Viquipèdia:Protecció de menors

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La Viquipèdia es pren seriosament la seguretat dels menors d'edat que utilitzen aquest lloc. Els editors que intentin utilitzar la Viquipèdia per tractar d'obtenir o facilitar relacions inadequades entre adults i menors, que defensin relacions inadequades entre adults i menors (per exemple, expressant l'opinió que aquestes relacions inadequades no perjudiquen els menors) o que s'identifiquin com pedòfils, seran blocats per un temps indefinit.

Els avisos sobre editors implicats en aquests tipus de conducta es tractaran exclusivament per correu electrònic. No es tracta d'un assumpte subjecte a debat comunitari, per comentar en pàgines de discussió ni per resoldre per consens. Localitzeu algun administrador actiu i envieu-li la informació per correu electrònic. En cas que no tingueu resposta en breu o no sigui satisfactòria, escriviu a info-ca﹫wikimedia.org. Si algun usuari resulta blocat per aquest motiu, es tractarà amb discreció, amb un motiu de bloqueig neutral i desactivant per seguretat les opcions d'apel·lar a la seva pàgina de discussió i la facilitat d'enviament de correus electrònics. L'usuari blocat serà informat que qualsevol apel·lació serà tractada a info-ca﹫wikimedia.org.

Tot comentari publicat a la Viquipèdia que suggereixi que un usuari pot ser un pedòfil serà revertit i esborrat de l'historial tant aviat com sigui possible per evitar problemes de privacitat i possible difamació. Les preocupacions sobre aquest assumpte es tractaran només en privat. Fer-ho en públic al projecte tot acusant o qüestionant directament un usuari pot provocar el bloqueig de l'usuari que ho publiqui, encara que es tindrà en compte la presumpció de bona fe.

Consells per als menors d'edat[modifica]

Si ets menor d'edat i notes que algú altre a la Viquipèdia s'està comportant d'una manera que podria posar en perill la teva seguretat personal, o que et molesta d'alguna altra forma, explica-ho a un adult responsable i demana-li que llegeixi aquesta pàgina. Mentrestant, no contestis a l'usuari ni t'hi comuniquis de cap manera. Ignora'l del tot.

  • Mai no donis cap informació personal a ningú, encara que diguin que et volen ajudar.
  • No contestis cap correu enviat des de la Viquipèdia que et molesti d'alguna manera. Si ho fas, revelaràs la teva adreça de correu i altres dades personals.
  • Pensa bé si les teves contribucions podrien afectar la teva privacitat i seguretat. Si trobes que alguna edició teva et pot comprometre, envia un correu electrònic a algun administrador per tal que la modifiqui o elimini, o intenta contactar-hi per xat privat.
  • Si trobes que s'ha compromès la teva seguretat, explica-ho immediatament als teus pares o tutors. Segons la situació, es pot contactar amb el proveïdor d'Internet i les autoritats locals, a més de canviar discretament de compte d'usuari, adreça de correu i proveïdor d'Internet.