Viquipèdia:La taverna/Novetats/Arxius/2013/08

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Entrevista a Quim Gil a l'ARA[modifica]

Bon article publicat avui a l'ARA. --amador (disc.) 20:19, 27 jul 2013 (CEST)

L'entrevista és a Europa Press i l'han reproduït l'ARA, el 324.cat i El Punt Avui fa l'ullet --Davidpar (disc.) 20:22, 27 jul 2013 (CEST)
Espero que us agradi. :) L'article té diverses inexactituds i no acaba de dir el que jo vaig dir però bé, tot sigui perquè els mitjans es vagin familiaritzant amb aquests temes viquipedistes.
També em van fer una entrevista a El Món a RAC1 de la qual tinc "sentiments mixtos". Vens amb una història diferent i t'acaben encaixonant amb els temes mediàtics de sempre que poc tenen a veure amb el que fem aquí: que si l'Snowden, l'Assange, Silicon Valley, etc. No sé si es nota però vaig intentar redreçar la conversa cap a temes Wikimedia més d'una vegada i quan pensava que tocarien el tema catalanoparlant van tancar. Val a dir també que anaven tot esvalotats amb el tema del tren descarrilat a Galícia, que els hi va trastocar tota la graella matinal.
El mateix dia em van entrevistar també a El Periódico. A veure com anirà. Moltes gràcies a en DavidPar per les gestions!--QuimGil (disc.) 00:11, 28 jul 2013 (CEST)
Buf, gestionada per Amical, que Amical passa a formar part de la Fundació... crec que potser caldria fer una explicació d'un sol full aclarint algunes coses que són i que no són per als periodistes com aquest, perquè no desinformin. I lo de ser "perfecta" ja és de sentit comú que sona estrany, qui escriu això? En fi Quim, coses que passen, per desgràcia els periodistes no tenen el rigor de Viquipèdia :-) i sobretot són incapaços de passar-te una versió de l'article abans de publicar perquè el revisis, la inèrcia d'una prepotència dels mitjans que ja no té cap base. --Passavolant apunta clr gruix7 x25px.png Dvdgmz fent observació participant (Escriu-me) 08:46, 29 jul 2013 (CEST)
A l'article original d'Europa Press no posa que estigui gestionada per Amical. Crec que deu haver sigut un afegitó (l'últim paràgraf) que han fet els de l'ARA per dir que Amical va ser reconeguda internacionalment fa poc, cosa que no diu Europa Press, i es deuen haver liat. Cal fer pedagogia i a vegades no és fàcil perquè sovint posen becaris recent-estrenats a redactar aquestes notícies de la web... :-( --Davidpar (disc.) 19:04, 29 jul 2013 (CEST)
Haurem de fer alguna cosa allà on es formen els periodistes perquè ho tinguin ben clar :-) De tota manera lo de fer un full-mapa potser sí que estaria bé pensar-ho. Salut! --Passavolant apunta clr gruix7 x25px.png Dvdgmz fent observació participant (Escriu-me) 15:20, 2 ago 2013 (CEST)

Mil articles de qualitat[modifica]

Si ja tenim mil articles de qualitat ara cal anar cap el milió. Aries (disc.) 20:05, 29 jul 2013 (CEST)

I si per començar en fessim 2.000 ó 4.000, 5.000 ja seria massa, qui s'apunta a fer una llista dels 2.000 articles que tota viquipèdia hauria de tenir?

Hem aconseguit tenir 1000 articles molt llargs, però volem que siguin Viquipèdia:Articles de qualitat Distintiu de qualitat.png. Vegeu la llista completa.--Salvi "Ssola" (discussió) 00:08, 30 jul 2013 (CEST)
Estic revisant l'article Anarquisme i el problema que hi ha, que no és només en aquest article, és que si ho comparam amb la Wanglesa veim que la Wanglesa està àdhuc "sobrereferenciada", és a dir, pot-ser hi ha massa referències als articles, en canvi als articles de la Viquipèdia, quan es posa, només es posa alguna bibliografia al final i molt poques referències dient cada paràgraf d'on s'ha tret, esmentant, al menys, l'autor, la data, i la plana. Aquest pot ser un obstacle important per considerar que els articles són de qualitat, i és un defecte general de la Viquipèdia, que hauríem de intentar corregir. Aries (disc.) 11:35, 30 jul 2013 (CEST)
Si quan feim un article no es referencia adequadament aquesta Viquipèdia serà sempre una Wikipedia de 3ª. Gairebé estic per esborrar tot l'article (Anarquisme) i traduir el de la Wanglesa, que no és que estigui referenciat, és que segons la meva opinió està "sobrereferenciat". Aries (disc.) 16:19, 30 jul 2013 (CEST)
Raó no et falta, però piano piano s'arriva lontano. Si mires a la discussió dels 1000 aquest tema ja es va tocar. Mai hem cregut que ser els primers en els 1000 fos un indicador de qualitat, sinó de complitud bàsica. Altra cosa és el que expliquin els periodistes. El que sempre hem intentat en el projecte era acomplir els seus objectius (dimensió) amb un mínim de respecte pel contingut. És cert que entre els 1000 hi ha articles que més valdria fer-los nous, però potser també estarien malament sense concurs. Si vols refer Anarquisme o qualsevol altre, ara que no estem estressats per l'objectiu, potser és el moment de fer-ho. Però val la pena considerar que això que comentes és un paràmetre tan vàlid com reduir els enllaços vermells, ampliar (amb dignitat) la mida mitjana o millorar les tres coses als 1000 de la cultura catalana, perquè ningú ho farà per nosaltres i, potser, a alguna altra WP li passa pel cap traduir-nos igual que nosaltres ho fem amb l'anglesa. Al final, tot és feina. Salut!--amador (disc.) 16:43, 30 jul 2013 (CEST)
Hola Aries, si mires l'historial d'Anarquisme veuràs que ja he esborrat/mogut un munt de text. Vaig crear la secció de terminologia i estic refent a fons la d'història, espero que amb un nivell de referències satisfactori. Si vols podem seguir parlant i coordinant-nos a Discussió:Anarquisme.--QuimGil (disc.) 12:12, 1 ago 2013 (CEST)

Doodle de Google - Maria Mitchell[modifica]

Per si algú s'hi anima, el doodle de Google d'avui està dedicat a la Maria Mitchell. Els participants del Viquiprojecte:Astronomia segur que li podeu fer una ullada hahaha. Salut! --Solde (disc.) 09:41, 1 ago 2013 (CEST)

Nova convocatòria d'ajudes IEG de la Fundació Wikimedia[modifica]

Hola, com ja sabeu els qui aneu llegint la Taverna o els qui seguiu la iniciativa wikiArS, la Fundació Wikimedia em va donar un Individual Engagement Grant que m'està permeten dedicar més temps a la consolidació d'aquesta durant uns mesos i que cobreix algunes de les despeses que té el projecte.

Doncs bé, la Fundació acaba d'obrir la segona convocatòria de IEG's. Des d'ara ja podeu enviar propostes de projectes per millorar la comunitat Wikimedia i els seus projectes. Són ajudes a nivell personal o per a petits equips per tal d'organitzar, crear, investigar o dinamitzar projectes que facilitin la feina dels voluntaris als projectes de coneixement lliure.

La data límit per enviar propostes serà el proper 30 de setembre però potser podeu aprofitar l'agost per anar pensant-hi i esbossant-los. Si algú s'hi vol presentar i vol conèixer més sobre la meva experiència que em contacti sense problema. Si no us hi voleu presentar però teniu idees que algú altre pot desenvolupar les podeu escriure i participar a l'IdeaLab. I si voleu participar en el la selecció de propostes també pot formar part del IEG Committee.

Podeu veure per què estan servint les IEGrants en el darrer post del blog de Wikimedia. Aquesta és una via complementària als ajuts que es canalitzen a través dels capítols locals i organitzacions temàtiques. Permet a una persona o petit equip de dedicar un temps (mig any) a un projecte i així fer-lo avançar, en benefici del coneixement lliure.

Vinga, ¿qui s'anima? --Passavolant apunta clr gruix7 x25px.png Dvdgmz fent observació participant (Escriu-me) 15:37, 2 ago 2013 (CEST)

10 filòsofs i un animal extingit[modifica]

Encara hi ha aportacions dels estudiants que participen a wikiArS que no havíem anunciat aquí a la Taverna. En aquest cas el treball de 3 estudiants, tots ells de la Llotja. Dos han fet retrats de filòsofs, dels quals no teníem un retrat lliure. El tercer, amb l'assessorament d'en Leptictidium, ha fet una recreació de l'extingit Tadeosaure. D'altra banda ja s'ha superat el centenar de contribucions de participants en la iniciativa. Us animo a remenar, mirar en quins articles es poden posar i també veure quines es poden nominar per distincions o per imatges destacades. Quelasvol crítica o comentaris també són benvinguts per seguir millorant de cara al proper curs. --Passavolant apunta clr gruix7 x25px.png Dvdgmz fent observació participant (Escriu-me) 11:53, 15 jul 2013 (CEST)

He ampliat una mica Tadeosaure :-)--Arnaugir (discussió) 17:32, 15 jul 2013 (CEST)
Ben fet! – Leptictidium (digui, digui) 20:24, 1 ago 2013 (CEST)
Bona feina, però el retrat de Raimon Panikkar jo no el posaria a la infotaula perquè no s'hi assembla prou com per reconèixer-lo.[1] Dels altres no ho sabria dir perquè no els tinc vistos.--213.98.197.9 (discussió) 12:27, 16 ago 2013 (CEST)
Trobo que alguns tenen un aire d'extraterrestre de pel·licula dels anys 60. Potser ho porta la professió, però m'inclino a pensar que és la mà de l'artista. En tot cas, és una molt bona feina cooperativa que és del que es tracta i, a partir d'aquí, sempre tot es pot millorar. Gràcies David per la feinada que comporta.--amador (disc.) 07:43, 17 ago 2013 (CEST)

Edit beta a la Wanglesa[modifica]

Estic intentant modificar un article a la Wanglesa amb l' "edit-beta" i està tardant una cosa fora mida, esperem que millori. Lleó Pastor (disc.) 13:45, 4 ago 2013 (CEST)

Ara m'ha sortit "aturat" a la barra de tasques en curs del navegador (SeaMonkey) i efectivament està ben aturat. Lleó Pastor (disc.) 13:59, 4 ago 2013 (CEST)

Per mi ja li he trobat es tranquillo, quan surt "aturat" ho pots modificar, i llavors has de pitjar a dalt a la dreta. Lleó Pastor (disc.) 14:16, 4 ago 2013 (CEST)

Saps que també el pots activar aquí? Vés a: Preferències >> Caixa d'edició >> Habilita l'editor visual (només en els espais de noms principal i d'usuari).--KRLS , (disc.) 15:54, 4 ago 2013 (CEST)
La velocitat de càrrega depèn sobretot de la complexitat de l'article i de la versió del navegador. Quin article estàs editant i quina versió de navegador tens? Moltes gràcies per compartir la teva experiència utilitzant VisualEditor!--QuimGil (disc.) 03:53, 5 ago 2013 (CEST)
A mi no em surt a la viqui d'aquí. L'únic de diferent és al costat de "Modifica" hi ha una altra pestanya amb "Modifica la font" que només edita normal la secció però res com l'editor visual de l'anglesa. Utilitzo Chromium Versió 25.0.1364.160 en Lubuntu (realment Ubuntu 13.04 (25.0.1364.160-0ubuntu3)). A vosaltres també us passa?--Manlleus (disc.) 14:43, 7 ago 2013 (CEST)
D'acord, com diu el company, tarda una mica depenent de l'article, jo editava Asteroide troià.--Manlleus (disc.) 14:52, 7 ago 2013 (CEST)
Amb l'edició normal es pot veure com estan fets els articles, és a dir, els enllaços, referències, plantilles, i altres ròtuls usats a la Wiki, tot això es podrà fer amb el "beta"? Lleó Pastor (disc.) 20:18, 19 ago 2013 (CEST)
Els enllaços ja es poden fer ara. Les plantilles també, però per als editors és més senzill quan algú ha afegit les dades de plantilla abans. Vegeu mw:Help:VisualEditor/User guide i mw:VisualEditor/Portal/TemplateData.--QuimGil (disc.) 08:32, 20 ago 2013 (CEST)

Prove it[modifica]

He instal·lat el gadget Prove it però no acaba de funcionar. Qualcú altre l'ha instal·lat? Gràcies, Pau Cabot · Discussió 09:29, 8 ago 2013 (CEST)

Jo l'he provat a en.wiki (i realment funciona bé!) però no tinc clar com usar-lo a casa nostra... --Solde (disc.) 10:32, 8 ago 2013 (CEST)

Petició de mediació[modifica]

Bona tarda a tothom. Per evitar una guerra d'edicions, demano a la comunitat mediació per resoldre una discrepància relativa a l'article «Mamífer». En diverses edicions, l'usuari Lleó Pastor ha repetit informació que ja apareixia explícitament al mateix article, és més, repetint-la just al costat o només un parell de línies més ençà. Vaig desfer-li aquestes edicions indicant on apareixia la informació (vegeu [2] i [3]). I ara ja hi tornem a ser amb una altra edició del mateix estil:

«Les mamelles són una altra característica important dels mamífers i es troben a l'origen del seu nom científic, que deriva del llatí mamma, és a dir, mama.»

En verd, el text preexistent, en vermell, el seu afegit. El significat del llatí mamma és més que evident si ens llegim la resta de la part verda. Els lectors de la Viquipèdia no són ximplets i no els hem de tractar com a tals repetint-los i subratllant-los el que ja és prou evident. Pot semblar un detall petit però, sobretot en un article clau com aquest, seria un gran error aigualir la qualitat del text simplement per diplomàcia.

Bé, us deixo que mitjanceu en aquesta discrepància. Gràcies. – Leptictidium (digui, digui) 23:02, 8 ago 2013 (CEST)

sembla que ja heu arribat a un acord, no? veig una solució intermitja a la seva discu--barcelona (disc.) 10:50, 9 ago 2013 (CEST)
Sí, ja està. – Leptictidium (digui, digui) 12:43, 9 ago 2013 (CEST)

Wikipedia a Investigación y Ciencia[modifica]

En un article de Hans Christian von Baeyer es pot llegir que Wikipedia acostuma a presentar els personatges com a "criatures bidimensionals". Vegeu Investigación y Ciencia del mes d'Agost del 2013. Lleó Pastor (disc.) 10:29, 13 ago 2013 (CEST)

Viquirepte estiu 2013 - Edició 2 llegida[modifica]

Hola a tots! Us anuncio que avui dia 15 d'agost, inici de la millor festa major de l'estiu Festa Major de Gràcia)[no cal citació, és una obvietat], comença el Viquirepte estiu 2013 - Edició 2 Llegida que s'allargarà fins el dia 15 de setembre. En aquesta edició tindrà el format de concurs i ens centrarem en aquells articles que necessiten una segona llegida. Són aquells articles que tenen alguna errada ortogràfica, errors de traducció, o de format (negretes, cursives, doble espai, l·l...). Hem fet una selecció d'articles que cal millorar i que entren a concurs: es pot consultar la llista en la plana del viquirepte. Enguany, els 5 participants que facin més articles rebran una samarreta de la Viquipèdia gentilesa d'Amical Wikimedia.

Qui s'anima a revisar més articles que jo?--KRLS , (disc.) 17:10, 15 ago 2013 (CEST)

Molt bona iniciativa. L'afegit de la camiseta crec que pot ser un molt bon al·licient i crec que ho hauríem de repetir per d'altres conjunts de tasques no gaire agradables com la quinzena de la qualitat, les errades de Check Wikipedia, Articles amb traducció per millorar, etc. Pau Cabot · Discussió 10:51, 20 ago 2013 (CEST)
Bona pensada Pau! De cara a la Gran Quinzena de la Qualitat farem samarretes i carquinyolis ;)--Kippelboy (disc.) 11:10, 20 ago 2013 (CEST)
Novetats! M'han dit que el primer premi passa a ser una motxilla amb el logo de la Viquipèdia! Ànims que encara queden dies!--Kippelboy (disc.) 17:59, 23 ago 2013 (CEST)

Wikimania, info i impressions[modifica]

Entre els catalanoparlants presents a Wikimania vam quedar en obrir aquesta secció a la Taverna per mirar d'informar-vos del que s'hi ha parlat i donar-vos les nostres impressions. Cadascú ha anat a xerrades diferents i ha fet diferent tipus de contactes, per això està bé que cadascú escrigui des del seu punt de vista a continuació. Pot ser una bona manera de compartir el que hem viscut amb la comunitat. Personalment he anat sobretot a xerrades de l'àmbit GLAM, relacionades amb Commons o de recerca. M'interessava també la part tècnica de MediaWiki però aquest cop he volgut prioritzar aquests aspectes (no es pot anar a tot!). Per ara obro la secció i després faré un altre missatge més informatiu. --Passavolant apunta clr gruix7 x25px.png Dvdgmz fent observació participant (Escriu-me) 10:22, 16 ago 2013 (CEST)

Gràcies david (i altres), esperem amb ganes els vostres informes!--Arnaugir (discussió) 11:09, 16 ago 2013 (CEST)
Som-hi doncs. D'entrada aquest ha estat el meu primer cop en una Wikimania. Diem que Wikipdia està en 280 llengües i allà ho veus traduït en persones d'arreu del món. També et fas una idea de en quines coses s'està treballant, de quina feina fan els qui treballen per la Fundació, dels chapters, però sobretot dels interessos compartits amb qualsevol de les persones que tens al costat. Bona experiència. La propera serà Londres, suposo que a la majoria us cau més aprop. Crec que hi havia unes mil persones i 350 voluntaris locals; la organització molt ben portada. Aquí podeu trobar el programa. Si cliqueu cada presentació anireu a la seva pàgina on diu qui la va fer i a vegades enllaça al que va projectar o a webs relacionades. Des del meu compte de twitter @Dvdgmz vaig anar piulant des de les sessions en les que estava.
Com veieu hi havia com 8 presentacions en paral·lel a diferents sales. A més del Dev camp on podíes anar a treballar o reunir-te. El que era comú eren els plenaris cada matí que incloien una xerrada d'algú: Makoto Okamoto sobre els wikis de saveMLAK que van servir per coordinar informació sobre els danys a biblioteques i museus després del Tsunami a Japó; Charles Mok interessant anàlisi de la censura i restriccions d'internet a la Xina i a Hong Kong (anàlisi extrapolable a qualsevol país); i el tercer dia comiat de Sue Gardner com a directora de la Fundació Wikimedia, qui va fer un repàs del que s'havia aconseguit. El tercer dia també es va presentar el Board de la fundació amb els seus nous membres i hi va haver un torn de preguntes obert. Una de les coses que va comentar Gardner va ser el projecte Wikipedia-Zero que intenta aconseguir que les operadores de telecomunicacions donin accès gratuït a Wikipedia, especialment a països en desenvolupament on l'accés a internet és per móbil.
Com us deia vaig intentar anar a bastantes presentacions relacionades amb GLAMwiki, impossible a totes. Hi ha molta activitat GLAM arreu. S'està buscant la manera d'avaluar les activitats per saber què funciona i què falla, com corregir-ho, etc... i per facilitar l'adaptació d'activitats d'un lloc a un altre. El primer dia hi havia un taller dedicat a recollir tipologies d'activitats GLAM que es fan, així com bones pràctiques i dificultats. Amb la participació de força gent van extreure molta informació que organitzaran. Vegeu aquí i aquí. Un altre aspecte important pel GLAM és el "GLAMwiki toolset", una extensió de MediaWiki per facilitar d'una banda analitzar i d'una altra mostrar dades sobre les col·laboracions GLAM. Servirà tant per als dinamitzadors d'activitats GLAM com per als qui hi participen. Vegeu pàgina de la presentació i wiki on s'està provant el prototip. Un projecte que fa servir en part el toolset però també wikidata i una combinació d'elements que inclou OpenStreetMaps és Wikimaps. És per geolocalitzar mapes antics (pujats a Commons) fent servir osm. Vegeu etherpad de la presentació. També vaig estar a una sessió de ScienceGLAM on es van explicar alguns exemples interessants de col·laboració amb museus d'història natural a França i GB; a més de l'experiència explicada per un dels assistents a la xerrada de col·laboració amb un institut de recerca a Polònia.
Vaig estar també a algunes presentacions sobre recerca. A The state of Wikimedia Scholarship es va fer una panoràmica de la recerca sobre Wikipedia fent servir tres casos d'exemple. Jo hagués preferit una panoràmica més amplia que ho complementés, tot i que tenien poc temps. El dia 11 també vaig estar a la xerrada "collaborative or conflict driven" que es plantejava si el que fa possible Wikipedia no és precisament una dinàmica basada en el conflicte i en com abordar-lo. Tot i que vaig arribar-hi una mica tard va ser molt interessant.
Però jo anava a Wikimania sobretot perquè tinc un ajut IEG per impulsar wikiArS. Vaig presentar el projecte el darrer dia a la tarda, en una sessió interessant de l'àmbit educatiu que també incloïa una presentació sobre el que el programa educatiu de la Fundació ha començat a fer als països àrabs i sobre una experiència educativa en el camp de la traducció a Polònia. Durant tots els dies vaig explicar a molta gent la idea d'involucrar escoles d'art en la producció d'imatges per Wikipedia i crec que és una experiència que interessa, pot ser que en algun lloc es comencin a fer experiències similars. En la pre-conferència vaig estar a la sessió de IdeaLab. Allà vaig conèixer Ocaasi qui està utilitzant la GuidedTour per fer un joc a la Wikipedia anglesa, i després vaig parlar amb el desenvolupador de GuidedTour sobre com utilitzar-la per orientar als estudiants i profes de les escoles, vaig obrir una 'idea' sobre com facilitar la feina d'aquests a Commons, vegeu. També vaig parlar amb la Netha Hussain de la India i molt implicada en el viquiprojecte Medicina a la WP anglesa. Volen promoure un projecte molt similar a wikiArS per produir imatges i vam parlar de com dur-ho a les escoles. Vegeu Medi-Graphics. I vaig parlar també amb en Pau Giner, de l'equip de interfícies i llengües de la Fundació, sobre la possibilitat que els estudiants de les escoles d'art puguin crear icones o elements d'interfície.
En l'àmbit educatiu vaig estar també a una xerrada d'un mestre holandès sobre ús de wikis en el 7è grau de primària i d'un membre de WM-DE sobre com explicar i presentar Wikipedia. Trameto la seva recomanació: no expliquis com posar negreta, referències, etc... comença anant a quin contingut editar, pàgines discussió, opcions usuari, espais de noms, ignorant el wikimarkup.
També vaig procurar anar a presentacions relacionades amb Commons, de les quals vaig aprendre molt. Molt interessant la de l'equip de llengües de la Fundació sobre les diferents opcions de traducció a Commons (tutorials, informació d'arxius, missatges del sistema, categories, ...), sobre què utilitzar en cada cas (Translate extension, translatewiki.net, plantilles, ...) i què encara no era possible però ho podria ser (amb wikidata?). Vaig estar a xerrades sobre WLM i WLPA; i també a una sobre l'Open Database of Public Art que estan fent a Suècia, un wiki que és una base de dades sobre art públic, interessant perquè es podria convertir en un projecte internacional o bé prendre la seva experiència per instal·lar-lo i crear bases de dades equivalents a altres països.
I algunes coses més... vaig estar a una sessió que es feia un migdia sobre els Grants que dóna la Fundació. Hi ha 4 vies de distribució de fons: (1) Annual Plan Grants pr a les organitzacions afiliades (chapters i temàtiques) que es convoquen dos cops l'any (2) Project and Event Grants per cobrir organització d'esdeveniments per part de persones individuals, grups o organitzacions; es poden demanar en qualsevol moment de l'any (3) Travel and Participatori Support per ajudar a persones individuals a viatjar per participar en events, també a demanar en qualsevol moment (4) Individual Engagement Grants per persones individuals per impulsar projectes, es poden demanar dos cops l'any, és el que jo vaig demanar per a wikiArS. Van parlar de coses pràctiques (com ara que es poden adaptar a la moneda del país, que els pressupostos poden incloure impostos i despeses bancàries, que els criteris són molt multi-perspectiva, que tenen en compte molts factors de context, etc...) i van respondre a preguntes.
També vaig anar a una presentació interessant de l'equip legal, que explicava quin és el seu paper de defensa legal en litigis, de minimitzar l'impacte en la privacitat, de protecció (lliberal, flexible) de es marques de manera que no afecti als objectius del moviment i de governança incloent els acords amb les organitzacions afiliades. Em vaig perdre una presentació que semblava interessant sobre la llibertat de panorama però coincidia amb la meva presentació de wikiArS.
Finalment dir que vaig conèixer gent molt maca, que per mi va ser un esdeveniment útil per aprendre coses i que Hong Kong és una ciutat impressionant i bastant peculiar. Sóc conscient que he viscut una part de Wikimania i que segurament altres persones que hi han estat poden donar informacions i comentaris diferents. Per exemple el VisualEditor i Wikidata són dos aspectes que es van tractar molt però jo no vaig poder assistir a les presentacions. Espero que les meves informacions puguin ser una mica útils. Si algú vol més detalls sobre algun aspecte que pregunti i intentaré respondre. Salutacions. --Passavolant apunta clr gruix7 x25px.png Dvdgmz fent observació participant (Escriu-me) 10:35, 17 ago 2013 (CEST)
Bona tarda, companys. Com molts de vosaltres ja sabeu, vaig anar a Hong Kong per a Wikimania 2013. En el meu cas, és la quarta Wikimania (Buenos Aires, Gdansk, Haifa i Hong Kong). Vaig arribar el dia 9 a la nit, per tant, vaig assistir als dos últims dies de la cita internacional de viquimedistes. Vaig conèixer gent interessant, com el nostre company Quim, i vaig anar a algunes xerrades. Una d'elles, a càrrec de l'argentina Ivana Lysholm (Isha) anava sobre la dona llatinoamericana. Hi ha un projecte - viquiconcurs obert - sobre biografies de dones llatinoamericanes. En aquest projecte, que va ja per la segona edició, participen viquipedistes castellanoparlants, lusòfons i italians. Potser seria un projecte interessant per a la nostra Viqui, ja que, si més no, recordo que alguns usuaris hem participat d'iniciatives conjuntes dels companys de Wikimedia México, els famosos editatons.
Es va fer una presentació del nou board. Com a novetat, hi ha més dones i gent del "Sud" que no pas fa uns anys. El nou equip és, per tant, més heterogeni, la qual cosa, al meu parer, és un mirall de la situació plural d'aquest projecte que abasta tants països i cultures diferents. Precisament, la Sue Gardner, durant l'acte d'acomiadament, va presentar un vídeo de la tasca de Wikimedia en països en vies de desenvolupament. Àfrica, que segueix sent un objectiu marcat de WMF, només compta amb un capítol.
Els membres de capítols iberoamericans, on hi participen els italians com a membres plens, vam tenir la nostra reunió d'Iberocoop per tal de parlar sobre projectes comuns, l'estat del chapter portuguès, l'informe que cada capítol ha d'enviar sobre les tasques fetes durant els últims anys, mesos, etc. La "cohesió", la col·laboració entre els chapters iberoamericans és, per tant, una prioritat, en la qual, a més, es va debatre sobre la possibilitat que un membre contractat d'un capítol membre pugui oferir ajut - i treballar - en determinades tasques d'altres capítols membres. Es va parlar, també, d'impulsar una plataforma per editar biografies o projectes d'un país concret, al qual tinguin accés membres d'altres chapters amb l'objectiu d'oferir una perspectiva més àmplia.
Un altre tema important és el visual editor i com ajuda als nouvinguts. Per al 2014, segons les previsions, es podrà editar articles des de tots els mòbils.
Com a impressió personal, m'ha agradat l'organització de l'event, en aspectes no menys importants com ara el shuttle bus o fins i tot l'allotjament, tenint en compte l'onada de calor que feia. Gràcies a Wikimedia Foundation i a l'equip de Wikimedia Hong Kong per la magnífica oportunitat que m'han donat, un cop més, d'assistir a aquesta reunió internacional.
Hi ha més informació en anglès (mig centenar de tuits) al meu compte de Twitter: amb el hashtag #wikimania2013. Salutacions, --J. G. Góngora (disc.) 14:00, 17 ago 2013 (CEST)
Per la meua banda aquesta fou la primera Wikimania a la que assisteixc, coneguí a gent interesant, especialment a Quim i Dvdgmz als que sols coneixia online. Una presentació que m'agradà fou la de Big Brother is watching (o millor dit "Big Brothers are watching"), en la que es donà una visió diferent a totes les normatives i burocràcia de la Viquipèdia. En resum podria dir-se que la manca de jerarquia es compensa amb un corpus legal en els que estan més enterats utilitzen aquestes normatives per a que la seua voluntat tinga una major prevalença. Es recomanà reduir i simplificar les normatives i ser un poc més tolerants amb els nouvinguts, que també poden oferir una perspectiva interesant si es consegueix que superen els primers obstacles. Viquipèdia:Ignoreu les normes és una norma a recordar.
Vaig organitzar una discussió sobre el futur del Viccionari amb Wikidata, on intentarem integrar a gent a través d'skype (resultat: la telepresència encara necessita millorar), debatirem les diferents opcions especialment la proposta més recent que és la que pareix cobrir les necesitats bàsiques.
El contacte amb el grup Open Access també fou fructífer. A la seua xerrada es debatí com aconseguir que la comunitat científica s'involucre més al moviment wikimedia, el paper que Viquitexts pot fer com a repositori de publicacions científiques lliures i quines eines serien necessàries. Un tema interesant de debat fou el problema del crèdit i el reconeixement. En la comunitat científica la moneda de canvi són les publicacions, que serveixen com a CV, llavors es difícil contribuir a la Viquipèdia si aquest esforç no es pot reconeixer d'alguna manera. Una possible solució seria que els gestors d'identitats (authority control) pogueren connectar amb la Viquipèdia i obtenir informació que els usuaris (voluntariament) vulguen publicar. Li vaig preguntar a Denny (Wikidata) sobre aquest tema i a partir de septembre/octubre seria possible connectar amb els perfils globals d'usuari de la Viquipèdia (SUL). Ahir per la tarda vaig tenir una primera conversa amb gent d'ORCID (gestor d'identitats científiques). Començarem connectant identitats en Wikidata que tenen article a la Viquipèdia i, més endavant, quan es puguen importar les referències de la Viquipèdia en Wikidata ja veurem com connectar les identitats dels autors dels articles i dels usuaris de la Viquipèdia que vulguen mostrar les seues contribucions a articles de qualitat/bons a ORCID.
Altres temes: acomiadament de Sue Gardner, dissolució parcial de la WCA, invitació de Jimmy Wales per a recollir idees de com fer un lloc de noticies amb profesionals i voluntaris, presentació d'un projecte de preservació de grabacions antigues (discos fonogràfics), presentació de WorkingWiki per a treballar amb Latex a una wiki, molta calor, gos torrats amb tomaqueta (que no vaig tastar, brr), i molt bon rotllo amb la gent. Recomanat i espere repetir :) --Micru (disc.) 19:40, 17 ago 2013 (CEST)
Moltes gràcies per les cròniques. Aquí teniu unes fotos iŀlustratives (no pas meves) mentre faig els deures.--QuimGil (disc.) 15:29, 19 ago 2013 (CEST)

Languagetool[modifica]

No sé si algú ja ho havia dit abans i se m'ha passat, però no us perdeu la nova versió de l'eina de revisió gramatical que ara permet acceptar les correccions proposades, o afegir-ne de pròpies i finalment actualitzar la pàgina wiki. --amador (disc.) 10:26, 17 ago 2013 (CEST)

Doncs no ho havia vist i és una gran millora per l'eina! Fantàstic! L'únic que podria millorar ara és més facilitat per afegir-hi filtres, jo vaig provar-ho un dia però vaig entrar en un laberint que no vaig saber-ne sortir...--Arnaugir (discussió) 10:54, 17 ago 2013 (CEST)
Molt bona eina. Sí senyor! Pau Cabot · Discussió 11:07, 17 ago 2013 (CEST)
Increïble --Davidpar (disc.) 11:20, 17 ago 2013 (CEST)

Nou 1000: Nematode[modifica]

Aquest mes a Meta han tret Anur (22 octets) i han afegit Nematode (26 octets) de la llista dels 1000 articles que tota viquipèdia hauria de tenir. Ho anuncio a La taverna perquè és l'únic article dels 1000 que hem de pujar si volem continuar sent primers, cosa que, com sabeu, ens dóna molt bona anomenada als mitjans. Així que, ¿qui s'animi a pujar Nematode fins a 30k octets? Queden dues setmanes... Tic, tac... --Davidpar (disc.) 19:34, 17 ago 2013 (CEST)

Com ha acabat la cosa amb el tema dels Elefants?--KRLS , (disc.) 20:51, 17 ago 2013 (CEST)
El tema interwiki ja està solucionat gràcies a en Lepti:
« Aviam, el problema és que la persona que va crear l'article «Elefant» es va equivocar en considerar-lo sinònim del tàxon Elephantidae. Caldria crear l'article «Elefàntid» (actualment una redirecció) i treure d'«Elefant» tota la informació que hi sobra. Llevat que ens carreguem els dos articles i els comencem de nou, serà una feinada. – Leptictidium (digui, digui) 13:02, 16 ago 2013 (CEST)
Acabo de fer-ho de manera ràpida i barroera per solucionar el problema dels interviquis. Ja acabaré de mirar-m'ho bé. – Leptictidium (digui, digui) 13:09, 16 ago 2013 (CEST)
»
Usuari Discussió:Davidpar

--Davidpar (disc.) 21:01, 17 ago 2013 (CEST)

Recordatori d'admissibilitat de: Radio Watt[modifica]

He fet l'article de Radio Watt però em surt un missatge que cal fer-hi esmenes o adaptacions. Sóc novell, aquest és el meu primer article. Ja hi he posat referències, malgrat que en aquest cas no hi ha fonts ni referències de tercers. Algú em pot ajudar a fer que l'article quedi bé?

Gràciesǃ --Dvbotet (disc.) 11:57, 18 ago 2013 (CEST)

Em sap greu, aquest article haurà de ser eliminat, segurament aviat. La Viquipèdia no és una font primària, és a dir, no admet texts que presenten per primera vegada investigacions científiques o històriques, incrementant o reestructurant els coneixements d'una branca del saber. Tens tota la informació sobre això a Viquipèdia:No feu treballs inèdits. Els articles de la Viquipèdia exposen el coneixement recollit en fonts fiables, de tercers i publicades.
Encara ets a temps, si no ho has fet ja, de copiar l'article i publicar-lo en un lloc més adequat, com ara un blog o una revista. Si hi hagués una revista d'història fiable que revisés i publiqués aquest article, aleshores podríem incloure'n la informació a la Viquipèdia.
Espero que no deixis de col·laborar a la Viquipèdia per això, tots n'hem après de mica en mica.--Salvi "Ssola" (discussió) 23:40, 18 ago 2013 (CEST)

en aquest cas no hi ha bibliografia escrita com en moltes altres coses de la vida i no per això deixa de ser fiable.

Les fonts orals són fiables per diversos motiusː

 1. Perquè les fonts orals consultades són els fills del fundador que han viscut en primera persona tot el que s'hi explica.
 2. Perquè una de les fonts orals ha estat hereu, propietari i treballador del comerç fins fa quatre dies.
 3. Perquè jo mateix sóc el fill del propietari i nét del fundador el qual hi he treballat uns quants anys i sóc font fiable del que s'hi explica.

Per tant, bé s'ha de poder explicar la història d'un comerç històric de Barcelona i de Catalunya sense que hi hagi llibres. Les històries sempre comencen per via oral fins que algú les escriu. Ara ja tenim a la Viquipèdia la història de Radio Watt, ja és un primer pas.

PD. No sé com contestar directament als vostres missatges pel que he hagut d'obrir un fil nou.

Hola company, per contestar un fil existent només has de clicar al modifica (igual que faries en un article) per anar a la secció que hi vulguis fer l'afegit.
Les fonts orals: La principal raó,per la que no s'accepten fonts orals és per que no són contrastables, fet IMPRESCINDIBLE per donar certa credibilitat a la viqui. No és per posar en dubte el que s'escriu, que pot ser 100% cert, però no és contrastable. Un cop d'ull a Viquipèdia:Guia_bàsica/Criteris potser et serà més revelador.
NO FER TREBALLS INÊDITS:És un altre pilar característic d'aquesta enciclopèdia.
Com comprendràs fer servir fonts orals fa que la informació continguda a l'article deixi de tenir fonament. Tot és buscar les Fonts independents del subjecte que hagin pogut parlar el tema.
Salut --Anskar (disc.) 14:13, 19 ago 2013 (CEST)

d'acord entenc el que em dieu i m'he llegit els criteris d'edició d'articles de la viqui... però he estat buscant i he trobat uns quants articles que no tenen cap mena de referència. Aquí en teniu un, per exempleː Pèrit. Per què aquest sí i el meu no, doncs? d'on surt la informació de pèrit?

d'altra banda entenc que si la informació que he posat sortís en alguna revista, llibre, etc., seria vàlid l'article?

gràcies, --Dvbotet (disc.) 17:18, 19 ago 2013 (CEST)

Us poso uns quants enllaços d'articles on no hi ha referències o on les referències són basades en informació oralː Llibreria Catalònia, Llibreria Europa, CEDADE, Discos Castelló, Farmàcia Bolós (basat en una entrevista oral a La Vanguardia)

me'n podeu donar alguna explicació d'aquests articles? alguns sense referències o d'altres amb referències d'origen oral?

En tot cas ja he posat referències al meu article. Reviseu-lo, si us plau, i digueu el què.

Salutacions, --Dvbotet (disc.) 00:33, 20 ago 2013 (CEST)

Dvotet, hi ha tota una categoria d'articles que els falten referències, i hi ha usuaris que es dediquen pràcticament en exclusiva a intentar millorar-los o salvar-los cercant i aportant referències de fonts fiables i alienes al subjecte, però no sempre es pot fer. No dic que no sigui fàcil ni que sigui la millor opció. Pel que fa a les referències que aportes, en un principi són d'un premi que es va donar al comerç i no aporten gaires altres dades, i caldria integrar-les al cos de l'article. Mira com es fa aquí. Paciència i ànims, a quasi tots ens ha passat! --ESM (disc.) 08:42, 20 ago 2013 (CEST)
Més lectures recomanades en:Wikipedia:Other stuff exists i Viquipèdia:Conflicte d'interessos. Pau Cabot · Discussió 08:52, 20 ago 2013 (CEST)

Gràcies per l'ajut. Estic treballant en el tema referències, a veure què hi puc fer. Deixeu-me uns dies, no m'esborreu l'article de moment. Agraït. --Dvbotet (disc.) 00:20, 22 ago 2013 (CEST)

[ | novasecciómodificalafont | nova secció]?[modifica]

Algú més veu "[ | novasecciómodificalafont | nova secció]" al costat del títol de la darrera secció en pàgines de discussió, i aquí mateix? He provat de trobar la causa a translatewiki.net però res. A en.wiki i es.wiki no tinc enllaços per a crear nova secció, per la qual cosa tampoc no puc comparar.--QuimGil (disc.) 15:35, 19 ago 2013 (CEST)

Jo també ho veig (en un firefox vell, però). Aprofito per dir (potser és cosa del meu firefox) que quan faig clic al modifica la font que surt al costat del títol de l'article (no el de dalt de tot, el que es pot habilitar a les preferències), el codi que em surt és el de la secció de sota. A algú més li passa? --ESM (disc.) 16:10, 19 ago 2013 (CEST)
Jo no m'hi trobo. Provat amb Firefox i Chrome. ¿Potser algun giny addicional que teniu activat? Proveu de netejar la memòria cau del navegador i fer uns quants F5, a veure si us continua passant. --Toniher (disc.) 21:40, 19 ago 2013 (CEST)
A mi em passa amb els dos navegadors (després de buidar la memòria cau i actualitzar. Crec que deu ser cosa d'un giny d'en Vriullop que feia aquesta funció abans de que s'integràs la funció al Mediawiki. Pau Cabot · Discussió 22:05, 19 ago 2013 (CEST)

Pau, m'han xiulat les orelles :-) Ara no tinc temps, però miro d'explicar-me.

 1. @QuimGil. A de.wiki sí que funciona, de fet ho vam (vaig) copiar d'allà: Viquipèdia:La taverna/Novetats/Arxius/2012/07#Nova secció. El problema és que tenim versions diferents de VisualEditor que afecten a aquests enllaços. A es.wiki ens ho van copiar però no els funciona perquè ja no ho van actualitzar amb el darrer canvi.
 2. @ESM. És una cosa diferent però està relacionada. Apareix amb el giny de les preferències "Afegeix un enllaç [modifica] per a la primera secció d'introducció". Per exemple al títol de Astrònom Reial d'Escòcia surt "Astrònom Reial d'Escòcia [modifica | modifica la font]". El primer enllaç funciona generant "veaction=edit&section=0" però el segon genera "action=edit&section=1". Caldrà actualitzar MediaWiki:Gadget-edittop.js.
 3. @Tonhiher (ei! hola Toni) A banda del giny anterior, el tema de QuimGil està a Mediawiki:Common.js "afegeix un enllaç "nova secció" en l'últim encapçalament de pàgines de discussió". En cada secció d'aquesta mateixa pàgina apareix el títol i [modifica la font]. En la última secció surt l'enllaç malament quan se suposa que hauria de ser [modifica la font | nova secció]. El problema és que han estat canviant les class pel VisualEditor. Primer era editsection, desprès mw-editsection i ara n'hi han afegit una nova:
<span class="mw-editsection">
<span class="mw-editsection-bracket">[</span>
<a href=... class="mw-editsection-visualeditor">modifica</a>
<span class="mw-editsection-divider"> | </span>
<a href=... >modifica la font</a>
<span class="mw-editsection-bracket">]</span>
</span>

Bé, ho deixo aquí per si algun javastripteaser ho vol arreglar. Bones vacances. --V.Riullop (parlem-ne) 11:42, 20 ago 2013 (CEST)

Gràcies Vicenç, pel cable! Pau Cabot · Discussió 11:53, 20 ago 2013 (CEST)
Entesos. Llavors la diferència entre en toniher/Cabot i l'ESM/jo és que ells no tenen activat el VisualEditor i nosaltres sí. Tsk, tsk... ;) Jo de JS en sé una mica, però de copiar en sé encara més. Seguim a MediaWiki_Discussió:Common.js, on he deixat un pedaç.--QuimGil (disc.) 01:23, 21 ago 2013 (CEST)
Ep, fins on jo sé, tinc activat l'editor visual! Ara, però, ja no em surt l'error, sinó que només tinc l'opció de modificar la font a cadascuna de les seccions de la taverna (que no dels articles). És correcte? --ESM (disc.) 08:34, 22 ago 2013 (CEST)
És a la darrera subsecció "Altres". --QuimGil (disc.) 08:38, 22 ago 2013 (CEST)
Solucionat. Gràcies a tothom!--QuimGil (disc.) 16:37, 22 ago 2013 (CEST)

Editar des del mòbil[modifica]

Ja heu provat a editar des del mòbil?--QuimGil (disc.) 20:23, 19 ago 2013 (CEST)

Ah, tot just he descobert que es poden veure les edicions fetes amb mòbil aquí. Sembla que en Kippelboy ja hi té la mà trencada. :) Malauradament no puc editar des del meu mòbil... --QuimGil (disc.) 18:25, 20 ago 2013 (CEST)

Escolteu Wikipedia[modifica]

Pugeu el volum i gaudiu del so de Wikipedia. (més informació)--QuimGil (disc.) 20:37, 19 ago 2013 (CEST)

Molt bo!! --Jey (disc.) 00:23, 20 ago 2013 (CEST)

Us presento...[modifica]

Hola a tots i totes!

Us presento el nou article de mitologia nòrdica! Ho poso aquí, ja que és un article força llarg i potser algú més entès li vol donar un cop d'ull. He mantingut el 99% de l'anterior article (reescrit), he tret l'avís de què feia falta reescriure'l i he afegit tot el text traduït i reescrit de la wiki danesa on hi havia el millor article del tema.

Espero que us agradi com ha quedat. Si hi ha alguna errada d'estil o estructura, ortogràfica, etcètera, sou del tot benvinguts a donar un cop de mà! :) Jo m'hi he esmerçat tot el que he pogut, però potser queden coses per polir.

Cercaparaules (disc.) 21:05, 19 ago 2013 (CEST)

Ei, doncs molt bon article! Si en tens ganes, potser el pots presentar a avaluació i en un futur pot arribar a ser de qualitat... :-) --Arnaugir (discussió) 11:50, 20 ago 2013 (CEST)

Wiki Loves Monuments 2013[modifica]

Hola a tots i a totes. Com molts de vosaltres ja sabeu, al setembre es celebra una vegada més el concurs de fotografia lliure Wiki Loves Monuments, el major concurs de fotografia del món, i que pretén obtenir fotografies dels monuments dels països que hi participen. Aquest any Wikimedia Espanya torna a organitzar-lo per a tot l'Estat espanyol, i per tant les fotografies de Catalunya, País Valencià, Illes Balears, la Franja i el Carxe participen a la fase local espanyola del concurs. Les deu millors fotografies aniran a la fase internacional. L'any 2011 hi va haver quatre fotografies de Catalunya entre eixes deu, i en 2012 en varen ser dos. No sabem si Amical Wikimedia el torna a organitzar per a Andorra i Catalunya, però sí que sabem que Wikimedia França hi torna a estar i per tant les de Catalunya Nord també participen a Wiki Loves Monuments França. Escric açò per a animar-vos a participar-hi i si voleu ajudar encara esteu a temps, sobre tot a l'hora de difondre el concurs per a augmentar la participació. Com podeu veure a Viquiprojecte:Monuments molts monuments de Catalunya i les Illes sobre tot ja compten amb al menys una fotografia, però encara manquen molts del País Valencià i de segur que hi ha molts monuments dels quals es pot obtenir una millor representació o es poden fer fotografies diferents, com fotografies nocturnes, de l'interior, de detalls, etc. Si teniu cap dubte podeu deixar un comentari ací o al Viquiprojecte o escriure a info AT wikimedia.org.es o consultar la web del concurs a Espanya en català (encara estem treballant per a actualitzar-la) o la pàgina internacional. Gràcies i un esperem. --Millars (disc.) 00:30, 20 ago 2013 (CEST)

Una pregunta, repassant la llista i buscant els monuments per street view em trobo que més d'un no existeix a l'adreça marcada, suposo que han estat enderrocats. Algú sap com en puc estar segur? En aquest cas potser caldria posar-los una marca per evitar que algú es torni boig buscant-lo. Gràcies! --Jey (disc.) 16:56, 20 ago 2013 (CEST)
Us informem que Amical que està organitzant un concurs, com cada any. En breu tindreu més informació :)--Kippelboy (disc.) 17:03, 20 ago 2013 (CEST)
No havia dit que Amical no l'organitzara, sino que no ho sabiem. ;-) Que tots estiguem treballant en açò és una bona notícia. Salut! Millars (disc.) 17:40, 20 ago 2013 (CEST)

Wiki Loves Monuments 2013 CAT[modifica]

Bona tarda a tothom!

L'1 de setembre començarà el Wiki Loves Monuments, que s'allargarà fins el 30 del mateix mes. Enguany arriba una nova edició del concurs fotogràfic internacional sobre monuments del patrimoni cultural i Amical Wikimedia n'organitza la tercera edició. Amical està ultimant els detalls pels premis d'Andorra i Catalunya. Hi ha més premis a nivell estatal, detallat més amunt, amb més de 45 països participants aquest any d'arreu del món (fins i tot l'Antàrtida!), i finalment uns premis internacionals.

El 2010 va començar als Països Baixos, el 2011 va tenir un àmbit europeu i des de 2012 el concurs és mundial i va aconseguir el rècord Guinness! L'any passat va ser un èxit de participació a l'àmbit català (més de 34.000 fotos!), però encara es pot millorar en aquesta nova edició. Tothom hi pot participar per millorar la Viquipèdia i per donar a conèixer el patrimoni local que es pot trobar a tot arreu. Només heu d'observar allò que teniu prop de casa i ajudar a difondre-ho.

A més a més, us volem convidar tots a participar al Wiki Takes Mollerussa el el 21 de setembre!

Aprofiteu aquests dies d'agost per preparar fotos, reviseu els vostres arxius, ajudeu a difondre l'esdeveniment i ens ho passarem bé. Més informació: wikilovesmonuments.cat. --Davidpar (disc.) 19:05, 20 ago 2013 (CEST)

Nova ronda d'Individual Engagement Grants[modifica]

Ja fa uns dies que es va anunciar la nova ronda d'Individual Engagement Grants ("Subvencions d'Implicació Individual"?). La Fundació Wikimedia i l'Individual Engagement Grants Committee us conviden a presentar propostes per a subvencions de fins a $30.000 per a projectes de sis mesos que millorin la comunitat Wikimedia. Aquestes subvencions són per a individus o petits equips que organitzin, construeixin, crein, investiguin o facilitin alguna cosa que millori la feina dels voluntaris de Wikimedia. La data límit de presentació de propostes és el 30 de setembre d'enguany. Més informació a meta:Grants:IEG i Individual Engagement Grant learnings and a call for new proposals (entrada de blog on les dues imatges principals tenen un denominador comú catalanoparlant!). :) Animeu-vos i correu la veu!--QuimGil (disc.) 19:15, 20 ago 2013 (CEST)

HTTPS for users with an account[modifica]

Greetings. Starting on August 21 (tomorrow), all users with an account will be using HTTPS to access Wikimedia sites. HTTPS brings better security and improves your privacy. More information is available at m:HTTPS.

If HTTPS causes problems for you, tell us on bugzilla, on IRC (in the #wikimedia-operations channel) or on meta. If you can't use the other methods, you can also send an e-mail to https@wikimedia.org.

Greg Grossmeier (via the Global message delivery system). 20:48, 20 ago 2013 (CEST) (wrong page? You can fix it.)

Arriben les galeries d'imatges configurables[modifica]

La Proposta de redisseny de galeries ha fructificat i la seva funcionalitat ja ha estat activada a Commons i tots els projectes no-Wikipedia. Aquesta setmana està previst que arribi a les Wikipedies, inclosa la Viqui. Les diferents configuracions de galeria s'obtenen mitjançant modes opcionals. Això vol dir que per defecte les galeries continuaran tenint el mateix aspecte amb caixes quadrades, i els editors les podran modificar al seu gust. Més informació a <Gallery> tag i mw:Help:Images#Rendering_a_gallery_of_images.

Deixo aquí un test per a anunciar la disponibilitat d'aquesta funcionalitat a la Viquipèdia. De moment encara hi ha les caixetes de sempre.

--QuimGil (disc.) 00:26, 21 ago 2013 (CEST)

Et voilà! Ja tenim galeries amb nous formats.--QuimGil (disc.) 18:27, 23 ago 2013 (CEST)
Està bé aquest que quan passes per sobre et mostra el peu de foto. Però: 1) com es mostra als mòbils? i 2) com es mostra si s'imprimeix la pàgina?--Arnaugir (discussió) 18:48, 23 ago 2013 (CEST)
Amb el text visible, així i aixà.--QuimGil (disc.) 20:05, 23 ago 2013 (CEST)

M'agrada el nou format amb els peus visibles en passar el ratolí, imagino que tot és configurable. --barcelona (disc.) 20:12, 23 ago 2013 (CEST)

A més del "packed-hover" utilitzat adalt hi ha els següents modes:

mode="traditional"

mode="nolines"

mode="packed"

mode="packed-overlay"

--QuimGil (disc.) 21:37, 23 ago 2013 (CEST)

Comiat... es veu que hi ha gurus que no volen nous col·laboradors![modifica]

Hola a tothom,

Sóc nova a la Viquipèdia, tenia intenció de col·laborar i com que el motociclisme és un esport que ha donat molts d'èxits als PPCC i hi té molt de seguiment, volia documentar una sèrie de personatges que van existir i que al seu temps van tenir molta anomenada. De moment, i com que el meu pare n'havia preparat alguns esborranys quan col·laborava amb la Viquipèdia, els he agafat i els he desenvolupat. En tenia uns 10 o 12 a mig fer, entre pilots, circuits, curses, marques de motos, etc., etc.

I què em trobo? Em trobo que, després de dedicar hores amb la millor intenció a preparar un article sobre un pilot molt conegut entre els aficionats a les motos (Eduard Carol i Guitart), el sr. Paucabot em diu que l'article no és admissible. El meu pare va plegar, després de 3 anys de col·laborar amb el projecte, fastiguejat d'actituds com les del sr. Paucabot o el/la sr./sra. Bestiasonica entre d'altres, una mena de "gurus" que sembla que només gaudeixin carregant-se l'esforç dels altres.

Doncs molt bé, molt bona manera d'engrescar la gent a col·laborar, sí senyor!!

Després, molta propaganda: que si la Viquipèdia té >400.000 articles, que si és de les millors, que si calen voluntaris... doncs sabeu què us dic? QUE JA US LA PODEU CONFITAR.

Apa, ja us ho fareu.--Catalana27 (disc.) 09:12, 21 ago 2013 (CEST)

Quin greu que marxis. El que expliques ens ha passat a quasi tots, i seria una llàstima llençar la tovallola perquè el tema és molt interessant, els articles estan prou ben redactats i sembla que teniu molta informació que ha costat el seu temps d'aplegar. Tot és qüestió d'ajustar les cites, anant més enllà del blog que utilitzes com a base de l'article, i mencionant articles de premsa, revistes especialitzades… com la font de les dades que aportes, cosa que de ben segur que tens a l'abast. No és res personal, és per a que la gent que estigui interessada en Eduard Carol pugui trobar (i verificar) la informació que hi ha tant a la viquipèdia com al blog. Entre altres coses, la viquipèdia en català és de les millors perquè intentem cuidar al màxim el tema de les referències, espero que ho entenguis. Si et convé res més ja saps on trobar-nos. --ESM (disc.) 10:16, 21 ago 2013 (CEST)
Per al·lusions. Em sap greu que t'hagis emprenyat, però jo no he dit que no fos admissible, només he posat un avís que t'advertia de millorar les referències per demostrar l'admissibilitat de l'article. Si no estàs disposada a rebre crítiques a la teva feina, potser la Viquipèdia no és el millor lloc per tu. En el cas que comentes, tot l'article està basat en una sola referència a un bloc. Els altres tres enllaços externs aportats també són a blocs. Mira de pegar una ullada a Viquipèdia:Fonts fiables. Pau Cabot · Discussió 10:33, 21 ago 2013 (CEST)
No sé si arribo a temps que ho llegeixis, en tot cas, subscric el que han comentat els companys: referenciar és imprescindible per assegurar la verificabilitat (que no la donem cap de nosaltres, sinó les fonts que esmentem) i admissibilitat, una altra peça fonamental per a que la VP no esdevingui un llibre de curriculums de persones que estimem i valorem però en un context molt local o familiar. Aquest punt és òbviament subjectiu ja que s'admeten igual genocides que sants o jugadors de futbol i, per tant, ens hem dotat d'uns criteris aliens a les nostres passions, i que tornen a ser "les referències". Respecte a l'Eduard Carol, al que no vaig tenir el gust de conèixer per la meva nul·la afecció a les motos, segur que apareix esmentat a multitud de revistes temàtiques que, ni tinc, ni he sabut trobar cap hemeroteca a la xarxa (Per exemple en aquesta on se li feia una entrevista). Et passo algunes altres fonts on es parla d'ell, si més no dels seus resultats esportius: Hemeroteca Vanguardia, Homenatge, ABC-1971 ABC-1970. Utilitza-les i estarà més a prop de la seva justificació documental. Per cert, només com a curiositat de lo molt que es pot trobar a la xarxa, aquí tens un blog en el que participava "Edu" l'any 2007 i on comenta amb els seus amics la seva malaltia, fins a la seva mort. Molt emotiu. Ànims, paciència i sort amb la documentació !!--amador (disc.) 13:00, 21 ago 2013 (CEST)
Sense oblidar la important hemeroteca del diari El Mundo Deportivo. Jordi Roqué (Discussió) 09:53, 22 ago 2013 (CEST)
Aquell avís és només un avís. Una manera de cridar l'atenció sobre un article per a millorar-lo entre tots. Jo he coŀlocat avisos similar en alguns dels articles que trobo més interessants, intentant atreure l'atenció de possibles editors. Espero que t'ho repensis i tornis a editar. Especial:Contribucions/Catalana27 mostra molta feina ben feta. Si veiessis les primeres 50 edicions de la majoria de nosaltres trobaries de tot. A la majoria de nosaltres també ens van coŀlocar avisos, ens van revertir canvis, ens van deixar un parell de comentaris a les pàgines de discussió... I en la majoria dels casos tenien raó! I vam aprendre, i aquí hi som, aprenent encara i seguint fent feina que és millorable.--QuimGil (disc.) 18:56, 21 ago 2013 (CEST)
Gràcies pels vostres comentaris. He fet cas de l'amador i altres i he intentar fer admissible l'article. També he posat una explicació a Discussió:Eduard Carol i Guitart. Adéu a tots.--Catalana27 (disc.) 09:00, 23 ago 2013 (CEST)

Avís per historiadors secció política catalana moderna: polim articles ![modifica]

Bé no sé si el nom del tema m'ha quedat molt encertat, però en un moment de fal·lera de projectes viquipedistes (WLM, Viquirepte, ...) calia cridar l'atenció per aconseguir voluntaris. M'he trobat aquest interessant material sobre l'evolució de l'independentisme català, no tant pel seu contingut que no tinc prou coneixements per avaluar, sinó per la seva presentació en format timeline. La part que ens implica és que la definició dels partits, grups, iniciatives o fets són enllaços a la VP. Penso que hauríem de fer una revisió (no imagino que calgui fer un altre viquirepte) perquè és un bon generador de tràfic i perquè pot ser una via d'obtenir nous adeptes / col·laboradors. Algú s'hi apunta ?. --amador (disc.) 09:36, 21 ago 2013 (CEST)

Per començar es pot usar la llista per redactar i referenciar Independentisme català#Organitzacions i moviments. Jo crec que fins i tot s'hauria de convertir en un article independent. Pau Cabot · Discussió 09:47, 21 ago 2013 (CEST)
El mateix autor de l'article diu que les fonts d'informació són la pròpia Viquipèdia i llocs web polítics diversos... No sé si és una referència gaire científica, tot i l'esforç sistematitzador que ha fet...--Galazan (disc.) 12:09, 21 ago 2013 (CEST)
Tens raó. Pau Cabot · Discussió 12:16, 21 ago 2013 (CEST)
Precisament per això ho deia. Si la VP ha estat la font, paga la pena que mirem si la tenim prou bé. El format i el tràfic que ens generi és allò que podrem aprofitar.--amador (disc.) 20:59, 21 ago 2013 (CEST)

Resum d'activitats d'Amical Wikimedia - juliol 2013[modifica]

GLAM-WIKI[modifica]

Façana del Museu de la Música de Barcelona

Projectes educatius[modifica]

Comunicació[modifica]

Organització[modifica]

 • Nous membres: Vàngelisvillar, Tituscat, Ivan_bea
 • 10 de juliol. Xat per aportar idees i actes pel futur Pla estratègic d'Amical Wikimedia.
 • 13 de juliol. Reunió del Pla estratègic.

Altres[modifica]

 • 20 de juliol. Xerrada i taller de Viquipèdia al Camp de treball de Guifi.net. ESM
 • 22 de juliol. L'Institut Català de les Dones i Amical Wikimedia signen un conveni de col·laboració amb l'objectiu d'incorporar continguts que reflecteixin la perspectiva de gènere i de les dones a la Viquipèdia. Notícia
 • 29 de juliol. Una foto de Barcelona guanyada l'edició europea de Wiki Loves Public Art 2013. Notícia.


Enllaç a l'informe a la web d'Amical  · Tots els resums

Com sempre, felicitats per la feina feta el passat mes de juliol! Als que encara no sou d'Amical, us animo a fer un pas més, esdevenir membres i col·laborar activament a promocionar la Viquipèdia des de moltes vessants, tant a Internet com al carrer. --Davidpar (disc.) 18:24, 21 ago 2013 (CEST)

Regne de Granada[modifica]

Com pot un rei heretà el regne als 34 anys d'edat el 1331 i morí el 1551. S'han de revisar les dates de Abu-l-Hàssan Alí--Vulcano (disc.) 18:11, 23 ago 2013 (CEST)

Problemes a Commons[modifica]

Hola a tothom. Durant el mes d'agost sembla que hi ha menys activitat a Commons i per això escric ací (a més de a la taverna de Commons) per veure si té major difusió. Hi ha un parell de problemes a Commons en què potser vulgueu aportar la vostra opinió:

Salutacions cordials. --Albert Villanova del Moral (disc.) 10:36, 24 ago 2013 (CEST)

De beste Wikipedia is Viquipèdia![modifica]

Algú que parli Neerlandès ens pot traduir una mica aquest text? Sembla que ens aplaudeix bastant (via Google Translate) però m'agradaria saber si ho fa en plan conya o és un text sincer d'admiració :)--Kippelboy (disc.) 06:59, 21 ago 2013 (CEST)

Això el Lepti... o el Flamenc! --Enric (discussió) 15:15, 21 ago 2013 (CEST)
O la Laurita, que és nadiua! Bé, us deixo la meva traducció ràpida: – Leptictidium (digui, digui) 10:24, 31 ago 2013 (CEST)
Viquipèdia
No tot el que porta l'etiqueta «wiki» té el mateix nivell de qualitat o completesa

Hi ha moltes versions lingüístiques de la Wikipedia, potser tantes com hi ha discussions sobre l'ús de Wikipedia com a font en diferents casos. Ja es coneixen molts exemples d'informació basada en dades errònies de la Viquipèdia. Aneu amb compte! Wikipedia té una àmplia varietat de viquis que publiquen, gestionen i promouen moltes coses. Per exemple, Wikimedia Commons s'encarrega de fotografies, sons i vídeos lliures de drets. També hi ha una mena de Wikipedia «mare», qué és la Wikimedia.

El sant grial

Wikimedia ha establert una llista de 1.000 articles que totes les versions lingüístiques haurien de tenir per ser una bona Wikipedia. Els articles es distribueixen en una sèrie de categories, com ara biografies, filosofia, biologia, astronomia, història, matemàtiques, etc. Aquesta llista es fa servir per controlar la completesa de les diferents versions lingüístiques. No només es comprova si l'article existeix, sinó també quina mida té. Es fa servir una fórmula ponderada per determinar-ne la puntuació, amb un màxim de 100. Una puntuació de més de 99 es considera «perfecta». Dues versions lingüístiques han assolit aquest sant grial.

La versió en neerlandès, gran però mediocre

Podríeu imaginar-vos que l'anglesa n'és una, però res no està més lluny de la realitat. Sí, la Wikipedia en anglès és la més gran, però en aquesta classificació ponderada basada en la qualitat, només ocupa el tercer lloc, amb una puntuació un xic per sobre de 91. La versió en neerlandès tampoc n'és una. És la segona més gran en termes de quantitat d'articles, però només és dinovena en aquesta classificació de qualitat, amb una puntuació just per sobre de 41.

Les millors

La primera és la versió russa, amb una puntuació de 99,94, amb la versió en català trepitjant-li els talons amb una puntuació de 99,90. La Wikipedia en català, o Viquipèdia, va ser la primera versió lingüística després de l'anglesa. Té molts menys articles que la neerlandesa però una qualitat molt superior. Segons un article d'El Periòdico, aquesta qualitat ha estat possible gràcies a l'organització Amical Wikimèdia, un club que té com a objectiu fer que la informació disponible en altres llengües també ho estigui en català. Aquest grup té un toc nacionalista, però és cert que la gent s'hi esforça molt.

Des del 2001

Així doncs, no només cal anar amb compte a l'hora de fer servir dades de la Wikipedia, sinó que també cal recordar que hi ha una gran diferència de qualitat entre les diferents versions lingüístiques que formen aquest fenomen, que només es va fundar el 2001 (segons la versió anglesa de la Wikipedia)!

títol o una part del títol d'un article en cursiva[modifica]

Qualcu sap com es pot posar el títol d'un article o una part en cursiva. Lleó Pastor (disc.) 16:30, 26 ago 2013 (CEST)

Hi ha una plantilla {{títol cursiva}}, però et recomano llegir la discussió al respecte. :)--Kippelboy (disc.) 16:49, 26 ago 2013 (CEST)
En principi si no es tracta d'un article sobre un clade biològic, no es recomana fer servir {{títol cursiva}}, segons es va decidir en la presa de decisions corresponent.--Arnaugir (discussió) 20:32, 26 ago 2013 (CEST)
Jo ho he vist a la Wanglesa en el cas de títol d'obres de literatura, per exemple a w:The Monster (novella): The Monster (novella).Lleó Pastor (disc.) 20:20, 27 ago 2013 (CEST)
És correcte, i aquí també es feia (de fet encara hi ha plantilles per treure, segur), però es va decidir descartar-ho.--Arnaugir (discussió) 23:47, 27 ago 2013 (CEST)

1r Photowalk Andorrà![modifica]

Bones, amb motiu de Wiki Loves Monuments 2013 el proper diumenge 15 de setembre de 2013 organitzem el primer photowalk Andorrà, un passeig per Andorra la Vella per a fer fotos als monuments Andorrans. Apunteu-vos tots aquí.--Kippelboy (disc.) 15:57, 28 ago 2013 (CEST)

Arriba el CodeEditor[modifica]

m:CodeEditor arriba per als que editen JavaScript i CSS (per a mòduls de Lua ja hi era).--QuimGil (disc.) 01:11, 29 ago 2013 (CEST)

Quan el periodisme i la wikipedia castellana s'ajunten...[modifica]

Trobeu res estrany en el primer paràgraf d'esta notícia esportiva? No te res a vore amb la nostra edició de la wikipedia, però entuertos com este em toquen desfacer a altres contrades...--Coentor (disc.) 20:10, 29 ago 2013 (CEST)

Grup de treball dedicat al País Valencià en Wikidata[modifica]

Hola! Albert i jo em encetat un grup de treball dedicat al País Valencià, també hi ha un per a Catalunya, per a les Illes encara no n'he vist cap. Ens ajudeu?

Estem afegint informació sobre municipis limítrofs, codis, etc. Aquesta informació podrà apareixer a les taules de municipis de qualsevol Wikipedia que vulga utilitzar-les, així que quantes més dades tingam a Wikidata més es beneficia tothom! Vejau un example.--Micru (disc.) 20:19, 31 ago 2013 (CEST)