Viquipèdia:Notes de premsa/Primer comunicat de premsa de Wikimedia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure


Viquipèdia: 50 idiomes, 1/2 milió d'articles[modifica]

24 de febrer de 2004 (Internet): (Viquipèdia), una enciclopèdia multilingüe creada a partir d'aportacions voluntàries, ha anunciat avui que el projecte ha arribat a la fita de 500.000 articles, repartits en 50 idiomes, inclòs el català. Tenint en compte que el gener de 2003 hi havia 137.000 articles en 22 idiomes, la Viquipèdia és l'enciclopèdia oberta més gran i de creixement més ràpid del món.

El creixement més gran ha estat el de les versions en llengua no anglesa, demostrant el creixent caràcter multilingüe del projecte. De fet, des d'octubre de 2003, els articles en anglès són menys de la meitat del total. Hi ha 10 Viquipèdies que sobrepassen el nombre de 10.000 articles cada una:

Divuit Viquipèdies més tenen ja més de 1.000 articles:

Segons Alexa.com, aquest creixement ha fet que wikipedia.org superi a Britannica.com, Infoplease.com i Encyclopedia.com, en termes de trànsit d'Internet, i ha situat wikipedia.org fermament entre els 1.000 primers llocs d'internet en la classificació d'Alexa.

La Viquipèdia és un WikiWikiWeb públic, on tothom pot editar gairebé qualsevol pàgina, quan vulgui (wiki vol dir ràpid en hawaià). Cada usuari edita les contribucions d'altra gent, i entre tots es posen d'acord en temes polèmics, mirant d'arribar a un punt de vista neutral. Les pàgines incorrectes es reparen ràpidament. Aquest comunicat també s'ha desenvolupar en col·laboració mitjançant un wikiwikiweb.

El projecte de la Viquipèdia va ser fundat el gener 2001 per l'empresari d'Internet Jimmy Wales i el filòsof Larry Sanger. Bomis (bomis.com), un portal d'Internet propietat de Wales, va proporcionar el suport financer i d'altra mena, mentre que Sanger va dirigir el projecte durant el seu primer any, com a editor professional a temps complet. A partir d'aleshores, el projecte ha operat principalment per consens, desenvolupant normes d'ús que s'han anat refinant entre tots. Recentment, el projecte s'ha transferit des de Bomis a la Wikimedia Foundation (wikimediafoundation.org, una organització sense ànim de lucre, tot i que Bomis encara proporciona amplada de banda gratuïta i el manteniment bàsic dels servidors de Wikimedia.

Segons Jimmy Wales, "la Viquipèdia deu el seu èxit a la presencia d'un nucli fort de contribuïdors articulats i de nivell educatiu alt de tot el món, que mantenen els estàndards comunitaris de civilitat, qualitat i neutralitat." Explicant un dels mecanismes que asseguren que la qualitat dels articles es mantingui alta, va dir "Els participants estan sempre al cas de la pàgina de 'canvis recents'. Entre ells, s'editen mútuament el seu treball de manera constant". Fins i tot articles que tracten temes controvertits es poden treballar amb aquest procés.

Tot el contingut de Wikimedia està disponible lliurement, segons els termes de la Llicència de Documentació Lliure de GNU, que permet a qualsevol persona tornar a utilitzar el contingut de Wikimedia de qualsevol manera que cregui convenient, fins i tot comercialment, mentre també passi aquests drets a altres persones i que reconegui als editors del projecte Wikimedia com a origen del contingut. El programari utilitzat per fer funcionar els projectes de Wikimedia, MediaWiki (mediawiki.org), també es pot distribuir lliurement, amb la llicència GPL (la mateixa que utilitzen Linux i el projecte GNU)

Amb edicions constants cada minut, cada dia, és impossible de preveure on poden ser Viquipèdia i els projectes germans d'aquí a un any. Una cosa sí que és certa: gràcies a les llicències GNU, tant el contingut com el programari continuaran essent lliures.

Informació addicional[modifica]

Per més informació, vegeu:

Aquest text és una versió catalana del comunicat de premsa escrit en anglès al wiki de la Fundació Wikimedia (meta.wikipedia.org). Aquest text ha estat editat més de 200 vegades, per més de 30 autors diferents, i traduït o adaptat a prop de 20 idiomes. A diferència de la resta del contingut de la Viquipèdia, aquest comunicat és de domini públic.