Viquipèdia:Reversors

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Drecera:
VP:RR

La funció de revertir (en anglès, rollback) és una eina disponible per als Administradors i per als usuaris amb el permís de reversor (rollbacker). Aquesta eina permet revertir edicions ràpidament, tant pròpies com d'altres usuaris. Les reversions d'aquestes últimes han d'ésser fetes sobre edicions clarament vandàliques o contraproduents, com vandalisme. No s'ha d'emprar aquesta eina per a efectuar reversions d'edicions que no siguin clarament vandàliques; si és necessària una explicació per a entendre el motiu de la reversió, és preferible deixar un resum d'edició especific.

Sol·licitud d'accés al permís[modifica]

Aquells usuaris que estiguin interessats en l'accés a aquesta eina l'hauran de fer una petició als administradors. Un cop feta la sol·licitud, un administrador examinarà la sol·licitud i decidirà si l'usuari li serà útil l'accés a aquesta eina, tenint en compte la quantitat de manteniment que realitza, antiguitat, bon judici de les reversions realitzades, etc. Si l'administrador considera que l'usuari compleix les condicions necessàries, procedirà a atorgar-li el permís de reversor.

Si la sol·licitud és rebutjada, l'usuari podrà realitzar una nova sol·licitud després d'un temps prudent, quan es consideri que les raons que van motivar el rebuig han estat esmenades.

Ús de l'eina[modifica]

L'enllaç per a utilitzar aquesta funció apareix en l'historial d'una pàgina, en un diff, o a la pàgina de contribucions d'un usuari. Per revertir, només cal fer clic en aquest enllaç.

Quan utilitzeu la funció de reversió es genera un resum d'edició automàtic Revertides les edicions de X (discussió) a l'última edició de Y, i l'edició es marca com a menor. El reversor reverteix 'tots' els canvis consecutius de l'últim usuari en editar.

És important no confondre aquesta eina amb la funció de desfer i amb les reversions normals. Fer ús d'aquestes dues últimes requereix més temps i treball.

La funció de revertir està pensada per a usuaris experimentats en revertir canvis i que solen fer tasques de manteniment, ja que amb un sol clic permet revertir una edició ràpidament, i és per això que s'ha d'utilitzar amb precaució.

El nombre de reversions per usuari està limitat pel paràmetre wgRateLimits a 10 reversions per minut. Aquesta limitació no afecta a administradors, buròcrates i bots.

Plantilla d'usuari: {{Reversor}}

Ús incorrecte del permís[modifica]

L'abús reiterat de l'eina pot tenir com a conseqüència la pèrdua temporal o permanent del permís, entenent-se per abús el següent:

  • Ús de l'eina en guerres d'edicions, o per a revertir edicions que no siguin clarament vandàliques.
  • Ús de l'eina per revertir edicions legítimes quan:
    • Aquestes siguin revertides de mala fe.
    • Siguin una repetició d'errors, el que demostra desconeixement de l'ús d'aquesta eina.

La revocació del permís pot ser realitzada per qualsevol administrador. Així mateix, qualsevol usuari pot reportar un possible abús de l'eina fent una petició als administradors.

Un usuari a qui s'hagi revocat el permís de reversor podrà realitzar una nova sol licitud després del temps necessari per demostrar que les raons que van motivar aquesta revocació hagin quedat esmenades.

Vegeu també[modifica]