt de vista no hagin estat els millors, però ho he fet perquè crec que si es treu aquestes categories s'han de treure totes les categories que es refereixen a nacions, ètnies o grups sense estat, cosa que penso que la viquipèdia NO ha de fer.

Per últim i no m'agradaria gaire extendre'm. Vull parlar sobre els conceptes el que dius que s'ha consensuat a la viquipèdia. Jo és que no ho entenc massa, ja que barreja els conceptes d'ètnia amb el de raça. No hi tenen res a veure, un amb l'altre. És ben sabut que el concepte de raça s'ha deixat d'utilitzar com a científic i que es considera que hi ha una única raça humana. Aquest concepte seria relacionat amb l'antropogia física (que no domino). El concepte d'ètnia es basa en la pertinença en un grup humà. Des de l'antropologia o des d'altres ciències com la història s'estudia els temes d'identitat. Tribu, Ètnia i Nació, entre d'altres són conceptes que defineixen un grup humà identificat com a tal davant els altres grups. A diferència de l'Estat (entitat socio-política) molts d'aquests no tenen poder sobre les seves pròpies decisions, però això no vol dir que no existeixin i que no siguin pertinents ni notables. La pertinença a un grup humà o cultural (que no acabo de entendre el significat del tot, ja que és un concepte que no es treballa a l'antropologia social) és important per a un individu, tal i com he dit més amunt; així com la producció cultural (perdoneu si no utilitzo els mots més correctes), que inclou els seus individus notables, és important per al mateix grup. El fet de categoritzar una biografia per la seva tasca (que l'ha fet notable) i pel seu origen (que no l'ha fet notable però té la seva importància) no exclou que també pugui ser categoritzat per la seva pertinença ja que la cultura té un pes determinant en l'individu i no es pot excloure la cultura del grup humà a què pertany.

Crec que caldria obrir un tema de debat de presa de decisions sobre si les categories respecte als grups humans són pertinents. A diferència de les "races" (que pocs científics les consideren), hi ha tota una disciplina científica que ha treballat i que treballa sobre això i es pot referenciar bé. En sèrio que no és tirar pilotes fora. Perdoneu si m he repetit amb algun concepte que sembla que molesta, però no ho dic amb cap mala fe i crec que les persones que defensen la postura que no és la meva ho fan amb bona fe.--Pitxiquin (disc.) 21:20, 16 abr 2011 (CEST)[respon]

Viquiprojecte:Monuments; Trobada[modifica]

<mode ban on>
Viquipedistes i Viquimedistes:
A causa de la magnitud de la activitat a desenvolupar al voltant de la iniciativa WIKI Loves Monuments, en la qual s'emmarca el Viquiprojecte:monuments, es procedeix a activar la fase d’excepcionalitat 2 del Pla A veure com ho fem.
Segons el Decret 04/2011 del 9 de febrer, prorrogat pel Decret 257/2011, pel qual s’adopten mesures excepcionals i d’emergència en relació a la mobilització del personal que voluntàriament col·labora en aquesta Viquipèdia, això obliga a l'intent d'animar al personal propi i aliè a picar pedra en favor del projecte, preveient la possibilitat de dur-lo més enllà de les grans quotes ja assolides.
Els participants del Viquiprojecte:Monuments en ús de les facultats que li confereix el fet de ser-ho, es veu obligat a iniciar les següents mesures:
Es convoca a tot hom/don interessat/interessada a Assistir a la trobada envers el viquiprojecte el proper Dissabte dia 16 a les 10:30, a la Sala Eines de la Casa Golferichs, Gran Via Corts Catalanes, 491, Barcelona

Amb el següent ordre del dia:

  1. Presentació del "concepte" del projecte, per tal de posar en comú l'abast d'aquest
  2. Funcionament del concurs, per tal de dirimir i acotar la forma d'aquest
  3. Possibilitats d'organització del concurs, per tal de dirimir i acotar la forma d'aquest
  4. Organització de tasques, per tal de fomentar la salut dels viquipèdistes fent-vos moure del teclat (tant ordinador atrofia)

Aquest grup de participants fa una crida a les dones i homes de la Viquipèdia en Català per a què amb responsabilitat i solidaritat tinguin a bé assistir a aquesta reunió i involucrar-se en el projecte.
<mode ban off>
<mode normal on>
En plata: Dissabte dia 16 a les 10:30 ens reunim a la Casa Golferichs per parlar del projecte ... hi sou convidats.--Mafoso (Mani'm?) 09:27, 13 abr 2011 (CEST)[respon]

Aquí podeu consultar el hashtagg del Wiki Loves Monuments que avui va ple del que els piuladors d'Amical assistents han anat comentant i informant.--KRLS , (disc.) 17:11, 16 abr 2011 (CEST)[respon]

GLAM-WIKI: Trobada Miserachs[modifica]

El proper dia 6 de maig hem organitzat una trobada al MACBA de Barcelona per editar conjuntament l'article sobre Xavier Miserachs i Ribalta.És un fotògraf català. És rellevant perquè les seves filles i hereves han accedit a lliberar en Creative Commons una part del seu arxiu, actualment disponible a Flickr. Hi seran presents conservadors, el director del museu, bibliotecaris i Viquipedistes. Es tracta d'ampliar l'article entre tots amb les millors fonts bibliogràfiques disponibles, iniciant un seguit de projectes de col·laboració amb el museu. L'horari encara està per determinar però se suposa que serà al llarg del dia. Qui estigui interessat/da en assistir si us plau s'apunti a la llista de la pàgina de discussió de l'article. És una bona oportunitat per demostrar el potencial de col·laboració que tenim entre Viquipèdia i Museus. Us animeu?--Kippelboy (disc.) 05:59, 14 abr 2011 (CEST)[respon]

horari? --barcelona (disc.) 11:18, 14 abr 2011 (CEST)[respon]
Encara no definit però suposso que de 10 a 14 o similar--Kippelboy (disc.) 16:01, 14 abr 2011 (CEST)[respon]

La República al diari Ara[modifica]

El diari Ara ha fet un especial per commemorar els 80 anys de la proclamació de la república i, en tots els seus articles, enllaça els conceptes i personatges clau cap a la Viquipèdia en català (un exemple). Crec que és molt positiu per nosaltres. --Arnaugir 10:21, 14 abr 2011 (CEST)[respon]

Molt positiu cap a nosaltres i molt positiu pels lectors d'aquest diari, que tenen informació addicional a només un clic. Per sort, alguns projectes periodístics "de paper" comencen a creure en l'hipertext i no tenen por que els fugin els usuaris si posen enllaços addicionals als seus articles. Els d'Ara tracten els seus lectors com a adults i els faciliten la lectura de l'article. Pau Cabot · Discussió 10:36, 14 abr 2011 (CEST)[respon]
En aquest article fins i tot ens posen quins personatges creuen que també hauríem de tenir. --SMP​ (+ disc. xat) 12:09, 14 abr 2011 (CEST)[respon]
no es podria fer un viquiprojecte de col·laboració? similar al de l'Espai Internet? --Mezod (disc.) 17:13, 14 abr 2011 (CEST)[respon]
Molt bé! Però nosaltres podem aprofitar també la seva feina i omplir buits que segur que tenim sobre aquesta època amb dades del seu especial, citant-los, és clar, com a mínim a l'article sobre la República (millor amb el diari en paper, que sol contenir articles més amplis). Suposo que els viquiprojectes d'història i d'actualitat ja ho estarà fent. ;-) --Slastic (disc.) 20:07, 14 abr 2011 (CEST)[respon]

Proposta d'eliminació de la categoria:Persones de l'àmbit catalanoparlant[modifica]

Segons uns quants viquipedistes, només es pertinent pel què fa a l'origen d'un personatge, la seva nacionalitat legal o estat a què pertany. Això surt de la discussió d'eliminació de les categories de jueus. Jo m'oposo a l'eliminació de qualsevol categoria que ordena les biografies segons la pertinença a un grup humà, però si es fa amb un s'ha de fer amb tots. Així, caldria seguir l'exemple de la viquipèdia en castellà enlloc de la viquipèdia en anglès, que sí que dóna importància i visibilitat a la pertinença a un grup humà, ètnia o nació determinat. Algun viquipedista ha dit que són ordenacions o categoritzacions "massa" polèmiques (no ho acabo d'entendre; a les ciències tot és polèmic). Altres han dit que la pertinença a un grup humà no és pertinent ni important per al personatge en qüestió (no se quins coneixements tenen d'antropologia) i també s'ha arribat a insultar i menyspreuar a aquesta "ciència" o àrea del coneixement, ja que tampoc es vol escoltar els especialistes reconeguts.

Així, perquè no hi hagi més polèmiques, proposo que s'esborrin les següents categories: Bascos, Afroamericans, Kurds, Persones de l'àmbit catalanoparlant, Ossets, Indígenes Americans (o amerindis ?), ... . Així, ens quedem amb una realitat més pobre, tot i que potser menys polèmica, que segueix l'ordenament de les fronteres de la ONU (tot i que aquesta ha reconegut el dret dels pobles, tal i com ho he posat a la meva pàgina d usuari. --Pitxiquin (disc.) 11:47, 14 abr 2011 (CEST)[respon]

Espera, espera. Jo diria que hauriem de deixar aquesta discussió de banda fins que la discussió de dalt l'haguem resolta. JaumeBG 12:25, 14 abr 2011 (CEST)[respon]
Aquesta categoria classifica per territori, no per la llengua que parlen. Hi ha moltes categories per territori a més de les dels estats. 158.109.210.96 (discussió) 12:33, 14 abr 2011 (CEST)[respon]
Jaume, jo crec que estan relacionades. Jo estic en contra de les dues propostes, però si una es decideix cap a una banda, s'ha de ser conseqüent. Respecte a aquesta no crec que la ONU ni cap organisme internacional reconegui com els territoris de l'àmbit catalanoparlant com un fet (usuari anònim). Com a molt s'hauria d'especificar a cadascun dels estats, sempre i quan es contempli que és un fet rellevant la qüestió lingüística, cosa que s'hauria de decidir si és igual, més o menys rellevant que la pertenença a un grup humà, ètnic, cultural, etc. Ah, i Jaume, no se perquè cal esperar, si no que penso que es poden obrir temes de discussió al mateix temps, estiguin o no estiguin relacionats. Si no podria semblar que algú pot dir "ara no toca" o "això no toca"; si el funcionament de la presa de decisions de la viquipèdia vol ser "assambleari" no es pot silenciar a cap membre.--Pitxiquin (disc.) 12:41, 14 abr 2011 (CEST)[respon]
Veig que en Pitxiquin dóna per fet que el consens és només tenir categories per estat, i proposa esborrar-les totes les altres. Em sembla una llàstima que renunciï tan aviat a crear una categoria de jueus, fins i tot abans d'haver dit què hi pensava posar.--Pere prlpz (disc.) 16:36, 14 abr 2011 (CEST)[respon]
Pose algunes preguntes la resposta a les quals necessite conèixer per a possicionar-me.
* Quines són les categories que s'han esborrades?
* Els jueus són un grup de gent determinada per la seua religió, pels seus trets facials o pels seus trets lingüístics?
* Existeixen categories d'altres grups humans similars a les esborrades?
Gràcies a qui responga :) --Fajardoalacant (disc.) 16:54, 14 abr 2011 (CEST)[respon]
Fajardoalacant: De moment no s'ha esborrat cap de les categories que he proposat i que jo estic en contra de que es faci. 2:Els jueus, tal i com ha apuntant Mercedes Fernandez Martorell (prof d antropologia de la UB) i tal i com posa l'article jueus són els membres d'un grup humà o ètnic reconegut com a tal per l'antropologia o etnologia. Un dels trets comuns dels membres del grup humà (no l'únic ni l'especific) és que la majoria professen la religió del judaisme. Però aquest no és el tret definitori del grup ètnic, ja que hi ha jueus que es defineixen com a ateus, cristians, i d'altres confessions. El que sí que els conforma com a grup ètnic o humà és el sentiment de pertinència a un grup humà determinat i diferenciat dels altres (no té perquè ser enemistat), amb una història en comú (marcada per l'èxode i després per les persecucions i intents de genocidi que han patit). El sentiment de pertinença és fort i es poden considerar nació ja que han tingut una lluita política que ha portat a tota la conflictivitat actual al proper orient: el sionisme. Jo no sóc especialista ni en jueus ni en sionisme i segur que he dit alguna bejenada, disculpeu. Als EEUU, a més, s'han conformat com un grup de pressió definit i reconegut. Dins els jueus hi ha jueus azkenazites, sefardites i molts d'altres, així com jueus negres. Però tots es consideren com a jueus. 3:Altres categories de biografies que pertanyen a grups humans o ètnics sense estat: persones de l'àmbit catalanoparlant, bascos, amerindis (o nadius americans), i uns quants més. Jo crec que el que caldria és, enlloc d'eliminar aquestes categories és ampliar-les amb la resta de grups humans. Respecte a una cuarta pregunta que no has fet, hi ha altres 13 viquipèdies que han considerat que la categoria d'actors jueus és pertinent.--Pitxiquin (disc.) 17:46, 14 abr 2011 (CEST)--Pitxiquin (disc.) 17:46, 14 abr 2011 (CEST)[respon]
El que no entenc és com destriem entre jueus Pitxiquin? Si no podem fer-ho per una qüestió de religió, ni per un qüestió geogràfica, ni per color de pell. Com ho fem? Els catalans són categoritzats per un criteri geogràfic, els bascos també, pertanyen a un espai territorial determinat. Jo crec que per a l'existència d'una categoria ha de tenir un criteri. Els grups humans amb un criteri clar, jo crec que hi poden tenir cabuda. Tanmateix, la categoria jueus veig que si ens regim pels de l'estat d'Israel (ja tenim la categoria Israelians); no hi estaria d'acord en fer-ho per religió perquè no ho fem amb els cristians.--KRLS , (disc.) 18:13, 14 abr 2011 (CEST)[respon]
A dalt he fet una proposta concreta temporal. Jo també estic d'acord en que mentre hi hagi consens en no categoritzar per confessió religiosa, no es faci en cap cas. Ara de moment he posat una plantilla temporal explicativa. Crec que un viquiprojecte ho hauria de gestionar i sancionar, i crec que es pot fer. Jo no sóc especialista en jueus ni res semblant. Ah, una cosa: la pertinença a un grup humà, ètnic o cultural no exclou a la pertinença a un estat determinat o nacionalitat. Conviuen les dues i crec que els personatges s'haurien de categoritzar en les dues (per això jueus estatunidencs: la primera es refereix al poble que pertanyen i la segona a la nacionalitat legal). A la viquipèdia catalana hi tenim: jueus francesos, jueus polonesos, jueus d'austrohungria, etc etc. Crec que la majoria dels casos es pot definir. I si hi ha algun dubte, es deixa només la nacionalitat legal. En el cas que ens ocupa, també es pot parlar de que els catalans del sud pertanyen a l'estat espanyol i els catalans del nord a l'estat francès; o s'hauria de dir: catalans d'espanya o catalans de frança. Els Algueresos es poden considerar dins les categories de persones de l'àmbit catalanoparlant i dins de persones de sardenya (que a la vegada esta a italians). --Pitxiquin (disc.) 18:48, 14 abr 2011 (CEST)[respon]
Les categories de catalans d'Espanya i de França ja existeixen. S'anomenen categoria:catalans del sud contemporanis i categoria:nord-catalans.--Pere prlpz (disc.) 19:07, 14 abr 2011 (CEST)[respon]
Ja ho se. Només ho he indicat perquè una categorització no exclou l'altre. També caldria començar a pensar si algun dia es vol començar a treballar sobre els catalans de la diàspora, que també existeixen i no viuen ni han nascut a l'àmbit geogràfic catalano parlant. Penso de la mateixa manera en els valencians, mallorquins ... . La viquipèdia en anglès té les categories de catalans estatunidencs i moltes de similars. --Pitxiquin (disc.) 19:31, 14 abr 2011 (CEST)[respon]
Tot llegint aquest fil vers les categories de grups humans m'he intentat informar vers les ètnies o que s'entén per jueus , etc... S'han emprat arguments d'Etnocidi, Declaració de les Nacions Unides sobre els drets dels pobles indígenes ...
Crec que enciclopèdicament tot grup humà té una categoria on s'hi pot incloure persones pertanyents a aquest, però ara mateix haig d'anar a consultar altres viquipèdies i fonts per mirar d'esbrinar que és una ètnia, un jueu o un etnocidi. És més útil tenir un bon articles vers cada grup humà: Això si que dona visibilitat i a més permet als profans mirar de categoritzar correctament. --Mafoso (Mani'm?) 22:49, 14 abr 2011 (CEST)[respon]
No estic en desacord amb tú del tot. Manquen uns bons articles que expliquin tots aquests temes. Però això no vol dir que aquestes categories no siguin importants. Tal i com està avui en dia la viquipèdia en català té moltes mancances, però això no significa que el què hi ha a la viquipèdia tingui poca importància. Les categories són taxonomies o maneres de classificar. Serveixen per a fer recerques i investigacions i crec que aqui hi ha el quid de la qüestió. Potser que per a una persona que li interessin els actors de cinema no li interessa si són xinesos, bielorussos o pulars o uolofs. Però hi pot haver alguna persona que el què li interessa no és recercar els actors de cinema si no les personalitats que pertanyen a un grup humà determinat (tingui o no un estat-nació al darrera). Si ho obviem, obviem una part de la realitat reconeguda científicament (fins i tot hi ha una disciplina al darrera, l'etnologia i l'antropologia social o cultural). Encara que hi hagi aquestes categories, s'ha d'anar desenvolupant tots els conceptes i s'han d'anar omplint amb nous articles. --Pitxiquin (disc.) 01:31, 15 abr 2011 (CEST)[respon]

Web del Govern de les Illes Balears[modifica]

Es veu que la web del Govern Balear està publicada baix una llicència cc-by-sa, encara que no queda clar com es compatibilitza això amb el copyright que posen a peu de pàgina.

Això vol dir que podem usar informacions, imatges i vídeos d'aquesta web. He començat a fer una recerca de coses que podrien ser útils i he creat Usuari:Paucabot/CAIB. Si algú puja les imatges o utilitza informacions, estaria bé que ho posàs en aquella pàgina usant la plantilla {{Fet}}. La idea és col·laborar per anar migrant informació cap aquí i cap a Commons perquè si ho ha de fer una persona tota sola, no acabarà mai ...

També dir que el mateix govern ha creat el portal de dades obertes, sota la llicència cc-by que pot tenir informacions interessants. Pau Cabot · Discussió 12:44, 14 abr 2011 (CEST)[respon]

Bona notícia. Cal fer didàctica del coneixement lliure. A veure si d'altres segueixen l'exemple. --V.Riullop WLM (parlem-ne) 12:48, 14 abr 2011 (CEST)[respon]
Pel que sembla la generalitat catalana també té el sistema de dades obertes. A veure si se'n poden explotar les estadístiques (dels dos casos) amb un bot que vagi afegint les seccions als articles. --Jo ++ 14:19, 14 abr 2011 (CEST)[respon]
La Generalitat té un portal d'Opendata i l'Ajuntametn de BCN també. Conec als que ho porten. Si necessiteu qualsevol cosa....ja direu.--Kippelboy (disc.) 16:09, 14 abr 2011 (CEST)[respon]
Això vol dir que podem copiar la informació exactament com es presenta a les pàgines (copiar-enganxar, sense haver de reformular) i només hem de posar la font a l'apartat "Biografia"? --Fajardoalacant (disc.) 16:56, 14 abr 2011 (CEST)[respon]
Ok veig que són fotos, no text, així que només amb pujar-es a commons reconeixent l'autor és prou :) --Fajardoalacant (disc.) 16:58, 14 abr 2011 (CEST)[respon]

Eleccions a verificador de comptes 2011[modifica]

Us recorde que s'està votant per un nou verificador de comptes d'usuari, el termini és el dia 18 d'abril. Voteu en contra o a favor, però voteu, si us plau. –Coet · BANG · blablabla 18:21, 12 abr 2011 (CEST)[respon]

Doncs en contra, que no sé pas qui és aquest coet :P --Mezod (disc.) 19:37, 12 abr 2011 (CEST)[respon]
Gràcies a tots els que hi heu participat. El termini acaba en unes hores, espere que algú es decidisca i evitem prolongar 10 dies més... –Coet · BANG · blablabla 19:01, 18 abr 2011 (CEST)[respon]

Wikimedia Commons arriba als 10 milions de fitxers[modifica]

Tan sols volia comentar que el repositori de fitxers de Wikimedia, Wikimedia Commons, va arribar ahir als 10 milions de fitxers. Felicitats a tots! --Millars (disc.) 20:37, 16 abr 2011 (CEST)[respon]

una bona notícia!--barcelona (disc.) 20:45, 16 abr 2011 (CEST)[respon]
Increïble.--Georg-hessen (enraona'm) 19:54, 18 abr 2011 (CEST)[respon]
Avui n'he pujat un jo... Enhorabona! JaumeBG 14:43, 19 abr 2011 (CEST)[respon]

[Repeat] Articles a millorar-ne l'ortografia[modifica]

Aquestes categories no s'haurien de dir "[...] a/per millorar-ne [...] ? --Davidpar (disc.) 18:07, 18 abr 2011 (CEST)[respon]

Suposo que sí, però no sé com s'hauria de canviar ni si seria molt díficil fer-ho.--Arnaugir 11:48, 19 abr 2011 (CEST)[respon]
Pots proposar canvis de noms de categories utilitzant la plantilla {{Moure}} i després ficant |nom de com penses que s'hauria d'anomenar aquí. JaumeBG 14:41, 19 abr 2011 (CEST)[respon]

De Imatges del mes a Imatges destacades de Commons?[modifica]

Proposo que les nostres imatges del mes (i les futures) s'hagin de presentar a Featured pictures de la Commons. Així les fotografies (a part de sortir a la nostra portada) puguin tenir un xic més de transcendència. Què us sembla?el comentari anterior sense signar és fet per Davidpar (disc.contr.) --Àlex Esp (Discussió) 20:00, 21 abr 2011 (CEST)[respon]

Però seria molt difícil que cada mes dues imatges de Viquipedistes catalans fossin imatges destacades a Commons... (En contra.) JaumeBG 05:30, 22 abr 2011 (CEST)[respon]
De tota manera, no s'hi perd res en presentar-les.--Àlex Esp (Discussió) 12:32, 22 abr 2011 (CEST)[respon]
No cal decidir gran cosa. Qualsevol les pot presentar. Endavant.
D'altra banda, més fàcil que aconseguir imatges destacades a Commons (commons:Featured images) és presentar-les com a Commons:Valued images, o sigui, la millor imatge d'una determinada cosa. D'aquestes sí que en podem aconseguir unes quantes cada més. Les commons:Quality images són una altra opció per imatges tècnicament molt bones.
El que sí que estaria bé decidir aquí és posar alguna plantilla a la pàgina de descripció de la imatge de l'estil de "Aquesta imatge va ser (primera/segona) imatge del mes a la Viquipèdia en català el mes de ... de ...". L'únic inconvenient és que algú ho hauria de fer, i darrerament ja costa prou trobar algú amb temps i ganes d'actualitzar la imatge de la portada a temps.
Hi afegeixo que, si no recordo malament, fa temps que en Vriullop es queixa (amb raó) que som poc actius a Commons. Això podria servir per implicar-nos-hi més.---Pere prlpz (disc.) 13:50, 22 abr 2011 (CEST)[respon]

Nobles de França[modifica]

Hola,

revistant alguns articles sobre nobles de França veig que, per exemple a l'article sobre "Margarida" (o no se si seria "Margalida"?) de França i de Castella, se posa que és "princesa", no se si per qualque motiu en particular; també en relació a altres articles com Lluís VII de França on es ve a dir que tots els fills són prínceps.

Cercant referències veig: http://en.wikipedia.org/wiki/French_nobility, no se si posterior a la època que es tracta. Estaria bé obtenir referències dels títols nobiliaris d'aquella època... (al link anterior els fills del Rei es diu que són "Fills de França") En qualsevol cas, a Adela, comtessa de Vexin la he posat com a comtessa perquè és el títol que es referencia als articles especialitzats.

Alguna referència posterior seria del tipus:

http://fr.wikipedia.org/wiki/Appellations_des_membres_de_la_Maison_de_France (no apareix el concepte "princesa" -en femení- i la filla major del rei se diu "La Sra." o "Madame").

També està: http://es.wikipedia.org/wiki/Hijos_de_Francia_(Fils_de_France)

En definitiva, supòs que es posa "princeses" perquè és la paraula coneguda comunment com a "filla del rei" però, a la casa francesa no se si és el més apropiat. Per altra banda, en algunes cases només és príncep el fill hereu.

Ho coment perquè potser ho canviaria per un altre títol però primer sebre quin seria el més adequat en termes generals per aquella època, i confirmar que no hi ha un motiu en especial per anomenar-les "princeses". Si no està referenciat, crec que s'hauria de suprimir aquest títol per aquestes persones, però no se si és filar massa prim. --Alys Vi (disc.) 03:00, 22 abr 2011 (CEST)[respon]

d'acord a afinar més sempre que sigui possible --barcelona (disc.) 17:41, 22 abr 2011 (CEST)[respon]

Seguiment del suport al català en les plataformes mòbils. Cal voluntari.[modifica]

Una de les accions del pla estratègic global de Viquipèdia és la penetració en les plataformes mòbils. Vegeu: [4] i [5].

Pel projecte mòbils de WIkimedia, cal un voluntari que mantingui actualitzada la línia on s'especifica el nivell de suport que cada plataforma dóna al català.

Penso que és important que siguem actius en això donat que em temo que hi ha algun problema seriós. En nombre de pàgines servides a ordinadors no mòbils som de les llengües que creixen més en termes interanuals 70% el març mentre que el global creix un 20% i aquest mes d'abril segurament la diferència encara s'eixamplarà més.[6] En canvi en pàgines servides a mòbils la majoria de llengües creixen a taxes interanuals entre el 150% i el 400% mentre que el català està gairebé estancat. [7]

Interessats poseu-vos en contacte a meta amb Quim Gil (Li podeu escriure en català).

--Gomà (disc.) 08:58, 23 abr 2011 (CEST)[respon]

Hola! Res més a afegir al bon resum d'en Gomà (moltes gràcies!). Si algú hi està interessat aviseu-me. Per curiositat: algú de vosaltres consulta la Viquipèdia des del seu mòbil? Veieu les pàgines tal qual o utilitzeu la redirecció automàtica a http://ca.m.wikipedia.org/ ? --Qgil (disc.) 22:09, 25 abr 2011 (CEST)[respon]
jo no la miro al mòbil però he vist sempre posar l'adreça ordinària (o partir del cercador, com als ordinadors) --barcelona (disc.) 22:11, 25 abr 2011 (CEST)[respon]

Viquiprojecte categorització[modifica]

Hola a tothom, he creat el Viquiprojecte:Categorització amb dos objectius concrets:

  1. Vigilar la coherència del sistema de categories i unificar criteris.
  2. Millorar el manteniment de les categories.

Si voleu donar una mà, ja ho sabeu: apuntau-vos! Pau Cabot · Discussió 21:54, 23 abr 2011 (CEST)[respon]

Arxiu d'imatges de Sant Jordi[modifica]

He trobat això [8]. Totes poden ser pujades a commons? Son totes lliures? Comentaris? --Lluis_tgn (disc.) 23:02, 23 abr 2011 (CEST)[respon]

Mira unes seccions més amunt--Arnaugir 23:07, 23 abr 2011 (CEST)[respon]
Ups! --Lluis_tgn (disc.) 11:15, 24 abr 2011 (CEST)[respon]

Viquiprojecte Motociclisme[modifica]

Hola a tothom,

He creat el Viquiprojecte:Motociclisme amb la idea de coordinar esforços amb tots aquells que estiguin interessats en ampliar i millorar els articles relatius a aquesta àrea. Si hi voleu col·laborar, apunteu-vos-hi. Hi ha feina de sobres!

Salutacions,--Peprovira (disc.) 17:18, 25 abr 2011 (CEST)[respon]

Parla amb Sentoan d'es.wiki. Crec que pot ser un bon actiu d'aquest camp i jo no vaig ser suficientment persuasiu.--KRLS , (disc.) 22:27, 25 abr 2011 (CEST)[respon]
D'acord, així ho faré. Gràcies per l'avís.--Peprovira (disc.) 07:14, 26 abr 2011 (CEST)[respon]

Viquitrobada informal al mes de juny[modifica]

Apreciats companys viquipedistes:

Després de gairebé un any al nord de França, la Laurita i jo tornem a Catalunya durant una setmana a mitjans del mes de juny. Volem aprofitar un dels dies per veure altres viquipedistes i per això us proposo una Viquitrobada informal per fer petar la xerrada sobre temes viquipedistes sense prendre'ns-ho gaire seriosament.

Com que encara no s'ha celebrat cap viquitrobada al Vallès Occidental, us proposem celebrar-la a Sabadell. Jo mateix i els altres ceballuts de la Viquipèdia estarem encantats d'acollir-vos. Si us resulta molt difícil venir a Sabadell, deixeu una nota a la pàgina de la Viquitrobada i valorarem totes les possibilitats.

Per a més informació, podeu anar a la pàgina de la Viquitrobada. Esperem veure-us-hi a tots. – Leptictidium; what else? 17:22, 25 abr 2011 (CEST)[respon]

No se n'havia proposat una l'últim cap de setmana de maig? és la mateixa? --Arnaugir 22:48, 25 abr 2011 (CEST)[respon]
Arnau no! XD Jo ja estic fent forat a l'agenda. Hehe!--KRLS , (disc.) 22:52, 25 abr 2011 (CEST)[respon]
No és la mateixa. No havia vist l'anterior, però de totes maneres em sembla que mantindrem aquesta altra, per qui es vulgui apuntar a les dues (i si no, una de només per a sabadellencs! :p). – Leptictidium; what else? 22:53, 25 abr 2011 (CEST)[respon]
Potser seria interessant fer-ho el mateix cap de setmana... els que sou de barcelona ho teniu bé però si hem de venir més lluny hem de gastar el doble de recursos! :P--Arnaugir 22:58, 25 abr 2011 (CEST)[respon]
Roda el món i torna al Born. --Gomà (disc.) 23:09, 25 abr 2011 (CEST)[respon]
Arnau, doncs una altra pel juliol i prepareu les llistes de fotos :-) --V.Riullop WLM (parlem-ne) 08:42, 26 abr 2011 (CEST)[respon]

Ja que no voleu limitar les edicions d'anònims...[modifica]

Proposo atorgar poders d'administrador al bot antivandalisme perquè pugui blocar automàticament els usuaris anònims que creïn una pàgina nova o que substitueixin tot el contingut d'una pàgina existent, sempre i quan el contingut afegit presenti expressions com "jajaja", "es una mierda" i coses així. – Leptictidium; what else? 14:38, 27 abr 2011 (CEST)[respon]

Molt bé fins el dia en què un anònim decideixi traduir gl:Galicia es una mierda de la Viquipèdia en gallec. Deixant els casos excepcionals a banda, potser dóna molt mala imatge de blocar amb un bot. Amb qui se suposa que hauran de discutir els usuaris blocats? Potser es reboten encara més. Jo estic més d'acord amb la proposta de més amunt del Pere prlpz: blocar més els articles més vandalitzats.--Salvi "Ssola" (discussió) 14:52, 27 abr 2011 (CEST)[respon]
Quin és el sentit de discutir amb aquesta mena d'usuaris? Una cosa seria discutir amb els que han comès un error d'edició, o els que han afegit un copyvio, que no actuen de mala fe. Però discutir amb gent que ve a posar "jajajaj hijos de puta esto es una mierda" és una pèrdua total de temps. Més val que ho faci un bot. – Leptictidium; what else? 20:33, 27 abr 2011 (CEST)[respon]
També totalment d'acord. Usuaris que es dediquen a posar Pere el Catòlic fa caca, Pere el Catòlic XUOPAVA POLLES MOLT GRANS I GRUIXUDES, Pere el Pollon Jaume el Conqueridor menjava polla, o es va casa amb PUTO MARICON CODY SIMPSONN MARIPOSOOOOOON!, no són gaire decoroses i acaben amb la paciència dels editors que hem participat en algun d'aquests articles. Els bots reversos actúen, pero està clar quines són les intencions d'aquestes IP. Una blocatge fulminant per part del bot seria doblement productiu.--Georg-hessen (enraona'm) 21:33, 27 abr 2011 (CEST)[respon]
Tot i les successives millores, el bot reversor s'equivoca de tant en tant. Si un bot ha de poder blocar persones, no ens podem permetre que s'equivoqui mai. Això vol dir que caldrà ajustar-lo per blocar només els casos en que no hi hagi dubte, i per tant caldrà assumir que deixarà passar molts vàndals per alt. Es pot provar si algú té ganes de muntar-lo, però crec que la seva efectivitat serà limitada. A més, abans de donar-li poder d'administrador caldrà un període de proves llarg, amb alguns centenars de vàndals detectats sense cap error.--Pere prlpz (disc.) 23:32, 27 abr 2011 (CEST)[respon]
Tot és qüestió de provar-ho. En tot cas el tema vé a ser com els filtres antispam dels nostres correus electrònics; un filtre massa exigent pot enviar missatges legítims a la carpeta d'spam, i un de massa lleuger pot deixar passar massa spam i fer perdre massa temps eliminant i netejant la bústia. Ara bé, un missatge legítim enviat a la carpeta d'spam no prop alertar-nos, mentre que si a un anònim legítim se'l bloca sí que pot avisar. Vull dir que si al missatge de blocatge se li posa: «1) Has estat blocat per un bot automàtic perquè ha considerat que les teves edicions podrien constituir un acte de vandalisme 2) Els bots automàtics antivandalisme funcionen segons uns criteris prefixats i a vegades poden cometre errors 3) Si consideres que el teu blocatge és un error del bot clica Aquí i en un termini de 24 hores un administrador atendrà personalment el teu cas». No vull semblar pretensiós, però considero que un persona amb un mínim d'intel·lecte -públic objectiu que pot tenir interès a col·laborar a la viqui- és perfectament capaç d'entre QUE ha passat, PERQUE ha passat, i COM solucionar-ho ràpidament. No em sembla a mí que algú blocat erròniament li sabés molt de greu tot plegat, i menys encara que no se'n fes el càrrec si se li explica tot adequadament i els motius que hi ha en la lluita contra el vandalisme. En fi ... en el fons no sé si es tracta d'un tema de principis o un tema d'objectius. Si es tracta d'un tema de principis suposo que no hi ha gaire a parlar d'aquest tema doncs els principis crec que tothom sap quins són; ara bé, si estem parlant d'objectius estratègics (no ofendre possibles nous usuaris versus no cremar els administradors i defensar el prestigi de la viqui en català) el tema és més senzill i tant sols és qüestió de trobar un punt d'equilibri i com aplicar-lo tècnicament.--Georg-hessen (enraona'm) 02:43, 28 abr 2011 (CEST)[respon]

A favor A favor - Els casos que comenta en Lepti són especifics i haurien de ser blocats immediatament per un bot (sempre pots esperar a la segona edició vandàlica). Ara vé el bot s'equivocarà? , almenys en un inici però els casos que proposa són bastant clars i en cas d'error doncs es desbloqueja la ip tal i com esmenta en Georg-hessen. --Castor (disc.) 18:19, 28 abr 2011 (CEST)[respon]
És evident que al principi és millor fer que el "filtre antiespam" del qual parla el Georg sigui més flexible que no pas estricte. Més endavant podríem anar refinant-lo. L'ideal seria que el bot agafés les expressions "prohibides" directament d'una pàgina de la Viquipèdia (Viquipèdia:Llista negra d'expressions), així qualsevol usuari amb dret de reversió podria afegir-hi o treure'n expressions segons calgués. – Leptictidium; what else? 21:06, 28 abr 2011 (CEST)[respon]

Ara mateix el bot reversor ja està avisant quan fa tres reversions seguides: Viquipèdia:Observatori del vandalisme/Avisos automàtics. En l'últim mes porta 37 avisos, no gaire diferent d'altres mesos. Això vol dir que la majoria de vandalismes revertits automàticament o bé no insisteixen o bé són blocats abans del tercer intent. També es pot veure a Usuari Discussió:BotReversor algunes queixes per algunes reversions. Val la pena fer un bot administrador per fer 1 bloqueig al dia i amb possibilitats d'equivocar-se? --V.Riullop WLM (parlem-ne) 22:53, 28 abr 2011 (CEST)[respon]

Si ho fem com proposo més amunt (començar amb un filtre bastant laxe i anar-los restringint amb cautela) no hi ha motius perquè s'equivoqui. – Leptictidium; what else? 09:04, 29 abr 2011 (CEST)[respon]

si el bot els marca com fa fins ara, no costa res esborrar, és el més ràpid de tota la feina d'admibistrador--barcelona (disc.) 10:58, 29 abr 2011 (CEST)[respon]

Lista de fustes[modifica]

Personalment no m'importen gaire els atacs personals. Però, quan crec que perjudiquen la Viquipèdia, em sento obligat a denunciar-los. Us prego que consulteu la darrera "millora" de l'article indicat i opineu. És molt fàcil posar notes, justificades o no. Però hi ha molts articles "importants", sense cap referència o molt poques (Santa María, Juan de la Cosa, ...i molts altres) que no tenen cap nota. Això és, senzillament, un greuge comparatiu.--Roger Liart (disc.) 19:07, 29 abr 2011 (CEST)[respon]

Treball dels metalls[modifica]

Gairebé igual que en l'article "Lista de fustes".--Roger Liart (disc.) 19:07, 29 abr 2011 (CEST)[respon]

Necessitem més —o alguns— articles de grups ètnics[modifica]

Només era per proposar que crec que tindríem que tenir més articles sobre grups ètnics, perquè si us fixeu en algun article en una altra Viquipèdia (exemples: anglesos, blanc, asiàtics, samoans, etc.) us fixareu que tots tenen més de 10 interwikis, i en grups ètnics importants més de 30, però mai la catalana excepte amb algunes excepcions (exemples: catalans, afroamericans, amerindis dels Estats Units, etc.). Crec que això fa que la Viquipèdia en català sembli tenir no gaires articles quan passes per un article com aquest en una altra llengua. Crec que el 97% dels viquipedistes som agraciadament o desgraciadament blancs i no tenir un article sobre el nostre grup ètnic és una mica trist (per exemple)! És com si no tinguéssim un article sobre adults o dones! Jo no sóc gaire expert en això (i a demés que en el que estic editant hi ha treball per fer per anys...) i no en sé massa, però crec que experts (i viquipedistes que no saben què fer) en races i ètnies i d'altres conceptes similars s'hi haurien de ficar si poguéssin i volguéssin per millorar aquesta enciclopèdia.

També resulta molest quan vull enllaçar a alemanys pensant que estic enllaçant al grup ètnic però resulta que em redirigeix a Alemanya... JaumeBG 12:07, 28 abr 2011 (CEST)[respon]

N'Espencat s'ha currat amb poca ajuda molts dels articles sobre grups de gent (catalans, menorquins, occitans, gitanos, etc.), especialment dels PPCC però també d'altres. Estan molt ben fets, amb infotaules i sovint una estructura similar definida. Darrerament em sembla que no té gaire temps. Per descomptat cal més editors per a aquests temes.--Slastic (disc.) 00:15, 29 abr 2011 (CEST)[respon]
Jo crec que estaria bé fer un viquiprojecte d'etnologia que treballés sobre aquest tema. Però alguna vegada ha semblat que no són temes "prou" adients o temes complexos per la viquipèdia en català. Ho dic pel tema de categoritzar segons el grup humà, ètnia o grup cultural, que hi ha gent que li sembla que no és pertinent. A mi personalment m'agradaria treballar en aquests temes i he intentat traduïr alguns articles de grups humans, sobretot d'afroamericans, però també portuguesos i altres. Tinc ganes d'animar a antropòlegs a participar-hi, i crec que si hi ha algú més a la viquipèdia interessat en aquests temes estaria bé treballar-hi conjuntament. --Pitxiquin (disc.) 01:21, 1 maig 2011 (CEST)[respon]