Vés al contingut

Viquipèdia:Protesta contra SOPA

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
La llibertat d'Internet està en perill.

La iniciativa legislativa SOPA (Stop Online Piracy Act) dels EUA amenaça l'existència de la Viquipèdia. Amb el propòsit de voler protegir els drets d'autor, s'han previst mesures efectives de censura.

La Viquipèdia en anglès emprèn una protesta el dia 18 de gener de 2012 contra aquest projecte. La Viquipèdia en català també es veu afectada, així com molts altres llocs web. És per això que manifestem clarament:

Internet ha de seguir sent lliure!

L'existència de la Viquipèdia està amenaçada pel debat del projecte de llei Stop Online Piracy Act (SOPA) que té lloc al Congrés dels EUA. Per aquest motiu ens unim a les accions de protesta.

El 26 d'octubre de 2011, el membre del Partit republicà Lamar S. Smith, va presentar una llei al Congrés dels EUA. Aquesta Llei té per objecte millorar la protecció de la propietat intel·lectual a través d'Internet. Però els mitjans proposats per combatre la pirateria fomenten la censura i inhibeixen la innovació. Els comentaristes descriuen els debats sobre SOPA com un conflicte entre els vells i nous mitjans, entre la indústria de l'entreteniment a Hollywood i Silicon Valley. S'ha format una coalició de grans empreses, start-ups, el moviment de codi obert, iniciatives de la societat civil i blocaires en contra de SOPA.[1]

Segons els seus partidaris, SOPA és una eina eficaç per a la lluita contra les infraccions de drets d'autor a Internet. Per a la Viquipèdia hi ha quatre problemes principals que amenacen el funcionament de l'enciclopèdia:[2]

 • D'acord amb la Secció 102, el fiscal general dels Estats Units pot sol·licitar una ordre de prohibició d'accés a pàgines acusades d'infraccions de drets d'autor des de motors de cerca, proveïdors DNS, processadors de pagaments i servidors de publicitat. La Viquipèdia està definida com un motor de cerca operat per una fundació sota les lleis de l'Estat de Florida, cosa que afecta també la Viquipèdia en català. Per tant, la Viquipèdia es veuria obligada a treure els enllaços a les webs, per exemple de fonts de referència, si es produeixen infraccions de drets d'autor en subpàgines. La definició d'infracció de drets d'autor és vaga i fomenta que es puguin produir pressions injustificades a llocs web sotmesos a censura. Per complir amb la prohibició d'enllaçar, la Viquipèdia hauria d'invertir una bona part de recursos humans disponibles per a controlar els enllaços. La Viquipèdia en català és mantinguda per un nombre variable d'usuaris que inclouen uns 85 que cada mes fan més de 100 edicions.[3] SOPA ens obligaria a passar gran part dels nostres recursos al control d'enllaços web, deixant de fer la nostra tasca real, la creació d'una enciclopèdia, i desmotivant la participació. Si aquests requeriments no es compleixin immediatament, l'amenaça de les multes podria posar en perill el manteniment financer per donacions voluntàries. Les implicacions pràctiques no es poden avaluar en la seva totalitat. La viabilitat dels continguts, la seva neutralitat i el respecte pels drets d'autor són principis fonamentals de la Viquipèdia. Amb imposicions el nostre projecte està en perill.
 • SOPA imposa restriccions sobre el programari per a l'ús de xarxes privades virtuals o la utilització de servidors proxy. En règims totalitaris amb restriccions d'accés a Internet, aquestes són les eines que permeten a la gent accedir a la Viquipèdia.
 • SOPA pot danyar la seguretat de la xarxa. Els navegadors es connecten a les pàgines web gràcies a les dades traduïdes pels servidors DNS. Les connexions segures utilitzen sistemes d'autenticació per assegurar que un s'ha connectat al servidor desitjat. Això només és possible si els navegadors fan múltiples connexions a diferents DNS quan reben una resposta no segura. Amb SOPA això serà il·legal per ser un mecanisme per saltar-se bloquejos.[4] En el pitjor dels casos, la Viquipèdia podria arribar a no ser accessible per un bloqueig de la xarxa als EUA.
 • SOPA permetrà que qualsevol que se senti perjudicat pugui demanar directament als processadors de pagaments que tallin tots els pagaments a un lloc web de fora dels EUA. No cal cap tribunal, només la sospita de l'afectat. Això posa en perill la viabilitat econòmica dels llocs web sense temps a defensar-se o presentar al·legacions als EUA.[5] Això no afecta la Viquipèdia de forma directa, ja que està allotjada als EUA, però podria afectar els capítols i associacions locals vinculats a la Fundació arreu del món.

Els iniciadors de SOPA han anunciat canvis provocats per la pressió de l'opinió pública, però encara estan ansiosos de limitar la llibertat d'Internet. A part de SOPA, als EUA s'està planificant la Llei de Protecció de la Propietat Intel·lectual (PIPA).[6] A Espanya, als pocs dies de ser rebutjada la Llei Sinde, l'ambaixador dels Estats Units va advertir que es prendrien mesures si no es ratificava la llei,[7][8] i va ser aprovada pel Govern del Partit Popular el 30 de desembre de 2011.[9]

La Viquipèdia té unes polítiques estrictes sobre drets d'autor, neutralitat del punt de vista i respecte per les persones. Fem contínuament didàctica sobre drets d'autor i llicències d'ús. No posem en entredit les mesures necessàries per controlar les infraccions de drets d'autor, sinó les conseqüències d'una mala legislació que provoqui inseguretat jurídica. No podem permetre que es vulneri el principi de neutralitat eliminant aquelles fonts que suposadament poden perjudicar i sense poder fer cap al·legació. No volem prendre posicionaments polítics, però ens hem de posicionar quan perillen els principis que han fet possible la Viquipèdia tal com és avui.

La Viquipèdia, i també la versió en català, està involucrada per les raons esmentades. Ens unim a les protestes contra SOPA que fan, entre d'altres, AOL, Creative Commons, eBay, Electronic Frontier Foundation, Facebook, Google, Human Rights Watch, Internet Foundation, Kaspersky, Mozilla, Reporters sense Fronteres, Twitter i Yahoo.[10] No es descarten altres accions a curt termini, si fos necessari.

Referències per ampliar informació
 1. «SOPA hearings cast debate as old media vs. new media». Washington Post, 16-12-2011 [Consulta: 17 gener 2012].
 2. Brigham, Geoff. «How SOPA will hurt the free web and Wikipedia». Wikimedia Foundation, 13-12-2011. [Consulta: 17 gener 2012].
 3. «Diagrames de la Viquipèdia». Estadístiques de la Viquipèdia. Erik Zachte, 31-12-2011. [Consulta: 17 gener 2012].
 4. «SOPA could harm security on the internet». SC Magazine, 16-12-2011 [Consulta: 17 gener 2012].
 5. Timm, Trevor. «The Stop Online Piracy Act: A blacklist by Any other Name is Still a Blacklist». Electronic Frontier Foundation, 07-11-2011. [Consulta: 17 gener 2012].
 6. Feds to Blacklist Piracy Sites Under House Proposal, Wired, 26.10.11
 7. US pressured Spain to implement online piracy law, leaked files shows, The Guardian, 5.1.2012
 8. EE UU afeó a Zapatero la decisión de no aprobar la 'ley Sinde', El Pais, 4.1.2012
 9. La 'ley Sinde' ve la luz con el PP
 10. «List of Those Expressing Concern With #SOPA and #PIPA». Center for Democracy & Technology, 15-01-2012. [Consulta: 17 gener 2012].

Vegeu també