Vés al contingut

Viquipèdia:Logotips

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Directrius
Normes d'estil
Vegeu també
Modifica
Aquesta pàgina és una guia d'ajuda per usar els logotips i altres signes distintius conforme a la política Viquipèdia:Continguts no lliures.

Com a signe distintiu s'entén tot disseny gràfic que té un propòsit d'identificació visual o de representació, com ara:

Es distingeix el tractament de diferents tipus de signes distintius:

 • Els signes d'identificació privats (logotips comercials, escuts de llinatges o societats, emblemes corporatius) poden tenir o no drets d'autor, però el seu propòsit bàsic és d'identificació i promoció subjecte al dret de marca, sigui una marca comercial o una marca registrada.
 • Els símbols de representació oficials (escuts, banderes, emblemes militars) normalment són del domini públic, però el seu ús pot estar regulat en cada legislació local amb unes limitacions assimilables al dret de marca. Els símbols nacionals poden estar especialment regulats en quant a la forma d'usar-los respectant la seva integritat i la seva simbologia.
 • Els emblemes d'ús públic i les banderes de disseny simple són de domini públic.

Ús de logotips i altres signes privats[modifica]

 • Es pressuposa que els logotips i els signes distintius de marca tenen drets de marca. Encara que no tingui una marca registrada, podria tenir la consideració de marca distintiva o famosa amb els mateixos drets. A més, podrien tenir drets d'autor.
 • Eviteu usar un logotip de forma que es creï la impressió que el propòsit sigui promocional. S'hauria d'evitar un logotip que inclogui un eslògan, en favor d'un altre equivalent. Quan el propòsit és simplement d'identificació s'haurien d'utilitzar només els logotips que siguin raonablement familiars.
 • Els logotips no s'haurien d'utilitzar en contexts considerats com a negatius. L'ús normal d'un logotip és en l'article sobre la companyia o producte que representa, o en un article que parla de l'estil visual del creador del logotip o la seva història. Dins de l'article, el logotip s'hauria d'utilitzar generalment prop del paràgraf introductori, junt al text que és simplement descriptiu i que presenta un punt de vista clarament neutral, i no al mig de paràgrafs negatius o crítics.
 • El logotips deformats o les seves paròdies s'haurien d'utilitzar amb cura i no donant excessiva prominència. Per exemple, es poden utilitzar amb prudència en articles sobre una campanya o sobre un lloc web dedicat a la paròdia.
 • S'hauria de vigilar que el logotip tingui un aspecte digne i acurat. Per sentit comú, el logotip hauria de tenir el mateix aspecte que té en el seu web, ja que se suposa que mostra el desig del seu propietari sobre com veure'l en pantalla a les resolucions típiques. Eviteu redimensionar-lo i millor cerqueu-ne un de la mida adequada.
 • S'han d'evitat les versions de logotips en resolució massa alta perquè el seu ús sigui legítim. Les versions en format SVG no haurien de tenir més detalls que els necessaris.
 • Sempre que sigui possible, els logotips s'haurien de carregar en format PNG. El format JPEG no hauria de ser utilitzat en aquest cas ja que provoca dissipacions i ocasiona un aspecte menys professional. El format GIF només és adequat per imatges animades, i normalment no és el cas.
 • Normalment s'ha de presentar el logotip actual. Quan s'utilitzi un logotip històric s'hauria d'explicar a peu d'imatge.
 • S'ha de tenir una cura especial quan s'utilitzi un logotip d'una enciclopèdia o una altra obra de referència. En cap cas, i especialment en aquest, no es pot donar la impressió de que existeixi cap mena de suport o d'associació amb la Viquipèdia, ni es pot crear cap confusió amb el subjecte de l'article. L'ús ha de ser de forma que no doni lloc a cap possibilitat de queixa raonable per part del propietari del logotip.
 • En cas d'un ús discutit, la justificació és a càrrec de l'usuari que desitja incloure el logotip, sense deixar de banda el consens habitual. Si el que ho posa en discussió és el propietari del logotip, es considerarà com un veto a pesar del possible consens existent.

Ús d'escuts i altres signes oficials[modifica]

Els emblemes internacionals i les banderes simples són de domini públic. Les banderes i els escuts tradicionals tenen, normalment, una definició oficial heràldica. Un disseny concret pot tenir drets d'autor, però també se'n pot fer una interpretació gràfica en un fitxer lliure.

Les banderes, escuts, segells i altres signes de representació oficial, independentment de si tenen drets d'autor o no, poden tenir restriccions d'ús en les respectives legislacions locals. Típicament aquestes restriccions són:

 • Només pot representar l'ens oficial o les entitats autoritzades.
 • No es pot usar en signes d'identificació privats
 • No se'n permeten obres derivades ni usos irrespectuosos.

Avís legal[modifica]

Qualsevol de les marques comercials, marques registrades, drets de disseny o altres drets similars que s'utilitzen o es citen als articles de la Viquipèdia són propietat dels seus titulars respectius. El seu ús aquí no implica que es puguin utilitzar per a cap altre propòsit que l'ús informatiu o similar tal com l'han contemplat els autors originals d'aquests articles. Llevat que es manifesti el contrari, la Viquipèdia no dóna suport ni està afiliada amb cap dels titulars de tals drets i, per tant, la Viquipèdia no pot concedir cap permís per utilitzar material protegit. L'ús de tal propietat industrial o similar es sota la vostra pròpia responsabilitat.