Viquipèdia:Rèpliques i bifurcacions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Les rèpliques i bifurcacions de la Viquipèdia són llocs web que o bé fan còpies (rèplica o mirror) o bé fan obres derivades (bifurcació o fork) a partir del contingut original de la Viquipèdia. Un dels nostres objectius és que el nostre contingut tingui la màxima difusió en qualsevol format i per a qualsevol propòsit, però respectant les nostres condicions d'ús. Molts les segueixen correctament però d'altres no tenen cap avís, sigui per descuit o intencionadament.

Les rèpliques i bifurcacions no són fonts fiables i no es poden utilitzar a la Viquipèdia com a enllaços externs.

Llicència[modifica]

La llicència principal de la Viquipèdia, Creative Commons Reconeixement i Compartir Igual (CC-BY-SA), requereix que qualsevol ús d'obres de la Viquipèdia s'ha de publicar sota aquella mateixa llicència, ho ha d'indicar explícitament i ha de reconèixer l'autoria dels col·laboradors (cosa que es pot fer amb un enllaç a aquell article de la Viquipèdia).

A partir del 2009, la majoria del text de la Viquipèdia té una doble llicència també amb Llicència de documentació lliure de GNU (GFDL). Tanmateix, això canviarà gradualment a mesura que es vagi important text només CC-BY-SA. Per això, la majoria dels usuaris del text no podran utilitzar GFDL. Cal comprovar quines pàgines estan identificades com importació CC-BY-SA. La resta encara es podrà utilitzar amb GFDL. Generalment, la GFDL imposa uns requisits que són similars a la CC-BY-SA però més estrictes.

Per a més informació sobre la interpretació de la Viquipèdia en quant a CC-BY-SA i GFDL, vegeu Viquipèdia:Condicions d'ús. Tanmateix, cal recordar que només els texts originals de CC-BY-SA i GFDL són legalment vinculants.

La llicència no és aplicable al material de domini públic o utilitzat sota exempcions de dret de citació o ús legítim. A més, algunes pàgines del projecte, especialment els fitxers multimèdia, poden estar sota altres condicions d'ús.

Conformitat de la llicència[modifica]

Vegeu la informació per a usuaris de reutilització
Conformitat CC-BY-SA
 1. Cal mencionar Viquipèdia o Wikipedia[1]
 2. Cal enllaçar a l'article original (o còpia estable equivalent)[2]
 3. Cal mantenir els avisos legals[3]
 4. Cal mantenir la llicència[4]
 5. Cal mantenir els avisos d'exempció de responsabilitat[5]
 6. Cal incloure o enllaçar la llicència[6]

En general, alguns tenen una conformitat mitjana mencionant simplement Viquipèdia i CC-BY-SA.

Conformitat GFDL
 1. Cal enllaçar a l'article original[7]
 2. Cal enllaçar a la GFDL local[8]
 3. Cal llistar els autors originals i les dates[9]

En general, alguns tenen una conformitat mitjana mencionant simplement Viquipèdia i GFDL, en ocasions enllaçant a una còpia externa de la GFDL.

Incompliment de la llicència[modifica]

Nota: Tingueu en compte que la Viquipèdia no ofereix assessorament legal. Els autors mantenen els seus drets de les obres publicades.

Si contacteu amb un lloc web per infracció dels drets d'una obra publicada originalment a la Viquipèdia, si us plau afegiu-lo a la /Llista. El propòsit de fer-ho és coordinar activitats que ajudin als llocs web en el compliment amb la nostra llicència, sense necessitat d'inundar als webmasters amb un munt d'avisos d'incompliment.

Això no és una directriu oficial sinó una guia d'ajuda que podeu utilitzar per tractar infraccions. Seguiu successivament els passos a continuació mentre no hi hagi una conformitat del lloc web. Tingueu en compte que només podeu escollir les pàgines on sigueu el propietari dels drets (o compartits).

 1. Afegiu-lo a la /Llista per a un registre, seguiment i coordinació.
 2. Si el text té una llicència dual, envieu al responsable del lloc web un correu de notificació normalitzada d'incompliment de llicència. Si el text només és CC-BY-SA, serà necessària una versió reduïda. Podeu utilitzar una eina whois per trobar les dades de contacte si no són disponibles altrament.
 3. Una setmana més tard, com a mínim, envieu un recordatori.
 4. Al cap de tres setmanes més, com a mínim, envieu un avís final, advertint que una infracció continuada ocasionarà una denúncia al seu proveïdor ISP o allotjador web.
 5. Al cap de dues setmanes més, com a mínim, feu una denúncia al seu proveïdor de serveis d'internet (ISP) enumerant els articles que infringeixen els vostres drets i afegint que també estan infringint els drets d'altres. Per trobar l'adreça correcta, primer cerqueu el lloc web de l'ISP. Podeu posar el nom de domini en la cerca de DNS a http://dnsstuff.com i clicar l'IP. Cerqueu l'adreça legal de l'ISP. Si això no funciona, intenteu trobar-la a http://www.copyright.gov/onlinesp/list/ . Si no hi és, envieu la denúncia a l'adreça d'abusos. Tingueu en compte que els llocs web no estan legalment obligats a acceptar denúncies. Vegeu en:DMCA takedown notice per a ISP dels Estats Units. Si no ho aconseguiu, només queda el recurs d'una acció legal.

Notes[modifica]

 1. Requerit per §4.c (i) de la CC-BY-SA 3.0 ja que Viquipèdia o Wikipedia és el nom de la publicació
 2. Requerit per §4.c (iii) de la CC-BY-SA 3.0 («l'URI, si n'hi ha, que el Llicenciador especifiqui per a que sigui vinculat a l'Obra») i les condicions d'ús del llicenciador
 3. §4.c: «mantenir intactes tots els avisos de drets d'autor de l'Obra»
 4. §4.a i 4.b: «mantenir intactes tots els avisos referents a [la] Llicència»
 5. §4.a: «mantenir intactes tots els avisos referents a [...] l'absència de garanties»
 6. §4.a i 4.b: «incloure una còpia [de la] Llicència, o l'Identificador Uniforme de Recursos (URI)»
 7. Requerit per §4(J) de la GFDL.
 8. Requerit per §4(H) i §2 de la GFDL.
 9. Requerit per §4(B) i §4(I) de la GFDL.