Viquipèdia:Propostes de retirada de la distinció

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Avaluacions  · Propostes de distinció  · Articles de qualitat  · Propostes de retirada  · Temes de qualitat

Aquesta és la pàgina per a discutir les propostes de retirada de la distinció d'articles de qualitat (AdQ) i d'articles bons (ABo).

Tot article que té una distinció ha passat prèviament per un procés d'avaluació de mínim dues setmanes i posteriorment per una votació en què es decideix la distinció que mereix (qualitat o bo). Tanmateix, aquesta distinció pot ser revisada en qualsevol moment, i el resultat es decideix segons les regles que es poden llegir a #Normes: pot matenir la distinció, rebaixar-la (de qualitat a bo), o perdre-la completament (sense prejudici que la pugui tornar a guanyar en un futur).

Actualment hi ha 4 propostes de retirada de la distinció en curs.

Vegeu Viquipèdia:Propostes de retirada de la distinció/Taula de seguiment per un historial de les propostes de retirada de distinció.

Propostes de revisió i possible retirada[modifica]

Fòssil[modifica]

El 2009, vaig presentar aquest article a votació, que va sortir elegit com a AdQ. Des d'aleshores, el llistó ha pujat i ja no crec que compleixi els requisits, ni com a AdQ ni com a ABo. Entre altres coses, falla el fil conductor de l'article, ja que hi ha parts on sembla que l'autor de l'article original en castellà anava escrivint el que li venia al cap sense ordre ni concert.—Leptictidium (digui) 19:56, 18 maig 2020 (CEST)

Votació:


Neutròfil[modifica]

Presento una proposta de retirada de tota distinció d'aquest article. He enumerat les millores necessàries a la pàgina de discussió de l'article per donar l'oportunitat de dur-les a terme, però són tan significatives que, encara que s'apliquessin, estaríem parlant d'un article radicalment diferent de l'actual i, per tant, s'hauria de tornar a presentar a votació de totes maneres.

Els motius per demanar la retirada de tota distinció són els següents:

 • Cal ampliar significativament les seccions de les malalties, els antígens i la quimiotaxi. De manera encara més sorprenent, no hi ha cap secció (i, de fet, ni una trista menció en tot l'article!) sobre el paper dels neutròfils en el càncer, les infeccions víriques i les malalties autoimmunitàries, llacunes tremendament importants en aquest article que, ja per si soles, fan que ni tan sols no compleixi els requisits per a ABo. A més a més, brilla per la seva absència una secció que parli sobre la història, el descobriment i l'estudi dels neutròfils, com les que hi ha a «Cèl·lula dendrítica» i «Fagòcit». Hi ha fonts fiables que tracten del tema, així que és una omissió greu.
 • Cap actualització significativa des del 2015, de manera que informacions més recents, com ara la creixent importància de la ràtio de neutròfils a limfòcits i noves rutes d'activació/apoptosi dels neutròfils, ni es mencionen a l'article.
 • Problemes lingüístics. Per exemple:
  • Traduccions deficients com ara «inici agut de la inflamació» que haurien de ser «fase aguda (inicial) de la inflamació» (ja que no hi ha inicis aguts i no aguts).
  • Abús de l'Oxford comma, que és habitual en anglès americà, però certament no en català.
  • Falta d'ús dels espais durs entre les xifres i els símbols corresponents.
  • Falta de concordança de nombre: «la digestió dels midons normals no tenen cap efecte».
  • Ús erroni d'«en què».
  • Confusió «si»/«sí».
  • Confusió «entre altres»/«entre d'altres».
  • Ús incorrecte de pronoms relatius.
 • S'ha fet copia-i-enganxa de text de les referències sense ni tan sols revisar-lo, incloent-hi com a mínim una referència en la qual es conserven els números de les notes a peu de pàgina i les adreces dels investigadors.

Votació:


Marrecs de Salt[modifica]

Presento una proposta de retirada de la distinció «Article bo» d'aquest article. En la seva versió de fa unes setmanes tenia un contingut esbiaixat que, si bé va passar els estàndards de qualitat del 2014, avui en dia serien impensables per a un article amb distinció. En Paucabot hi va fer una bona esporgada fa uns dies (gràcies!) i el que en queda és un article decent, però no pas un article digne de la distinció que té. A aquest fet s'hi suma que està desactualitzat (les últimes fites que s'hi narren són de fa tres anys), una extensió limitada, l'abús de fonts primàries i recerca inèdita i certa flaire a CI. A més en certes frases m'hi grinyola l'ortografia, tot i que no en sóc expert (per exemple en frases com «Aquest any van descarregar el seu primer 3 de 7 per sota» per parlar de l'any 1998).

Per tots aquests motius demano que es voti la retirada de la distinció que ostenta.

Votació

 • A favor Aprovació --Pau Colominas (t'ajudo?) 13:04, 28 abr 2020 (CEST)
 • A favor Aprovació D'acord amb el proponent. Pau Cabot · Discussió 14:18, 28 abr 2020 (CEST)
 • A favor Aprovació El VP:CI evident ja és motiu suficient per treure la distinció.--Docosong (disc.) 14:32, 28 abr 2020 (CEST)
 • A favor Aprovació Sense cap mena de dubte, el CI és clar i les mancances també. Xavier Dengra (MISSATGES) 00:11, 3 maig 2020 (CEST)
 • A favor Aprovació Malauradament, jo també crec que no es mereix la distinció --Beusson (disc.) 09:22, 3 maig 2020 (CEST)
 • A favor AprovacióLeptictidium (digui) 14:07, 3 maig 2020 (CEST)
 • A favor Aprovació --Arnaurs (disc.) 10:34, 4 maig 2020 (CEST)

Iniciar una proposta[modifica]

Per iniciar una proposta, només cal seguir els quatre passos següents. En cas que trobeu dificultats en el procediment, no dubteu a deixar un missatge a la discussió i algun editor experimentat us ajudarà ben aviat.

Number-1 (black).png Inicieu la pàgina de proposta

Entreu el nom de l'article en el camp de text següent i ompliu amb els motius que us porten a presentar-lo allà on se us indicarà:

Number-2 (black).png Afegiu la proposta a la llista

Afegiu el codi següent al final de la llista de propostes per tal que es mostri la nova proposta iniciada:

{{Viquipèdia:Propostes de retirada de la distinció/NOMARTICLE}}

On NOMARTICLE és el nom de l'article en qüestió.

Number-3 (black).png Modifiqueu la discussió de l'article

Afegiu la filera {{Retirada distinció}} al final l'historial de distincions de la pàgina de discussió del vostre article. Vegeu la pàgina de la plantilla per informació sobre com utilitzar-la.

Number-4 (black).png Aviseu els usuaris implicats

Afegiu la plantilla {{AvísretiradaAdQ}} (o simplement deixeu un missatge) a la pàgina de discussió dels usuaris que hagin creat l'article o que hi hagin col·laborat significativament, per tal que estiguin al cas del procediment engegat i puguin dir-hi la seva.

Notes[modifica]

El requisit per a iniciar una proposta d'aquestes característiques, i per poder votar en aquesta plana, és un mínim de 30 dies d'antiguitat abans de la data de la proposta i més de 100 contribucions en l'espai principal (articles) durant els darrers tres mesos.

Si sou l'iniciador de la proposta, recordeu que sempre és molt millor corregir o discutir els aspectes que cal millorar d'un article abans que demanar la retirada de la distinció d'AdQ; només si en un termini raonablement llarg no s'han pogut resoldre les crítiques que feu a la pàgina de discussió d'un article, o si aquest té un problema de base difícil de solucionar, és recomanable seguir amb aquest procés.

Emissió del vot[modifica]

Per emetre el vostre vot modifiqueu la secció corresponent a la proposta on desitgeu votar i inicieu una nova línia amb un coixinet (#) amb alguna de les següents opcions:

 • {{aprovació}} (A favor Aprovació) o {{suport}} (A favorA favor Suport) si voleu que perdi tota distinció.
 • {{votbo}} (Nuvola apps kontact.png Bo) si voleu que esdevingui article bo.
 • {{votqualitat}} (Gold Medal ca.svg Qualitat) si voleu que mantingui la distinció de qualitat.

Afegiu els motius que us porten a emetre tal vot i la vostra firma (~~~~). Si la vostra opinió simplement coincideix amb la d'un altre votant expliciteu-ho. Digueu, per exemple, «opino igual que el proponent» o «comparteixo el punt de vista de l'usuari tal». Si voleu participar en diverses propostes, editeu-les d'una en una perquè quedi a l'historial i al resum d'edició el títol de la pàgina que esteu valorant.

La resta de normes de votació són les mateixes que per les votacions de proposta de distinció d'alta qualitat d'un article.

Normes[modifica]

 1. Una proposta ha d'haver estat un mínim d'un mes a votació i haver rebut deu vots perquè es pugui anunciar un resultat.
 2. Per tal que es retiri la distinció cal un mínim del 80% de suport (8 a favor i 2 objeccions) dels participants.
 3. Tanmateix, després d'un mínim d'un mes a votació, si les deficiències són evidents i hi ha 5 vots que donen suport a la proposta de retirada de la distinció, sense cap objecció en contra (5-0), es pot retirar la distinció. (directriu consensuada en la presa de decisions: Acord final núm. 7)
 4. Si al cap de quatre mesos no es compleixen les condicions, la votació es decidirà per majoria simple independentment del nombre de vots computats. Per a la retirada de distinció d'articles bons, en cas d'empat a vots, s'esperarà el següent vot per desempatar la votació. (d'acord a Tema:U4tdzenqb8qzg5h9)
 5. Un article que perdi la distinció passa a ser un article com qualsevol altre, a menys que entre els votants hi hagi consens per deixar-li la distinció d'article bo.

A la presa de decisions de 2008 no es va assolir cap consens sobre el termini que ha de passar entre dues propostes de retirada. De moment no es proposa cap termini mínim.

En el cas que es voti llevar la distinció d'article de qualitat, en haver-hi tres possibles opcions, es faria de la següent manera:

 • Si l'empat és triple, s'optarà per atorgar a l'article directament la distinció intermèdia d'article bo, sense esperar al vot de desempat.
 • Si hi ha empat entre l'opció de retirar la distinció i l'opció de mantenir la distinció d'article de qualitat, també s'atorgarà a l'article directament la distinció intermèdia d'article bo, sense esperar al vot de desempat.
 • Si l'empat és entre rebaixar la distinció a article bo i retirar tota distinció, se sumaran els vots a favor de mantenir la distinció als de rebaixar la distinció a article bo. Si no n'hi ha cap, s'esperarà al proper vot que només podrà ser una de les dues opcions empatades.
 • Si l'empat és entre mantenir la distinció d'article de qualitat i rebaixar la distinció a article bo, se sumaran els vots en contra de mantenir la distinció als de rebaixar la distinció a article bo. Si no n'hi ha cap, s'esperarà al proper vot que només podrà ser una de les dues opcions empatades.

Arxiu de la proposta[modifica]

Vegeu /Arxiu de la proposta. Es recomana que només ho facin usuaris experimentats.