Viquipèdia:Revisió de drets d'autor d'editors

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Drecera:
VP:RDAE

La revisió de drets d'autor d'editors és un procés indicat per identificar usuaris que repetidament han comès infraccions de drets d'autor en modificar o crear articles o que han carregat moltes imatges amb drets d'autor. És un procés adequat quan és necessari eliminar sistemàticament text o fitxers amb drets d'autor protegits. El procés comença amb la petició d'un editor que detecta un patró de violació de copyright a gran escala per part d'un editor individual. Si el cas és acceptat, s'iniciarà un estudi complet de les contribucions d'aquest editor, seguit de l'eliminació de qualsevol material seu sospitós d'infringir els drets d'autor.

Aquest procés només està pensat per violacions de copyright sistemàtiques i a gran escala. Per a casos puntuals, simplement usau la plantilla {{Copyvio}}.

Quan i com s'inicia?[modifica]

Per regla general, s'haurien de comprovar com a mínim cinc casos clars de copyvio per fer la sol·licitud. No hi ha cap altre requisit.

Per favor, manteniu la calma. Hi ha editors que poden haver violat les polítiques de copyright a causa d'un malentès de les polítiques o de les lleis de copyright i que no ho fan amb cap mala intenció. Encara que s'ha d'intervenir per evitar problemes futurs, la situació no millora de cap manera tractant els editors llistats aquí amb descortesia. Les sol·licituds de bona fe són benvingudes fins i tot si després es proven errònies. Tanmateix, per favor, recordau que aquesta és una al·legació seriosa i no s'hauria de fer sense proves. Les peticions sense proves es podrien interpretar com a assetjament.

Després d'informar d'un cas, per favor, avisau l'editor deixant-li un missatge a la seva pàgina de discussió.

Revisió de sol·licituds[modifica]

Si hi ha una petició, un administrador determinarà si està justificada, basant-se en les proves presentades i la resposta de l'editor implicat. Si no hi ha prou evidències, la sol·licitud serà desestimada i s'arxivarà.

Si qualcú ha demanat una avaluació de les vostres contribucions aquí, per favor, recordau que el propòsit d'aquest procés no és perseguir-vos o avergonyir-vos, sinó assegurar que la Viquipèdia compleix les lleis de copyright. Si creis que les vostres contribucions no han constituït un problema de violació de les polítiques de drets d'autor de la Viquipèdia, per favor, explicau-ne breument els motius. Si es comprova que l'editor que va fer la sol·licitud estava equivocat, se'n prendrà nota i la sol·licitud serà arxivada. En canvi, si es demostra que els problemes són reals, l'editor implicat s'hauria de mostrar disposat a complir des d'aquell moment en endavant amb les polítiques de drets d'autor de la Viquipèdia i ajudar a identificar i corregir els problemes causats.

Casos acceptats[modifica]

En acceptar un cas, un administrador no implicat crearà una subpàgina d'estudi de les edicions d'aquest editor.

Si es prova que l'editor té un historial extens de violació dels drets d'autor, es podrà assumir sense més evidència que totes les seves contribucions importants són violacions de copyright, i es podran eliminar indiscriminadament. Si aquest esborrat massiu fos polèmic o causàs danys col·laterals considerables, s'hauria d'intentar reunir un grup de voluntaris suficient per avaluar les contribucions problemàtiques. Si els voluntaris disponibles són insuficients per fer la revisió, es permetrà l'esborrat total preventiu.

Per ajudar en aquests casos, clicau sobre l'enllaç d'un dels casos oberts. Tot editor sense historial de problemes d'infracció de drets d'autor és benvingut a contribuir a la revisió, i s'anima als usuaris llistats aquí a ajudar en aquesta tasca. L'usuari no rebrà comunicacions addicionals individuals per cada article o imatge que s'elimini o blanquegi per aquest motiu durant el procediment.

S'usaran les plantilles 1 i 2 ({{ok}} i {{Nay}}) per confirmar si hi ha hagut infracció dels drets d'autor. En finalitzar el procés, el procediment serà arxivat a l'apartat #Investigacions desestimades o tancades.

Sol·licituds[modifica]

Afegiu a continuació, seguint el format /Nomdelusuari, la vostra proposta i posau-ne els detalls a la subpàgina. Un administrador revisarà la vostra sol·licitud, i, segons les instruccions (anglès), decidirà obrir el cas o desestimar-lo.

Investigacions obertes[modifica]

Investigacions desestimades o tancades[modifica]

Eines[modifica]

Casos anteriors[modifica]

Vegeu també[modifica]